• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 23 - novembar 2012 - ZADATAK

Started by Boban, 20-10-2012, 01:29:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kimura

Quote from: Stipan on 13-11-2012, 19:53:59
Kimura curo, jesi li se ti to upravo zaljubila?
Padam na humanitarce xrofl xrofl xrofl

scallop

Ni slučajno. Samo je dug put do glasova, pa arčimo vreme da ne bude mukaet.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kimura

Quote from: Stipan on 13-11-2012, 19:53:59
Kimura curo, jesi li se ti to upravo zaljubila?
Padam na humanitarce xrofl

Stipan

E, ovi tvoji dupli postovi baš umeju da me razvesele.

Kimura

Quote from: Stipan on 13-11-2012, 20:09:50
E, ovi tvoji dupli postovi baš umeju da me razvesele.
Dvostruka radost.

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Stipan

Kimura

Ne budi ljubomoran, volim i vas patetične. Uzgred, humani Džek možda upravo našim pričama dodeljuje te samilosne bodove. Ne treba ga ljutiti.

Džek

Da, samo fali da se uhvatimo za ručice (Kimura, Stipan, Bred, Anđelina i ja) i odigramo ringe ringe raja u Teletabilendu. Sreća sreća radost sve u 16.
Onda ugledamo silne leševe iz pokušaja kako isplivavaju iz jezerceta i kao skamenimo se od užasa pa žene počnu da vrište i traže Džekov zagrljaj , Anđa prva a za njom Kimura. Bred grli Stipana :)
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Kimura

Eh, kakva nepravda ! Kao da je Stipan najviše ljudi utopio !

Džek

Ma nije bre. Vidi Bred da nema koga, pa navalio na našeg Stipana :)

D.S.B.

Quote from: scallop on 13-11-2012, 20:07:07

Vidim pala je i ozbiljna rasprava o pričanju priča iz zagrobnog života, i o velikoj stopi smrtnosti u radioničarskim pričama. Lično, podržavam i jedno i drugo, ali podržavam i ideju da prvo treba naučiti hodati, pa voziti bicikl...

scallop

Pa, napiši dobru, kompletnu, jasnu priču, pa slobodno pobij sve na zemaljskoj kugli. Ali, ako vam je u pričama količina mrtvaca jedini argument za kvalitet priče, onda niste na dobrom putu i kvit.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Stipan

Onda od užasa žene počnu da vrište i traže Džekov zagrljaj.
Anđa prva, za njom Kimura i najzad D. - na šta Džek počinje da vrišti!

Kimura

Quote from: Stipan on 13-11-2012, 20:33:10
Onda od užasa žene počnu da vrište i traže Džekov zagrljaj.
Anđa prva, za njom Kimura i najzad D. - na šta Džek počinje da vrišti!
Ako do toga dođe, ja ću se skloniti. A i Anđu ću ubediti da napravi D. mesta !

Džek

Quotena šta Džek počinje da vrišti!
xrofl

Još pre diskusije smo se složili da sve mora biti u funkciji priče. Metison je pobio i zombifikovao ceo svet, pa je opet uspeo da stavi akcenat na dramu jedinca. Ne znam koliko su scenaristi izmenili priču, al' po meni najuspešniju unutrašnju dramu je odradio Vil Smit u poslednjoj ekranizaciji.

D.S.B.

Quote from: scallop on 13-11-2012, 20:32:41
Pa, napiši dobru, kompletnu, jasnu priču, pa slobodno pobij sve na zemaljskoj kugli. Ali, ako vam je u pričama količina mrtvaca jedini argument za kvalitet priče, onda niste na dobrom putu i kvit.

Slažem se.

scallop

Evo, reci ti sada meni kako da obavim ocenjivanje kad najgore primedbe imam za priče koje su na mene ostavile najbolji utisak?

Pazi, najbolja mi je priča koju mi je ispripovedao lik koji ne preživljava kraj priče! Zbog čega nije mogao istu priču da ispriča u trećem licu? Sledeći kandidat je dobar pisac, ali uvek mnogo računa sa tim da će čitalac prokljuviti. Slično je i sa sledećom, ali ona mi nije ispričala priču do kraja. Kako je moguće ne ispričati priču do kraja? Ne objasniti zašto se nešto dogodilo? Kao, neka čitalac smisli sam. I, sve tako, nerečeno, nedopričano, netačno...

saturnica

Da mi je znati kakve onda imate primjedbe na priče koje su ostavile slabašan utisak? :shock:

saturnica

Quote from: D.S.B. on 13-11-2012, 20:28:25
Quote from: scallop on 13-11-2012, 20:07:07

Vidim pala je i ozbiljna rasprava o pričanju priča iz zagrobnog života, i o velikoj stopi smrtnosti u radioničarskim pričama. Lično, podržavam i jedno i drugo, ali podržavam i ideju da prvo treba naučiti hodati, pa voziti bicikl...
...jesi li siguran DSB, da nakon ovakvog neuobičajenog mortaliteta u ovom krugu, nisi osjetio potrebu da pristaviš kotlić? :twisted:

D.S.B.

Hteo bi da kažem nešto i o logici na kojoj se zasniva neka priča, posebno jer sam prošli krug u svojim komentarima mnogim pričama upravo to zamerio.
Naime, pre par dana pročitao sam jednu odličnu Martinovu priču iz njegovog veoma uspešnog serijala o Tafu Hevilendu i nakon čitanja shvatio da se cela priča temelji na jednoj ozbiljnoj logičkoj grešci, mnogo ozbiljnijoj od mnogih koje su meni zasmetale u pričama iz prošlog kruga.
Sve ovo znači da sam mnogo cepidlačio, ali ni ostali nisu ništa manje strogi kada je kritika u pitanju, što opet znači da je ovo mesto gde se iskopaju i najmanje greške i bace autoru direktno u lice.
Koliko sam shvatio Milosh je gore rekao da je Radionica gubljenje vremena, ali ja bih rekao da je upravo suprotno od toga, jedan veoma uspešan eksperiment.

scallop

Recimo:

"I ovoj priči nedostaje – šta? Ladno nisam morao ni da počnem da čitam. Razlika između čitanja i nečitanja je – ništa. Moraćemo na Radionici da popričamo o tome šta dobra priča mora da sadrži da bi to bila."

Postoje neka pitanja na koja pisac sam sebi mora da odgovori. To su Ko?  Šta? Kako? i Zašto? Kad ja nešto ne shvatim postavljajući sam ista pitanja, onda sam ili ja tupav ili pisac nije sebi odgovorio na ta pitanja.

D.S.B.

Quote from: saturnica on 13-11-2012, 21:18:40
...jesi li siguran DSB, da nakon ovakvog neuobičajenog mortaliteta u ovom krugu, nisi osjetio potrebu da pristaviš kotlić? :twisted:

Nisam pročitao još ni jednu priču, tako da nisam siguran  :)

Kimura

DSB, ja upravo to želim : da mi se iskopaju i najmanje (o velikim da i ne govorim) greške i da mi se, kako kažeš, bace u lice. Slažem se da priča treba da bude jasna i ispričana do kraja. Treba da se zna šta ko kome radi i zašto to radi. Međutim, može biti da ono što je nama jasno, čitaocu ostane crno i zamućeno kao vode u našim pričama - zato što nismo umeli da ih ispričamo.
Osim toga, postoji mogućnost da čitaocu i ono što je dobro ispričano u pogledu motiva izgleda neuverljivo i neprihvatljivo. Na primer, slabić ne ubija nevernu ženu, dok jak čovek zbog njene nevere neće ubiti sebe, a opet, i u pričama i u životu, nađe se neko ko će ubiti ženu pa sebe. Nije lako dobro ispričati priču koja ima ovakav kraj.   

Džek

Zato pokušaj i treba da odstoji neko vreme, zaboravljen i napušten. Da autoru izvetre slike iz glave koje je imao dok je pisao rad.
Nakon izvesnog vremena i izvetre i autor priču sagleda iz perspektive čitaloca. Tek onda mu iskoče greške i nedoslednosti pred oči.

D.S.B.

Kimura, na pravom si mestu, samo budi strpljiva i ne ljuti se na užasne komentare koji stignu na tvoje priče, nego uči na greškama.

I veruj mi, ne postoje posebno teške okolnosti ili događaj koji treba ispričati.

scallop

Nema užasnih komentara. Ima samo užasnih priča.

Mandragora Dragon

U svakoj priči, ma koliko bila užasna, mora da postoji i nešto dobro i to treba iščačkati i podvući, a ne samo pljuvačiti. Na taj način autor zna šta treba da menja, a šta ne, od koje osnove može da krene. Pošto su vremena kakva jesu niko se ovde nije slučajno zadesio i treba ga ohrabriti i pomoći mu, a ne učiniti ga nesigurnim i ubediti ga da potraži neku drugu "zanimaciju". Do sada sam na Radionici pročitao previše kritika koje su bile usmerene na uzdizanje ega autora kritike, a sve na račun autora priče koji je dao sve od sebe u datim okolnostima i na zadatu temu. Zato predlažem, a ne upirem prstom, da kad povadimo šta sve ne valja pokušamo da iznađemo i iznesemo ono što u datoj priči vredi, bilo šta. 

Stipan

Je, to bi bilo dobro. Nažalost, ujedno je i neizvodljivo.
Problem je što bi to gadno urušilo mnogo čiji ego i razbilo iluziju o ekskluzivnosti Sagite.

Boban

Mnogima i jeste smisao da kritikujući druge nekako postignu veću samovrednost.
Realno, većina pokušaja ovde odaje spisateljski potpuno beznadežne slučajeve... ali mi i tragamo za lučonošama i svetlim primerima, talog je neizbežan i sveprisutan.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Stipan

scallop

Quote from: Boban on 14-11-2012, 15:04:27
Mnogima i jeste smisao da kritikujući druge nekako postignu veću samovrednost.
Realno, većina pokušaja ovde odaje spisateljski potpuno beznadežne slučajeve...
ali mi i tragamo za lučonošama i svetlim primerima, talog je neizbežan i sveprisutan.

Složiću se sa svakom od tri tvrdnje pojedinačno. Ukupno deluju malo sirovo, pa nemojte ih stavljati u glavu zajedno. U svim konkursima sa kojima sam imao dodir gornja granica priča koje se daju doterati za objavljivanje ne prelazi 20%. I za ZS 20, koga i dalje nema, iscedili smo tih dvadeset posto.

Treba izdvojiti da stalno tragamo za kvalitetom, bez obzira kako se on u ovom trenutku ispoljava. To znači da kad se oseti nešto šta obećava, onda se pritiskaju mesta gde postoje slabosti. Što bismo kratili noge, ako možemo da produžimo pantalone? To je, ujedno, i odgovor Mandragori. U totalu komentara treba raspoznati one koji se daju iskoristiti. Sigurno ima i takvih. Mislim da nema učesnika koji u načelu pljuju po ostalima. Mada ima onih koji pljuju sa veće visine pa nam se tako čini. 

Stipan

E stvarno, šta je sa tim ZS20?

BTW - ZS 20 = 20% - ala se ovo uklopilo!

scallop

Pa, poslednje obećanje je bilo da će stići pre mene kući. Ja blesav pa se još radujem.

Kimura

Meni se čini da pljuvačka ostaje pljuvačka, odakle god da je pala. Srećom, oni koji se penju ne mogu često da se osvrću, pa ni da pljuju dole.

Josephine

pljuvanje je neargumentovano kritikovanje. svako ko ZNA da kaže ZAŠTO mu se nešto ne dopada - ne pljuje.

scallop

Kimura, bih da ti odgovorim, ali nemam mnogo volje. Bolje da razmislim jesam li nerazuman ili nerazumljiv.

Znao sam da će neko da se podmetne i da svako moje objašnjenje učini izlišnim. Bre, D., pljuvač nikad ne misli da mu kritika nije argumentovana.

D.S.B.

Quote from: scallop on 13-11-2012, 22:18:58
Nema užasnih komentara. Ima samo užasnih priča.

O, ima ovde, i to mnogo, ali u toj poplavi užasa ima i dosta korisnih često i odličnih saveta.

scallop

D.S.B. to ti se samo čini. Jednom mi neko od vas, čiju sam priču povoljno komentarisao, zatraži malo više detalja preko PM. Sutradan dobijem poruku sa pitanjem zašto sam priču hvalio, ako imam toliko primedbi? Pa, jedno je bilo za sve, a drugo za lično. Kao u parlamentu: zakon je dobar u načelu, a o pojedinostima ćemo natenane. :lol:

Josephine

Quote from: scallop on 14-11-2012, 16:36:15
Bre, D., pljuvač nikad ne misli da mu kritika nije argumentovana.

Zato smo godinu dana učili šta je argument. I ja sam to učila godinama na debati. Sada bi trebalo da znamo da argumentujemo mišljenje. Ili ne, ali ovo drugo je glupost ili lenjost.

Josephine

Quote from: scallop on 14-11-2012, 16:46:35
Sutradan dobijem poruku sa pitanjem zašto sam priču hvalio, ako imam toliko primedbi?

ha-ha! xrofl neko je hteo da ga hvale preko pm-a. :lol: 

scallop

Quote from: D. on 14-11-2012, 16:53:20
Quote from: scallop on 14-11-2012, 16:36:15
Bre, D., pljuvač nikad ne misli da mu kritika nije argumentovana.

Zato smo godinu dana učili šta je argument. I ja sam to učila godinama na debati. Sada bi trebalo da znamo da argumentujemo mišljenje. Ili ne, ali ovo drugo je glupost ili lenjost.

Mogla si da učiš koliko te volja. Meni se moji komentari čine argumentovanijim od tvojih. Tvoji su mi nekako naduvani, kao da neko treba da se utronja dok ih čita.

Josephine

Quote from: scallop on 14-11-2012, 17:01:08
Meni se moji komentari čine argumentovanijim od tvojih.

Vama se sve vaše čini mnogo boljim od tuđeg. :) Argument može da stane u jednu rečenicu, ali vi često ne napišete ni toliko kao komentar na nečiji rad, te ne znam kako mogu da vam se čine boljim. Sa druge strane, ja nikada i nisam poredila vaše i moje komentare, jer se takvo nešto ne poredi zbog brojnih razlika između vas i mene.
A sa treće strane, ni komentar o argumentaciji nije bio namenjen vama, te ostaje potpuno nejasno sa kim se vi ovde borite za prevlast i zašto? Odavno smo pristali da radionica bude vaš "projekat". Nema potrebe da grizete umišljenu konkurenciju.

D.S.B.

Quote from: scallop on 14-11-2012, 16:46:35
D.S.B. to ti se samo čini. Jednom mi neko od vas, čiju sam priču povoljno komentarisao, zatraži malo više detalja preko PM. Sutradan dobijem poruku sa pitanjem zašto sam priču hvalio, ako imam toliko primedbi? Pa, jedno je bilo za sve, a drugo za lično. Kao u parlamentu: zakon je dobar u načelu, a o pojedinostima ćemo natenane. :lol:

Ovo užasan, skoro da mogu poistovetiti sa gore pomenutim pljuvanjem. Scallop ti si jedan od retkih čiji komentari i kada su veoma negativni nisu zlonamerni, to pripisujem iskustvu ali i dobrom karakteru, iako znaš biti veoma direktan, što neko nov na ovom našem terenu zna pogrešno protumačiti, kao što sam i ja uostalom kada sam bio potpuno zelen ovde. Mnogi, pa i ja sam pređu tu granicu ponekad slučajno, zaboravljajući da iza svake priče stoji autor, kao što Mandragora kaže, a neki čak svesno to rade. Neću ulaziti u nečije motive, ali svi smo svesni da takvi komentari postoje.

Stipan

Aj, aj, aj... Sudeći po Scalopovim jučerašnjim postovima najeb'o sam ovog meseca!
Biće da mi je priča načelna, a nagrabusiću natenane.

Džek

QuoteMogla si da učiš koliko te volja. Meni se moji komentari čine argumentovanijim od tvojih. Tvoji su mi nekako naduvani, kao da neko treba da se utronja dok ih čita.

xcheers

scallop

Quote from: D. on 14-11-2012, 17:04:59

Vama se sve vaše čini mnogo boljim od tuđeg. :) 

Da, na to sam želeo da ti ukažem. Uvek smo ubeđeni da je naše ispravnije.

Quote from: D. on 14-11-2012, 17:04:59

A sa treće strane, ni komentar o argumentaciji nije bio namenjen vama, te ostaje potpuno nejasno sa kim se vi ovde borite za prevlast i zašto?

E, ovo ti je loš argument. Ja se zabavljam, a borbe za prevlast više tebi priliče. Ti bi još mogla negde da pobediš.

Josephine

Ali to nije argument, to je pitanje.

Vi još uvek niste preuzeli odgovornost za stvaranje monstruma Džeka.

scallop

To nije pitanje, to je podmetanje. A, Džeka si dobila onako kako si ga tražila.

Josephine

pa dobro, evo pitanja - zašto ste reagovali agresivno (ja tako osećam)?

a džeka su svi dobili onakvog kakvog ste ga vi napravili - lažno samouverenog i bahato lajavog.