• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Politicka korektnost (PC)

Started by Dybuk, 17-03-2016, 11:59:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

Krsta Klatić Klaja

dok čitate maca možete pomisliti da su u Rimu postojali zilionmetri kanalizacionih cijevi, a ne tri i po milje u dva grada

Njemci su se u rimskom okupali koliko i Srbi u turskom kupatilu.

taj National Geografic izgleda neka istorijska verzija MTV Cribs
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Ugly MF

Mene je malko prijatno iznenadilo u seriji Luke Cage svo ono harlem crncima, itd, realan javni rasizam, crnci ovo, crnci ono.
Ja koji se trudim da sam uvek protiv PCija de god stignem, ipak nisam rasista, naprotiv, ali mi je to imalo neku finu logiku, bez proseravanja ko u ostalim serijama, de šef policije mora da bude crnkinja koja se dere na gomilu ostalih farbanih grupa, naravno, uvek jedan crnja, da se ostali ne osećaju potlačeno, azijat po mogućstvu, mexicanac, belac, plavuša,narkoman,kurva i peder.
Toga ovde nema, svi su crni, braon i čokoladni, čak se i na tu temu zezaju.Baš osveženje.

akhnaton

Quote from: Pizzobatto on 04-10-2016, 23:04:39
Kako onda objašnjavaš propast zapadnog carstva, ako je bilo tako kao što govoriš? Da nisu Germani postali kalifi umjesto kalifa pa nastavili s orgijama? O kakvom komforu je riječ kad su uveli hrišćanstvo?

mac kaže: ''želeli da i oni imaju ono što imaju Rimljani... želeli rimski komfor, ali ne i građanske žrtve''

ispade da su Rimljani imali neke građanske žrtve, a naslijedili ih hedonisti, nedisciplinovani i divlji

Teško mi je da povjerujem u to.

Da nisu Germani imali privatna ostrva, gdje su dovodili mlađariju na seksi performanse, da nisu Germani imali robovlasništvo, da nisu Germani podržavali političku korektnost, mnogoboštvo itd...

Ma sve to stoji, ali čekaj, hrišćanstvo? Kakve veze ima hrišćanstvo sa padom carstva? Nikakve. Uostalom, isti ti rimljani su usvajali druga božanstva, pa zar si zaboravio kult Izide, pa onda tračko-grčki Adonis, pa Mitra... Možda neko misli da bi carstvo spasilo to da su umesto Hrista pred kraj uveli Votana - Odina i Asire? Nestalo je kohezije, a preskupo održavanje je samo ubrzalo stvar, dodaj tu i klimatske promene, invazije, konstantne ratove... Da je tako jednostavno, pa Justinijan bi obnovi carstvo, ali se preračunao, mnogo je koštalo. O tome da je hrišćanstvo u to vreme bilo sve samo ne jedinstveno da i ne pričam, Šta misliš zašto su sazivani sabori? Da se sedne i popije? Jok, nego da se utanači doktrina, i da prestanu rasprave, eto zašto.  uff, odosmo u offtopic...
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Krsta Klatić Klaja

ne mislim da je postojala neka kohezija u hrišćanstvu, nego odakle komfor u hrišćanstvu? Meni taj komfor bode oči, neki Germani došli zbog kanalizacije i kupatila, zbog gladijatorskih igara. Meni to nema smisla.

Zašto bi Avgustin pisao o propasti Rimljana upravo u kontekstu toga da su ogrezli u grijehu i germanska plemena dolaze kao kazna, sa svojim varvarskim zdravljem itd... Germani svakako u tom trenutku nisu bili neki megahrišćani, ali su imali rigidniju etiku nego bilo ko, što se i odrazilo na Srednji vijek.

Naravno, hrišćanstvo ne mora da vodi ka asketizmu, Vizantija je logičan primjer, ali Zapad jeste odbacio sve. Vizantija je pokušala i da vrati paganizam, zar ne, tako da su na kraju pomirili obe strane, jer čisto hrišćanstvo nije bilo prihvatljivo. Od Mitre pa nadalje uvijek su tražili kompromise, misleći da će tako da stvore jedinstvo. Pa zamalo su integrisali i islam u istočno hrišćanstvo, to jest, pokušali su.

a upravo Germani su kasnije bili tvrdi jeretici u pogledu hrišćanske dogme, da li su odbacivali trojstvo ili šta već... No, ja govorim prvenstveno o stilu života i rimskog komfora, da li su Germani stvarno to htjeli? Ne neka aristokratska manjina koja je prekopirala prethodnike, da li su Germani nastavili da žive kao njihovi prethodnici, i gdje to može da se potvrdi u Srednjem vijeku?

