• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 12 - decembar 2011 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 07-12-2011, 02:44:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledećih šest priča

Let
5 (15.6%)
Koralni grad
1 (3.1%)
Dispozicija duše
1 (3.1%)
Bol koju neće spoznati
5 (15.6%)
O prirodi riba
13 (40.6%)
Neophodno zagrevanje
8 (25%)
Dugine zmije
8 (25%)
Legenda o zaštitniku
4 (12.5%)
Završni ispit
5 (15.6%)
Abominacija
8 (25%)
Garba kamagen
11 (34.4%)
Fosil
13 (40.6%)
Repić
11 (34.4%)
Odbačeni
6 (18.8%)
Sanjao sam kako krhka ljuska puca
12 (37.5%)
Zvezda, senka, drvo i stena
5 (15.6%)
Doba vatre
12 (37.5%)
Smrt ne dolazi rekom
5 (15.6%)
Visibabe
4 (12.5%)
Duhovi golaći
5 (15.6%)
Glas nemih
3 (9.4%)

Total Members Voted: 32

Boban

Uobičajeno paralelno glasanje, ovoga puta se bira po šest priča.

Evo ih:

1. Let — Suba
2. Koralni grad — Lenaj
3. Dispozicija duše — Treće oko
4. Bol koju neću spoznati — Stipan
5. O prirodi riba — viman
6. Neophodno zagrevanje — Ivica
7. Dugine zmije — Andromander reik
8. Legenda o zaštitaru — Miljan
9. Završni ispit — Skalar
10. Abominacija — NDZodiac
11. Garba kamagen — scallop
12. Fosil — Hrundi V. Bakshi
13. Repić — Plut
14. Odbačeni — Miloš
15. Sanjao sam kako krhka ljuska puca — D.
16. Zvezda, senka, drvo i stena — Džek
17. Doba vatre - Veronika Santo
18. Smrt ne dolazi rekom — Savajat Erp
19. Visibabe u sopstvenom dunstu — Steva
20. Duhovi golaći — Lomi
21. Glas nemih — Sinlen

Glasa se za šest priča, s tim da prva dobija 3 poena, druga i treća po 2 a preostale tri po 1.
Glasa se slanjem privatne poruke na nik decembar2011 Glasanje se obavlja tako što u tekst poruke upišete šest priča po redu, prvo onu kojoj dajete 3 poena, pa dve po 2 i tri po jedan. Nema potrebe da pišete imena priča, samo redne brojeve, da bi se lakše posle sravnjivalo.

Rok je malo više od tri dana, dakle, u nedelju, u 22.22 objavljujem rezultate.

Do tada molim bez ikakvih komentara, aluzija, natuknica i svega ostalog što bi moglo da utiče na druge učesnike i regularnost glasanja. Rezultati elektronskog glasanja biće vidljivi tek kada se završi glasanje.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

OK, ja se izvinjavam, cele nedelje imam problem sa danima; prvo sam u sredu najavio da je za tri dana nedelja, a onda sam danas pomislio da je nedelja.
Zanemarite sve što sam uradio i napisao u poslednjih nekoliko minuta i ponašajte se kao da se to nije dogodilo.
Vidimo se za 23 sata.

Boban

Zbog nekih tehničko-organizacionih brljotina, glasanje na svim nivoima se pomera do POVEDELJKA U 17.00

Boban

OK, definitivno kraj glasanja u ovom krugu.
Rezultati su valjda vidljivi, a glasanje porukicama je ovde: www.znaksagite.com/D/glasanje_decembar2011.htm

Možete krenuti sa komentarima.
Imena objavljujem u četvrtak.

Josephine

Mme Chauchat

OK, da krenemo sa zagrevanjem: najpre, kačim komentare naslova sastavljene pre uvida u tekstove priča.

Naslovi

Abominacija
Domaći hevi-metal... može biti i dobro, ali više volim da se izbegavaju ovakvi internacionalizmi, pa još u naslovu. Ali ja bih i Arsenijevićevog Predatora prekrstila u Grabljivca.
Bol koju neće spoznati
Kabasto i sentiš.
Dispozicija duše
Ovaj... pa može i ovako i onako, sačekaćemo priču. Vuče na ambiciju ali ne mora da znači.
Doba vatre
Nastavak Srca vatre! Too! (šalim se, ali možda je trebalo imati na umu kontinuitet)
Dugine zmije
Vatrene orhideje... Acteci... hm.
Duhovi golaći
Komedija, bar se nadam, strejt horor o duhovima puževa golaća bio bi mi isuviše... strejt.
Fosil
Kratko, slatko, ništa ne otkriva.
Garba Kamagen
Au majko, ovde je neko napisao priču na sindarinskom...
Glas nemih
Il je zbog Glasa gospodara ili je samo zbog oksimorona, u svakom slučaju nije loše, ali nekako vuče na patetiku.
Koralni grad
Avanturistička priča za decu iz pedesetih, superrr!... šta kažete? Nije?
Legenda o zaštitniku
Malo previše tipski. Da je bar malo nestandardnije, imalo bi veće šanse za pamtljivost.
Let
Fosil 2.
Neophodno zagrevanje
Dobro, ovo može da bude uputstvo za pripremu, a i ne mora... ostaje da se vidi.
O prirodi riba
Interesantno.
Odbačeni
Fosil 3.
Repić
Vuče na komiku zbog deminutiva ali inače fosil 4.
Sanjao sam kako krhka ljuska puca
Najbolji naslov, poetičan, zagonetan. Ali ako priča ne preskoči ovako visoko postavljenu prečku, biće i ozbiljno šupalj.
Smrt ne dolazi rekom
Vestern?
Visibabe u sopstvenom dunstu
Humoreska, garant. I naslov je već simpatična fora.
Završni ispit
Jesu dve reči, ali fosil 5.
Zvezda, senka, drvo i stena
Šume, kiše, grad i zvezde. Ja bih ukinula reč zvezda u sf naslovima i u naslovima zbirki poezije, bez oklevanja.

Mme Chauchat

Komentari, prvi deo, uz uobičajen disklejmer o ne-vređanju i pozdrav svima!

01 — LET

Ideja kao ideja je simpatična, mada – zmajevi?  Otkud zmajevi, ja mislila da je ovo strogo sf krug? Pristojno je urađen pomak u odnosu gavrana (valjda) i malog pingvina (valjda) ali to mora biti neki žestoko evoluiran lešinar ako može da, noseći pingvina, za par sati od Južnog pola stigne do tropskog pojasa. Džambo džet bi mu pozavideo. Ideja o okupljanju svih životinja ,,za doček" je simpatično bajkovita ali i detinjasto naivna, nedovoljno motivisana.
Ono što mi najviše smeta jeste malo suvoparan jezik koji često zazvuči kao ne previše vešt prevod sa engleskog: ,, Kako god, imao sam svoja naređenja i to je bilo to." ,,Bio sam najmrzovoljniji u svom rodu, takođe" Itd.

