• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 21 - septembar 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 06-09-2012, 06:23:19

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće četiri priče:

Izgubljeni konopci — saturnica
82LJ — D.
Kako je umro Protago Nista — Dr Kurtovic
Noć kada sam se vratio — Stipan
Kuća bola — Anomander Rejk
Ćelava igračica — Plut
Uvek poslušaj sebe — D.S.B.
Riznica — Skalar
Četvrto plivanje — Steva
Pusto ostrvo — Boban
Ispovest u jednoj funkciji — Sinlen
Izvršenje pravde — Džek svih zanata
Mamutska priča — Lord Kufer

scallop

:-x

Kome ja govorim? Jesam li ja ovde na ignoru, pa ne vidite?

D., onda mora da si očajna zbog Običnog dana za pecanje. Tamo sam premeštao fokus na pet različitih likova i svi nastupaju u prvom licu. :!: :!: :!:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Quote from: scallop on 13-09-2012, 10:53:03
D., onda mora da si očajna zbog Običnog dana za pecanje. Tamo sam premeštao fokus na pet različitih likova i svi nastupaju u prvom licu. :!: :!: :!:

Evo, čitam upravo. :)

Ma nije stvar u premeštanju, nego što se u sledećoj rečenici ne pominje subjekat, već se nastavlja glagolom. Taj se glagol, onda, odnosi na subjekat iz prethodne rečenice. A kod saturnice ispada da se ne odnosi, već to prodavac, sada, na primer, misli, a ne Vito. Saturnica bi trebalo da obrati pažnju na to. Mene je zbunilo. Pomislila sam da Vito promatra prodavčev kaput.

Josephine

Zar nije i onaj Kurtović poslao priču? Čeka da dobije komentare na tacni?

Lord Kufer

Prometeja kao da su pravili pioniri organizovani preko Omladinske zadruge  :x

Džek

Da rezimiram:

Pet ili šest komentara na priču i jedan ili dva uzgredna spominjanja. Procenat učesnika i sakupljača kajmaka ostaje, zasad, nepromenjen,

Kao i u svakom krugu, komentari su dijametralno suprotni što ide u prilog tezi da ne postoji jedinstveni reper šta je dobra a šta loša priča.

Trudim se da svoje komentare zaustavim na samom ispisu i dinamici vođenja radnje, izbegavam time da ocenjujem šta je loša a šta dobra priča. Ukusi su različiti, da nije tako pisanje bi postalo besmisleno; postojala bi dva ili tri pisca na svetu, ne bi bilo potrebe za više.

No, zadovoljan sam onim što dobijam iz radionice. Znam da sam dosta napredovao ma kako se to nekome činilo apsurdnim. Niko ne napiše uvek dobru priču, i što se pre pomiri sa tim, pisanje neće predstavljati grčevitu trku za dokazivanjem, nego iskonsko zadovoljstvo. 

Takođe sam zadovoljan pričom koju sam sklepao u 5 do 12. Da sam imao više vremena, ne bi bila mnogo drugačija. Doteranija bi bio pravi izraz.
Šteta što nemamo priliku da priče serviramo ciljanom publikumu, ovde se čitanju ipak pristupa sa kritičke tačke, što naravno podržavam.
Mislim da bi ocenjivanje bilo mnogo, mnogo drugačije.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

pokojni Steva

Opet ti o komentarima. Ma, stoput je bolje ne dobiti komentar neg' trošiti vreme na kojekakve. Muka je što je od kvalitetnih komentarora ovde ostalo, pa ni šaka. Svako ima, k'o i guzicu, svoje mišljenje, al' niko od nas "u pokušaju" nema i težinu. Jbg.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Stipan

Komentarima na moje komentare sam vrlo nezadovoljan, ali bože moj - ko me terao da bulaznim.
Ubuduće ima da zatvorim gubicu...

scallop

Nažalost, Steva je u pravu. Oni koji komentarišu pretežno to rade iz čitalačkog fokusa. A, jesmo rasterali kvalitetnije komentatore. Prijalo je meni kad je ovde neko imao autoriteta za pismenost, neko za kompoziciju i izvedbu, a poneko i za dubinsku analizu.

Stipane, ja sam za tvoje komentare sigurno napisao da su kvalitetniji nego ne znam koji tvoji komentari ranije. Ako ćeš da se drčiš na nekoga, onda ga imenuj.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Pa koj se okomio na moje komentare? Ona radionička furija D.!!!

Eto ti kad već oćeš i da imenujem!

Džek

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 13-09-2012, 13:10:57
Opet ti o komentarima. Ma, stoput je bolje ne dobiti komentar neg' trošiti vreme na kojekakve. Muka je što je od kvalitetnih komentarora ovde ostalo, pa ni šaka. Svako ima, k'o i guzicu, svoje mišljenje, al' niko od nas "u pokušaju" nema i težinu. Jbg.

To oko težine mi nikad nije bilo jasno. Da li da se napiše lična i iskrena impresija , ili da se prikloni nekom šablonu komentarisanja, kao, what to do ček lista, na šta obratiti pažnju a šta zanemariti?

Svestan sam da pisce u usponu zbunjuju oprečni komentari (mene zbunjuju) ali kontam -svako ima svoj ukus i poimanje pročitanog, ne mogu svi da imaju iste misaone obrazce.

Da onda ostavimo analize teškašima i batalimo komentarisanje? Gde sto strina dete bude kilavo i razmaženo...

Džek

Quote from: scallop on 13-09-2012, 13:24:00
Nažalost, Steva je u pravu. Oni koji komentarišu pretežno to rade iz čitalačkog fokusa. A, jesmo rasterali kvalitetnije komentatore. Prijalo je meni kad je ovde neko imao autoriteta za pismenost, neko za kompoziciju i izvedbu, a poneko i za dubinsku analizu.

Stipane, ja sam za tvoje komentare sigurno napisao da su kvalitetniji nego ne znam koji tvoji komentari ranije. Ako ćeš da se drčiš na nekoga, onda ga imenuj.

Sve to stoji, ali priče se i pišu za čitaoce, ne za kritičare.

Josephine

Gle, kako će, mic po mic, da izvuku zaključak da su sve vreme, zapravo, ispravno postupali.

scallop

Quote from: Džek svih zanata on 13-09-2012, 13:30:58

Sve to stoji, ali priče se i pišu za čitaoce, ne za kritičare.

Ti uobražavaš da je tako, jer to važi samo za one koji stignu do čitalaca. Hajde, reci mi šta su ti čitaoci poručili čitajući tvoju knjigu? Tajac. Ništa. Pitaj ove ovde, koji su čitali tvoje radioničke priče, da li bi ih čitali u nekoj knjizi? Ne bi. Ne bi kupili knjigu, ne bi je našli u biblioteci, ne bi znali da postoji. Treba neko ko se razume u knjigu da napiše nešto povoljno o njoj, da izdavač pritisne javnost preko medija, a kakvi smo i tada bi bilo oklevanja. Ukratko, vredi ti samo ono što ovde ja napišem za tvoje priče i - gotovo. Pa, saberi ono šta sam ja napisao o tvojim pričama, videćeš da je to prilično ujednačeno po mesecima i to ti je tvoje pisanje.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

pokojni Steva

Quote from: Džek svih zanata on 13-09-2012, 13:30:08
Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 13-09-2012, 13:10:57

To oko težine mi nikad nije bilo jasno. Da li da se napiše lična i iskrena impresija , ili da se prikloni nekom šablonu komentarisanja, kao, what to do ček lista, na šta obratiti pažnju a šta zanemariti?

Svestan sam da pisce u usponu zbunjuju oprečni komentari (mene zbunjuju) ali kontam -svako ima svoj ukus i poimanje pročitanog, ne mogu svi da imaju iste misaone obrazce.

Da onda ostavimo analize teškašima i batalimo komentarisanje? Gde sto strina dete bude kilavo i razmaženo...

Jes' ti ovde da se "nametneš" čitaocima il' da nešto naučiš? Ja pod kritičarima podrazumevam nekog od kojeg nešto mogu da zgepim. Znači, tek kad mi se nametne da je "teži" od mene, postaje, to jel, "kritičar".

edit, ništa ja protiv ličnih impresija nemam, lepo ih je čuti. Al' taj pasulj retko zvecka po astalu.

Josephine

pokojni Steva

Quote from: D. on 13-09-2012, 13:47:18
Dr. Kurtović je voajer i kurton.  :lol:

Pa da. Priznajem, nažalost.
B.D.S.M. ume da napiše.
Nadam se da će nas Skalar, ničim izazvano, naprasno napustiti.

Džek

Quotešta su ti čitaoci poručili čitajući tvoju knjigu? Tajac. Ništa.

Nije baš tako, ali nije tema.

Pitao sam, po cenu da ispadnem glup ili bezobrazan, o (oprečnim) komentarima i koristi od njih; takođe sam sugerisao pitanje o izbacivanju komentara i ravnanju prema analizama pojedinih.

Samo to.

pokojni Steva

OK, ja nahajc'o tučanog. Oću šarana, za des' dinara od bataka  :!:

Plut

E, sad bih molila Sinlena da nam objasni šta smo pročitali.

saturnica

Quote from: Plut on 13-09-2012, 14:53:57
E, sad bih molila Sinlena da nam objasni šta smo pročitali.
...Ljubav...

Plut

Si ti Sinlen?!! Ako se već javljaš, mogla bi da nam pokažeš kako bi skratila priču za 2.150 karaktera!!!

saturnica

Quote from: Plut on 13-09-2012, 15:10:12
Si ti Sinlen?!! Ako se već javljaš, mogla bi da nam pokažeš kako bi skratila priču za 2.150 karaktera!!!
...zašto si ljuta?

Plut

O izem ga! Ništa bez smajlića! Ma ko ljut? Ja ljut? Ne znaš ti mene, pitaj okolo, Plut ne ume da se ljuti.

saturnica

Quote from: Plut on 13-09-2012, 15:13:56
O izem ga! Ništa bez smajlića! Ma ko ljut? Ja ljut? Ne znaš ti mene, pitaj okolo, Plut ne ume da se ljuti.
pobrojila sam 5 uskličnika pa pomislih da to uglavnom ne sluti na dobro...

Josephine

Završiću sa komentarisanjem danas.

Cvećke nenavikle na diskurs radionice neka se naviknu. Desenzitizacija!  8-)

Džek

Dok se Sinlen ne javi, da izustim koju o svom pokušaju..

Nikakve političke konotacije nisam imao na umu dok sam ga pisao.
Drinu sam osmislio kao prirodnu granicu, od koje počinje sasvim drugi svet sa svojim zakonitostima. Da sam slutio da će neko to tako protumačiti, umesto Loznice bih uglavio Sarajevo. Ipak, između Han Pijeska i Sarajeva nema nikakve prirodne granice koja bi odgovarala zamisli o razdvajanju. U mnogim delima reke predstavljaju snažan simbol razdvajanja. To je Stipan dobro primetio.

Sad, zašto Han Pijesak i Bosna?
Kada putujem za Sarajevo činim to pretežno noću, a zimi, na određenoj visini, na Romaniji, uvek, kao po pravilu bude magla ili velovi izmaglice koji deluju zastrašujuće na pustom planinskom drumu. I kad god kolima prolazim Han Pijesak, oko tri izjutra, ta magla obavije usnuli i pusti gradić na takav način da mi se žmarci podižu. Idealan seting za Karpenterove horor egzibicije. Prirodno je da sam za pokušaj odabrao upravo Han Pijesak, ili kako ga mi zovemo –Šoder Siti. 
Volim da pišem o stvarima i mestima koje poznajem, daju mi jasniju sliku. Ako je ne uspem preneti čitaocu, to je do mene, nikako do neke politike koja me zanima kao lanski sneg.

Josephine

scallop

Pošto ne znaš da se ljutiš, Plut, opet si zatvorila priču za okolinu i pravilno sam ocenio čija bi mogla da bude. Molim celije priče ubuduće. :lol:

Josephine

Quote from: saturnica on 13-09-2012, 15:11:28
Quote from: Plut on 13-09-2012, 15:10:12
...zašto si ljuta?

Zato što godinu i po dana pišemo u 6000k.  :lol:

Skalar

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 13-09-2012, 13:50:34
Quote from: D. on 13-09-2012, 13:47:18
Dr. Kurtović je voajer i kurton.  :lol:

Pa da. Priznajem, nažalost.
B.D.S.M. ume da napiše.
Nadam se da će nas Skalar, ničim izazvano, naprasno napustiti.

Сањај.
Пиво и ћевапи спајају људе.

Josephine

Skalar se desenzitizovao.  :!: Još samo da zaplet u priču uvede na vreme!!

Džek

Skalar

Quote from: D. on 13-09-2012, 15:54:37
Skalar se desenzitizovao.  :!: Još samo da zaplet u priču uvede na vreme!!

Ма дај, драга Д., да си ми ти рекла онакво шта, можда бих се и замислио. Али, кад мој одлазак пожели, ничим изазвано и неправедно, неко са амбицијом маџарског бироша, који на чурушком вашару увек седи украј шатора, ја то, ојха,  схватим као излив једа немоћног детета. Још само да дода како му је старији брат џандар, па ће комплетна слика бити завршена.

А заплет ћемо увести раније у следећој причи. Или нећемо. Зависи дал ће у време кад будем писао Јоја правити неко јело. Ако замирише, ето опет глупости уместо приче  xcheers .

А следећи пут ћу још више, у маниру нобеловца, да делим пацке, па нек се сеоске нове снајке љуте до миле воље  :!: , или нек ме банују, и то ћу разумети. Уосталом, ко пажљиво прочита моје коментаре (не критике, јер то нису критике) видеће да нисам баш много погрешио и да, из угла посматрања обичног читаоца јер критичар нисам, све што сам написао пије воду.

Skalar

Josephine

Džek

Hm, jedva si se izvukao sa političkom konotacijom u mojoj priči, Skalare. Kao da ne znaš da pivo i ćevap spajaju ljude... i jedno i drugo miriše sa obe strane Drine, ne znaš bil' rađe na Banjalučko ili Rogonju, a o valjušcima na ovalu pride da ne govorim :)

Skalar

Quote from: D. on 13-09-2012, 16:07:03
Boban je osetljiva dušica.

Не знам то, не познајем човека. Ако ти кажеш, а закључио сам да га познајеш, онда ОК.

Skalar

Quote from: Džek svih zanata on 13-09-2012, 16:10:03
Hm, jedva si se izvukao sa političkom konotacijom u mojoj priči, Skalare. Kao da ne znaš da pivo i ćevap spajaju ljude... i jedno i drugo miriše sa obe strane Drine, ne znaš bil' rađe na Banjalučko ili Rogonju, a o valjušcima na ovalu pride da ne govorim :)

Јбг, стварно ми се та импресија некако наметнула док сам читао ту причу. Можда ми се само учитала деценијска фрустрација због поделе коју Дрина симболизује  :cry: . А од онога да ми бзвз што духови возе љуте макине и наоружавају се људским оружјима не одустајем! То ти не могу прихватити. Ал баш те брига што ја не могу, има ко може, а то је битно  xcheers .

Džek

Onda nisi svario priču kako treba, tj, kako bi ja hteo.

Varoš dele duhovi i ljudi, sporazumno, svako u svojoj dimenziji ili šta već. Bilo je dovoljno naznaka.

Duhovi imaju svoje uređenje i izvršioce pravde, policajce, a ljudi svoje. Šerifa. 
Desi se proboj na granici dva sveta, duhovnog i ljudskog, pa banda duhova napravi masakr. Lepo sam napisao da su ,,prešli granicu" (ne Drinu), dakle, dovukli svoje mašine i oružje u svet ljudi da pokradu duše.
Naš bilmez ih prati, uhvati na licu mesta (kad prodaju plen u sasvim drugom (trećem) svetu i nastrada al' ne skonta to odmah.

Banda nastavlja da divlja i snage oba sveta se udružuju da im doakaju. 

Genijalno, zar ne?

:) :)

Plut

Quote from: scallop on 13-09-2012, 15:48:25
Pošto ne znaš da se ljutiš, Plut, opet si zatvorila priču za okolinu i pravilno sam ocenio čija bi mogla da bude. Molim celije priče ubuduće. :lol:

Ma znam, a još kad bi znao o čemu sam ja pisala, ne bi ni ovoliko bio fin. Ej stani, oću da kažem, kad bih objasnila tek onda bi me mlatno. U stvari, vidiš da ni post više ne mogu da sastavim!!!
A tela bi'.

scallop

Ma, pisala si nastavak priče o Šostakoviću, kao nastavak bala na planeti ukrasnih lišajeva... :(

Džek

Zaboravih da čestitam pobedniku ovog kruga, što ispravljam ovom prilikom.

xcheers

Stipan

E, udesio nas Boban ko tek izlegle piliće.

Uzgred, iako sam na dnu tabele, iznenađen sam koliko su komentari bili pozitivni.
Stevo, mnogo ti hvala na dobrom oku i detaljima - poradiću na njima...

pokojni Steva

Quote from: Skalar on 13-09-2012, 16:05:23

Muuu, mu mu muuu! Mum muuuu, mmmuuu, mum. Muu mu mu... (baleganje)...muuuuu! Mu, muuu, mum, muuuu.

Muuu, muuuu, mu, mum. Mu, mu muuu, muuu, mu. Mu mu mu mu mu!!!

Muuu mu mu mu, mu...(baleganje)...muuuuu! Mu-mu-mu-MUM!

D.S.B.

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 13-09-2012, 13:50:34
B.D.S.M. ume da napiše.

Ako je Sosa pregurala da to kaže, onda ima nade za mene.

Čestitao bih Džeku na sjajnoj priči kao i prvoplasiranom, ostalima se zahvalio na komentarima. Moji su bili kratki kao i obično ali ako je Scallop u pravu vremenom će postati duži.

Josephine

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 13-09-2012, 17:33:05
Quote from: Skalar on 13-09-2012, 16:05:23

Muuu, mu mu muuu! Mum muuuu, mmmuuu, mum. Muu mu mu... (baleganje)...muuuuu! Mu, muuu, mum, muuuu.

Muuu, muuuu, mu, mum. Mu, mu muuu, muuu, mu. Mu mu mu mu mu!!!

Muuu mu mu mu, mu...(baleganje)...muuuuu! Mu-mu-mu-MUM!

:D ko je sad derle? :lol: