• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

TRIBINA "BUDUĆNOST VEŠTAČKE INTELIGENCIJE"

Started by zakk, 14-06-2013, 15:54:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Meho Krljic

Quote from: ridiculus on 28-01-2023, 12:40:40

A generalno, svako od nas želi da se prikaže pametnijim i učenijim nego što jeste (čast izuzecima), a digitalna platforma nam daje mogućnost i oruđa za to. Pa ja sam morao da se ubeđujem sa Mehom oko stripa koji ne da sam čitao, nego ga znam napamet, a on nije uopšte, al' jebiga, branio je tezu koju je čuo od nekog drugog!

Ja se ovoga ne sećam ali potvrdiću da zvuči kao nešto što bih ja uradio :lol:

ridiculus

Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Ah, pa Kirby jeste kreirao koncept "izvora" iz koga je kasnije nasatao zid. Nisam bio u pravu ali sam bio usmeren u pravu stranu!!!!!

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 28-01-2023, 13:59:57
Ja se ovoga ne sećam ali potvrdiću da zvuči kao nešto što bih ja uradio :lol:

Ali, zapravo, to liči na nešto što bi skoro svako uradio!  :lol:

Pomenuo sam banalan primer, ali zamislimo samo političke teme ili neke slične. Internet će postati nemoguć za konverzaciju, koliko god i sada bio toksičan.

mac

Ako se iko seća, cela gungula sa AI je počela kada je kompjuter pobedio majstora u igri Go. Sad se ispostavlja da je taj algoritam imao falinku.

https://arstechnica.com/information-technology/2023/02/man-beats-machine-at-go-in-human-victory-over-ai/?utm_brand=arstechnica&utm_social-type=owned&amp

Meho Krljic

Krsta Klatić Klaja

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Krsta Klatić Klaja

Hvala. Čomski se i dalje drži logike da je sve ovo neoliberalna zamka i prevara.

Ovaj chat je samo superpretraživač al bez mozga

čuo da mu neki traže dijetu da im sastavi haha
možda bude korisno

Meho Krljic

Dobar je Noam, ali naravno da nam praksa pokazuje da narod danas ove dostupne AI četbotove koristi upravo da im se sažme velika količina podataka a ne da se da moralna poduka. Klincima danas AI piše domaće, sajtovima AI piše vesti, animatorskim studijima AI radi pozadine itd. Hoću da kažem, trenutna aplikacija dostupnih modela mašinskog učenja je usmerena na zamenu ljudskog rada, mnogo je banalnija od ovog što Čomski razmatra i zasniva se na principu good enough a ne na potrazi za zaista "inteligentnim" mišljenjem.

mac

Čovek je taj koji je moralan ili nemoralan, a ne mašina. Teško mogu da zamislim situaciju da moralan čovek traži odgovor od mašine, mašina mu pruži nemoralni odgovor, i onda čovek kaže "prihvatam dogovor, iako je nemoralan". Koliko si onda zapravo moralan?

Meho Krljic

Dobro, to je ta pretpostavka da je moral proizvod intelektualnog rada pa se zato ovde o tome raspravlja...

dark horse

Quote from: mac on 10-03-2023, 12:50:19
Teško mogu da zamislim situaciju da moralan čovek traži odgovor od mašine, mašina mu pruži nemoralni odgovor, i onda čovek kaže "prihvatam dogovor, iako je nemoralan". Koliko si onda zapravo moralan?

Teško mogu da zamislim situaciju da mašina pruži nemoralan odgovor, bez ograde da je pruženi izbor nemoralan. To je onda neka vrlo zastarela veštačka inteligencija.
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

ridiculus

Quote from: mac on 10-03-2023, 12:50:19
Čovek je taj koji je moralan ili nemoralan, a ne mašina. Teško mogu da zamislim situaciju da moralan čovek traži odgovor od mašine, mašina mu pruži nemoralni odgovor, i onda čovek kaže "prihvatam dogovor, iako je nemoralan". Koliko si onda zapravo moralan?
Sjajno! Izmerite moralnost! Hoćemo brojeve!

Ne, mašina je ta koja bi "razmišljala" tako: da si ili moralan ili nemoralan. Stvarnost je kompleksnija. Prividno nemoralni ljudi su činili moralnije stvari u trenutku nego prividno moralni ljudi tokom čitavih svojih života i obrnuto, kako god definisali taj moral.

Ali, naravno, kada neko pristupa životu prevashodno preko video-igara i YouTube-a i TikToka onda postoji realna opasnost da izgubi dodir sa stvarnim životom, tako da danas imamo "pametne" ljude koji više razmišljaju kao botovi nego kao što su tradicionalno razmišljali ljudi. "Pametni" u vrlo ograničenom opsegu (npr. programiranje), u svemu drugom poput idiota ili, u najboljem slučaju, poput dece.

Eh, kako traćim vreme samom sebi umesto da od njega gradim hram...

mac

Postoji razlika između pričanja i delanja. Za delanje ti treba moralni kompas. Za pričanje jedan-na-jedan nekome ko bi trebalo da već ima moralni kompas ti ne treba dodatni moralni kompas. Redundantno je. Jedino ako propitivač nema moralni kompas (jer je bolestan ili mlad) postaje problem ako i odgovarač nema jedan.

Za pričanje u etar (jedan-na-sve) ti opet treba moralni kompas, jer sva je šansa da ima slušalaca bez moralnog kompasa.

EDIT: Nije potrebno da merimo "količinu moralnosti" u osobi. Zakon kaže da je zdrava odrasla osoba odgovorna za svoje postupke. Država implicitno smatra da zdrave odrasle osobe imaju moralni kompas. Nema potrebe da to menjamo i komplikujemo nekakvim merenjima. Zdrava odrasla osoba mora biti odgovorna.

tomat

ja ne vidim da odgovoran za svoje postupke znači i moralan.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

mac

Svejedno, nije potrebno da merimo količinu moralnosti u ljudima. Rešeno je zakonom ko sme da operiše nemoralnom mašinerijom. EDIT: ili će lako biti specificirano u detalje, ako baš treba da bude specificirano. A ne treba.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 10-03-2023, 12:35:39
trenutna aplikacija dostupnih modela mašinskog učenja je usmerena na zamenu ljudskog rada, mnogo je banalnija od ovog što Čomski razmatra i zasniva se na principu good enough a ne na potrazi za zaista "inteligentnim" mišljenjem.

to nije ono što tvrde glavni igrači. Da je good enough ne bi Bostrom napisao Superinteligenciju i tvrdio da će prevazići ljudsku u svemu i totalno upravljati društvom. Šta tek pričaju oni singularisti o nevjerovatnom tehnološkom prevazilaženju čovječanstva itd.

Čomski i kaže u prvoj polovini da je to banalna inteligencija, ni blizu ljudske, ali to ne priča onaj ko je maltene stvorio AI Herbert Simon.

Zato i moraju da se pišu ovakve stvari, pogotovo što se tiče zamjene ljudskog rada jer i to je upitno. AI ne zamjenjuje ljudski rad jer uopšte ne vrši funkciju kao čovjek, ne vrši taj rad već radi po drugim principima.

Meho Krljic

Pa upravo sam opisao koji ljudski rad AI zamenjuje. Ne u teoriji, već u realnosti. Ne jer ga radi bolje od ljudi nego jer ga (za sada) radi jeftinije.

dark horse

Pravi preokreti sa AI će se desiti ako ikad jednog dana otkrije ko je zaista ubio Kenedija, a u našem selu Đinđića.

Morala u današnjem svetu nema, jer nema odgovora na takva škakljiva pitanja. Samo AI može vratiti izgubljenu moralnost čovečanstvu i ispisati istinsku istoriju.

Onda ćemo pričati o Božanskoj AI.

ridiculus

Quote from: mac on 10-03-2023, 16:50:02
Svejedno, nije potrebno da merimo količinu moralnosti u ljudima. Rešeno je zakonom ko sme da operiše nemoralnom mašinerijom. EDIT: ili će lako biti specificirano u detalje, ako baš treba da bude specificirano. A ne treba.
Prvo, nisam bio ozbiljan, već sam aludirao na tvoje "koliko (je neko moralan)" iz prve poruke.