02 — Koralni grad

Autor nije obratio dovoljno pažnje na jezik i osim očiglednih nepravilnosti (uprete, poćiće) ima i dosta nezgrapnih rečenica. Vidi se da je pažnja posvećena pre svega razvijanju opisa sunđera i njihovog života dok su zanemareni likovi i radnja. Nije da ih nema, ali su površni, nerazrađeni i mogli bi da posluže tek kao uvod u dužu priču o seobi sunđera (zašto se koristi samo reč "migracija"?) Recimo, zašto je smeđi sunđer "dobrotvor" učitelja kad ništa o tome ne saznajemo, niti oni pokazuju nekakav odnos? Na momente mi se činilo i da su pobrkani doline i ravnice, ali uzeću to na svoju čitalačku dušu.

03 — Dispozicija duše

Au majko, prvi pasus je delovao samo neorganizovano, a onda je naišao skok u prvo lice i tok svesti. Ovo nije priča koliko lirski izliv napaćene duše i njeno jadanje o teškoćama postojanja. Što ne bi bio toliko problem da je bolje napisano i bolje osmišljeno.

04 — BOL KOJU NEĆE SPOZNATI

Ovo neko zeza sa redosledom delova rečenice, mehanički prebacujući predikat na kraj. To ne valja. Što se ostalog tiče? Zanimljiva je ideja da se vrlo prepoznatljivo današnje okruženje (negde u Srbiji, čovek nahrani svinje i priključi se na internet, ustreptalo tražeći srodnu dušu) prebaci u budućnost. Ojha! Problem je što je to izvedeno kao i prebacivanje predikata, mehanički i stoga ne odviše uspešno. Lep je refren ono o klobuku vazduha i vlati trave, i donekle uverljiv taj osećaj srodnosti sa nepoznatom, ali nedovoljno za priču.

05 — O prirodi riba

Ovo je moglo da bude dobro. Moglo je da bude odlično. Po atmosferi, slično "Nemam usta a moram da vrištim". No međutim.
,,Iz ponora nad skršenom planinom grozni urlik je strahom ispunio praznine moje percepcije"
Ljudi, ne budite emo. Ako je većina slika trulež, krv, gnoj, perverzija, to se može izgurati, ako likovi zrače mržnjom i neshvatanjem, to se da odlično uklopiti u celinu, ali ako ova rečenica predstavlja osnovni ton priče, a mislim da je tako, imamo ozbiljan problem. Razmislite: ponor! Planina! Urlik! Praznina! Grozno, skršeno! To su sve isuviše jake reči i ovako na gomili koristiće ih samo neko ko emotivno još nije prevazišao gimnaziju. Uz njih, i upečatljive slike se srozavaju do neozbiljnosti. Da je pročišćena makar od izlišnih prideva i pokoje praznine percepcije, priča bi bila vrlo dobra.

06 — Neophodno zagrevanje
Prva slovna greška u osmoj reči! Gem, set i meč!
Šalim se. Posle prethodne dve priče, ova je čisto osveženje svojom nepretencioznošću. Zadatak je ispunjen, jasno je da je u pitanju postljudska Zemlja, priča je lagana humoreska, i primećujem da je već treća sa ribama, a ako računamo sunđere, četvrta vodena. Baš mi se dopala, vuče na Snorkijevce, i stoga poen koji možda ne bi dobila da nije okruženja.

07 — Dugine zmije
Ovo je odlično, osim kraja. Vrlo zanimljiva ideja, lepo razrađena, i strahovito me je podsetila na jednu priču Zorana Jakšića, samo je ispričana sa druge strane (kod Jakšića je junak čovek koji sprečava zemljotrese i bori se sa ovakvim zmijama). U poređenju sa tokom priče, kraj mi je i stilski i idejno malo pao. Cap! Pojeli svetlosni mravi sve svetlosne zmije sveta! Šta su do sada čekali? I ako je njena inteligencija toliko nadmoćna, kako nije shvatila šta se sprema i predupredila ih nekako? Lepa priča pala je kao žrtva potrebe da se napiše upečatljiv kraj. Dva poena.

08 — LEGENDA O ZAŠTITNIKU

Jezički, moglo se još na ovome poraditi, neke rečenice su pomalo nezgrapne, a i pojedine reči baš zasmetaju – npr. prerast, za to prvi put čujem, ali veći su problem reči koje su očigledno nepravilne ili pogrešno upotrebljene.
Čisto vizuelno, ideja je vrlo zanimljiva a priča dosledno i pravolinijski sprovedena. Problem je što funkcioniše samo na tom nivou. Ako su metalne kugle mehanizmi, da li su onda drvene kugle organske? Ili su u pitanju dve vrste organizama? Ovo nije toliko sf koliko f. Ali to je za mene manji problem od činjenice da su kugle potpuno neraspoznatljive kao ličnosti. Osim što je jasno da treba navijati za drvene kugle kao branitelje od zavojevača, ne dobijamo nikakav poseban podatak koji ih čini simpatičnim.
Ovo: ,,nikada nijedna nije preživela sučeljavanje sa metalnim kuglama. Nikada se, baš, nisu ni sučeljavale, kao da nisu imale samopouzdanja pred sjajno uglačanim protivnikom." Druga rečenica neposredno protivureči prvoj.

09 — ЗАВРШНИ ИСПИТ

Ne bih rekla da je zadatak u potpunosti ispunjen. Niti je jasno da je ovo Zemlja, niti su ovi vanzemaljci dovoljno razrađeni kao ne-ljudi, zapravo, deluju kao najstandardnija ljudska bića sa prelepljenim rožnatim naslagama. Sama ideja nije mi logična, jer, kao prvo, malo je verovatno da bi dečak propustio baš ovako značajnu informaciju koju pilot zna, a kao drugo, ostavljanje jednog tek obučenog i krajnje neiskusnog naučnika da celog života ispituje nezanimljivu planetu – prosto je glupo. Da je priča bila samo o grulfu, više bi mi se dopala.

10 — Abominacija
Ovo u stvari i nije toliko loše koliko sam se plašila. I dalje smatram da nema razloga da se upotrebljava ,,abominacija" ako već imamo izrod, nakazu i tako te lepe reči, ali dobro. Mogli bi se izbaciti i pojedini suvišni pridevi odnosno stalne kombinacije poput ,,razjapljenih čeljusti". Borba mutiranih bubašvaba je simpatična ali pada na dve stavke: a) povezivanje sa periodima pomračenja i opis promena logičan je kao nastanak Spajdermena i b) otkud bubašvabi koncept evolucije? Nije pančlajn za sve opravdanje.

