• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Kompjuterski RPG-ovi

Started by ridiculus, 02-03-2016, 00:52:51

Previous topic - Next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

Modernizovani dungeon crawler je verovatno najtačniji odgovor.

Codex kaže:

- preduga učitavanja
- očajan inventory
- retardiran sejv sistem
- borba nije nešto naročito, ali je podnošljivo dizajnirana
- priča je prosečna, ali srećom nevažna
- levelovanje loše urađeno
- istraživanje dungeona zabavno
- ubačen je solidan broj zagonetki

Tex Murphy

Хм.

"preduga učitavanja"

Проблем, али не толико страшан. Узмеш књигу и читаш док се игра учитава.
"- očajan inventory"

Велики проблем.
"- retardiran sejv sistem"

Зависи шта се под овим подразумијева. Први Бардс Тејл има сејв систем од којег би модерни играчи чупали косу у очају.
"- borba nije nešto naročito, ali je podnošljivo dizajnirana"

Није добро. Борба је кључна за данџн кролер.
"- priča je prosečna, ali srećom nevažna"

Као и за сваки данџн кролер. Мени је доста да кажу кога морам да скењам и евентуално шта је урадио. Остало ми је потпуно небитно. Оћу да се крљам. Кад ми буде до приче, узећу неку књигу.
"- levelovanje loše urađeno"

Потенцијално велики проблем. Али сигуран сам да не може бити горе него у Визардрију.
"- istraživanje dungeona zabavno"
Одлично!
"- ubačen je solidan broj zagonetki"
Иначе кад ми је до загонетки играм п&ц авантуре, али немам ништа против загонетки ни у РПГ-у. У сваком случају, борба је много битнија.
Све у свему, неки од ових недостатака су забрињавајући, али не сви. Мислим да би велики проблем могло да буде то левеловање (али очигледно ћу морати да прочитам неки ривју да видим шта је тачно проблем) и ако борба није довољно забавна. Е сад, шта је још кључно: Да ли је игра потезна, да ли је у првом лицу, води ли се шесточлана дружина и може ли она да се креира на почетку игре?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Meho Krljic

Pa, nije ni jedno od ta dva... Jeste "pravi" RPG, dakle, ne akcioni kao onaj iz ovog veka, ali su sistemi dosta drugačiji u odnosu na originale.

neomedjeni

Quote from: Brock Landers on 19-09-2018, 21:45:54
"- borba nije nešto naročito, ali je podnošljivo dizajnirana"

Е сад, шта је још кључно: Да ли је игра потезна, да ли је у првом лицу, води ли се шесточлана дружина и може ли она да се креира на почетку игре?

Što se prve stavke tiče, imaj na umu da je to Codex i da se rečenica može prevesti na jezik normalaca kao: "Nije se pojavila igra sa boljom borbom u poslednje tri godine."  :evil:

Igra je potezna, prvo lice, šestočlana družina, ne znam da li se kompanjoni kreiraju ili pridružuju usput.

Tex Murphy

Па то је одлична игра!!!
Genetski četnik

neomedjeni

Šta bre?

http://www.rpgcodex.net/forums/index.php?threads/larian-to-make-belgian-gate-3-throne-of-gent.123972/

New colleague of mine is a former Larian employee. He says Swen acquired the Baldur's Gate license. No further information on when they're going to use it and for what, but they have it.

neomedjeni

Podsećanje da danas izlazi Pathfinder: Kingmaker. Nadajmo se da neće podeliti zlehudu sudbinu BT4. Ako neko slučajno planira da zaigra igru od prvog dana, neka se ne stidi da podeli utiske s nama i tako to.

Naravno, pravi muškarci biraju magusa za svoju klasu.  :lol:

neomedjeni

Slatki Krome, uzeo sam jutros u busu da isčitam Codexov topik o Kingmakeru kako bih prekratio vreme i saznao u kolikoj meri su tačno su Avelone i Rusu zajebali stvar, kad - ona banda cinika i hejtera kuje igru u zvezde!!!! Osećam se kao da sam se probudio u nekom paralelnom svemiru.

Dođavola, sad moram da izmislim razloge za prekovremeni rad kako bi ušteko kintu za rusku mafiju.

Meho Krljic

Na Steamu su, vidim, ocene "mostly positive", sa solidnih 295 ocena, a što se prevodi u to da je igra, hmmm, ne osrednja ali ne vrhunska. Naravno, siguran sam da je vredna našeg vremena, ali što jes jes, cena od 40 evropskih dolara može da bude problematična. Opet, mislim da je to sasvim fer cena za nešto u rangu Pillars of Eternity i slično, a što se, uostalom, bazira na prilično popularnom uvniverzumu i to po prvi put u elektronskoj formi. Mene samo nervira što je ovo izdao Dip Silver pa je verovatnoća da će se pojaviti konzolna verzija tim proporcionalno umanjena, ali nije da sam se mnogo nadao. Ako igra sad pocepa u prodaji na PC-ju i izazove tektonske poremećaje u zajednici, možda i bude konzolnog porta jednog dana.. Al mislim da je to na dugom štapu i da ću umesto na Switchu morati da je jednom igram na PC-ju...  :lol:

neomedjeni

Na GOG-u igra zauzima prvo, drugo i sedmo mesto na listi prodatih naslova (ona fora sa tri različite edicije igre), što deluje obećavajuće. Naravno, samo je Steam zaista merodavan, ali momentalno ne mogu da mu pristupim da proverim kako se tamo kotira.

Meho Krljic

Pa, trenutno je prvi na top selling listi. Što je vrlo lepo  :|

neomedjeni

Inače, vidim da je Fargo izbacio zakrpu za BT4 od 24 gigabajta (jel ovo realno?)!!! Avaj, rekao bih da je prekasno i da će igra biti zapamćena kao flop epskih razmera.

Meho Krljic

Pa, realno je, to je verovatno cela igra ponovo rekompajlirana. Hvala Alahu te je nisam još instalirao  :lol:

Calavera

mene zanima pathfinder, ali mislim da cu ipak sacekati da ga malo ulickaju. kako citam, prvi encounter u igri moze biti neresiva enigma ako nemate neki aoe abiliti, a to je ipak malo... onako...

neomedjeni

Ma jok, to mora da su te lagali na RPG Watch-u.  :evil:

Nije prvi encounter u igri, nego jedan od prvih encountera kada izađeš u divljinu. Igra baca na tebe spider swarm koji se valjda može napasti samo AoE spelovima ... ili bombama koje možeš kupiti od trgovca koje si prethodno sreo u početnom zamku. A ako si u minusu i za jedno i za drugo, možeš da odustaneš od borbe i vratiš se kad se dva tri puta leveluješ.

Calavera

pa dobro, al to nije bas posten level design  :lol:  mislim, kapiram da na codexu seku vene na to, ali to je svakako nesto sto ce biti pecovano u buducnosti.

neomedjeni

Moguće, ali to je tipičan combat design iz BG igara, tako da postoji šansa da je taj encounter tu da ostane. Naročito jer je neko pomenuo da je to u suštini preneto iz orginalnih Pathfinder pravila o spider swarmu. Videćemo.

Calavera

svakako, ako im se ciljna publika sastoji iskljucivo od onih koji su vec igrali pathfindera, onda se nece cimati s tim sitnijim problemcicima  :lol:

neomedjeni

http://www.gamebanshee.com/news/121338-pillars-of-eternity-ii-deadfire-seeker-slayer-survivor-dlc-released.html

Kako naslov kaže.

A vezano za Kingmejkera, vidim da je i drugi dan najprodavaniji naslov na steamu, ali da su ocene pale sa 81% na 66%. Na Codexu pozivaju na oružje zbog nesposobnih popamolera koji misle da mogu da igraju RPGove na hardu zato što su na toj težini završili sve tri Dragon Age igre.  :lol:

neomedjeni

Pravo niotkuda, na GOG je stigao preorder za novu igru smeštenu u svet Geralta od Rivije - Thronebreaker: The Witcher Tales.

Po svemu sudeći, igra će biti neka mešavina RPG-a, strategije i kartaške igre.

Meho Krljic

To je praktično Gwent iz Vičera 3 ali proširen.

Berserker

Igrao sam Gwent maltene od samog početka na gogu, i bio je isprva odličan. Spucao sam 100ak sati na njega, ali je u jednom trenutku počeo previše da liči na Hearthstone i stalni rebalans karata je počeo ozbiljno da mi kvari uživanje - taman sastaviš dobar špil, stigne patch koji nerfuje sve dobre karte, da bi te naterali da kupuješ nove karte i nalaziš nove sisteme. Tada sam negde i prestao da ga igram, ali ideja da se upotrebi ovaj sistem za single player igru je fantastična, jedino što je 30$ malo mnogo, ili je u pitanju punokrvan RPG naslov sa razradjenom pričom i questovima, ili su u projekt CD postali pohlepni (iskreno se nadam da je ono prvo). Nisu se nešto proslavili sa Witcher adventure game (dosadno do zla boga) ali se iskreno nadam da će sa ovim naslovom da ubodu džekpot.

neomedjeni

http://www.rpgcodex.net/forums/index.php?threads/vigilantes-released.124157/

Vigilantes je  turn-based tactical RPG u kome vodite grupu nezadovoljnih građana kojima je dosadilo da gledaju kako kriminal cveta u njihovom gradu i koji su odlučili da uzmu pravdu u svoje ruke. A s pravdom, i pištolje i sikire.

Beograd, 2020. godine, Godine promene?  :evil:

Meho Krljic

Ovako na vaš blic-opis, druže Neomeđeni, zvuči kao "Alt-Right - The game". Doduše, pravili su je Irci, koliko vidim pa je možda i interesantno videti kako oni vide jedan u principu vrlo američki koncept. Ja, naravno, nisam igrao njihovu prethodnu igru, Deadstone, ali je li neko koga znamo?

Meho Krljic

neomedjeni

Odveć kasno, bojim se.

neomedjeni

Gamebansheejev rivju novog Inxileovog fejla.

http://www.gamebanshee.com/reviews/121369-the-bard-s-tale-iv-barrows-deep-review.html

In the end, I feel like The Bard's Tale IV: Barrows Deep suffers from something of an identity crisis and doesn't know exactly want it wants to be.

It manages to combine plentiful quest markers for the main quest with side quests, though the latter give you very little to go on and there is an expectation that you'll figure them out eventually. It has a robust party-based combat system, but it doesn't give you a full party for a good dozen hours of play time. It hides plenty of well-hidden secrets and satisfying side areas, but its main story is as linear as it gets.

A lot of these design choices are frustrating, but despite that nagging feeling that things could have been a bit more satisfying, I had a lot of fun playing the game, exploring its areas, and solving its puzzles and riddles. We're not exactly swimming in dungeon crawlers these days, so I'd certainly recommend it to anyone interested in this particular subgenre of RPG. But do yourself a favor and wait until it's all patched up and has a few more coats of polish.

neomedjeni

Kritika ga je popljuavala.

Igrači su ga sahranili.

Može li Fargov Bards Tale 4 iz blata da izvuče rivju njegovog zakletog neprijatelja, RPG Codexa?

Naravno da ne može, ali je zato totalno zabavno čitati prikaz igre na Codexu.

https://rpgcodex.net/content.php?id=11020

neomedjeni

Tex Murphy

Amin! Nek im je sa srecom. U ozbiljnom sam iskusenju da ovo bekujem.
Genetski četnik

neomedjeni

https://www.kickstarter.com/projects/432712414/the-waylanders-the-rpg-videogame

Još jedan RPG kickstarter, zanimljiv jer se koncept igre bazira na putovanju kroz vreme. Što se mehanike tiče, kao uzor se navodi DA:O.

Tex Murphy

Хмммм, диван трејлер, мед и млијеко у опису (грид-басед, постапокалипса...) и онда хладан туш у виду real-time combat :-(
Genetski četnik

neomedjeni

Možda je uradi u Baldurs Gate fazonu, pa nam se posreći. Možda.

Tex Murphy

Биће сигурно онај Dungeon Master / Eye of the Beholder фазон са бјесомучним млатарањем по иконицама за оружје и обигравањем око непријатеља у покушају да их клепиш са стране или с дупета прије него што стигну да се окрену :-( Зашто ли је ико у било ком тренутку помислио да је то добро рјешење за РПГ борбу, нејасно ми је.
Genetski četnik

neomedjeni

Tex Murphy

Опа, вид Кранфорда!
Genetski četnik

Tex Murphy

Много он брате филозофира. Не морам да знам од чега је пита и које су боје зидови да бих знао да треба да скењам проклетог орка.
Genetski četnik

neomedjeni

Ma Mekomb je predmet sprdnje u RPG "zajednici" od fijaska sa Tormentom, zato ga je sada i zabavno pratiti.

Nego, GameBanshee je izbacio rivju završnog poglavlja Banner Sage.

http://www.gamebanshee.com/reviews/121201-the-banner-saga-3-review.html

Overall, The Banner Saga 3 -- and the trilogy as a whole -- gives a nice playing experience.  The storyline is a little bleak, as the world is in a bad place and there aren't any easy answers for survival, but the game offers an intriguing blend of role-playing elements and turn-based combat, and its 15-hour campaign can be played multiple times to see everything and try out different combat parties and strategies.  So if you enjoy story-driven games and turn-based strategy, The Banner Saga 3 is definitely a title you should consider.

Meho Krljic

Vidimo da je Bethesdina odluka da okrenu leđa Valveu/ Steamu i za Fallout 76 naprave sopstveni klijent za daunloudovanje i upravljanje igrom bila dobro promišljena:

https://www.eurogamer.net/articles/2018-10-31-fallout-76-beta-extended-after-bug-which-deleted-50gb-data

tl;dr verzija: klijent je imao bag koji briše celu instalaciju igre (doduše, još uvek u beta verziji) sa diska ako kliknete BILO ŠTA. A mnogi nisu ništa kliknuli pa im se to svejedno dogodilo. Bethesda ima reputaciju koju se očigledno trudi da održi  :lol: :lol: :lol: :lol:

neomedjeni

Damned if you do damned if you don't.

Jašta, to je Bethesda.  xrofl

Meho Krljic

Inale, Fallout 76 mene ni do sada nije interesovao, a kad vidim ovo, interesuje me još manje. Sreća pa nisam emotivno investiran, od ovakvih stvari može da se rikne.

Here's What Fallout 76's Real-Money Store Looks Like So Far

Tex Murphy

Иначе бих се таквим вијестима злобно церекао, али ово су ипак људи који су направили нови Волфенштајн :/
Genetski četnik

Meho Krljic

Pa... zapravo su ga samo izdali. Napravili su ga Šveđani, Machine Games. Mislim, Bethesda je tu svakako uticala ali je njihov kreativni napor mnogo veći u slučaju Fallout nego Wolfenstei igara jer njih Bethesda sama i pravi.

Tex Murphy

Ерм, да, корекшн аксептид.
Genetski četnik

Tex Murphy

Јуче сам имао прилику да бацим поглед на нови Бард'с Тале и морам признати да барем на прву изгледа прилично примамљиво. Занимљиво је да су аутори очигледно ишли на карту носталгије играча прве игре (а који данас углавном газе барем пету деценију живота) јер видим да се игра дешава у Скара Брае (у коме се аппарентли догодила некаква катаклизма) и да је буквално први задатак да се пронађе добри стари Адвентурер'с Гуилд, иначе једино мјесто у првој игри на којем је могуће снимање позиције :-) Вјерујем да би током даљег играња свакако на површину испливале и неке од мана о којима је горе речено, али да немам опсесивно компулсивни поремећај који ми намеће распоред играња, ова игра би била при врху листе.
Genetski četnik

neomedjeni

Inače bih vas ohrabrivao da se borite protiv svog OKP-a, druže Harvi, ali teško je zamisliti da bi vredelo preskočiti bilo koju igru iz završne Wizardry trilogije zbog BG četvorke.

Štaviše, ja sam zbog Wizardryja 8 tu i tamo počeo da preskačem večeru, a to je veće čudo od Milana Pavkova.