• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta sam lepo gledo, a da horor nije

Started by Ghoul, 23-01-2005, 04:21:02

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Kler_Vojant

District 9 jebeno razbija. Jedan od filmova godine.

Milosh

Pogledao sam Obsessed. Ne znam ni sam zašto. Eventualno, kako bih lakše napravio listu deset najgorih filmova u 2009, pošto sam preskočio većinu porodičnih/romantičnih "komedija" koje smrde na kilometar, a neću pogledati ni novi Twilight, iako je to moguće jedini film dostojan da podeli tron sa Transformersima 2 i pokaže kako su i žene i muškarci jednako retardirani (naročito ako su tinejdžeri), živela ravnopravnost! Elem, kad je reč o Obsessed, ko očekuje umereno gledljivu varijaciju na Fatalnu privlačnost neka potraži neki drugi film, ovo nije čak ni TV film nedelje (mada ga je režirao iskusni TV reditelj), a završni cat-fight između Ali Larter i Beyonce nije baš toliko urnebesan da bi zarad toga vredelo trpeti prethodnih sat i po otaljanih klišea, nebitnih likova i banalnih dijaloga, labavo povezanih u nekakav, kao, film. 1
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Tex Murphy

Pogledao sam LAST NIGHT Dona McKellara. Kakvo razočarenje :-( Daleko od toga da je film loš ili nešto slično, ali sve je to nekako mrljavo i sa bezveznim likovima i konstantnim "Yeah, so what?" utiskom koji ostavlja na gledaoca. Moja očekivanja su bila supernajmaksimalnija, jer em je u pitanju kanadski film, em ima sjajnu ideju. Detaljnije će da bude na mome blogu za koji dan, jerbo je ovo film o apokalipsi.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

zar se i kronenberg u njemu obrukao? (nadam se da si ga primetio)
https://ljudska_splacina.com/

Tex Murphy

Pa nije imao na čemu da se obruka. Pojavljuje se (kao i većina likova, osim glavno dvoje, nejmli samog MekKelara i Sandre Oh) u svega nekoliko scena, u kojima je umjereno zanimljiv.
Genetski četnik

Tex Murphy

Rivju je metnut na blog, samo sam zaboravio da javim.
Genetski četnik

Tex Murphy

THE BAKER
Duhovita i simpatična britanska komedijica o bivšem plaćenom ubici koji se, umoran od posla, povuče u neku selendru u Velsu i tamo zaposli kao pekar. Nakon što mještani saznaju za njegovu prošlost (zahvaljujući nekakvom ludom klincu koji ga je prokljuvio na dolasku i koji želi da bude njegov učenik), skoro svi mu se obrate sa željom da neka osoba bude offovana. Kao da to nije dovoljno, našeg heroja progoni i njegov homoseksualni kolega koji želi da ga rokne zbog neuzvraćene ljubavi. Ako zanemarimo taj gej dio, film je vrlo dobar, mada je mogao biti još bolji da su još malo eksploatisani ti blesavi stanovnici gradića.

ANIMAL HOUSE
Not bad, ali i ne baš nešto urnebesno smiješno. Lijepo je vidjeti Džona Belušija kako razbija boce i pravi budalu od sebe, a i skoro svi ostali likovi su vrlo simpatični. A kad imamo još i Džona Vernona u ulozi zlog dekana - milina jedna.

Genetski četnik

Ghoul

Ima ovde svega: i odličnih i vrlo dobrih i slabih filmova; i novih, i prastarih; jedino što ih povezuje jeste da sam ih gledao u poslednjih mesec-dva, i da me ne inspirišu za detaljne rivjue, pa ću ih ukratko predstaviti ovde.

http://ljudska_splacina.com/2009/11/neki-ne-horori-gledani-u-poslednje.html

Tex Murphy

Ovaj JOURNEY TO THE EDGE OF THE UNIVERSE, sudeći po kratkom revijevu, zvuči vrlo zanimljivo i nekako out of place među ovim ostalim mediokritetima.
Genetski četnik

Milosh

Quote from: Harvester on 29-11-2009, 20:27:09Ovaj JOURNEY TO THE EDGE OF THE UNIVERSE, sudeći po kratkom revijevu, zvuči vrlo zanimljivo i nekako out of place među ovim ostalim mediokritetima.

Ne mogu da verujem da te rivju za Pokrajinu St.2, uz sve Ghoulove zamerke, nije zainteresovao? Meni je nekako promaklo da se taj film već pojavio na divxu, ovog momenta ga skidam...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

acaciA

Journey To The Edge Of The Universe je fenomenalan dokumentarac. Hipnotišuć i očaravajuć. Ocena je mogla biti veća, ali dobro, u ovom slučaju ocena je manje bitna, jer je ovo nešto definitivno vredno gledanja.

Tex Murphy

Kul! Ljepota Ghoulovog revijevisanja filmova je što saspe gomilu pohvala i onda na kraju filmu da 3+ :-)

Miloshe, nekoliko od navedenih filmova me je zainteresovalo u gilti pležer smislu (između ostalog i Pokrajina), ali ovaj dokumentarac je nekako štrčao.
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: acaciA on 30-11-2009, 02:50:14
Journey To The Edge Of The Universe je fenomenalan dokumentarac. Hipnotišuć i očaravajuć. Ocena je mogla biti veća, ali dobro, u ovom slučaju ocena je manje bitna, jer je ovo nešto definitivno vredno gledanja.

da je sniman na licu mesta i da je koristio autentične fotke i snimke, ocena bi svakako bila veća.
pošto je pretežno crtan u kompjuteru, ovo je maximum.

crippled_avenger

POKRAJINA je cool film. Ako mu je Ghoul dao 2+, onda mislim da cela srpska produkcija (izuzev SRPSKOG FILMA koji bi po ghoulovoj ranijoj tarifi gađao negde 3+/4-, mada sad ne znam gde je taj film, po pooštrenim kriterijumima oko 3) neće preći 1+.

U svakom slučaju, preporučujem da pogledate POKRAJINU. To je nedostižan standard za naše uslove a Harvi će uživati u svakom sekundu...
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Tex Murphy

Quotea Harvi će uživati u svakom sekundu...

To znači da je u pitanju visokointelektualan film u kome je svaka scena nabijena značenjem koje zahtijeva da se gledalac maksimalno posveti, ali payoff stiže u vidu odlične zaokružene priče, zanimljivih likova i temeljne analize čovjekove prirode i međuljudskih odnosa? Ili da je pun golotinje?
Genetski četnik

crippled_avenger

U retkim scenama kad nema golotinje, u pitanju je visokointelektualan film u kome je svaka scena nabijena značenjem koje zahtijeva da se gledalac maksimalno posvet, i payoff (payoff comes) stiže u vidu odlične zaokružene priče, zanimljivih likova i temeljne analize čovjekove (ali ne i čovekove per se) prirode i međuljudskih odnosa.  :)
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Tex Murphy

Pa to zvuči kao antologijski film! Odoh da ga dodam na listu filmova za gledajne.
Genetski četnik

Ghoul

dođavola, harv, zar ti slike na mom blogu nisu bile rečitije od sveg ovog mora reči?

Tex Murphy

Pa iz slika nisam mogao da naslutim zanimljive likove, zaokruženu priču i temeljnu analizu međuljudskih odnosa.
Genetski četnik

Kler_Vojant

Odgledao sam Hangover, i roka i rola najjace. Luda komedija 100%.

Savajat Erp

Ако је то луда комедија 100% и ако Дистрикт 9 филм године, е онда...стварно...први је, мени лично, углавном несмешан, а други само симпатичан и ништа више.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Kler_Vojant

Tex Murphy

G-FORCE
Jedino što ovaj poluigrani-poluanimirani film izdvaja od konkurencije je što kao glavne likove imamo četvoročlanu ekipu glodara (tri zamorčića i jedna krtica). Režija je relativno kompetentna, a animacija zamoraca odlična (naročito u onim rijetkim trenucima kad se kreću kao u stvarnosti, četvoronoške). Nažalost, za scenario je bio zadužen onaj retardirani bračni par Viberli, tako da film sadrži sve ono što biste očekivali od njih - nedostatak humora, kretensku patetiku gdje joj mjesto nije i užasne likove. Kad je ubjedljivo najsimpatičniji lik onaj kome je glas pozajmio Nikolas Kejdž, nagađate koliko je sati. Dakle, samo za pasionirane ljubitelje zamorčića.

FARCRY
Sasvim solidan niskobudžetni akcioni filmić. U ovom slučaju, fanovi igre na kojoj je zasnovan (istoimeni legendarni FPS iz 2004.) nemaju pravo da se dernjaju kako im je Uve Bol upropastio legendu, jer sama igra nije imala nikakvu inovativnu priču in the first place. Čak je film donio određena poboljšanja - recimo lik Džeka Karvera mi je u igri bio nesnosno iritantan. Ni u jednom trenutku ne pokazuje nikakvu zabrinutost, prestrašenost ili nešto slično (iako se nalazi na ostrvu krcatom naoružanim plaćenicima i deformisanim mutantima), već isključivo izigrava nekakvog "cool" lika. Kreten. U filmu Til Švajger daje tom liku neophodnu dozu blesavosti sa svojim njemačkim akcentom. U ulozi glavnog negativca, doktora Mor..., pardon, Krigera, nalazi se Udo Kir, što je naravno još jedan plus. Dakle, Švabo režira, u glavnim ulogama Švabe (plus Emmanuelle Vaugier, što je takođe plus), snimljeno po švapskoj igri. Sjajno. Ono što donekle kvari ugođaj onima koji su igrali igru je to što Uve očigledno nije imao para da ode na neko autentično tropsko ostrvo i snima na pješčanim plažama s palmama i slično. Ovo ostrvo je prilično generičko. Druga stvar koja može da zasmeta jeste nedostatak čudovišta. Ovde su neprijatelji svedeni na neke supermodifikovane ljude, koji ipak imaju ljudski izgled. Ako zanemarimo te dvije (uslovne) mane i nedostatak golotinje, FarCry je zabavan film koji se isplati pogledati.

TITAN A.E.
Nakon skoro deset godina, reprizirao sam ovaj sjajni film i utisak se nimalo nije promijenio. Ovo mi je i dalje jedan od omiljenih animiranih filmova, koji savršeno koristi mješavinu ručnog crtanja i kompjuterske animacije nalik na onu koju viđamo danas u filmovima. Ručno crtani crteži daju filmu nekakvu duševnost koja nedostaje čak i najboljim Pixarovim filmovima, a fantastične kompjuterski animirane svemirske scene su dovoljno fantastične da nimalo ne zaostaju za današnjim. Priča nije pretjerano originalna, ali je sasvim dovoljna da obezbijedi dobru svemirsku avanturu, jurnjavu, izdaje, nekoliko spektakularnih scena, solidne likove i (konačno!) vanzemaljce koji dobro izgledaju.

UP
Moglo bi se reći da ga je Pixar konačno ubo! I bilo je vrijeme. Uspjeh je tim veći što se sa ovakvom pričom vrlo lako moglo utonuti u beskrajnu kretensku patetiku i dosadnost. Srećom, iako je Up prilično ozbiljan filmić, nijednog trenutka nije naporan, a za promjenu čak sam se nekoliko puta i nasmijao (onaj "Oh boy, oh boy!" ker je bio zakon). Sve u svemu, ovo je prilično dobro i vrlo sam zadovoljen.

KNOWING
Film o smaku svijeta! Jipi! Će da bidne na blogu!
Genetski četnik

Milosh

Quote from: Harvester on 06-12-2009, 21:02:26Moglo bi se reći da ga je Pixar konačno ubo!

Biće da ti je promaklo remek-delo The Incredibles i još nekoliko vrlo dobrih do odličnih filmova...

Milosh

Quote from: Harvester on 06-12-2009, 21:02:26Druga stvar koja može da zasmeta jeste nedostatak čudovišta. Ovde su neprijatelji svedeni na neke supermodifikovane ljude, koji ipak imaju ljudski izgled. Ako zanemarimo te dvije (uslovne) mane i nedostatak golotinje, FarCry je zabavan film koji se isplati pogledati.

Nema mutanata i nema golotinje!? Žao mi je, ali tvoj rivju me je ubedio da film ne pogledam, uprkos slavnom imenu Uwea Bolla...

Tex Murphy

JOŠ nisi pogledao FARCRY???????????????
Genetski četnik

Tex Murphy

Quote from: Milosh on 06-12-2009, 21:12:58
Quote from: Harvester on 06-12-2009, 21:02:26Moglo bi se reći da ga je Pixar konačno ubo!

Biće da ti je promaklo remek-delo The Incredibles i još nekoliko vrlo dobrih do odličnih filmova...

Da, to remek-djelo The Incredibles mi je promaklo. Gledao sam neki film koji se isto tako zvao, ali taj je bio sa nekom dosadnom familijom superheroja i nije bio nešto interesantan. :evil:
Genetski četnik

Le Samourai

Quote from: Harvester on 06-12-2009, 21:23:09
Quote from: Milosh on 06-12-2009, 21:12:58

Da, to remek-djelo The Incredibles mi je promaklo. Gledao sam neki film koji se isto tako zvao, ali taj je bio sa nekom dosadnom familijom superheroja i nije bio nešto interesantan. :evil:
Tvoje sramocenje bilo bi manje bolno da se njime sa ovoliko hubrisa ne ponoshish.

A Bug's Life? A Monsters, Inc.? A Wall-E? Ni ti ne valjaju?

Tex Murphy

Wall-E - solidan, možda i ponajbolji pored Up. Monsters, Inc. - prc. Bug's Life nisam gledo.
Genetski četnik

Savajat Erp

И Bug`s life није ништа посебно, слажем се за Up...
HOUSE OF FOOLS – руска лудница, без икакве везе са спољним крљањем са Чеченима, али управо им се то деси....добар филм, ако изузмемо неке Кустурица – моменте...
YEAR OF THE DRAGON – ово гледам први пут...Мики Рурк ради Кинеску четврт, солидан филм, али нешто му недостаје  у режији, звук је чудан, некако је све збуџено, а она риба што глуми кинеску новинарку глуми лоше и неубедљиво до бола.
ATONEMENT – добра енглеска драмурда, са малим вишком неизбежне патетике.
MISTERY TRAIN – Џармуш као такав, сигурно су сви ово гледали, подељен на три приче, све везане за Елвиса и Мемфис, најјача је задња са Џоом Страмером и Стивом Бушемијем.

Meho Krljic

Ovaj Harvi se zaista razmeće neukusom za sve pare. Up je šokantno dobar film (videti duži osvrt na ovom mestu), a The Incredibles su svakako remek-delo dok su i Cars i Wall-E bili odlični filmovi.

S druge strane, sad mi je otvorio apetit da ipak pogledam Far Cry, pa sam voljan da ga očinski pomilujem. Uzgred, iako je Far Cry formalno nemačka igra, za volanom su bili sve sami Turci. To ne treba zaboraviti.

Tex Murphy

Ogroman je tekst, pa ću pročitati docnije, ali letimičnim pregledom vidim da spominješ Bridge to Terabithia, eto recimo taj film mi se prilično svidio :-)
Genetski četnik

Alex

Ratatouille i Wall-E su odlični filmovi.

Ali, zaista ne vidim nikakve elemente remek dela u The Incredibles. Taj film nema vizuelnu lepotu i atmosferu, otkačenost i duhovitost, originalnost i univerzalnost pomenuta dva ostvarenja.

Njegova ciljna publika su USA tinejdžeri odrasli na super herojima, dok se druga dva obraćaju svima.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Meho Krljic

Pa, istina je da mu je scope ograničeniji, tj. da nije nužno na prvu loptu prijemčiv najširem femili targetu, ali to ne znači da nije remek-delo. Hoću da kažem, žanrovska suženost ne bi smela da mu bude uzimana za zlo kada je unutar žanra praktično u pitanju izvanredno odrađena PG13 verzija Watchmen.

Savajat Erp

GAGEN DIE WAND - или Главом кроз зид, добар филм, таман сам помислио да је предвидљив, али онда оде све у три лепе...овај Туркељ Ф.Акин је вешта багра...
MESRINE L`INSTICT DE MORT&MESRINE PUBLIC ENEMY NUBMER ONE - два филма о Жаку Мес(р)ину у главној улози Винсент Касел са све својим урокљивим погледом, прангијање на све стране, скокови између година су мало конфузни, доста ликова се појављује и нестаје без објашњења или бар неке назнаке па је мало тешко за праћење...иначе су солидни.
FINAL FANTASY - све личи на видео игру (то је ваљда и био циљ), Стив Бушеми даје глас једном од ликова, коме тај глас уопште не одговара, глас даје и Доналд Сатерленд, мени изразито антипатичан фосил...анимација је добра осим када се ради о људима, а прича је мало дебилна...духови ванземаљаца? Шта, бре?
ПИРАТИ СА КАРИБА 3 - бајка к`о бајка...
TAKING OF PELHAM 123 - мрзим филмове са отмицама авиона, аутобуса, камиона, приколица за трактор...а мрзим и Дензела Вашингтона (Дензел!!)

Tex Murphy

Ratatouille je sasvim solidan (osim posljednje scene). Do sada se nisam izjašnjavao o tom filmu iz prostog razloga jer ne smatram da sam ga gledao kako treba. U bioskopu je bio sinhronizovan na hrvatski, a ja ipak više volim originalne glasove. U svakom slučaju, legao mi je mnogo bolje od precijenjenih Incrediblesa.
Što se tiče Wall-E... to izgleda odlično i likovi su jako simpatični, tako da mislim da Ghoul malo pretjeruje u svojim kritikama. Ali, do đavola, kakvo je sad to remek-djelo? Priča je zapravo najobičnija limunada (simpatična limunada, jašta, ali ipak limunada (naravno, ni u kom slučaju onako grozna kao Kameronov Avatar)) i likovi su simpatičniji od kretena kao što je Šrek samo zato što ne znaju da govore.

Inače, upravo sam, za promjenu, pogledao odličan animirani film 9 (Bartonova produkcija), a detaljan rivju slijedi na blogu (najranije u nedelju, pošto sam odlučio da više ne šaljem u javnost prve ruke svojih blebetanja). U pitanju je naime postapokaliptična priča o nekakvim lutkicama robotima koji se bore protiv džinovskih mašina-zvijeri.
Genetski četnik

Le Samourai

Mene je 9 gadno smorio, kao uostalom svojevremeno i kratki film po kojem je snimljen. Cenim ideje i inventivnost, ali scenario je ochaj nad ochajima, do te mere da ga nikakva kolichina dobre animacije ne bi izvadila.

Takodje, skor je prosto neslushljiv.

Savajat Erp

NORDKRAFT - зајебан дански филм, углавном се све врти око гудре, један лик (дилер Френк) личи на високог, нагруваног и истетовираног Чеду Јовановића, тешке сцене егзекуције паса итд. Препоручујем свима који га нису гледали....

Ghoul

a sad nešto sasvim drugačije:
GHOUL'S VIEW on LE FABULEUX DESTIN D'AMELIE POULAIN!!!

http://ljudska_splacina.com/2009/12/le-fabuleux-destin-damelie-poulain-2001.html

Upozorenje:
Čitanje ove kritike ne preporučuje se onima slabog stomaka i uopšte osobama sklonim povraćanju.

Alex

Quote from: Ghoul on 14-12-2009, 00:35:44
a sad nešto sasvim drugačije:
GHOUL'S VIEW on LE FABULEUX DESTIN D'AMELIE POULAIN!!!

http://ljudska_splacina.com/2009/12/le-fabuleux-destin-damelie-poulain-2001.html

Upozorenje:
Čitanje ove kritike ne preporučuje se onima slabog stomaka i uopšte osobama sklonim povraćanju.

Jel ovo neki vremeplov? Iz koje godine ti je ta kritika?

Ili tek sad otkrivaš toplu vodu da Žan Pjer Žene pravi kvalitetne filmove?
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Tex Murphy

Odoh da pročitam, baš me zanima da li je kritika loša koliko i film.
Genetski četnik

Tex Murphy

Blaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaargh!
Genetski četnik

Ygg

Naravno, Harviju se sviđaju romantične komedije tipa Yes Man i Couples Retreat, a Amelija mu je bezveze. :x :x :x
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

Джон Рейнольдс

:shock: :?

Žene, kako je raskrstio sa Pitofom, doživeo je sunovrat sa potpuno nepodnošljivom Amelijom. Alien 4 je bio samo blaga najava onoga što sledi; međutim, spominjani (i sasvim solidni) Vidok govori da nije kljucao Pitof, nego baš Žene; jer potpisnik Grada izgubljene dece i Delikatesne radnje na kraju isporučuje film (ovo je samo moj stav i ne mora niko da se složi, zabole me) tokom koga sam želeo da zarijem prste u ekran, izvučem odande Odri i zadavim je golim rukama.

Naravno, može se reći da je Amelija time pobudila osećanja u gledaocu, kakva god bila i kakav god gledalac bio. Ali ste isto tako može reći da bi i Grbavica izazvala svakakve reakcije (da sam je gledao).

Naravno, ne čudi mene toliko što se Harviju ne sviđa Amelija, koliko me zbunjuje Gulova pozitivna ocena. Ipak, valjda će se svi ti vesnici apokalipse jednoga dana pretočiti u nešto konkretno.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Джон Рейнольдс

America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Milosh

Un long dimanche de fiançailles je još bolji film...

Johne, poslušaj šta Ghoul kaže na kraju ove kritike i odmori malo cinika u sebi. ;)

acaciA

ovo je bilo srceparajuće...
znala sam da se iza takvog cinika u stvari krije romantična duša!  :evil:

Tex Murphy

Quote from: acaciA on 14-12-2009, 02:48:41
ovo je bilo srceparajuće...
znala sam da se iza takvog cinika u stvari krije romantična duša!  :evil:

You mean PUSSY?
Genetski četnik

Ghoul

Quote from: Alex on 14-12-2009, 01:02:38Jel ovo neki vremeplov? Iz koje godine ti je ta kritika?
Ili tek sad otkrivaš toplu vodu da Žan Pjer Žene pravi kvalitetne filmove?

ne brini, alex, ti si taj koji je ovde zadužen za otkrivanje tople vode.

Prvobitno objavljeno u: PRESSING, br. 37, mart 2002.

Meho Krljic

Quote from: John Reynolds on 14-12-2009, 01:30:57
Alien 4 je bio samo blaga najava onoga što sledi; međutim, spominjani (i sasvim solidni) Vidok govori da nije kljucao Pitof, nego baš Žene; jer potpisnik Grada izgubljene dece i Delikatesne radnje na kraju isporučuje film (ovo je samo moj stav i ne mora niko da se složi, zabole me) tokom koga sam želeo da zarijem prste u ekran, izvučem odande Odri i zadavim je golim rukama.

Znaio sam da ću naći neki razlog da ti platim neko ozbiljno piće kad se sledeći put vidimo.