Mme Chauchat

Drugi deo:

11 — Garba kamagen
Najbolja priča u krugu. Jedna od boljih na radionici. Hm, ovo sam već rekla i u prošlom krugu, čini mi se. Tri poena za jezičku kreativnost i hrabrost da se sve iznese do kraja. I za dobro osmišljenu priču koja ima zaplet, razradu, rasplet, pa čak i ocrtane likove.
Priča ima samo jednu falinku, ali ta je žestoka: nije dovoljno komunikativna. Tri puta sam je čitala da budem sigurna da sam shvatila većinu informacija. Kažem – većinu.
Ako mislite da to znači kako je trebalo pisati standardnim srpskim – nije tako! Priča bi izgubila najveći deo specifičnog šmeka. Ali, mogle su se učiniti dve stvari.
Prva: ne stavljati najteži deo na sam početak. Od prva dva pasusa samo što me nije šlog strefio. Posle je već bilo lakše, do kraja kad se prelazi u normalu. Zapravo je trebalo obrnuto – da početak bude ako ne najrazgovetniji, a onda makar ne najgori, da se zbunjeni čitalac snađe i da mu se pruži malo pomoći. Pretpostavljam da je autor želeo da ovakvim rasporedom postigne mali šok na kraju, kao da je u pitanju završni tvist i detektivsko objašnjenje, i to je legitimno, ali uz ovakav jezik – ne može. Čak i ako pretpostavimo dobru volju kod čitalaca, ne možemo odmah i da pretpostavimo da će svako umeti da se snađe iz prvog puta ili da će imati želje da se muči dva, tri puta.
Drugi problem: (e, što nije Jape na radionici pa da ovo lepo formuliše). Dakle: ova priča zasnovana je na upotrebi okazionalizama, reči koje autor smišlja samo za ovu priliku (npr. frndljuknuti) i koje svojim zvukom ili sličnošću sa već postojećim rečima treba da nas upute na svoje značenje. I to može da se izvede ako imamo dovoljno konteksta da odredimo značenje pojedinih okazionalizama. Odnosno, ako šum neshvaćenog nije dovoljno jak da zaguši informaciju koja se odašilje. Ali za tekst pisan sa ovim stepenom ,,šuma" prosto je neophodno da poruka bude srazmerno jednostavna i lako prepoznatljiva. Da navedem primer iz mejnstrima: Bora Ćosić ima jednu priču koja se, mislim, zove ,,Neprtna frentica" i pisana je nekakvim parakajkavskim. A u stvari je prepričano ,,Ružno pače". To je dosta lako prepoznati jer se on strogo drži predloška, i kad to jednom shvatimo čitanje nam postaje znatno lakše jer uvek otprilike znamo šta nam govori tj. da je neprtna ružna a prtna... razumete već. Ovaj autor, međutim, nudi nepoznatu priču u kojoj nove vrste podvodnih bića, ako sam dobro razumela, mogu jedne drugima da menjaju DNK i same da evoluiraju uz nešto truda. A to je zajebano preneti jezikom koji je nastao surovim kresanjem standardnog srpskog, engleskog čini mi se takođe, pa kreativnom nadogradnjom.
Moja preporuka: nastaviti ovako, na radost i polzu čitalaštvu koje ne voli podilaženje i ,,crtanje" radnje, ali voditi malo više računa o čitaocu, da se ne preoptereti i ne pregori.

12 — Fosil

Ova je priča, u poređenju sa prethodnom, svoju meru neobičnog jezika dosta svela, tako da je sasvim pitka. Priča o hrastu vuče više na neku basnu bez naravoučenija – sve je lepo opisano, čak lirski, u kontrastu sa dinamičnim i ovozemaljskijim likom ptice, samo mi nije sasvim jasno šta je ovo zapravo i šta hrast sve propušta da shvati – i što mi SF poenta deluje krajnje nategnuto, tutnuta na kraj da se makar malo zamaskira statičnost (a i kako bi drugačije) priče o drvetu. Ipak je bolje od "Zvezde, stene..." jer se makar sve vreme nagoveštava da će sad nešto da se desi, ono, tek što nije, evo ga! Pa makar nam ne bilo jasno šta je, ali da se dogodilo, jeste.

13 — REPIĆ
Simpatična je ova pričica, vrcava. Sviđa mi se kako teče, lagano, veselo, bez problema, i pripoveda o životu oblaka. Jedino što se ni po čemu ne vidi da je ovo neka buduća Zemlja, moglo bi se i prekjuče dešavati. Ali prosto su mi se dopale reakcije oblaka na drveće, pepeo, maglu; tako su lakomislene i vedre da stvarno podsećaju na neki mali, simpatični, lagani kumulus. Dva poena.

14 — ODBAČENI

Motiv o društvu nastalom od mutanata zloupotrebljen je do zla boga, ali ova varijanta mi je zanimljiva zbog skoro nadrealističkih slika živog mesa. Podsetilo me na Švankmajera, posebno u trenutku kad se otvorilo oko. Emo nijansa se bolje drži u granicama nego u O prirodi riba, iako je manje maštovito (i jednako malo verovatno, tj. pre horor nego SF). Pristojno i stoga jedan poen.
15 — Sanjao sam kako krhka ljuska puca
Ovo je zanimljiva priča, iako ispričana za nijansu previše podignutim tonom, ipak vuče na čitanje i radnja ne štuca, odvija se logično i uspešno. Nisam baš sigurna zašto je čuvar jajeta bio siguran da će ono preživeti, ali - da mu verujem na reč. Zamišljam umne dinosauruse kako se seljakaju po planetama i krljaju iz generacije u generaciju. Što bi Mac rekao: vrlo solidno. Poen.

16 — Zvezda, senka, drvo i stena
Evo još jedne humoreske, koja je umereno zabavna sa živahno izvedenim prepucavanjem senke, drveta i stene dok se pisac ne umori od nedostatka zapleta i rebne jedan kraj sveta, da imamo čime da se zabavimo. Da je ostalo na prepucavanju, bilo bi mi draže od ovakvog nemotivisanog kraja.

17 — DOBA VATRE

Ovo je vrlo, vrlo lepo napisana zamisao o životnom ciklusu izmišljene životinje. Sve je pažljivo promišljeno i detaljno razrađeno. Samo što nema radnju kao takvu. Podseća me na one serije iz školskog programa u kojima se opisuje život vrste preko života jedinke: sve je tipizovano, nema individualnosti za koju bismo se posebno vezali. Slično Duginim zmijama, samo bez onog preokreta na silu, što je dobro, i toplije, prisnije napisano, što je takođe dobro, ali bez maštovitosti prethodne priče, ili samo to meni više gode energetske zmije nego šumske zverčice. Stoga je ostala bez poena.

18 — SMRT NE DOLAZI REKOM

Cvrc! Odličan početak akcione priče o dabrovima i ribama, i taman kad sam se upitala kako će na ovako kratkom prostoru pisac sve da razreši, ispade da ni neće – priča je kao nožem presečena pred veliki sukob. Dobro, ribe su došle suvim, pa šta? Ovo naprosto ne funkcioniše kao celina.

19 — VISIBABE U SOPSTVENOM DUNSTU
Humoreska. Odmah sam se setila one saksije kod Daglasa Adamsa. Eto; jeste smešno ali je i blago konfuzno i previse se nekako upinje, Repić mi je tu ispao bolji.

