• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 12 - zadatak

Started by Boban, 09-11-2011, 15:13:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Quote from: vimen on 18-11-2011, 23:33:29
Ja bih rekao da ljudska terminologija sme da se koristi jer drugačije ni ne može da se napiše priča.

scallop

Preporučujem za čitanje priču "Jesen skupljača" Ilije Bakića. Ona uopšte nema čoveka u fokusu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Mme Chauchat

... a ni Zemlju kao poprište.
Vimen, daj jednu vimeničku sf priču, ako su već mogli i vimenički gusari...

Džek

Vremenski okvir meni barem nije problem rešiti, više me brine to sa terminologijom. Mislim da je zadatak po tome jasno postavljen.

Možda se nismo razumeli... recimo, može, po mom kontu, reč "vozilo", al' nemere "auto."
Ako treba da se opiše neki točkaš, valjalo bi izmisliti drugi naziv, nikako napisati "auto" ili "motocikl" ili sl...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Josephine

scallop

Ko pravi vozilo? Čime? Od čega? Na kojmoj ide?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Tu su opcije neograničene...

pokojni Steva

Ko bre ne da sme pomenuti Zemlju?! Toliko se lupeta da mi se pale auto alarmi podpendžer.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 19-11-2011, 00:18:29
Ko bre ne da sme pomenuti Zemlju?!

Sme. Jedino perspektiva ne može da bude ljudska...

pokojni Steva

Josephine

Jedino što se planeta, verovatno, više ne zove Zemlja.  :mrgreen:

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Loni

Ne brinite Scallop! Isčitao sam i uvažio Vašu kritiku.
I jako mi je drago što mi je priča i pored svih nedostataka ušla u vaš top 5.

Al' najviše žalim što Scallopa ranije ne poslušah.
Čovek mi još letos reče - Umesto silnog piskaranja, vremena i energije, koje trošiš na forumu ,,politika'' dođi na radionicu!
Umesto tad da poslušam, kad su teme bile kol'ko tol'ko lake, apel sam shvatio kao zapušavanje
mojih mudrih političkih usana.
I sad, taman kad se nakanih, teme ko za inat otežaše in the pussy of the mother.

Anomander Rejk

U ovom krugu ceniću najviše nenametljiva rešenja, da se ne pišu dakle čitave istorije kako, zašto... zadatak jeste težak, ali i izazovan.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Džek

To, haveru moj pivski!

Mene naj iritira laprdanje o kontanju zadatka. Da se mene pita, sve bi rasterao i banovao. Zadatak je dat, koji moj ima da se diskutuje o tome?

Ok je laprd o tome kako da se reši postavljeno... tu bih učestvovao u full-u.

Ovako... cvrc.

scallop

A da neko malo odmori na Radionici? :(

Savajat Erp

Ево ја нисам рекао ништа цео дан...што је својеврсни благослов.  :mrgreen:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Nisam ni ja. To je, opet, fantastika u svom najsirovijem obliku.

Džek

Odo' ja onda na sugerisani mi odmor :)

scallop

Ko je vas trojicu zvao na odmaranje? Vi - na pisanje. Na odmaranje oni koji laprdaju ceo dan. xrotaeye

Stipan

E, ovo nisam očekiv'o! 
Pa zar nas trojica veličanstvenih nepoželjni?

Ja sam iznenađen i uvređen!

Delfini će da čuju za ovo!!!

scallop

Zašto ja ništa mudro ne mogu da uradim, a da neko to razume? Ne mutim ja ovde vodu da vas na'vatam.

Stipan

Mme Chauchat

Aa... je li, Vimene, šifra Mali zabavnik?

scallop

Ma, dobar je, samo da malo aktuelizuje teme. Za mene fantastika mora da ima i značenje, jasno za nadpolovičnu većinu budućih čitalaca.

Mme Chauchat

Pošto se moje poznavanje njegovog opusa nenadano uvišestručilo xrofl mogu da kažem kako a) "dečko ima štofa" b) "dečko ima još da uči" a posebno da ne treba potcenjivati publiku čak i kad je izrazito maloletna, i po mogućstvu misliti i na roditelje koji čitaju naglas. Paradoksalno, ali ono što je ovde kačio znatno je kvalitetnije od plaćenih (nadam se) i objavljenih radova. (Izvinjavam se ako je ovo neumesno komentarisanje, ali baš sam se iznenadila.)

scallop

Što se izvinjavaš? Ovaj topik i služi da ti mlađi stignu do stabilnog objavljivanja, a do sada komentara nisu imali ni za lek.

pokojni Steva

Isuviše vremena nam je dato. Od dosade sam sebi kasapim priču. Sreća u na sigurno pohranjeni original, ni zareza mu više ne menjam.

vimen

Quote from: Jevtropijevićka on 20-11-2011, 12:43:17
Pošto se moje poznavanje njegovog opusa nenadano uvišestručilo xrofl mogu da kažem kako a) "dečko ima štofa" b) "dečko ima još da uči" a posebno da ne treba potcenjivati publiku čak i kad je izrazito maloletna, i po mogućstvu misliti i na roditelje koji čitaju naglas. Paradoksalno, ali ono što je ovde kačio znatno je kvalitetnije od plaćenih (nadam se) i objavljenih radova. (Izvinjavam se ako je ovo neumesno komentarisanje, ali baš sam se iznenadila.)

Neverovatno je kako na kreativni entuzijazam mogu da deluju ograničenja i rutina. Zapravo, veoma je verovatno. Ali si me sad animirala i uneću malo živosti u tekst o grudvanju koji sam hteo da otaljam :) Hvala na pohvalama i poverenju i tebi i scallopu.

Quote from: Stipan on 20-11-2011, 08:15:33
Priče sa radionice postaju vrlo popularne!!!

http://www.art-anima.com/radovi/4-proza/1431-Oblik-Vronk%D0%B0

Stipane, tvoja ažurnost pobeđuje zvanične kanale komunikacije. Saznao sam za ovo nekih 12 sati posle tebe :)

Quote from: scallop on 20-11-2011, 12:33:27
Ma, dobar je, samo da malo aktuelizuje teme. Za mene fantastika mora da ima i značenje, jasno za nadpolovičnu većinu budućih čitalaca.

I'll see what I can do :)

Savajat Erp

Али реално, али скроз реално :), Облик Вронка је добра прича...по мом, више него скромном мишљењу, много боља од ове задње од истог аутора ;)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Quote from: vimen on 22-11-2011, 03:39:04
Stipane, tvoja ažurnost pobeđuje zvanične kanale komunikacije. Saznao sam za ovo nekih 12 sati posle tebe

Pa kad ne pratiš Sagitu. Ovde se sve zna 12 sati PRE nego što se dogodi.

Vremenski paradoks ti je kod nas sasvim realna stvar.  :mrgreen:

scallop

Dobro jutro, Stipane. Mnogo mi se dopao tvoj post. Zašto tako ne pišeš i priče?

Stipan

Dobro jutro Scallope!

Eh, kad bih ja znao zašto pišem kako pišem, već odavno bih bio objavljivaniji i čuveniji od Bobana.
Ovako, mrka kapa. I nadalje pokušavam da prokljuvim - ZAŠTO?!

scallop

Moguće je da previše doteruješ rečenicu, a premalo radnju. Prebrzo ulaziš u priču, pa mi se čini da te više motiviše sam čin pisanja nego sama priča. Recimo, za ovu radionicu sam već odbacio nekoliko priča. Premalo me motivišu. Jednu sam bacio jer sam je tebi ponudio. Cimaju me neka druga pitanja o kojima ne želim da pišem. Sumorna su, a tako sam željan neke vedre priče koja bi obradovala, a ne napela čitaoca. Ti se brzo opredeliš (zadate teme prihvataš kao motivaciju), na brzaka izdvojiš motiv (recimo - delfine, jer za njih smatraš da su najbliži inteligenciji) i napišeš priču. Potom vreme utrošiš na doterivanje rečenica i nijednom ne posumnjaš u priču i motiv. A potencijal delfina je tako bajat u pričama i na filmu. Ne kudim ja tebe, nego pokušavam da shvatim. A zaludan sam dok pokušavam da se usredsredim na ono na čemu sad radim.

Stipan

Nisam to ni shvatio kao pokudu i ima dosta istine u tome. Pisanje me samo po sebi zabavlja, više kao čin nego kao ideja.
Zaista sam u stanju da se zakačim za jednu jedinu rečenicu i menjam je po trista puta, a da zabatalim sve ostalo u priči.
Tek kad mi u komentarima ošinu po onom "svemu ostalom" shvatim da niko nije ni primetio tu moju "krunsku" rečenicu.

Kao da nisam u stanju da se odvojim od prvobitne zamisli kad se postavi tema.

scallop

Stipan

E društvo, ja odaslao priču! Neka bude što biti ne može!

Anomander Rejk

Posto si ko drug Mrka, sedam dana pre roka...  :)
Tajno pišem zbirke po kućama...

Stipan

Jest' - Mrka je moj idol!

Jedini otresit lik iz zbrljane mase ljigavaca što su se s njim u kolo uhvatili. 

Džek

Nešto sam našvrljao, samo eto da ispoštujem radionicu. Ako neko misli da je bezecovao poslednje mesto, mnogo se zeznuo. Ima da se ispali sa njega pred grozotom mog pokušaja.

Ovaj put sam siguran da će biti tako; prošli put sam nagovestio slično, ali i napomenuo da može da ispadne dobro, jerbo sam se bavio onim eksperimentalnim pravcima.

Stipan

Nešto nam popularno postalo to poslednje mesto, Svi se za njega otimaju...

Josephine

Stipan

Džek

Quote from: D. on 23-11-2011, 19:20:26
Mesta su nebitna...

Slažem se, naročito ako si pri ili  na vrhu :)

Stipan

Nećete ni vas dvoje doveka drmati listom. Čekajte samo...

Plut

Poenta je, znači, u drmanju.

Stipan

Pa da.
Prodrmaš prvo vijuge, onda drmaš prstićima po tastaturi, zatim Bobana uzdrmaš PP-om - i eto te na prvom mestu...

Džek

Jebote koje imputiranje! Nisam ni zadrmao kako treba, a već me optužuju da sam drmadžija!

Opet ponavljam -dajem kraljevstvo za konja!

Stipan

Kakvi konji, kakvi kraljevi?!

Dajem priču za pivo!