• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Aco Popara Zver

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

tomat

Quote from: tomat on 15-07-2020, 19:20:14
Daklem, d plot tiknz. Zet od koleginice što mu rekli odokativno da nije korona no nešto drugo, dobio rezultate testa. Prvo dobio rezultate PCR testa, negativne. Dan kasnije dobio rezultate brzog testa, prisutni IgM i IgG. Sad ako Lilit može da rastumači šta to znači. Nešto pretraživao, kaže internet da je PCR bog, odnosno ako ima IgM i IgG onda PCR kaže jeste ili nije trenutno zaražen. Ovom rekli pošto ima IgM, to znači da je trenutno zaražen.

žena mu i dete pozitivni, i serološki i PCR, što znači da je i on verovatno prećero koronu preko leđa. inače, u momentima kad mu je bilo najlošije su ga cimali dva dana i poslali kući sa šac dijagnozom da mu je nešto drugo u pitanju.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

lilit

Quote from: tomat on 20-07-2020, 16:20:55
žena mu i dete pozitivni, i serološki i PCR, što znači da je i on verovatno prećero koronu preko leđa. inače, u momentima kad mu je bilo najlošije su ga cimali dva dana i poslali kući sa šac dijagnozom da mu je nešto drugo u pitanju.

ma horor je što je sve to na nivou šbbkbb.
verovatno? moguće. to bi onda značilo da mu je PCR rezultat bio pogrešan: i) zamenjen uzorak, ii) nisu uzeli uzorak kad je trebalo, iii) pogrešno pipetiran, etc. imajući u vidu da uzorke ne rade u duplikatu, ovo poslednje zvuči najrealnije. a možda nije ništa od toga.
kako god, nadam se da će svi pregurati infekciju bez posledica.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

danas objavljeni rezultati 2 clinical triala (oxford, phase 1/2 i kina, phase 2) nakon vakcinacije njihovim kandidatima. obećavajuće u oba slučaja.
komentar u lancetu je odličan i jednostavan.

Dystopian realities generate utopian visions.  xsmlove2

lilit

naravno, ovo gore je obećavajuće al je DUGAČAK put od faze 2 do licenciranja vakcine i puštanja u prodaju. ako budemo imali vakcinu sledeće godine, biće brže nego ikad do sada.

mac

Pa mogla bi moderna medicina da poradi na tim tajminzima... Će pocrkamo ovde..

EDIT: Pade mi napamet ovako laički, za sve viruse su potrebni receptori. Što ne bismo katalogizirali sve receptore i napravili bezbedan bloker za svaki, pa kad se pojavi virus koji se vata na neki egzotični receptor, a mi već imamo serum za to?

Aco Popara Zver

lilit

Quote from: mac on 20-07-2020, 18:47:11
Pa mogla bi moderna medicina da poradi na tim tajminzima... Će pocrkamo ovde..

EDIT: Pade mi napamet ovako laički, za sve viruse su potrebni receptori. Što ne bismo katalogizirali sve receptore i napravili bezbedan bloker za svaki, pa kad se pojavi virus koji se vata na neki egzotični receptor, a mi već imamo serum za to?

zato što receptori imaju funkciju (regulacija ćelija), virus is samo hijackuje. nije jednostavno odlučiti šta je pro a šta kontra u smislu tretmana: ne smeš da izblokiraš vitalne procese.

lilit

švedski lekari se obratili javnosti:

Sweden hoped herd immunity would curb COVID-19. Don't do what we did. It's not working.

QuoteWe do believe Sweden can be used as a model, but not in the way it was thought of initially. It can instead serve as a control group and answer the question of how efficient the voluntary distancing and loose measures in Sweden are compared to lockdowns, aggressive testing, tracing and the use of masks.

In Sweden, the strategy has led to death, grief and suffering and on top of that there are no indications that the Swedish economy has fared better than in many other countries. At the moment, we have set an example for the rest of the world on how not to deal with a deadly infectious disease.

In the end, this too shall pass and life will eventually return to normal. New medical treatments will come and improve the prognosis. Hopefully there will be a vaccine. Stick it out until then. And don't do it the Swedish way.

https://eu.usatoday.com/story/opinion/2020/07/21/coronavirus-swedish-herd-immunity-drove-up-death-toll-column/5472100002/

Aco Popara Zver

ima li koji švecki Radovanović dobjasni da nisu prijavili sve mrtve

lilit

Aco Popara Zver

lilit

jbg, ogroman procenat ljudi voli false hope, a nestorović im nadu deli šakom i kapom.
plus, ne mislim da laže. on prosto ne zna puno o Covidu a voli da priča. ni prvi, ni poslednji.

lilit

naslov je malo naduvan but it's ok. mislim, nije da nije bilo očekivano al je lepo za demonstraciju.

Flu deaths drop in Australia as coronavirus restrictions save hundreds of lives
https://www.abc.net.au/news/2020-07-23/coronavirus-restrictions-cause-flu-cases-to-drop-australia/12480190

lilit

Meho Krljic

'Major' breakthrough in Covid-19 drug makes UK professors millionaires

Almost two decades ago professors Ratko Djukanovic, Stephen Holgate and Donna Davies discovered that people with asthma and chronic lung disease lacked a protein called interferon beta, which helps fight off the common cold. They worked out that patients' defences against viral infection could be boosted if the missing protein were replaced.

The academics created a company, Synairgen, to turn their discoveries into treatments. It floated on the stock market in 2004, but a deal with AstraZeneca to treat viral infections in asthmatics fell through, and the shares collapsed.

Fast-forward a few years to the coronavirus pandemic, however, and suddenly any potential therapeutics for breathing difficulties were in high demand.

Aco Popara Zver

Aco Popara Zver

Kisićka sad reče kolektivni imunitet 7%, pilot istraživanje.

Nači 350.000 zaraženih bilo.

Aco Popara Zver

U stvari pola miliona, ne znam brojat

Aco Popara Zver

Zoran Milanović reče imunitet 10% u Hrvatskoj.

Nači Đokovid kriv za 400.000

lilit

Quote from: Meho Krljic on 26-07-2020, 07:09:44
Almost two decades ago professors Ratko Djukanovic, Stephen Holgate and Donna Davies discovered that people with asthma and chronic lung disease lacked a protein called interferon beta, which helps fight off the common cold. They worked out that patients' defences against viral infection could be boosted if the missing protein were replaced.
The academics created a company, Synairgen, to turn their discoveries into treatments. It floated on the stock market in 2004, but a deal with AstraZeneca to treat viral infections in asthmatics fell through, and the shares collapsed.
Fast-forward a few years to the coronavirus pandemic, however, and suddenly any potential therapeutics for breathing difficulties were in high demand.

lepo videti da su izgleda uspeli da naprave stabilan interferon beta za mukoznu primenu, al bilo bi dobro sačekati da daju uvid u rezultate, i objave idealno u nekom peer reviewed top journalu.

lilit

Quote from: Labudan on 26-07-2020, 20:05:53
Zoran Milanović reče imunitet 10% u Hrvatskoj.

Nači Đokovid kriv za 400.000

pre objavljivanja ozbiljnih studija, uvek mora dobro da se povede računa da imaš reprezentativan (non-biased) uzorak. nisam sigurna da je to ispoštovano u srbiji i hrvatskoj.

lilit

Quote from: Labudan on 26-07-2020, 17:07:31
U stvari pola miliona, ne znam brojat

evo ti novi avatar :lol:

lilit

lilit

Aco Popara Zver

Nestorović više nije član kriznog štaba. Eto, Vučić je prešo na tamnu stranu! 8-)

Aco Popara Zver

"Imali smo simulaciju epidemije na kruzeru Diamond Princess na samom početku. Videli smo da je na brodu bilo 4.000 ljudi, u zatvorenom sistemu, sa centralnom ventilacijom, znači idealno za širenje virusa. Oko 700 ljudi je bilo inficirano, umrlo 11, što je smrtnost 0,25 odsto."

