• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Pillars of Eternity

Started by Father Jape, 26-03-2015, 10:47:31

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Linkin

Ne znam kako si navukao kapuljaču, meni nije uspelo. I ja sam bio Death Godlike. Doduše, nisam nešto sa tom kapuljačom ni mnogo pokušavao, pošto sam video da Godlike ne može da nosi šlem, a na netu pronašao da su drugi pisali da se kapuljača ne može koristiti. Nije mi bilo palo na pamet da je kapuljača možda izuzetak. Dobro si se dosetio.

Ja sam ih u prvom prelazu jednostavno sve pobio i tako preskočio ta tri kvesta koja se razgranaju nakon sastanka. Moguće da si ti zbog toga i imao toliko puno više expa.

Moguće da se događaji u strongholdu razlikuju od igre do igre i da nemaju veze sa rezultatom sastanka, već da je čista koincidencija. Mislim, suludo bi bilo da ima, zašto bi me napadali ako je sastanak prošao ok i dali mi kvestove? Da, opasači su retki. Ja ih imam tek dva, a toliko sam otprilike našao i u celom prvom prelazu.

Father Jape

Pa ti događaji sa strongholdom su potpuno nasumični, to je valjda jasno. Mislim da čak i kad učitaš poziciju pred napad npr. da neće biti baš isti. Ali meni je i dalje cela ta priča potpuno suvišna. Dovoljno bi mi bilo da postoji zamak u kom možeš da spavaš, ispod koga je 15 nivoa tamnice.

U svakom slučaju, ja sam učitao poziciju pre odlaska na Burial Isle i krenuo da radim sporedne kvestove. Uradio sam Duranceov, uz pomoć Linkinovih fajlova :lol: , i onda par kvestova u Twin Elmsu (Sacrificial Blood i Song of the Wild), a potom i kovanje blade of the endlessa. Sad sam 11. nivo  i fali mi s glavnim likom oko 4000 expa za 12. nivo. Predstoji mi poslednja bitka na 13. nivou Endless Patha i onda silazim na 14. nivo.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

neomedjeni

Primetio sam da mi steam nije dodelio achievemente za "prešao svaku mapu u igri" i "ubio sve zmajeve u igri". Dok za mape svašta može da bude u pitanju, verovatno se radi o nekoj tajnoj prostoriji, ovo za zmajeve mi je sumnjivo. Ukupno sam naleteo na tri prava, odrasla zmaja, i sve sam ih pobio. Ostali?

Linkin

Ja igram piratsku verziju tako da za achivemente ne mogu pomoći.

A zmaja nisam ubio ni jednog. Našao sam samo dva: onome na kraju Enless Paths sam pomogao da pređe u ubicu zmajeva, a zmaju iz hrama sam predložio da ostane, pošto ima mlade, a hram je ionako posvećen boginji rađanja, koju sam ubedio da je to u njenom interesu. Gde je treći zmaj, pojma ja nemam. Pretpostavljam negde na onim mapama koje vrve od malih zmajića. Ili kod onog stonehendža, gde treba postaviti neki predmet koji ja nisam našao i sačekati valjda da obasja mesec. To nisam puno istraživao.

neomedjeni

Kvest za trećeg zmaja dobijaš od sveštenika u kraljevoj palati u Difajans Beju. Sobica u istočnom delu zgrade.

Linkin

Hm, mislim da sam rešio taj kvest u prvom prelazu. Mada, nešto mi opis tog kvesta u drugom prelazu izgleda drugačije, tj. nepoznato. Moram priznati da se tog dela ne sećam najjasnije. Ali hvala, obratiću pažnju.

Linkin

Ah, sećam se sad. Jeste, to je vezano za one mape sa drejkovima. Pa, taj mi zmaj zapravo najviše ličio na običnog, doduše malo povećeg, drejka. Njega sam jedinog bez milosti ubio.

Father Jape

Meni je uvek malo žao što ne mogu, a da se ne spojlujem, da saznam kojih su sve klasa NPC-jevi. Jer obično nema jednoga za svaku klasu, tako da sam znao recimo kakva će biti ekipa unapred, napravio bih Roguea ili Monka verovatno.

Linkin

Ja sam imao sreće. Prvi put sam odabrao Monka. A sad igram sa Roguom.

Father Jape

Linkin

Zanimljiv za igranje. Ima neki wound sistem ,tj. resurs za neke spellove ti se puni kako ti protivnici nanose demidž. Tako da što te više pune ti možeš više i da ih udaraš. Što, naravno, može da bude mač sa dve oštrice, kako si slabiji i slabiji. Tako da može da se desi da umreš sa woundom na fullu ako se preračunaš.

neomedjeni

Mislim da je igra trebalo da ima devet pratilaca i da se u toku razvoja od jednog odustalo, a taj je trebalo da bude fighter. Što objašnjava rupu kada su u pitanju DPS kompanjoni u prvoj četvrtini igre. Igri očigledno fali jedan dobar damage dealer za taj period i ako nisi uzeo roguea ili sličnu klasu za sebe, u problemu si. Eder je trebalo da bude rogue, pa su ga pred kraj ekspresno prekomandovali u fighter (doduše, i u prvobitnoj zamisli, tokom kickstartera, je bio fighter). Očigledno je on planiran za ulogu ubice, ali kada se odustalo od devetog kompanjona na brzinu je prekomandovan u fightera, jer onda ne bi bilo pravog tanka u igri.

neomedjeni

Quote from: Linkin on 14-04-2015, 01:18:27
Ah, sećam se sad. Jeste, to je vezano za one mape sa drejkovima. Pa, taj mi zmaj zapravo najviše ličio na običnog, doduše malo povećeg, drejka. Njega sam jedinog bez milosti ubio.

Istina, nije bio nešto naročito, ali se računa kao ubistvo zmaja. Znači da si ipak zamajoubica!!!

Linkin

neomedjeni

Nego, čisto da prijavim da sam se prevario u svojim prvobitnim preračunavanjima za paladina. Dakle, odlučio sam da ipak pokušam da napravim paladina sa visokim resolveom i percepcijom, nagurao ih na osamnaest, a zatim skinuo dva poena sa dexteritija i dodao 4 poena mightu. Bio sam prilično siguran da ovo neće funkcionisati i da će paladin sa samo deset poena na constitution morati da se odmara nakon svaka 2-3 sukoba. Totalno pogrešno, visok deflection i jak oklop sprečavaju nanošenje štete u borbi prsa u prsa u tolikoj meri da trajem duže od Edera. Sinoć sam iz prve rešio borbu sa Roedricom iako su me neplanirano opkolila trojica i lupala nekoliko minuta, dok mi je u prvom prelazu taj sukob predstavljao ozbiljan problem. Eto koliku razliku pravi još jedan tank u grupi.

Što je najlepše, sa visokom resolveom, percepcijom i loreom pokrivam ozbiljan broj dijaloških opcija. Prošao sam na blef kompletan deo palate u kom su svešteničke odaje i maznuo sve što drže u kovčezima i fiokama iako su me tri puta zaustavljali i ispitivali. Prelepo.

Linkin

Sredio si Roedrica na Path of the Damned?

neomedjeni

Jok, igram na normalu, nikad nisam ni pomislio da igram PotD. Niti ga igram u bilo kojoj igri, to je previše za mene. Kada budem osetio da dobro razumem sistem i većinu caka (verovatno nakon ovog prelaza) prebaciću se na hard i tako igrati kad se budem vraćao igri (što će verovatno biti jednom godišnje, ovo je jedna od igara koja ima ono nešto što je čini posebnom, bar kada sam ja u pitanju)

Linkin

Potpuno te kapiram. Još je rano da tvrdim da je PotD u potpunosti igriv. Sad sam šesti nivo, a verujem da ću sigurno iznaći još lakih kvestova da doguram makar do sedmog. Ponekad su neke deonice toliko smeštno lake da mi se učini i prelako. A onda se vratim u neku raniju deonicu u igri koju sam preskočio i učini mi je nemoguće teško. Iako sam izlevelovao par nivoa otkad sam to pokušao da pređem prvi put.

Rekao bih da je igra loše izbalansirana. Ili sam ja možda suviše jednostrano sklepao svog maina, tako da su neke bitke žešći problem, a na drugim deonicama, gde bi trebalo da je teže, praktično sam neuništiv. Uglavnom, pičiću PotD dok mi je zanimljivo.

neomedjeni

Ima igra delova gde deluje lako, a onda postane zastrašujuće brutalna. Neću dugo zaboraviti sedmi nivo Endless Patha i upoznavanje sa fampyrima.

