• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Humiliation

Started by Father Jape, 23-03-2012, 20:18:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Father Jape

Dakle, inspirisan ovim, pokrećem topik. Evo opisa igre u romanu:

Doing his British best to redeem what was looking to be adraggy dinner, he taught us a game he claims to have invented, called ' Humiliation'. I assured him I was married to the World Champion, but no, he said, this was a game you won by humiliating yourself. The essence of the matter is that each person names a book which he hasn't read but assumes the others have read, and scores a point for every person who has read it.

Get it? Well, Howard Ringbaum didn't. You know Howard, he has a pathological urge to succeed and a pathological fear of being thought uncultured, and this game set his two obsessions at war with each other, because he could succeed in the game only by exposing a gap in his culture. At first his psyche just couldn't absorb the paradox and he named some eighteenth-century book so obscure I can't even remember the name of it. Of course, he came last in the final score, and sulked. It was a stupid game, he said,and refused to play the next round. ' I pass, I pass,' he said sneeringly, like Mrs Elton on Box Hill (I may not read your books, Zapp, but I remember my Jane Austen pretty good). But I could see he was following the play attentively, knitting his brows and twisting his napkin in his fingers as the point of the game began to dawn on him.

It's quite a groovy game, actually, a kind of intellectual strip poker. For instance, it came out that Luke Hogan has never read Paradise Regained. I mean, I know it isn't his field, but to think you can get to be Chairman of the English Departmentat Euphoric State without ever having read Paradise Re-gained makes you think, right? I could see Howard taking this in, going a bit pale when he realized that Luke was telling the truth. Well, on the third round, Sy was leading the field with Hiawatha, Mr Swallow being the only otherperson who hadn't read it, when suddenly Howard slammed his fist on the table, jutted his jaw about six feet over the table and said: 'Hamlet!' Well, of course, we all laughed, not very much because it didn't seem much of a joke. In fact it wasn't a joke at all. Howard admitted to having seen the Lawrence Olivier movie, but insisted that he had never read the text of Hamlet. Nobody believed him of course, and this made him sore as hell. He said did we think he was lying and Sy more or less implied that we did. Upon which Howard flew into a great rage and insisted on swearing a solemn oath that he had never read the play. Sy apologized through tight lips for having doubted his word. By this time, of course, we were all cold sober with embarrassment. Howard left, and the rest of us stood around for a while trying to pretend nothing had happened.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Father Jape

Doduše, nisam siguran kako bismo je igrali preko foruma. Verovatno bi morao da bude ograničen broj igrača...

Mica Milovanovic

Pregledaj stare topike i naći ćeš veoma sličan.
Mica

Melkor

Quote from: Father Jape on 23-03-2012, 20:19:48
Doduše, nisam siguran kako bismo je igrali preko foruma. Verovatno bi morao da bude ograničen broj igrača...

Das dan-dva da se prijave igraci, diskvalifikuju se oni koji (nisu zavrsili fakultet, nemamo poverenja u njih, lazu da jesu i nisu nacitani, izvrsi se polna i rasna segregacija) koji su za diskvalifikovanje i onda vas ja pobedim zahvaljujucim velikim i neocekivanim rupama u opstem obrazovanju :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Father Jape

To zvuči kao jedan plan!

Ok, proglašavam sezonu prijavljivanja za prvu rudnu otvorenom. Rok je do sutra u ovo vreme.

scallop

Evo, ni ja nisam čitao Hamleta. Ali, se kladim da ima više onih koji nisu pročitali Julija Cezara, a njega jesam. :lol:

Nego, dok skupljaš učesnike, da te, kao vokalistu pitam:

Zašto se gradovi na krajnjem severu Švedske zovu Umeo, Luleo i tako? (Sa kružićem na U, da ne tražim.)
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Barbarin

Kakve fakultet ima veze sa načitanošću?
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

Melkor se šali. Pokušava da isključi sebe. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

Crni Jape, što nisi posrbio naziv topika? Ali dobro, prijavljujem se.