https://stil.kurir.rs/lepi-zdravi/saveti-strucnjaka/129005/doktor-nestorovic-nosenje-maske-stvara-lazni-osecaj-da-si-zasticen-pa-ne-pazis-na-druge-mere

B.O.G. naučnog istraživanja i aristotelovske logike :lol:

Aco Popara Zver

lilit

166 kandidata za vakcinu trenutno u razvoju, od toga 26 u clinical trials, ostali u preklinici:

https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines

lilit

Meho Krljic

Imunologija je zaista vrtoglvo složena, ali ovaj tekst bar uspeva da sve to učini zabavnim.

tomat

Izgleda je Džordan Piterson popasao ćovid kod nas, odvikavajući se od benzodijazepina.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

Rusija odobrila prvu na svetu vakcinu protiv koronavirusa http://rs.n1info.com/Zdravlje/a628577/Rusija-odobrila-vakcinu-protiv-koronavirusa.html

Lilit, imaš li kakve informacije o ovome?

Ne znam hoće li antivakserima biti lakše ako nam Rusija isporuči vakcine.

Aco Popara Zver

lilit

Quote from: tomat on 11-08-2020, 12:34:05
Rusija odobrila prvu na svetu vakcinu protiv koronavirusa http://rs.n1info.com/Zdravlje/a628577/Rusija-odobrila-vakcinu-protiv-koronavirusa.html

ruska vakcina je otprilike na nivou: lilit napravila vakcinu, vakcinisala 76 sagitaša i niko od tih 76 nije imao većih problema. a onda zvala bobana da registruje vakcinu za sagitu i objavi na tviteru i instagramu.

neozbiljno je i neodgovorno, prvenstveno prema gamaleya institutu (dobar institut) koji razvija rusku vakcinu (na stranu što vakcina mnogo liči na onu oksfordsku :lol: ). pa je neodgovorno i prema sopstvenom građanstvu jer je proces registracije vakcine rigorozan upravo zato što ne želimo da dođe do štetnih efekata. može biti da će covid vakcina imati efekat kao vakcina protiv ebole i stimulisaće imunski odgovor onako kako treba, al može da bude i kao s dengi vakcinom gde se postojećom formulacijom stimulisao patološki imunski odgovor (ah, lilit antivax :lol: ). znači, mož biti i sa ovom ruskom a ne mora. i taj princip želimo ovde da izbegnemo jer sars-cov-2 nije selektivan kao ebola i dengi (pogađa i velikog belog čoveka :mrgreen: ). ne radi se ovde za ili protiv rusa, rusi imaju savršene naučnike, radi se samo o tome da su "registrovali" vakcinu koja ni u kini ne bi prošla registraciju, a u EU je nezamislivo.

naglašavam: nadam se da niko od običnog građanstva nije lud da primi vakcinu koja nije prošla fazu 3 kliničkog ispitivanja. ja ne bih.

evo gde smo trenutno s ruskom, a i svim ostalim kandidatima za vakcinu:
https://www.who.int/docs/default-source/coronaviruse/novel-coronavirus-landscape-covid-19-(2).pdf?sfvrsn=8eed631e_1&download=true

a evo šta treba završiti pre puštanja vakcine u upotrebu (kako ide razvoj jedne vakcine): phase 1 (testiranje na 30-50 ljudi), etc.

saturnica

Quote from: lilit on 12-08-2020, 11:27:29

ruska vakcina je otprilike na nivou: lilit napravila vakcinu, vakcinisala 76 sagitaša i niko od tih 76 nije imao većih problema. a onda zvala bobana da registruje vakcinu za sagitu i objavi na tviteru i instagramu.

dakle, umirem...  xrofl xrofl xrofl

džin tonik

znaci isto kao na zapadu, tek sto gomila potpunih idiota nije povukla 3 milijarde grantova da blebece sta sve ne rezumije, pa revidira sto ne razumije kad spozna sta jos manje razumije, pa revidira ono najmanje razumljivo prije desete revizije, pa se posavjetuje na 800 kongresa (honolulu, florida...), razmjeni iskustva razna, poze, postavi cjepivo, te unuci zrtava mogu 50 godina poslije istraziti koga bi praunuci mogli tuziti.

Petronije

.

Sent from my SM-A715F using Tapatalk

Arm the Homeless

tomat

https://rs.sputniknews.com/analize/202008131123200262-ana-gligic-primila-bih-rusku-vakcinu-njihovi-molekularni-biolozi-su-izvanredni/

Kaže Gligić 'sa velikim testiranjima ide i mogućnost velike greške', sa tom logikom najbolje da se testira na jednom čoveku, pa ako šljaka uspešnost 100%

Meho Krljic

Mislim, žena je virusolog pa sumnjam da ne zna kako se testiraju vakcine i na kolikim uzorcima i kojim procedurama tako da... ko zna kakva je muka tjera da priča ovakve gluposti.

Aco Popara Zver

pa objasnila je šta misli, sad je li to tačno je drugo pitanje

lilit

Quote from: lilit on 21-05-2020, 12:51:55
gledala sam anu gligić i slošilo mi se. bez ikakve želje da potcenjujem njen minuli rad, ana je ostala tamo gde je bila sedamdesetih, svet je otišao dalje. nije to ništa loše, lepo ju je bilo videti na tv-u, ali toliko non-scientific stvari da iznese?
...
i to ja kao NEVIRUSOLOG znam jer je to deo opšte mikrobiologije. ona bi to morala da zna i spavajući. etc etc. ili se suzdržati od iznošenja (javno) mišljenja.

kao i onomad u maju (turist korona, virus pasažiranjem u ljudima slabi, neće je biti na leto jer nema ni gripa, etc), i u avgustu mi nije jasno zašto ana gligić daje izjave koje su 100% pogrešne. danas je 2020. godina, ono što je važilo sedamdesetih ne važi danas. molekularna biologija, biohemija, imunologija, vakcinologija etc danas nisu ono što su bile sedamdesetih.

danas je situacija takva da je master student u mom labu u stanju da ubaci spajk (glavni outer membrane protein sars-cov-2 virusa) u replication-deficient adenovirus (a to nije inaktivisani virus kako kaže ana, inaktivacija je nešto drugo), nije čudo što su rusi uspeli  :roll: ,  to je rutinska procedura.
rusi rade prime-boost vakcinaciju (rutina), prvo daju neki tamo adenovirus 26 sa eksprimiranim sars-cov-2 spajkom, a onda bustuju istim spajkom al koriste adenovirus 5 kao vektor (nosač).
evo ovo rade:
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04436471?term=vaccine&cond=covid-19&draw=4

problem koji vidim (a i ja imam svog kandidata za vakcinu  xrofl ) s njihovim pristupom je efikasnost (safety je verovatatno OK) vakcine upravo zbog tog nosača jer (sad ću probati da uprostim al ne znam koliko je moguće) nema ko do sada nije bio izložen tim tipovima adenovirusa (to kaže i ana gligić al ne razume da je to problem u ovom slučaju a ne prednost), a to znači da svi imamo pre-existing immunity na nosač a to će umanjiti efikasnost vakcine. zato oksford koristi adenovirus koji napada šimpanze kao nosač, pošto taj virus ne može da inficira ljude, i samim tim nemamo pre-existing imunitet na njega. (joj, jeste, imunologija je komplikovana  :cry: )

ovo što je tomat naveo bolje da ne komentarišem, kao i izjavu da se vakcine protiv korone lako prave.

a pošto sam mehova drugarica, evo nešto i za njega ovom prilikom, premda moram da kažem da to što je neko virusolog ne mora nužno da znači da zna kako se testiraju vakcine (niti mora da zna :) ), al trebalo bi da zna dokle mu sežu kompetence i da zna da stane kad ne zna.

https://www.youtube.com/watch?v=P7z9jfgPAN0&list=RDP7z9jfgPAN0&start_radio=1

lilit

Quote from: saturnica on 12-08-2020, 12:11:48
Quote from: lilit on 12-08-2020, 11:27:29

dakle, umirem...  xrofl xrofl xrofl

al tako je :)

plus: tako je dobro, vidjeti te opet!

lilit

Quote from: džin tonik on 12-08-2020, 12:35:44
... pa se posavjetuje na 800 kongresa (honolulu, florida...), razmjeni iskustva razna, poze...
prop'o mi honolulu u maju al proći će i ova korona  :mrgreen: 8)

džin tonik

citam danas palamud njemackog profesora, imunologa, da je pri covidu problem odlican imuni sistem, zbog reakcije, koja se kako god vec strucno zove, ne slabasni.
tako da: svi vi po tim univerzitetima imate samo jednu vrijednost (osim sto konzumirate drndanja po svijetu, "specijalitete", punite medije glupostima koje netko cita i sl.): da napravite selekciju medju studentima i mozda povremeno izbacite nekog s mozgom koji ce rijesiti probleme tipa korone u industriji ili vojsci, t.j. kad stupi u zivot iz vase taka-tuka bajke.

Dybuk

Quote from: lilital trebalo bi da zna dokle mu sežu kompetence i da zna da stane kad ne zna.
Eeh lilit, pa ne staju ni ovi što ništa ne znaju, kako to očekivati od onih koji nešto znaju.
Dunning-Kruger effect in full swing...

Aco Popara Zver

Quote from: lilit on 13-08-2020, 21:14:12

problem koji vidim (a i ja imam svog kandidata za vakcinu  xrofl ) s njihovim pristupom je efikasnost (safety je verovatatno OK) vakcine upravo zbog tog nosača

"The first batch of the vaccine will be made available for medical personnel in the next two weeks" :lol:

https://www.aljazeera.com/news/2020/08/sputnik-russia-coronavirus-vaccine-200813070859021.html

"The vaccine is expected to provide immunity from SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19, for up to two years"

drži vodu dok nestorovići odu! 8-)

ja primam ako nestorović kaže da može  :|

lilit

Quote from: džin tonik on 13-08-2020, 21:34:36
citam danas palamud njemackog profesora, imunologa, da je pri covidu problem odlican imuni sistem, zbog reakcije, koja se kako god vec strucno zove, ne slabasni.

tačno mi je jasno šta je taj, ko god da je, izjavio (a jasno mi je na osnovu ovoga što si napisao), al pogrešno si ga interpretirao  xanix

lilit

Quote from: Dybuk on 13-08-2020, 21:35:18
Quote from: lilital trebalo bi da zna dokle mu sežu kompetence i da zna da stane kad ne zna.
Eeh lilit, pa ne staju ni ovi što ništa ne znaju, kako to očekivati od onih koji nešto znaju.
Dunning-Kruger effect in full swing...

pa mora nekad i to da se desi (utopija, da, al momenat je distopijski pa nada postoji :) ); mislim, da razmisle i stanu. otherwise, propade civilizacija. al dobro, ni prva ni poslednja :)

(good to see you! )

lilit

Quote from: Labudan on 13-08-2020, 22:03:32

"The vaccine is expected to provide immunity from SARS-CoV-2, the virus that causes COVID-19, for up to two years"

slatko radi ruski beba popović :lol:

"is expected" je uvek dobra priča plus ubacuju podatke koje znamo za sars-1 (antitela prisutna 2-3 godine nakon infekcije), al ne navode da se ti pacijenti posle nisu susreli sa sarsom-1 tako da ne možem da pričamo o zaštiti a ne znamo ni da li antitela koreliraju sa zaštitom.
mislim, mnogo toga se ne zna; al se ne zna i za milion drugih bolesti koje ne pogađaju usa, evropu i rusiju. jbg, trebalo je više ulagati u nauku. bad luck planeto!  :mrgreen: