• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Radionica broj 26 - februar 2013 - ZADATAK

Started by Boban, 11-01-2013, 20:51:36

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Džek

Evo i ove histerije, da prekine svaku normalnost i zdravu konverzaciju do objave priča. Sad bih odgovorio nešto o kravljim očima adaptiranim za gledanje u prkna u potrazi za tigrovima , al' onda bi neko pomislio da Džek prvi nešto muti i kuva.

Paz' sad kad iskonstruiše ponovo neku laž... mislim, umesto da se poklopi ušima i čeka da se govna sa nje sasuše... Kako god, odoh ja da gledam Silent Hill 2.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Opet medovača, garant... Silent Hill is calling for you, Tiger.

Josephine

Quote from: Džek svih zanata on 01-02-2013, 21:45:53
mislim, umesto da se poklopi ušima i čeka da se govna sa nje sasuše...

... ili da zovemo stevu da nam ispriča šta je to čuo od tebe, pa si mu se zgadio?

scallop

Taman sam mislio da je Bobo rešio problem marketinga, a ti nisi na radnom mestu. Eno, Vope traži dve knjige, a ti prizivaš pokojnike. Paz' da ti se taj ne odazove.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Verujem da jedva čekaš, D., toliko te zanima? :)

angel011

Quote from: Džek svih zanata on 01-02-2013, 21:45:53
al' onda bi neko pomislio da Džek prvi nešto muti i kuva.

Ne radi se o tome da li prvi nešto mutiš, nego da li učestvuješ.

Kad se ljudi tuku u blatu potpuno je svejedno da li si počeo prvi ili si uleteo poslednji - u svakom slučaju završiš umazan... Blatom.
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Ратници светла су чисти и блистави само у филмовима, иначе су прекривени блатом, крвљу и говнима. Шта да радимо, кад опаучимо, прсне нешто и по нама. Али спере се лако.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

angel011

To je i Čeda rekao, samo drugim rečima.  :mrgreen:
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Али је у талу с мафијашима. Ратник светла ратује сам или бар у лабавим савезништвима.  8-)
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Stipan

Jest' da se više ne igram radionice i ne bi trebalo ovde da postujem, ali...

Ko je ovde pripadnik čopora, a ko ratuje sam? A, Džone?

Boban

Ali zašto je najednom problem hvalite sebe i svoj rad?
Pa pola ljudi ovde i učestvuje samo da bi promovisala sebe... e, sad, dal neko to radi sa manje ili više takta, druga je stvar.
No, u konačnom, svodi se na isto.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Džek

Bobane, daj bre priče. Nije da komandujem i požurujem, al' dobio sam ono bezobrazno obaveštenje da 'oće da mi seku net. Nisu normalni, traže neke pare, kažu mora se iako sam im pre dva ili tri meseca donirao koji dinar... bukvalno teraju čoveka da se nakači na komšijski vajrles; mada, komšo zaključao ruter, traži pass. Ni on nije normalan, ceo svet odlepršao u materijalističku svinjariju. Doduše, ima to i dobru stranu. Nema Džeku Call of Duty online, nema Need for Speed trke protiv sveckih klinaca, nema ZS a nema ni onih brezobraština. Samo čitanje, pisanje komentara i novih pokušaja. 

PS: Ako neko zna pouzdan program za krekovanje wifi pass-a neka mi dojavi dok još mogu da skidam. Neću nikome kazati, kunem se onako sve u 16.

saturnica

Pa kako to kod vas funkcionira s internetom? Kod nas je to sve u paketu, telefon, tv i internet. I racun stize jednom mjesecno. Nema komplikacija nimalo. Mislim, osim ako ne placas racune, onda ti sjednu ovrhom na placu pa se mozes slikati.:)

Džek

Ima i kod nas tih prevara i otimanje para. Ja sam izabrao Telenor internet preko USB G3 mreže. Dolazi mesečni račun ali imaju finu toleranciju kada ne platiš na vreme. Nekad zaboravim, ne stigne mi račun, pa me isključe. Jeste da mi dolazi poruka (sms) da će me isključiti, al' ko još čita poruke od operatera :)

Kada sam kokuz, imam caku; odem lepo u Telenor i tražim račun, kao da uplatim (sreća, na njihovim šalterima ne primaju uplate za net) odmah u banci. Ljubazna deva mi kaže da će me trenutno uključiti i bogme me uključi a ja svaki put osećam sve manje i manje srama radi laganja. Zatim se "vozim" još nekoliko dana pa kada legne koji dinar uplatim, a ako ne legne, onda ponovim u drugoj poslovnici postupak i u 70 odsto slučajeva upali. Naravno, izgurao sam ugovornu obavezu pa mogu tako da se igram. Ipak, na kraju me kapitalistička šapa sustigne. Suze mi se skupe u očima kada uplatim cca 12 evra samo da bih se igrao i zajebavao po forumu.

saturnica

Džek

Idi bre, još sam dobar iako se ne pikam za velikog platišu. Pola NS se vozi po netu mufte, a druga polovina se kači na mutavog komšu koji ništa ne konta ili prave kablo-varijantu pa dele trošak. Ima gradski free wireless (NS wireless) pa se kamara montira preko njih na face i torentima, a ima u mojoj blizini bolnica koja ima svoj a koji je takođe za dž, ali ne mogu sa malom antenicom, zgrada mi pravi problem. Jesu našli gde će je montirati...

Zezam ja malo, mogu uvek preko mobilnog i da skinem priče i da ih prebacim u komp, nego reko' da temi dam elektrošok, da živne dok ne stignu priče :)

saturnica

Ja za dvjesto kuna ( to ti je manje od pedest eura) platim i tv i telefon i internet (flat naravno). To i nije neka cijena. Skoro da je radosno platim.

Džek

Ne znam koliko su ti paketi ovde kod nas, mislim da nisu toliko. Svakako ću to uvesti kada se smestim u svoju nekretninu, ove godine; intenzivno se radi na tome, u Sa je advokat podmazan i ready2go :)

Anomander Rejk

Quote from: saturnica on 02-02-2013, 22:11:20
Ja za dvjesto kuna ( to ti je manje od pedest eura) platim i tv i telefon i internet (flat naravno). To i nije neka cijena. Skoro da je radosno platim.
Hm, kontam šta je sve uključeno u to, pretpostavljam i kablovska. Ja sam je otkazao ; internet plaćam 1500din imam praktično neograničen, pretplata na tv je 500, račun za telefon retko bude iznad 1000 dinara. Sve skupa, manje od 30 evra.
Kada bi plaćao i kablovsku, to bi bilo dodatnih 1000 dinara znači ukupno nešto manje od 40evra.
Tajno pišem zbirke po kućama...

saturnica

Da budem precizna, oko trideset eura ukljucujuci i pdv od 25%. Naravno sve s kabelskom. Internet neogranicen.

Anomander Rejk

Tajno pišem zbirke po kućama...

Boban

Kod nas je sve to isto neograničeno za 15€.

scallop

I to je najpametnije šta možeš da napišeš povodom radionice 26?

Lord Kufer

Ja imam neograničeni internet za 1375 rsd, + pdv. S kablovskom TV, ispadne 2.500.
Ali tu nije uračunat telefon. Tako da sve zajedno ispadne 35-40 evra.

saturnica

Sto vise konkurencije, to cijene nize. Tako je makar kod nas. Oni koji su do jucer drzali monopol na telefoniji i internetu , sada su najgori i drze jos uvijek bahato visoke cijene.

scallop

Ovo ima veze sa temom zadatka kao Marica sa krivim.

Bolje bi bilo da mi opišete koliko vas osujećuje zadatak koji je nametnuo zaplet i rasplet. Moje iskustvo je da u tim situacijama učesnici radionice najčešće odu izvan teme.

Meni ovakvi zadaci ne smetaju, ali ne doprinose poboljšanju pisanja. U proteklom periodu je kvalitet rukopisa poboljšan, shvaćen je značaj dobre karakterizacije, ali je sada glavni problem što se pribegava ofrlje pisanju, bez fantastičnog motiva, jer niko ne koristi mogućnost pripreme za dobro uobličavanje priče. Kroz nekolko svojih priča pokušao sam da pokažem koliko priprema otvara prostor za pisanje, ali reakcije nema. Posledica je da su priče neinventivne, a često i replika nečega što smo već videli, a upotreba viđenog je OK jedino ako se doprinese novom interpretacijom i boljim stilom. Ova primedba se prevashodno odnosi na Džeka, ali neću zaključiti da je lenčuga, nego da ima previše problema sa nabavkom jeftinog interneta. :mrgreen:

Džek

Zapazio sam ranije primedbu da mi priča nije inventivna; shvatio sam to kao "već viđena" pa bih zamolio da mi odgovoriš -gde?

Nisam nikad gotivio kopiranje, uvek se trudim da budem originalan.

Edit:
Ako postoji već priča slične sadržine, nisam je pročitao niti znam za nju.

D.S.B.

Quote from: scallop on 03-02-2013, 17:01:01
Ovo ima veze sa temom zadatka kao Marica sa krivim.

Bolje bi bilo da mi opišete koliko vas osujećuje zadatak koji je nametnuo zaplet i rasplet. Moje iskustvo je da u tim situacijama učesnici radionice najčešće odu izvan teme.

Meni ovakvi zadaci ne smetaju, ali ne doprinose poboljšanju pisanja. U proteklom periodu je kvalitet rukopisa poboljšan, shvaćen je značaj dobre karakterizacije, ali je sada glavni problem što se pribegava ofrlje pisanju, bez fantastičnog motiva, jer niko ne koristi mogućnost pripreme za dobro uobličavanje priče. Kroz nekolko svojih priča pokušao sam da pokažem koliko priprema otvara prostor za pisanje, ali reakcije nema. Posledica je da su priče neinventivne, a često i replika nečega što smo već videli, a upotreba viđenog je OK jedino ako se doprinese novom interpretacijom i boljim stilom. Ova primedba se prevashodno odnosi na Džeka, ali neću zaključiti da je lenčuga, nego da ima previše problema sa nabavkom jeftinog interneta. :mrgreen:

Meni je ovo najbolji zadatak u zadnjih godinu dana. Naterao me je da napisem najbolju priču, tj najbolju polovinu priče (pokušaj broj 4 napisan je samo do pola, teško je pisati nešto stvarno dobro  :mrgreen:) u zadnjih par meseci.

scallop

Džek, jako mi je žao, ali tvoje priče ne izazivaju kod mene više ono što Nightflier naziva "aujebote". Mislim da je i Boban negde stavio primedbu da se pogubila tvoja originalnost, odnosno, da se ne snalaziš sa temama koje ti nisu prisne. Sve zajedno, pribegavaš prvim asocijacijama koje te potaknu a one su najčešće već negde viđene. Priča "Hećim i petao" me podseća na neke priče koje su opasno eksploatisali južnoamerički pisci kešajući se na neke starije verzije arapskih storija, a čak je i Adrijan Sarajlija imao slične napise. Sa druge strane, priča "Bio sam mali" prosto zaudara na filmove koje smo gledali o odraslim osobama u telu beba. Ako ćeš to ta pišeš, onda priča mora da bude bolja od uzora. A tvoje priče to nisu.

D.S.B., ti do sada nisi privukao moju pažnju nijednom pričom. Poslušaj savet da mesečno pišeš samo jednu priču.

Džek

Razumem na šta ciljaš, Scallope, i zahvaljujem se na konkretnom odgovoru. Ponekad te teško pratiti, ovo sada mi je sasvim jasno. Već duže vreme sumnjam da me radionica, tj, zadaci, sputavaju i guše, ubijaju mi "razmahivanje"

Upravo sam završio peglanje priče od 130 i kusur hiljada karaktera, zatražio mišljenje i dobio "da su mi rečenice šture"
Indikativno, s obzirom da redovno, ako izuzmen dva ili tri preskakanja, učestvujem u radionici od njenog početka. Dakle, sve što je dobro, nosi i nešto loše, kao nusprodukt. Nesvesno sam optimizovao karaktere.

Isključivo je moja krivica, ne radionice, jer ništa drugo ne pišem. Dobro si primetio da sam lenčuga, treba mi oduzeti internet.

Ipak, ovih 130 hiljada i kusur karaktera, koje sam pisao mesecima, mi vratiše neki elan. Ostaje da se vidi šta će da iznjedri.

D.S.B.

Quote from: scallop on 03-02-2013, 18:42:54

D.S.B., ti do sada nisi privukao moju pažnju nijednom pričom. Poslušaj savet da mesečno pišeš samo jednu priču.

Da, isfurane teme, znam to. Ja sam u pisanju beba koja tek puže, ali  imam osećaj da bi uskoro mogao da napravim prvi korak. U tome mi upravo pomaže pisanje više priča u kraćem vremenskom razmaku, jer tako lakše uvidim da su sranje i koji delovi, a i vežbam usput moje prstiće i veštinu prenošenja misli na papir (ekran).

Džek

Odstojali su dovoljno, Lorde. Neki dan izvadio iz friza i krenuo da kokam razne gremline i hajvane koje mi iskočiše pred oči :)
Naravno, uvek može još.

scallop

Džek, poznato ti je da imaš nevolju što ne poznaješ dovoljno dobro srpski jezik. To je opravdanje na kratke staze, jer sediš dovoljno dugo u gradu gde se pravilno govori. Dalje, učestvuješ u Radionici tri godine što isto tako nešto znači. Ako ništa drugo postovi koje postavljaš ovde mogu da budu ispravni, a nisu. Ako ništa drugo, mogao si da uočiš da nekim radioničarima ne stavljamo primedbe na rukopis. Namerno ne pominjem stil, jer stil je ličan i njega ne treba preuzimati. Ali, video si da Hrundiju ili Vimenu nikada nismo stavljali primedbu na pismenost. Ni nekim drugim učesnicima. Na kraju, pogledaj moje postove. Primećuješ li da ni za njih nema primedbi. Kad me uhvate za "to" ili neku drugu sličnu omašku, živ se pojedem. Jebali te tigrovi koji hode sve u 16.

Džek

Na postove ne obraćam pažnju, a u poslednje vreme nisam imao zamerki na pismenost pokušaja. No, nije lepo da se pravdam, šta je tu je. Rekao bih "biće bolje" ali ko to može da zna, ili obeća...

scallop

Quote from: Džek svih zanata on 03-02-2013, 19:38:14
Na postove ne obraćam pažnju, a u poslednje vreme nisam imao zamerki na pismenost pokušaja. No, nije lepo da se pravdam, šta je tu je. Rekao bih "biće bolje" ali ko to može da zna, ili obeća...

Evo ti zamerke. Bože, sačuvaj!

Lord Kufer

Nabavi si Klajna bolan.

Treba razdvojiti ispričavanje priče od bavljenja tekstom. Vabljenje teksta je mnogo važnije, i sporije se uči, nego vabljenje tamo neke priče.

Džek

Dobro, zamerke. Sad sam obratio pažnju na post :)

scallop

Bolan, Kufere, zar ne možeš da budeš jasniji? To šta napišeš niko ne razume.

Džek, ne shvataš. Nije bilo zamerki na pismenost tvoje priče. "Pismenost moga pokušaja" je stupidarija.

Lord Kufer

Klajnova knjižica Jezičke nedoumice je veoma korisna stvarčica. Eto, jel sad jasno?  :?:

Tj. REČNIK JEZIČKIH NEDOUMICA

Ima i onlajn, mada mi je lepše onako:

http://www.scribd.com/doc/20492002/Ivan-Klajn-Recnik-Jezickih-Nedoumica

Ovaj može i da se dl u pdf ili txt formatu.

Josephine

Quote from: scallop on 03-02-2013, 19:31:25
Ali, video si da Hrundiju ili Vimenu nikada nismo stavljali primedbu na pismenost. Ni nekim drugim učesnicima.

Ni meni, na primer. Tu i tamo neka zapeta. A opet, navedeni pismeni su otišli sa radionice, a ostali su nepismeni koji ni postove ne umeju da pišu, a kamoli priče.

Quote from: Džek svih zanata on 03-02-2013, 19:13:43
Već duže vreme sumnjam da me radionica, tj, zadaci, sputavaju i guše, ubijaju mi "razmahivanje"

xrofl xrofl xrofl

Stipan

Quote from: D. on 03-02-2013, 20:22:51
Ni meni, na primer. Tu i tamo neka zapeta.

Fal'te me usta, raskečaću vas...

scallop

Da, stvarno. Tebe nisam pomenuo, razgovarali smo o pismenosti. Pomenuću te u delu koji se tiče isticanja ličnih uverenja na uštrb kvaliteta priča. Kada na to dođe red. Za sada, pročitaj komentar Žike Kišobranca o vezi stila i ličnih stavova pisaca. Odnosno, o nevezi tih komponenti. Isto tako, pozabavi se topikom na kome su naše dame raspravljale o politikantstvu domaćih pisaca u svojim delima. Ja sam samo dodao da se nikada ne radi samo o politikantstvu već i o prisutnosti pisaca u tim delima. Suvišna prisutnost je nametljiva i smeta delu isto kao i niz drugih nedostataka o kojima govorimo. To je ono što bi ti morala da ispraviš, da bi bila uspešna kao pisac.

Vimenu i Hrundiju sam uvek zamerao samo nekonzistentnost priča (više Vimenu), a Hrundiju i nedoslednost i netačnosti u pripremi priče. Prepotentnost možemo i da preživimo.

Stipana molim da se vrati linkovanju svojih priča koje su prošetale Radionicom.

Josephine

Kome smetaju jaki ženski likovi, neka ne čita.  8-)

Boban

Samo je devet ljudi poslalo priču, staviću ih noćas.

scallop

Pardon, ti pišeš iz pozicije "jakog ženskog pisca". Odnosno, jel' ti "tela da oćeš" da rivotril ženska bude jak lik?

Džek

Ova D ne propušta priliku da provocira samo njoj znanim pobudama. To je osobina jakih žena, a labilne ignorišu i idu svojim putem...  xrofl

Molim da se ubuduće zamandale vrata štale.

Josephine

Quote from: scallop on 03-02-2013, 21:06:45
Pardon, ti pišeš iz pozicije "jakog ženskog pisca". Odnosno, jel' ti "tela da oćeš" da rivotril ženska bude jak lik?

Ne znam, čitaoci odlučuju o tome. Za mene je baš rivotril junakinja opisana u vrlo ranjivom trenutku. Neko možda i pomisli da ona drži sve konce u rukama, ali taj nema iskustva.