• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 22 - oktobar 2012 - DVOSTRUKO GLASANJE

Started by Boban, 11-10-2012, 22:50:46

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Glasam za sledeće četiri priče:

Sreća - Lord Kufer
Smajl - saturnica
Meso - Loni
Nije-zdravo-reci-dobar-dan - Coffin Anal
Jesu li nam ovce u snovima elektricne? - Mandragora Dragon
Izlazak - Skalar
Isključen - Stipan
Za sve je kriva Andromeda - D.
Razgovor guzica - Hrundi
Dogmenov teror - Džek svih zanata
Sećanje na Rial - D.S.B.
Belle Hotel - Steva

Boban

Uobičajeno paralelno glasanje. Priče su:

1. Sreća
2. Smajl
3. Meso
4. Nije-zdravo-reci-dobar-dan
5. Jesu li nam ovce u snovima elektricne
6. Izlazak
7. Isključen
8. Za sve je kriva Andromeda
9. Razgovor guzica
10. Dogmenov teror
11. Sećanje na Rial
12. Belle Hotel

Da se podsetimo šta je bio zadatak: DAN BEZ TELEKOMUNIKACIJE
Svet budućnosti gde je sve digitalizovano, kompjuterizovano, telekomunizovano, logistički centralizovano, gde su ljudi navikli da ih GPS navodi gde god treba da idu i šta god da rade; dakle, gde se jedva može preći ulica bez tehnopomagala... čovek je prekršajno osuđen da provede jedan dan bez veze sa komunikacionim kompjuterskim centrom... nema telefona, interneta, GPS-a... samo nešto malo novca s kojim može da kupi vodu i hranu, ako nađe prodavnicu u koju može da uđe bez kartice.

Glasa se za ČETIRI priče, s tim da prva dobija 3 poena, DRUGA 2 a preostale dve po 1. Glasa se slanjem privatne poruke na nik glasanje2012 Glasanje se obavlja tako što u tekst poruke upišete četiri priče po redu, prvo onu kojoj dajete 3 poena, pa 2 i na kraju dve po jedan. Nema potrebe da pišete imena priča, samo redne brojeve, da bi se lakše posle sravnjivalo. Rok je četiri dana, dakle, ponedeljak u ponoć stižu rezultati. Do tada molim bez ikakvih komentara, aluzija, natuknica i svega ostalog što bi moglo da utiče na druge učesnike i regularnost glasanja. Rezultati elektronskog glasanja biće vidljivi tek kada se završi glasanje.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Boban

Glasanje završeno.

Rezultati iz poruka su ovde: www.znaksagite.com/D/2012/oktobar2012-glasanje.htm

Možete krenuti sa komentarima.

Stipan

SREĆA
Ovo je dobro napisana priča i drži se teme. Jedino mi je nekako završnica u neskladu sa ostatkom priče. Kao da je autoru ponestalo karaktera, pa je fino lagano vođenje radnje pred kraj ubrzao. Može biti da je to u skladu sa haosom koji opisuje, ali meni se takve izmene tempa nikada nisu dopadale.
Sve u svemu solidna priča uz doradu (po mome mišljenju) na usporavanju radnje u poslednjoj trećini priče.

MESO
Priča zvuči pomalo konfuzno, ali je dobro zamišljena. Svet pametnih mašina, zdrave ishrane i obaveznih društvenih profila, svet koji samostalno (da li samostalno?) donosi odluku o nečijem grehu i odmerava kaznu na osnovu automatskih dojava deluje sasvim logičnim trendom u svetlu trenutnih odnosa u svetu. Neka vrsta antiutopije. Horor završnica mi se nije dopala, što ne mora značiti da je loša. Odudara od ostatka priče i to mi je zasmetalo. Problem sa ovom pričom je što se više bavi uzrokom kazne nego njenim posledicama kako je bilo zadato.

NIJE-ZDRAVO-RECI-DOBAR-DAN
Neuverljivo. Prvi deo sa sankcionisanjem neprimerenih izraza je u redu, ali nastavak sa izopštenicima, nekakvom divljinom van gradskih zidina, ciganima nikako se ne uklapa u atmosferu sa početka priče. Suviše napadno da bi bilo dobro.

JESU LI NAM OVCE U SNOVIMA ELEKTRIČNE?
Ovo je sjajna priča! Trenutno uvlači čitaoca u sajberpankovski milje bez mnogo objašnjavanja, sumanutim tempom ga provlači kroz podzemlje nekog možda bliskog sveta, a zatim okreće celu logiku priče efektnim pančlajnom.
Iako je većina priča vrlo slično zamišljena, ova priča je gotovo školski primer vešte autorske nadogradnje vrlo izlizane tematike.
Pa ipak nije baš sve sjajno. Naslov je glup da gluplji ne može biti!     

ZA SVE JE KRIVA ANDROMEDA
Storija koja se više bavi likom i razmišljanjima protagoniste nego događajima koji su ga doveli u nemoguću situaciju. Volim ovakve priče gde sve posmatramo okom glavnog lika, namesto okom pripovedača. Lepo.

DOGMENOV TEROR
Dakle, Dogmen je bitanga pokvarena i gotovo! E sad, šta sam sa ovime hteo da kažem? Htedoh reći da u priči i negativca treba znati prikazati. Nije sve u pokoljima i zlobnim cerekanjima. Treba pogoditi onaj damar koji negativac poseduje. U ovom slučaju Dogmen je koristoljubiva muškošovinistička ništarija. Dobro oslikan lik. Veštica amaterka je ovde, naravno, tek sredstvo da se oslika Dogmenova ličnost.

SEĆANJE NA RIAL
Prvo da kažem nešto o onome što mi se dopalo. Topla priča sa mnogo erotike, ali bez vulgarizovanja. Pančlajn na kraju baca neočekivano svetlo na storiju i u kompletu priča mi se veoma dopala.

ALI!

Autor ove priče kao da je odlučio da ponovi sve moje greške koje sam činio tokom ove dve godine od kad se potucam po radioničkim scilama i haribdama. Pre no što je Boban zaključao onu nesreću od topika Scallop me je pitao: ,,Stipane, jel' si proverio ko te je nadmašio po broju prideva?"
   Koristim priliku da izjavim da me je autor ove priče nadmašio, iako sam verovao da sam nenadjebiv. Pošto mi je ovakav način pisanja veoma blizak, nadam se da se autor neće naljutiti što ću ga malkice nagrditi. Dakle, hajde da razmislimo da li su svi ovi pridevi u dočaravanju slike baš bili neophodni?
"Vedro zvezdano nebo, velike tamne senke, setne, plave oči"... I sve ovo samo u prvom pasusu! Jao, jao, jao! A tek kad se pojavi Rial! ,,Prelepo bledo lice uokvireno zlatnim uvojcima i savršene isaknute grudi, krčma prilično skromnog spoljnog izgleda,  pune slatke usne"... NE,NE i NE!!! Za ovo su me grdili i grdili i ni dan danas se nisam uspeo toga osloboditi u potpunosti, ali savetujem autoru (autorici?) da pokuša da pojednostavi opisivanje, zato što ima žicu i senzibilitet da napiše lepu priču.
   I da još malo tresnem iako sam potpuno siguran da sam već i previše lajao:
Ne kaže se ,,disajući", već ,,dišući", ne kaže se ,,Sobe njene raskošne kuće okupanim sunčevom svetlošću", već ,,Sobe njene raskošne kuće okupane sunčevom svetlošću"...
   Voleo bih ovu priču da vidim očišćenu i sređenu.

scallop

Voting closes: 16-10-2012, 21: 50:46.
Sad dal će se držati ovih 46 sekundi, nisam siguran  .
Ko ovde nije normalan? Trebalo bi da traje još 14 sati.

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Josephine

Glasanje iz poruka.

3. Meso = 12
4. Nije zdravo reći dobar dan = 11
8. Za sve je kriva Andromeda = 11
9. Razgovor guzica = 10
1. Sreća = 9
5. Jesu li nam ovce u snovima električne = 8
7. Isključen = 6
11. Sećanje na Rial = 6
2. Smajl = 5
6. Izlazak = 5
10. Dogmenov teror = 5
12. Belle hotel = 5

Neka neko proveri...

@scallop

Boban je, očito, pogrešno naštelovao sat. :)

Josephine

Plut, i ti se uvek upokojavaš kad i Steva? Ili živiš svoj život? :)

Josephine

Kako se ljudi lepe na Stanije i Soraje... Priča koja vara da je priča. A mnogi se upecali.

Stipan

Quote from: scallop on 16-10-2012, 08:57:19
Jebote, Stipane, što se tako zalete?

Neću da rezultati glasanja utiču na moj sud o pojedinim pričama.
Uostalom, glasanje se nikada i nije podudaralo sa mojom vizijom šta je dobra priča.

I najzad, moji komentari su ionako tek mala uvertira za one koji to znaju da urade kako valja.

Stipan

Josephine

:x

ponašate se kao deca, jebote. svi odreda, uključujući i pokojnog.

Stipan

Vidi ovako: polovina ljudi je javno izlajalo koji su radovi njihovi.
Da sam glasao ili komentarisao njihove priče prekršio bih sva pravila radionice.

Ili možda želiš da mi natukneš da ta pravila više ne važe?

Josephine

Želim da ti natuknem da se ponašaš kao dete.

Pravila su tu samo da usmeravaju, ne i da naređuju. Naredbe su za autoritativne ljude, a kreativni znaju da pravila ne mogu da važe u svim okolnostima, pa zato i smišljaju kreativne načine da održe dobro stanje, da zaobiđu pravila, ali da ih, čudesno, opet, na neki način, ispoštuju.

scallop

De mortibus nihil nisi bene.

Kad vaskrsne pevaćemo:

Gloria in excelsis deo!

A, dotle mu dugujem za zemlju.

Stipan

Pa dobro D. ako ovako više voliš: nisam glasao jer mi se tako ćefnulo.

Jesi li sad zadovoljna?

Josephine

Trpimo ovde dve godine tvoje ćefove. Te odlaziš, te se vraćaš, te ucenjuješ Bobana, te ucenjuješ ostale, te ne znaš zašto nešto radiš, te se inatiš...  :roll:

:x :x :x

scallop

D., Boban nikad ne greši - sat je žurio.

Stipane, mi ovde komentarišemo priče da bismo uočili i svoje greške u pisanju, zato ne treba da nas zanimaju istupi i nastupi. Svako tupi na svoj način. Vidiš kako si lepo uočio nedostatke Rial. Ja ću sigurno komentarisati sve priče.

Josephine

Ne, nego nas sad ucenjuje da "vratimo stevu", kao da se mi tu nešto pitamo.

