• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Humiliation

Started by Father Jape, 23-03-2012, 20:18:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Father Jape

Vidim, ovog puta sam odabrao boljeg kandidata. Jedino mi je žao što moram da dam Džonu glas, jer se sećam da jesam pročitao Malog princa, od korice do korice, prvi i poslednji put, kad sam imao šest godina. <_<

Vampirella - Bakonja fra Brne                   0
Father Jape - Kroz pustinju i prašumu      N/A
angel011 -  Tihi don                                  0
Dacko - Odiseja u svemiru 2001                 1
Ygg - Autobiografija, Nušić                        0
Džon - Мали принц                                  1
Barbarin - Crni cvet                                   0
LiBeat - Kortasar, Skolice                           0
Chi(a)na - Beli očnjak                                 1
дејан - Čarobni breg                                  0
Melkor - Getsbi i to veliki                             0
Харвестер - Гробље кућних љубимаца       0
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

PTY

Vampirella - Bakonja fra Brne                   1
Father Jape - Kroz pustinju i prašumu         1
angel011 -  Tihi don                                       0
Dacko - Odiseja u svemiru 2001                   1
Ygg - Autobiografija, Nušić                          0
Džon - Мали принц                                      1
Barbarin - Crni cvet                                        1
LiBeat - Kortasar, Skolice                              --
Chi(a)na - Beli očnjak                                    0
дејан - Čarobni breg                                       0
Melkor - Getsbi i to veliki                              0
Харвестер - Гробље кућних љубимаца       1

angel011

Vampirella - Bakonja fra Brne - 0
Father Jape - Kroz pustinju i prašumu - 1
angel011 - Tihi don - N/A
Dacko - Odiseja u svemiru 2001 - 1
Ygg - Autobiografija, Nušić - 1 (u nekom trenutku u osnovnoj dobila za rođendan)
Džon - Mali princ - 1
Barbarin - Crni cvet - 1
LiBeat - Kortasar, Skolice - 0
Chi(a)na - Beli očnjak - 1
дејан - Čarobni breg - 0
Melkor - Veliki Getsbi - 1 (Melkore, ništa nisi propustio)
Harvester - Groblje kućnih ljubimaca - 0
We're all mad here.

Vampirella

Očekivala sam da će Veliki Gatsby imati veću čitanost...  :idea:
Satan my master.

Tex Murphy

И ја сам очекивао исто за НАЈБОЉУ КЊИГУ КРАЉА ХОРОРА!!!  :x :x :x
Али ето, више ни то није довољно да човјек сакупи поене  :(
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Mme Chauchat

A ja sam to očekivala za Školice... eee.

Ygg

Vampirella - Bakonja fra Brne - 1
Father Jape - Kroz pustinju i prašumu - 1
angel011 - Tihi don - 0
Dacko - Odiseja u svemiru 2001 - 1
Ygg - Autobiografija, Nušić - xxx
Džon - Mali princ - 1
Barbarin - Crni cvet - 1
LiBeat - Kortasar, Skolice - 0
Chi(a)na - Beli očnjak - 1
дејан - Čarobni breg - 1
Melkor - Veliki Getsbi - 0
Harvester - Groblje kućnih ljubimaca - 0
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Father Jape

Rezultati drugog kruga:

Vampirella - Bakonja fra Brne                   5
Father Jape - Kroz pustinju i prašumu      9
angel011 -  Tihi don                                  3
Dacko - Odiseja u svemiru 2001               9
Ygg - Autobiografija, Nušić                        6
Džon - Мали принц                                   10
Barbarin - Crni cvet                                    5
LiBeat - Kortasar, Skolice                           2
Chi(a)na - Beli očnjak                                 8
дејан - Čarobni breg                                  2
Melkor - Getsbi i to veliki                           4
Харвестер - Гробље кућних љубимаца     2

Džon ponovo pobednik, opet za jedan bod, ostavljajući iza sebe Dacko i mene da delimo drugo mesto. Jedina osoba koja nije čitala Malog princa osim pobednika je bio Barbarin.
Najveći fejlovi: Kortasar, Man, i King. Prva dvojica, očekivano, a Kinga su računam mnogi čitali, ali ne svi isti roman. Da si stavio It, ili možda prvu knjigu The Dark Tower serijala, možda bi prošao malo bolje, ali opet - prevelik opus za ovako nešto.

angel011

Kad se prijavljujemo za sledeći krug?  :mrgreen:
We're all mad here.

Tex Murphy

Па ваљда одмах? Није ово Радионица па да морамо да се гњавимо и чекамо по мјесец дана!  :!:
Genetski četnik

Mme Chauchat

Da vidimo hoću li sad bolje proći: Sumrak, Stefani Mejer.

angel011

Magareće godine, Ćopić.
We're all mad here.

Vampirella

Dnevnik Ane Frank.  :)
Satan my master.

Father Jape

Jevtropijevićka se opametila, Angel vadi veći kalibar.

Ja ću ovaj krug preskočiti, taman do sutra da smislim nešto dobro.  :lol:

Джон Рейнольдс

Хесе - Степски вук.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

дејан

твен - краљевић и просјак
...barcode never lies
FLA

Dacko

Quote from: Father Jape on 28-03-2012, 13:29:31

Džon ponovo pobednik, opet za jedan bod, ostavljajući iza sebe Dacko i mene da delimo drugo mesto. Jedina osoba koja nije čitala Malog princa osim pobednika je bio Barbarin.

I meni će trebati malo vremena da smislim šta to nisam čitala (niti ću) a da ostali jesu, ali moram da pohvalim Fathera za pravilnu promenu mog nezgodnog nadimka. S obzirom na to da je u pitanju ženski nik, potpuno je nepromenljiv, kao japanska ženska imena Mičiko ili Sumiko (odadoh se sad šta sam čitala u pretpubertetskom dobu  :) ), a atribut je u ženskom rodu – draga Dacko, pričao sam sa Mičiko, Kazuko je napisala...

PTY

Koeljo, Alhemicar!!!
(kikikiki :twisted: )

angel011

Quote from: LiBeat on 28-03-2012, 16:25:12
Koeljo, Alhemicar!!!

Biću iznenađena ako za to dobiješ mnogo poena.
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Koeljo, Alhemicar!!!

Е, ово ће ми представљати проблем. Сећам се да сам усред оне помаме покушао да га прочитам, али не могу да се сетим да ли сам завршио. "Степског вука", кога сам задао, баталио сам веома брзо, то знам. Али "Алхемичар"... Ничега се не сећам.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

дејан

хтео сам да поставим алхемичара, али сам на време схватио да ћу сигурно подбацити :)
...barcode never lies
FLA

scallop

Da vam prepričam? Ukratko. Koeljo je opširno napisao ono što je Borhes ukratko parafrazirao na račun jedne priče iz 1001 noći. E, da sam učestvovao, dobila bi od mene poen.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Tex Murphy

Genetski četnik

Tex Murphy

ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ!!!
Genetski četnik

Dacko

Joj, baš sam svu lektiru izučila, a ono malo što sam preskočila u školi stiglo me na faksu (osim Deoba i Vremena smrti, to nisam mogla da iščitam, ali cenim da niste ni vi). 
Pokušaću s ovim, verovatno je bar neko čitao:
Uspon i pad Parkinsonove bolesti, Basara

Джон Рейнольдс

Нећу се надавати бодова у овом кругу.

#Τζούτσε

Melkor

Pa ne znam bas da li se Jevtropijevicka opametila, na nekim drugim mestima mi sigurno dobila mnogo bodova, ali ovde..?

Aj' kad se gadjamo YA uberhitovima - Hari Poter, prva knjiga da se ne izvlacite posle da ste stigli samo do 5. ili tako nesto :)

(Nije bio Poter, ne?)

@John - Alhemicara sam procitao za manje od jednog sata, tako da si sigurno i ti. A i to sto se nicega ne secas nije problem do tebe  :twisted:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Father Jape

Predviđam da Dacko neće dobiti više od jednog boda.

Takođe, predviđam da ovog puta angel dobija.  :lol: Mada bi na malo drugačijem forumu Melkor pobedio, verovatno.

PTY

Quote from: angel011 on 28-03-2012, 16:29:12
Koeljo, Alhemicar!!!

Cilj i jeste da te se iznenadi, i ujedno potakne na razmišljanje. A dilema o kojoj bi trebalo razmišljati glasi: kako to da se prezrivo gleda na ljude koji čitaju, a ne na one koji uopšte ne čitaju? Danas kao da je problem priznati da se čita bilo šta iz asortimana tzv. "populističke" ili "niževredne" književnosti, a ljudi koju tu percepciju nameću su ne samo nenačitani nego i somnabulično i neartikulisano polupismeni.

