• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Humiliation

Started by Father Jape, 23-03-2012, 20:18:38

Previous topic - Next topic

0 Members and 7 Guests are viewing this topic.

scallop

Quote from: Milosh on 03-04-2012, 15:27:31
Grbovnik, Radmilo Anđelković

Bu-ha-ha-ha...
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

Pitala sam se kako ćeš da reaguješ.  :lol:
We're all mad here.

PTY

Draskovic, Doktor Aron.

Tex Murphy

Последњи Србин.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Alexdelarge

PRENATALNI ŽIVOT,  Ilija Bakić
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

Quote from: Харвестер on 03-04-2012, 13:43:18

Не сјећам се да сам споменуо било какво неразумијевање. Иритира ме структура те књиге, а ако се добро сјећам, такође ме је иритирало и тих првих неколико реченица које сам прочитао.
А ако је писац гњаватор, то свакако није моја кривица него његова.

da, ali da li si uzeo da čitaš HR pre ili posle obeda?

Джон Рейнольдс

Quote from: Father Jape on 03-04-2012, 15:34:57
@Džon - mi nismo radili ništa od Krleže u školi, ali ću morati da ti dam poen svejedno.  :cry:

Избачен Крлежа из програма? Јбт, кад се сетим који сам кунг-фу морао да примењујем при пропитивањима о Крлежи... :( Све сам остало могао некако да ескивирам слободним асоцијацијама на дела која сам читао за своју душу и скретао разговор на то, али Крлежа је захтевао тешко блефирање.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Father Jape

Ne ne, ne znam da li je izbačen. Zapravo, čudilo bi me da Glembajevi nisu još u lektiri. Samo smo ga mi zaobišli. Kao i recimo Sartra, a znam više ljudi koji su ga radili u gimnaziji.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Barbarin

Različite škole, različiti profesori, pa kako koji oće i može, to se i radi. Sećam se da smo skoro mesec dana potrošili na Čekajući Godoa, a ne pak nismo ni radili.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

scallop

Pa, čekali ste Godoa. :lol:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Melkor

Bese ne mora da se razume procitano za davanje poena?

A za ovaj krug: Ljudi govore, R. Petrović.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Dacko

E pa, red je da se uključim u krug u kome cu drastično pokvariti svoj štreberski prosek dodeljenih poena.

Moj predlog: Sanjaju li androidi električne ovce?, Filip K. Dik

Barbarin

I dočekali kraj godine, a išli smo i na predstavu, profesorka bila zaljubljena u Godoa.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

PTY

Quote from: Alexdelarge on 03-04-2012, 18:03:28
Quote from: Харвестер on 03-04-2012, 13:43:18

Не сјећам се да сам споменуо било какво неразумијевање. Иритира ме структура те књиге, а ако се добро сјећам, такође ме је иритирало и тих првих неколико реченица које сам прочитао.
А ако је писац гњаватор, то свакако није моја кривица него његова.

da, ali da li si uzeo da čitaš HR pre ili posle obeda?

xrofl  ne verujem da je Harvi stigao ni do te recenice...

PTY

Quote from: Melkor on 03-04-2012, 19:15:35
Bese ne mora da se razume procitano za davanje poena?

nazalost, da, druze sapatnice.  :cry: :cry:  a bila sam skroz nezrela za Glembajeve, sto jes' - jes! U zivotu se nisam vise mimoisla sa stivom negoli tad, tome ne bih smela da dam poen uopste, tim vise sto ne planiram da ih obnovim ni pod razno...  :(

angel011

Ne sećam se da su nam pre fakulteta tražili da čitamo Glembajeve... A onda smo čitali sve Krležine drame.
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Ја само у духу (прљаве) предизборне кампање могу да поручим:

Гласајте за Глембајеве!
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Mme Chauchat

Uopšte se ne sećam da li smo radili Glembajeve, ali pola razreda se ložilo na onu ekranizaciju sa Enom Begović, pa su i do papira dogurali. Izdanja kojih se sećam su svakako bila ona "lektirska". Sećam se pouzdano samo da smo u nekoj čitanci imali bogme i Kerempuha.