A kakav ti je rogue? Daj statistike i talente, ako te ne mrzi.

Linkin

Inače, skapirao sam koja je fora sa ona tri main kvesta: ako se infiltriraš u hram pomoću Woedica Hood te kvestove ti daju kultisti, ako ih pobiješ onda upoznaješ Lady Web koja ti zapravo traži da je izvestiš o aktivnostima kultista oko te iste tri stvari.

Evo statistika:

Mig 10
Con 19
Dex 10
Per 18
Int 3
Res 18

Stealt 1
Atletics 1
Lore 0
Mechanics 10
Survival 0

Armed to Teet: +1 Wep Set
Dirty Fighting: +20% Hits to Crits
Gridle of Mortal Protection: x0.73 Crit Dam Taken
Minor Cloak of Protection: +5 Wil, +5 Ref, +For
Ring of Deflection: +10 Def
Saint's War Armour: +3 Dam Reduction
Whispers of Yenwood: -3 Wil

Abilities:
Crippling Strike
Crucible of the Soul
Deep Wounds
Dirty Fighting
Sneak Attack
Speaker to the Restless
Armed to the Teeth

Talents:
Backstab
Vicious Fighting
Shadowing Beyond

Linkin

Inače, svestan sam da je moj build možda malo previše tenky za Rogue klasu, koja je ipak ubojiti napadač iz mraka.

Ali, vodio sam se logikom da ipak pre svega treba preživeti na PotD. I tamo gde je preteško sve razrešiti miroljubivo, sa što manje žrtava. :lol:

Father Jape

Da, vidiš, meni nije takvo iskustvo, što se težine tiče, ali kapiram jer vodim "dosadnog" tj. straightforward glavnog lika. A možda jer sam radio stvari redom kojim su namerili.

Inače, Master Below je vidno teži od Thaosa, ali samo zato što postoji opcija da se izbegne borba sasvim.

neomedjeni

Hmmm, mislim da je "problem" što si ga više izgradio po modelu fightera, da se bori prsa u prsa i da traje, pa je neuspešan u onome što rogue treba da radi, da kruži oko središta bitke i udara brzo i nemilosrdno. Pretpostavljam da imaš jak deflection i dosta healtha sa tim buildom, ali da zbog niskog deksteritija i mighta udaraš sporo i nanosiš malo štete. A i medium armor te usporava, ja sam isto pokušao da nosim neki na mom rogueu, ali sam se brzo vratio na light armor. Mada, s obzirom da nemaš dex i might, ne možeš ni da nosiš light armor. Plus, rogue ima sposobnost da nanosi mnoge status effests protivnicima koje traju dugo ako imaš dobru inteligenciju, a ti si je spustio.

Abilities i talents izgledaju dobro, s tim što si propustio po mnogima najbolji potez koji rogue izvodi - blinding strike. Kada ostaneš jedan na jedan sa protivnikom i zvekneš ga udarcem koji ga oslepljuje na 10-18 sekundi, pa... ishod je rešen u startu. Šta će ti naoružan do zuba? Uzmeš treće oružkje ili par oružja i staviš ga u inventar, pa ga zameniš pred borbu ako oceniš da ti treba.

Naravno, ovo je moje, amatersko mišljenje koje dajem čisto radi razmene iskustava i nigde ne piše da sam u pravu.

Ja sam svog ljubimca izgradio sa ovakvom početnom statistikom.

Mig 18 Con 8 Dex 18 Per 10 Int 14 Res 10

Nagurao sam tokom igre mehaniku na 11, stealth na 7 i atletiku na nekih 5 ili 6. Dao sam mu najbolje koplje i buzdovan koje sam pronašao i specijalizovao za borbu s dva oružja kako bih dobio još na brzini. Poboljšao malo konstituciju kada sam našao onaj opasač što daje 3+ na cons, ali sam se trudio da igram tako da idem iza Edera i Palegine i ne dozvolim uopšte da budem udaren. Napadao sam ili one koje su oni već uhvatili u engagement ili protivničke strelce i čarobnjake koji stoje pozadi i obično su užasno krhki i padaju od dva udarca. Ako bi me neko ipak vezao jedan na jedan, onda blinding strike i punjenje.

Ovako sam mu dodeljivao sposobnosti i talente.

sneak attack

blinding strike
cripling strike
reckless assault - da ga još ubrzam na račun odbrane, pošto odbranu inače i nemam
finishing blow
escape
deep wounds

Da, igrao sam sa Death Goodlike, koji ima ability da pojačava štetu nanetu udarcima što je protivnikov endurance niži.

shadowing beyond
defflecting assault - ovo mi možda nije trebalo, talenat samo negira deo deflekcije koju sam izgubio kada sam uzeo reckless assault, ali deflekcija ostaje loša, bolje da sam uzeo nešto što pospešuje štetu
devastating blow

Kada sledeći put uzmem roguea, probaću sa onim albino vilenjacima koji imaju odličan elemental damage resistance i da igram sa rapirom i stiletom, pošto spadaju u fast weapons. Čini mi se da bi to mogla da bude dobitna kombinacija za rogue karakter.

Quote from: Linkin on 14-04-2015, 16:26:12
Inače, svestan sam da je moj build možda malo previše tenky za Rogue klasu, koja je ipak ubojiti napadač iz mraka.

Ali, vodio sam se logikom da ipak pre svega treba preživeti na PotD. I tamo gde je preteško sve razrešiti miroljubivo, sa što manje žrtava. :lol:

Okej, vidim da sam džabe pisao disertaciju.  :lol:

neomedjeni

Quote from: Father Jape on 14-04-2015, 16:28:34
Inače, Master Below je vidno teži od Thaosa, ali samo zato što postoji opcija da se izbegne borba sasvim.

Ima caka, koju istina, nisam uspeo da izvedem. Navodno možeš uz pomoć spela ili skrola da ga pretrifikuješ i onda pucnjem iz puške ili sa Grieving Mother disintegrate skillom da ubiješ jednim udarcem.

Father Jape

Ha, glavni lik mi se upravo digao na 12. nivo tako što je Durance obio škrinju u Noonfrostu. :lol:

Linkin

Quote from: neomedjeni on 14-04-2015, 16:36:18
Quote from: Linkin on 14-04-2015, 16:26:12

Okej, vidim da sam džabe pisao disertaciju.  :lol:

Ma, nisi. Sve je tačno i korisno, verujem, mnogima ovde.

Ja sam zeznuo stvar. Igrao mi se Rogue i igrao mi se PotD. Trebalo je verovatno da izaberem krusadera, tj. paladina. Ali, nekako mi je Reaper of Souls ogadio tu vrstu klase fajtera sa magijom.

Father Jape

Uzgred, koliko je vama trajala igra?

Ja sam sad sa svim likovima na 12 nivou, i ostala mi je samo deonica pred Thaosa, i piše mi 41 sat.

neomedjeni

To je malo, mora da si ekstremno efikasan. Ja sam imao oko sto sati na kraju, ali sam rešio sve sporedne kvestove, kompletan EP, sve sa Strongholdom i utrošio sate i sate samo upoređujući statistike i menjajući i upoređujući opremu. Da ne pričamo o levelovanju, gde sam probirao talente ko da mi život znače.

Linkin

Oko devedeset sati. Drugi prelaz već oko dvadeset pet.

Mislio sam da sam prešao sve lokalitete pri prvom prelazu ali sad vidim da nisam i da mi je promaklo par.

Perin

Quote from: Father Jape on 14-04-2015, 18:14:18
Uzgred, koliko je vama trajala igra?

Ja sam sad sa svim likovima na 12 nivou, i ostala mi je samo deonica pred Thaosa, i piše mi 41 sat.

Meni je ostalo nekoliko sporednih kvestova (uglavnom vezanih za pratioce) i Master Below (došao do 10og levela), blizu sam 11 nivoa glavnog junaka, piše mi na Steamu 45 sati.

Meho Krljic

Da, ali da li je neko uspeo da igru završi za 40 minuta?

Zapravo jeste:

Pillars of Eternity RTA Speedrun (39:37)

Linkin

Kakav čudan bag u petom minutu: iskoristi pratioca da ubije glavni lik pa pređe na novu lokaciju i tu dobije petočlani team sa dupliranim pratiocima koji mu već u sledećem trenutku zagine i onda vodi novog glavnog lika. Čemu sve to? Koji mu level glavni lik dobio tako?  xrofl

Iz osmog minuta da se zaključiti da je na sedmom nivou. Što je nemoguće postići za osam minuta bez nekog expoita.

Ima još jedno levelovanje u trideset i nekom minutu, skoro pred Thaosa. Što znači da zadnju borbu završava sa osmim nivoom. Što je verovatno jako teško. Čak i na easy. Pogotovo sa samo dva člana. Verovatno je koristio neke trikove i tu.

Linkin

Ustvari, nije jedno levovanje oko tridesetog minuta već bar tri. Dobija ogroman exp od zadnjih kvestova jer igra samo sa dva lika. Znači, na kraju bar deseti nivo. Okej, to je već realnije za Thaosa na easy sa dva člana.

Moguće da mi je promaklo neko levelovanje, pošto ga radi automatski. Ali, ne verujem, ipak za 11 i 12 treba ogroman exp, a on je preskočio toliko toga.

Meho Krljic

Pa klikni na link, namerno sam ga dao da može i da se pročita šta exploit sve radi. Naravno da normalnim igranjem ovo ne bi išlo.

Linkin

Da, kliknuo sam posle i pročitao da je ključno što u sedamaestom minutu preskoči ceo akt 2 tako što opet ubije glavni lik ispred zaključanih vrata balkona i tako nekako prođe kroz njih. Totalno suludo. Iskreno, ne razumem te likove koje jure ovakve glicheve i exploite.

Ja to ne računam u pravi speed run. Verujem da je igru moguće završiti za znatno kraće od 40 sati. 10 sati, recimo, fokusirajući se samo na glavne kvestove koji i jesu nesrazmerno laki i igrajući sa par likova umesto full partijem.

Meho Krljic

Shvatam te potpuno, i meni je žao što je većina modernih spidranova takva da se koriste eksploiti koji su opet, zbog kompleksnosti savremenih igara takvi da se preskoče bukvalno sati igranja. Nekako je zabavnije gledati spidran Super Mario Bros. ili Contre u kome vidiš ekstremnu veštinu igrača koji i kad koristi bagove, to čini da skine sebi koju sekundu sa prelaska a ne dvadeset sati.

Linkin

Verovatno je Ju Tuba kriva za sve. Mada, meni ovakav video ne deluje ni najmanje impresivno za gledanje. Ne primećujem da dotični pokazuje izuzetan stil igranja i kad shvatiš šta je on zapravo uradio, čak ti se čini da igra prilično amaterski. Ako je njemu trebalo 40 minuta neko drugi bi možda mogao i za pola sata.

Možda i grešim. Neka me neomeđeni, Jape i drugi pravi RGP znalci ovde isprave. Ja sam ipak samo avanturista na privremenom radu na Stubovima.

Father Jape

Ako nastaviš ovako sa lažnom skromnošću, za par godina ćeš dostići prečasnoga Mehmeta. :lol:

Ja sam ubeđen da sam igrao mnogo manje RPG-ova nego ti, recimo. Ali načelno, meni je svaki spidran impresivan. Slažem se da bi neko mogao i za pola sata — u stvari možda ista osoba za koji dan izbaci novi klip gde obara sopstveni rekord, ali meni je kao što rekoh i ovo hvale vredno. Ali to je kao što je meni svaki crtež impresivan — prosto svako stariji od sedam godina bolje crta od mene. :lol:

Lord Kufer

RPG nikako ne treba igrati na brzinu.
To je kao kad film od dva sata na preskok odgledaš za 2 minuta.

Meho Krljic

Peč 1.04 je sinoć sleteo u moj kompjuter (pola gigabajta, moliću) a ovde se detaljnije objašnjava šta u njemu ima:

https://www.kickstarter.com/projects/obsidian/project-eternity/posts/1202008

Peč 1.05 je najavljen za Maj. Vidim da ću dosta profitirati od čekanja  :lol:

neomedjeni

Iskreno, ja sam igru završio bez problema sa bagovima. Tako da ti tu ne bih dao za pravo.  :lol:

Nego, među mnogobrojne talente Obsidianovaca izgleda spada i rimovanje.

http://www.rpgcodex.net/forums/index.php?threads/possible-expansion-tease-twitter-thing.98575/

Father Jape

Da, ni ja nisam naletao na bagove, ako ne računamo lični kvest Jurodivoga Đure. :lol:

Mada mi jeste smetalo što kako je igra odmicala učitavanja su linearno postajala duža, čak i za minijaturne lokacije.

Perin

Samo da prijavim da sam dosegao 12ti nivo, da mi je ostalo nekoliko Bounty i Companion  questova pre no sto se zaputim na Burial Isle i na Thaosa.

Sent from my LG-D855 using Tapatalk

neomedjeni

Kako bi tema tekla dalje, da i ja iskoristim priliku da napomenem kako je družina mog paladina ušla u Difajans Bej i uzela kratak predak u krčmi pre nego što krene u turistički obilazak. Peti smo nivo, ali posedujemo mnogo potencijala.  :lol:

Linkin

Realno, programerima uvek treba jedno pet pečeva dok dođu do stvarnih bagova, kao naprimer onog sa Duranceovim kvestovima. To je verovatno zato što se u početku uglavnom ispravljaju bagovi koji nekim retkim igračima ometaju igranje u potpunosti. Dok se većina pita šta je taj peč zapravo popravio, iako su uopšte i primetili neki bag.  xrotaeye

Perin

Evo, da prijavim da sam završio Pillars of Eternity. Igra mi je zaista prijala....svaka preporuka, sve najbolje mogu da kažem o igri.

PRESJAJNO, a Mehmetu još jedared hvala na poklonu.

neomedjeni

http://www.rpgcodex.net/content.php?id=9867

Jedan kodeksijanski, izrazito negativan prikaz PoE.

Ovo će zahtevati malo pojašnjenje. PoE je, baš kao i svaka druga igra, uspešno podelio RPG Codex na dve zaraćene strane. U njegovom slučaju, otprilike do 70%, u nedostatku bolje reči da upotrebimo ovaj izraz, ljudstva, ga smatra odličnom ili sasvim dobrom igrom, dok ostatak mlati po igri ko Maksim po diviziji. Elem, iz tog razloga će na Codexu osvanuti dva prikaza Pillarsa. Ovoaj, negativan, je delo uvaženog člana zajednice zvanog Dart Roxor, dok će pozitivan prikaz napisati Vins D. Veler, developer Age of Decadence, naredne TB RPG igre koja bi trebalo da uzburka strasti diljem RPG zajednice, i, kako slutim, pojasni ovim prehajpovanim Souls igrama šta znači stvarno znače izrazi "teška igra" i "RPG igra".  :evil:

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 23-04-2015, 09:09:05
i, kako slutim, pojasni ovim prehajpovanim Souls igrama šta znači stvarno znače izrazi "teška igra" i "RPG igra".  :evil:

Nije da ja mislim da treba da actually odigraš ijednu Souls igru da bi o njoj mogao da pričaš, ali Souls igre uopšte ne definiše njihova težina. Njihova težina je uzgredna posledica njihove sržne filozofije da a) veruju u svoje sisteme i b) veruju u kapacitet igrača da te sisteme prepozna, prouči, razume i internalizuje. Drugim rečima, Souls igre nisu nužno teže od, šta ja znam, prvog Ninja Gaiden ili prvog Devil May Cry, ili ako su teže, nisu u nekoj potpuno drugoj klasi težine, ali one igrača nikada ne vode za ruku, dakle, ne ukazuju mu šta bi mogao da uradi ili gde bi mogao da ide, niti šta koji predmet radi, niti koji je ispravan način da igra, nego ga stave u svet igre i puste ga da se snalazi. Otud je proces učenja u ovim igrama tako intenzivno katarzičan jer sve što si naučio, naučio si sam kada si rizikovao, pa poginuo, pa rizikovao pa poginuo pa rizikovao pa preživeo i shvatio da sada shvataš. Souls igre nemaju tutoriale (sem nekoliko poruka koje na početku objašnjavaju komande), nemaju mape i nemaju mogućnost da snimiš poziciju pre nego što isprobaš nešto što ti deluje rizično, dakle one zahtevaju od igrača da stalno bude usredsređen, da aktivno uči, da ulazi u rizike sa svešću da će možda izgubiti nešto resursa ali da će steći znanje koje je presudno u ovim igrama (već sam više puta napomenuo da ovo nisu RPGovi koji se mogu preći na statistike i dokaz tome su ljudi po JuTjubu koji Bloodborne (i starije Sous igre) prelaze bez levelapovanja) i ako on ne prihvata da to što si razumeo neki koncept ne znači da si ga i naučio, da to što si preživeo neki susret ne znači da si njime ovladao, onda je igrač kriv što je igra "teška". Souls igre su definisane time da svaka akcija ima svoju posledicu i da je ireverzibilna, što samo deluje strašno, ali u stvari ovo te oslobađa da zaista učiš a ne da kroz resetovanje situacije pokušavaš da čizuješ težak susret. Dakle, ovo je zanimljiva kombinacija roguelike senzibiliteta (sistemi i svet igre su neprozirni bez investiranja vremena i resursa, koji uključuju i život) i kolonizatorskog senzibiliteta nekih meni dragih RPGova poput System Shock 2 ili BioShock 1 i 2 u kojima u početku neprijateljsku teritoriju kroz sistematsko učenje i ovladavanje njenim sistemima pretvaraš u izvor resursa.

Apropo drugog dela izjave koji implicira kako Souls igre nisu "pravi" RPG, to smo već, mislio sam apsolvirali. Filozofija RPG-a bi trebalo da bude pre svega u tome koliki potencijal za ekspresiju sebe igrač ima, a ne u tome koliko su složeni sistemi građenja statistika lika. Obsidianov South Park: The Stick of Truth ima časno duboke sisteme za character building i borbu ali je u njemu igrač na kraju sistemima a ne pričom, uteran u vrlo uzak pojas aktivnosti i akcija jer je dizajn misija, neprijatelja i dostupnosti resursa ekstremno sveden na to da je igru moguće grubom silom od polovine pa do kraja doterati bez ikakvog razmišljanja o taktici ili strategiji. Dakle, sistema ima ali potencijala za ekspresiju (roleplaying, jelte) praktično nema, bar ne u domenu smislenih odluka.

U tom smislu, pak, Souls igre su ekstremno uspele jer već pomenuto vezivanje ozbiljnih posledica za radnje čini sržni deo njihovog dizajna, od mikro nivoa, gde četvrtinu sekunde prekasno shvatite da nije trebalo da posle dva uspešna udarca mačem pokušate i treći udarac jer je to bilo previše gramzivo i sada ste kažnjeni gubitkom života i povratkom na poslednji čekpoint, do makro nivoa gde odluke koga ćete i kada ubiti ili poštedeti imaju kataklizmične posledice na ostatak igre. Evo, ja sam celo veče i jutro proveo u agoniji, premišljajući se da li da ubijem jednu od žena koje sam spasao u Bloodborneu jer slutim da ona tajno truje drugu ženu koju sam spasao, a koja mi je dala krv u znak zahvalnosti. Ova prva je sad ljubomorna jer sam uzeo krv od ove druge, ali da li je to razlog da je ubije? S druge strane, da li je ona ubija ili se ova razbolela jer mi je dala krv? Igra mi ništa od toga ne govori kao što mi ne govori da li je "moralno" da ijednu od njih ubijem da bih spasao drugu, dakle ja imam STVARNU moralnu dilemu, zasnovanu na MOJOJ interpretaciji veza među likovima, ne na interpretaciji koju mi nudi autor scenarija igre. Ako to nije "pravi" rolplejing onda da ga jebem, za nas nije ništa složenije od Diabla  :lol:

A taj Age of Decadence, već to što je potezna igra čini da se zainteresujem. Dajte još podataka!

neomedjeni

Well, if you want a hardcore, heavy metal roleplaying experience that challenges you, this is the ticket. Otherwise, take a pass. The game is vicious, both in its lack of morality and its merciless systems. If you want to be the hero of a story, run and don't look back. If you want to be Attia of the Julii or be a power player, this is your RPG."

AoD će biti TB igra smeštena u svet inspirisan periodom propadanja Rimskog carstva. Čovek koji je radi obožava stare Fallout igre, što znači da će AoD popriličan deo svoje inspiracije crpeti iz tog serijala. Može se voditi samo jedan lik, sistemi njegovog kreiranja, odnosno mogućnost da se bira među brojnim profesijama i skillovima bi trebalo da omoguće veliku raznolikost, ali i da spreče kreiranje bilo kakve vrste supermena. Za Velera su C&C najvažniji elemenat rolpleja, tako da će naglasak igre biti i te kako odlukama koje će igrač donositi i koje će se reflektovati natrag na njega i svet u kome živi i radi. Obećane su teške i nemilosrdne TB borbe koje će zahtevati mnogo taktiziranja od igrača i nemilosrdno kažnjavati greške.

Igra je najavljena za jul ove godine.

http://www.irontowerstudio.com/

Inače, volim kad ovako hitro i strasno skočiš u odbranu Souls igara.  :lol: