• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

scallop

Quote from: Labudan on 27-05-2020, 00:56:32
Ako su ovi u Stokholmu imali 7.3%

Oni su prvo rekli da im nije ništa. Kako sad veruješ u 7,3%? Ja odo' da spavam, a ti brini i umesto mene.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

pobrko si nešto totalno... ako je 7% s antitijelima u Stokholmu s milion stanovnika onda je 70.000 bilo zaraženo

a Švecka je registrovala 11.000 u Stokholmu i zaobišla 59.000

sveukupno je onda otprilike 1 od 70 umirao u Stokholmu iliti 1.3% smrtnost

inače, Švecka radila manje testova no Srbija, go figure...
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

džin tonik

Aco Popara Zver

scallop

Samo da znaš, mamlaze. Proverio sam i "Antibody test for covid 19" je nepouzdan i reaguje na prehladu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

Više vjerujem Nestoroviću!

scallop

lilit

Quote from: Labudan on 26-05-2020, 15:48:10
nešto se pitam, ako utvrde kolektivni imunitet na 3%, onda to znači da je u Srbiji 200.000 bilo zaraženih, u Hrvatskoj preko 100.000, a brojke koje nam sada turaju su smijurija

onda će i ovo oko Britanije i Italije morati da se gleda u drugačijem svjetlu

procena za austriju (što se tiče antitela) u ovom momentu: 0,67%

Quote from: Labudan on 24-05-2020, 16:20:26
https://www.worldometers.info/coronavirus/

broj ukupnih testova

Srbija 217,856
Bosna 59,532
Hrvatska 61,482
Slovenija 75,110

btw, da li vi zaista verujete da je u srbiji testirano (PCR testirano - znači, virus load) 220,344 ljudi (wiki, 25. maj)? meni hilarious ako verujete i zanimalo bi me kojim mehanizmima uspostavite to verovanje.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

Quote from: Labudan on 26-05-2020, 16:49:26
ne kontam... ako imaš 100.000 zaraženih u Beogradu onda kako ćeš zaštititi interesne grupe? Već u startu ih nisi zaštitio. U stvari ne znamo još ni koliko ljudi je generalno preminulo u pojedinim državama pa da uporedimo s prethodnim godinama, vidiš da pričaju da svi broje preko one stvari, niko ne zna ko broji, kako broji ni zašto broji

Brnaba optužila Crnogorce da su falsifikovali smrtnost od korone itd

sad je javna optužba, za razliku od one Nestorovićeve za Hrvatsku

a sve se na kraju vraća na kolektivni imunitet

tako ja kontam, da ne dužim više i živciram lilit krasnom ekspertizom 8-)

pa da. na kolektivni imunitet do koga će se doći ili vakcinom ili infekcijom. ako se ide infekcijom, umiraće se kao što se trenutno umire u njujorku ili brazilu. ja sam za to da sačekamo vakcinu.
naravno, svet ne može stati, nadajmo se da će zakoni verovatnoće odraditi posao i da će eventualni supersprederi infekcije (ljudi koji statistički mogu da zaraze više od jedne osobe) ostajati kod kuće kad ih zaboli grlo. :)

lilit

Quote from: mac on 26-05-2020, 16:59:57
Cilj je da pomoć dobiju svi kojima je pomoć potrebna. Ta pomoć nije bog zna šta, osim eto tih respiratora, ali oni valjda spasavaju živote.

ja bih pre rekla da je bitno ne doći do respiratora, i to pokušavaju da rade u nemačkoj i austriji. i verovatno mnogim drugim zemljama.

lilit

što se tiče testova, trenutno se priča o dve vrste (mislim da sam ovo pisala pre dva i po meseca nadugačko, kao i to da su nestorović i kon embecili  :twisted: ;) ):

1. PCR, gde se testira viral load (da li je virus aktivan u organizmu),
2. serološki testovi (antitela) koji se ugrubo dele na quick testove (kao test za trudnoću) i elisa-based testove.

svi trenutno dostupni quick testovi su nepouzdani, kao i većina elisa-based testova. nije to nikakva nauka ni čudo, prosto svi testovi moraju da prođu period optimizacije, standardizacije i validacije. da bi se to uradilo morate (kao i u svakom elementary postavljenom eksperimentu) da imate sve moguće kontrole, uključujući i pozitivnu i negativnu, a kad se radi o novom virusu, onda to ipak malo traje, bitno je isključiti krosreaktivnost sa drugim, sličnim, virusima. al ni to nije nemoguće. mi smo testirali veći broj quick testova i, sad već 17 elisa-based, i došli do zaključka do kog su došli i svi drugi, a to je da je ECLIA test koji valja Roche, the best of the best. i da je krosreaktivnost sa drugim korona virusima minimalna. ameri su takođe počeki da ga koriste, nakon što im je studija u kaliforniji pokazala da 15% populacije ima antitela (false positive), pa se neki Fauci verovatno zapitao, hm, kako je to moguće? :lol:

evo full info na nemačkom za ECLIA test, al ima slika, snaći ćete se:
https://www.roche.de/diagnostics/tests-parameter/elecsys-anti-sars-cov-2.html?q=eclia%20covid#Test-Merkmale

https://www.business-standard.com/article/current-affairs/govt-allows-import-of-superior-testing-technologies-in-covid-19-battle-120050101144_1.html

scallop

Quote from: lilit on 30-05-2020, 09:55:25

btw, da li vi zaista verujete da je u srbiji testirano (PCR testirano - znači, virus load) 220,344 ljudi (wiki, 25. maj)? meni hilarious ako verujete i zanimalo bi me kojim mehanizmima uspostavite to verovanje.

Ustvari, u Srbiji uopšte nema testiranja, nema ni lekara ni obolelih. Vučiću neko nacrtao poželjnu krivu toka epidemiju, pa tako i saopštavaju. Meni je HILARIOUS kako se uspostavlja takvo verovanje.

Aco Popara Zver

Austrija 0.67%, to bi značilo 50.000 zaraženo a Austrija izbrojala 16.000! Ni bečka šnicla više nije što je bila! 8-)

Pf, za Bosnu znam da su uvezli korejske testove, rodica mi radi na tome, imajući u vidu da su jeftini zašto ne bi u Srbiji uradili 200.000 testova, prije će biti da su ostali premalo odradili. Plus Kinezi donirali te laboratorije, što bi se to lagalo, prvo Kinezima ne odgovara da lažu jer je dušu dalo za siću politički i ekonomski približiti Srbiju.

I jopet niko nije uhvatio ni trećinu zaraženih. Ni 0.67% u Srbiji.

Ali daj nam ultimate pitanje: lažu li Hrvatska, Crna Gora, Grčka...? Moram znati! 8-)

Misim jel svjesno lažu ili su samo nesposobniji no što sam mislio

scallop

Čim se neko upusti u računanje, krenuo je od pogrešnih podataka. Tako u Austriji ima 2,5 puta više preminulih nego u Srbiji. U Kaliforniji imunitet 15%!!!! U Bosni koriste testove iz J. Koreje, a u Koreji češu glavu od novih slučajeva zaraze! Dobićeš koronu od silnih studija koje dokazuju da naše valja, a tuđe ne valja. Čist marketing. Bolje da nas dvojica krenemo unazad od Borne. Dublje od VIII veka postaje još zanimljivije.

Aco Popara Zver

Seul ima nove slučajeve a Podgorica i Zagreb nemaju, ima li veće zagonetke. Hrbi.

scallop

U pandemiji laganja sve je upotrebljivo.

Aco Popara Zver

lilit

Quote from: Labudan on 30-05-2020, 10:43:39
Austrija 0.67%, to bi značilo 50.000 zaraženo a Austrija izbrojala 16.000! Ni bečka šnicla više nije što je bila! 8)

Pf, za Bosnu znam da su uvezli korejske testove, rodica mi radi na tome, imajući u vidu da su jeftini zašto ne bi u Srbiji uradili 200.000 testova, prije će biti da su ostali premalo odradili. Plus Kinezi donirali te laboratorije, što bi se to lagalo, prvo Kinezima ne odgovara da lažu jer je dušu dalo za siću politički i ekonomski približiti Srbiju.

I jopet niko nije uhvatio ni trećinu zaraženih. Ni 0.67% u Srbiji.

Ali daj nam ultimate pitanje: lažu li Hrvatska, Crna Gora, Grčka...? Moram znati! 8)

Misim jel svjesno lažu ili su samo nesposobniji no što sam mislio

ama naravno da ne možeš da uhvatiš sve inficirane, posebno kad imaš 40% onih koji su inficirani a prođu bez ikakvih simptoma (ništa neobično, zato i imamo imunski sistem). kako ti to zamišljaš? to bi moglo samo kad bi austrija istovremeno mogla da testira 8 miliona ljudi.

što se tiče srbije i PCR testiranja, nemoguće je da su testirali 200k jer im znam kapacitet (znam = znam cifre. u prevodu: nikad ne pričam napamet.  kad ne znam, suzdržim se od komentara). a to da trenutno ministarstvo zdravlja laže svet (i domaći i inostrani) nije ništa novo. 2018. godine na nekoj WHO konferenciji su nas obavestili da je srbija uvela obaveznu MMR vakcinaciju, a u srbiji, istovremeno, nisi mogao da se vakcinišeš tom vakcinom ni kad ti je život bio ugrožen. :mrgreen:

lilit

Amid surge in Israeli virus cases, schools in outbreak areas to be shuttered | The Times of Israel

https://www.timesofisrael.com/amid-spike-in-virus-cases-schools-in-outbreak-areas-set-to-shutter/
QuoteBar Siman-Tov warned the path was "short" to having hundreds of new cases a day and from there to thousands of new infections, but said a potential second wave of the virus "depends solely on our behavior." He called on Israelis to refrain from visiting their grandparents, saying it was better to speak with them by videoconferencing apps such as Zoom.

drugi talas može da krene vrlo lako. čuvajte se.

scallop

Quote from: lilit on 31-05-2020, 09:24:11

što se tiče srbije i PCR testiranja, nemoguće je da su testirali 200k jer im znam kapacitet (znam = znam cifre. u prevodu: nikad ne pričam napamet.  kad ne znam, suzdržim se od komentara). a to da trenutno ministarstvo zdravlja laže svet (i domaći i inostrani) nije ništa novo.

Naravno da lažu i da bi bilo uverljivije sjebu domaću privredu, turizam, prosvetu i sve ostalo. Avioni iz Kine i Rusije dovoze teško naoružanje, a ne medicinsko osoblje.

Aco Popara Zver

Lilit, tvrdiš da lažu da su Kinezi donijeli 2-3 mobilne laboratorije, kapacitet bar po soma testova dnevno?

Mislim oni prije dolaska Kineza jesu radili mizeran broj testova, što se poklapa s tim što pričaš od prije, ali onda reci da lažu i Kinezi sada. Po dolasku Kineza broj testova se uvećao, prije toga je bio najgori u regionu.

Prosto, vodim se logikom da se Kinezima ne isplati da simuliraju ovo.

A jasno je da se virus uhvatit ne može, kao kad mrava hoćeš da se riješiš pincetom, samo moram ukazati da je i Austrija posrnula! 8-)

Meni je tu interesantna samo politička manipulacija među zemljama, fazon Hrvatska ne otvara granice drugima ili Crna Gora, a oslanjaju se samo na testove koji ne hvataju bogznašta.

Kontaš da su kriteriji za političke odluke još retardiraniji nego obično, ova korona katalizator gluposti. I onda jednog dana dođe izvještaj o antitijelima i šta će onda

scallop

To ti je kao Srećko i Felice iz Crne Gore. Prvi dokumentovani lažovi bili su Herodot i Platon. Posle je bilo lakše. Ma, svi će da lažu i za kolektivni imunitet. Krdo je to.

Aco Popara Zver

Ne može u Austriji bit 0.67% a u Srb, Hrv, Cg 0.00067%.

scallop

Quote from: Labudan on 31-05-2020, 13:14:24
Ne može u Austriji bit 0.67% a u Srb, Hrv, Cg 0.00067%.

Sve zavisi od kvote.

lilit

prilično sumorno, frka mi kako će oktobar izgledati. nadam se da će biti da sam mračila bez potrebe.

i dalje važi: jedina trenutno dostupna zaštita je distanca i 70% etoh u džepu kad sta napolju i ne možete da operete ruke. naravno, ne trpajte ih in general u oči, nos i usta.

QuoteConvalescent plasma not helpful in China study; hydroxychloroquine doesn't prevent infection

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-science-idUSKBN23A34B

Aco Popara Zver

Nestorović kaže lažu jer je hlorokin jeftin tuturutu 8-)

Imam dva litra alkohola i ispucale ruke, kakav septembar, sredite to! 8-)

Aco Popara Zver

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

scallop

scallop

Biće još sličnih tekstova. Pročitao sam za one koji nemaju vremena. Kao što sam ja počeo od fizičke hemije, tako "struka" polako stiže do nje. Malo me je zbunilo šta oni smatraju pod droplet i aerosol, ali sam se izborio. Dakle, sam virus ima dimenzije 0,09 - 0,12 mikrona, sa prtljagom za preživljavanje (droplet) sve ispod 5 mikrona, između te dve veličine smestili su aerosol. Valjda je za njih aerosol sve što izgubi gravitacioni potencijal (terminalna brzina padanja) pa lebdi. Sve preko toga je pljuvanje u dalj, a tome smo vični. Za laike sam uvek koristio priču o duvanskom dimu. Kad se izduva, primetne su bela i po obodu plavičasta boja. Bela je za čestice preko 1 mikron, a plavičasta, jer se na njoj lomi svetlost, manje od mikrona.

E, pa, studije iz te oblasti su ustanovile da zaraznost virusa u droplets zavisi od inicijalnog dometa pre nego što padnu na tlo (to je onih 1,5 metra distance), a aerosol, koji lebdi, opstaje (posebno u zatvorenom prostoru) i duže. To ugrožava pravilo distance, pa vidite šta ćete. Utešno je da virus NE OPSTAJE bez prtljaga (vlaga, pljuvačka). Tu se već ponaša kao svako živo biće, putnik zavisi od toga šta ima u ruksaku i čuturi sa vodom. Sa mnogo prtljaga će brzo da padne na zemlju, sa malo će stići dalje, ali u lošem stanju.

Ako ima pitanja mogu da objasnim. Ova nauka mi je struka, a pisanje navika.

Meho Krljic

scallop

Do juče u okrugu Tulsa (manje od milion žitelja) 363 preminulih i mahnita protestna okupljanja. U SAD panična testiranja efikasnosti "potencijalnih" vakcina sa uspešnoću ranga if... if... if... Biće da ćemo sačekati tih godinu dana, kao što smo čekali TwoWeeks-ovih dve nedelje.

Možemo da vratimo Makronu njegov velikodušni poklon u hlorokinu. EU nam i dalje nudi neupotrebljiva rešenja.

Sinoć sam čitav sat ubeđivao prijateljicu sa hroničnim oboljenjem, u porodici sa dijabetesom i Daunovim sindromom i troje dece, da udari tajke na batajke i prihvati poziv prijatelja za vikend na Kosmaju. Biće Nestorović na kraju u pravu da je vreme da se naoružamo lakšom formom korone. Mi matori ćemo još neko vreme biti oprezni i držati distancu.

Aco Popara Zver

varvarin

https://www.b92.net/zdravlje/vesti.php?yyyy=2020&mm=06&dd=26&nav_id=1700354

Evropski regulator uslovno je odobrio upotrebu antivirusnog leka remdesivira za obolele od kovid-19, što je prvi lek koji je dobio preporuku na Starom kontinentu.

U tekstu mi se najviše dopalo ovo:
...Cena leka u Evropi još nije poznata. U Sedinjenim Američkim Državama remdesivir bi mogao da košta do 5.080 dolara po tretmanu, a generički lek indijskog proizvođača mogao bi da se prodavaje po ceni između 5.000 do 6.000 rupija što je od 66,13 do 79,35 dolara. xdrinka

Aco Popara Zver

Neoliberalizam.

scallop

To je kao kad Ray Ban cvikeri koštaju 199$, a samo danas 19,9$. To je onaj lek za koji sam pisao da je nastavak napuštenih istraživanja od Ebole do SARS-a. Sve će sad da nam naplate, ako mogu. Oni koji žive od 5000$/god. radije će da prožive tu godinu. Ko želi da živi večno?

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

ovaj prolupo, prije neki dan pričao da je Crna Gora bila spremnija za koronu od Srbije, šta sad priča, da je bilo 300 zaraženih a da su ovi krili, odakle mu ta informacija? To iz onog teksta birnovog nije mogao pročitati.

lilit

Quote from: Labudan on 26-06-2020, 13:03:19
ovaj prolupo, prije neki dan pričao da je Crna Gora bila spremnija za koronu od Srbije, šta sad priča, da je bilo 300 zaraženih a da su ovi krili, odakle mu ta informacija? To iz onog teksta birnovog nije mogao pročitati.

ti ozbiljno pitaš odakle zoranu radovanoviću info? imam ga i ja. a da neće on.  xrofl
al sad je gotovo; ko preživi, neće umreti, a ko ne umre, možda ne zakači nešto od ovoga:

u suštini, većini neće biti ništa, a to je sa stanovišta očuvanja vrste jedino bitno. ne?  :lol:

lilit

meanwhile, edicija: ne može nam niko ništa:

http://www.nacionalnisimpozijumcovid19.rs/#program

koje su ovo budale, majko mila  nas-rofl

Aco Popara Zver

Ah, pa super što si podebljala jednu od Radovanovićeve 2 umotvorine, al kad se posmatraju kao cjelina ne zvuče baš uvjeravajuće.

Naravno, ja se ne bih iznenadio ni da je 500 dnevno, ali podsjetiću te što si sama rekla: jel oni uopšte testiraju toliko?

Inače, rođa iz Bg mi drma groznica pet dana, još nisu svratili, on se preznojava i tako.

lilit

podebljala sam ono za šta znam sigurno da je tačno i da su muljali, a ne da bih izvlačila iz konteksta prvi deo izjave, koji sam ostavila "nepodebljan" i na mestu na kom je bio (pa svi mogu da vide šta piše).
ne testira se previše, pola testiranih su pozitivni. otprilike.
nadam se da će ti se rođa oporaviti brzo i da neće imati nekih posledica.

tomat

Zet od koleginice se dva dana mlatio po lekarima onako kilav, više čekao nego što je bio pregledan. Na kraju ga nisu testirali, rekli da nije ćovid nego neki drugi virus. Kako su to zaključili, i koji je drugi virus u pitanju niko ne zna.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

dobro da odmah znaju da je virus a ne bakterija! :)

Aco Popara Zver

problem je što nije samo Srbija povećala brojeve nakon 21. juna, već i okolne zemlje, uključujući Hrvatsku

što bi Hrvatska čekala srpske izbore da brojke skoče? Ili Crna Gora...

e sad, možda Radovanović pretpostavlja da svi koji su u kontaktu sa epidemiolozima su već tu, ali zapravo oni još nisu testirani, kao moj rođo. Da je reko ni ne testiraju ih iako su mogli, nego odugovlače, preskaču mlađe dok ne prođu izbori itd pa da prihvatim... nego reče baš oni testirali, našli 300 i slagali

muljanje može i da ne bude baš tako banalno. Nači prosto ne testiraš rođu koji je u evidenciji i prije izbora i ne možeš izvijestiti da je pozitivan.

nači on tvrdi da su izradulali i koronu! 8-)

a eo i ove tematike
https://www.danas.rs/drustvo/kako-su-evropske-zemlje-vodile-statistiku-umrlih-od-korone/

šta o tome brojanju umrlih misliš

Aco Popara Zver

Quote from: tomat on 27-06-2020, 01:01:25
Zet od koleginice se dva dana mlatio po lekarima onako kilav, više čekao nego što je bio pregledan. Na kraju ga nisu testirali, rekli da nije ćovid nego neki drugi virus. Kako su to zaključili, i koji je drugi virus u pitanju niko ne zna.

sestrina ćerka 16 mjeseci fasovala nešto u vrtiću, mala slini, kašlje, 38 stepeni. Sestra mi promukla, kašlje, temperatura. Čuvala je baba i ona dobila. Čuvo je i ja al normalno nisam joj ni dupe obriso i jedini sam izgleda preživio 8-)

al eto baba je srčani bolesnik i prošla klasičnu priču s prehladom i svim tim

samo me čudi da usred juna ima još koječega, ne samo korone

lilit

Quote from: Labudan on 27-06-2020, 01:31:22
a eo i ove tematike
https://www.danas.rs/drustvo/kako-su-evropske-zemlje-vodile-statistiku-umrlih-od-korone/

šta o tome brojanju umrlih misliš

belgijanci broje sve koje su im zaličili na koronu, bili pozitivno testirani ili ne, u one koji su umrli od korone; a srbi i one koji su bili pozitivni a nije im ličilo da su umrli od korone, ubrajaju u one koji nisu umrli od korone. po meni, oba pristupa su sumanuta. ne znam zašto su se belgijanci odlučili za tu varijantu, a znam zašto su srbi.

zašto je sumanuto? recimo, imaš osobu koja boluje od izlečive leukemije. ona je na terapiji i imunski sistem joj je zbog terapije down. zakači virus i umre. od čega je umrla? pa nije od leukemije. a računa se da jeste. plus, srbija sve one koje nije stigla da testira, a umrli su sa simptomima, ne ubraja u one koji su umrli od korone već od upale pluće, npr.

austrija i nemačka broje sve koji su umrli, a imali simptome + bili pozitivno testirani na sars-cov-2, u one koji su umrli od korone.

scallop

I tu se vratimo na prapočetak: da li smo umrli OD korone ili SA koronom. Ako se pogleda onaj fatalni tajni spisak indikacija korone ispada da imam sve simptome bar desetak godina, a tu sam. Nisam ih POJAČAO virusom. A sva brojanja u svetu su proizvoljna i svi pomalo lažu.