Uopšte je ova priča oko lektire takva da zamišljam penzionisane nastavnike srpskog kako čitaju topik i plaču...
Doduše, ko im je kriv, eto, Ljudi govore je verovatno najdosadnije što su od Rastka Petrovića uopšte mogli da odaberu, bilo šta drugo bilo bi mnogo bolje, zamišljam klince kako se lože na Burlesku :(

Father Jape

Znaš, u idealnom svetu, neko poput tebe bi bio nadležan za dizajniranje lektire. -_-

Mme Chauchat

Au Đape, hvala, ali grešiš. Ja bih dizajnirala takvu lektiru da deca ništa drugo ne bi stigla da nauče i zgadilo bi im se čitanje kao takvo.
...
Sad zamišljam sebe kao nastavnicu u npr. sedmom osnovne: "Perice! Tačno vidim da si pročitao samo pola Prusta! Nisi stigao ni do sado-mazo lezbijske scene u petom tomu! Sedi, jedan!"  :lol: :lol: :lol:

дејан

галеб џонатан ливингстон
...barcode never lies
FLA

Father Jape

Prvo, ne bi moglo da im se zgadi od tvoje lektire više nego od sadašnje.
Drugo, vremenom bi se, držim, dovela u red.  :lol:

EDIT: Upade дејан. Razmišljao sam i ja da stavim Galeba, ali nisam bio siguran da je previše ljudi to čitalo. Očekujem da se sada vidi kako sam pogrešio.

Dacko

Edit: Ovo se ja nadovezujem na Jevtrinu izjavu o penzionisanim profesorima, napisanu pre nekoliko postova... Ko mi je kriv kad sporo kucam.

Ma što bi plakali, pa oni još bolje od nas znaju koliko se malo čita lektira. Doduše, ako profesor zaista voli neko delo, bez greške uspeva da se i đaci prime na to, pa su tako sva odeljenja jedne profesorke obožavala upravo Glembajeve jer ih je ona volela i veoma nadahnuto predavala. Mene i pola odeljenja profesorka je navukla na Pekića jer nam je u trećem srednje dala Besnilo za lektiru. Mogu se pohvaliti da je meni polazilo za rukom da decu zainteresujem čak i za knjige koje ne volim, recimo Stranca, između ostalog i tako što znam da vole da kontriraju pa krenem da je predstavljam sasvim potcenjivački, kao: evo, tu knjigu mnogi vole i cene jer bla, bla, ali meni je pravi davež i čisto sumnjam da ćete išta videti u njoj, i za sledeći čas svi je bukvalno za inat pročitaju, a onda sam se načitala i njihovih stvarno fenomenalnih zadataka. Derviš i smrt takođe odlično prolazi, kao i Andrić, a nažalost nisam imala prilike da saznam kako primaju Pekića jer nisam radila u srednjoj školi nakon što je ušao u lektiru.

I da, kada bi Jevtropijevićka bila zadužena za odabir lektire nikakav joj problem sigurno ne bi bio da ubaci sve dobre naslove, ali bi se zaista kvalifikovala za taj posao samo ako ubedi Japea da zaista i pročita sve te knjige koje bi preporučila, jer nije poenta lektire u tome da knjige budu krajnje valjane, koliko da budu privlačne za određen uzrast, inspirativne, ali moraju i da posluže kao ilustracija neke nastavne jedinice koju deca treba da nauče. Lepa je i ona varijanta ,,čitamo samo da bismo uživali", potpuno sam za nju, ali je teško spojiva sa bilo čime što se mora tj. dragom školicom, zato dobri profesori i izvode čitav šou da bi pošteno izreklamirali ono što stvarno valja. Ili prosto ubace ono što vole pa navuku klince na razne neke zabavne knjige i uživaju na časovima...

Father Jape

Pitao sam ovu grupicu študenata koji imaju tu nesreću da im ja predajem izborni, šta misle, da li je bitnije da lektira pomogne da se stvori navika čitanja i ljubavi prema knjizi, ili da nauči đake nešto o klasicima. Svi su se složili da bi bilo najbolje ako može oboje, ali ako se mora birati, većina je snažno zagovarala da je ovo drugo važnije.

Tex Murphy

Треба више Џејмса Херберта у лектири.
Genetski četnik

Dacko

Quote from: Father Jape on 04-04-2012, 00:03:11
Pitao sam ovu grupicu nesretnika koji imaju tu nesreću da im ja predajem izborni, šta misle, da li je bitnije da lektira pomogne da se stvori navika čitanja i ljubavi prema knjizi, ili da nauči đake nešto o klasicima. Svi su se složili da bi bilo najbolje ako može oboje, ali ako se mora birati, većina je snažno zagovarala da je ovo drugo važnije.
E, ali oni su tu dobrovoljno.  :mrgreen: Doduše, moja je ideja da o klasicima treba znati samo koji su to i zašto su to, a da onda na red dolazi čitanje i gotovo, ali svakako da uvažavam i sve druge pristupe, premda dobro pazim da mi se ne omaknu. :)

Barbarin

Koje je to godine Pekić ušao u lektiru i s kojim delom?
Jeremy Clarkson:

Dacko

U čitanku su ubacili Čovek koji je jeo smrt, a kao izborna lektira može i ceo Novi Jerusalim, kao i druga Pekićeva dela po izboru profesora (zato smo mi i radili Besnilo). Svojevremeno je na listi kao predlog bilo, verovali ili ne, i Zlatno runo, što već mnogo govori o sastavljaču, ali to je već podatak iz dnevnih novina, pa su možda i nešto pogrešno preneli.

Barbarin

Besnilo je bilo prvo što sam pročitao od Pekića i to sasvim slučajno, i bio sam oduvan pričom i činjenicom da neko odavde može da napiše tako nešto, moglo bi se reći da sam se zaljubio :oops:
Jeremy Clarkson:

Mme Chauchat

E, ali imali smo i mi Pekića, makar odlomak u čitanci - bilo je to parče (radio?)drame Kako zabavljati gospodina Martina, samo se više ne sećam da li je to bio osmi razred ('91) ili ipak četvrti gimnazije ('95). U stvari, verovatnije gimnazija, ta čitanka za četvrti razred bila je puna super stvari koje nismo uopšte radili zbog histerije oko mature: odlomci scenarija za film (partizanski!), savremena poezija, Aca Popović itd itd.

Dacko

Evo ga i neki spisak sadašnje obavezne lektire, pomoći će u ovoj igri:
http://www.zemunskagimnazija.edu.rs/biblioteka/eLektira.htm

I da pojasnim ono što sam zbrzala u nekom ranijem postu (kako to da sam radila Pekićevo Besnilo u školi, a onda napisala da nisam mogla da i predajem Pekića jer je u lektiru ušao tek kasnije), mi gimnazijalci radili smo to kao izbornu knjigu, jer je naša profesorka tako htela, a posle je Pekić ušao u obaveznu lektiru, u tome je razlika.
U mojoj staroj čitanci za IV razred ima Popovića i savremene poezije (partizanski film je valjda bio u nekom drugom razredu), ali nema gospodina Martina, sad sam skroz zbunjena. Ne pričam po sećanju, baš sam je uzela u ruke da proverim.

Mme Chauchat

Hm. Meni je ta čitanka ko zna gde, aj ako te ne mrzi, molim te, pogledaj da li ima Kroz granje nebo, to je valjda bila priča A. Isakovića koja je adaptirana za film - ima li još nešto da iskače od očekivanog?

Dacko

Ima Kroz granje nebo, ima i Više od igre, ali garantovano nema mog omiljenog pisca, zato sam i otišla da proverim jer sam se svojevremeno namučila da nađem upravo tu dramu i baš bi bilo ironično da mi je sve vreme bila pred nosom a da je nisam videla, ali ne, nije tu. Inače, ovo je izdanje iz 1994, moguće je da su u neko drugo ubacili i Kako zabavljati gospodina Martina, samo sam se ja mimoišla s njim.

Barbarin

Promenio se spisak za 10 godina od kako sam završio đimnaziju, ubačeno je dosta stvari, a neke od stvari smo i preskakali, ne znam razlog  :(

Nađoh kandidata za sledeći krug  xwink2
Jeremy Clarkson:

Mme Chauchat

@Dacko: ne, moje izdanje je sigurno takođe iz 1994. jer sam '95 maturirala. Znači da sam pobrkala razrede i čitanke. Sad lupam glavu da li je moguće da smo gospodina Martina imali u osmom osnovne...

e da, da se iskupim za oftopik: Džejms Herbert, Magla.

Barbarin

angel011 - Čovek u visokom dvorcu  1
Barbarin - Starac i more                     0
Džon - Gospoda Glembajevi               0
Milosh - Grbovnik                                0
Jape - Avanture Haklberi Fina             0
LiBeat - Doktor Aron                           0
Harverster - Poslednji Srbin                0
Alexdelarge - Prenatalni život            0
Melkor - Ljudi govore                         0
Dacko - Sanjaju li androidi električne ovce  0
dejan - Galeb                                    0
Jevtropijevićka - Magla                      0

Ovaj krug  :oops: :oops: , mada ste iskopali naslova za koje nisam nikad ni čuo.
Jeremy Clarkson:

scallop

Sve ću da vas popišem! xuss

Dacko

Ne bih rekla, vršnjakinjo, inače bih valjda makar maglovito znala da ta drama postoji pre nego što sam na početku faksa počela da jurim ceo Pekićev opus. Tim pre što mi je bilo krajnje dosadno na svim časovima ispitivanja, pa sam zaista po nekoliko puta iščitala ama baš sve što po čitankama stoji, sa sve popisom nepoznatih reči na kraju i biografijama pisaca. A tek što sam lepo crtala po njima... Naravno, moguće je da je to stvarno bilo u nekoj čitanci, da sam to uredno pročitala, nimalo nisam razumela i stoga potpuno izbrisala iz mozga, dešava mi se to, ali pišem onako kako mi pamćenje nalaže, a ono tvrdi da Pekić nije bio ni u jednoj čitanci, mada to više i nije pravo pitanje, nego je li ovo pravo doba za piskaranje o lektiri... :)

