• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 23 - novembar 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 20-10-2012, 01:29:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Onda predakneš. Ali ne k'o onaj što fura sa delfinima, nego k'o Žan Reno, koji posle napravi karijeru u SAD.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Pa sad, ja bih ti rekao, nije da ne bih, al' onda bi svi o'ma znali koja je moja priča.

A svakako mi i treba još koji dan da pootklanjam tipfelere.

scallop

M.M

Nijedan poraz nije konačan.

saturnica

Quote from: scallop on 24-10-2012, 13:17:22
Lepo je biti diskretan.
Čini se da ovaj put ipak nije ganjao suknje!

saturnica

Tko zna s čim se D.S.B. bori, s kotlićem ili ženama?

scallop

Kosi viškove u priči. Nikako da nauči da je bolje brusiti i polirati nego kositi.

D.S.B.

Quote from: saturnica on 24-10-2012, 13:27:29
Tko zna s čim se D.S.B. bori, s kotlićem ili ženama?

Žena u kotliću? Pokušava da izađe a neko je varjačom gura na dno...hm...i dodaju seckani luk odozgo, malo mrkve i trunku bibera...Saturnice, ovo bi mogla biti izvrsna priča (ili da kažem ukusna?).

Quote from: scallop on 24-10-2012, 14:04:28
Kosi viškove u priči. Nikako da nauči da je bolje brusiti i polirati nego kositi.

Istina. Često pokosim i pola priče pa sve na novo, poliranje i glancanje mi ne idu od ruke, moje auto to najbolje zna  :)

Stipan

Nego, kako li će tigar što podvodnim stazama hodi da se snađe ovoga puta?

saturnica

A gle al je bacio šape na sirotu ribicu!...ili je to samo komadić mesa?

saturnica

D.S.B., znaš kako kažu, o ukusima se ne raspravlja. Dakle, tvoj kotlić tvoji gušti, poslije ćeš tek vidjeti kome će prijati a kome neće, tko će se nagnuti iz kotla da isprazni želudac a tko će možda od tebe zatražiti i recept. xcheers

Džek

Tigru se nešto javlja, samo da izoštri sliku.
Mirne vode su duboke, Stipane; bi bio izbačen iz hrama Shaolina odmah prvi dan. Doživeo bi kondorov let.  :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Loni

Ukoliko nekom ne ide smišljanje priče na bilo koji zadatak koji podrazumeva lokaciju,
mogu da mu preporučim jedan super trik.
   Da se formalno sve dešava na zadatoj lokaciji, ali da je u priči potencirano razmišljanje ili sećanje junaka vezano za događaje iz nekog drugog prostora.

Formalno ste odgovorili na temu i ne može da vam se zameri, a opet ste terali po svome.

U ovom slučaju, možemo se izvući unutrašnjim monologom čoveka u podpalublju broda koji tone. U monologu on se seća detalja koji sa podvodnim svetom nisu imali veze, ali pošto se radnja u bukvalnom pogledu odvija tamo gde zadatak nalaže, ne može vam niko ništa, jači ste od Bobana.  :roll: :mrgreen:

Džek

Radnja može i da se smesti u tunel ispod Lamanša, jer je ispod površine vode

No, ne bavimo se izigravanjem pravila (samo poneki se bave) nego osmišljavanjem i pisanjem priče na zadatu temu.

scallop

Loni

Quote from: Džek svih zanata on 25-10-2012, 00:13:42
Radnja može i da se smesti u tunel ispod Lamanša, jer je ispod površine vode

No, ne bavimo se izigravanjem pravila (samo poneki se bave) nego osmišljavanjem i pisanjem priče na zadatu temu.

A u delovima Holandije  i Izraela koji su ispod nivoa mora?  ;)

Džek

ne kaze ispod nivoa, nego ispod povrsine :)

saturnica

Quote from: Džek svih zanata on 25-10-2012, 07:22:14
...Tigre na samotnoj stazi, .....jel ovo zezanje ili zapravo?

scallop

Svojevremeno, u vreme kad su antiantropomorfne priče bile moderne, čitao sam priču o bićima kojima je pod vodom bio čitav svemir. I beše tamo neko biće koje je verovalo da postoji kraj svemira i da iza tog kraja svemira postoji jedan drugi, sasvim drugačiji svemir. Samo treba naći način da se prođe kroz graničnu opnu.

M.M

Boban se baš istakao sa ovom temom. Toliko je inspirativna da sam odlučio da odustanem i pored želje da napišem priču za ovu Radionicu. Ambis je odavno snimljen. To nikako ne mogu da nadmašim.

scallop

Broj izgovora je neiscrpan. I nikada nijedan nije bio dobar.

saturnica

Quote from: Miljan Markovic on 25-10-2012, 10:00:37
Boban se baš istakao sa ovom temom. Toliko je inspirativna da sam odlučio da odustanem i pored želje da napišem priču za ovu Radionicu. Ambis je odavno snimljen. To nikako ne mogu da nadmašim.
Miljane, rekla bih da ideš, plivaš, u sasvim krivom smjeru. Zar nam i inače, a ne samo na Radionici, ne bi trebao biti cilj nadmašiti samoga sebe, a ne druge? :shock:

saturnica

Stipan

U stvari, sve dok nisam skontao koliko je ovo široka i neobavezna tema i ja sam mislio kao Miljan...

scallop

Ima razlike. Ti se nećkaš, a Miljan se izvlači.

Stipan

Pa dobro, ja se uvek nećkam, a Miljan... Hmmm...

scallop

... a Miljanu pada kiša.

Pisao bih i ja priču, da već nisam pisao radioničku priču na tu temu. Meni je Garba kamegen savršeno ispunila zadatak.

Džek

Quote from: saturnica on 25-10-2012, 08:07:15
Quote from: Džek svih zanata on 25-10-2012, 07:22:14
...Tigre na samotnoj stazi, .....jel ovo zezanje ili zapravo?

Razmisli :)

Džek

Quote from: scallop on 25-10-2012, 09:28:46
Svojevremeno, u vreme kad su antiantropomorfne priče bile moderne, čitao sam priču o bićima kojima je pod vodom bio čitav svemir. I beše tamo neko biće koje je verovalo da postoji kraj svemira i da iza tog kraja svemira postoji jedan drugi, sasvim drugačiji svemir. Samo treba naći način da se prođe kroz graničnu opnu.

Teri Pračet je to lepo opisao u jednoj od knjiga iz Bromeliad trilogije, na primeru žabe koja živi u velikom cvetu a koji raste u krošnji velikog drveta. Žaba se iskobelja iz svog svemira i ugleda još cvetova (svetova) i ne može se čudom načuditi.

Markantan detalj žabinog razmišljanja je da je videla na grani cvet i još jedan cvet.
Žaba ne zna da broji. :)

Evo jedan citat iz dela a koji se odnosi na primer:

Postoji, znaš, to mesto, zove se Južnamerika. Ima brda gde je vruće i stalno pada kiša, a šume su veoma velike i drveće ogromno visoko, a na najvišim granama postoje veliki veliki cvetovi koji se zovu bromelide u kojima se zadržava voda od kiše i pravi kao jezerce u kojima ima jedna vrsta žabica koje polažu jaja u tu vodu i punoglavci se izležu i odrastaju i budu nove žabe, a svaka takva žabica odraste i provede ceo-celcijati život u jednom cvetu bromelide, a nikad ne sazna da postoji tle niti da je svet pun takvih slučajeva, al' ja sad to znam i zato nikad neću moći da ih gledam, a onda da gledam tebe, a ti hoćeš da ja dođem i da živim s tobom u rupi i da ti perem čarape

M.M

Quote from: saturnica on 25-10-2012, 10:06:05
Quote from: Miljan Markovic on 25-10-2012, 10:00:37
Miljane, rekla bih da ideš, plivaš, u sasvim krivom smjeru. Zar nam i inače, a ne samo na Radionici, ne bi trebao biti cilj nadmašiti samoga sebe, a ne druge? :shock:

Saturnice, u pravu si. Međutim, treba biti realan.

Quote from: scallop on 25-10-2012, 10:26:27
... a Miljanu pada kiša.

:cry: :cry: :cry:

scallop

Džek, zanima me da li je to citat ili si ti prekucavao otprilike? Ono šta je autor želeo da kaže je OK, ali je sam tekst trapavo preveden (tako mi se čini), a ni rod Bromelija nije rod Bromelida (na srpskom).

Stipan

Quote from: Miljan Markovic on 25-10-2012, 10:57:08
Međutim, treba biti realan.

Zašto? Šta je sad pa dobro u realnosti?
Niko se od starijih učesnika nije toliko puta pozicionirao na poslednje i pretposlednje mesto koliko ja, a opet drčno učestvujem u svakom božjem krugu k'o da sam non stop šampion.

Džek

Quote from: scallop on 25-10-2012, 11:07:34
Džek, zanima me da li je to citat ili si ti prekucavao otprilike? Ono šta je autor želeo da kaže je OK, ali je sam tekst trapavo preveden (tako mi se čini), a ni rod Bromelija nije rod Bromelida (na srpskom).

Nisam prekucavao tekst a i da jesam, pazio bih, citati moraju da budu prekucani od slova do slova.
Kopirao sam tekst sa vikipedije, evo link:

http://sr.wikipedia.org/sr-el/The_Bromeliad

Edit:
Ne sećam se dobro, mislim da je u pitanju upravni govor ili razmišljanje protagoniste.

Džek

Quote from: Stipan on 25-10-2012, 11:12:59

Niko se od starijih učesnika nije toliko puta pozicionirao na poslednje i pretposlednje mesto koliko ja, a opet drčno učestvujem u svakom božjem krugu k'o da sam non stop šampion.

Ne možeš dosegnuti visine ako ne kreneš sa dna.

Stipan

Je, ali u mojoj najnovijoj priči ne možeš doseći pakleno dno ako nisi krenuo iz rajskih visina...

Bem li ga, nije mene džabe Boban krstio kraljem patetike.

scallop

Pa, da, prevod ABN-a. Liči na njega.

Loni

Nema autora čiji uspeh na radionicama tako oscilira kao Džek.
Tokom dva, tri kruga je poslednji ili medju poslednjima i onda četvrti krug rasturi i pobedi. To je gotovo pravilo.
To je zato što Džek ide na rizik. Maksimalno ga zakomplikuje i duplo, trodublo zaokrene pa šta bude bude.
To ispadne ili maksimalnmo uspešno ili promašeno. Trećeg nema, ali ko reskira ne profitira.

Stipan

Jok, Loni. Džek ne ide na rizik, nego jednostavno piše kako piše. Ne prilagođava se nikome.
Ima još nekoliko entiteta sa sličnom istorijom i većina ih se baš i ne može pohvaliti osvojenim pozicijama.

scallop

Problem je što smo promenili glasače, a oni su još neiskusni.

M.M

Quote from: Stipan on 25-10-2012, 11:12:59

Stipane, Saturnica je lepo napisala. Cilj je nadmašiti samog sebe, ne druge, mada, lep je osećaj ostaviti druge da ti gledaju u leđa, iako, ni sam, ne znam kakav je to osećaj. Mora biti da je mnogo dobar. :)  Ma, možda bih i mogao da smislim nešto, ali... Scallop je u pravu, naravno, kao i toliko puta do sada. Izvlačim se. Nemam vremena. Realnost me gazi... i pada kiša.

Plut

scallop

Da sam beležio moderne izvlakuše do sada bih imao antologiju.  :mrgreen:  Pitam se šta će sve Boban da ispovrti da objasni zašto nije uradio ono šta mi je obećao da će uraditi. Samo njega imam čitavo poglavlje pod B.

Stipan

Quote from: Miljan Markovic on 25-10-2012, 12:02:23
lep je osećaj ostaviti druge da ti gledaju u leđa, iako, ni sam, ne znam kakav je to osećaj. Mora biti da je mnogo dobar.

http://youtu.be/ra5n0zS6oYk

Savajat Erp

Понекад, када схватим који је датум, падне ми на памет да не би било лоше почети већ једном, али, сачекам мало, па ме прође...:)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Stipan

Ko hoće nešto da učini nađe način. Ko neće, nađe opravdanje.

Stipan

Eh, lako je vama vernicima. Na koga da se vadimo mi bezbožnici?