20 — DUHOVI GOLAĆI
Fenomenalno neuspešan spoj pretencioznog i nadriduhovitog. I zašto spiriti? Šta fali rečima duh, duša, um? Ali makar ispunjava zadatak.

21 — Glas nemih

Pretenciozno, i problematično. Emocije pripovedača u skladu su sa ljudskim, a ne sa potencijalnim emocijama te rase i toga doba: što bi on osećao odbojnost prema kamenoj pustinji? Zašto bi patio za zvukom i doživljavao to kao manu? Visokoparno, a neuverljivo naricanje nad sadašnjim stanjem. Uz to ni zaplet ne drži pažnju jer je prilično predvidljiv od trenutka kad Um podnese prvi dokument na potpis.

angel011

We're all mad here.

Stipan

1. Fosil               40
2. O prirodi riba            36
3. Doba vatre               30
4. Repić               29
5. Dugine zmije            25
6. Abominacija            23
7. Sanjao sam kako krhka ljuska puca   23
8. Garba kamagen            21
9. Bol koju neću spoznati         17
10. Neophodno zagrevanje         17
11. Duhovi golaći            17
12. Glas nemih            16
13. Legenda o zaštitaru         16
14. Zvezda, senka, drvo i stena      15
15. Odbačeni               14
16. Završni ispit            14
17. Smrt ne dolazi rekom         14
18. Visibabe u sopstvenom dunstu      12
19.Let                  10
20. Dispozicija duše            4
21. Koralni grad            2

Stipan

Evo ovako sam ja rangirao priče, dakle moja top lista po utisku koji su priče ostavile na mene.

1. Fosil
Odlična priča, izvanredno ispričana storija o inteligentnom drvetu. Da li je reč o hrastu ili nije – potpuno sam zagubio u lepom pripovedanju.

2. Sanjao sam kako krhka ljuska puca
Odlično! Akciona priča prepuna emocija, obrta, nagona za očuvanjem vrste. Završnica u neočekivanom pančlajnu me učvrstila u ubeđenju da je ovo priča u istoj ravni sa ,,fosilom". 

3. Glas nemih
Priča o ambiciji, bezobzirnosti i izdaji. Lepo napisano, lepo zamišljeno. Namerno ili slučajno asocira na neke momente iz ,,grada nad zelenom tišinom"

4. Visibabe u sopstvenom dunstu
E, pa ovo je najgrđa zajebancija koju sam čitao u zadnjih desetak godina! Da nije toliko maestralno napisana ovu priču bih šutnuo na samo najcrnje dno tabele da se duncuje, ali dođavola – nisam mogao oči da odvojim od monitora sve dok nisam progutao i poslednje slovo!

5. Abominacija
Ovo mi se baš dopalo. Napeto, solidno vođeno i sa dobrom završnicom.
Sitne zamerke:
(moju žeđ više nije mogao da ugasi samo jedan za jednu noć) ovo bi bilo sasvim dovoljno, ostatak rečenice (trebalo ih je biti najmanje petoro) je nepotreban .
Brojnost je bio njihov adut, (njihova jačina) – ovde bi trebalo upotrebiti (njihova snaga)
Zadatak ispunjen. Dobra priča.

6. O prirodi riba
Ne znam sebi da razjasnim zašto, ali ova priča me je ispunila jezom. Tu postoji neki očaj, neka bezizlaznost. Nešto što sam više osetio nego razumeo. Za razliku od prethodnih priča, ovde se pominje mesec, što je jasna asocijacija na našu planetu.

7. Završni ispit
Ovo me podseća na neke priče iz šesdesetih godina prošlog veka i baš mi se dopalo.  Kolonizacija planeta, biolozi, istraživači. Lepo ispripovedano, zanimljivi opisi. Zadatak ispunjen.

8. Duhovi golaći
Heh, ti nevaljali duhovi! Još jedna bleskasta priča, sasvim lepo napisana, mada je mnogo rovita u pridržavanju teme.

9. Odbačeni
Interesantna priča. Evolucija, nerazumevanje, strah...
Pomalo mi je zasmetalo neprestano ponavljanje ,,veliki", pa ,,veliki".
Ima tu i pomalo prepričavanja, pa ipak – utisak je povoljan.
I opet – ne vidim naznaku da se radi o zemlji.

10. Let
Iako je solidno napisana i baš mi se svidela, ovo mi je pomalo nelogična priča.
Kao prvo zašto bi iko išao na doček Velikih, ako se radi o samoubistvu? Neka varijanta leming sindroma? Ne vidim nigde motivaciju za takvo ponašanje.
Zbunjuje i kada se kaže da su ,,Jata ptica prhnula" u sceni dolaska Velikih. Ako sve vreme protagonisti sebe ne zovu pticama, iz ovoga proizlazi da letači verovatno nisu ptice. Dakle šta su?!
Osim toga ne vidim po čemu se prepoznaje da se radi o našoj planeti.

11. Smrt ne dolazi rekom
Nepretenciozni stil ove priče me je osvojio već od prvog reda. Baš sam se divno zabavljao sve do poslednjeg pasusa, kad je storija najednom presečena kao britvom! Šta se desilo? Da li je autoru ponestalo karaktera ili inspiracije? Šteta! Bilo bi dobro drugačije završiti ovu zanimljivu zavrzlamu.
I još jedna minorna primedba:Smeta mi upotreba brojeva u pričama. Ne znam zašto, ali nekako očekujem da se i oni pišu rečju.

12. Koralni grad
Lepo ispričana, zanimljiva ideja o (valjda) inteligentnim sunđerima. Dodatni plus mi je legenda o ,,Koralnom gradu", neke vrste ekvivalenta za Eldorado.
Nažalost ni ovde zadatak nije ispoštovan do kraja – ne vidim jasnu oznaku da se radi o zemlji u ma kojoj budućnosti.

13. Repić
Simpatično napisano, bez grešaka izuzev jedne jedine. Ne nalazim nikakve veze sa temom.

14. Dugine zmije
Eh teško meni, ovo je jako dobra zamisao, ali zbrljano do bola. Šteta ideje.
Čista energija kao entitet koji ima svog predatora? Odlično!
Izvedba tako dobre ideje? Moglo je bolje!!!
Ko god da je pisao, savetujem mu da napiše ponovo – sa malo više osećaja i bez ograničenja u dužini.
Osim toga, ni ovde ne vidim nikakvo obeležje da se radi o ovoj planeti.

15. Dispozicija duše
Uh, ovo je nešto povezano sa religijom, uskrsnućem i sličnim stvarima koje niti volim, niti poznajem. Priznajem da nisam uspeo da uhvatim nit priče.
Opet isto – ne vidim nijednu vezu sa našom planetom. Posebno mi se ne uklapa ,,nemilosrdna toplota dva sunca"

16. Neophodno zagrevanje
Ovo je vic, a ne priča, ali ovde je najjasnije da se radi o zemlji. Sastav atmosfere je vrlo jasna asocijacija. Jedino je problem što bi se ova priča mogla, bez ikakvog odbacivanja u daleku budućnost, odigrati u bilo kojem crtaću tipa sunđer Bob.

17. Zvezda, senka, drvo i stena
Ovo je nečija zajebancija skleptana jednostavno zato što nije imao nikakvu ideju šta bi napisao na zadatu temu. Čak i da nisam gotovo siguran ko je ovo zbrljao, morao bih priznati veštinu u pisanju. Ali, brate, što ga je ovde otaljao!

18. Legenda o zaštitniku
Zanimljivo, lepo napisano... Ali me nije ponelo. Izvinjavam se.

19. Garba kamagen
Ovde jedino mogu da kažem – blesavo.
Eksperiment, čak i prilično uspeo, ali nije u mome fazonu.
Ne mogu da sudim o ovome.

20. Doba vatre
Zbrzano. Problemi sa mešanjem vremena. Mešanje Š i S, progutana slova. (uz napomenu da sam čitao prvobitni .doc fajl na koji sam i ja imao primedbi)
Priča je pomalo naivno vođena, sa neveštim opisima. Pretpostavljam da je u pitanju neki novi učesnik radionice i moraće ubuduće biti pažljiviji. Nema tu nepopravljivih grešaka, samo uobičajeni nedostatak strpljenja.
Ako je neko od starijih – teško njemu (ili meni)!

Džek

Da se i ja poigram naslovacija (reč koju sam upravo izmislio a koja označava asocijaciju koju donosi naslov. Poštujte moju inventivnost, i bićete pomilovani po glavi!)

Abominacija –what the fuck?
Bol koju neće spoznati –Autobus pun devica koji se zapaljen survava u ambis.
Dispozicija duše –Dušman na transplantaciji srca.
Doba vatre –Postapokaliptička romansa. Uz svetlost logorske vatre, on joj skida krzno...
Dugine zmije –LSD garant.... duga i zmije... peace brother!
Duhovi golaći –porno film sa duhovima. Oni bi malo da se omrse al' ne ide nikako... imaju problem sa nematerijalizmom organa.
Fosil –reklama za ručne časovnike. Avantura sve u 16.
Garba Kamagen –ime na poternici.
Glas nemih –mutavi drže katedru.
Koralni grad –Nuklearna podmornica nasukana na dno. Pritisak samo što nije zdrobio 110 članova posade.
Legenda o zaštitniku- Đuro mutavi, Legija i ostale legende neadaptiranih i socijalno otuđenih maloletnika.
Let –Kamen koji neumitno grabi svojom putanjom ka tintari školskog nasilnika a koji važi za najjačeg u školi.
Neophodno zagrevanje –beli stolnjak, beli porculanski tanjir pun vrele domaće pileće supe sa griz knedlama a kraj nje čašica šljivovice.
O prirodi riba –Ko bi ikad skontao kontove dobre ribe dok gazi na štiklama i obnevidi moj šarm...
Odbačeni- hrpa čarapa u ćošku kupatila.
Repić –mala, slatka kuca koju deca vuku za repić.
Sanjao sam kako krhka ljuska puca- Hod po jajima bosim tabanima a ispod jaja nanizani žileti i ekseri...
Smrt ne dolazi rekom –opet podmornica na dnu. Posada iste je trebala da se prijavi u rečnu mornaricu.
Visibabe u sopstvenom dunstu –utegljene mrtve babe skinute sa vešala.
Završni ispit- Vinetu i Old Šeterlend. Bratimljenje.
Zvezda, senka, drvo i stena – mrtva priroda. Fali samo još olupina spačeka i smederevac.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Loni

Kao što najavih moja analiza ovog puta biće više slikovna, a manje retorička.

Savajat Erp

Таман сам зинуо да кажем како се Стипан зајебао у рачуну, али кад сам мало боље погледао испоставило се да није... :cry:  :) :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Savajat Erp

Зо? Опет неко мрачно божанство Знака Сагите?  :mrgreen:

Stipan

Jeste. - NDZodiak Veličanstvena.

Sedi tu kraj mene.

NdZodiac

Veličanstvena  :oops:

Loni  :-| :-| :-|

E sad još vimena da preživim  xrofl xrofl xcheers

Anomander Rejk

21-Glas nemih
Ne znam tačno zašto, možda zbog mračne i teške atmosfere i nekog osećaja bespomoćnosti, priča me je podsetila na neke Bakićeve radove. Uživao sam u skoro svakoj rečenici ove priče, možda bi svega samo par redova izmenio. Oseća se veliki trud i posvećenost u ovoj priči, svaka rečenica je snažna, kao da je svaka prošla debelu ,, proveru '' pre nego što je puštena u javnost. Krv i voda... mrak... narodskim jezikom, priča me je oduvala. Mislim da je za duže forme, makar novele.
Maksimalan broj bodova.

20-Duhovi golaći
Inteligentno napisano, vedro, lepršavo, sa mnogo smisla za humor. Čini mi se i parodije na ljubitelje raznih bestelesnih entiteta ? Dobar je i štos sa kengurom... imam ipak jednu zamerku za kraj, smatram da nije bilo potrebe za onim rupičak... pičak... nije da se sad nešto mnogo pravim fin pa mi to toliko smeta, nego prosto narušava strukturu priče, i taj kraj se mogao lepršavo odraditi u duhu cele priče, a ne tako nekim uličnim žargonom...no sve u svemu, dao sam joj dva boda.

19-Visibabe u sopstvenom dunstu
Ovde sve grgolji i žubori... dunstfuje... nisam sasvim siguran da razumem suštinu i poentu ove priče. Ne bih da se ponavljam, ali priča mora da teče, a ne da zapinje na svakom ćošku i deluje haotično i nesređeno. Probija se i neki pokušaj humora u priči. Najblaže što mogu reći je da mi je ostavila vrlo bled utisak.

18- Smrt ne dolazi rekom
Sto mu dabrova Ontarija) . Simpatična priča, lepa ideja, i prijatna za čitanje. Ipak, moram napomenuti da sam joj bod kao šestoj više dao zato što mi neke druge imaju još više mana, nego zbog kvaliteta. Previše objašnjavanja između Drabona i Jednozubog, previše o napadačima, premalo da se oseti šmek Vodenog ( Rečnog ? ) sveta. Neki nespretni izrazi ,, mogao da počne da se muči '' i sl.

17-Doba vatre
Interesantna priča, kao da mi pliva između sf i epske fantastike, svideo mi se i kraj. Uspešno je dočarala atmosferu, prosto dok čitam imam u glavi sliku šume, vatri, mravinjaka... Takođe, čini mi se da je solidno urađen otklon od ljudskog, od čovečije civilizacije. Ima mana i ova priča- ponegde se klizi iz pripovedanja. Neke rečenice i izrazi mi ne zvuče dobro. Osjeti jedan mravinjak- jedan je višak... nasloni se trbuhom na pod ( na zemlju, valjda ? ). No sve u svemu, kada sagledam pozitivno i mane, dao sam joj bod, mislim da zaslužuje.