Father Jape

angel011 - Čovek u visokom dvorcu                   0
Barbarin - Starac i more                                    0
Džon - Gospoda Glembajevi                              1
Milosh - Grbovnik                                             0
Jape - Avanture Haklberi Fina                          N/A
LiBeat - Doktor Aron                                        0
Harverster - Poslednji Srbin                                0
Alexdelarge - Prenatalni život                             0
Melkor - Ljudi govore                                           0
Dacko - Sanjaju li androidi električne ovce           1
dejan - Galeb Džonatan Livingston                      0
Jevtropijevićka - Magla                                       0

Barbarin

Jeremy Clarkson:

Mme Chauchat

angel011 - Čovek u visokom zamku     1
Barbarin - Starac i more                      1
Džon - Gospoda Glembajevi                 1
Milosh - Grbovnik                                0
Jape - Avanture Haklberi Fina               1
LiBeat - Doktor Aron                            0
Harverster - Poslednji Srbin                 1
Alexdelarge - Prenatalni život              0
Melkor - Ljudi govore                         1
Dacko - Sanjaju li androidi električne ovce  1
dejan - Galeb Dž. Livingston                       1
Jevtropijevićka - Magla                      --

@Dacko: vala, u pravu si, treba da se spava...

Milosh

angel011 - Čovek u visokom dvorcu - 1
Barbarin - Starac i more - 1
Džon - Gospoda Glembajevi - 0
Milosh - Grbovnik --
Jape - Avanture Haklberi Fina - 0
LiBeat - Doktor Aron - 0
Harverster - Poslednji Srbin - 1
Alexdelarge - Prenatalni život - 1
Melkor - Ljudi govore - 0
Dacko - Sanjaju li androidi električne ovce - 1
dejan - Galeb - 0
Jevtropijevićka - Magla - 1
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Dacko

Džon - Gospoda Glembajevi - 1
Milosh - Grbovnik 0
Jape - Avanture Haklberi Fina - 0 (nisam je dovršila)
LiBeat - Doktor Aron - 0
Harverster - Poslednji Srbin - 0
Alexdelarge - Prenatalni život - 0
Melkor - Ljudi govore - 1
Dacko - Sanjaju li androidi električne ovce  X
dejan - Galeb - 1
Jevtropijevićka - Magla - 0

Melkor

Milosh - Grbovnik - 1
Jape - Avanture Haklberi Fina - 1
LiBeat - Doktor Aron - 0
Harverster - Poslednji Srbin - 0
Melkor - Ljudi govore - -
Dacko - Sanjaju li androidi električne ovce - 0
dejan - Galeb - 1

Nego, mislim da je broj ljudi koji su citanje zavoleli preko lektire na nivou statisticke greske, ako uopste i postoje.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Tex Murphy

angel011 - Čovek u visokom dvorcu - 0
Milosh - Grbovnik - 0
Jape - Avanture Haklberi Fina - 0
LiBeat - Doktor Aron - 0
Harvester - Poslednji Srbin - x
Alexdelarge - Prenatalni život - 0
Dacko - Sanjaju li androidi električne ovce - 1
dejan - Galeb - 0
Genetski četnik

дејан

Milosh - Grbovnik 1
Jape - Avanture Haklberi Fina - 1
LiBeat - Doktor Aron - 0
Harverster - Poslednji Srbin - 1
Dacko - Sanjaju li androidi električne ovce  1
dejan - Galeb - xxx
...barcode never lies
FLA

Mme Chauchat

Ja stavila Maglu da dobijem poen od Harvija, kad ono...

Alexdelarge

angel011 - Čovek u visokom dvorcu -         0
Barbarin - Starac i more -                            1
Džon - Gospoda Glembajevi -                      1
Milosh - Grbovnik                                         0
Jape - Avanture Haklberi Fina -                     0
LiBeat - Doktor Aron -                                  0
Harverster - Poslednji Srbin -                        0
Alexdelarge - Prenatalni život -                      x
Melkor - Ljudi govore -                                 0
Dacko - Sanjaju li androidi električne ovce -  1
dejan - Galeb -                                            0
Jevtropijevićka - Magla -                              0

Father Jape

Drago mi je što će Dik pobediti.  :lol:

PTY

angel011 - Čovek u visokom dvorcu -         1
Barbarin - Starac i more -                            1
Džon - Gospoda Glembajevi -                      1
Milosh - Grbovnik                                         - 0
Jape - Avanture Haklberi Fina -                     1
LiBeat - Doktor Aron -                                 
Harverster - Poslednji Srbin -                        1
Alexdelarge - Prenatalni život -                      1
Melkor - Ljudi govore -                                 0
Dacko - Sanjaju li androidi električne ovce -  1