• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Neke misli o pisanju

Started by Stipan, 08-05-2013, 06:57:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Josephine

:) Osetila sam da nisam završila.

Sad jesam. Eto, ti si bila potrebna. :)

dunja

Više bi volela da sam uticala da počneš. Eto, nazovimo to tako. Nemojmo o kraju i završetku. I nije nužno da se negde stavi tačka da bi se počelo. :) :*
Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

Джон Рейнольдс

Quote from: D. on 20-11-2014, 01:44:14
(ne tvrdim ni da znam da pišem, ni da znam da držim radionice, ni da sam bogomdana,

Quote from: D. on 20-11-2014, 02:28:26
Imam 33 godine i ogromno iskustvo u držanju treninga i radionica.

:roll:

Толико о томе. Признајеш да си несигурна у квалитет онога чиме се бавиш. Ето. Радионица је пропала, боље да је није ни било, тражи љубав на другим равнима постојања, ћао-здраво.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Albedo 0

riba kopirala neku rečenicu koja ne sadrži ama baš nijednu informaciju, kamoli argument o radionici, i po tome svakako nije rijetkost, prave kalupe u šovinističkoj fabrici za takve

nego, ovo je prosto genijalno

Quote from: D. on 20-11-2014, 02:47:29
E, pa, vidiš batice, dobro je da smo došli do te tačke. Ja ne mislim da je samo spisateljsko znanje neophodno i dovoljno da bi se radionica održala. Mislim da je potrebno i znanje iz moderisanja grupe, usmeravanja energije učesnika, motivacije učesnika i veliki trud da se prepoznaju svi nivoi učenja.

kako se konkretno moderiše grupa pisaca od strane onoga ko NEMA spisateljsko znanje?

kako se prepoznaju nivoi učenja? Nemaš spisateljsko znanje a znaš koji je nivo koja osoba? Prosvijetli me kako se to radi

kako se može usmjeriti energija učesnika ako osoba bez spisateljskog znanja pokušava da odredi ko je koji nivo, kako treba da ga usmjeri, i naravno, kako da moderiše grupu ljudi koje suštinski ne može da ocijeni

jer nema spisateljsko znanje. Tačno, došli smo do TE tačke.

Prosto treba uramiti onaj gore citat.

Nightflier

Akhm. Spisateljsko znanje ne podrazumeva i sposobnost prenošenja rečenog znanja. Vrlo je mali broj dobrih pisaca koji su i dobri učitelji pisanja, a još manji je broj pisaca koji su istovremeno i dobri (ili bilo kakvi) urednici.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

M.M

Quote from: D. on 20-11-2014, 01:44:14
U svakom delu, osim u delu o zaslugama.

Ko o čemu, baba o uštipcima.

Quote from: pokojni Steva on 19-11-2014, 22:24:24
Quote from: Boban on 19-11-2014, 02:08:26
Što se radionice tiče, nju su upropastili "srednji" igrači, tj, ne početnici i ne stare kuke poput Radmila, već oni koji su imali poneku objavljenu priču i umislili da su iznad radionice i onoga što može da im pruži. Među tim "srednjima" su i neki koji su zapravo jedva početnici...
Ono, kako da kažem, malo je bezveze kenjati da je radionica bila dobra ideja ali su je zasrali neki ispod vašeg "nivoa". Zajebi tu priču.

Pokojni, okani se ćorava posla. Niko od nas ispod "višeg nivoa", sem pojedinih ovde, nije u sposoban da pronikne u dubinu Bobanovih misli i reči. A o pisanju... za neki dan i ne na ovom topiku.
Nijedan poraz nije konačan.

saturnica

Quote from: mac on 20-11-2014, 02:04:52
Nije "dalje", nisi u pravu. Ako si polaznik radionice onda si đak. Đak sluša učitelja, učitelj priča, i koriguje i vodi, i neguje cvet koji je talenat, i tako to. Kakav ego? To kompetentan učitelj ima da reši, a ne neko glasanje.