16- Zvezda, senka, drvo i stena
Ideja je odlična, ali realizacija jako škripi.
Priča kao da se nije odlučila za jasnu koncepciju. Lepršavo i zezatorski, ili metafizika i filozofiranje ? Ok, može malo i jedno i drugo, ali čini mi se da u ovom slučaju to plivanje između nije uspelo. Zapišavanje stene me je podsetilo na druge junake i okolnosti, gde sam se sličnim gegovima slatko smejao, ali ovde mi je i to delovalo kao na silu. Treći, i najveći problem ove priče su mi bili dijalozi. Nisam to odmah primetio, ali kada sam pažljivije pročitao... Mi smo bre stabilni... Zato što tvoje bitisanje nema nikakvu svrhu... Senko, prekini vređanje , nisi drug ( ovo kao za osnovce ). Ako je bila namera da dijalozi nose priču, moralo se prezentovati mnogo bolje od ovoga. Šteta, ideja je ponavljam odlična, ali autora kao da je mrzelo da se potrudi.

15-Sanjao sam kako krhka ljuska puca
Na momente vrlo lepo, ali samo na momente. Ova priča ima jedan problem, koji čini mi se, deli još nekoliko priča u ovom krugu. Pretencioznost. Kao da se zagrizao pretvrd orah. Puno velikih i zvučnih reči potrošeno, a malo efekta. Priča je pobegla iz lepote da bi dosegla efektnost, a nije uspela. Ali ja, Vidoviti- ovakvi izrazi ni u epskoj fantastici ne zvuče srećno. Smatram da ova priča ima potencijala, ali se dosta toga mora srediti i popraviti u njoj.

Nastavak noćas ili sutra.
Tajno pišem zbirke po kućama...

Loni

Posle svega meni se učinilo da sam se verovatno ogrešio oko priče Garba Kamagen.
Moguće je da svaka reč zapravo i jeste razumljva i da to znači Grba kamen.
Možda je trebalo da uhvatimo logiku čitanja sa tačnim pravilima koja slova treba izbaciti.

No sad je gotovo.
Za priču nisam glasao javno, ali jesam tajno jer želim da podržim eksperimente tog tipa.

Od desetki koje sam podelio, ubedljivo najbolja mi je DOBA VATRE
zato što se tako suštinski razlikuje od drugih.
   Svi ispistoše apokalipse, a ,,Doba vatre'' je predstava bića, koja su zapravo bolja od nas.
Tri inteligetne vrste međusobno se pomažu i žive u apsolutnoj harmoniji.
Veličanstvena utopija.

Savajat Erp

Мојих 6...

Абоминација - највише ми се допала због језовите атмосфере, неке гадне визије света у будућности...избацио бих цап!шкљоц! моменте, а и задњој реченици мислим да је било непотребно помињати крв која је делом и његова, јер јасно је из остатка приче да је реч о мајци главног лика.

Лет - први пут да ми се свиди прича која јаше на челу колоне по редоследу...јасно је да је у питању Земља, бар кад је у питању већина животиња...осим Великих, јел...нелогичност ми је да летач тек тако одводи малог пигвина (?) у друге земље, а да овај пристаје из така...добра је та фора кад се испостави да су легенде нешто сасвим супротно...и смртоносно :)

О природи риба - свет је пун гада! (ко је то беше рекао и где?)...овде атмосфера није језовита него више мучна, гадна...суморна визија будућности и будеће еволуције...смета ми Корњачон, није ли то могло мало маштовитије? :)

Неопходно загревање - весела причица и крајње симпатична...подсећа ме на једну из ПЗ-а, где се оптужени алкос јада пред судом јер је неког ударио флашом и тако то...а онда пусти сузу из 17 ока и обрише је 5 пипком из трећег реда са десне стране...или тако нешто...обрт је сличан.

Звезда, сенка, дрво и стена - занимљива идеја, духовит дијалог...па и крај није лош, мало невешт по мени и једноставно решење...на крају пукла и спржила целу планету...али легла ми је причица у датом тренутку.

Доба ватре - за разлику од Јевтре мени више годе шумске зверчице од енергетских змија...добро осликана прича, вешто написана...мале Тани...:)

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Nema šokova više ovde... Sve je očekivano. Bilo bi lepo da u toku glasanja smanjimo razmenu privatnih poruka i pogađanje i pitanja šta je čije...

Mme Chauchat

Quote from: Loni on 12-12-2011, 21:33:22
Posle svega meni se učinilo da sam se verovatno ogrešio oko priče Garba Kamagen.

Hm, recimo, ja sam Kamagen shvatila kao verziju Come again jer se garbe vraćaju... nadam se da će nas autor prosvetliti posle razotkrivanja.

@Savajat: uh, baš sam se lomila oko te priče, i na kraju rešila da ipak dam prednost onome što me je više zainteresovalo. A jeste dobro napisana.

@scallop: zašto?

vimen

Dobih po ušima od Jevtropijevićke. A i zaslužio sam :) Moji komentari sutra, kad ih sve napišem.

Loni

Quote from: Jevtropijevićka on 12-12-2011, 21:43:04

Hm, recimo, ja sam Kamagen shvatila kao verziju Come again jer se garbe vraćaju... nadam se da će nas autor prosvetliti posle razotkrivanja.

@Savajat: uh, baš sam se lomila oko te priče, i na kraju rešila da ipak dam prednost onome što me je više zainteresovalo. A jeste dobro napisana.

@scallop: zašto?

Ju! Vid' stvarno.
Tokom čitanja uopšte mi to nije palo na pamet.

Ili je ta priča biser, a ja svinja
ili sam onaj dečak koji viče ,,Car je go'', a drugi odeću vide?
Žudim da saznam.

vimen

I pozdrav za Lonijev entuzijazam u oblasti komentarisanja priča :)

Josephine

I još nešto: važi za nove učesnike i one koji i nisu tako "stari" - budite samostalni u pisanju. Dosad nismo pravili i imali lobije, mislim da se neki sada stvaraju i ne sviđa mi se to... Samo lična percepcija, da se ogradim...

scallop

Dobio sam i ja po ušima, ali sam bar odigrao krug kako sam ja želeo. No, to nije razlog, Jevtropijevićka, nego što se i dalje potvrđuje da kako pišemo tako i čitamo. U onom lošem smislu. Glasao sam ja za par priča u vrhu, ali da se toliko pažnje posveti nekim pričama koje su, najblaže rečeno "presvlačenje" ili repeticija viđenog, malo je previše za moju slabačku narav. Sutra ću okačiti svoje komentare, pa ćemo ispočetka.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Quote from: D. on 12-12-2011, 21:42:09
Nema šokova više ovde... Sve je očekivano. Bilo bi lepo da u toku glasanja smanjimo razmenu privatnih poruka i pogađanje i pitanja šta je čije...

O čemu ti to? Opet zapodevaš kavgu?

Džek

Mi smo svi zaverenici, lobisti i prodane duše. Kada si D mene videla da pogađam čija je čija priča, ili da glasam za drugara iako mu je priča loša?

Ne obraćaj se svima sa tim optužbama a ako nemaš ciljanu grupu nemoj da iznosiš svoje insinuacije.

Kvariš mi merak učešća u radionici. Molim te, ne radi to.

M.M

Garga Kamagen je najoriginalnija priča u ovom krugu. Ogrešio sam se i ja.
Nijedan poraz nije konačan.

Džek

Ja je nisam hteo čitati, odustao nakon prvog pasusa a već napisao komentar. Možete misliti na šta liči.
Znači, gomila grešnika se posipa pepelom.

Ipak, to je prvi utisak a u mom book-u i -jedini.  Il' me nešto kupi odmah ili nikako.

Josephine

Quote from: Miljan Markovic on 12-12-2011, 22:16:53

Jeste. Slažem se. Možeš da čitaš težak jezik minut. Najveća mana je što je pola priče takvo... Inače, savršen prelaz, divna poetika, ritam, melodija... Ali te priče uvek me teraju da redefinišem kriterijume, i da im dam maksimum ili ništa od poena. A ne mogu da redefinišem kriterijume, zbog ostalih...

Zato odajem priznanje za genijalnost i originalnost...  xjap

pokojni Steva

Quote from: Miljan Markovic on 12-12-2011, 22:16:53

GarBa Kamagen rules, OK!
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

scallop

Jevtropijevićka je potpuno u pravu: ta priča nije ništa oprostila čitaocu.

Stipan

GarBa Kamagen me je ubila u pojam. Nema tog hvalospeva koji će popraviti taj utisak.

Quote from: Džek svih zanata on 12-12-2011, 22:11:21
Kada si D mene videla da glasam za drugara iako mu je priča loša?

E videla te u ovome krugu. Glasao si za mene, naivčino!!!

M.M

Quote from: scallop on 12-12-2011, 22:32:05
Jevtropijevićka je potpuno u pravu: ta priča nije ništa oprostila čitaocu.

:-D
Nijedan poraz nije konačan.

pokojni Steva

Quote from: Stipan on 12-12-2011, 22:38:11
GarBa Kamagen me je ubila u pojam. Nema tog hvalospeva koji će popraviti taj utisak.

Smorila te je, jelde  :idea:
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Jeste, nije valjda da je tvoja? Uh, ne moraš mi odgovoriti, još uvek je tajna...

Savajat Erp

Гарба Камаген ни мени није села добро, имам да прочитам 21 причу и слабо времена да ломим мозак око тога шта је песник хтео да каже у две трећине...мсм, прочитао сам је два пута као и све и опет ништа..осим да градацијски постаје јаснија како се чита...зајеби радњу. Можда да је негде стајала соло, овако немам живаца за претеране испаде.

Ове три сам почастио у тајном приде:

Репић - духовита сторија о усамљеном облачку, ваљда, симпатични дијалози, али будућност? Земља? Облаци, магле и реке можда постоје и на другим планетама, ко зна? :)

Висибабе у сопственом дунсту - искрено, не знам шта је дунст, а самим тим и дунстфлаша, али симпатична причица...са не баш оргиналним обртом, али фино тече....

Духови голаћи - овде ме је купио крај, препуштање побудама и поред почетног фол филозофирања...наравно, слажем се са Аномандером око оног пичак!, а ја тек нисам чистунац, мало ми то искаче, иако је добра игра речи...такође имена су ми бзв....Скепсана и Занеско? Ма, даааај....:)

Anomander Rejk

Pre nego što nastavim, iskrene čestitke Loniju za volju i kreativnost, u njegovom slikovnom predstavljanju radionice  xcheers . Pozitivno i s puno duha, mogli bi i stariji učesnici radionice da nauče ponešto od njega u vezi komunikacije.

14- Odbačeni
Dao sam bod i ovoj priči. Uhvatila me je na detalje, atmosferu... sve je tu sluzavo i puzavo, mračno, zaista uverljivo opisano. Čini mi se da je ovo priča sa zanimljivom, ili makar zanimljivim pokušajem ,, karakterizacije '' da je tako nazovemo. Možda nije sretno, i spretno, odabrano to sa Velikim i Malim, malo zapliće priču, ali dobro. Ipak se izdvaja u odnosu na većinu priča.

13- Repić
Ova priča mi je prijala od početka do kraja, tečan, lepršav stil koji osvaja. Baš me slatko nasmejala. ,, Ako nije neki problem, ja bih malo prilegao na vas. ''  ,, šta je jedan repić naspram jedne dame. Molio bih vas da mi dozvolite da još jedan zamočim u vas, samo malko da ga probućkam ( primer i za priču br.20, kako se neke stvari mogu lepršavo i fino napisati ). Priča napisana s puno duha. Dva poena.

12-Fosil
Ptica priča s drvetom. Nemam ništa protiv ako je interesantno, ali ova priča me je smorila, nek autor ili autorka oprosti. Sve se svelo na epsko kukanje. Rečenice tipa : Doći će Oni,  to su Oni i sl, zabranio bih ustavnom odredbom ( sa mogućnosti menjanja samo na referendumu ). Ali ok, vidim da se većini dopala, i nemam nikakav problem s tim. Nismo jedan organizam da moramo svi isto doživeti bilo koju priču. Niti moje viđenje moraju deliti drugi.

11-Garba kamagen
Autor svakako zaslužuje čestitke za hrabrost, moj je problem što meni taj koncept jezičkih zavrzlama, lokalizama, nepoznatih izraza i sl, ne leži. Pokušao sam da mu se približim, ali neće da se primi, pa neće. Opet kažem, to je čisto do mene subjektivno, i jasno mi je da neki ljudi cene ovakav pristup, ali ne mogu dati bodove, ne bi bilo pošteno da to uradim a priča me izmučila dok sam je čitao više puta. Jednostavno mi ne leži.

10-Abominacija
Počelo je dobro, vidi se da se posvetila pažnja rukopisu, i neke rečenice zaista lepo idu. Međutim, kako priča teče, kao da pada kvalitet. Šta je konkretno, poenta ? Shvatio sam da su u pitanju insekti ? Abominacija i evolucija kao da su mi nekako na silu ubačene. Nekako mi je tehnički ok priča, korektno urađena, ali me sadržina nije kupila.

9-Završni ispit
Jedna od bleđih priča u krugu. Ima puno slabih konstrukcija, npr : itekako instinktivno... u visini se začu potmuli prasak... letelica se meko spustila ( kako se tvrdo spušta ? ) Pred kraj slušamo pilota koji nam objašnjava priču. Nije dobro.