EDIT: A jel dobijamo bonus poene za SF/F/H? Ili za lektiru, ili šta već? Hoćeš li ti to da određuješ ili presuđuje grupno zgražanje?

pokojni Steva

Quote from: scallop on 23-03-2012, 20:46:02

Zašto se gradovi na krajnjem severu Švedske zovu Umeo, Luleo i tako? (Sa kružićem na U, da ne tražim.)

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Ghoul

đejp, kao mladunac na forumu a i inače, očito nije ispratio nekoliko ponižavajućih topika srodnih ovome što on sad započinje:

Klasici koje nisam pročitao
http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php/topic,5162.0.html

HOROR KLASICI KOJE NISAM ČITO
http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php/topic,5186.0.html

i
SRPSKI HOROR KLASICI KOJE NISAM ČITO!
http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php/topic,5201.0.html

https://ljudska_splacina.com/

Father Jape

Pa eto, taman je vreme opet za tako nešto, s tim što je sad i igra!

Dobro, zasad Jevtropijevićka i ja. Scallope i Melkore, jeste vi, štono bi rekli, in ili aut?

Quote from: scallopZašto se gradovi na krajnjem severu Švedske zovu Umeo, Luleo i tako? (Sa kružićem na U, da ne tražim.)

Dobro sad, ali posle odbijam sklizavanje u off-topic: zovu se tako jer ih je tako neko nazvao. Ali pretpostaviću da je pitanje što se kaže Umeo, a piše Umeå (dakle kružić je na a, ne na u). Odgovor: jer se pravopis, budući veštački, nakalemljeni, deo jezika, sporije menja nego izgovor. Simbol å je naslednik simbola á iz staronordijskog. Drugim rečima, pre hiljadu godina, vokal obeležen tim slovom jeste bio /а:/, ali se onda vremenom povukao unazad, dobio labijalizaciju, i počeo da se penje. Slovo je prešlo mali put, a vokal malo veći: a: -> ɑ: -> ɔ: -> o:. Tako je danas vokal u tim rečima zatvoreno o, dakle nešto između našeg o i u.

EDIT: @Jevtro - bolje da ne komplikujemo bonus poenima, ja mislim. -_-

Melkor

Quote from: Father Jape on 23-03-2012, 22:29:05
Dobro, zasad Jevtropijevićka i ja. Scallope i Melkore, jeste vi, štono bi rekli, in ili aut?

Uvek sam za to, posto srama nemam, da svojim neodgovornim ponasanjem ponukam raju da ucini nesto zbog cega ce se posle kajati  :lol:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

scallop

Ciljao sam na izgovor vokala, a ne na pisanje. Mislim da si obrazložio ono šta ja ne umem. A, razlog je, što je na tom dalekom severu, na -24oC, prilično rizično širom otvarati usta. Bio sam u tom Umeo i kad sam hteo da doviknem - Hej! - smrzao sam do jednjaka.

I, ne, neću učestvovati. Nisam bio dobar ni u pogađanju citata. :( [size=78%] [/size]

pokojni Steva

A ja sam ciljao na Laponce. Gradovi sa završnim kružićkastim "a" se simpatično poklapaju sa mapom bivšeg rasprostriranja naroda Sami. Izguglah nešto i da je "a" sa kružićem specifično za "otezanja" u govoru severoistočne Švedske. Odoh ja sad  xyxy
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Barbarin

Ako može, ja bi učestvovao.  :roll:
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Albedo 0

pih, ja bih ovo pobjedio sa maestralnom razlikom u odnosu na protivnike, budući da ne čitam SF, a ni gotovo bilo šta ostalo od fantastike 8-)

Father Jape

Dobro, onda za sad Jevtropijevićka, ja, Melkor, i Barbarin.

Father Jape

Dobro, izgleda da je to to što se prve partije tiče, ako nema lejtkamersa.

Onda možemo početi: dakle neka neko od vas troje navede ime književnog dela, pa ćemo mi ostali da se izjasnimo da li smo ga čitali.  :lol:

Melkor

A ne, ti si smislio, ti pocinjes  :twisted:

Father Jape

Dobro, ajde, da ponovim onda već priznato na drugom topiku. Nisam čitao

Ursula Le Guin - The Left Hand of Darkness

Melkor

Imas od mene poen :)

Mme Chauchat

I od mene.

Artur Klark, Sastanak s Ramom - nisam čitala.

Melkor

Cek, stani, valjda jedan po jedan - ili svi djuture pa sabiramo poene na kraju?

Mme Chauchat

Pa računam, ovako će ići brže, mada kad vidim koliko nas ima...

Father Jape

Na ovako malom broju igrača je svejedno.

Elem, Jevtropijevićka ne dobija poen od mene.  :lol:

Melkor

Ok, imas poen onda.

Da izadjemo iz fantastike malo (nema smisla zar ne), svojevremeno sam pokusao, ali nisam uspeo, da procitam Korene Dobrice Cosica. Vreme smrti je kasnije neuporedivo lakse islo, ali i dalje se s vremena na vreme setim Korena i stresem :)

Mme Chauchat

Father Jape

Šit... to je ona lektira koju sam zapravo pročitao, premda se ničeka ne sećam. Okej, imaš bod, damn you!

Milosh

Evo da vam se i ja pridružim, pa da bude još veselije.  :lol:

Jape, poen za Ursulu.

Jevtropijevićka, poen za Klarka.

Melkore, nema poena za Ćosića (od koga nisam pročitao ništa!)

Od mene... Neuromanser
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Father Jape

:shock:  :?

Poen, sveca mu.

Melkor

Cekbre, zar Cosic nije ima nekoliko knjiga u lektiri, strateski rasporedjenih kroz skolovanje?

Inace, poen za Gibsona, gundj (tuzicemo te Saletu) :)

Mme Chauchat

Poen za Gibsona!

Melkor

Napeto izmedju Japeta i Milosha: 3-3, ako se ne varam. Cekamo Barbarina ili bilo koga ko je raspolozen da nam se pridruzi da presudi ovaj krug :)

Milosh

Neuromansera sam probao jedared, ali možda sam tada bio previše mlad... Što se Ćosića tiče, za njegovo nečitanje mogu da zahvalim profesoru srpskog, divnom čoveku, inače eks hipiku i Crnogorcu, koji se ložio na Borhesa i Filip K. Dika, a Ćosića je izbacio iz lektire, pošto nismo mogli da stignemo sve da obradimo, uz konstataciju da je ovaj imbecil.  :lol:
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

angel011

Da se priključim i ja...  :lol:

Jape - poen

Jevtra - poen

Melkor - nemaš poen, nisam ni ja čitala Korene

Milosh - poen

Braća Karamazovi - nisam čitala.
We're all mad here.

Father Jape

Nisam ni ja. Nema poena.  :lol:

Milosh

Heh, a baš sam razmišljao da potegnem Karamazove u narednom krugu, nema poena.

Mme Chauchat

scallop

Zar onu igru nisu igrali načitani, pa tragali za jednom nepročitanom knjigom?

Melkor

Ne dam poen, angel :)

Tex Murphy

Оћу и ја да учествујем!!!  :cry:
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Melkor

Ali ne mozes posto si sve procitao?

Ghoul

Quote from: Milosh on 24-03-2012, 22:10:33
Ćosića je izbacio iz lektire, pošto nismo mogli da stignemo sve da obradimo, uz konstataciju da je ovaj imbecil.  :lol:

poen za profesora! xcheers
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Quote from: Melkor on 24-03-2012, 23:31:52
Ali ne mozes posto si sve procitao?

Па мислим да бих у овој игри тријумфовао убједљиво, ја бих добио брдо поена од свакога, а од мене не би вјероватно нико  :(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Mme Chauchat

Pa probaj da nađeš knjigu koju smo svi mi čitali a ti nisi... ko što vidiš, za sada mrtva trka između Japea i Miloša.

Barbarin

Korene sam pročitao, ovo ostalo nisam  :oops:

aj da zadam  Gospodar Prstenova
Jeremy Clarkson:

Mme Chauchat

Pi, sad i Melkor ima tri boda. A Barbarin od mene jedan! Tek prvi, ali sve mi se čini da si dobro odabrao šta ćeš da navedeš. :)

Melkor

Da, well played, sir. Poen.

Milosh