• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 20 - avgust 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 04-07-2012, 22:34:09

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

Moje je pravo da kažem da mislim da je neko najbolji. Meni je bitno ko je najbolji. Ali to sam ja i prestanite da dižete frku oko toga. Malo samopouzdanja ne bi bilo na odmet.

Zabava je dok ambicija ne ubije svu lepotu pisanja zarad uživanja.

saturnica

Moji su komentari skrti i neanaliticki?...pa uvijek napomenem da nisam strucnjak. Laik sam. Sto sad da radim? Da odustanem od komentara?

angel011

Quote from: D. on 18-07-2012, 23:18:40
Misliš, tebi idem na nerve?

Ne. Mislim bukvalno ono što sam i napisala - da im možda žestoko ideš na nerve.
We're all mad here.

Josephine

:roll:

Možda tebi odgovara da ova radionica postane sprdnja, ali realno - kvalitet priča je opao, scallopa niko ne šljivi tri odsto, svako je uveren u svoju veličinu, a radionica zaista postaje igraonica nevredna pisaca kakav je vimen, na primer.

Saturnice, omalovažavajući moj afirmativni komentar na vimenovu priču, omalovažila si mu priču. Drugi put imaj hrabrosti da sama napišeš analizu onoga što ti se ne sviđa, umesto što kritikuješ posredno.

I niko ne može da smatra sebe piscem ako ne ume da izanalizira tuđu priču. Prosto je smešno da pokušavamo da učimo strukturu priče, elemente priče, logiku, motivaciju i psihologiju junaka, a da kod drugih to ne umemo da uočimo.

saturnica

D, bila bi odlicna u politici. Jesi li o tome razmisljala? Recimo glasnogovornica u necijoj vladi. Pusti ti Radionicare, knjizevnost i kulturu, sve je ovo za tebe sve sama stoka sitnoga zuba! Meljes ti to ko velika.

Josephine

Pa vidiš, nije velika ambicija biti objavljen u nekoj zbirci, fanzinu, na nekom portalu. Velika ambicija je podići fantastiku na nivo poštovanog književnog žanra. Sa ovakvim stavom, i sa nekim od ovih priča, to neće ići.

Skalar

Quote from: D. on 18-07-2012, 23:18:40

Svi su se uznemirili jer svako ponaosob misli da je najbolji. Kakva zabluda.

Ко се узнемирио? Баш и нешто нисам приметио да се било ко претргао од узнемирености. То људи више из зајебанције реагују на твоје несвесне али другима видљиве и лако препознатљиве провокације, за које ти мислиш да су узлети ума до неслућених висина, а у ствари су ништа друго џангризање немоћног детета, настало из видљиве ватре деструкције и самодеструкције која те греје изнутра.

А нешто не верујем ни  да сви мисле о себи као о најбољим писцима. Да је тако, не би учествовали на радионици. Пре ће бити да људима смета што ти, која изгледа и ниси баш компетентна да дајеш оцену квалитета, а самоиницијативно и ничим изазвано и поткрепљено самој себи додељујеш право да се назовеш компетентном,  проглашаваш некога најбољим писцем на радионици. Кад си то и урадила, нешто се опет нису сви потресли, али си ти наставила да инсистираш на томе, мало по мало уписујући другима непостојеће реакције, креирајући сцену у којој ти проглашаваш најбољег а сви около пизде повређених сујета. Па није баш тако, дете. Види се шта радиш, побогу.

Мала, била си ми симпатична, али заиста. Но, сада си га прећерала, па би било добро за тебе  да повучеш ручну. Ако наставиш тако, довешћеш себе у ситуацију да нико око тебе није у праву, а да само ти јеси. Ту онда постаје јако мрачно. Ово ти говорим из пријатељских побуда, као што би отац детету рекао.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Josephine

Nisam kompetentna. To sam više puta rekla.

Ne znam. I to sam više puta rekla.

Mislim da je vimen najbolji. Imam pravo na to. I to sam više puta rekla.

Josephine

Znaš li ti, Skalare, koliko je poražavajuće da godinu i kusur dana komentarišeš priče i za to odvajaš mnogo vremena i volje. I onda se pojavi Stipan sa stavom da ne zna da ispravlja priče, ili Džek sa ispisom sa kakvim se pojavio u ovom krugu, ili priča koja je osvojila prvo mesto u ovom krugu, a koja radnju crta kao najgori američki film?

Pri tom se neko nađe da kritikuje moju analizu vimenove priče, koja, zapravo, po mom dubokom uverenju, predstavlja osveženje i novi pravac u fantastici?

saturnica

Meni scallop najbolji...ali nisam kompetentna tako...tko zna, mozda i trabunjam...:)

Josephine

Scallop je van konkurencije.

Među najboljima su, po mom mišljenju, još neki ljudi koji teme tretiraju sa dubinom i razumevanjem, težeći originalnosti, kako u ispisu, tako i u sadržaju. Ali poučena prethodnim iskustvom, neću ih pominjati.

saturnica

A taj netko sam ja....:) ...ma zamisli samo kako te to tako jako zaboljelo..:) da sam samo znala.
Ops, ovo je islo na kritiku kritike vimenove price...:)

Josephine

Josephine

Znaš šta me najviše nervira? Prikriveno delovanje. Ja sam ovde potpuno otvorena. Kada mi se ne dopada, ja to i kažem. I argumentujem. Baš me briga ko šta misli iz kojih pobuda to radim. Imam stav i ostajem pri njemu.

A vi ostali koji "niste stručni" da kritikujete, ali ste stručni da kritikujete kritiku, razmislite o svojim motivima za to. I da li bi bilo bolje i iskrenije da ste nešto uradili drugačije. I ne čudite se posle mojoj reakciji na vas. Sigurno ste je nekad, u nekom trenutku, zaslužili. Pitajte - reći ću vam i kad. Niko od nas nije anđeo.

saturnica

Ajmo jos malo o tome tko je najbolji...drzimo se te teme.

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 18-07-2012, 23:45:03
predstavlja osveženje i novi pravac u fantastici?

Која је то прича?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

saturnica

E pa, mislim da imam visoku toleranciju na kritiku. Samo ti opleti D. Ali sad sto se komentiranja tudih prica tice,  ubuduce cu svakog posebno pitati zeli li itko da je iskomentiram ili ne. Upravo si mi dala do znanja da sam nekompetenta, nepismena, da se pravim da sam pisac koji nisam niti cu to ikada postati, da blebecem pizdarije...itd. Svasta si mi rekla. Neka si. Gle mene, nemam pojam zasto ne reagiram ljutito. Tvoje je pravo, kao uostalom i moje, da kazemo sto mislimo. Toliko o duhu slobode i tolerancije na Sagiti. ...:)imam li pravo?

Josephine

Ništa ti od svega toga nisam rekla. Sama si upisala.

Rekla si da nisi kompetentna za analizu priča. Ja sam se zapitala kako je moguće da učimo da pišemo i da smo svesni svih elemenata priče, a da ne možemo da ih uočimo u tuđim pričama? A onda sam se zapitala i kako je moguće da si kompetentna da kritikuješ moju analizu, ako nisi kompetentna da napišeš svoju?

Molim da mi ne upisuješ uvrede. Ili ih makar citiraj, da ne bude da izmišljaš. :)

Skalar

Quote from: D. on 18-07-2012, 23:45:03
Znaš li ti, Skalare, koliko je poražavajuće da godinu i kusur dana komentarišeš priče i za to odvajaš mnogo vremena i volje. I onda se pojavi Stipan sa stavom da ne zna da ispravlja priče, ili Džek sa ispisom sa kakvim se pojavio u ovom krugu, ili priča koja je osvojila prvo mesto u ovom krugu, a koja radnju crta kao najgori američki film?

Pri tom se neko nađe da kritikuje moju analizu vimenove priče, koja, zapravo, po mom dubokom uverenju, predstavlja osveženje i novi pravac u fantastici?

У сваком кругу дам краћу анализу прича, не као стручњак него као читалац. Знам да већини аутора не могу много помоћи анализама, али нека их, нек се нађу. Није ми поражавајуће ништа од тога што си рекла. Ко напише причу, а не да макар једнореченичне коментаре, није фер играч. Али то је његов проблем, не мој. Не погађа ме ако неко неће да коментарише, јер ја хоћу. Тачније, заболи ме патка што неко неће.

Стипан не зна или неће да исправља своје приче? Па шта? Његове су и може са њима да ради шта год хоће. Од тога како их пише и шта ради са њима зависи и да ли ће негде нешто објавити. Није он мали бата ком треба цртати шта треба да уради, све он зна што ти мислиш да не зна. Само те мало з.

Јел ти можеш да схватиш да се првопласирана прича у сваком кругу допадне највећем броју читача? То што ти мислиш да је прича из овог круга налик најгорем америчком филму (каква умна бравура - још само да знамо шта је најгори амерички филм) не значи да се другима није свидела. Допала се људима и освојила прво мести, допадало се то теби или не.

Неко је критиковао твоју анализу. Да, па шта? Јел забрањено правилима Радионице?
Вимен доноси освежење и нов правац у фантастици? Одлично! Богу хвала да је са наших простора, а не из Америке! Од срца му желим успех и милионе продатих књига!

А ти сад лепо, као што рекох, повуци ручну кочницу.  :oops:

Josephine

Ja nisam u brzini.

Imam pravo da iznesem svoje mišljenje i upravo ga iznosim.

Josephine

QuoteСтипан не зна или неће да исправља своје приче? Па шта? Његове су и може са њима да ради шта год хоће. Од тога како их пише и шта ради са њима зависи и да ли ће негде нешто објавити. Није он мали бата ком треба цртати шта треба да уради, све он зна што ти мислиш да не зна. Само те мало з.

Ah, dobro je to znati. Kada počne da moljaka za analizu, ili kada postuje priču u novoj temi, da ga ignorišemo?

Skalar

Quote from: D. on 19-07-2012, 00:08:26
Ja nisam u brzini.

Imam pravo da iznesem svoje mišljenje i upravo ga iznosim.

Ето тако. Већ повлачиш. Још мало, не зајебаји се.  xcheers

Skalar

Стипан је такав какав јесте и без њега ова Радионица не би била то што јесте. Према томе, нека њега, а ако хоћеш да коментаришеш - ти коментариши, ако нећеш - ти немој. Ако те он нервира - ти иди мало на Фејсбук и качи линкове са Јутјуба, одувај мало, па се врати   :x .

Sinlen

Htedoh nešto napisati, ali vidim da je Skalar već sve to napisao. Tako da ću samo da kažem da delim njegovo mišljenje.

Ljudi slušaju, ljudi prate šta merodavni ovde savetuju, dosta ljudi verovatno i zapisuje, da se ne zagubi. Ali koliko će ljudi to sve da primene u sopstvenom pisaniju, na to već ne može da se utiče.

Scallop je i u ovom krugu komentarisao sve priče, i nekoliko puta u poslednjih mesec i više dana je izjavio da ne namerava da se makne sa radionice. Ne sumnjam da ga svi u tome pozdravljamo i gledamo u nebesa i molimo se da on što duže istraje u tome.

To što ljudi neće direktno da se slože ili prihvate neko mišljenje, ne znači da ga neće uzeti u obzir kada sledeći put sednu da pišu.
... and no one dare, disturb the sound of silence...

Josephine

Quote from: Skalar on 19-07-2012, 00:12:51
Стипан је такав какав јесте и без њега ова Радионица не би била то што јесте. Према томе, нека њега, а ако хоћеш да коментаришеш - ти коментариши, ако нећеш - ти немој. Ако те он нервира - ти иди мало на Фејсбук и качи линкове са Јутјуба, одувај мало, па се врати   :-x .

Jel? A ko će meni da vrati trud i vreme koje sam potrošila komentarišući mu priče (na njegova moljakanja), da bi on došao i rekao kako ne ispravlja priče (što implicira i da ga zabole dupe za kritike?).

Mislim, jesam sama kriva što sam toliko vremena potrošila, ali sada i to prestaje.

Ne sviđa mi se kada se raspravljate sa scallopom (neki ga čak i podučavaju, jel :roll: ), ne sviđa mi se kada nemate svoje analize, nego kritikujete tuđe (pod izgovorm da niste kompetentni - ako znate šta vaša priča mora i treba da ima, onda isto možete da analizirate i kod drugih, bilo da je prisutno ili ne) i ne sviđa mi se cela atmosfera ambicije i prosečnosti koja se ovde nameće.

Kada se meni ne dopadne priča, ja to argumentujem. Možete da me ne volite zbog toga koliko hoćete, možete da me bijete usranom motkom, ali meni se priča Dacko još uvek ne dopada, na primer.

Sinlen, ti si sasvim ok učesnik radionice i tvoj trud je evidentan. Ljute pojedini učesnici.

Ma dosta o ovome, idem da spavam.

saturnica

Quote from: D. on 19-07-2012, 00:04:50
Ništa ti od svega toga nisam rekla. Sama si upisala.

Rekla si da nisi kompetentna za analizu priča. Ja sam se zapitala kako je moguće da učimo da pišemo i da smo svesni svih elemenata priče, a da ne možemo da ih uočimo u tuđim pričama? A onda sam se zapitala i kako je moguće da si kompetentna da kritikuješ moju analizu, ako nisi kompetentna da napišeš svoju?

Molim da mi ne upisuješ uvrede. Ili ih makar citiraj, da ne bude da izmišljaš. :)
....pa ako nisi znala i analizirati pricu se uci. Ne pravi se tako mudra jer nisi. Ponavljam laik sam, ali se trudim kako god znam i umijem. Ako uocim gresku u tvojim analizama, ja cu ti to reci, svidalo ti se to ili ne. Bila u pravu ili ne. Tko ti brani da me u tome pobijes. Nece ti biti prvi put.

Josephine

Prvo nauči da analiziraš, a onda pronalazi greške u tuđim analizama. Ni ti nisi mudra toliko da radiš obrnuto. Tačnije, obrnuto je nemoguće.

Джон Рейнольдс

"Белоснешка" заиста јесте добро написана прича, али пре свега - није реч ни о каквој фантастици, још мање новом правцу у фантастици. У питању је прича из визуре непоузданог приповедача и то је главни штос; стил је у "Белоснешки" много битнији и он носи причу. "Окретај завртња" Хенрија Џејмса је роман за препоруку, е ту већ постоје елементи фантастике, али може бити нађено и рационално објашњење. "Белоснешка" на ту страну у дубину не иде, код ње је све сасвим јасно. И Кери је исто тако мислила да је онај тип готиви, а оно - прц.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Josephine

Nema fantastike, istina. Ali vimenov opus viđen ovde, ima. I tako, u kontinuitetu, mogu da se uoče naznake sasvim novog pravca. Ponekad zaluta, ali dubina, promišljenost i originalnost ispisa - ostaju.

Albedo 0

Quote from: Skalar on 19-07-2012, 00:05:56

А ти сад лепо, као што рекох, повуци ручну кочницу.  :oops:

u prevodu: D, odjebi 8)

Albedo 0

Josephine

Ma jedna priča ne čini proleće. Ali više njih ga čini.

Джон Рейнольдс

Д, ти сад комбинујеш оно што сам ЈА овде рекао, да треба пратити читаве опусе писаца и оно што си сама рекла, а то је, цитирам:

Вименова прича:

- није фантастика

- није ни освежење ни нови правац, обичан непоуздани приповедач

Немамо шта даље да се расправљамо, (едит) а улетео је и Бата док сам искуцао ово.

#Τζούτσε

Josephine

Ma dobro, ne hvatajte se za sitnice. Mislila sam na tehniku, ispis, stil, dubinu i promišljenost. Vizuelni prikaz slika je kod njega jak. Fantastike uglavnom ima, ponekad nema, kao sad. Ali to je manje bitno.

Svakako nisam mogla da izvučem zaključak o novom pravcu iz jedne priče...

Skalar

Quote from: D. on 19-07-2012, 00:41:36
Ma dobro, ne hvatajte se za sitnice. Mislila sam na tehniku, ispis, stil, dubinu i promišljenost. Vizuelni prikaz slika je kod njega jak. Fantastike uglavnom ima, ponekad nema, kao sad. Ali to je manje bitno.

Svakako nisam mogla da izvučem zaključak o novom pravcu iz jedne priče...

Техника, испис, стил, дубина и промишљеност. Још и боже помози. Ал што га лупи са овим "Визуелни приказ слика"!    :x  :x  :x 

Можеш ли објаснити шта ти ово значи, леба ти?

Josephine

Pa jasno je da ne vidite kako je vimen rečima dočarao ples bolje nego bilo šta što sam dosad pročitala. Malo je preterao sa onim "u krug, u krug", ali imala sam osećaj kao da i sama plašem. To je komunikacija pisca sa čitaocem. On mi nije rekao da je ples brz, uzavreo i zadihan. On me je naterao da zaplešem.

Skalar

Mа плеши ти до миле воље, слађе ћеш заспати. Али ми прво одговори шта је то "Визуелни приказ слика" ?

Josephine

Mislim da sam ti odgovorila. Reči je efektno preneo u slike, koje se bukvalno gledaju kao film. Retko ko može i ume tako da te uvuče u svoj svet.

Skalar

"Визуелни приказ слика" није то што покушаваш да објасниш. "Визуелни приказ слика" није ништа и не значи ништа у контексту књижевне критике, нити у било каквом другом контексту, но је само једна од многих штака-поштапалица  надриинтелектуалца, који је малограђански убеђен да ће употребом бомбастичних, а најчешће бесмислених и неадекватних фраза, фасцинирати слушаоце/читаоце.

Док још имам(о) симпатија према теби, ајде ти лепо на пајкење. Вимен је најбољи писац СФ. Слажем се, у реду, тако је. А сад гајим тејевизој. Ку ноћ.

Josephine

A šta je, hajde objasni mi šta sam rekla? :roll:

Ako ne razumeš, ne pokušavaj da razumeš. Jednostavno je. :)

Videla slike koje je vimen stvorio, ostali sa radionice, u smislu vizualizacije slika/scena, nisu mu ni prineti. Što se mene tiče.

Albedo 0

Quote from: Skalar on 19-07-2012, 00:59:17
"Визуелни приказ слика" није то што покушаваш да објасниш. "Визуелни приказ слика" није ништа и не значи ништа у контексту књижевне критике, нити у било каквом другом контексту, но је само једна од многих штака-поштапалица  надриинтелектуалца, који је малограђански убеђен да ће употребом бомбастичних, а најчешће бесмислених и неадекватних фраза, фасцинирати слушаоце/читаоце.

Док још имам(о) симпатија према теби, ајде ти лепо на пајкење. Вимен је најбољи писац СФ. Слажем се, у реду, тако је. А сад гајим тејевизој. Ку ноћ.

opet ja moram da prevodim: D, glupa si, kao i obično  8-)

Vizuelni prikaz podrazumijeva da vizuelno objasniš nešto - dakle, slikama, crtežom, skicom, grafikonom

Književnik prikazuje slika riječima - dakle verbalno, a reditelj svoj sadržaj prikazuje vizelno

Evo primjera verbalnog prikaza: Glupačo.
Prikaz slike glupače pojavljuje se u umovima svih koji razumiju srpski jezik.

Josephine

Vimen pripoveda vizuelno. Tačno zna kakvu će sliku stvoriti pred očima čitaoca. To ne moža da shvati prostačina poput tebe.

Albedo 0

Nedraga glupačo, ova umjetnost se zove književnost zato što se ne koristi vizuelnim instrumentima već potpuno apstraktnim simbolima koje zovemo azbukom iliti pismom. Od te azbuke se stvaraju riječi a od riječi rečenice.

Toliko si maestralno glupa da nisi sposobna da razlikuješ mentalnu sliku ili predstavu koju tekst proizvodi kod čitaoca od bukvalne slike.

Josephine

Da ti kažu da ti govno miriše, ti bi poverovao.

Albedo 0

Poenta komunikacije (znaš ono što ti nikad ne radiš) je da te druga strana actually razumije.

Dakle, tipa kada pogleda u rječnik da značenje bude bar minimalno zajedničko, što naravno kod autista poput tebe nikad nije slučaj. Ti si, kao i svaki pacijent, odlučila da koristiš termin vizuelno suprotno milijardama ljudi na ovoj planeti.

I jednostavno nećeš odustati od toga, autism strikes again.

Tex Murphy

Quote from: D. on 18-07-2012, 23:45:03ili priča koja je osvojila prvo mesto u ovom krugu, a koja radnju crta kao najgori američki film?

Не постоји баш ни најнајнајмања могућност да ти гријешиш а да је остатак народа у праву?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Josephine

Postoji. Uopšte mi nije jasno zašto moje mišljenje toliko dotiče ostale. To me, svejedno, neće sprečiti da ga kažem.

Odustani, Batice, kasno je.

Джон Рейнольдс

А који је то најгори амерички филм?

#Τζούτσε

saturnica

Quote from: Harvester on 19-07-2012, 01:42:35
Quote from: D. on 18-07-2012, 23:45:03ili priča koja je osvojila prvo mesto u ovom krugu, a koja radnju crta kao najgori američki film?

Не постоји баш ни најнајнајмања могућност да ти гријешиш а да је остатак народа у праву?
Potajno se nadam, da iza pobjednicke price stoji vimen...ili neki drugi mocnik s ovog foruma.