8- Legenda o zaštitniku
Zapravo mi se u ovoj priči najviše svideo kraj, a i nisam je odmah shvatio. Problem je međutim, bezličnost sveta i tih kugli... ne uspevaju da me zainteresuju za njihovu sudbinu. U suštini nema pravih likova, niti neke dinamične situacije. Tu  mi je bio sličan problem kao i sa Abominacijom- tehnički mi je korektna, ali me suština i sadržaj nije kupio.

7- Dugine zmije
Hmm... zmije i lopte ? Ima ovde i malo prepričavanja, objašnjavanja. Kraj je mogao biti drugačiji. Ipak, koncept je jasan : inteligencija i znanje ne moraju i ne mogu uvek osigurati opstanak. Ponekada je dovoljna i brojnost ,, nižih ''. Ili mi samo mislimo za neke vrste da su niže, jedva ih i primećujemo, a možda će one duže opstati od nas ?

6- Neophodno zagrevanje
Kratko. Precizno. Efektno. Ali ima jednu bitnu kvaku. Dijalog je, od početka do kraja- ljudski. Sve je u stvari u ovoj priči-ljudsko. Ne pomažu tu peraja. A kada je tako, cela priča pada u vodu. Šteta.
Tajno pišem zbirke po kućama...

mac

Mnoge priče su mi po osećanju smorenosti ličile jedna na drugu, pa su zato i komentari slični. Prihvatam da možda komentari bliže opisuju moje unutrašnje stanje u trenutku čitanja nego što opisuju same priče. Bio sam jako pospan dok sam čitao.

01 Let 3+, ne vidim poentu priče, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
02 Koralni grad 3+, ne vidim poentu priče, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
03 Dispozicija duše 3, ne vidim poentu priče, pomalo konfuzno za čitanje, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
04 Bol koju neću spoznati 3, ne vidim poentu priče, pomalo konfuzno za čitanje, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
05 O prirodi riba 3, ne vidim poentu priče, pomalo konfuzno za čitanje, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
06 Neophodno zagrevanje 4, sve je tu, šteta što nije duže
07 Dugine zmije 4-, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
08 Legenda o zaštitaru 4-, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
09 Završni ispit 4-, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
10 Abominacija 4, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
11 Garba kamagen 3+, ne vidim poentu priče, pomalo konfuzno za čitanje, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
12 Fosil 4-, ne vidim poentu priče, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
13 Repić 4-, ne vidim poentu priče, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
14 Odbačeni 3+, ne vidim poentu priče, pomalo konfuzno za čitanje, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
15 Sanjao sam kako krhka ljuska puca 4-, pomalo konfuzno za čitanje, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
16 Zvezda, senka, drvo i stena 4-, ne vidim poentu priče, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
17 Doba vatre 3+, ne vidim poentu priče, pomalo konfuzno za čitanje, ne vidi se da je u pitanju Zemlja
18 Smrt ne dolazi rekom 4+, solidno
19 Visibabe u sopstvenom dunstu 3+, ne vidim poentu priče, pomalo konfuzno za čitanje, na prevaru se vidi da je u pitanju Zemlja
20 Duhovi golaći 4+, imenovanje kengura je varanje, ali ostalo je više nego solidno
21 Glas nemih 4, ne vidi se da je u pitanju Zemlja

scallop

Bože me sakloni! Mac, previše se vidi Zemlja. Možda se u dve ne vidi, jedna od njih sigurno nije ni u zadatku.

Mme Chauchat

Mac, ti si genije sažetosti. :) 

Nego, upravo sam shvatila da stil jednog člana radionice nije imitirao samo jedan drugi član, nego i treći?!
...mogli smo to lepo da proglasimo zvaničnom temom...

scallop

Midoto

Mac je ladno mogao da ocenjuje tabelarno - minus tamo gde se ne vidi Zemlja, plus gde nije konfuzno...

Skalar

Морам напоменути да до сада никада нисам писао критике за било чије дело, али сам добио сугестију путем ПП да бих то требао урадити, па макар само за приче којима сам дао бодове.
     Молим ауторе прича, које сам оценио, да ми опросте на невешто сроченим критикама - ни као писац нисам бог зна колико квалитетан, а као критичар сам још гори.
    И, да ми не буде замерено, морам искористити прилику да се захвалим свима на критикама за моју причу (нећу сад рећи која је, то ће, ако се не варам, Бобан), јер ми то пуно значи, с обзиром да неких 15-ак година нисам написао ни једну једину реченицу и тотално сам "испао из фазона" не само СФ, него уопште писања. Без обзира што сам заузео једно од места на зачељу, веома сам задовољан што је моја прича уопште и добила који поен.

1. Фосил - 3 бода

Прича има нит приповедања која, по мени, доста вешто држи читаоца у благој напетости. Рекао бих да се то може назвати добрим ритмом приче. Добар речник и конструкција реченица.

2. Смрт не долази реком - 2 бода

"Овај град је мали и нема места за обојицу". На допадљив начин испричана прича о вечној борби за животни простор, без обзира каква су бића у питању. Да нема понеку рогобатну конструкцију реченица, без размишљања бих је ставио на прво место.

2. Легенда о заштитнику - 2 бода

По мом мишљењу најоригиналнија идеја. Не могу се отети утиску да нешто, не знам шта, фали у овој причи. Мислим да би сигурно помогла још која хиљада карактера, страна-две, па да буде врхунска.

3. Диспозиција душе - 1 бод

Волим овакве, рекао бих, експерименте. На солидан начин описана ауторова садашња размишљања, само смештена у неко друго време.

3. Звезде, сенка, дрво, стена - 1 бод

Овај аутор има занат у прстима, на чему му завидим. Због вештине у писању добија бод, јер једноставно не можеш да се отргнеш утиску да је прича добра, па чак и ако осећаш да је рутински урађена, што би се рекло, једним оком на тексту, другим оком на утакмици Бенфика-Борусија (уписати тимове по жељи).

3. Репић - 1 бод

И за ову причу бих могао навести скоро све као за претходну причу, осим гледања фудбалске утакмице. Добра идеја и лепршаво низање реченица.
Пиво и ћевапи спајају људе.

mac

Quote from: Midoto on 13-12-2011, 00:28:11
Mac je ladno mogao da ocenjuje tabelarno - minus tamo gde se ne vidi Zemlja, plus gde nije konfuzno...

:oops: Nisam imao snage za više od copy-paste. Voleo bih da više priča ima poentu, jasnoću, i ispunjenost zadatka, jer cenim da bih tada i ja našao više elana za komentarisanje.

Josephine

Quote from: Skalar on 13-12-2011, 00:58:56
Морам напоменути да до сада никада нисам писао критике за било чије дело, али сам добио сугестију путем ПП да бих то требао урадити, па макар само за приче којима сам дао бодове.

A od koga si dobio te (pogrešne) sugestije? :) Bilo bi lepo da ponešto ovako konstruktivno kao što si rekao o pričama za koje si glasao, kažeš za svaku priču, jer nam cilj nije dodeljivanje bodova, već da svako nešto ovde nauči. :)

Hvala za komentare.