• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

ALI VUČIĆU SVAKA ČAST

Started by Ghoul, 08-04-2014, 15:16:22

Previous topic - Next topic

0 Members and 18 Guests are viewing this topic.

Krsta Klatić Klaja

beseže, plave oči s Marsa, pomirio se s Konom, Talijani imaju nekakve nikakve polimorfizme itd Nestorović se lansirao u sam vrh, pored Marića i Trampa!
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 09-04-2020, 22:30:47
Vanredno stanje, kako rekosmo, uvedeno mimo zakona i uz bizarno objašnjenje da naš parlament ne može da zaseda jer je to odlučila - vlada

https://sr.wikisource.org/wiki/Odluka_o_uvo%C4%91enju_vanrednog_stanja_2003.

dark horse

Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Ovaj Bata stvarno misli da je dve sekunde guglovanja dovoljno da od svakog napravi pravnika  :lol:  E, da je tako, pa i ja bih sad imao advokatsku kancelariju ili dve.

Dakle, po ustavu koji je važio 2003. godine, a bio je to, o iznenađenja, ustav iz 1990. godine, vanredno stanje proglašava predsednik na predlog vlade:
Član 83
Председник Републике:
(...)

на предлог Владе, када су на делу територије Републике Србије угрожени безбедност Републике Србије, слободе и права човека и грађанина или рад државих органа, проглашава ванредно стање и доноси акте за предузимање мера које такве околности изискују, у складу с Уставом и законом;

Isti taj ustav, uzgred, iako je nastao u vreme te neke miloševićevske klike, vrlo jasno kaže sledeće o skupštini u vreme vanrednog stanja:

Народна скупштина састаје се без позива у случају проглашења ванредног стања на делу територије Републике Србије.

Dakle, nije bilo predviđeno zatvaranje skupštine, au contraire, predviđeno je OBAVEZNO sastajanje. Razume se, ovo današnje vanredno stanje proglašeno je na celoj teritoriji ali sasvim je jasno da ova vrsta epidemije (koja nije bila ni proglašena u vreme donošenja odluke o VS) nije pretnja koja bi sprečila skupštinu da se sastane uz mere bezbednosti.

Podsetimo i da je Nataša Mićić bila upravo predsednica Skupštine koja je vršila dužnost predsednika države jer nismo imali predsednika u tom momentu a premijer je bio upravo ubijen.

U međuvremenu je donesen ustav "iz 2006. godine" koji i danas baštinimo. Čuvena preambula kojom bismo da uređujemo granice države a zbog koje su se mnogi smejali Srbiji i pitali a što ne povučemo granicu negde oko Tokija pa nek Japanci vide šta će. Zlobnici. Da vidimo šta on, taj važeći Ustav, takav kakav je, malo lud i zaljubljen (u Kosovo), kaže o uvođenju Vanrednog stanja:

Član 99

Narodna skupština:

(...)

5. odlučuje o ratu i miru i proglašava ratno i vanredno stanje,

Član 105

Narodna skupština donosi odluke većinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika.

Većinom glasova svih narodnih poslanika Narodna skupština:

(...)

2. proglašava i ukida vanredno stanje,

3. propisuje mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava u ratnom i vanrednom stanju,

Član 106

Narodna skupština sastaje se bez poziva posle proglašenja ratnog ili vanrednog stanja.

Član 109

Narodna skupština ne može biti raspuštena za vreme ratnog ili vanrednog stanja.
(...)
Narodna skupština koja je raspuštena vrši samo tekuće ili neodložne poslove, određene zakonom. U slučaju proglašenja ratnog ili vanrednog stanja ponovo se uspostavlja njena puna nadležnost, koja traje do okončanja ratnog, odnosno vanrednog stanja.

Naravno, naša izvršna vlast se poziva na član 200 ustava:

Kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, odluku o proglašenju vanrednog stanja donose zajedno predsednik Republike, predsednik Narodne skupštine i predsednik Vlade, pod istim uslovima kao i Narodna skupština.

Kad Narodna skupština nije u mogućnosti da se sastane, mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava može propisati Vlada, uredbom, uz supotpis predsednika Republike.

Mere odstupanja od ljudskih i manjinskih prava koje propišu Narodna skupština ili Vlada važe najduže 90 dana, a po isteku ovog roka mogu se obnoviti pod istim uslovima.

Kad odluku o vanrednom stanju nije donela Narodna skupština, Narodna skupština je potvrđuje u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim bude u mogućnosti da se sastane. Ako Narodna skupština ne potvrdi ovu odluku, odluka prestaje da važi završetkom prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

Kad mere kojima se odstupa od ljudskih i manjinskih prava nije propisala Narodna skupština, Vlada je dužna da uredbu o merama odstupanja od ljudskih i manjinskih prava podnese na potvrdu Narodnoj skupštini u roku od 48 sati od njenog donošenja, odnosno čim Narodna skupština bude u mogućnosti da se sastane. U suprotnom, mere odstupanja prestaju da važe 24 sata od početka prve sednice Narodne skupštine održane po proglašenju vanrednog stanja.

"Čim narodna skupština bude u mogućnosti da se sastane" je ovde, dakako, karta na koju izvršna vlast danas igra rezonujući da je pravno prihvatljiva ideja da uredba o manje od 50 a danas manje od dve osobe u istoj prostoriji (besmislena jer, jelte, živimo u porodicama) nekako sprečava okupljanje poslanika skupštine makar na otvorenom, ili, jelte, u skupštinskoj sali ali uz poštovanje distance, zaštitnu opremu i sredstva za dezinfekciju. Sve ovo, naravno, pada u vodu kad vidite da se ljudi okupljaju da se slika predsednik kad se dele respiratori u Novom pazaru itd. Dakle, izvršna vlast NE poštuje svoje uredbe ali ih koristi da spreči zakonodavnu vlast da joj potvrdi odluke.

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 10-04-2020, 07:48:28
ali sasvim je jasno da ova vrsta epidemije (koja nije bila ni proglašena u vreme donošenja odluke o VS) nije pretnja koja bi sprečila skupštinu da se sastane uz mere bezbednosti.

Kako nije? Pa upravo je jedna od glavnih specifičnosti vezano za koronu masovno prenošenje. To joj je glavni impakt.

A ako je korona u Srbiji zaista bila u Srbiji od januara, nezvanično, rizik da makar jedan infektivan zarazi sve bio je više nego očigledan. I velik.

Da ne govorimo da bi mnogi u slučaju zakazivanja verovatno izbegli da se pojave, posebno stariji... da li bi uopšte bili u stanju da naprave kvorum, pitanje je...

Nisam siguran ni da je Skajp bio pravo rešenje za skupštinu, jer bi se podrazumevalo da svi budu potpuno kooperativni, pa se time uloga opozicije menja i obesmišljava... opet van ustava...

Meho Krljic

Svašta, pa kako druge zemlje sastanu slupštinu? Odeš u Sava centar, svi dobiju maske i rukavice, sede na pet metara udaljenosti, obave posao.

Da bude jasno, skupština bi nesumnjivo aminovala odluke izvršne vlasti, dakle ne radi se o tome da mislim da bi nešto bilo drugačije, nego o tome da izvršna vlast ignoriše zakon i preotima svu vlast u državi.

dark horse

Pa što se tako ne radi za sve, nego sedimo kućama? Nema dovoljno maski i rukavica?  :lol:

Znači, čist formalizam na uštrb rizika.

Na kraju će Vučić ispasti najgenijalniji srpski vladar koji o svemu brine i ništa ne prepušta slučaju...

scallop

Kad pomislim ko je "izneo" politiku iz skupštine na ulicu...
Kad pomislim ko je mržnju generisao kao sredstvo komunikacije...
Kad pomislim koliko je dana regresije epidemije kod nas dovoljno da se ZS isključi iz brige...

... gadi mi se.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Krsta Klatić Klaja

Meho, pa jasno ali nije to poenta, poenta je da se taj ustav nije mazao na leb, da oni koji danas kritikuju Vučića nisu htjeli da donesu drugi, da su bodrumali skupštinu i da je Koštunica promijenio ustav. A pritom Tramp isto proglašava vanredno stanje. Iliti nije najveći problem nasvijet niti u Srbiji.

Štaviše, ovo je neoliberalna dilema. Naizgled kritikujemo što ista osoba koja proglašava vanredno stanje u stvari ga proglašava samoj sebi, i ne zna se kad će da normalizuje stvari. Te treba jedna vlast da stanje proglasi i ukine a druga vlast da je vrši u vanrednom stanju. Sem što je to predlog Fridriha Hajeka neoliberala. I realno ne radi poso.

Meho Krljic

Quote from: Linʞᴉn on 10-04-2020, 09:09:09

Znači, čist formalizam na uštrb rizika.

Poštovanje zakona i ustava nije formalizam. Više puta sam pominjao da zakoni upravo postoje za granične situacije i slučajeve. U "normalnim" uslovima ljudi se lako dogovore. Dakle, ako zakn lako prenebrgneš kad je situacija izrazito neredovna, jasno je da ti do njega stalo i da on, kao što vidimo, ne štiti one koji nemaju snagu da se sami zaštite.

