• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Humiliation

Started by Father Jape, 23-03-2012, 20:18:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

PTY

angel011

Dogovor je za roman (ja nisam čitala ni roman ni priču  :oops: , no, ovde pričamo o romanima).

Nego, kad smo već kod toga, dolaze li u obzir i zbirke priča?
We're all mad here.

Father Jape

Pa vidiš da ulaze i drame - Romeo i Julija.
Što se mene tiče, ja sam za i kad se radi o zbirkama priča. Ali se onda, jelte, računa ako smo pročitali celu zbirku.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Mme Chauchat

To bi stvarno bio optimizam. Šta biste stavili? Grobnicu za Borisa Davidoviča? Knjige krvi? Na pamet mi pada izraz "bos po trnju"...

angel011

Dekameron? Kanterberijske priče? Rani jadi? Bašta sljezove boje? Priče iz davnine? Moglo bi se naći ponešto.
We're all mad here.

scallop

Mislim da dogovor za roman "Cveće za Algernona" nije dobar. Ne znamo ni da li je preveden, da ne govorim o tome da ne znam ni da li postoji. Priča je ostavila svoj pečat, a gomila nula za hipotetični roman i nije neki skor. Tražimo dela koja su čitana, ali i promašivana.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

Jape, pošto si ti pokrenuo topik: da l' da menjam kandidata, ili da ostaje kako je, ili da, ko hoće, u zagradi stavi da je pročitao priču ali ne i roman (ili štagod), ili šta?
We're all mad here.

Father Jape

Dunno. Nek ostane kako je, I guess.

Mada... šta ostali misle, da li da uključimo i priče/pripovetke u validne kandidate?

Tex Murphy

Ја сам за то да остану само романи.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Джон Рейнольдс

Мислим да је на свакоме да сам процени шта би да зада. Постоје веома значајне приче и проповетке које се могу читати засебно и потпуно је неважно да ли су штампане тако. Циљ игре је сетити се шта нисмо читали и проценити да ли ће то донети бодове, то јест - да ли други јесу. Да ли је битно у каквом је формату објављено (ако уоптште јесте објављено), да ли је преведено на српски (или хрватски?), итд...

Једино од чега се треба уздржати су приче, а то су увек дечије, које постоје у милион варијанти. Рецимо, задатак буде "Три прасета". Која "Три прасета"? Ваљда сам јасан.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Chi(a)na

Slažem se sa Джон-om - neka svako sam proceni šta će da zada, dokle god se jedinstvenost dela ne može dovesti u pitanje. Uostalom već smo imali poemu u igri.

Ono što meni više smeta - mislila sam da je poenta igre lično blamiranje, tj. da svaki učesnik navede delo koje smatra da je iz ovog ili onog razloga trebalo da pročita ali eto nije i sad nam otkriva svoju sramotu. A ne - navedimo knjige zbog kojih smo ponosni na sebe što smo ih izbegli. I to bi verovatno bila zabavna igra u nekom obliku - knjige koje smo pročitali a sramota nas je zbog toga (znam da bih ja mogla da navedem solidan broj), ali mislila sam da to nije poenta ove igre/topika.

Ili ja samo nisam shvatila igru...
"Sorry I'm late. Oh God, that sounded insincere... I'm late!"

PTY

Chi(a)na je očigledno idealista, to bar između sveg joj ostalog, i razbijanje njenih iluzija možda i pridodadne kakvog ekstra šarma ovoj igri. Možda.

Što se mene tiče, priče apsolutno ne dolaze u obzir, makar zato što zaista ne mogu da garantujem prisećanje čitanja, pogotovo ako se uzme u obzir ponekad stvarno neopravdana sloboda po pitanju prevoda naslova.

Джон Рейнольдс

Јесте се у игри ситуација мало окренула, у смислу да се неки наслови с "поносом" наводе да нису читани, док је "блам" гласати. Али све су то индивидуални доживљаји, јер мене је и животу мало тога срамота, за мене је то веома озбиљно осећање. Зашто би ме било срамота јер нисам прочитао ово или оно? Безвезе, да хоћу, узео бих и читао.

Можда би било занимљиво кратко образложење (и то само ко хоће) зашто је неки наслов прескочен, то сам досад радио - досада, превелики хајп, читање других ствари због којих споменуто није легло, итд.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Melkor

Poenta je naci naslov koji su svi drugi citali. Nista vise - nista manje. Sve ostalo je van igre. I sramota i pricanje.  8)

Ne znam, mene jeste sramota zbog nekih naslova koje sam preskocio, za neke klasike mi je zao zato sto propustam silne reference, za neke koje je citala vecina drago mi je sto sam ih mudro propustio, kod nekih mi greota utrosenog vremena ali se nikako ne kajem, nikad se kajem. Sve zavisi od licnog referentnog sistem koja knjiga gde pripada.

I, sto se mene tice, mogu i pesme i price i zagonetke i pitalice. Ako neko bira opskurne stvari ne znam ni zasto se igra.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Father Jape

Ovo što su Džon i Melkor rekli, to ima smisla.

PTY

aman... a zašto bi ikog normalnog bila sramota da prizna da je išta pročitao??? šur as šit me je sramota što nisam pročitala neke bitnije naslove, ali jebiga, to se bar može kontrirati nekim drugim. Ali nečitanje kao takvo se ne može ni sa čim kontrirati, pa slažite se sad vi vi ovde ko akordijumi, ali to mu je to. 

i nemojte molim vas tako dubokoumno da kontemplirate rupe na saksiji, ume od toga glava da zaboli.  :evil:

dilema je zapravo vrlo prosta: da li ovde govorimo samo o romanima ili i o svemu ostalom. Jer znajte, ako u pravilima prođe jedna stvar, pa ma koja to bila, moraju tu proći i mnoge druge, takav vam je život.

Melkor

Cek, zar nisi skoro rekla da su ti bolji  oni sto ne citaju od losih citalaca? :)

Da ponovim, sto se mene tice, moze sve stampano. Pa nek neko stavi uputstvo i garanciju za ves masinu ako hoce :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

PTY

Quote from: Melkor on 31-03-2012, 20:03:09
Cek, zar nisi skoro rekla da su ti bolji  oni sto ne citaju od losih citalaca? :)

kvotuj me ili forever hold jor... vatever.  :evil:

Ygg

Nakon fijaska sa Nušićem nemam pretjeranih aspiracija na prvo mjesto, ali da ipak pokušam. :)

Nepobjedivi, Stanislav Lem

Čitao sam Solaris, Glas gospodara i neke priče iz Zvjezdanih dnevnika Ijona Tihog, ali mi je ovaj roman nekako promakao. :oops:
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Melkor

kakav crni citat, gde se dede slobodna interpretacija :)

Za sada

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн
дејан - ромео и јулија
Jape - Družina Sinji galeb
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија
Melkor - Una, Momo Kapor
Ella - Fahrenheit 451
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)
scallop - Samrtno proleće, Lajoš Zilahi
Ygg - Nepobjedivi, Stanislav Lem

Chi(a)na

Quote from: LiBeat on 31-03-2012, 19:55:08
aman... a zašto bi ikog normalnog bila sramota da prizna da je išta pročitao???

Lako je tebi to da kažeš - ti nisi čitala Alhemičara   :-x

Nego, baš je lepo od vas što ste se raspisali o Mi, a ja ga nisam čitala  :evil: i zato moj kandidat:

Belou - Henderson, kralj kiše (šta ću, kad mi deluje nepošteno da iskoristim Mi  :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: ).

Barbarin

A što je tako strašno što si pročitala Alhemičara?
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

дејан

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн 1
дејан - ромео и јулија xxxx
Jape - Družina Sinji galeb 1
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија 0
Melkor - Una, Momo Kapor 0
Ella - Fahrenheit 451  1
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris  0
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek 1
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)  1
scallop - Samrtno proleće, Lajoš Zilahi  0
Ygg - Nepobjedivi, Stanislav Lem  1
Chi(a)na - Belou - Henderson, kralj kiše  0
...barcode never lies
FLA

Father Jape

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн        0
дејан - ромео и јулија                                                0
Jape - Družina Sinji galeb                                          N/A
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија                       0
Melkor - Una, Momo Kapor                                           0
Ella - Fahrenheit 451                                                    0
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris                                    0
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek                                0
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)                       0
scallop - Samrtno proleće, Lajoš Zilahi                           0
Ygg - Nepobjedivi, Stanislav Lem                                   0
Chi(a)na - Belou - Henderson, kralj kiše                         0

Konačno! Krug da nikom ne dam bod!  :lol:

Vampirella

OK, sad me fakat sramota...   :oops:

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн        0
дејан - ромео и јулија                                                   0
Jape - Družina Sinji galeb                                               0
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија                        0
Melkor - Una, Momo Kapor                                             0
Ella - Fahrenheit 451                                                      X
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris                                     0
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek                                 0
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)                      0
Chi(a)na - Belou - Henderson, kralj kiše                        0
Satan my master.

Chi(a)na

Quote from: Barbarin on 31-03-2012, 22:43:47
A što je tako strašno što si pročitala Alhemičara?

Da sam gledala u zid sat vremena to bi bilo bolje i produktivnije upotrebljeno vreme.

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн-----1
дејан - ромео и јулија-----1
Jape - Družina Sinji galeb-----1(valjda)
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија-----0
Melkor - Una, Momo Kapor-----0
Ella - Fahrenheit 451-----1
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris-----0
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek-----1
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)-----0
scallop - Samrtno proleće, Lajoš Zilahi-----0
Ygg - Nepobjedivi, Stanislav Lem-----0
Chi(a)na - Belou - Henderson, kralj kiše-----x

Melkor

Auf, Jape, Ella...

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн -  1 (normalni razvojni put u biblioteci)
дејан - ромео и јулија - 1 (posto sam iscitao i Sekspira i Cehova shvatio sam da Sekspira vise volim da gledam a Cehova da citam)
Jape - Družina Sinji galeb - (ne znam kako si ovo propustio, bar 5-6 puta sam procitao kad sam bia mali)
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија - 1 (Remarka sam doziveo kao licnu lektiru preko oca koji ima komplet. Mozda sam 2 propustio ) 
Melkor - Una, Momo Kapor -- (Citao sam ja Kapora al' na preskok. Evo jednog.)
Ella - Fahrenheit 451 - 1 (Ovo se nekako podrazumevalo. I film, takodje)
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris - 0 (nikad mi nije palo na pamet da procitam roman)
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek - 0 (ovo cu procitati, negde je u to be read gomili)
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman) - 0 (roman nije preveden, a i ne znam koliko bi imalo svrhe posle price)
scallop - Samrtno proleće, Lajoš Zilahi - 0 (nikad mi nije uslo u sferu interesovanja)
Ygg - Nepobjedivi, Stanislav Lem - 1 (Lem je bio standardan stepenik na uspinjanju biblioteckim policama)

scallop

Izgleda da je Zilahi otišao u fijoku.
Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн        1
дејан - ромео и јулија                                                   0
Jape - Družina Sinji galeb                                               1
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија                        1
Melkor - Una, Momo Kapor                                              0
Ella - Fahrenheit 451                                                      1
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris                                     0
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek                                 0
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)                      0 (priču čitao)
scallop - Samrtno proleće, Lajoš Zilahi                           x
Chi(a)na - Belou - Henderson, kralj kiše                        0
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

дејан - ромео и јулија                                                   1
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија                        1
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris                                     1
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek                                 1
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)                      N/A
Chi(a)na - Belou - Henderson, kralj kiše                      0
We're all mad here.

PTY

дејан - ромео и јулија                                                  0
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија                        0
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris                                     1
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek                                 
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)                      0
Chi(a)na - Belou - Henderson, kralj kiše                      0

PTY

Quote from: Chi(a)na on 31-03-2012, 22:40:57
Quote from: LiBeat on 31-03-2012, 19:55:08
aman... a zašto bi ikog normalnog bila sramota da prizna da je išta pročitao???

Lako je tebi to da kažeš - ti nisi čitala Alhemičara   :-x

Čista igra slučaja. S druge strane, tu ušteđeno vreme mi je garant otišlo na stvari naspram kojih je Koeljo skroz visoka književnost. A da i ne pominjem koju prednost imaš ako si na toj knjizi izgubila samo sat vremena; ja za sat vremena ne mogu ni da odmaknem dovoljno da procenim vredi li knjiga čitanja ili ne.  :cry:

Nego, zanimljiva stvar: gledano unazad, mogu da za neke knjige kažem da su mi bile čist gubitak vremena, ali, dok sam ih čitala, toga uopšte nisam bila svesna.  :(  Po tome bih rekla da sam neke aršine tek čitanjem izbrusila, a u tom pogledu sasvim je moguće da su mi "loše" knjige bile od koristi isto koliko i one "dobre", ako ne i više. Što, naravno, ne znači nužno da sam postala pametnija, nego prosto... samo malko selektivnija.

Tex Murphy

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн x
дејан - ромео и јулија 1
Jape - Družina Sinji galeb 1 (МИСЛИМ да сам ово читао, али нисам 100% сигуран)
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија 0
Ella - Fahrenheit 451  0
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek 0
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)  0
Genetski četnik

angel011

Quote from: LiBeat on 01-04-2012, 11:09:35
Nego, zanimljiva stvar: gledano unazad, mogu da za neke knjige kažem da su mi bile čist gubitak vremena, ali, dok sam ih čitala, toga uopšte nisam bila svesna.  :(  Po tome bih rekla da sam neke aršine tek čitanjem izbrusila, a u tom pogledu sasvim je moguće da su mi "loše" knjige bile od koristi isto koliko i one "dobre", ako ne i više. Što, naravno, ne znači nužno da sam postala pametnija, nego prosto... samo malko selektivnija.

Zanimljivo... Ja čitam sve i svašta, za neke stvari ispadne da su krajnja glupost, nekad u fazonu "šta će mi bre ovo u životu", nekad "ne mogu da verujem da čitam ove budalaštine", ali ne mogu da se setim nijedne za koju bih rekla da je bila gubitak vremena.

One knjige za koje si zaključila da su ti bile čist gubitak vremena - gubitak vremena u kom smislu?
We're all mad here.

PTY

Pa, tu kao najgore izdvajam kojekakve kvazi-filozofske folirancije, serijale sa praznim hodom i diletantsku šablon-prozu. Ali ruku na srce, u prozi imam još i najmanje rasipanje dragocenog vremena, daleko više sam ga izgubila na lošim filmovima. Kad bih bogla bar delić tog izgubljenog vremena da danas vratim, pa još u formatu godišnjeg odmora... eh.  :cry:

Ygg

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн     0 (Nisam uspio nabaviti knjigu, a mrzilo me da je čitam u elektronskom obliku.)
дејан - ромео и јулија     1
Jape - Družina Sinji galeb     1
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија     0
Melkor - Una, Momo Kapor     0 (Ne znam zašto, ali nisam čitao ništa od Mome kapora.)
Ella - Fahrenheit 451     1
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris     0
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek     0
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)     0 (Priču sam čitao, u nekom Monolitu, roman ne.)
scallop - Samrtno proleće, Lajoš Zilahi     0
Ygg - Nepobjedivi, Stanislav Lem     xxx
Chi(a)na - Belou - Henderson, kralj kiše     0
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

angel011

@LiBeat: Ja za filmove već neko vreme jednostavno nemam koncentraciju. Ove godine sam videla ukupno 1 film, rimejk Straw Dogs, što mi je bilo zanimljivo u smislu sistemske budalaštine, a i Skarsgard ne izgleda loše.  :mrgreen:

Što se kvazi-filozofske folirancije, serijala sa praznim hodom i diletantske šablon-proze tiče, kad čitam takve stvari, obično imam nekakav razlog, pa mi to ne bude gubljenje vremena, mada redovno osećam krivicu što ne čitam više straobalne proze.  :oops:
We're all mad here.

Mme Chauchat

Chi(a)na: pa, blam ima različite vrednosti čitanosti :) ima nekih knjiga čije čitanje već godinama odlažem za dane sa jakom koncentracijom i slobodnim vremenom, i krivo mi je što nikako da ih pročitam, ali kad bih u ovaj kviz gurnula npr. Vergilijevu smrt Hermana Broha, znaš koliko bih poena dobila??? Ja više tražim neku knjigu koju nisam čitala a dosta drugih jeste. Utoliko je jasno da nikad na ovaj topik neću postaviti ni Ljiljanu Habjanović Đurović iako je ona sigurno najpopularnija domaća spisateljica koju nisam čitala, jer ne verujem da ju je čitao iko od ljudi koji ovde učestvuju - ali uostalom, mogla bih da proverim u idućim krugovima i za Broha i za nju :twisted:  samo što mi je previše stalo do poena...

Melkor

@Chi(a)na - Belou - Henderson, kralj kiše - 0, sorry, lose sam c/p.

Glede ovog mog Kapora - ćudim se... :?:

Джон Рейнольдс

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн 1
дејан - ромео и јулија 1
Jape - Družina Sinji galeb 0 (ово сам чувао за следећи круг)
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија   х
Melkor - Una, Momo Kapor 1
Ella - Fahrenheit 451  1

#Τζούτσε

Barbarin

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн 0
дејан - ромео и јулија 1
Jape - Družina Sinji galeb 1
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија   0
Ella - Fahrenheit 451  0
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris  x
Ygg - Nepobjedivi, Stanislav Lem  0
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Barbarin

A evo i pobednika u veoma tesnoj bitci.

Харвестер - ВИШЕ НЕГО ЉУДСКИ, Теодор Стрџн   7
дејан - ромео и јулија                       7
Jape - Družina Sinji galeb                   9
Джон Рейнольдс - Тријумфална капија          3
Melkor - Una, Momo Kapor                     1
Ella - Fahrenheit 451                        8
Barbarin - Hanibal, Tomas Haris              2
LiBeat - Mogućnost ostrva, Uelbek            3
angel011 - Cveće za Aldžernona (roman)       1
scallop - Samrtno proleće, Lajoš Zilahi      0
Ygg - Nepobjedivi, Stanislav Lem             4
Chi(a)na - Belou - Henderson, kralj kiše     0
Jeremy Clarkson:

scallop

Kome trebaju sabrana dela Zilahija? Sada imam argument da to uklonim. :mrgreen: 

Barbarin

Jeremy Clarkson:

Father Jape

O, fala bogu, konačno. Mislim, nemojmo se praviti da nisam pokrenuo ovu igru samo da bih pobedio.

Razmišljao sam da u sledećem krugu kažem Plavi čuperak, ali zapravo nisam siguran da ga nisam čitao, pa ću se okanuti ipak lektire.

Pitam se kako bi prošla recimo prva Pračetova Discworld knjiga... mislim, ja sam je naravno čitao, inače bih lično isprobao to.

Inače, od knjiga u ovom krugu, Romea i Juliju se naravno lako moglo desiti da sam čitao, samo eto nisam, ali to što je onaj Sterdženov roman za koji nikad nisam čuo dobio toliko bodova pokazuje kakav je ovo forum.  :lol:

angel011

Je l' kreće novi krug?  :mrgreen:
We're all mad here.

Father Jape

Ajde, ako krećemo, moj kandidat:

Braća Strugacki - Teško je biti bog

Milosh

Quote from: Father Jape on 01-04-2012, 18:03:41Pitam se kako bi prošla recimo prva Pračetova Discworld knjiga...

Hajde da vidimo... Pračet, Disksvet, knjiga prva
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Milosh

Quote from: Chi(a)na on 01-04-2012, 02:12:59Ygg - Nepobjedivi, Stanislav Lem-----0

Zar ti ja ovo nisam poklonio za neki rođendan!?
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Father Jape

To je dakle

Milosh - Boja magije  :lol:

Tex Murphy

Quote from: Milosh on 01-04-2012, 18:26:45
Quote from: Chi(a)na on 01-04-2012, 02:12:59Ygg - Nepobjedivi, Stanislav Lem-----0

Zar ti ja ovo nisam poklonio za neki rođendan!?

:!:
Genetski četnik