Melkor

Na one sto ne citaju se neces potruditi ni prezrivo da odmahnes glavom. Oni te uopste ne interesuju, mogu i da ne postoje. I to savrseno pase uz dozu elitizma koju svaki citalac gaji, krisom ili ne. Ali ovi sto zahvataju vodu sa istog izvora, pa je jos plastificiraju i prodaju u supermarketima, oni vec narusavaju pastoralnu idilu naseg citanja :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

PTY

Quote from: Melkor on 28-03-2012, 17:45:08
Na one sto ne citaju se neces potruditi ni prezrivo da odmahnes glavom. Oni te uopste ne interesuju, mogu i da ne postoje...

hm... teoretski, možda. Ali u praksi, otkrivam da se upravo oni najviše bave književnošću, i to primarno kao pisci i izdavači.

Melkor

Ne verujem bas. Mislim, mogu oni biti diletanti ali ih je sigurno nesto povuklo na tu stranu, bar Mikijev zabavnik :)

angel011

@LiBeat: Iznenađena u ovom okruženju, to sam mislila, gde se pretpostavlja da su učesnici ipak u nekoj meri (a neki i znatno više od toga) načitani, i gde Koeljo verovatno nije baš cenjen.
We're all mad here.

PTY

tjah. dobrostiviji si od mene, ali to ne bi trebalo znači da si i u pravu.
No, da ne smaram dalje: nisam se vodila provokacijom koliko namerom da nađem bar nekakvu orjentaciju, posle tako gromoglasnog fijaska sa Školicama.

edit - to gore u odgovor Melkogu a Angel011: ma znam da si to mislila, ali okruženje mi je još enigma...  :)

Джон Рейнольдс

Quote from: LiBeat on 28-03-2012, 17:39:35
A dilema o kojoj bi trebalo razmišljati glasi: kako to da se prezrivo gleda na ljude koji čitaju, a ne na one koji uopšte ne čitaju?

Ти о овоме искрено размишљаш овде, међу нама који играмо баш ову игру? xrofl  Погледај само како се Ђејп нервира што мора да ми да бод, а види да је можда његов пресудан, не само за моју победу, него и да не делимо прво место? Играмо се, бре. Боли нас дупе. Гледам сад, увек сам давао бодове највећим такмацима. Играмо се.

(додуше, мало ме је срамота што ћу сад поделити више нула него досад, али шта да се ради; зато бар без тактизирања имам две победе!)

#Τζούτσε

Dacko

Quote from: LiBeat on 28-03-2012, 17:39:35

Cilj i jeste da te se iznenadi, i ujedno potakne na razmišljanje. A dilema o kojoj bi trebalo razmišljati glasi: kako to da se prezrivo gleda na ljude koji čitaju, a ne na one koji uopšte ne čitaju? Danas kao da je problem priznati da se čita bilo šta iz asortimana tzv. "populističke" ili "niževredne" književnosti, a ljudi koju tu percepciju nameću su ne samo nenačitani nego i somnabulično i neartikulisano polupismeni.

Lepo sročeno!  :)  Sad će mi biti lakše da udelim poene i za Sumrak i za Harija, zapravo za sve osim Stepskog vuka, to nisam dočitala. 

Opet, postoji niževredna književnost, ako ćemo tako posmatrati pojedine romane koji su dobri samo okviru žanra, i ona mi baš nimalo ne smeta, a najčešće se desi i da uživam u čitanju (sve dok znam da čitam to, a ne prodaju mi fore da je remek-delo u pitanju), ali postoji i nešto što prosto nije književnost, nego samo zbrka prazilukastog praznoslovlja, upravo ono što stvaraju pomenuti polupismeni, i svejedno zadržavam pravo da prezirem ne onog ko to čita (ni ja ne bih znala da ne valja da nisam pročitala ili bar prelistala), nego onog ko to smatra kvalitetnim ili  čitljivim štivom, ili knjigom za koju treba dati novac, ili je nekome pokloniti. A ima ih, još kako, inače ne bi Isidora Bjelica živela od pisanja. I ne, ne nasedam na priče da ona tako piše kako bi se bolje prodala – kao i svako drugi, žena piše najbolje što ume, a to što se na papiru prikaže hrpa besmislica (uz pravu sliku našeg lošeg obrazovnog sistema gde intelektualka udata za profesora greši u nekim imenima ili terminima koji se uče u gimnaziji) nije rezultat njene želje da knjige približi širokim narodnim masama – ona te mase zapravo iz sve snage želi da prosvetli, svim svojim nevelikim znanjem. E, kod nje i kod Vesne Radusinović povlačim liniju, njihove tvorevine jednostavno ne mogu biti književnost, i zato nisu uspele da upadnu čak ni u neki najpreziraniji žanr - prosto su slika i prilika svojih stvarateljki. Hmmm, sad kad razmislim, možda će ih baš to među proučavaocima jednoga dana učiniti ultimativnom umetnošću.  :-?

Izvinjavam se na silnom oftopiku, ali valjda ne kvarimo igru što usput malo ćaskamo. Dobro, valjda ne kvarimo mnoooogo.  :oops:

Mme Chauchat

Quote from: angel011 on 28-03-2012, 16:29:12
Koeljo, Alhemicar!!!

:oops:

дејан

тренутна ситуација:

Jevtropijevićka - Sumrak, Stefani Mejer
angel011 - Magareće godine, Ćopić
Vampirella - Dnevnik Ane Frank
Джон Рейнольдс - Хесе - Степски вук
дејан - твен - краљевић и просјак
LiBeat - Koeljo, Alhemicar!!!
Харвестер - ГОРСКИ ВИЈЕНАЦ!!!
Dacko - Uspon i pad Parkinsonove bolesti, Basara
Melkor - Hari Poter, prva knjiga

Quote....zadržavam pravo da prezirem ne onog ko to čita (ni ja ne bih znala da ne valja da nisam pročitala ili bar prelistala), nego onog ko to smatra kvalitetnim ili  čitljivim štivom, ili knjigom za koju treba dati novac, ili je nekome pokloniti.....
баш тако! сам сам прочитао толико срања да бих прво требало себе да презрем.
...barcode never lies
FLA

Dacko

Ma ja planiram da neke loše knjige čitam i dalje (Kim Harison, na primer  :) ), a ne branim to ni drugima, samo ne volim foliranje, pa kao gledamo scene eksplicitnog seksa ili seckanja udova motornom testerom ne zato što nas to pali odnosno plaši, nego to sve ima višu, umetničku vrednost. Aha.  :lol:

angel011

Quote from: Dacko on 28-03-2012, 18:12:39A ima ih, još kako, inače ne bi Isidora Bjelica živela od pisanja. I ne, ne nasedam na priče da ona tako piše kako bi se bolje prodala – kao i svako drugi, žena piše najbolje što ume, a to što se na papiru prikaže hrpa besmislica (uz pravu sliku našeg lošeg obrazovnog sistema gde intelektualka udata za profesora greši u nekim imenima ili terminima koji se uče u gimnaziji) nije rezultat njene želje da knjige približi širokim narodnim masama – ona te mase zapravo iz sve snage želi da prosvetli, svim svojim nevelikim znanjem.

Preciznije bi bilo reći da ona štancuje najbolje što ume (pisala je i bolje, povremeno, ali to nije štancovano da bi hranila decu). Ne znam da li mene smatraš polupismenom, ali kao neko ko je 7 godina živeo od štancovanja, mogu ti reći da se tu i te kako potkradu greške koje se ni osnovcima ne dešavaju.  :oops: Rekla bih da tu ima i želje da bude prijemčivo širokim narodnim masama, i želje da im ponešto i kaže, što u besomučnom štancovanju ispadne tako kako ispadne.

Izvinjavam se na oftopičarenju.
We're all mad here.

Dacko

Ne smatram te, i baš sam se setila naše svojevremene razmene misli na tu temu, ali mi je bilo glupo da te sad pominjem i ograđujem se, a još gluplje da zbog poštovanja prema koleginici forumašici ne iznesem ono što mislim o Isidori. Tim pre što je i Dostojevski pisanjem izdržavao decu, i još kako je štancovao romane, zar ne, pa neće biti da Bjelica piše loše zbog dece, nego zato što prosto ne ume bolje. I ne mislim na to kad joj se desi da napiše rečenicu od pedesetak reči koja prosto nema predikat, to se može dogoditi u brzini, posebno ako niko to pre  štampanja ne iščita (treba li i zbog toga da joj nađem opravdanje – jadna Isidora, ima decu pa ne stiže da rođeni rukopis pročita pre predaje u štampu?), nego i na sve ostalo - ukaži mi na jednu jedinu stranicu iz njene knjige koja ima umetničku ili makar samo informativnu vrednost i pokorno ću se posuti pepelom i povući izrečeno. A ta varijanta ,,imam decu pa sve činim zbog njih" ili ,,moram i ja 'leba da jedem pa što da se ne učlanim u partiju / ne opljačkam banku / ne napišem Ljubav u Gradu po Izboru" nikad mi ni za šta ne može biti opravdanje. 

angel011

Jesi li čitala Sajber Aristotel? Njen magistarski (ili prerađen pa objavljen magistarski), o tehno-trileru kao savremenoj varijanti antičke tragedije. Zanimljiva ideja, i onako kako je napisala, meni drži vodu.

Što se tiče ovoga da ne pregleda sopstveni rukopis pre nego što ga preda u štampu, meni se dešavalo da nekoliko puta pregledam, i opet ostanu greške za koje mi nije jasno kako sam ih uopšte napravila, a kamoli da nekoliko puta pregledam tekst i ne vidim ih.  :-x  Nisam mislila na decu kao opravdanje, samo sam konstatovala da je sa ludačkim štancovanjem krenula od kad je dobila decu (plus zbog sukoba sa klanom Volkovih otišla sa fakulteta).

Ne tvrdim ja da je ona u rangu Dostojevskog (možda ima napisanog više od njega, ali to je samo kvantitet) niti da u njoj čuči skriveni (ubaciti ime sjajnog pisca po želji), nego da ona može bolje od ovog što već duže vreme štancuje.
We're all mad here.

Dacko

Nisam, pročitala sam jednu njenu knjigu i prelistala dve, što mi je bilo dovoljno za izneti sud. Opet, čak i da je taj magistarski remek-delo, to ni po čemu ne opravdava sve ostalo što je izdala, potpisala, ponudila na prodaju i stala iza toga. Kao ni to što možda ume da piše bolje, ali eto ne stiže, a već sam objasnila zašto ne verujem u to. Šta sad, ja kao ovo kucam s pola mozga jer istovremeno sinu govorim da ću mu za minut iseći krempitu (domaću, da se malo pohvalim), onda ustajem da to učinim i nastavljam da kucam post, koji stoga ispada zbrkan i konfuzan, i onda očekujem da me neko odbrani jer, eto, zna on da  ja to umem i bolje. Ne, ako sam se iza ovoga potpisala i to okačila na forum, to je najbolje što umem u ovom trenutku, baš kao što bi Isidora napisala sve to drugačije da je umela, ili kao što bi ti polovila te greške da si videla da su greške (a nisi baš blagonaklona kad ih nađeš kod nekih drugih prevodilaca, hm, hm :twisted: ).
Eto, ne razumem što uopšte pravdaš Bjelicu, a ne njene knjige, za koje i dalje tvrdim da ne spadaju u književnost. Čak i da se privatno družite, i da je divan čovek, predana majka, sjajna prijateljica (sve to ne sporim jer je i ne poznajem) – ne vidim kako će to uticati na moje mišljenje o njenim knjigama, niti što je važno da se ono promeni ili Isidora kao spisateljica opravda (a zapravo ne vidim ni kako se može opravdati ako sudimo po onome što jeste napisala, a ne šta je mogla ili htela da napiše). Ili otkud je pa štancovanje olakšavajuća okolnost.

P. S. Bilo bi mnogo zabavno kad bi Father Jape i napisao sve ono što gunđa u sebi dok gleda kako mu divljamo po temi. :)

Barbarin

Lovac na zmajeve, Hoseini.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

angel011

@Dacko: Ne pokušavam da je opravdam, niti smatram da joj je potrebno pravdanje sa moje strane, ona zna šta radi, stoji iza svojih knjiga, i ne sumnjam da zna i kakve su. Samo kažem da smatram da ume bolje (mislim, u principu ume bolje), što, naravno, ne može da promeni tvoje mišljenje o njenim postojećim knjigama. A "zašto nju a ne njene knjige", zato što si rekla da ona ne ume bolje.

Glede blagonaklonosti kad su u pitanju greške kod drugih prevodilaca, izdavači su ti koji me najviše nerviraju, bilo da su pristali da objave "ja biti prevoditi engleski" prevod, bilo da neće da daju pare za lekturu i korekturu.
We're all mad here.

Father Jape

Možda... da izdvojimo i ovo u zasebnu diskusiju?  :lol:

дејан

јок бре, ово је одлична пауза између кругова.
...barcode never lies
FLA

scallop

Od tebe se očekivalo samo: "Gunđ, gunđ." Posmatrajte to kao sočnu digresuju.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Melkor

Quote from: дејан on 28-03-2012, 19:39:41
јок бре, ово је одлична пауза између кругова.

Da, za mene je poenta ove igre da se prica o knjigama. Svaka prica o knjigama je dobra prica :)

Father Jape

Dobro, ali onda bar neko da ubaci neku Isidoru Bjelicu u neki krug.  :lol: