• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

tomat

Kacu se kod nas na poslu pojavili pozitivni slučajevi niko nije pitao ko je s kim bio u kontaktu, nisu proveravali ni ljude sa kojima dele kancelarije.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Aco Popara Zver

pitaju zaraženog, on slaže i izostavi koga hoće
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Ne znam da le te zanima forenzika za virus ili bi samo da konstatuješ da "niko nije pitao". Nisam specijalista, ali sam jednom radio forenziku eksplozije skloništa u Iraku. To je proces. Ako je rečeno da Beograd u ovom trenutku tegli oko 80% zaraženih na dnevnom nivou, a to je oko 250 pacijenata, dobra je okolnost ako se ulovi 3 sa istog mesta. Složimo se na oko sto lokalnih forenzika dnevno. Koliko tragača je potrebno, ako se moj tim sastojao od četiri osobe? Na RTS1 od ukidanja vanrednog stanja stoji upozorenje "Budimo odgovorni". Jesmo li odgovorni? Nismo. Firma moga sina, a nije neka fabrika, u proteklih desetak dana je pokušavala da promrda. I Išlo im je. Pazarili su dve koleginice sa virusom i sad sin ponovo radi "od kuće" i neće da nam pređe prag. To je za mene "odgovorno". Jesmo li se razumeli ili sam i dalje nerazumljiv narcisoidni kolektivista?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

ne znam nikog da se na poslu zarazio

scallop

Quote from: Labudan on 12-07-2020, 14:37:03
ne znam nikog da se na poslu zarazio

Velika misao. Ti ni ne znaš šta je "posao". Odu da plate račun ili poresku obavezu, odu službeno u Novi Sad ili Pančevo. Na šalteru provuku karticu za natočeni benzin.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Aco Popara Zver

kažem ne fasuju od kolega nego rođaka i prijatelja

ako je neko istovremeno i jedno i drugo to je druga stvar

na šalteru i službenom putu da se zaraze, volio bih da vidim dokaze za to. Misim, nije nemoguće, samo jopet, ljudi poslije stavljaju maske preko očiju na benzinskoj pumpi a dođe im striko, njega izbalave zdravog pravog

scallop

Tebi svaka čast kad povezuješ uzroke i posledice. Ovo je ista priča u kojoj je mukotrpno dopreti do uzroka. Naravno da te na kraju zarazi neko blizak od koga se nisi zaštitio. Jer se on nije zaštitio onako kako se od njega očekivalo. Živ se userem kad mi žena ode da baci đubre.

Aco Popara Zver

što, jel ode kod komšinice poslije bacanja đubreta haha

mislim da ne može ovo lako da se fasuje, čak ni u liftu s nekom osobom

džin tonik

Quote from: Labudan on 12-07-2020, 10:58:06
A u Sloveniji prate oboljele hahaha

sta je tu za hahatanje?
i u hr u ovom trenutku imas, nakon sto se poslije odlicne prve reakcije, a iz politickih i privrednih razloga, pravilo da se moze vjerovati rezultatima beograda, pa dozvolila balkanijada, jos uvijek funkcionalni stozer. stotinjak epideomiologa na rubu je izdrzljivosti pri 24/7 pracenju aktualnog stanja, utvrdjivanju kontakta oboljelih. postoji oko 1k aktivnih slucaja, skoro 5k osoba stavljeno je u izolaciju.
znaci, prate. zato imaju rezultate. rezultati su proporcinalni radu, ne fantastici.

Aco Popara Zver

Eo pakujem kofere, dolazim na more!

lilit

Immunity to Covid-19 could be lost in months, UK study suggests    

https://www.theguardian.com/world/2020/jul/12/immunity-to-covid-19-could-be-lost-in-months-uk-study-suggests?CMP=share_btn_tw

Quote"I cannot underscore how important it is that the public understands that getting infected by this virus is not a good thing. Some of the public, especially the youth, have become somewhat cavalier about getting infected, thinking that they would contribute to herd immunity. Not only will they place themselves at risk, and others, by getting infected, and losing immunity, they may even put themselves at greater risk of more severe lung disease if they get infected again in the years to come."
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

https://www.facebook.com/zdenkobajo/videos/4225727994119264/

Sasvim je svejedno da li je ovaj video, objavljen 1 aprila, autentičan, dobro preveden, ili na bilo koji način izmanipulisan. To bi bio SF iz 2012.

Aco Popara Zver

ova korona neki savršeni virus, ko da ga je neko napravio 8-)

scallop

Opet, na N1 "kolega" - toksikolog, javno izjavio da suzavac (CS) spada u bojne otrove. Biće da se radi o lekaru. Odgovorno tvrdim da CS ne spada u bojne otrove. Imao sam bliski susret sa njime. Neću da pričam o okolnostima, ali sam privremeno oslepeo, zenice su mi bile crvene, a beonjače zelene. Kao poručeno za horor film. Naši tadašnji lekari su me pitali jesam li se usr'o, a ako nisam da ne brinem. Tada su i lekari nešto znali.

U svakom slučaju, CS je idealno sredstvo za iskašljavanje i podelu virusa sa okolinom. Pa, ako neko planira učešće na viralnim protestima, neka planira i posledice. Međutim, ako ima radoznalih na ZS, mogu i da dopunim.

mac

Verovatno je hteo da kaže "hemijsko oružje" umesto "bojnog otrova". Treba biti precizan.

scallop

U ovo jebeno vreme valja biti oprezan. Sve se da zloupotrebiti.

scallop

I sada neki mamlaz, jebe mi se koji, na N1 konstruiše svoju istinu. Naivni pazare, promišljeni se zgražaju. Saldo - nula. Fakat je da protesti Vučiću nude opcije. Definitivno zna da priznanje lažne države Kosovo nije opcija i to će iskoristiti. Takođe, da opozicija nije konzistentna i da nema racionalni stav. Imaju zahteve, a Boga mole da im se ne ispune. Da li neko uopšte misli da smo u stanju da oformimo neki novi krizni štab protiv korone? Neku prelaznu vladu koja neće da nas pređe? I koliko vremena ćemo baciti preko ramena? Mene jedino iritira izjava člana SANU koji smatra da moramo da prihvatimo sve što nam se nameće. Nikad nismo, pa nećemo ni sada.

scallop

I sad, Radovanović izjavi da se "uz striktno poštovanje mera" može uspostaviti kontrola. Šta to, sad, znači?

Aco Popara Zver

Znači da prde kao da je ratno stanje, a vučić je glavnokomandujući u ratnom stanju, pa im se vučić javi kao da je ratno stanje, pa se onda žale da ne poštuje procedure jer u stvari nije ratno stanje.

scallop

Mene je samo sramota što su Šiptari konzistentniji od nas. Mi ćemo da se proseravamo i kad nas niko ne tera.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 13-07-2020, 13:50:55
Verovatno je hteo da kaže "hemijsko oružje" umesto "bojnog otrova". Treba biti precizan.

https://www.facebook.com/ivan.zivkov.1/videos/10222961177608018/

mac

Prvo sam mislio da sam bezbedan...

scallop

Sad i N1 kaže da CS otvara vrata za koronu. Bezbedan si, Mac, samo ako ne zineš da ga gutneš.

Aco Popara Zver

lilit

samo da obavestim cenjeni odijens da trenutno kupujem FFP2 maske jer im je pala cena i mentalno se pripremam za dolazak jeseni. mislim da ću najkasnije u avgustu da natankujem brašno, šećer i konzerve, a vakcinu protiv gripa sam već kaparisala u firmi. toliko u ovom hrčak_javljanju.  xrofl

Aco Popara Zver

lilit

moram da priznam da mi likovi iz kriznog štaba i okoline više nisu ni zanimljivi, da je pravne države, već bi bili u zatvoru jer su se prihvatili nečega za šta kompetence nemaju a previše ljudi je umrlo kao direktna posledica njihovog baljezganja.

evo nešto bitno:

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

pa ček, jel kriv Vučić ili liječnici? 8-)

mac

Why not both?

angel011

Quote from: lilit on 15-07-2020, 00:29:56
samo da obavestim cenjeni odijens da trenutno kupujem FFP2 maske jer im je pala cena i mentalno se pripremam za dolazak jeseni. mislim da ću najkasnije u avgustu da natankujem brašno, šećer i konzerve, a vakcinu protiv gripa sam već kaparisala u firmi. toliko u ovom hrčak_javljanju.  xrofl

Očekuješ nestašice, ili da će biti zatvaranja u kuće?
We're all mad here.

Aco Popara Zver

lilit

Quote from: angel011 on 15-07-2020, 09:51:22
Quote from: lilit on 15-07-2020, 00:29:56

Očekuješ nestašice, ili da će biti zatvaranja u kuće?

sve to je posledica onog čega očekujem (i nije nikakva mudrost) a to je da dolazi jesen a sa njom i hladnoća koja ne prija našoj mukozi (nos, usta, grlo) te smo podložniji celoj plejadi virusa prehlade (rino, corona, etc - koje UV i T trenutno drže pod kontrolom). plus nam stiže draga influenca. i bez sars-cov-2 je to situacija u kojoj se vakcinišem protiv gripa i pokušavam da izbegnem ostale virusne primerke koliko god mogu. izbegavam ih smanjenjem kontakata te ću da natankujem elementarne - takoreći ratne :lol: - potrepštine, neće da se baci.
niko srećniji od mene ako se pokaže da su mi prognoze netačne.

angel011

A, ok, pomislila sam da nemaš možda neke informacije da će biti nestašica, ili tako nešto.
We're all mad here.

Aco Popara Zver

Dolaze skakavci a korona udara na testise. Niko ne sluša Nestorovića a on kaže zadnje vrijeme došlo.

Aco Popara Zver

Eo nove zanimacije

lilit

Quote from: angel011 on 15-07-2020, 13:07:39
A, ok, pomislila sam da nemaš možda neke informacije da će biti nestašica, ili tako nešto.

a ne. to bi bilo neozbiljno.

Aco Popara Zver

tomat

Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

Daklem, d plot tiknz. Zet od koleginice što mu rekli odokativno da nije korona no nešto drugo, dobio rezultate testa. Prvo dobio rezultate PCR testa, negativne. Dan kasnije dobio rezultate brzog testa, prisutni IgM i IgG. Sad ako Lilit može da rastumači šta to znači. Nešto pretraživao, kaže internet da je PCR bog, odnosno ako ima IgM i IgG onda PCR kaže jeste ili nije trenutno zaražen. Ovom rekli pošto ima IgM, to znači da je trenutno zaražen.

lilit

PCR je bog u prvih 10 dana od infekcije; virus je probio mukozne barijere i krenuo da se replicira u nosu (manje) i grlu (više). tad se uzima nazofaringealni bris i moguće je detektovati virus (virusnu RNK). u trećoj nedelji virusni load kreće da pada (zato što se virus spušta ka plućima ili ga imunski sistem sredi) i PCR (nazofaringealni bris) više nije pouzdan. al nakon dve nedelje od infekcije je kod najvećeg % inficiranih moguće detektovati antitela (IgM, a i IgG). IgM pada ranije a IgG traje neko vreme (npr. kod Sars-1 IgG oko 2 godine, kod malih boginja mnogo duže).

IgM SAMO sa pozitivnim PCRom znači da si akutno inficiran jer IgM može da se detektuje i 6 nedelja nakon infekcije (lekarska dogma je da je IgM dovoljan da se kaže da je infekcija akutna al to imunološki nije tačno).
naravno, da bi detektovao antitela, moraš da imaš pouzdan test, a (worldwide) ne postoji pouzdan brzi test. mi smo testirali dvocifren broj i svi su bili crap.

tako da, za kejs koji si izložio, meni izgleda kao da zet nije bio inficiran. al ako baš želi da zna i može da uradi ECLIA test na IgG, znaće sigurno. :) a problem je što kod ovih koji su bili asimptomatski, antitela ne traju predugo.

tomat

Blagodarim Lilit.

Al kako nije bio inficiran a ima i G i M antitela?

lilit

pa ,,ima anti-Sars-Cov-2 IgM i IgG detektovane brzim testom" ne znači da zaista ima anti-Sars-Cov-2 IgG i IgM. ne postoji pouzdan brzi test worldwide. brzi testovi su smeće. uglavnom su false positive.

Truba

Kod nas 2 premijera pozitivni
Jedan upala pluca
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

Dačić prije dva mjeseca reko kad bi našli vakcinu ove godine značilo bi da je virus podmetnut.

lilit

krajnje vreme došlo kad i big pharma upozorava budale. antivakseri na aparatima.

Truba

Umro mi majstor za renaulte
https://www.google.com/amp/s/avaz.ba/vijesti/bih/582050/tuga-preminuo-poznati-automehanicar-edvin-mujovic%3famp=1

Zarazio se na svadbi u sandzaku
Nije bio bolestan ali kazu citav zivot imao slab imunutet
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

lilit

džin tonik

mnogo se skrenulo u politicke teme, vratimo se koroni: postoje vrlo pozitivni efekti svojevrsnog lockdowna na prirodu:

priroda se obnavlja