Drugo, zakon i moral ne da nisu isto, već ne moraju biti ni blizu jedan drugom.

Treće, upravo je neusaglašenost naših "moralnih kompasa" osnovni razlog zašto ne volim ni levicu ni desnicu.

Četvrto... smislite već nešto.

Na primer, najnoviji razvoj AI-ja je potegao pitanje kopirajta, potpuno neneočekivano.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 10-03-2023, 20:27:49
Pa upravo sam opisao koji ljudski rad AI zamenjuje. Ne u teoriji, već u realnosti. Ne jer ga radi bolje od ljudi nego jer ga (za sada) radi jeftinije.

OK, opet, svi glavni tehno-pokreti danas ne tvrde da AI radi good enough već tvrde da će da prevaziđe ljudsku inteligenciju i nadraste čovječanstvo i upravlja njime: Kurzweil, Kevin Kelly, Nick Bostrom, Herbert Simon, pa čak i Mask i ostali to tvrde. Ko tvrdi da neće a pripada tehno-elitama?

Dakle, kad Čomski kaže suprotno i mi se sa tim složimo bilo bi fino da naglasimo da tvorci Chatgpt-ja tvrde suprotno od Čomskog i netačno pride. Iliti lažu.

Drugo, jesi rekao da AI zamjenjuje ljudski rad ali i to je netačno. Kako konkretno AI piše vijesti, aj objasni mi? Jer evo glavu dajem da ih ne piše ama ni malo.

Kako AI može recimo da napiše vijest o fudbalskoj utakmici Bajern-PSG od preksinoć? Odakle mu informacije o bilo čemu što se desilo na tekmi?

Propuštaš Snowpiercer sa dna ledenog brijega. Tamo neki maloljetnici pod haubom kuckaju podatke o fudbalskom meču u popunjena polja templejta, a i templejt nije AI izgradio nego neki profesionalac.

AI ne piše vijesti, nemojmo da obmanjujemo javnost. Sve i da piše sve drugo, tj reciklira postojeća znanja po internetu, ne može da proizvede novo znanje jer za to je nesposoban. Ne može se reciklažom proizvesti novo znanje.

Krsta Klatić Klaja

i ajmo ovo da zamislimo

Meho reče AI piše đacima domaći, piše vijesti, a nije ni inteligentan ni moralan

a o čemu se radi u tim domaćim i u tim vijestima? Koje su teme zastupljene?

Vrlo interesantno kako se misli da se to može odvojiti.

Npr "Ljudi su rođeni jednaki"
To nije informacija već vrijednost ili moralni stav. I sad neko ko taj moralni stav nema piše domaće i vijesti. Pregenijalno.

Baš se pitam kakvo društvo će da nastane na takvim temeljima.

Meho Krljic

Moguće je da nije jasno da ja upravo ukazujem da se AI koristi za banalne stvari samo zato štro je jeftiniji u domenu plaćanja rada nego ljudi. Ne zato što proizvodi uporedivo dobre rezultate. Evo teksta iz Vašington posta o tome kako je CNET koristio AI za pisanje vesti (ima i na drugim mestima i svi ih ismevaju, naravno):

https://www.washingtonpost.com/media/2023/01/17/cnet-ai-articles-journalism-corrections/

A evo i tekst koji detaljno analizira ideju proizvođenja vesti od strane AI:

https://findability.ai/the-power-of-creating-personalized-news-using-ai/

Automated journalism, also known as robot journalism, uses natural language generation algorithms powered by AI to automatically convert data into various news stories, images, videos, and data visualizations.

Dakle, ideja je da se što više izbaci ljudski rad iz proizvodnog procesa.

In 2014, the Los Angeles Times published a report about an earthquake three minutes after it happened. This was possible because a staffer had developed a bot called Quakebot to write automated articles based on data generated by the US Geological Survey.

(...)

Bloomberg started the trend with using AI to dissect financial reports and instantly writing news stories. At Bloomberg, AI robots also analyse large datasets and send alerts to journalists as soon as a trend or anomaly emerges from big data. The Washington Post also used a homegrown artificial intelligence technology to cover the 2016 Rio Olympic Games and congressional elections.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 11-03-2023, 06:19:40
Moguće je da nije jasno da ja upravo ukazujem da se AI koristi za banalne stvari samo zato štro je jeftiniji u domenu plaćanja rada nego ljudi.

I zato što je brži. Proces koji se tu izvodi bi mogli obavljati i ljudi, ali bi to trajalo mnooOOOooogo duže.

A to što AI može da napiše prezentaciju ili uvod za neku emisiju nam više govori o bednim standardima koje smo prihvatili nego o tome kako je AI neverovatno "inteligentan". Video sam mnogo situacija u kojima bi veštačka inteligencija mogla da zameni i političare. Što nam govori o kvalitetu naših političara ("naših" ne kao srpskih, već savremenih).

A o umetnosti da ne govorim, što je tema koja me najviše zanima u vezi veštačke inteligencije. Moderni AI se bazira na predvidljivosti, a umetnost (ona najveća, barem) je istovremeno nepredvidljiva i (u retrospektivi) neminovna. Zato mi i jeste smešno kada se ljudi oduševljavaju slikama koje su mašinski proizvodi, i koje su samo tehnički precizne, ali ne bi bile dobra umetnost ni kada bi im tvorci bili ljudi (iako i jesu, na neki način).

Međutim, problem je što bar 95% ljudi NE UME da prepozna razliku. Bar ne na prvi pogled, a prvi pogled je jedini pogled koji će većina ljudi uputiti nečemu.

Krsta Klatić Klaja

Mogu li ja da dobijem objašnjenje kako AI piše vijest za fudbalski meč?

Mislim, super je to što neka mašina izmjeri potres i te podatke AI ubaci u svoj templejt ali to je otprilike to. Tresla se gora a đe su miševi?

Ništa u vezi tog zemljotresa i njegovih posljedica po ljude i prirodu AI ne može da napiše. Može da napiše da se treslo toliko, da je epicentar tu i to je otprilike to. A najbitnije stvari u vezi zemljotresa, koliko zgrada je oštećeno, koliko ljudi je povrijeđeno ili stradalo, gdje su najveće tragedije se desile, ko dolazi od spasilaca - nijednu od tih informacija nam AI ne može saopštiti.

Dakle, AI ne piše vijesti.

To je ideologija koja opravdava uništavanje novinarstva, pogotovo kritičkog i opozicionog novinarstva, i smanjivanje plata u sektoru bitnom za razvoj demokratije. A čak i na nivou seizmološkog centra postoji skriveni rad inženjera koji se vjerujem takođe nedovoljno plaća.

Klasično prisvajanje viška vrijednosti i otuđenje rada od stvarnih proizvođača, neoliberalizam all over again.

Al jbg biće i komunizam all over again.

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

GPT-4 Has Been Out For 1 Day. These New Projects Show Just How Much More Powerful It Is

Just hours after its release, several users said they created computer games in less than a minute by simply asking the chatbot to generate code, resulting in near-perfect renditions of Tetris, Connect Four, Snake, and Pong. Other users created a matchmaking service, bedtime stories, a browser extension that translates any webpage into "pirate speak," and even a tool that can help discover new medications.

(...)

The tool is so powerful that it can take a photo of a hand-drawn mockup for a simple website and turn it into an actual website using HTML and Javascript code.

dark horse

Sreća i radost za sve would-be programere.

ridiculus

Matt Taibbi u najnovijem tekstu  :lol::

QuoteThere's a reason why these people are so focused on technocratic solutions, from magic AI schemes to control information to deploying packs of Boston Dynamics robot-dogs, who'll patrol suburban neighborhoods and peer in windows for visual confirmation of Alexa-overheard transgressions. General Mark Milley just said on a podcast that armies may be fully robotic in 15 years, arousing general neoliberal giddiness (Milley quoted Dylan). These people need tech, because you know what they don't have? Friends. Organic support. Or, ways to win them, like art, music, literature, or comedy.

mac

ridiculus

Truman

Quote from: Meho Krljic on 22-03-2023, 12:42:49
Bil Gejts bloguje:

The Age of AI has begun

Lep tekst. Bill Gates je za mene jedna od najznačajnijih ličnosti današnjice.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

tomat

Nije AI, više pretraživač, postavite pitanje i on daje odgovor na osnovu pretrage zaključaka naučnih radova

https://consensus.app/search/
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

dark horse

Postoji mnogo bolji tehnički termin:

Ekspertski sistem, zasnovan na bazi znanja.

Jedna od oblasti veštačke inteligencije.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: tomat on 25-03-2023, 14:21:16
Nije AI, više pretraživač, postavite pitanje i on daje odgovor na osnovu pretrage zaključaka naučnih radova

https://consensus.app/search/

interesantno, mada to i ovaj chat radi, čak mislim i bolje

ili se još nisam snašao sa conensusom

kad od četa tražim literaturu o nečemu izbaci druge radove

najčešće tražim nešto tipa "veza između A i B" i čet nađe

consensus mi izbaci ili A ili B članke, ali ne vezu između njih

dark horse

Krsta Klatić Klaja

Bukvalno neoliberalna topla voda. "Otkrili" da su artificijelni agenti more human than human, mogu i zamijeniti ljude maltene i u seksu, kamoli na tržištu, pa da.

mac

Neki jutjuber, PromptJungle, objašnjava kako drugi jutjuberi koriste razne besplatne onlajn servise, uključujući i ChatGPT i Midjourney, da bi napravili video klipove u kojima kompjuterski generisani fotomodeli poziraju na Balenciaga reviji, ali na temu raznih filmova, recimo Hari Poter. Od lažiranja može lepo da se živi, jer ti Balenciaga meme klipovi mogu da imaju po milion poseta.

https://youtu.be/TGD8zKvRxc4

U videu sam spazio da koristi ChatGPT verziju 4.0 koja zapravo nije besplatna, a i Midjourney je toliko zauzet da nema više besplatnu uslugu, ali ne košta to sve nešto basnoslovno

Meho Krljic

Nije basnoslovno, tačno. Evo članak o likovima koji imaju po nekoliko poslova jer im se isplati da prevale vaćinu rada na ChatGPT:

'Overemployed' Hustlers Exploit ChatGPT To Take On Even More Full-Time Jobs

dark horse

Moj profa sa postdiplomskih:

QuoteCHAT GPT И СИСТЕМ

Суштина савременог друштва у коме живимо је његова арогантна системска појавност где је идентитет појединца или групе променљива која је подложна утицају контекста, било које врсте, који се непрекидно мења сходно критеријумима које намеће тај систем. Човек полако али сигурно постаје мали замењиви шраф у великом механизму глобализације, где се сав његов потенцијал, таленат, суштинска вредност коју има као социјално и мисаоно бића, своди на његову улогу коју има у систему. Где год може систем покушава да наметне пуно непотребних и бесмислених потреба појединцима и друштву, да их афирмише као врхунски идеал и циљ живота, а када то постигне, тада се те потребе формализују до нивоа аутоматизма који може бити уграђен у различите машине (у најопштијем смислу тог појма), како би исте управљале потребама и водиле људе путем који води до наметнутих идеала среће и благостања. На том путу, потребе појединаца су увек веће од његових могућности, што доводи до константног стреса и узнемирености појединца. На том путу, човек је човеку вук (што би рекао Плаут) и наметнути циљ оправдава коришћење сваког средства ради његовог постизања.
...
Chat GPT, као и многа друга техничко-технолошка достигнућа ове цивилизације, биће по мом скромном мишљењу, у функцији јачања система и постепеном потискивању људи из система, јер ће бројне улоге система преузети "интелигентнe" алтернативе, које неће имати бол, страх или било који други осећај који ће "узнемиравати" или "угрожавати" систем. Систем ће полако правити вредности са малим бројем људи, док ће велики број људи постати "технолошки вишак" ове цивилизације. Они који буду контролисали те системе и који буду акумулирали вредности из тих система, покушаће да реше проблем "технолошког вишка" на ко зна који начин, уколико се пре тога не деси нека врста револуције, која ће опет ставити човека, човечност и љубав према ближњима у центар система и ове цивилазије.

Синиша Влајић (18.04.2023)

Truman

"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Krsta Klatić Klaja