M.M

Quote from: Stipan on 16-10-2012, 05:21:43
SREĆA
Ovo je dobro napisana priča

Sreća je dobro napisana priča!? Ihahaj! :-?

Quote from: Stipan on 16-10-2012, 05:21:43
SREĆA
i drži se teme.

To da, i dobra je na poentiranju.

Iako mi je priča Meso bila simpatična, aman, nikada je ne bih stavio na prvo mesto. Možda joj čak ne bih dao ni bodove.  :-x
Nijedan poraz nije konačan.

Josephine

Quote from: Miljan Markovic on 16-10-2012, 09:51:12
Iako mi je priča Meso bila simpatična, aman, nikada je ne bih stavio na prvo mesto. Možda joj čak ne bih dao ni bodove.  :-x

To je zato što se ne pecaš.  xwink2

scallop

1. Sreća

Ova priča može da pazari niz primedbi, ali tri nikako ne može. Priča je ispunila zadatak, ima glavu i rep, čak je pančlajn vrlo dobar. Zapravo, simpatičan. U razgovoru o pisanju sa jednim prijateljem rekao sam da je nepismenost izlečiva. Ako je malo sirov rukopis ove priče smetnja, to se da vremenom doterati. Ocena – 4+.

Stipan

Quote from: D. on 16-10-2012, 09:28:29
Trpimo ovde dve godine tvoje ćefove. Te odlaziš, te se vraćaš, te ucenjuješ Bobana, te ucenjuješ ostale, te ne znaš zašto nešto radiš, te se inatiš...

Ne počinji. Znaš i sama kako izgleda kad ukrstimo rogove.

Loni

SREĆA
Simpatično. Na momente previše prepričavanja. Imamo formu – masu koja bi da demonstrira protiv besmislenih zakona, al' nemamo srž. Fali logika zabrane kretanja građana u nekoj nedođiji.  U jednom skoro nenaseljenom okrugu koji se graniči sa Los Anđelesom piše da je zabranjeno izaći iz kola na duže od 5 minuta jer okolne planine vrve od kojota. U ovoj priči fale ,,kojoti''. Hoću pojašnjenje zašto građani ne smeju da izađu iz stanice.  Druga mana je neinventivnost u pogledu nove tehnologije budućnosti. Moglo bi nešto originalnije od običnih vozova, daktilografije i lap topčeta. Ideja je dobra, kao i preokret, ali je propušteno mnogo tog da se precizira.

SMAJL
U tehnološkoj budućnosti autor nudi: plazma zidove, leteće patike, teleporter, smart ogrlicu koja prevodi nemušti jezik itd. U čitavom sistemu farme su nešto kao amiš ostrva. Kaznionica za neopočinioce. Dobar preokret je podatak da mladić pre ovog ,,rijalitija'' nikad nije upoznao devojku. Znači da je i školovanje online.
Intergalaktičke komunikacije su preterane i nepotrebne. Ova galaksija prostire se na teritoriji od 100 milijardi zvezda. Sasvim dovoljno.  Komunikacija sa ostalim galaksijama nije moguća u direktnom četu jer je brzina svetlosti neumoljiva. Jedan red čekao bi se više godina. Zato se sa vanmlečnoputevskim igrarijama ne treba frljati tek tako. Ili da prezentujemo rešenje za brzinu svetlosti?
Sam kraj daje nam obrt da su i životinje mehaničke. Ipak, pojašnjenje je previše direktno i eksplicitno, a to književnost ne podrazumeva. Zbog toga je ova priča pokvarena na kraju. Devojka sa farme trebala je da nagovesti ,,mehaničnost'' kućnih ljubimaca. Ne i da eksplicitno izrekne dva puta. Moralo je to malo sofisticiranije.

MESO
Ljudi budućnosti žrtve su kućnih strojeva. Naročito totalitarnih frižidera koji ne daju jedanje štetne stvari čak i kad gazda želi. U nedostatku mesa poludeli komšija u trenutku šoka organizma odlučiće se za kanibalizam. Poješće komšiju psihijatra. Nepotrebno pominjanje lovišta veštačkih životinja u Jagodini. Treba doraditi stilski. Par termina se ponavljaju u uzastopnim rečenicama.

NIJE ZDRAVO REĆI DOBAR DAN
Rečenica koju posebno treba pohvaliti je: - Baba iza mene kaže da sam traćenje zapremine.
Ovo je odlično! Najoriginalniji spust koji sam pročitao u poslednje vreme. Svaka čast!
U vremenu visoke tehnologije, čovek je ono koliki kredit ima. Izopštenik koji je potrošio svoj (i izgubio ga po kazni dobrim delom) odlazi van grada. Ispostavlja se da su i u tom vremenu Romi na margini društva.  Tako će Rom, za jednu ogrlicu prodati telo svoje sestre izopšteniku.
Taj život i svež vazduh, čoveku se toliko dopadaju da, prestankom kazne on ne želi da se vrati u civilizaciju.Priča nema vidljivih mana. Ono šta fali je dimanika.