Pričamo o svakodnevnom životu, mada ni krupne karakteristike Srednjeg vijeka ne govore u prilog tome da su Germani ikad htjeli da žive kao Rimljani.

Meni mac zamjera što je uvijek to krupnom četkom oslikam, ali zato ga i pitam za detalje, on je kao maher za to a još ih ne nalazi.

ridiculus

Ovde bi bilo zanimljivo poredjenje sa Kinom u doba Kublaj-kana, konkretno, zašto su oni asimilovali varvare dok su na Zapadu varvari asimilovali deo rimske kulture, ali uništili kontinuitet civilizacije?
Dok ima smrti, ima i nade.

scallop

Ne bi bilo zanimljivo, jer međusobna veza ne postoji.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ridiculus

Pa smislimo vezu, scallope. Šta je celokupna kultura nego smišljanje i "kultivisanje" veza?
Dok ima smrti, ima i nade.

mac

Quote from: Pizzobatto on 05-10-2016, 11:54:10
Meni mac zamjera što je uvijek to krupnom četkom oslikam, ali zato ga i pitam za detalje, on je kao maher za to a još ih ne nalazi.

Nemam detalje drugačije od onog što već drugde piše. Kriv sam. I sami istoričari imaju različita viđenja u vezi s tim kako se Zapadno rimsko carstvo samo od sebe rastočilo, pa ja ovde sigurno ne mogu da dokažem bilo šta u vezi s tim. Evo odgovarajućeg članka na Vikipediji, pa sam reci da li tu nešto ne valja.

https://en.wikipedia.org/wiki/Historiography_of_the_fall_of_the_Western_Roman_Empire

scallop

Jes' pa da me Bata uštroji. Sintagma "politička korektnost" je u osnovi floskula. Sredstvo za manipulaciju. Pa, kad se uhvatite Rima, onda prvo pročitate "Privatni život u Rimu". Ispadne da ono šta je tada bilo politički korektno, danas nije. Ono šta je danas politički korektno, sutra neće biti.
A, Rim, Rim je pukao kao prenaduvani balon. Kao Vavilon gde se žitelji više nisu razumeli. I, nije puklo Rimsko carstvo, nego se prekvalifikovalo u Romejsko, za još skoro hiljadu godina. Voleli bi Ameri da i za njih važi "to big to fall", ali neće moći. Prenaduvali.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

scallop

Quote from: mac on 05-10-2016, 13:06:23
I sami istoričari imaju različita viđenja u vezi s tim kako se Zapadno rimsko carstvo samo od sebe rastočilo, pa ja ovde sigurno ne mogu da dokažem bilo šta u vezi s tim.

Osim političke, anglosaksonci su uzurpirali i kulturnu istoriju. I podešavaju je za sopstveni model percepcije. Jedina činjenica je da su granice postale porozne, suviše udaljene od Rima. Pa je Konstantin to premestio u bezbednije granice. Ispostavilo se da su varvarske spade kojima su se branili, bile duže od rimskih gladiusa. A, i Rimljanima je bilo sve mrskije da napadaju. Dakle, za veću sliku se moraš osloniti na sebe i sve što možeš da pročitaš.

Meho Krljic

Evo odlične ilustracije za ono što sam već na topiku pominjao, da u većini slučajeva kada neko prevrne očima i kaže da se politička korektnost otela kontroli i da smo svi otišli u qras, zapravo problem uopšte nije u političkoj korektnosti nego u outrage culture fenomenu. Ili, kao u ovom slučaju, u nečem trećem.

