• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 13 - januar 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 12-01-2012, 20:55:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće četiri priče

Lomi - Majke (+8 poena na glasanju kroz poruke)
6 (25%)
Skalar - Heruvim i demon (+2)
1 (4.2%)
D. - Kafana na kraju sveta (+15)
8 (33.3%)
Anomander Reik - Katil ferman (+6)
3 (12.5%)
Sinlen - Čovek na međi (+10)
6 (25%)
Stipan - Povratak u Berlin (+14)
6 (25%)
Third Eye - Strah (+1)
1 (4.2%)
Hrundi - Bantu crnci i falš bluz  (+15)
9 (37.5%)
Ivica - Zekina dilema (+7)
3 (12.5%)
Suba - Nepodobni (+32)
14 (58.3%)
Savajat Erp - Ubiti po viđenju (+10)
6 (25%)
Miljan Marković - Nekromanser (+5)
6 (25%)
Džek - Đuro, poslednji Srbin (+1)
6 (25%)

Total Members Voted: 24

Boban

Uobičajeno paralelno glasanje, ovoga puta se bira po četiri priče.

Evo ih:

1. Majke
2. Heruvim i demon
3. Kafana na kraju sveta
4. Katil ferman
5. Čovek na međi
6. Povratak u Berlin
7. Strah
8. Bantu crnci i falš bluz
9. Zekina dilema
10. Nepodobni
11. Ubiti po viđenju
12. Nekromanser
13. Đuro, poslednji Srbin

Glasa se za četiri priča, s tim da prva dobija 3 poena, druga 2 a preostale dve po 1.
Glasa se slanjem privatne poruke na nik glasanje2012 Glasanje se obavlja tako što u tekst poruke upišete četiri priče po redu, prvo onu kojoj dajete 3 poena, pa onda ona sa 2 i dve po jedan. Nema potrebe da pišete imena priča, samo redne brojeve, da bi se lakše posle sravnjivalo.

Rok je malo više od tri dana, dakle, u nedelju, u 23.23 objavljujem rezultate.

Do tada molim bez ikakvih komentara, aluzija, natuknica i svega ostalog što bi moglo da utiče na druge učesnike i regularnost glasanja. Rezultati elektronskog glasanja biće vidljivi tek kada se završi glasanje.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Evo, ja glasao. Taman mi broj glasova, a Loni neka se snalazi sa svojim desetkama. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Savajat Erp

Ееее, тако...а саде натенане...:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Loni

Yeza od pravila.
Prvi put se desilo da su mi i desetke minus, ostale bez bodova.
Gre'ota.

Boban

nadam se da ćeš nekako moći da nastaviš kakav-takav život posle ovog potresa...

Stipan

Josephine

scallop

Kakva tema takav i krug. Boban je zadatkom amputirao mogućnost efikasne poente. Izvuklo se tri-četiri priče. Jedva.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

M.M

Volim radioničarske krugove sa malim brojem priča. Glasao sam i ja. U oba glasanja isto.
Nijedan poraz nije konačan.

Loni

A dok čekamo kraj glasovanja,
evo malo i slikovnih asocijacija.

Loni

Mlogo volem slikovno da se izrazim.
Znam da sam neke autore morabiti isprovocirao slikama,
ali moraju se suzdrže od komentara dok zavet ćutanja traje.  :evil:

scallop

Loni, dobra ti je vizuelna praksa.

Nego da mi priznaš: Imaš li i u ovom krugu priču? Ako imaš, meni je opet mnogo dobro legla.

Josephine

Суба

Свака част на труду, Лони.

Loni

Poslah, poslah.  :roll:

Al' dok ćutimo o tome, da pomenem da sam počeo da čitam ,,Legiju Ida - Letopis svemirskih cigana''.
Kupio sam je pre više meseci, u kompletu sa knjigom Anđele, Simke, Jovana R i 2-3 strane knjige u Tardisu.

Dok smo bili u lošim odnosima (prepucavali se oko politike) Vašu sam knjigu odvojio za čitanje posle svih ostalih,
ali zbog napretka u bilaterarnim odnosima uzeh je juče i pređoh nekih 50 strana.
Dosta likova. Zamršena filozofija, ali polako 'vatam niti te mi postaje sve zanimljivije.

Kad su domaći autori u pitanju pristrasan sam.
Prvo treba dobro da se složim s nekim da bih bio motivisan da mu kupujem dela.
Znam da ne treba mešat' lik i delo, al' za tako nešto ja još nisam zreo.

M.M

Skalar

Лони, овај пут си сличицама "убо" 99% у приче. Свака ти част. Добро је док има људи који се труде.
Пиво и ћевапи спајају људе.

scallop

A, kako stojiš sa Tolstojevskim? A, sa Štajnknerom?

Ne znam da li si primetio, ali ja se ne volim sa onima koji se bave trpanjem u fijoke. U literaturi, pa i u politici. To ti je neka akutna fijokofobija, podvrsta klaustrofobije. Tvoje politkor egzibicije mi ne smetaju da mi se dopadaju tvoje priče.

Loni

Ja na zalost bez fioka kao baza ne mogu da funkcionisem.
Ako moj mozak nesto ne klasifikuje u startu sve mi se kasnije pretovri u jedan veeliki haos.

Moracu i taj Grbovnik da prociram, ali i onu novu Skalopovu knjigu, o kojoj je pisao list Danas.

Stipan

Je li Loni, smem li ja ovu tvoju vizelizacju da metnem na blog?

scallop

Stipan

Pretpostavljam da to znači da mogu. Reklamiram malo radionicu, možda nekog i namamim...

Loni

Može naravno.
A jednom ću napraviti ove top liste i s našim pravim imenima (za one koji žele)
da reklamiramo i naše umeće. Svako na svom blogu.

Stipan

Ja sam malo reklamirao radionicu, pa ako ima primedbi ili sam uradio nešto što nije trebalo recite pa da editujem.
Tekst se nalazi ovde:
http://forum.krstarica.com/entry.php/29511-A-sada-ne%C5%A1to-sasvim-druga%C4%8Dije!

scallop

Ne znam kako će to videti Boban, ali meni ne smeta što si postavio ono za šta ti je Loni dao saglasnost. To što si stavio 200 priča na izvolte možda i nije tako mudro.

Stipan

Loni

Krađa priča i ideja događa se po pravilu samo na velikim govornim područjima.

Da smo negde na izvolte stavili priče na engleskom, španskom, francuskom, kineskom ili portugalskom to bi već bilo opasno i
po zakonu verovatnoće neko bi nešto maznuo.

Ovako budimo bez brige.
Na ovako maloj jezičkoj teritoriji (oko 17 milionagovornika) među kojima ogromna
većina ne čita uopšte, nikad niko nikom nije maznuo delo.

Boban

lomi, ostavi svoje faze lupetanja za politiku.
Kako možeš da kažeš da nema krađe?
Pa laureatkinja NIN-ove nagrade je opštepoznata kao "preuzimačica" tuđih ideja.
Ona recimo, kaže da ima veze u Rusiji da objavi priče, pokupi priče od ljudi, onda ih malo preradi i tamo obajvi kao svoje. zato ona ima gomilu priča objavljenih u Rusiji koje nikada neće objaviti na srpskom.
ovo je informacija iz prve ruke, od ljudi čak priznatih pisaca kojima su dela pokupljena.

Svojevremeno je ona tražila od mene da joj dam izbor najboljih srpskih SF priča za rusko tržište. Nikada nije stigla informacija šta se s tim desilo...

Ovo je samo jedan dokazan primer, a sigurno ih ima još.
Čovek umre i njegove rukopise daju poznaniku književniku da ih proceni... ma recite mi da je baš svako odoleo da prigrabi dobre delove za sebe.

Ja imam slučaj da sam čoveku pričao u autobusu jednu svoju ideju za roman i posle vidim objavljen takav koncept.

scallop

Na Radionici ima bar 10% potpuno originalnih ideja koje su bogomdane za drpisanje.

angel011

Nisu li priče sa radionice ionako na izvol'te, pošto mogu da ih vide i neulogovani?
We're all mad here.

scallop

Istina je da si sa 6 slova ponovo izbrisala moji 60.

Nije istina. Ovako moraju da se pomuče, pa nije na izvolte.

angel011

Da, moraju da navrate do radionice i da ukapiraju da se priče nalaze na svakom topiku na kome piše DVOSTRUKO GLASANJE.

Uzgred, Loni, nikad niko nikom nije maznuo delo, ne na ovom malom jeziku? A to što je Selenić pokrao Deanu Leskovar, i to njeno objavljeno i nagrađeno delo, da pomenem samo primer koji mi je najpoznatiji?

Neću o tome kako su meni mažnjavali članke sa Krstarice i objavljivali ih pod svojim imenom, ili delove mojih članaka ubacivali u svoje, a da mene nigde ne spomenu. Daj, razmisli malo pre nego što lupiš.  xrofl
We're all mad here.

Loni

A jes.

Prevideo sam sposobnost određenih ljudi da prevode i plasiraju delo na nekom tuđem jeziku.
To se već ne da lako kontrolisati.

Sad se sećam da sam i ja čuo za dotičnu, koju je Boban spomenuo, da je sklona krađi ideja.
Nisu mi rekli baš tim rečima,
samo su upozorili da njoj na čitanje ništa nikad ne treba slati.

Tragedija ako se to dešava kod nas.

Čuo sam da nije rešenje ni zaštititi delo u ,,Agenciji za zaštitu''.
To sve završi kao nečija inspiracija.
Ispada da je najbolje svoje delo posleti preko mejla 20-tak prijatelja u isto vreme.
Time oni postaju svedoci našeg autorstva.
A mejl ipak nosi neki datum.
Da li i pravnu validnost?

scallop

Možeš da digneš publicitet maznutom delu. Ili da mazneš, pa javiš pravom autoru da digne dreku ili da te tuži.

angel011

Loni, to sa prijateljima ne pomaže.

Agencija za zaštitu ne može da spreči krađu; ono što može jeste da tužiš onog ko ti je maznuo delo pa da primerkom koji je određenog datuma registrovan u Agenciji dokazuješ autorstvo.

Slanje prijateljima bi imalo manje-više istu svrhu, s tim što Agencija verovatno ima veću pravnu težinu.
We're all mad here.

Mme Chauchat

Quote from: Boban on 14-01-2012, 14:40:01
Pa laureatkinja NIN-ove nagrade je opštepoznata kao "preuzimačica" tuđih ideja.
Koja? Ozbiljno pitam, zanima me. Nije baš da ih ima na kilo.
EDIT: hoću reći da je bar jedna dovoljno međunarodno poznata da joj to ič ne treba, jedna se ne bavi SF-om ni fantastikom, jedna, smatram, nema veze u Rusiji, a zar bar tri sam đuture uverena da imaju dovoljno etike da to ne rade... dakle, neće me mrzeti da odem na neki ruski e-katalog i proverim sve četiri, ovo je ozbiljna optužba.

Boban

Grozdana, bre... kako koja.
Ma to je dokazano... a džaba ti internet, nema tamo zavedena svaka priča po raznim časopisima, a onda ih je imala ogroman broj.
Lično sam čuo od jednog od najvećih srpskih dečijih pisaca i pesnika da priča kako je neke njegove radove uimesto da objavi u Rusiji kako je obećala, malo prepravila i pustila kao svoje... to se dešavalo osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka.

Mme Chauchat

Stipan

Ju naopako, svašta. Ja uklonio linkove sa bloga, ništa nisam kriv ako nekom drpe priču - tek da se zna!

M.M

Aman ljudi, mogu da ti ukradu ideju, ali ne mogu da ti ukradu talenat. Kad budeš prežalio to što si pokraden, sešćeš i napisaćeš ponovo dobru priču/roman, dok oni neće. Ponovo će morati da kradu.

Boban

Problem je ako te pokrade neko ko ima veći talenat od tebe, a ovde je to ipak realnija opcija...

M.M

Josephine

Ko ima veći talenat, valjda ne poseže za krađom od manje talentovanih...?

Mme Chauchat

Quote from: Boban on 14-01-2012, 18:12:23
Problem je ako te pokrade neko ko ima veći talenat od tebe, a ovde je to ipak realnija opcija...
Онда то и није крађа сем крађа идеје што се малтене и не рачуна (питајте Шекспира). Кад би све морало да буде 100% оригинално, више нико не би писао.

Бобане, дозволи, тај те је писац канда лагао. Нашла сам само ово http://www.nlr.ru/e-case3/sc2.php/web_gak/lc/72335/37  а овде и препричавају приче http://www.letsart.ru/lyrics/5605.html које су препознатљиве њене, објављене на српском. То са периодиком можда стоји али док не видим нећу веровати. Ај да не правимо од жене Селенића или Киша.  :lol: :lol: :lol:

scallop

Možda bi više hipotetično, a manje provokativno bilo funkcionalnije, ali je ovaj vikend, kao i dosta vikenda do sada, dan za teranje i ružne reči, pa bih se radije uzdržao, bar do ponedeljka. Ilustracije radi, broj SF serijala u SAD koji se protežu na više sezona u SAD je značajan, a inventivnost njihovih scenarista nije neiscrpna, pa ne bi bilo čudo da se "skautira" za dobrim pričama, koje će "talentovaniji" očas pretočiti u jednu od epizoda. Nadam se da je ovo prihvatljiva opcija, a raspravljati se da.

Stipan

Quote from: Boban on 14-01-2012, 18:12:23

Čekaj malo. Ti tvrdiš da talentovani kradu od onih bez imalo talenta?
Pa od čega se onda sastoji taj talenat? Postoji li neko prihvatljivo objašnjenje?

angel011

Quote from: Stipan on 14-01-2012, 18:43:40
Čekaj malo. Ti tvrdiš da talentovani kradu od onih bez imalo talenta?
Pa od čega se onda sastoji taj talenat? Postoji li neko prihvatljivo objašnjenje?

To što je neko talentovan ne znači da će u svakom trenutku imati ideju - a može da se desi da zbog prirode posla mora da štancuje.
We're all mad here.

Stipan

"Prirode posla" - misliš podele honorara sa urednikom?