Meho Krljic

Quote from: Labudan on 10-04-2020, 09:53:57
Naizgled kritikujemo što ista osoba koja proglašava vanredno stanje u stvari ga proglašava samoj sebi, i ne zna se kad će da normalizuje stvari.

Ne? Kritikujemo što se za sve pita izvršna vlast, bez ikakve kontrole od strane građana predstavljenih kroz makar zakonodavnu i što ta izvršna vlast lako ograničava sve vrste sloboda, uključujući slobodu radnika da svoj posao rade zaštićeni.

Krsta Klatić Klaja

Predsjednik je manje reprezentativan od anonimnih poslanika?

Ma naravmo da nije zakonito, samo kažem zar je ovaj član ustava toliki problem da svi drve o tome. Kad su donosili zakone o radu i upropaštavali radnike, i ona i ova vlast, donijeli su Vučića. Nije on sam došao valjda.

Sad kao nije jasno što je reko Lenjin: ponekad prođu decenije kao sedmice, ništa se ne dešava. A onda prođu sedmice kao decenije.

Meho Krljic

Yes, yes, čak i psiholozi pišu o tome zašto je Mart trajao tolko kolko je trajao (naime, bar tri meseca po subjektivnom utisku).

I, predsednik je svakako manje reprezentativan utoliko što mu zakon ne daje ingerencije koje je na sebe preuzeo - ideja je svakako da imaš predsednika koji može da brzo reaguje ali da onda parlament te reakcije potvrđuje ili opovrgava, dakle da budeš i operativan ali i da se osigura veća reprezentacija volje građana.

U ovom trenutku moć odlučivanja i kontrola nad organima sile 'n' represije je bukvalno u rukama dvoje ljudi. A od to dvoje, jedno je postavilo drugo na poziciju na kojoj jeste, dakle, procenat zastupljenosti volje građana je tu svakako podložandiskusiji. Ponovo, operativnost je važna, ali zakonodavac shvata da nije dobro da u bilo kom dužem periodu od dva dana imaš tu vrstu koncentracije moći/ sile i zato je predvideo da ona mora biti kontrolisana od strane tela kome su građani dali mandat da zakone donosi.

Naravno, Vučić jeste stigao tako kako je stigao, ne znači da je to što radi okej. Ponoviću da se ne zaboravi, odgovoran građanin kritikuje svaku vlast kad ima za šta da se kritikuje, da ona sledeća ne bi to radila.

Krsta Klatić Klaja

Pa sad, a zakonodavac se zove Fridrih Hajek, tip koji u knjizi napiše da skupština proglašava vanredno stanje a onda u praksi ode kod Pinočea.

Ne znam kako posmatraš volju građana ali direktno izabran precednik je >>>> skupština, što se tiče volje građana. Ne možeš istovremeno gurati i volju građana i konstitucionalizam, pa te dvije stvari su u sukobu kroz populiste vs establišment.

Populisti su za volju (s tim što oni degradiraju i degenerišu demokratiju) a establišment je za ustavni poredak (sem što su ga degenerisali neoliberalizmom).

Ti bi sad i jare i pare, a ne može, jer precednik je volja par excellence.

No, ja govorim o tome da imaš fudbalski tim s 11 igrača, Hajek ubaci igrača zvanog privatizacija, pa drugi igrač nedemokratski izabrane agencije, pa treći nedemokratski izabrane nvo, pa četvrti monopoli, pa peti do sedmog ako baš mora tajkuni, pa osmi daj strane ambasadore i deveti investitore...

I čitav tim satire narodnu volju, tlači i pljačka, iscrpljuje i eksploatiše, al ajmo sad centarfora, da skupština proglašava vanredno stanje, to će sve da sredi, zabijaće golove.

Moje pitanje je samo: pa dobro a što ne Pinoče kad se bolje uklapa u tim?

Da stavimo Meha Krljića ispred veznih miška, beka i karića, krila đelić i beba popović, odbrana vulin, dačić, čeda, šešelj i na golu dj vučićević. Na klupi tadić, cvetković, živković, đilas, jeremić... Jel onda sve u redu, jel osvajamo?

Pa znaš koji centarfor nedostaje. Ti si na transfer listi.

Krsta Klatić Klaja

Inače, pazi narodnu volju ustava 2006: prihvaćena je privatizacija društvene svojine a obrnuto je nemoguće i nepoželjno. Pa ti narode biraj,al skupština po ustavu ne može obrnuto da odluči.

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 10-04-2020, 09:54:23
Poštovanje zakona i ustava nije formalizam. Više puta sam pominjao da zakoni upravo postoje za granične situacije i slučajeve. U "normalnim" uslovima ljudi se lako dogovore. Dakle, ako zakn lako prenebrgneš kad je situacija izrazito neredovna, jasno je da ti do njega stalo i da on, kao što vidimo, ne štiti one koji nemaju snagu da se sami zaštite.

Meho, pa sam si priznao da bi rezultat bio isti, što se sad batrgaš?

Zar misliš da bi se u ovoj i ovakvoj državi bilo koji nezaštićeni građanin osetio sigurnije da su poslanici izašli i odlučili isto ono isto što je odlučio predsednik? Hardli. Pa kod nas vladavina prava sistemski ne funkcioniše, jedan primer bi i dalje bio samo izuzetak, zbog koga bi ovaj put neko potencijalno mogao i da nastrada.

Da ne govorimo o tome da poslanici ne bi izašli zbog poštovanja zakona, već samo zato što je Vučić odlučio da poštuju zakon, pa ih je on na to naterao.

mac

I onog zaštitnika građana narod bira direktno. Može li zaštitnik građana da zabrani skupštini da radi? Ne može, jer mu ti nije u opisu radnog mesta, iako su ga građani direktno birali. Ni predsedniku to nije u opisu radnog mesta, iako su ga građani direktno birali.

E sad, istine je da je skupština mogla sama sebe da zatvori. Mogli su da donesu odluku kojom se ne sastaju do prvog juna, ili "dok sve ovo ne prođe", ili šta već. Ali onda bi narod to zapamtio, kako je skupština napustila sopstveni posao, zbog kog je birana. Znao bi ko je glasao za, a ko protiv. Na sledećem glasanju narod bi mogao drugačije da bira, imajući u vidu da su oni koje je birao za taj posao odustali od svog posla.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: mac on 10-04-2020, 11:18:31
I onog zaštitnika građana narod bira direktno. Može li zaštitnik građana da zabrani skupštini da radi? Ne može, jer mu ti nije u opisu radnog mesta, iako su ga građani direktno birali. Ni predsedniku to nije u opisu radnog mesta, iako su ga građani direktno birali.

Ne znam jel ovo meni upućeno, ali ništa ne mijenja: opis radnog mjesta nema veze sa voljom građana. Opis radnog mjesta ograničava volju, jer ustav se i zove tako jer za-ustav-lja volju. Zakoni ograničavaju narodnu volju, zato je konstitucionalizam suprotstavljen demokratiji, u načelu je tu stalno tenzija.

Problem naravno je što je to mač sa dvije oštrice. S jedne strane, naravno da budaletinama moraš konstitucionalno da ograničiš volju, popeće se na Mjesec a ne na glavu. Ali isto tako taj isti konstitucionalizam radi poso za kronikapitalizam.

I sad ti nađi kad je konstitucionalizam koristan a kad je kronistan. Populisti ne haju za to i drljaju kao predstavnici volje, što stvara onda sasvim drugu vrstu problema, i tu je sve jasno. Samo nije jasno zašto mac i Meho spominju samo tu vrstu problema, a ne i ovu prvu vrstu.

Sasvim je legitimno onda zapitati se koji problem je veći, da imamo populističkog vođu ili da imamo podmazanu zakonitu mašineriju, al za 1% džep. Svi sanjaju da je bolje drugo, ali nisu nikad ni probali prvo, jer ovo sada i nije prvo no treće: vođa koji podmazuje kakvu-takvu 1% mašineriju.

Meho Krljic

Pa vidimo kako je podmazuje - zatvaraju radnike jer traže da se zaštite. Mislim, to je nešto zbog čega se nekad dizala revolucija  :lol:

Krsta Klatić Klaja

Zatvara radnike a ne dižu revolucije, znači 1% mašinerija šljaka, zar to i nije poenta?

Uostalom, Đinđić je to lijepo reko: samo bogati imaju pravo da sanjaju.

Anomander Rejk

Quote from: Meho Krljic on 10-04-2020, 11:35:05
Pa vidimo kako je podmazuje - zatvaraju radnike jer traže da se zaštite. Mislim, to je nešto zbog čega se nekad dizala revolucija  :lol:
Nema više revolucija Meho ) Stvoren je internet, fejsbuk, svima nam je lakše da kritikujemo iz tople sobe
i preko tastature, nego da, eventualno, dobijemo palicu preko bubrega na ulici.
Mnogo smo omekšali, postali fensi i konformisti. Takvi ne dižu revolucije.
Ne izuzimam ni sebe.
Sistem se može raspasti iznutra jedino, kad sam od sebe istruli.
Tajno pišem zbirke po kućama...

dark horse

Realno, još od robovlasničkog sistema nije dignuta poštena revolucija, niti je sistem izmenjen na neki drastičan način. Kapitalizam je samo ušminkano robovlasništvo.

Narod je glup i ne vidi iluziju, tako da revolucija nije izgledna. Nema to veze s interenetom i fejsbukom, već je oduvek tako.

A vala nema ni evolucija na vidiku. Daleko smo od utopija ili bilo kakvog sistema usmerenog naprednom vizijom čovečanstva. Nažalost.

Možda kad nekakav sistem vođen naprednom AI uzme maha. Ali i to smo već unapred demonizovali, raznim Terminatorima i Matriksima. Strah i paranoja od bilo kakve promene su veliki.

Meho Krljic

Dobro, dobar deo naroda će radije imati nekakvu udobnost - ako već ne može da ispuni sve svoje snove - umesto nesigurnosti koju donosi revolucija. Svi smo mi saučesnici u konformizmu, naravno.

Al negde mora da postoje crte. Ovo privođenje je ružna stvar i zastrašivanje pokazivanjem sile.

Anomander Rejk

Crte će se stalno prelaziti, sve dok su vlasti ubeđene da će svaka kritika
završiti na internet kritici.
Nije samo ni komformizam, istorija nas uči i da sve revolucije ,,jedu svoju decu'', i da svaki revolucionari, kako zasednu na vlast, postanu isti, ili još i gori od onih protiv kojih su proveli revoluciju.
tako da prosečan čovek razmišlja, što bi se ja cimao i podmetao svoja leđa da dovodim na vlast umesto muje hasu, kad će se i haso ponašati isto kao i mujo čim prigrabi vlast, a njegov položaj će ostati manje više isti.

Meho Krljic

Pa, zato što ideja da su jedine dve opcije Mujo i Haso vodi u taj defetizam. Nisu.

dark horse

Suludo je da biramo Muju, Hasu, Miku, Peru, Lazu, dok ne nađemo onog ko nam odgovara. To smo zapravo i probali, pa završili sa radikalima koje smo ostavili za kraj, jer smo ih najmanje hteli.

Treba nam vizija ili model onoga što nam je krajnji cilj. Lako će se Muja i Hasa prilagoditi tome, kao što se Vučić prilagodio EU perspektivi Srbije.

Problem je što mi sami ne znamo šta hoćemo, već čekamo da nam Muja i Hasa pokažu šta nećemo. Od te rabote nema ništa. Zbog toga taj defetizam.

Anomander Rejk

Quote from: Meho Krljic on 10-04-2020, 15:08:13
Pa, zato što ideja da su jedine dve opcije Mujo i Haso vodi u taj defetizam. Nisu.
Jesu. Sistemi su tako ustrojeni, da se suštinski ništa ne menja.
Privatna svojina i monopolski kapitalizam kao nova božanstva su bili i pod Slobom, i pod Đinićem
i pod Koštunicom i Tadićem, i sad su pod Vučićem, zar ne?

Meho Krljic

Pa, ne slažem se. Sistemske promene postoje ali nisu pitanje jendog izlaska na izbore u četiri godine. Zato stalno prdim o tome da se vlast kritikuje gde god ne radi šta treba, tako se izgrađuje svest o tome šta sve sistemski treba menjati i na kojim nivoima.

Quote from: Linʞᴉn on 10-04-2020, 15:13:06
Suludo je da biramo Muju, Hasu, Miku, Peru, Lazu, dok ne nađemo onog ko nam odgovara. To smo zapravo i probali, pa završili sa radikalima koje smo ostavili za kraj, jer smo ih najmanje hteli.

Treba nam vizija ili model onoga što nam je krajnji cilj. Lako će se Muja i Hasa prilagoditi tome, kao što se Vučić prilagodio EU perspektivi Srbije.

Problem je što mi sami ne znamo šta hoćemo, već čekamo da nam Muja i Hasa pokažu šta nećemo. Od te rabote nema ništa. Zbog toga taj defetizam.

Ima i toga, slažem se. Zato ja stalno trubim da termin "narod" valja da se penzioniše jer nama trebaju "građani", dakle, osvešćene jedinke koje aktivno rade na izgradnji društva. A opet, tu država ima svoju dužnost koju stalno ne ispunjava.

Boban

Vučić nikada ne bi došao na vlast da nije bio neophodan neko da prizna Kosovo. Tadić to nije hteo, niko normalan to nije hteo... Svi su očekivali da će epizoda sa Vučićem trajati kratko i da će se posle stvari normalizovati. Ali ispostavilo se da je Vučić ljigaviji nego što je izgledalo i ne da se uhvatiti. Ja imam informacije da je dobio ultimatum do leta da prizna Kosovo ili će svakako biti sklonjen, međutim, ova korona mu ide na ruku. U tom ludilu koje ga je obuzelo, on više nije u stanju da odstupi, bojim se da će ići i dalje, do otvorenog terora (to znači objavljieno u svakom dnevniku koliko je likvidirano neistomišljenika prehodnog dana) kao što smo imali u Južnoj Americi sedamdesetih.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

dark horse

Realno, davno su trebali da sruše Vučića, ali nemaju alternativu, pošto on ne dopušta ni pomisao da se neko pojavi iza njega.

Sad, koliko je stvarno lud, teško je proceniti. Ali svakako treba imati u vidu da je on u mnogo drugačijoj situaciji nego Tadić, koji je umislio da je nezamenjiv, i skinut usred tog ludila, dok je ovaj potpuno svestan da je lako zamenjiv, i skoncentirao sve snage da se to ne desi. Bukvalno zanemarujući sve ostalo.

Milošević drugi deo.

Anomander Rejk

Bobane, tu tvoju ,,informaciju'' poseduje jedno 95 % fejsbuka...  :)
Inače Vučić je danas naravno u Nišu,  sve sa svitom, dele se respiratori, kakvo testiranje i izolacija...
Meho, sve dok smo u polukolonijalnom statusu i sklapamo ovde aute multinacionalnim
kompanijama i radimo u multinacionalnim trgovinskim lancima, dok ubijamo sopstvenu proizvodnju, usluge i trgovinu, nema nikakve ni revolucije ni evolucije.
Održavaju nas taman koliko je dovoljno da nismo siromašni ( kao Afrika ), ali kad pokušamo
podići glavu i dopreti do višeg standarda i tehnologije, onda nas utuku toljagom.
To je suština, a da li vlada Tadić ili Vučić, potpuno je suštinski svejedno, mada mi
Vučić jeste generalno odvratan i kao čovek i kao političar, ali suštinski naš položaj kao društva je isti.
Mi smo u neo/polu kolonijalnom statusu, nazovi to kako hoćeš.

džin tonik

samo us-americki tupanderi mogu i pomisliti da je u srbiji moguce progurati priznanje nezavisnog kosova, kao sto vjeruju da bi sve mogli utopiti u nekakvoj novoj sugoslaviji.
mozes ti kupiti vucica, cijeli jugokomunisticki sustav, sve pod pricom raznom, jugokomunisti, to su obicna govna od ljudi, sve za dva cvonjka, ne drzavnici, ali koji ce objasniti narodu koji stasao na stoljetnoj izgradnji mitova i mrznje priznanje? pa kod vas bi ekspresno gorile i americka ambasada i peder parada.

mac

Mda, napravili bismo smo prajd paradu, samo da bismo je za ovu priliku rasterali..

Boban

Amerima je trebalo 15 godina da shvate da ne mogu da ubace svog čoveka u albansku mafiju... ne zna se koliko svojih su dobili nazad u vrećama dok nisu ukapirali da tamo ne važi onaj princip "Upoznali smo se u zatvoru, on me spasao, ortak je, garantujem za njega..." Što mi reče jedan drugar Albanac: "Ti i ja možemo da radimo posao samo ako su se tvoj i moj deda igrali zajedno u pesku kada su imali pet godina i od tada nema belih mrlja u biografijama nikoga."

Tadić se povukao da pusti Vučića. Uopšte nije morao da raspiše predsedničke izbore osam meseci pre roka, mogao je lepo da otkontroliše sastavljanje sledeće vlade jer je odnos u parlamentu bio identičan kao i u prethodnom sazivu, samo predsednik bira kome će poveriti mandat. Tadić i demokrate su svesno prepustile vruć krompir Kosova naprdnjacima ali niko nije očekivao da će oni uspeti da se reorganizuju i istraju. Sad je već problem skloniti ih.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

džin tonik

Quote from: mac on 10-04-2020, 17:57:54
Mda, napravili bismo smo prajd paradu, samo da bismo je za ovu priliku rasterali..

ne odnosim se na homoseksualce, obicne ljude, peder paradom nazivam sav necrknuti stari sustav koji zakacen na financije us-americkih idiota drnda i drnda. nitko nije osudjen zbog stotina tisuca ubojstava, nekoliko miliona montiranih procesa, jugokomunistickog terora, dapace, drndaju sa najvisih polozaja nakon sto unesrecili obican narod da sacuvaju privilegije, dupe i strane doznake.

Krsta Klatić Klaja

Quote from: Meho Krljic on 10-04-2020, 15:20:51
Pa, ne slažem se. Sistemske promene postoje ali nisu pitanje jendog izlaska na izbore u četiri godine. Zato stalno prdim o tome da se vlast kritikuje gde god ne radi šta treba, tako se izgrađuje svest o tome šta sve sistemski treba menjati i na kojim nivoima.

Nikako mi ne ide u glavu kako se izjednačava "sistematski" i "gde god".

Gdegod je pokazatelj nedostatka sistema. Opozicija upravo udara gdegod, možda što ne zna a možda i što ne smije.

Recimo, šta je sistem u fudbalskom timu koji sam naveo? Ko je džoker?

Meho Krljic

Građanin da kritikuje gde god. A organizovani građanin (politička partija, think tank, organizacija civilnog društva) da sistematizuje kritiku i preporuke za promene.

Ne znam ja o fudbalu, Boban je tu nadležan.

Krsta Klatić Klaja

Opozicija da uradi nešto što nije učinila 8 godina?

Nebitan je fudbal, to je samo primjer sistema, ali moje je pitanje šta je onda tebi stožer sistema ako primarno spominješ proglašenje vanrednog stanja? Je li Vučić?

Meho Krljic

Ne "opozicija" nego "građani". Političke partije su samo jedna forma organizovanja građana.

Stožer sistema mora da bude takođe građanin. Da se pita i da bude spreman da ga se pita pa i da insistira da ga se pita kada ga ne pitaju.

Krsta Klatić Klaja

Građani gdegođani. I na kraju Ivica i Marica utepali vješticu.

Meho Krljic

Pa ne znam sad šta da ti kažem. Pričamo, barem sam ja mislio, o principima, ne o akcionom planu kako srušiti Vučića.  :lol:

Krsta Klatić Klaja

Meho brate, da taj princip išta valja ne bismo sjedili sad doma.

Jel postoji neki princip da ako postoji šansa da SARS mutira, da najbogatije države moraju da finansiraju vakcinu još 2003. godine?

Ne vidim kako je princip hajde-skupština-da-proglasi-vanredno-stanje-inače-autoritarizam pomogo Italiji, Njemačkoj, Britaniji, Austriji... sve odoše u recesiju glasali poslanici ne glasali, a pogotovo preko grbače običnih ljudi.

Dakle, imaš neki bolji princip?

Što bi se reklo, ako se nešto sistematski kritikuje zarad sistematske reforme, onda valjda tražimo arhimedovsku tačku a ne živi pijesak.

Anomander Rejk

Quote from: Boban on 10-04-2020, 18:06:09
Amerima je trebalo 15 godina da shvate da ne mogu da ubace svog čoveka u albansku mafiju... ne zna se koliko svojih su dobili nazad u vrećama dok nisu ukapirali da tamo ne važi onaj princip "Upoznali smo se u zatvoru, on me spasao, ortak je, garantujem za njega..." Što mi reče jedan drugar Albanac: "Ti i ja možemo da radimo posao samo ako su se tvoj i moj deda igrali zajedno u pesku kada su imali pet godina i od tada nema belih mrlja u biografijama nikoga."

Tadić se povukao da pusti Vučića. Uopšte nije morao da raspiše predsedničke izbore osam meseci pre roka, mogao je lepo da otkontroliše sastavljanje sledeće vlade jer je odnos u parlamentu bio identičan kao i u prethodnom sazivu, samo predsednik bira kome će poveriti mandat. Tadić i demokrate su svesno prepustile vruć krompir Kosova naprdnjacima ali niko nije očekivao da će oni uspeti da se reorganizuju i istraju. Sad je već problem skloniti ih.
Čekaj, ti to ozbiljno? Ozbiljno misliš da Amerikanci ne kontrolišu albansku mafiju i da ona
bilo šta krupno može da radi bez njihovog amina i dozvole? Sa ovakvom tehnologijom, i ovakvim stepenom kontrole?
Pa oni za svakog mafijaša znaju gde ide u wc i gde su mu računi i ko mu je čukunđed od pete ljubavnice.
Pa meksičke kartele je stvorio operativac savezne meksičke policije.
Koja to mafija u svetu nije pod kontrolom države i službi bezbednosti?
Trgovina  drogom obrće milijarde dolara, a kad nešto obrće tolike pare, to onda postaje privredna grana,
i većina tog kolača ide državi.
Pogledaj šta je čovek koji je pisao o napuljskoj mafiji rekao na tu temu ( čovek je i dan danas pod zaštitom ).

Krsta Klatić Klaja

Ne vjerujem baš da mogu da kontrolišu... možda poneka država organizuje ali jopet gledaš obrnuto, ne da je država organizovala mafiju već da je mafija preuzela državu. Pa Ante Pavelić je primjer toga, švercer secikesa postao poglavnik.

Ali sve u svemu ko to može da kontroliše, taman koliko je Pavelić kontrolisao NDH (danas je inače dan državnosti) taman toliko bilo ko takvu bagru može da kontroliše... nije čak ni pitanje da li mogu fizički da istrebe sve dilere. Pa stvoriće se novi.

Štaviše, neoliberal Geri Beker bukvalno je radio istraživanje o tome i rekao da je greška što su uništavali sitne dilere sedamdesetih godina jer onda su se pojavili veliki dileri, veliki švercerski kanali. Onda uništiš regionalne dilere, pojave se kontinentalni i tako dalje.

A pritom i sve da ih uništiš, neko drugi će početi da uzgaja i prodaje. Nije kao sad imaš neki ograničen broj dilera pa kad ih eliminišeš niko drugi neće zauzeti njihovo mjesto. Naravno da hoće, može i biće. Prvo Kolumbijci, onda Talibani, pa Rusi pa Albanci. Ko je sljedeći, Sirijci neki.

Scordisk

Quote from: Labudan on 10-04-2020, 22:33:08
A pritom i sve da ih uništiš, neko drugi će početi da uzgaja i prodaje. Nije kao sad imaš neki ograničen broj dilera pa kad ih eliminišeš niko drugi neće zauzeti njihovo mjesto. Naravno da hoće, može i biće. Prvo Kolumbijci, onda Talibani, pa Rusi pa Albanci. Ko je sljedeći, Sirijci neki.

pa crnogorci, majku mu :D

Krsta Klatić Klaja

nešto se poubijaše, jesul pretekli za svecku dominaciu

Meho Krljic

Quote from: Labudan on 10-04-2020, 22:03:23
Meho brate, da taj princip išta valja ne bismo sjedili sad doma.

Jel postoji neki princip da ako postoji šansa da SARS mutira, da najbogatije države moraju da finansiraju vakcinu još 2003. godine?

Ne vidim kako je princip hajde-skupština-da-proglasi-vanredno-stanje-inače-autoritarizam pomogo Italiji, Njemačkoj, Britaniji, Austriji... sve odoše u recesiju glasali poslanici ne glasali, a pogotovo preko grbače običnih ljudi.

Dakle, imaš neki bolji princip?

Što bi se reklo, ako se nešto sistematski kritikuje zarad sistematske reforme, onda valjda tražimo arhimedovsku tačku a ne živi pijesak.

Izvinjavam se, ja tek sad dospeo na odgovor ovde.

Dakle, ti stalno ideš u konceptualne apsolute, a to ovde ne koristi. Ako ne možeš da rešiš sve probleme odjednom ne treba ni da pokušavaš da rešavaš - to je otprilike stav koji provejava iz ovog što pišepš, barem se meni tako čini.

A ja ne mogu da se složim. Kada vlast privodi ljude koji pokušavaju da budu bezbedni u nevreme, da bi ih zaplašila, to je loše i treba da bude deo javnog diskursa. Ako vlast ignoriše zakone i koncentriše moć koristeći krizu kao zgodnu priliku i to treba da bude deo javnog diskursa. Nezavisno od toga jesu li konkretne epidemiološke mere efikasne ili ne.

mac

Quote from: Meho Krljic on 11-04-2020, 23:05:37
Ako ne možeš da rešiš sve probleme odjednom ne treba ni da pokušavaš da rešavaš - to je otprilike stav koji provejava iz ovog što pišepš, barem se meni tako čini.

Nije mu to stav, nego jedno od oružja u borbi protiv neprijatelja, a neprijatelj je svako ko priča s njim :)

Krsta Klatić Klaja

Pf, konceptualni apsolut je i onaj Marfijev zakon: pobrini se za miševe, slonovi će se pobrinuti sami za sebe. A nikako da se slonovi stvarno pobrinu sami za sebe i nikako da miševi prestanu da se pojavljuju.

Ali to nije moja poenta. Kažeš da bi da riješavaš probleme a nisi ni identifikovao problem. Npr, problem ima posljedicu i uzrok. Naveo si ponašanje vlasti, a to je posljedica. Što je uzrok?

Ako ne riješavaš uzrok ne riješavaš ni problem.

Pazi maca recimo, ja ga krstim a on misli da sam mu dušman. Zamisli mače da imaš koronu i upadneš na respirator, znaš kako se postavlja respirator, stave ih u vještačku komu jer kad mu ugrađuju ta čuda u pluća to vraški boli, i pritom ga drže stalno pod anestezijom sve dok je na respiratoru. Dakle, jebeno ga iskasape, komiraju i drogiraju da bi mu spasli život. Ti bi i kao pacijent doktoru reko da ti je neprijatelj! 8-)