• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

COVID-19

Started by lilit, 30-03-2020, 18:00:41

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Aco Popara Zver

u čemu je problem? Koliko vidim, to da IgM može biti pozitivan a IgG negativan na npr vrijednosti 40 je logično.

Elisa test mora da premaši 0.9 zastupljenost antitijela da bi IgG bio pozitivan

a koji moj je 0.9 to je već za eksperte, tako je pisalo na mom testu koji je nažalost double negative
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

džin tonik

"problem" je u interpretaciji budale sa bloga koju prenijeo kao cinjenicu bez da i posumnjao u glupost, iako ti poznati opci mehanizmi koji dio opceg obrazovanja; onako sazeto.

Aco Popara Zver

zoljisimo, sve je to u redu, ali moraš prvo da se sastaviš s mozgom i izrekneš nešto logično

dakle, ovdje si imao tri primjera iliti tri kombinacije igg i igm

tomatova osoba igm+ i igg-

djevojke s bloga i moje rodbine igm- i igg+ (jer su preležali infekciju)

i mene oba negativna

što ti u stvari tvrdiš, da neko može da ima oba pozitivna?
igm je kad je virus još aktivan, igg kad je stečen imunitet. Kako neko može imati još aktivan virus i već stečen imunitet?  ne dosađuj no dokaži kako al da ima smisla većeg no ovo tvoje trolovanje

džin tonik

nisam toliko dokon da tebi objasnjavam sto si propustio u skoli. sve je receno, zagledaj se u diagrame, razmisli koliko su to kompleksni procesi koji tu uopceni po ucestalosti, "normirani", istrazi koju osjetljivost navode koji proizvodjaci, kad krece razvoj kojih antitijela, sve uz svijest da zuris tek u ucestaliji fragment procesa, te sam zakljuci, ako to vec ne vidis na prvu, koliko moras biti cudan da izjavis kako je nemoguce imati validni test sa oba titera...
ta s bloga prosto nije u stanju interpretirati rezultat ni na osnovnoskolskoj razini, a uveo si u diskusiju kao ultimativnu istinu. da, zamisli, +/+ je moguce, nije cak ni neobicno.

Aco Popara Zver

znaš li uopšte ko je doktor nestorović

džin tonik

simpaticni covjeculjak koji vrlo zabavan, ima nekog stila, vjerojatno mu je i knjiga vrlo zabavna i smatram da je na pravom mjestu, tocno takav. vjerojatno je i inteligentniji od velikog postotka ozbiljnih ucenjaka bez talenta, obuhvaca mnogo.

no, ako ozbiljno interpretiramo rezultat testiranja, sve u nedostatku pravih strucnjaka poput lilit ili skalopa, a cini mi se da je tomat ubacio takav topik, nestorovicu tu nije mjesto.
ne mozes se zezati kao nestorovic, sve sa trivijalnim opcepoznatim cinjenicama, vec daj procjenu igm+, igg-, te pri ponavljanju -/-.

ja kazem da nije infekcija, jer, nisu spominjani neki zesci simptomi koji bi prethodili, a ako je drugi test -/- covjek je ionako izasao iz potencijalne akutne infekcije na koju bi upucivao prvi rezultat. moguce ga virus i tek malo strajfnio, blaga doza, ne razvija imunitet, igg mozda tek u naznakama, ali i to nebitno, tesko da jos ugrozen ili zarazan, moze se interpretirati kao false rezult i reci da nije bilo nista.
kad bi mi proizvodjac testova poklonio penkalo, rekao bih da treba provjeriti za 2 tjedna, inace nista.

Aco Popara Zver

a što sam ja reko pa je to tvoje dijametralno suprotno od moga?

džin tonik

izrekao si nekoliko nevidjenih gluposti, od kojih sam se osvrnuo na manju. nevidjena je ta sa, takoreci, iskljucivanjem igm/igg-a u istom vremenskom univerzumu, a "jer to su antitijela (>21d)", sto se ocigledno odnosi tek na igg, je za preki sud!

Quote from: Labudan on 17-09-2020, 01:49:59IgG ne bi mogao biti pozitivan ni kada bi IgM bio stvarno +. Jer to su antitijela i razvijaju se 21 dan nakon infekcije.

Koliko sam ja čuo, IgG je pouzdaniji, jer ti govori jesi li preležao. A IgM je manje pouzdan, mada treba pratiti stanje.

Quote from: tomat on 17-09-2020, 01:56:32
Koleginicin zet imo oba pozitivna u jednom trenutku, a PCR negativan, ludilo jedno. Pre toga, u jeku simptoma, šac metodom mu rekli da nije ćovid.

Aco Popara Zver

i dalje ne vidim šta ti je problem

dakle, test se radio radi ljetovanja u Crnoj Gori, eo šta sama Crna Gora traži pri ulasku
http://www.gov.me/naslovna/mjere_i_preporuke/

- Uz negativan rezultat PCR test na novi koronavirus (SARS-CoV-2) star ne više od 72 sata ili pozitivan rezultat antitijela na novi koronavirus (SARS-CoV-2) klase IgG dobijen ELISA serološkim testom ili uz negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM star ne više od 72 sata.

džin tonik

to sve mijenja...

džin tonik

tu su sazete relevantne studije oko kovida, testova na antitijela, akutalno stanje:

lilit

Quote from: Berserker on 14-09-2020, 20:14:54
Lilit to the rescue! Razumes li nesto od ovoga, ima li tu osnova ili je klasican spin u pitanju?

https://www.zerohedge.com/medical/rogue-chinese-virologist-joins-twitter-publishes-evidence-covid-19-created-lab?fbclid=IwAR1-hNVDYmFUvt9hNENIeOX4g53YJYT9aRg4gccGmCXKZf4_tdb7B3mfsx0

spin + kineskinja našla način da dođe do usa vize na najlakši mogući način.
da je sars-cov-2 napravio čovek (manipulisao/šta god), to bi bio Nature paper i ne postoji top naučnik koji se bavi filogenetikom koji bi for greater good pristao da sakrije podatke.
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

lilit

Quote from: Ana on 14-09-2020, 21:54:45
Videh danas da je izašla knjiga, kažu količine ograničene, pa da pitam Lilit hoće li da joj nabavim primerak dok još ima  xrofl
https://www.korisnaknjiga.com/autor-branimir-nestorovic

nabavljaj! to ludilo ne bi trebalo propustiti. :)

lilit

Quote from: džin tonik on 17-09-2020, 12:01:14
Quote from: tomat on 17-09-2020, 01:56:32
Koleginicin zet imo oba pozitivna u jednom trenutku, a PCR negativan, ludilo jedno. Pre toga, u jeku simptoma, šac metodom mu rekli da nije ćovid.

sto bi bilo ludilo, vrlo je plausibilno. sac-metoda je pogrijesila, bio je zarazen. pcr bi bio pozitivan u jeku simptoma, s tim su zakasnili.

Quote from: tomat on 17-09-2020, 01:13:25
Stručnjaci, kake su šanse da serološki IgM test bude lažno pozitivan?

ako ponovljeni negativan, 98,99% da bio false alarm.

sad, nisam strucan, ali nema veze, to danas uglavnom nista ne znaci. :lol:

tomate, zole mi je najbolji učenik. sve potpisujem. :)

lilit

Quote from: Labudan on 17-09-2020, 13:03:18
Quote from: tomat on 17-09-2020, 02:10:06
Čuh i ja tako, al ajde da sačekamo Lilit.

budući da po Beču haraju covid zombiji, lilit nema već neko vrijeme :lol:

eto, nije htjela da sluša Nestorovića! 8)

samo da dodam da su i IgM i IgA i IgG antitela :)
Ig = imunoglobulin (u narodu poznatiji kao antitelo). da si u albumu sa fotkama, video bi da ga nosim umesto krsta na ogrlici.  nas-rofl

lilit

Quote from: Labudan on 17-09-2020, 16:02:12

što ti u stvari tvrdiš, da neko može da ima oba pozitivna?
igm je kad je virus još aktivan, igg kad je stečen imunitet. Kako neko može imati još aktivan virus i već stečen imunitet?  ne dosađuj no dokaži kako al da ima smisla većeg no ovo tvoje trolovanje

naravno da može da ima oba pozitivna. odakle ti ideja da ne može? to should go without saying.

lilit

Quote from: džin tonik on 18-09-2020, 10:51:00
tu su sazete relevantne studije oko kovida, testova na antitijela, akutalno stanje:

IgM može da se održi i 6 nedelja, zavisi od patogena do patogena.

proces class switchinga je super sladak i jednostavan:

lilit

a dok svet palamudi, u vijenici se radi. valja preživeti do kraja 2021, kad je objektivno pretpostaviti da ćemo imati vakcinu :)

testiranje se mora poboljšati i ubrzati i postati affordable:

https://wien.orf.at/stories/3067207/

https://www.viennabiocenter.org/about/news/researchers-develop-a-quick-and-easy-covid-19-test-for-population-screening-with-simple-means/

Aco Popara Zver

Quote from: lilit on 19-09-2020, 17:49:18

naravno da može da ima oba pozitivna. odakle ti ideja da ne može? to should go without saying.

izmislio sam, duh!

pa dobro, zašto onda Crna Gora traži igg+ ili igm-?

jel to oba pozitivna uobičajeno ili rijetko?

iz moje familije koji su preležali pa otišli na more mislim da nisu imali oba pozitivna

lilit

nije mi jasno kako ti nije jasno :)
vidiš na grafu gore da se preklapaju neko vreme. IgM se javlja prvi (on je prvi imunoglobulin, prvo specifično antitelo, koje prepozna određeni mikrob). IgM je pentamer  i solidno efikasno uleće na scenu (onda kad virus probije sve nespecifične igrače imunske odbrane: neutrofile, makrofage, mukozne barijere, temperaturu...).
IgM se preklapa i sa virusom u smislu da je u prvih 7 dana moguće odraditi i PCR (i biti pozitivan na virus) i test na IgM (od trećeg dana post-infection skoro pa sigurno si pozitivan). Ako su oba pozitivna, to znači da si se inficirao u tom periodu.
Imunski sistem je savršenstvo te dalje kreće u specifični RPG protiv virusa. Uvodi u igru IgG koji je visoko specifičan i advanced verzija IgMa (radi se rearanžiranje gena i još neka tamo afinitetna maturacija).
Specifični IgM (IgM protiv Sars-CoV-2) može da se detektuje još 5-6 nedelja post-infection, a specifični IgG kreće od sedmog dana  post-infection i nadamo se da će trajati godinu-dve (još se ne zna jer je tek 9 meseci otkako smo se upoznali s virusom). IgG govori da smo bili inficirani. Ako IgM ne detektujemo, to (ako sam test nije bullshit a puno je takvih u današnjoj dijagnostici) znači da je osoba bila inficirana a sad ima zaštitu (premda je i to kod Sars-CoV-2 različito i još ne potpuno definisano :) ).

Aco Popara Zver

moji rođaci imali igm- i igg+ nekih 7 sedmica nakon infekcije

no šta onda s tomatovom pričom, može li igm biti false+?

lilit

How COVID-19 can damage the brain
Some people who become ill with the coronavirus develop neurological symptoms. Scientists are struggling to understand why.

https://www.nature.com/articles/d41586-020-02599-5?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_content=organic&utm_campaign=NGMT_USG_JC01_GL_Nature

lilit

COVID-vaccine results are on the way — and scientists' concerns are growing
Researchers warn that vaccines could stumble on safety trials, be fast-tracked because of politics or fail to meet the public's expectations.

https://www.nature.com/articles/d41586-020-02706-6

Aco Popara Zver

juče sam radio neko kvantno računanje vitamina, šaraju ti po ruci pa ti kažu kakav si, ko zna jel ispravno ali fali mi selena i vit E!

Meho Krljic

Quote from: Labudan on 27-09-2020, 20:16:01
kvantno računanje vitamina (...) ko zna jel ispravno

Ovako na neviđeno ću da kažem da verovatno nije. :lol:

Truba

To ono besplatno po apotekama sto reklamiraju?
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Aco Popara Zver

da, u apoteci, diplomirani farmaceuti furaju nestorović kvante, Meho neverue! 8-)

Truba

Tako su meni u apoteci diplomirani dermatolozi rekli prije 20 godina da cu ocelaviti (niko celav u obitelji) zbog peruti (skoro svi imamo perut), ako ne kupim neki njihov preparat
20 godina poslije...kosmat kao i uvijek
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Palmer

ali ti zato afričku šljivu preporučili nisu..

Aco Popara Zver

nisu mi uvaljivali ništa, to mi sestra farmaceut

ona se igrala s tim i izgleda da je tačan, ono fazon izmjeri pa popije, tri dana kasnije izmjeri povećanje

naravno, možda nije totalno precizan ali generalno joj pogađalo

mac

Šta izmeri, čega povećanje? kakvo crno kvantno računanje vitamina, pa vi ljudi ste zamorčići u eksperimentu "koliko pozitivnih reči je potrebno da bih se primio na nešto". Kvantno rečunanje vitamina, e sve sam čuo...

Aco Popara Zver

haha pa koga briga šta je

kontamo li se, nači sestra sebi izmjeri recimo u ponedjeljak nizak B1, uzme i popije B1, i on je visočiji u petak

pa nači mjeri neki vrag to sokoćalo

mac

Ili izmeri visok B1, popije B1, a on još viši u petak.

Ili izmeri vodu u kolenu, popije B1, a u petak još više vode u kolenu.

Aco Popara Zver

Quote from: mac on 27-09-2020, 23:43:14
Ili izmeri visok B1, popije B1, a on još viši u petak.

a kako to? :)

mac

Kako to "kako to"? Mislim, meni je ta rečenica savršeno jasna, ne znam kako da je još bolje pojasnim.

Aco Popara Zver

pojasniš u smislu ajd pričamo opušteno, niti ja reklamiram neki proizvod niti mislim da je ovaj aparat neko čudo, možda ni ne radi

al kad pričam da mi je rođena sestra mjerila, valjda ne laže, jer nema nikakve zarade od mene

samim tim mi je nejasna rečenica kako nešto što nisam rekao prevedeš u to što jesi rekao

kaem opet opušteno, al malo je bezveze da čak i ako je koincidencija ili nešto, to se preokreće u štagod je pisac teo reći

mac

A možda ona ne zna šta meri, nego joj je neko tako rekao, i ona tako prihvatila.

Ja polazim od "kvantnog računanja vitamina". Šta kvantno? Samo ime mi govori da tu nešto nije u redu. Kakvo kvantno računanje, o čemu pričamo? Sam taj naziv mi smrdi na prevaru. Drugo, ti si naveo konkretan primer, izmeri se B1, čovek popije B1, izmeri se drugi B1. Ja tu verujem samo da je čovek popio B1, a ono što je izmereno, ne znamo šta je to. Možda je izmeren XY34, a ne B1, a B1 samo povećava prisustvo tog XY34. I šta znači "manjak", kako je odlučeno šta je manjak a šta je višak? Ko je tu autoritet? Uostalom, laboratorija može valjda da ti izmeri B1, pa ne vidim šta je poenta ovog kvantnog računanja.

Ako laboratorijski nalaz kaže da nemaš manjak B1, a kvantno računanje kaže da imaš manjak, ti ćeš pre da veruješ kvantnom računanju, nego laobratoriji? A ako se laboratorija i kvantno računanje slažu, onda čemu kvantno računanje?

Aco Popara Zver

pa zašto se hvataš toga ccc

mogli su ga nazvati hiperdimenzionalno računanje vitamina, koga briga

naravno da je lakše ovo raditi em te ne bodu em dobiješ rezultat za 10 sekundi

nekom alatkom ti šetaju po prstima desne šake, jel to stvarno kvantno, who cares, besplatno je

dal je ispravno, hm, pa ako mi sad vit E pokazuje 20 vrijednost, a za mjesec kad popijem kutiju pokaže 100, kako to tumačiti

tvoje tumačenje mi nije logično. em da se bodem po laboratorijama (ako se rezultati podudaraju besmisleno je), em ne objašnjavaš kako te ovim varaju

znači jel misliš da random izbacuju vitaminsku deficijenciju pa osoba prije mene ima nisko recimo gvožđe a ja vit E? Pa ako je random onda bi bila čista prevara, ako zato i spominjem drugo mjerenje danima kasnije, pa tu imaš 10-20 kategorija, kako sve kategorije da falsifikuju i prepoznaju istu osobu od prije par dana, samo joj jednu varijablu izmijene - B1?

mislim, opet govorim, nije ni bitno je li tačno, mada se meni fino poklopilo, pošto je E povezan sa očima, i nizak E objašnjava što se smorim brzo s čitanjem i slično, kao i dioptriju

ali onda bi osoba koja rukuje time, a moja je sestra, trebala negdje kao u kazinima da ma ručicu da fejkuje moj vitE

dakle, moj zaključak nije ni da je ovo vrhunska mašina ali nije ni da je totalno smeće, jer nemamo ni dovoljno informacija da to konačno potvrdimo

to što je zovu kvantna je reklama, a da li jeste pffff jopet who cares

mac

Imam utisak da nisi lepo pročitao moj post. Možda mašina meri XY34 (izmišljam) umesto B1, i lepo ga izmeri, ali XY34 nije B1, i zavisi od ko zna čega još pored B1, i možda ti je B1 normalan, ali nešto drugo ti fali. I ti onda popiješ B1, i sad imaš XY34 normalan, ali ti je B1 u višku.

mac

Zanimljiva je razlika u predstavljanju kvantne medicine na srpskoj i engleskoj vikipediji.

Kod njih "pseudo", a kod nas "komplementarno".

mac

Evo kako treba odlučiti da li treba da usvojimo neku novu tehnologiju. Ako bar dve od pet najjačih ekonomija na svetu uvrsti tu tehnologiju u osnovnu zdravstvenu zaštitu, onda to možemo i mi. Ako to niko ne ustvaja, pa čak ni Rusija, zemlja iz koje je ta tehnologija potekla, onda ni mi ne treba time da se zamajavamo.

Aco Popara Zver

ali ovo nije kvantna terapija nego samo neko sokoćalo. Druga je stvar što neko obećava liječenje teških bolesti i koječega s kojekakvim napravama

ništa mi nisi objasnio s ovim xy34, i dalje sokoćalo registruje kako treba

ako sumnjaš svakako možeš odraditi eksperiment, i sokoćalo i krvni test pa provjeriš

a to sa najjačim ekonomijama ne znam šta da kažem, dakle, jel tu ekonomije uvrštaju tehnologiju ili stručnjaci?

mac

Ali šta tačno sokoćalo registruje? Nakakve električne impulse. Ko odlučuje kako se interpretiraju ti signali? Neki ruski privatnici. Šta znamo o tim ruskim privatnicima? Da li je država Rusija priznala vrednost tog izuma, i da li država Rusija plaća da se u ruskim bolnicama na lepši i jeftiniji način čita nivo B1, ili i dalje koriste iglu i laboratoriju? Da/Ne?

Aco Popara Zver

pf, kupio sam kineski plastični sat koji mjeri krvni pritisak, otkucaje srca itd košta 7 evra i tačan je

jel neka država rekla da se koristi kineski plastični sat umjesto klasičnih mjerača pritiska?

meni i dalje nije jasno kako promašuješ suštinu na tako visokom nivou

zamisli da je to slobodna interpretacija električnih impulsa kod nekog ruskog privatnika

pa ona je i dalje interpretacija impulsa koji pokazuje uvećanje B1 onda kada se unese u organizam

nači kontamo li se, možda to ni blizu nije precizno ali nije ni totalni škart ako je ubo B1 preko nekog impulsa

nači ubo je B1 i kad je nizak i kad je visok preko tog istog impulsa

kontam nepovjerenje, pa ko kaže da ja vjerujem u ovo? Ali ti se držiš 100:0% a ta teza mora da padne, prosto je već pala

p.s. zamisli tek ovo: ti laboratoriju za vitamine najčešće moraš da platiš, a onda i da platiš samu kutiju vitamina. Ovo ne platiš a ispade ovo je prevara koja ti uzima pare. Koliko ja vidim, ti daješ još više para u prvom slučaju.

mac

Ti si dobio dijagnozu besplatno, ali to se plaća. Sve košta, sve se plaća, samo neke stvari zdravstveno osiguranje plaća umesto tebe. I ako ja nisam nešto pogrešno zapamtio laboratorija se ne plaća ako ti lekar prepiše laboratoriju. Plaća se ako ideš bez uputa. Ali ne postoji uput za kvantnu dijagnostiku, jer zdravstveno osiguranje to ne pokriva.

Aco Popara Zver

ne pratiš mače....

Quote from: Black swan on 27-09-2020, 21:01:10
To ono besplatno po apotekama sto reklamiraju?

svima je besplatno

Aco Popara Zver

a koji ljekar će da ti prepiše da provjeriš nivo 15 vitamina i minerala?

Aco Popara Zver

a jesi me smorio, ne znaš da se zabavljaš!

nedostatak joda i vitamina D! 8-)