JESU LI NAM OVCE U SNOVIMA ELEKTRIČNE?
Uuuuuuuuu! Ovo je najzamršenija priča kruga. Tipično za Džeka svih zanata. Mreža u mreži. U već komplikovanom sistemu mamac kao dodatak. U snu san. Preterano se zašlo u komplikovanost.
Bogata vizija budućnosti u kojoj su ljudi sa implantima u svim delovima tela, pa čak i u mozgu, prinuđeni da se grebu o razne infuzije radi opstanka.
U čitavom tom spektru premalo je odsustva tehnologije. Zapravo jedini moment gde tehnologija zakaže je to što jedna sprava za infuziju nije radila. I to privremeno.
Ovo je vrlo bogata vizija, ali to bi moralo malo jasnije da se napiše u nekoj novoj verziji.
Ipak zaslužuje pohvalu i poen. Makar u tajnom glasanju.

IZLAZAK
Ovo je vrlo maštovita priča međutim kao da je pisana za neku drugu temu. Ako sam dobro shvatio reč je o tipu koji ne izlazi iz sobe, ali ima uređaj zahvaljujući kome dobija iluziju da mu je soba neki drugi prostor, a da mu društvo prave Džingis Kan, Džek Nikolson, Zvončica, gospođa Uspavanka Lulibaj itd. Da li je reč o interaktivnom filmu, o čoveku koji je šizofreničar ili o nekom četu gde se s druge strane zaista nalaze entiteti ulogovani u Džingis Kana, Zvončicu itd... to ostaje neotkriveno.
Taj deo je dakle vrlo interesantan, ali očekivalo bi se da se taj sistem prekine i čovek ostane sam. U ovom slučaju nema odsustva tehnologije, a to je bio zadatak.
Ili možda tehnologija strada, a njegova šizofrenija ostaje. Na razne načine ovo može da se shvati, ali ne mogu da nagradim poenima relativizaciju u toj meri.

IDEM KUĆI
Čovek budućnosti, otkačen od tehnologije identičan je duhu u današnjem svetu. Niko ga ne vidi osim drugog duha. Paralela tehnološki odvezanog čoveka i duha potpuno je jasna.  Poenta je vrlo lepa. Iako mi ne pada na pamet konkretna mana, priča nije moja omiljena šoljica čaja. Moj lični ukus zahteva dinamičniju radnju, dijaloge, opise i preokrete, a ovde je sve ravno. Lepo, motivisano, ali ravno.

ZA SVE JE KRIVA ANDROMEDA
Ova priča pisana je stilom koji jeste moja omiljena šoljica čaja. Paše mi kompozicija a la: red dijaloga, red samopreispitivanja, reda opisa. Ipak sama fabula ne daje ništa novo.  Jasno je da će tehnološki odvezana osoba teško ulaziti u zgrade i institucije, ali mi je malo previše da umre od gladi jer ne mogu da verujem da joj u velegradu niko ne bi poklonio parče kifle. Ako su svi na ulici toliko nehumani, onda bi motiv bio da ona puškom ubija ljude, a ne automate.  Junakinja se prenaglo odlučuje za likvidaciju automata. Prebrzo ludi.

RAZGOVOR GUZICA
Volim humor i satiru. Vidi se da autor ima smisla za to. Ipak moraju se znati granice. Ne može se preći u preterivanje do nivoa potpunog besmisla. ,,Monti Pajton'' se drže granica. Neletovi ,,Nadrealisti'' ponekad odstupe, a jedino Kursadžije odstupaju uvek.  Kažnjavanje hranjenje goluba ipak je preterano i za najveći totalitarizam. Besmisleno je ići baš toliko daleko.
Autoru preporučujem da nastavi da piše u duhovito-satiričnom žanru, ali parodiranje stvarnosti ne sme biti baš toliko direktno i eksplicitno.  Dobro je kritikovati društvo koje je zagrizlo u egoizam, preterano tovljenje i nekritičnost režima, ali daj da to bude malo (čuj malo) sofisticiranije.

DOGMENOV TEROR
Ovo je vrlo simpatična priča. Posebno je dobar kraj. Malo je odudarila od teme jer ne videh dan bez tehnologije. Ključna stvar desila se ipak u svemirskom liftu koji jeste deo tehnologije. Osim relativno korektnog odgovora na temu ostalo je ok.

SEĆANJE NA RIAL
Topla priča o otuđenosti koja se čita sa uživanjem. Umesto Ainu (naziv severnog japanskog ostrva) trebalo je smisliti nešto originalnije za kontinent na novoj planeti. Ostade nejasno kako to priključivanje na mrežu ugrožava život na planeti. Ono šta je mana ove priče je da nije dala naročito inventivan odgovor na temu. Svemirski putnik je došao na novu planetu. Uživao u šetnji, napio se u kafani, kresnuo pristupačnu lepoticu i vratio na svemirski brod. Mislim da to ne bi bilo neubičajeno za bilo koga u ko zna koliko dalekoj budućnosti.  Ako u toj budućnosti nije uobičajeno da se sedi u krčmama i kreše direktno već samo virtuelno, onda je to trebalo malo bolje pojasniti.  Ovako je ,,predah od tehnmologije'' izgledao kao ništa posebno. Ipak zaslužuje pohvalu.

BELLE HOTEL
Priča je vrlo začudna. Dosta tog je nejasno. Gosn' Plavi ulazi u trećerazredni hotel. U sobi mu se priviđa proćelav pink zec. U istoj sobi je i vratar (Livrejisani). Odkud oni u sobama? Zatim je u sobi sudnica u kojoj je zec sudija. Po izbacivanju iz hotela, gosn.Plavom se javlja ženski glas za koji ne saznajemo čiji je. Na kraju će se ispostaviti da Gosn Plavi bez kofera gubi razum i da se napija stvarajući halucinacije. Hm... hm... Teško je oceniti ovakvu priču. Priznajem da jeste originalna, ali sam protiv toliko slobodnih i proizvoljnih halucinacija. Da je priča na dužem formatu pa da je autor dešifrovao indirektno zašto hotel, zašto zec, zašto ženski glas u parku i spojio ih u jednu vezu, bilo bi mnogo bolje. Ovako je sve deo neke smućkane mašte bez pravila.

scallop

Kad Loni komentariše, imam utisak da sam čitao neke druge priče. Taman da krenem da čitam ponovo, setim se njegovih drugih stavova. I, nešto bih napomenuo. Loni kao dramaturg preferira dijalog. Ne treba time biti zaveden. Narativ je za pisano delo izuzetno važan.

Boban

Quote from: scallop on 16-10-2012, 08:49:41

Voting closes: 16-10-2012, 21: 50:46.
Sad dal će se držati ovih 46 sekundi, nisam siguran  .
Ko ovde nije normalan? Trebalo bi da traje još 14 sati.

Pa treba da čitaš šta sam ja napisao a ne da njuškaš okolo.
Ja sam rekao da traje do ponedeljka u ponoć.
Problem je što glasanje kada se postavlja može da se najavi samo u celim danima (doslovno u minut 24 sata od trenutka postavljanja), pa ako ja postavljam glasanje u 10 uveče i hoću da traje do 12 bilo kog dana, ne mogu nikako da namestim da se glasanje automatski prekine tada, već ili dva sata ranije (što se dešavalo nekoliko puta) ili kasnije.
Dakle, ja onda u sistemu napišem dalje vreme da se ne prekine glasanje pre vremena, pa ga ručno prekinem onda kada sam najavio. Eto, treba samo čitati šta ja pišem i razumeti.

Loni

To je tačno Scallop. Još pri mom uključivanju u radionicu (kraj 2011) najavio sam da ne mogu biti objektivan glasač jer preferiram dijalog i dinamiku.
Naučen sam da vizuelizujem svaku priču kao da je deo filma pa mi uvek više pažnje skrenu priče u tom stilu.
   Međutim i drugi glasači imaju svoje preference koje takođe nisu objektivne pa smatram da u velikom broju glasača sve dođe na svoje.

Nego, ja ne vidim tajno glasanje. Zašto ga nema?

Anomander Rejk

Glasao sam za sledeće četiri priče :
ISKLJUČEN(IDEM KUĆI ?)-Priča koja je u jedan zadatak više okrenut tehnologiji uspešno unela osećanja. Tehnologija i telekomunikacije su ovde samo spoljni dekor, suština je priča o usamljenosti, otuđenosti, masi, pojedincu, bolu. Sviđa mi se što se nije išlo na suvo i klasično odrađivanje zadatka, već se pokušalo nešto drugačijim pristupom.
IZLAZAK-Zabavna, uvrnuta i luckasta priča, u kojoj neobična galerija likova baš seda. Nije mi se svidelo što ima aluzija na nekoga, ali dobro, autor je priznao, pa pola mu se prašta :). Za nijansu bolja od nekih sličnih priča u krugu.
SREĆA-Dobro osmišljen lokalni kolorit, zadatak ispunjen bez velike filozofije i mudrovanja o odnosu čovek-mašine/tehnološki svet.
Efektno napisano, solidan ispis. Kraj za nijansu ostavlja lošiji utisak, ali dovoljno za bod.
MESO-Nisam se primio na Soraju, ne preferiram veštačke ni sise ni usne, već sam zadovoljan pristupom autora, i makar pokušaju da temi priđe na originalan način.  Na momente duhovita i zabavna, izvođenje ipak poprilično škripi, dijalozi tanki, na kraju pada, ali eto za neki trun ipak bolja od ostalih.

Svidele su mi se, a ostale bez bodova :
SMAJLI-Pismen autor, solidna ideja sa farmom, solidno izvođenje, ali mi je priča malo pala na kraju i zbog toga ostala bez bodova.
DOGMENOV TEROR-Ovo je čista zezancija na temu, fino teče radnja, ali jednostavno ne ostavlja neki dublji utisak, niti su likovi nešto razrađeni, niti posebno motivacija.

O ostalima kasnije, sad priča koja mi je ostavila najlošiji utisak :
ZA SVE JE KRIVA ANDROMEDA-Već početak odbija, na silu objašnjeno kako je ispunjen zadatak. Ni nastavak ne vadi stvar. ,,I? Gde ćeš sad, mala?'' izbegavati da rečenica počinje sa I. ,,O, ne poznaješ...'' ko govori ovako i počinje rečenicu sa O...dijalog treba da liči na stvaran govor. Cakkll!skiči Markov prozor. Nije prase da skiči. I koji to prozor kad se pogodi pravi zvuk Caklll ?
,,Kartu moliću, skiči automat'' opet skiči ? ,, Ona je gladna. Ili nije, ali jede joj se čokolada'' rečenica na silu prekinuta, početak nove rogobatan sa Ili...
I slično, gomila toga, kao da je autor zbrljao bez imalo truda da pogleda tekst.
Tajno pišem zbirke po kućama...

scallop

Tako mi i treba kad odlažem. Šteta što je jedna loša priča izbila na čelo događaja, pa ispada da tvoje brljotine nanose najveću štetu tvojoj Radionici. Ja ću obaviti svoje, a ti bolje razmisli ko bi trebalo da razmisli.

Anomander Rejk

Ja sam pogrešno protumačio Voting closes  :x.

Josephine

osim što si loše protumačio i nisi shvatio, imaš i osvetoljubivo ponašanje. ako ne možeš da se distanciraš od ličnih trvenja, nemoj da komentarišeš. ovako ispadaš smešan kada ne umeš da prepoznaš bolju priču ili ne umeš da argumentuješ zašto je priča loša. smešni anomanderu. :)

mac

scallop

Da predupredim nastavak ispraznog trvenja. Evo mojih komentara:

1. Sreća

Ova priča može da pazari niz primedbi, ali tri nikako ne može. Priča je ispunila zadatak, ima glavu i rep, čak je pančlajn vrlo dobar. Zapravo, simpatičan. U razgovoru o pisanju sa jednim prijateljem rekao sam da je nepismenost izlečiva. Ako je malo sirov rukopis ove priče smetnja, to se da vremenom doterati. Ocena – 4+.

2. Smajl

Previše prepričavanja da bi se ispunio zadatak. To je priču onemogućilo da se razvije. Ocena – 3.

3. Meso

Dokle god autor bude pokušavao nekog da pojede u svojim pričama ja ih neću ocenjivati. Ocena – 0.

4. Nije-zdravo-reći-dobar-dan

Problem sa pričama u ovom krugu je ,,izlazak" iz zone kazne. Isto kao i kod priče Smajli. Zgodno mi je legla kazna, kao i rešenje da u tom svetu sve košta. Ali, fora sa ,,otpadnicima" je bajata još od Farenhajta 431. Ocena – 3+.

5. Jesu li nam ovce u snovima električne

Ovo je, izgleda, trebalo da bude o vampirima? Mnogo sam operisan od toga. Suviše izraza za koje treba da nagađam šta znače. Dobar je pančlajn, ako sam i njega razumeo. Ocena – 3+.

6. Izlazak

Ovu priču je Skalar kao povukao. Bolje da je nije napisao. Storije tipa ,,Liga džentlmena mi je dojadila pre nego što su počeli da je rabe kod nas. Zapravo i prvo ,,delo" sa tom temom je bilo glupo. Dakle, ova priča nema ništa osim prizemne insinuacije. Ni zapleta, ni raspleta, o poentiranju ni da govorimo. Ima dosta nepismenosti a i netačnosti, ali ni to ne ide u plus. Ocena – 1.

7. Idem kući

Zanimljivo, posle čitanja Lonijevog komentara. Ovo je sasvim druga priča. Meni se sasvim dopada, ali je pisac, pred kraj, mogao da bude malo diskretniji. Mislim, bez najave najave. Ocena – 5-.

8. Za sve je kriva Andromeda

Za mene sasvim dobra priča. Možda bih par reči izmenio, ali ja uvek ponešto promenim. Ocena – 5.

9. Razovor guzica

Stilski savršeno, dinamika izvrsna. Da se poštedeo severnih četvrti, ne bi morao da povlači priču. Zasmetalo mi je i pominjanje gladi. Ostalo je OK. Ocena – 5-.

10. Dogmenov teror

Pisac je bukvalno poslednjim rečima zasrao izvrsnu priču. Šta je imala da ga gura u ambis? Što je i ona bila popišana? Ma, ajde! Ima još jedan detalj koji je u suprotnosti sa pričom. Mesto gde Dogmen konstatuje da je Meri ružna. Dalji tok priče to ne opravdava. Ocena – 4+

11. Sećanje na Rial

Mnogo mi je dargo što je Stipan konačno dobio repliku njegovog ranijeg pisanja. Sad može da uporedi. Ovo nije dobra priča i preporučio bih autoru da malo čita Radioničke priče. Valjda smo do sada nešto postigli. Kao primer nešto šta sam obojio žutim:
Prelepi duborezi i slike ukrašavali su zidove, kristalni svećnjaci i sjajna tkanina stolove, a vazduh egzotične arome iz kuhinje koje su terale njegov stomak da zavija u ritmu tihe melodije koja je dopirala iz ćoška sa usamljenog žičanog instrumenta.
Katastrofa!
Ima tu i suvišnih običnih reči, naročito prisvojnih prideva i loše upotrebljenih predloga, ali to je, što napisah ranije, izlečivo. Ocena – 2.

12. Belle Hotel

je slaba imitacija Alise u Zemlji čuda. Pokojnika baš ne ide s jeseni. Ocena – 3-.

scallop

Da nisam propustio glasanje moji glasovi bi otišli:

Za sve je kriva Andromeda 3
Idem kući 2
Razgovor guzica 1
Dogmenov teror 1

"Sreća" nekako nije imala sreće.

Loni

Izgleda da je ,,Andromeda'' D-ina priča, a pošto je Anomander specijalno naglasio nju kao najgoru u krugu, ona je to shvatila kao namernu osvetu.
Prepoznao je izgleda njen rad i namerno ga stavio na tapet. Verovatno je ona nekad uradila isto njegovoj priči.

Pitam li se hoće li se završiti krug, a da autor ijedne priče ostane nepoznat.

Anomander Rejk

Kakva lična trvenja ? To je tvoj stil, ne moj.
Dozvoli da ne mora svako deliti tvoje mišljenje o (ne)kvalitetu neke priče.
Loni-naglasio sam šta mi smeta, priča mi je iscepkana i ružno napisana.

scallop

Ma, nema veze. Anomanderu se ne sviđaju ni moje priče.

Stipan

Ha, ha, ha! D. se odala i Scallopa očarala!

Anomander Rejk

Zanimljivo kako onaj ko insistira na kritici, insistira samo kod drugoga, ne i kod sebe. Odakle bi ja mogao znati koja je njena priča ? Jedini koga uvek mogu prepoznati je Džek, zbog specifičnog stila i humora . Dosadni ste  više s tim teorijama zavere.

NIJE ZDRAVO REĆI DOBAR DAN-Ispis solidan, ali rešenje ide utabanim stazama, banka, market, već viđeno, ne preterano maštovito ni originalno.
BELLE HOTEL-Uvek isto. Na momente se probije lucidnost, ali previše nejasno, konfuzno, zatvoreno. Ne komunicira sa čitaocem. Autor je izgradio zidove preko kojih nas ne pušta. Šteta, jer mislim da unutra ima šta pokazati.
JESU LI NAM OVCE U SNOVIMA ELEKTRIČNE-Idejno možda i najača priča u krugu, vrlo maštovita, ali je nije ispratio i odgovarajući ispis. Izgubila je živost i dinamiku. Kad bi se ponovo napisala, uz popravke, mogla bi biti baš dobra.
RAZGOVOR GUZICA-Složio bih se sa Lonijem, da se ne ponavljamo.
SEĆANJE NA RIAL-Previše kitnjasto. Neuverljivo, i vrlo predvidljivo. Virtuelni seks, i neodoljivost realnog seksa. Naivno, prosto prelazi u patetiku bez istinskog sadržaja. Biće bolje u nekom sledećem krugu.

Lord Kufer

Eh, da sam imo sreće da mi je Skalop pomogao kao što je pomogao D.  ... 8)

Izvinjavam se što je kraj smandrljan, morao sam da kratim do 5998...

scallop

Lord Kufer

Kod ovakve teme, otpor prema temi je najbolje što je pisac mogao da uradi.

Guzica mi se najviše dopala jer je maksimalno (strastveno) dinamična u pružanju otpora i ima kritički stav, jedino bi trebalo da se dotera.

Stipan

Nije valjda da će se Lord odvažiti na komentarisanje priča? Ili je zainteresovan samo za guzicu?

scallop

Mme Chauchat

Sad sam morala da čitam izlogovana, to je priličan problem kad mi je više ljudi na ignoru. -.-

Zanimljivo kako se nekad desi čak i da se složim sa Lonijem:
Quote from: Loni on 16-10-2012, 12:21:55
   Izgleda da je ,,Andromeda'' D-ina priča, a pošto je Anomander specijalno naglasio nju kao najgoru u krugu, ona je to shvatila kao namernu osvetu.
Prepoznao je izgleda njen rad i namerno ga stavio na tapet. Verovatno je ona nekad uradila isto njegovoj priči.

Pitam li se hoće li se završiti krug, a da autor ijedne priče ostane nepoznat.
Da se vratimo radionici. Ništa niste naučili o pristojnom odnošenju. Tek prva strana a već nekoliko ličnih uvreda, što otvoreno što ispod žita. Smor. -.-
Skalop reče da je nepismenost izlečiva. Pitam se da li je tako. Slabo se ko za ove dve godine pokazao u tom pogledu.

Upozorenje: kad se lični odnosi prenesu u komentare, radionica gubi i ono svrhe što je imala. Nije prvi put, ali sad postaje masovno.

I nešto da pitam, ovako kolektivno. Ako neko ima priču koja je među boljima u krugu, i napredovao je dosta kad je vođenje radnje i pripovedanja u pitanju, ali ima još prostora za napredovanje, trebalo bi reći, nabrojati, pohvaliti, kritikovati šta gde treba. Ali ako taj neko sistematski krši pravila radionice, kad god mu se ćefne, ako sabotira, ako pristrasno komentariše druge ševrdajući od vređanja do podilaženja, onda - ja bar, samo sam čovek - može da se izgubi volja. Posebno kad je ovo poslednje u pitanju; recipročnost je majka, šta da vam kažem.
Ovo opisano može da se primeni na vas nekoliko, i pažnja, kad kažem "vas nekoliko" kažem to najozbiljnije, ko se prepoznao, verovatno zna i sam zašto.
Komentari na pismenost biće jednom, za sada ovoliko.

scallop

Izgleda da su radioničari, bar u domenu lošeg ponašanja, dostigli etablirane pisce. Još samo da se opismene. Šalim se pomalo. Ja vidim napredak u pismenosti, a porpičično i u kompoziciji priče. To je zato što pisce i njihove priče posmatram izolovano. Ne bih sad da navodim primere. Do zabune dolazi zbog toga što svakog meseca imamo par novih učesnika i treba vremena da uoče šta treba menjati, a potom i mi da primetimo. Ova Radionica ima protočni karakter.

Josephine

Quote from: Anomander Rejk on 16-10-2012, 12:59:00
Zanimljivo kako onaj ko insistira na kritici, insistira samo kod drugoga, ne i kod sebe. Odakle bi ja mogao znati koja je njena priča ? Jedini koga uvek mogu prepoznati je Džek, zbog specifičnog stila i humora . Dosadni ste  više s tim teorijama zavere.

Nikada, apsolutno nikada dosad nisi napisao "sad priča koja mi je ostavila najlošiji utisak". Zašto prvo priča koja ti je ostavila najlošiji utisak? Zašto ne priče koje su ostavile bolji utisak? To je primer nekulture i lošeg ponašanja i molila bih sve ostale učesnike ne daju tako fidbek na priče. Zlobno je i ne služi ničemu.

Quote from: Loni on 16-10-2012, 12:21:55
Verovatno je ona nekad uradila isto njegovoj priči.

Pre nego što pretpostaviš da je D. nešto uradila, potrudi se da nađeš dokaz. Nikada to nisam uradila. Štaviše, Anomander je često dobijao vrlo suvisle kritike od mene. I Džek će se javiti sa idejom da sam mu "zlobno" komentarisala priču, ali je, zapravo, i taj komentar bio vrlo suvisao i argumentovan. Nikada nisam zloupotrebljavala radionicu na ovaj način. Dacko priča mi se ni dan danas ne dopada i rekla sam zašto.

Sinlen

Temperatura se podiže, tenzija raste. Bolje da ostavim barem par komentara pre neg' što dođe do erupcije  :)
1.Sreća

Dopadaju mi se sitnice, detalji koji pospešuju zbivanje, pa Jordan ne samo juri, nego se i
sapliće i iskrene gležanj, a policajac malo kucka, malo čačka nos. Čitajući ovu priču osetim
se jako slično kao i kad čitam stevine priče, i uvek se zapitam kako je moguće tako
jednostavno učiniti likove živim, i zašto to meni skoro uvek nekako promakne. Mada steva
uvek nekako pretera, ovde su ti detaljčići dozirani, tako da ih ima, ali ne guše. Autor me
je malo pogubio na delu kad se pojavljuje živi zid komunalaca i zašto ljudi seku ka
autobuskoj, i kraj mi je nekako upao tu odjednom, ali opet, sreća nas i strefi odjednom
i neočekivano, tako da to i ovde prihvatam.
Ne znam samo zašto nije ubačen i opis grudi
u brushalteru, to je nešto što bi Jordan sasvim sigurno primetio i podrobno ispitao pre neg'
što bi je ogrnuo.  :evil:

2.SmajlJ
Klasična pričica (da ne kažem holivudska) o povratku prirodi, udaljavanju od tehnike,
shvatanju da nam sve to uopšte nije potrebno i da nam samo treba da hodamo bosi po travi.
Lepo je to, ali ovde, pored toga što je to pomalo izlizano, još pride je i zbrzano. Dakle,
upravo je otrgnut od komfora, ne zna košulju da zakopča (to je malo preterivanje), a onda
od jednog stvarnog smajlija sve se promeni i on čišćenje balege jednostavno prihvati kao
nešto najprirodnije i to u roku od koliko, 2 minuta i dve rečenice. To je dete koje je
rođeno u hi-tech svetu, uveren sam da bi malko duže negodovao i nervirao se. Što će reći
da je i ova priča trebala biti duža, što dalje povlači da ideja nije bila odgovarajuća za
radioničarski format, što u prevodu znači da nema boda.

3.Meso
Početak je relativno ok, mada isključenje struje u stanu nije isto oduzimanju pristupa svim
mogućim tehnološkim sredstvima. Od sredine kreće prepričavanje i objašnjavanje. Taj
prepričani deo sa komšijom je priča (mada ne za ovu temu), u koju je trebalo utkati
ideju o frižiderima koji određuju šta ćemo jesti. Ne vidim svrhu Stanije Soraje i čini mi
se da je njeno prisustvo tu samo da bi povezala priču sa aktuelnim starletama, ali sagita
je poslednje mesto na kojoj treba prodavati takve fore (ili možda nije  :-? [size=78%])[/size]
Glavni lik je trebao biti komšija koji je poludeo zbog frižidera, a ovaj protagonista sporedni koji će dopuniti priču. Ovako
vidim promašenu temu sa promašenim likovima, dakle u suštini promašenu priču.

4.Nije-zdravo-reci-dobar-dan
Ovo je jedna od onih priča u kojima mi ništa ne zasmeta, ali isto tako ne ostave nikakav
utisak na mene. Valjda zato što se pripoveda iz prvog lica, a do kraja priče nisam saznao
ništa o protagonisti. Nisam se povezao s njim ni u jednoj tački, zapravo i nema tačaka
u kojima bih se mogao povezati, jer mi ništa o sebi nije rekao. Da barem mogu reći da mi se
nije dopao, al' nemam na osnovu čega reći ni da mi se dopao. Jednostavno, ravna priča, meni barem.
... and no one dare, disturb the sound of silence...

Josephine

Quote from: Jevtropijevićka on 16-10-2012, 14:15:10
I nešto da pitam, ovako kolektivno. Ako neko ima priču koja je među boljima u krugu, i napredovao je dosta kad je vođenje radnje i pripovedanja u pitanju, ali ima još prostora za napredovanje, trebalo bi reći, nabrojati, pohvaliti, kritikovati šta gde treba. Ali ako taj neko sistematski krši pravila radionice, kad god mu se ćefne, ako sabotira, ako pristrasno komentariše druge ševrdajući od vređanja do podilaženja,

pa, ovo je poprilično oštro.