EDIT: ne samo što ljudi pisali promašene priče (koje promaše temu), nego su onda i glasali za njih. O čemu onda da pričamo?
TOČNO!!

Albedo 0

Quote from: Nightflier on 20-11-2014, 04:08:31
Akhm. Spisateljsko znanje ne podrazumeva i sposobnost prenošenja rečenog znanja. Vrlo je mali broj dobrih pisaca koji su i dobri učitelji pisanja, a još manji je broj pisaca koji su istovremeno i dobri (ili bilo kakvi) urednici.

samo što onaj ko nema spisateljsko znanje ne može ni da bude razmatran kao pedagog

dakle, kako god da okreneš, prvi preduslov da neko bude učitelj pisanja jeste da ima spisateljsko znanje

ko nema spisateljsko znanje jednostavno uopšte nije u konkurenciji

ovdje imamo paradoks da naša voljena D. misli da ako ima iskustva vođenja radionica o PR-u ili bezbjednosti, da to znači da ona može da vodi i radionicu o pisanju. Možda može i fudbalski trener da bude, ko zna

e sad, kad preskočimo tu mukotrpnu stepenicu onda slijedi to o čemu pričaš, da li neko sa znanjem ima sposobnost prenošenja tog znanja, al to je druga stepenica u ovoj priči

Nightflier

Naravno da ne sporim potrebu poznavanja izvesne oblasti pre pokušaja prenošenja znanja iz te oblasti. To mu dođe sine qua non. Sa druge strane, vođenje radionica - pa kakvih god - nije kvalifikacija za bilo šta, pa bilo da su to radionice kreativnog pisanja (virtuelne ili RL) ili psihološke radionice. Stvar je upravo obratna - neko sa bogatim iskustvom u nekoj oblasti kvalifikuje se za vođenje radionica i podučavanje. Opet, uz ogradu da nije svako za tu vrstu rada.
First 666

mac

Ovde se implicira se da D nema baš nikakvo spisateljsko znanje, ali to nije baš tačno. Ima neko znanje, ali to znanje nije dovoljno da D bude učitelj svima, nego samo vrlim početnicima.

Albedo 0

Nightflier, onda se sasvim slažemo, nema razilaženja

prije svega sam govorio o tome da nije bilo potrebe da neko bez spisateljskog znanja nastupi kao svevišnji komentator/učitelj/otac/majka na radionici. A da li bi se za onog kvalifikovanog ispostavilo da loše radi je izdvojena dilema.

mac, nije baš da se to implicira, mislim eo sasvim konkretnog primjera, ne mogu ni u ludilu da tvrdim da ti (ili neko drugi) nemaš baš nikakvo politikološko znanje, štaviše,  jedan moj profan je s pravom rekao da su stripocrtači u dnevnim novinama možda i najbolji domaći analitičari

ali zna se ko može a ko ne može da drži predavanje na fakultetu

nije radionica fakultet, naravno, ali nema potrebe za srozavanjem standarda

Джон Рейнольдс

Кад се већ натежете око тога, може се поставити питање да ли Д. уопште добро води те своје силне радионице јер ово што смо видели, хистерија, омаловажавање, бес због критике, итд. уопште нису знаци које шаље квалитетан и успешан предавач. Чак сам својевремено кликнуо на неки радионичарски видео који је качила овде и прекинуо га кад је - очекивано - одмах почела да хвали себе.

И није тај "предавачки неквалитет" уопште нека срамота, преношење знања је тешка работа, ево признајем да сам катастрофалан у томе. Поврх свега, имам нека веома специфична и ретка знања и искуства која понекад просто морам да пренесем и то ми заиста тешко иде. Срећом, с колегиницом која се овде бави техником имам врло добру комуникацију, а и веома је сталожена, завршила је монтажу, па успе некако да извуче оно што јој треба. С друге стране, мени се све живо чини самоподразумевајуће и тешко објашњавам нешто што ми се чини тако очигледно, просто, на само два клика... Није то лако нити је за сваког.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Nightflier

Quote from: mac on 20-11-2014, 13:34:24
Ovde se implicira se da D nema baš nikakvo spisateljsko znanje, ali to nije baš tačno. Ima neko znanje, ali to znanje nije dovoljno da D bude učitelj svima, nego samo vrlim početnicima.

Ček prvo da vidim - da li je ovaj post bio upućen meni?
First 666

Nightflier

Quote from: Джон Рейнольдс on 20-11-2014, 14:39:09
Кад се већ натежете око тога, може се поставити питање да ли Д. уопште добро води те своје силне радионице јер ово што смо видели, хистерија, омаловажавање, бес због критике, итд. уопште нису знаци које шаље квалитетан и успешан предавач. Чак сам својевремено кликнуо на неки радионичарски видео који је качила овде и прекинуо га кад је - очекивано - одмах почела да хвали себе.

И није тај "предавачки неквалитет" уопште нека срамота, преношење знања је тешка работа, ево признајем да сам катастрофалан у томе. Поврх свега, имам нека веома специфична и ретка знања и искуства која понекад просто морам да пренесем и то ми заиста тешко иде. Срећом, с колегиницом која се овде бави техником имам врло добру комуникацију, а и веома је сталожена, завршила је монтажу, па успе некако да извуче оно што јој треба. С друге стране, мени се све живо чини самоподразумевајуће и тешко објашњавам нешто што ми се чини тако очигледно, просто, на само два клика... Није то лако нити је за сваког.

Da ne bude zablude, ne natežem se ja oko D - daleko bilo. U ovaj razgovor uključio sam se sa čisto teorijskog stanovišta.

Usput, valja spomenuti da baš kao što nisu svi u stanju da predaju tako nisu ni svi u stanju da uče. Razloga ima milion: nagonsko sukobljavanje sa autoritetima, ego tripovima, daddy/mommy issues... Nije sve za svakoga.
First 666

Albedo 0

ovo ''samopodrazumijevajuće'' je u stvari sensei pristup, kako ga je mac krstio :)

Truman

Zar pisanje može da se nauči? Zar je to znanje?
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Nightflier

First 666

Truman

Nisam mislio na copywriting. :-D

Nightflier

First 666

Truman

Ja ipak ostajem pri stavu da ( književno ) pisanje ne može da se nauči i da je za to prvenstveno potreban talenat. Što više talenta imaš manje pravila ti treba. Al ovo je samo moje skromno mišljenje, nemojte me napadati!

Nightflier

Daleko bilo da te napadam. Tvoj stav smatram čistom glupošću, ali tebe kao osobu i homo sapiensa duboko poštujem.
First 666

Truman

Quote from: Nightflier on 20-11-2014, 15:57:32
Daleko bilo da te napadam. Tvoj stav smatram čistom glupošću, ali tebe kao osobu i homo sapiensa duboko poštujem.

Zapravo, ono spominjanje napada nije bilo namenjeno tebi već onima koji ostavljaju komentare ''a koga briga za tvoje mišljenje''. Takve persone duboko prezirem, a tebe najiskrenije poštujem i kao osobu i kao homo sapiensa iako se najdublje ne slažem.

Albedo 0

Night, pa ti si mag pisane riječi! 8-)

Nightflier

Pa, ideja iza drustvenih mreza jeste razmena stavova, bez obzira na saglasje ili nesaglasje.
First 666

M.M

Quote from: Truman on 20-11-2014, 16:25:00
Quote from: Nightflier on 20-11-2014, 15:57:32

Zapravo, ono spominjanje napada nije bilo namenjeno tebi već onima koji ostavljaju komentare ''a koga briga za tvoje mišljenje''. Takve persone duboko prezirem, a tebe najiskrenije poštujem i kao osobu i kao homo sapiensa iako se najdublje ne slažem.

Cenim da sam prozvan, pa, reko', da odreagujem. Živ sam se potresao zbog ove tužne ispovesti...

A treba li da te podsetim?

Quote from: Truman on 17-10-2012, 12:21:20
Šumadijska stoka.

Quote from: Truman on 17-10-2012, 20:37:11
Quote from: Miljan Markovic on 17-10-2012, 20:22:32
Nego, mene interesuje šta bi s Trumanom, gde nestade, baš bih voleo da mi pojasni na koga je mislio kad je napisao "Šumadijska stoka".
Pa mislio sam upravo to sto sam rekao. Sta tu nije jasno? Krusevac je tu negde, ne mora tacno biti u Sumadiji geografski ali isti je to mentalitet.

Što bi rekao Džon Rambo, They drew first blood, not me, od tada dve godine prođoše, a ja osta' istog mišljenja. Na nesreću ti veruješ da si homo sapiens, ali se ti meni ne sikiraj, imaj mišljenje (koje nikog pod milim bogom ne zanima), a ja ču da imam pravo da te pošaljem na topik za najbolju fotografiju. Stoga, pazi sledeći put šta pričaš, pogotovo šta pišeš, napisano ostaje, jer neće svi da budu ovako fini kao ja.
Nijedan poraz nije konačan.

pokojni Steva

Kruševac je u Šumadiji? Vidiš, čovek nauči nešto svakog dana...
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Truman

mali offtopic - stavio sam Miljana Markovića i pokojnog Stevu na ignore listu tako da i ako su mi nešto odgovorili džaba im.

scallop

Stavi i mene na ignore, molim te. Družim se sa tom dvojicom, pa da ne budu usamljeni.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Truman

Ah, tu je i stari, dobri skalop...Džangrizanje bez razloga i povoda...

scallop

Uradi to i patiću u tišini.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Truman

Ovo već ima stila! Nedostajao vam je humor...

scallop

Ne bi li preko ovih tužnih događaja pao veo zaborava, pokušaću da prevezem nesuvislu raspravu o stepenu fikcije u Zelićevom romanu "Peščane hronike" i gde se kopalo, a gde zakopavalo 1948. godine na mestu gde je danas Novi Beograd. Takođe, pokušaću da izbegnem da postavim pitanje: "Zašto ovdašnji pisci u tuđim delima uglavnom vide nedostatke i gafove koje sami prave?"

Dakle, daleko je važnije, ako je ovo topik posvećen "nekim mislima o pisanju", koliko je odstupanje od stvarnosti dozvoljeno piscima za potrebe fikcije koju stvaraju. Kada je to opravdano, a kada nije. Recimo, Lazović je značajno premeštao likove u svojoj priči "Dan koji je mogao da promeni sve" (ili tako nekako), ali je jasno zašto je to učinio - da bi pokazao da su u Srbiji postojali likovi koji su mogli da pokrenu takvu priču. Takođe, Skrobonja se sit napomerao stvarnosti nekog Teslinog ko-vremena, možda nešto manje funkcionalno, ali je ta pomeranja isterao do kraja. Na drugoj strani, pukao sam u čitanju "Kaurinove kletve", jer nikako nisam mogao da strpam u tintaru čemu služi dvadeset kilometara nepostojeće geografije, sa pratećim katedralama i ljudožderima južno od Beograda. Dok čitam Slobodanidu, zabavni su mi Bobanovi napori da strpa i zatvori Karusel na Velikom Ratnom ostrvu i da ga istovremeno otvori ka okolini. Ako se roman do kraja izbori sa tim teretom (tek sam na polovini), a čini se da neće, slava mu. Sve vreme se pitam zašto ga nije ukopao kod Trešnje iza Avale ili negde drugde, na za priču bezbednijem mestu. I, da, pitam se zašto je jedan od glavnih likova škiljavi Boža Koprivica?

Stepen fikcije ne sme da ugrozi funkciju priče. Pisac mora bolje da poznaje sredinu i likove u svojoj postavci od svih svojih čitalaca.

Kimura

Ljudožderi južno od Beograda?!  xrofl
Još jedan ovakav detalj i uzimam ''Kaurinovu kletvu'' na čitanje!
Naravno, šalim se pomalo, a ovo je više nego tačno:

Quote from: scallop on 21-11-2014, 10:36:25

Stepen fikcije ne sme da ugrozi funkciju priče. Pisac mora bolje da poznaje sredinu i likove u svojoj postavci od svih svojih čitalaca.

Često mi ceo utisak o delu pokvari omaška koja se autoru može činiti sitna, a koja zaista i ne mora da predstavlja bitan momenat za priču. Sitna materijalna greška može da uruši poverenje u pripovedača i njegovu viziju sveta koji nam predstavlja.

Primer: Jednu veoma dobru Hrundijevu priču ''Horori na nedeljni ručkovi'' kvari pominjanje ''svetog oca''. Ne može običan seoski ili malovaroški popa da bude sveti otac.
Kao čitaocu mi nikada nije prolazilo opravdanje tipa: ono što ne može u ovom, možda biva u nekom drugom, izmaštanom svetu.
Pomenuta priča mi je stvorila sliku mirne, neki bi rekli učmale sredine u kojoj se ljudi nedeljom posećuju i zajedno ručaju nekakvo starinsko jelo, ''sosti''. To je poznata, davno izgrađena slika, gotovo bi se moglo reći da pripada kolektivnom nesvesnom, tako da se sa njom mora postupati veoma pažljivo. Svaki zahvat (a bez zahvata nema priče, naravno) na njoj mora da bude unapred smišljen i dobro promišljen.

SuperSynthetic

A sta je sveti otac? Svestenik valjda. Pop, sto bi rekli Srbi ili pater sto bi rekli Hrvati. Ja popu uvek kazem Oče, mada da budem iskren izbegavam da
ih oslovljavam.

Ko je na kraju kriv za propast Rock and Roll-a i radionice? Gde je ta Šumadija? A ja kazem a, a gde je Šumadija?

http://youtu.be/2pi3eRGMQXE
He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man

scallop

Najpre o mojoj opasci oko doslednosti u pripovedanju. Ursula LeGuin je vremenski nemerljivo ranije u odnosu na mene rekla da možemo da izmislimo bilo šta, ali da posle moramo da se držimo toga. Savremeni domaći pisci fantastike se slabo toga drže.

"Kaurinova kletva" obiluje detaljima kao ovaj naveden, ali izmišljotine tog tipa ponekad i jesu i poželjne i prihvatljive. Na primer, ako uzmeš romane pokojnog Ljube Damnjanovića "Vi što maštate o sreći" i "Malteški soko", u njima ima daleko većih iščašenja, ali to je Ljuba namerno uradio, posle desetak strana sve ti je prorodno i veselo. Pristaneš na priču i onda dobiješ mnogo.

Boban

Dok čitam Slobodanidu, zabavni su mi Bobanovi napori da strpa i zatvori Karusel na Velikom Ratnom ostrvu i da ga istovremeno otvori ka okolini. Ako se roman do kraja izbori sa tim teretom (tek sam na polovini), a čini se da neće, slava mu. Sve vreme se pitam zašto ga nije ukopao kod Trešnje iza Avale ili negde drugde, na za priču bezbednijem mestu. I, da, pitam se zašto je jedan od glavnih likova škiljavi Boža Koprivica?

Ne bilo ti većih zamerki, mada postoji razlog i za to, ti ćeš ga verovatno videti.
A jesi li siguran da su Boža Koprivica i Božo Korpivica ista osoba?
Da li si ti u stanju da se opustiš i prepustiš piscu umesto da trebiš irelevantne detalje?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Opusti se ti, jer te muke po Scallopu tek čekaju. Dotle, idi na str. 107. tamo imaš dva pasusa u prvom licu. Ja ću da zaboravim do kraja čitanja.

SuperSynthetic

Stipan

Na drugoj strani, pukao sam u čitanju "Kaurinove kletve", jer nikako nisam mogao da strpam u tintaru čemu služi dvadeset kilometara nepostojeće geografije, sa pratećim katedralama i ljudožderima južno od Beograda. 

U stvari, kako god da je to netačno, netačno je i da se navedeno nalazi južno od Beograda. Pravac kretanja inspektora Đorđevića je prema mađarskoj granici, što znači da se ljudožderi nalaze severno od Beograda, a manastir na Fruškoj Gori, uz sve dužno poštovanje Scallopu...

Boban

ovi autonomaši ne daju da se išta iznese iz Vojvodine.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

SuperSynthetic

Juzno od Beograda su vegeterijanci. Paprika im je glavna hrana pa im je zbog toga meso najukusnije. Njih Madjari najvise vole da jedu. 

scallop

Knjiga mi se sakrila u mišju rupu, ali naći ću je, bez brige. A, onda ćemo ponovo.

SuperSynthetic

Ovde bas dosadno! Gde ste? Evo vam jos malo meditacija.

"I've learned that there is not one 'correct' way to write, but that there is one correct way for me, right now, and that I need to stick to it with all the vicious tenacity of a crocodile, or else I become unproductive.

"I've learned that publishers want nothing more than to publish good books—but that everyone in the industry is constrained by the need to earn money, i.e., to eat, and that certain compromises must be made in order to ensure that.

"I've learned that writing a lot and accepting criticism where it's deserved is a sure-fire way to improve as a writer, but that poor criticism—or criticism poorly delivered—can kill a career.

"I've learned that you can be successful no matter where you're from, what age, class, race, income, religious beliefs, credit rating—none of this matters when it comes to the crunch. What does matter is whether your story is any good or not.

"I've learned that everyone has a book in them, but that this isn't anywhere near enough to be a full-time writer. Aspiring to be a career writer rather than to write just one book will increase your chances from almost zero to something a little bit higher.

"I've learned that being genuinely nice and open to all people is the best way to get what you want, in the long run.

"I've learned that maintaining a healthy social life is as important as anything I've said above, and that friends—in the field and out—are what keep us sane."

Sean Williams

scallop

Sigurno da je dosadno. U Srbiji ne važi ovo šta je Vilijams naučio. Ovde je dominantna - "šutka" dok te neko ne ućutka.

SuperSynthetic

Ispada na kraju da je taj raskalasni zapad ipak blizi Bogu od duhovno disciplinovanog Bizanta.

SuperSynthetic

Ovo nisam smeo da kazem. A? Sorry.

scallop

Ne ispada. Jedino je ovde mala slava veća od normalnog uspeha. Znaš ono: "Bolje prvi u selu, nego drugi u Rimu."

SuperSynthetic

BLATO

Ogradjeni jedni od drugih bodljikavom zicom, ljudi su branili svoju glupost. Branili su je do poslednje kapi krvi. Svetlucanje bisera, dijamanata i smaragda pod svojim nogama su primecivali ali ga nisu videli. Pokusavali su da protivniku zadaju taj poslednji smrtni udarac.
A i kome bi prodali to drago kamenje? U palanci nije bilo nijednog postenog otkupljivaca. Nijednog majstora koji bi od toga znao da napravi nakit. Nista. Blato. Blato i poneka svinja. Svinju su palancani jedino cenili. Iako su je jeli, svinja im je bila sveta zivotinja. Slavili su je u trulezi i smradu svoje palanacke malogradjanstine.

saturnica

sintetik, gdje si ti meni, odavno te nisam čula... :)

SuperSynthetic

Evo smaram se ovdje na istoku. Zima je pocela. Nema sunca. Na zapadu ga sigurno ima. Jel tako? Mogla bi da napises jednu kratku, dijametralno suprotnu ovoj mojoj gore koja bi se zvala SUNCE. A?