Naime, kalifornijska kompanija Razer, koju gejmeri poznaju kao proizvođača kvalitetnijih periferijskih uređaja za igranje je pre neki dan, takoreći prvog Novembra na svom tviter nalogu tvitovala ovakvu sliku sa ovakvim tekstom praveći, mislio je taj koji je sve to smislio i odobrio, duhovitu igru rečima koja upućuje na inače normalnim osobama sasvim dosadnu problematiku koja se tiče toga da nova linija Apple Mac Book PRO računara neće podržavati jeftine i pouzdane SD kartice kao memorijsko rešenje za ljude kojima uvek treba više nego će, jelte, sve da se ćera u oblak.

Dok ja u potpunosti podržavam Razerov sentiment i mislim da je grdno svinjski kako Apple postojano ukida sve što je značilo da korisnik ima nekakvu kotrolu nad svojim podacima i uteruje ga u korporativni tor, pa bih im možda i ja u nekom kafanskom razgovoru poručio da mogu da se oralno posluže mojim kompletom za uriniranje i intimnu razbibrigu, nejasno mi je kako iko čiji hljeb svagdašnji zavisi od investicija ćudljivih deoničara (od kojih, okladimo se u milijun dolara, većina nisu gejmeri nego normalni kapitalisti solidno konzervativnih načela) misli da se dan Svih svetih valja obeležiti javnim poručivanjem Fortune 500 kompaniji da mu popuši kurac.

Neko je reagovao i ova je slika uklonjena, a Razer se izvinio, al ne lezi vraže, sad se tu razvila čitava reakcija i svađa zbog izvinjenja. Kao, šta se izvinjavate, pa to je nedužna šala, pa taj ko se uvredio nek ga duva, nikog vi tu niste napali, šta je ovo ljudi, đe nestade sloboda govora, uništiše nas ove žene i pederčine, da ne pominjem crnce, thanks Obama, mamuvamjebem, ne možete vi da diktirate šta ja mogu da kažem itd. itd. itd. Plus, naravno, druga strana koja razložno objašnjava da sloboda govora ne podrazumeva slobodu od toga da na govor neko reaguje i da je sloboda govora da se bude smradina prema nekom drugom zapravo najniža instanca te slobode govora za koju su neki malo ozbiljniji ljudi od nas nekada krvarili.

Sve to iako je valjda jasno da ovo nije pitanje toga da se neko "trigerovao" ili da se neka manjina našla pogođenom na spektakularno komplikovan način čije objašnjavanje zahteva pola semestra gradiva iz svetske istorije i ženskih studija, nego da je neki malko viši menadžer firme, kad se istreznio od helouvina i došo na posao (ili, more likely, kad je ujutro upalio telefon da vidi šta ima novo na tviteru pre nego što se proveze po Palo Altou i stuče smoothie za doručak) video ovo, uleteo u kancelariju kod interna koji moderira njihov tviter nalog (more realistically, zvao ga vajberom pošto ko još u Silikon Veliju uopšte ima kancelarije gde rade ljudska bića?) i zaurlao "Koji ti je BRE kurac, jel' ti misliš da si još na koledžu majmunčino?!?!?!" a na šta mu je ovaj uplašeno, verovatno i odgovorio da, da, jeste još na koledžu, zapravo, tek ga je upisao, ovo mu je prvi semestar i mnogo se radovao kad su mu dozvolili da bude intern u Razeru i da brogramerima i dizajnerima donosi latte sa sojinim mlekom i povremeno kači neki tvit.

tl;dr, sve deluje kao klasična komedija zabune u kojoj noćna smena pomisli da je praznik, jebemu, i da smo svi gejmeri i može malo da se zezamo, a onda neko ko actually ima dosta novca u celoj toj igri vidi tu zajebanciju i reaguje. Kakva politička korektnost, koja sloboda govora, jebote, imaju li ti ljudi tri grama mozga?

Opet, slatka je i ova slika kojom se karikira taj strah koga osećaju današnji ljudi svesni da stvari koje su pre deset godina izgovarali u kafani danas, kad ih ispale na tviteru znače da će na grbaču da im se nakači gomila ljudi koje ta stvar vređa. Razume se, lako je reći "Brte, ako te vređa, anfolouvuj me, sloboda govora i te fore", ali opet, ako vičeš stvari nasred gradskog trga - a socijalne mreže su manje-više baš to - očekuj da će grad nekako da reaguje. Pogotovo što se na gradskom trgu redovno okupljao svet građana aka belih strejt muškaraca dok su žene, manjine, psi, Srbi i židovi bili uredno na margini a danas su nešto izjednačeniji u toj nekoj javnoj komunikaciji...

Dybuk

:lol: :lol: :lol:

Kad smo kod outrage-a, trigger-a i sheltered omladine, evo jos jedan dodatak. Na americkim univerzitetima je PC kultura prilicno jaka, reklo bi se.

NYU professor who opposed PC culture gets booted from classroom

QuoteAn NYU professor crusading against political correctness and student coddling was booted from the classroom last week after his colleagues complained about his "incivility," The Post has learned.

Liberal studies prof Michael Rectenwald, 57, said he was forced Wednesday to go on paid leave for the rest of the semester.

"They are actually pushing me out the door for having a different perspective," the academic told The Post.

Rectenwald launched an undercover Twitter account called Deplorable NYU Prof on Sept. 12 to argue against campus trends like "safe spaces," "trigger warnings" policing Halloween costumes and other aspects of academia's growing PC culture.

He chose to be anonymous, he explained in one of his first tweets, because he was afraid "the PC Gestapo would ruin me" if he put his name ­behind his conservative ideas on the famously liberal campus.

"I remember once on my Facebook I posted a story about a kid who changed his pronoun to 'His Majesty' because I thought it was funny," he told The Post. "Then I got viciously attacked by 400 people. This whole milieu is nauseating. I grew tired of it, so I made the account."

On Oct. 11, Rectenwald used his ­internet alter ego to criticize "safe spaces" — the recent campus trend of "protecting" students from uncomfortable speech — as "at once a hall of mirrors and a rubber room."

Two weeks ago he posted on his "anti-PC" feed a photo of a flyer put out by NYU resident advisers telling students how to avoid wearing potentially offensive Halloween costumes.

His caption read: "The scariest thing about Halloween today is . . . the liberal totalitarian costume surveillance. NYU RAs gone mad," he wrote.

"It's an alarming curtailment of free expression to the point where you can't even pretend to be something without authorities coming down on you in the universities," Rectenwald told The Post.

But the Twitter feed soon sparked a "witch hunt" by the growing army of "social justice warriors," he said.

In an interview published Monday in the Washington Square News, NYU's Independent Student Newspaper, the eight-year instructor admitted he was the Deplorable NYU Prof.

"My contention is that trigger warning, safe spaces and bias hot-line reporting is not politically correct. It is insane," he told the student paper. "The crazier and crazier that this left gets . . . the more the alt-right is going to be laughing their asses off [and] getting more pissed.", he was quoted as saying.

The divorced father of three came forward because "I thought there was nothing objectionable about what I had said."

But Rectenwald says he began getting "dirty looks" in his department and on Wednesday figured out why: A 12-person committee calling itself the Liberal Studies Diversity, Equity and Inclusion Working Group, including two deans, published a letter to the editor in the same paper.

"As long as he airs his views with so little appeal to evidence and civility, we must find him guilty of illogic and incivility in a community that predicates its work in great part on rational thought and the civil exchange of ideas," they wrote of the untenured assistant professor.

"We seek to create a dynamic community that values full participation. Such efforts are not the 'destruction of academic integrity' Professor Rectenwald suggests, but rather what make possible our program's approach to global studies," they argued. Rectenwald likened the attack to "a Salem witch trial. They took my views personally. I never even mentioned them and I never even said NYU liberal studies program. I was talking about academia at large," said the professor, a popular instructor who was graded 4.4 out of 5 on ratemyprofessors.com.

The same day the letter was published, Rectenwald was summoned to a meeting with his department dean and an HR representative, he says.

"They claimed they were worried about me and a couple people had expressed concern about my mental health. They suggested my voicing these opinions was a cry for help," Rectenwald told The Post. "Then they said I should leave and get help."

He said, "They had no reason to believe that my mental health was in question, unless to have a different opinion makes one insane."

Students told him that professors openly discussed with students how he may be fired.

The leave has "absolutely zero to do with his Twitter account or his opinions on issues of the day," said NYU spokesman Matt Nagel.

But Rectenwald is disheartened.

"I'm afraid my academic career is over," he said Rectenwald. "Academic freedom: It's great, as long as you don't use it."

Meho Krljic

Ha, "Liberal studies"! Profesor! A onda otvori anoniman tviter nalog i krene da se vajka o totalitarizmu liberala. Jebešmumater, i kod njih dilome izgleda ima da se kupe kod Čumeta & Zukorle na tezgi.

Da se razumemo, ovo jeste dijalog koji treba imati, ali verovatno ne na način na koji je on to pokušavao.

Dybuk

Da, i mene je zasvrbelo to sto je u pitanju konzervativac, pa se razmena na tviteru svela na 'you are true Patriot' itd, ali dobro, nije u krivu sto se nekih stvari tice.

džin tonik

Quote from: Meho Krljic on 03-11-2016, 14:37:01
... Jebešmumater, i kod njih dilome izgleda ima da se kupe kod Čumeta & Zukorle na tezgi.
...

nije bas na tezgi, ali ni ne razlikuje se mnogo. mislim, precrtajmo to "kod njih" u smislu drzave i ubacimo klasu.
evo primjera iz doslovno prve ruke: jedna profesorica u nj/svicarskoj.
otisla je iz telekoma sa pozicije visine gdje ti maltene potreban aparaz za kisik. da ne duljimo, nesto joj se zamjerio telekom, potegla sud, sud joj dodijelio da ne kazem koliko i cega, sve uz izbor zeli li nastaviti u telekomu ili opcionalno birati bilo koji fakultet u njemackoj gdje bi predavala, sta joj se vec da.
cita se saljivo, nije, ziva istina.
i sad klasa: imas stvari na koje se natjece klasa. tu se obicni smrtnici ni ne razmatraju.
em vidio uzivo, em mi raspredala kroz stotine anegdota. svijet za sebe.
i sad, ako ona raspise neku temu, to je za klasu.
i kako se odvija rad: sest mjeseci palamude o cemu uopce palamude. i kad se dogovore, to je 90% njihovog posla, te onda netko treci napise rad.
eto, nije bas tezga, tek uz malo vishe stila. :roll:

Meho Krljic

Pa, da, pa da. Plus ova cela ideja o predimenzioniranosti političke korektnosti, o outrage cultureu itd. je uglavnom takođe klasnog tipa, što je, čini mi se i normalno, ljudi ipak imaju u se, na se i podase (čak i kad nominalno spadaju u sirotinju - pa masa je tu kojekakvih klinaca u dvadesetima koji su gender transient, imaju sve moguće samodijagnostikovane autizme i ine probleme, koji žive na internetu i mole dobre ljude da im preko patreona udele koji dinar da bi mogli da napišu taj svoj tviter roman/ powerpoint dramu ili šta već, spavaju kod raznih ortaka na kaučima i koji su i dalje mnogo viša klasa od sirotinje u nekoj drugoj zemlji ili samo u ruralnim krajevima iste te zemlje) pa se bave ovim nekim transcendentnijim stvarima. Al dok klince razumem jer jebiga, oni su se odvajkada trudili da se bune i ispravljaju krive drine, ne razumem preterano da se tu nešto kao trzaju ti neki stariji i iskusniji likovi koji su valjda svesni da poslovi nestaju, da fizičke mreže socijalne podrške nestaju (formalne i neformalne), da se mogućnosti zatvaraju i da je odgovor mnogih generacija, dakle ne samo klinaca, na to, sasvim prirodan strah, ukopavanje u nekakav odabrani identitet i njegova odbrana. Kolko glup treba da bude profesor na koledžu da otvori tajni nalog na tviteru da proziva politički korektne "totalitarce" umesto da im daje da pišu eseje gde će se pohrvati sa teškim pitanjima koja će im postaviti?

džin tonik

parafrazirat cu mehu umjesto mehe: glup po cijelom tijelu, naravno. :lol:
najgore u cijeloj prici sto nije tek iznimka.

Dybuk

Dobro, i profesor je zrtva kulture protiv koje se buni: gro stvari se resava na drustvenim mrezama, umesto (kako Meho lepo primeti), u ozbiljnom akademskom razgovoru.

Krsta Klatić Klaja

Трамп ће све то позлатити

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Krsta Klatić Klaja

Tramp je odvratno ljudsko biće,  ali je bar ljudsko biće,  Santorum je vanzemaljac!

Dybuk

Quote from: tomathehe, enhanced seduction technique

:D dobra fora, naleteh i ja na tu izjavu pregledajuci kojekakve klipove.

Urnebesno ga je slusati, taj akcenat u kombinaciji sa shuskanjem...prajsles! :lol:

scallop

Politička korektnost je floskula.

Ugly MF

Kako se samozadovoljno divim samome sebi samim sobom zbog moje želje da što dublje savladam političku nekorektnost i nepolitičku korektnost i onda to spojim u jednu veliku nauku kojom ću se voditi u večnosti!

Krsta Klatić Klaja

Ugly,  zakasnio si, Tramp je pobijedio!

Dybuk

Vau. Sjajna ilustracija teme. Koje prenemaganje. Vise se potresla od drugog gosta koji je Afroamerikanac :)

Sto je najjace, definitivno nije reagovala zbog sebe, jer da joj ne javise iz rezije ne bi ni primetila.

Ugly MF

Pa to ponašanje 'teen drama queen , itd' je i izazavalo na gadjenje normalan narod koji je rešio da takve strukture ispraznih mozgova ukloni sa scene.
To liberalno zlo će izede samo sebe, hehehe....
Pobedio Tramp!?!
Ja i dalje ne menjam svoj avatar sa sve porukom svim demokratski izabranih predsednicima.

E, da, sutra ima ovde kod nas neki entuzijatisti sakupljaju potpise za to da vratimo kraljevinu!
Do jajca! Idem se upišem, to je korak protiv masona, jezuita i ekumenista, jeah!
I gej-parade!

Krsta Klatić Klaja

Scordisk

Quote from: Ugly MF on 26-11-2016, 01:17:15
E, da, sutra ima ovde kod nas neki entuzijatisti sakupljaju potpise za to da vratimo kraljevinu!
Do jajca! Idem se upišem, to je korak protiv masona, jezuita i ekumenista, jeah!
I gej-parade!

Kako bre, pa Karađorđevići masoni bili :D

tomat

plus su veliki pajtaši sa anglikanskom crkvom.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

дејан

плус су направили југославију
...barcode never lies
FLA

Krsta Klatić Klaja

Inače, zanimljivo je kod Karađorđevića da su tri puta bježali iz zemlje. Možda im je to neka tradicija.

Meho Krljic

Steve Martin ponovo u nevolji zbot tvitovanja. Možda bi trebalo da batali tviter?

Elem, u spornom tvitu je napisao da je "Keri Fišer bila najlepše biće koje je video kad je bio mlad a posle se pokazalo da je duhovita i pametna". Onda su ga razni napali da je to neprikladno jer na prvo mesto stavlja fizički izgled a Keri Fišer je često govorila da je sekira što su je pretvorili u seks-objekt, zlatni bikini, Slave Leia itd. itd. itd.

Martin je promislio pa obrisao tvit a sad mnogi besne što je popustio pred pritiscima itd.

Još jedan dokaz da ljudi imaju previše slobodnog vremena? Svakako.

Meho Krljic

Bill Maher u tiradi koja sažima inače postojeće mišljenje da je fokusiranjem liberalnog krila u Americi na minuciozne detalje identitetske politike onim drugima prepušeno da rade na drugim poljima i kao rezultat, "politička korektnost" je  dovela ludaka u Belu Kuću:

https://youtu.be/JaC1-U8LIY0

Meho Krljic

Urnebes: Belac vidi majicu sa Walking Dead brendingom i bejzbol palicom na kojoj piše Eeny Meeny Miny Moe, zaključi da ostatak fraze ide "catch a nigger by his toe" i uleti da se žali da je majica rasistička, a Prajmerk brže-bolje povuče majicu iz prodaje. Twist: u seriji nastavak fraze ide "catch a tiger by his toe". Kad sam ja bio klinac, učili smo da je "catch a rabbit by his toe" a vidim da gomila ljudi u komentarima kaže da su kao klinci i sami učili da je "rabbit" i da su "nigger" prvi put čuli gledajući Pulp Fiction...

'Walking Dead' Shirt Pulled From Stores After Racism Complaint

Meho Krljic

Zapravo, posle sam se setio da je "rabbit" došao kasnije. Prva verzija koju sam učio bila je:

Eeny Meeny Miny Moe
Catch your neighbour by his toe
If he shouts then let him go
Eeny Meeny Miny Moe
Out you must go.

Tako da ovo sa nigger, ko zna... Verovatno ne.

Dybuk

O, boze. Pa oni su gluplji od ovog lika sto se zalio.

Trebalo je da ga upute na scenu gde Nigan izgovara ovu brojalicu, mada bi se onda zalio da majica promovise preterano nasilje :roll:

Krsta Klatić Klaja

Ša reći, misim prije par nedjelja pročitah da je crnkinja optužila kasirku za rasizam jer je kusur stavila na pult za kusur, umjesto da joj stavi u ruku. Dumb Americans :)

scallop

Politička korektnost je sranje i nije u službi unapređenja odnosa među ljudima.

Ugly MF

Scallop i ja istomišljenici!

scallop

Meho Krljic

Dobro, naravno da se pripadnici najpovlašćenije društvene grupe na svetu (pa čak i u Srbiji) - beli strejt muškarci - slažu u ovakvim stvarima, ali, da ponovim, politička korektnost nije samo da se "ciganin" nazove "Rom" već da se shvati u čemu je identitetska razlika te dve reči i adekvatan izraz koristi u adekvatnoj situaciji.

Krsta Klatić Klaja

Pa ok je to, al kako će pc da zaustavi povlašćivanje waspova? Meni to kozmetika čista.

Meho Krljic

PC je deo pravičnijeg odnosa društva ka čak ne ni manjinama (žene nisu manjina) nego naporosto grupama koje nisu u poziciji moći. Naravno da ako je u pitanju samo lakirovka, da to ne znači mnogo.

Ali nije beznačajno, evo pogledati primer u emisiji Oko od juče:

https://youtu.be/amhUVFlZYFc

Zukorlić lako ispreskače simpatičnu Ignjićku jer on s jedne strane kaže "Mi, BOŠNJACI, na NAŠEM jeziku taj jezik zovemo bosanski" a ona navalila da mu objasni da ga lingvisti zovu bošnjački.

Ali na kom jeziku? Na srpskom.

Dakle imamo nula potencijala za konflikt. Zakon uvažava i postojanje bošnjačkog jezika i pravo ljudima da ga koriste u Srbiji. Ako ljudi koji koriste taj jezik u Srbiji njega zovu bosanski, to je na TOM jeziku i njihovi lingvisti, ako ih imaju, imaju svoje razloge za to. Nema nikakve potrebe da insistiramo da, ako već prihvatamo da Zukorlić priča bosanski a Ignjićka srpski, on mora ime jezika da izgovara onako kako ona to izgovara jer ne biste ni Nemca terali da umesto "dojč" govori "nemački" ako bi pričao svojim jezikom. Dakle radi se o prostom uvaženju u praksi nečega što si zakonom već obezbedio plus ničega se ne odričeš jer TI i dalje koristiš termin "bošnjački" i politička korektnost je prosto uvažavanje nečijeg izbora koji si već zagarantovao zakonom.

Krsta Klatić Klaja

Besmisleno, ako nečiji izbor postane da hrvate naziva ustašama, oće li mu to biti omogućeno?

Jer bosna nije bošnjačka i tendencija je ovdje da se toleriše netolerantan.

Dakle, ako se već krenulo s povlašćenim bijelim muškarcima, onda je ovo zaista bilo povlađivanje Zukorliću.

Meho Krljic

Pa mi već Nemce zovemo nem(c)ima, što je svakako uvredljivo za ljude koji nisu nemi pa se to toleriše.

A Zukorliću bi se povlađivalo da je i voditeljka govorila o bosanskom jeziku umesto o bošnjačkom. Ovako, ne.

Krsta Klatić Klaja

Čak ni Zukorlić to ne može tako da zove.

Ugly MF

Francuzi nemce zovu Alamani.
Meni to okej :)
Dal' mu sad dođoh politički korektan ?

Meho Krljic

Lako je biti politički korektan kad smo svi naši  :lol: