• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

da li postoji bog?- tumačenje religioznih iskustva

Started by sigismundus, 20-04-2005, 21:41:28

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

dexa pantelejski

Gulo, moram da ti priznam da si ovim postom pokazao da si nevidjeni tupson. Citas li tu uopste ono sto pise iznad il se odma brecas ko seljacka mlada cim neko pomene TEBE?

Koja sujeta, jebote...

Aj sad lepo iscitaj ono sto pise iznad, ko sto sam se ja mucio da rastumacim onaj Raselov esej, budi bar tolko korektan pa posle nastavi da lupetas gluposti.

Prvo, ja nigde nisam pomenuo svoje pretke ni tradiciju, to si ucinio TI. I ispao si glup, naravno.

PA ZAR NISI UPRAVO TI ONAJ KOJI JE NECIJE MISLJENJE DOVEO U PITANJE ZBOG POREKLA I TRADICIJE?

NEKI TAMO NAUCNICI NEMAJU POJMA JER SU OGRANICENI ZBOG POREKLA I TRADICIJE.
Tvoje reci Gulo, ne moje.

A ja NIGDE nisam pomenuo da je moja familija plemenitija od tvoje NEMOJ DA IZMISLJAS. Ako si se vec razbesneo sto si ispao budala, nemoj zbog toga da pocnes i da lazes. Ja sam jednostavno rekao da neko kao ti nema sta da Njutju ili Koperniku zamera po pitanju bilo cega. Ti si u odnosu na njih sitna boranija pa se i ponasaj u skladu sa tim.

Drugo, nigde nisam stavio SEBE i komparaciju sa TOBOM. Mora da si se opet overdozirao breskvom.

A Teslu sam pomenuo jer je sasvim moguce da, ako nisi cuo za Rudjera Boskovica recimo (a nisi), nemas pojma ni ko je on.

Moja vera je btw moja privatna stvar, bas kao i moj licni odnos sa Bogom, nisu to stvari kojima se "kurcim" jer to je stvar intimna koliko i vodjenje ljubavi sa svojim partnerom. Dobro, ima onih koji se tim razmecu, medjutim TI znas da ja nisam jedan od takvih pa zato nemoj ni da seres. Nesto se ne secam da sam te ikad u privatnim razgovorima smarao o poreklu svojih predaka, pravoslavlju ili Srbiji do Tokija. Zato prestani da izmisljas da ljudi ne bi stekli pogresan utisak.

Ono o naucnicima sam stavio na topik jer mislim da je interesantnije slusati izjave ljudi koji bi po nekom nepisanom pravilu trebali da budu racionalni i ateisti nego rasprave crkvenjaka i popova.

Mogo si bar da procitas te izjave pre nego si se posro po njima.

Ti ljudi mozda i nisu moja duhovna braca.

Ali ako cemo posteno.

Nisu ni tvoja...

Samo zbog jedne stvari.

U pitanju su PAMETNI ljudi. :lol:

IM

Quote from: "Jake Chambers"Na to nisam mogao a da ne citiram Raslov komentar na taj dokaz: mi boga i ako zamisljamo kao postojeceg i savrsenog, i dalje ga samo zamisljamo, cime taj dokaz nista ne dokazuje.

A, pa genije!

Podseti me nekako na Borhesa. Nije dugačko, a mesto mu je ovde:

Quote from: "Jorge Luis Borges"
Argumentum Ornithologicum

I close my eyes and see a flock of birds. The vision lasts a second, or perhaps less; I am not sure how many birds I saw. Was the number of birds definite or indefinite? The problem involves the existence of God. If God exists, the number is definite, because God knows how many birds I saw. If God does not exist, the number is indefinite, because no one can have counted. In this case I saw fewer than ten birds (let us say) and more than one, but did not see nine, eight, seven, six, five, four, three, or two birds. I saw a number between ten and one which was not nine, eight, seven, six, five, etc. That integer--not-nine, not-eight, not-seven, not-six, not-five, etc.--is inconceivable. Ergo, God exists.

Tex Murphy

Ako uspijemo da pronađemo Vavilonsku ribicu, imaćemo dokaz da Bog ne postoji.  :lol:
Ovaj ogromni esej nisam još pročitao, to ću uraditi sigurno sutra bez obzira na ogromnu skepsu koju gajim prema spisanijama B. Rasela (jerbo čovjek, je li, nije bio sasvim sam u glavi, pa je na kraju, čini mi se, završio u ludnici, kao i većina njegovih mu potomaka).
Takođe, Ghoule, moram da priznam da si me donekle razočarao citiranjem onih raznih ljudi. Normalno je da ćeš na dexinu listu da odgovoriš svojom, ali brate ti with straight face citiraš umobolnog narkomana Frojda, pa blesavog Ničea koji blage veze nema o onom što toliko mrzi (na stranu što u pogledu Jevreja ima identične stavove kao njegov potomak Hitler), pa Marka Tvena (svojevremeno izjavio kako je spreman da čita E. A. Poa samo ako mu neko dobro plati), pa Ernesta Hemigveja (kaže čoek da su svi koji misle ateisti, što će reći da je Dostojevski vjerovatno neka nepismena budaletina) itd itd itd itd.
Ja ne kažem da sam ja najinteligentnija osoba na svijetu i veoooooma poštujem (napor srpskog srednjevjekovnog seljaka) sve ljude na ovom forumu, bez obzira na vjeru i naciju i religioznu pripadnost, ali ono što me u nevjerovatnoj mjeri izbacuje iz cipela je nadobudni stav koji iz nekog razloga ima 98% ateista, a to je da ako si religiozan, onda si ili retardiran ili neobrazovan ili neodrastao ili nešto slično  :x
Bez obzira koliko svi ovi nabrojani ljudi bili značajni u svojim respektivnim poljima, ogromna većina njih blaaaaaaaage veze nema ni sa Biblijom ni sa hrišćanstvom. Npr. Pol Holbah, koji je kao neka faca i veoma poznati borac protiv "teološkog mračnjaštva" u svojoj knjizi Razgolićeno hrišćanstvo lupa takve gluposti da je to jednostavno smiješno. Ditto Niče u svom Antihristu. Ako je to krema i džet set antihrišćanske misli, onda je to stvarno smiješno. Ghoule, napiši ti meni fino koja je antireligiozna / antihrišćanska knjiga ostavila najjači utisak na tebe, pa da je pročitam. Za sebe mogu da garantujem da sam sasvim otvorenog uma.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Razočaro si i ti mene, Harv: vidim da si, zajedno s Dexom, pobožni čitalac onih publikacija opskurnih fanatika na koje naiđem na svakom Sajmu Knjiga: naslovi kakvi su ZLO MARKSIZMA, PSIHOANALIZA- NAJVEĆA PREVARA, PEDERSKE BRIGADE, SEKTAŠI MEĐU NAMA, SRBI: NAROD NAJSTARIJI, KAD SMO MI VILJUŠKOM JELI..., INTERNACIONALNA MASONSKA ZAVERA, ONI PROTIV NAS, DARVIN: NAJVEĆI SATANISTA, i sl.
Ako ih i nisi čitao – kao da jesi, jer deliš taj 'frame of mind'.
Ksenofobični desničarski fundamentalističko-nacionalistički, tradicionalno-patrijarhalni religiozno isključivi 'diskurs' prosečnog Srbende u prosečnom kafanskom naklapanju. (Budući da dexa uveliko deli ovaj diskurs – a uz to voli da šljoka rakijštinu – mislim da ima velike šanse da prodre u Srpsku Akademiju Nauka, ili bar Udruženje Književnika Srbije. Ta vrsta 'života' u prošlosti i držanje za neke srednjevekovne priče i mitove tipična je za ove institucije, a pošto dexa puca na visoko, ja ga stvarno mogu zamisliti kako cvrca sa našim 'laureatima'-penzionerima i analizira srpsko nacionalno pitanje, teorije zavere, masone, pedere, jevreje, psihoanalitičare i ostale zlikovce koji iskvariše ovaj viljuškom-jedući narod).
Kad je već tako, nemam ti harv šta preporučivati.
Čovek koji se ladno posere po nekim od najvećih mislilaca iz poslednjih par vekova prvo treba NJIHOVE knjige da čita ('sasvim otvorenog uma', kako da ne), dakle, Niče, Darvin, Frojd, možda čak i Marks (mada njega neću da branim, za sad, jer njega nisam čitao)...

Još nešto, što pantelejac očito nije shvatio iz mog prvog komentara:
Po pitanju (ne)postojanja boga, SVI smo mi amateri: i ja, i ti, i Niče, i Tesla. Zapravo, Niče i Tesla SADA možda i jesu neki znalci – ako ičega ima 's one strane' – ali u vreme kad su davali izjave na koje se ovde aludira, znali su o bogu kolko i bilo ko. Uključujući tu i onog 'čovekoljupca' vladiku što pretnjama i lupanjem o sto širi 'pravu veru'.
Dakle, nisam ja Rasela citirao ovde kao nekog ko ZNA nešto više od ostalih – jer, ponavljam, na ovom polju NE POSTOJE 'autoriteti'! – naveo sam njegov esej kao solidnu polaznu osnovu za naša naklapanja i nagađanja o ubeđenjima koja imamo, niti je dexa 'pobio' njegove teze time što je citirao ljude suprotnih ubeđenja. Selektivnim odabirom citata može se 'dokazati' SVAKA zamisliva teza pod kapom nebeskom, kolikogod nepojmljiva i extremna bila.
Npr – pedofilija.
Eno ti Luis Kerol, Čarli Čaplin, Roman Polanski... Sve autoriteti.
Pa isto tako i to hrišćanstvo. Jebi ga, NIKO nije savršen, te su tako kroz istoriju i neki veliki ljudi bili okrnjeni verom u tu detinjariju. Međutim, moram da naglasim, oni su VELIKI ne *zato* što su verovali u boga, već UPRKOS TOME. Njihovi rezultati i razlozi što ih danas pamtimo potiču iz njihove BORBE sa tom verom koju su, iz kojekakvih razloga, prihvatili i nisu umeli ili hteli ili mogli da je se otarase.
Najbolji primer – upravo već pomenuti Dostojevski.
Školski primer nesumnjivo inteligentnog i duboko duševnog čoveka koji se celog života borio sa demonima te idiotske vere, pokušavajući da ih na silu uklopi u stvarnost i svet i čovečanstvo koji su, evidentno, bili tako daleko od onoga što dogme kazuju.
Itd.

Ono što, zapravo, ovu diskusiju donekle čini izlišnom jeste to što govorimo o stvarima Vere.
Besmisleno je pokušavati da logikom i razumom raspravljaš s nekim ko je UBEĐEN da postoji Deda Mraz. Ako neko OSEĆA božje prisustvo u ovom svetu, i samom sebi – super. S tim se ne raspravlja.
Ali, s druge strane, ako neko NE OSEĆA ništa slično u ovom svetu – nemojmo ga odmah smatrati uskraćenim ili slepim: ko ovde otvara, a ko zatvara oči pred istinom (if any) – ko se napaja opijumom za rulju, a ko trezveno posmatra stvari i sebe – to su individualne stvari. DONEKLE se mogu obrazlagati, logikom i zdravim razumom, kako Rasel to čini. Ali oni koji se samovoljno opraštaju od baš ovih kvaliteta, i odlučuju da se predaju Veri – tu razum više nema šta da traži.
https://ljudska_splacina.com/

IM

Quote from: "Ghoul"
Najbolji primer – upravo već pomenuti Dostojevski.
Školski primer nesumnjivo inteligentnog i duboko duševnog čoveka koji se celog života borio sa demonima te idiotske vere, pokušavajući da ih na silu uklopi u stvarnost i svet i čovečanstvo koji su, evidentno, bili tako daleko od onoga što dogme kazuju.

Vidiš, Dostojevski je duhovni učenik optinskih staraca. Ono što je on pretočio u literaturu nije njegovo rvanje sa demonima, nego čitav jedan duhovni pokret koji je i oformio rusku kulturu kakva je danas. Rodonačelnik ovog pokreta je sveti Nil Sorski. Sv. Nil je bio toliko opasan za tadašnju vladajuću kliku u ruskoj Crkvi da su ga bacili u tamnicu, gde je i skončao.

Vera nije dogma! U istoriji Crkve (skoro) oduvek imaš dve struje: jednu dogmatsku i formalističku, u biti desničarsku, i jednu tolerantnu, anarhičnu, nenasilnu ali žilavu. Ateistima je uvek lakše da se zagledaju u onu prvu i da nju proglase "pravom". Onda u čudnom savezu zajedno krenu da negiraju pravo na postojanje ove, da je tako nazovem "liberalne" struje. Eto, svetog Nila su ubile dogmate, ne ateisti.

sandman

Quote from: "Ghoul"
Npr – pedofilija.
Eno ti Luis Kerol, Čarli Čaplin, Roman Polanski... Sve autoriteti.

Mozda je Kerol i bio u dusi ali staviti ga na prvo mesto liste, ispred praktikujucih pedofila kakvi su Caplin i Polanski malo je ekstemno. Njegov najveci poznati krajm je slikanje maloletnih devojcica, i to samo uz odobrenje roditelja. E sad, sto su se neke od tih jedanestogodisnjih fufica ponekad skidale gole, a da im on to nije ni trazio, pa zar je on tu nesto kriv?   :twisted:

dexa pantelejski

Razocarao si i ti mene Gulo.

Pre svega zato sto si poceo da se koristis LAZIMA.

Od jednog naucnog radnika to se bas i ne ocekuje.

Ajde leba ti kazi ti meni kad i gde si video ili cuo da sam uopste negde imao bilo kakav kontakt sa knjigama koje si pomenuo? Da sam ih uopste procitao? Zadivljujuce je da opus onog fanatika RATIBORA DJURDJEVICA poznajes daleko bolje od mene. Verovatno zato sto si i sam fanatik i ekstremista. Tvoja verzija fasistickog agnosticizma koju demonstriras ovde na forumu i to kroz fanaticne tirade dostojne jednog skinheda - ideologa - sliedzije daleko je gora od ovoga po cemu pjujes a cemu ja navodno pripadam.

Priznaj lepo da si sve gore navedeno IZMISLIO. Stvarno nemam pojma kako ces posle ove bestidne lagarije da me pogledas u oci.I Nemoj da se pravis lud. Dobro ti znas kakve knjige ima moja privatna biblioteka i da medju njima ima i onih za koji si izrazio zelju da ih pozajmis i procitas.

Opet, o tome kakvi su moji citalacki afiniteti dovoljno govore i moji tekstovi koje sam pisao u zadnjih 5 godina. Ima li tu komentara, recenzije, osvrta na bilo kakvo slicno stivo? Ima jedna. Negativna kritika knjige OD ELVISA DO ANTIMADONE koju je napisao lik po fanatizmu i sklonosti ka prozivoljnostima i izmisljotinama slican tebi, samo sto se izdaje za "pravoslavnog publicistu". TVOJ duhovni brat, samo u drugacijoj jagnjecoj kozi.

Vratimo se u krug izgleda, ja raspolazem ARGUMETNIMA, a ti KLEVECES i LAZES.

S druge strane, svako ko procita tvoje prethodne postove mogao bi na osnovu TVOJE DEMAGOGIJE bez problema da zakljuci da bi neko kao ti bio idealan komandir streljackog voda ili upravnik konc-logora.

To jeste tvoj "frame of mind" i definitivno nesto sa cim treba da se pozabave psihijatri.

Jedini nacin da diskreditujes onog ko ne misli isto kao ti jeste da ga pljunes i zalepis mu etiketu, bilo koju: dziber, velikosrbin, fudnamentalista, zatucani pravoslavac... Ili da nabacujes isfrustirrane recenice tipa: Ksenofobični desničarski fundamentalističko-nacionalistički, tradicionalno-patrijarhalni religiozno isključivi 'diskurs' prosečnog Srbende u prosečnom kafanskom naklapanju.

Kakav je tvoj diskurs? Pa ti upravo demonstriras fanaticnost kroz stav da JEDNO ISKLJUCUJE DRUGO i da SVAKO KO NE DELI SVOJE MISLJENJE JE IDIOT. Koji uz to sljoka rakijicinu... Sto je neoproistiv greh.  xcheers Hik! Ziveli!

Da si malo manje zatucan i fanatican znao bi da JEDNA STVAR NE MORA DA ISKLJUCUJE DRUGU. Da je Hrist prisutan na liturgiji u crkvi isto onoliko koliko je prisutan na kocertu METALLICE. Koja je meni retrogradnog tradicionalnom pravoslavcu jedna od omiljenih bendova. Gorecu u paklu, znam :cry:  

Čovek koji se ladno posere po nekim od najvećih mislilaca iz poslednjih par vekova prvo treba NJIHOVE knjige da čita ('sasvim otvorenog uma', kako da ne), dakle, Niče, Darvin, Frojd, možda čak i Marks (mada njega neću da branim, za sad, jer njega nisam čitao)...

Nisi citao ni Vladiku Nikolaja pa lupetas nebuloze u vezi toga sto nisi procito. Jos si ga proglasio i fasistom a ni sam ne znas zasto. A sto se tice "ladnog poseravanja" to si PRVO TI URADIO sa najvecim svetskim naucnicima. Sta se koj moj bunis?

niti je dexa 'pobio' njegove teze time što je citirao ljude suprotnih ubeđenja. Selektivnim odabirom citata može se 'dokazati' SVAKA zamisliva teza pod kapom nebeskom, kolikogod nepojmljiva i extremna bila.

Dexa nije pobijao nista ubacivanjem onih citata, to je svako sa imalo mozga shvatio. Dexa NIJE KOMPETENTAN da bilo sta pobije u vezi ove teme.

Besmisleno je pokušavati da logikom i razumom raspravljaš s nekim ko je UBEĐEN da postoji Deda Mraz. Ako neko OSEĆA božje prisustvo u ovom svetu, i samom sebi – super. S tim se ne raspravlja.
Ali, s druge strane, ako neko NE OSEĆA ništa slično u ovom svetu – nemojmo ga odmah smatrati uskraćenim ili slepim: ko ovde otvara, a ko zatvara oči pred istinom (if any) – ko se napaja opijumom za rulju, a ko trezveno posmatra stvari i sebe – to su individualne stvari
.

Ti mi mnogo znas sta ko oseca ili ne oseca. Zaboravljas prostu cinjenicu da to sto ti PROPOVEDAS  ovde jeste VERA. Vera da je covek bezvredna gomila mesa koju ce sutra da pojedu crvi. To propoveda i Libeat ali na jedan neagresivan i sofisticiran nacin za koji fanatik kakav si ti nije sposoban. S druge strane ti koji verujes da je covek vreca trulezi ismevas veru koja propoveda da je covek veci od Zvezda. I ocekujes da neko prihvati jedan takav depresivni porazni nihilizam? U ime RAZUMA kojeg ti sam imas u neznatnim kolicinama i koji daleko razumnijim ljudima od tebe i mene nije pomogao da spoznaju sustinu zivota?

VLADETA JEROTIC, nas savremenik i veliki filozof i pravoslavni mislilac rekao je da ima puno poznanika i prijatelja koji su ateisti. Mnogi od njih su mudri i pelemeniti ljudi. Medjutim, on kaze u da celom svom zivoti nije susreo srecnog, smirenog i zadovoljnog ateistu.

Tvoje reakcije na ovom forumu potvrdjuje ove njegove reci.

Mene je vera u Hrista ucinila SRECNIM i ZADOVOLJNIM covekom, sta je za tebe ucinila tvoja vera u raspadanje i truljenje vidim i sam.

Ghoul

Uf uf uf, al si se ti primio.

Polako.

Popij jednu (breskvicu).

Očitaj 5-6 'Oče naša' da se malko smiriš.

Nisam ja nigde kazao da si knjige u stilu navedenih ti ČITAO već da razmišljaš/ponašaš se kao da jesi. Tvoje podržavanje tog fašističkog vladike dovoljan je dokaz. Fašista je ne zato što je imao odgovarajuću člansku kartu i formalno se takvim izdavao, već zato što je propovedao netoleranciju i rasizam, pretio manjinama i svim dissenterima i ukratko inspirisao legije zatucanih ograničenih fundamentalista poput tebe.

Inače, da si čitao ono što sam ja okačio na prethodnoj strani, video bi šta je jedan veći mislilac od tebe imao da kaže povodom argumenta 'sreće' koju ti vera pruža:
George Bernard Shaw
"The fact that a believer is happier than a skeptic is no more to the point than the fact that a drunken man is happier than a sober one."
Stoka je srećnija u krdu, ovca je srećnija u stadu, vernik je srećniji u crkvi – pa šta?
I retardi su srećniji od zdravih ljudi, jer ni za kakve brige ne znaju, pa mi ne pada na um da im zavidim.
Lažna sigurnost, zasnovana na neutemeljenom samozavaravanju nije mi potrebna.

Osim toga, otkud ti ideja da su ateisti-agnostici bitno nesrećniji od ostalih smrtnika? To je najobičnija GLUPOST i NEISTINA.
Družim se sa najmanje 15-ak veoma pametnih ljudi, i mogu (u privatno) poimence da ti ih nabrojim, koji su ateisti, i sasvim su zadovoljni sobom (koliko se to životarenjem u Srbiji može) i svojim položajem, i ne trebaju im te srednjevekovne sujeverice i tamjani da bi živeli ispunjenim životima.
Izađi iz taj tvoj Pantelej, počni se družiš malko sa obrazovani i kulturni ljudi, pa će vidiš kolko pametni i zadovoljni ateisti ima na svet.
Nemoj sve da meriš sa aršin tvog sela il mesne zajednice.

Tex Murphy

Ghoule, ja sad nekako nemam pojma šta je iz ovog tvog posta upućeno meni (osim one prve rečenice) a šta Dexi. Stoga samo ukratko:
- Za one razne jade koje si tamo nabrojao uopšte nisam ni čuo. Moguće da si u pravu za frejm ov majnd, though.
- Ja nemam ništa protiv Jevreja, naprotiv.
- Što se "najvećih mislilaca" tiče, popljuvao sam samo Ničea i Frojda (ovog prvog sam čitao, a čitaću i dalje, o ovom drugom priznajem da znam samo sa časova psihologije na fakultetu i u srednjoj školi, plus još nešto sa strane i ako sam pogrešno informisan da je on bio narkoman i da je tvrdio da svaki muškarac hoće da povali svoju mamu, odmah mu se izvinjavam), Darvina nisam dirao niti imam namjeru jerbo nemam ništa protiv njega. Čovjek je putovao svijetom i nešto je tamo čeprkao i izučavao i razmišljao je o stvarima koje ga okružuju i sastavio je nekakvu naučnu teoriju i to cijenim, jer to je mnogo više od ispraznog i besmislenog filozofiranja koje praktikuju... filozofi.
- Što se tiče ovog što si rekao kako smo svi amateri po pitanju (ne)postojanja Boga, kao i veći dio ostatka posta - potpisujem.
Genetski četnik

Ghoul

Jeste, Frojd je reko 'svi muškarci žele da jebu svoju kevu' isto kao što je Darvin reko 'svi ljudi su nastali od majmuna'. Kad neznalice tako simplifikuju (i falsifikuju, odnosno skrnave, odnosno do neprepoznatljivosti iskrivljuju) poštovanja-vredne, složene ideje i sisteme, moja ratna rana počinje da se budi, and it just makes me m..m...maaaaad!!!

mac

Quote from: "Ghoul"Jeste, Frojd je reko 'svi muškarci žele da jebu svoju kevu' isto kao što je Darvin reko 'svi ljudi su nastali od majmuna'.

Tako je! U stvari samo su neki ljudi nastali od majmuna  :lol:

Tex Murphy

QuoteKad neznalice tako simplifikuju (i falsifikuju, odnosno skrnave, odnosno do neprepoznatljivosti iskrivljuju) poštovanja-vredne, složene ideje i sisteme, moja ratna rana počinje da se budi, and it just makes me m..m...maaaaad!!!

Gle, ovo zvuči kao opis Ničea i njegove mržnje prema hrišćanstvu.  :!:
Genetski četnik

Ghoul

dexa pantelejski

Ej, gulo taman sam teo da te pitam di ga nadje svi ti silni ateisti u gradu koji je prema poslednjem popisu 95% pravoslavan kad se setih jedne stvari...

Jebote, pa ti uopste NE ZIVIS U GRADU.

I da kojim slucajem nije bilo ironije sudbine i velikih propusta u domacem obrazovnom sistemu u taj isti grad bi ti dolazio samo jednom nedeljno.

I to subotom, na pijacu. Da prodajes pasulj i lubenice.

A o mom Panteleju, mojoj mesnoj zajednici i mom "selu", ti veliki gradjanin sa obronaka Suve Planine ce moz govoris onda KAD TI ASFALTIRAJU ULICU. Mada i tad u moj grad ima dolazis u RIBARSKIM CIZMAMA jer Nish i vukojebinu u kojoj zivis jos uvek (hvala Bogu!) dele kukuruzista i mocvare pa ti za savladjivanje takvog terena treba adekvatna oprema.

Licno cu da se zalozim da tebi i tvojim saplemenicima gradske vlasti ponovo na Trosarini postave RAMPU. Jednog carinika da vama nishkobanjskim dzudzama i seljomberima NAPLATI to sto cete imati priliku da vidite sta je CIVILIZACIJA. A pored njega i HIGIJENICARA da vidi koliko ste strokavi i spreci da sa sobom ne prosvercuje u GRAD neku od neizlecivih bolesti kojih jos ima u izobilju GORE kod tebe.

i ne trebaju im te srednjevekovne sujeverice i tamjani da bi živeli ispunjenim životima.

Tako je ! Vama koji zivite na tromedji NISKA BANJA-SUVA PLANINA-BUGARSKA GRANICA ne trebaju ni VODA, STRUJA, KANALIZACIJA, ASFALT... Posle se neko cudi sto zalezete u prvu jarugu kad naidje autobus...

I jos nesto, razlika izmedju mene i tebe je sto ja sa mog Panteleja IZLAZIM. A ti, tako produhovljen, ne mozes ni to.

Ti sa planine na kojoj zivis SILAZIS u grad. Pa se opet PENJES na pojatu da namiris zivinu i sujetu.

Nema veze. Bar je vazduh cist. Mirise na balegu i ateizam.

Truba

oće li sjahati ovaj pantelija  :(  :cry:

bre dosadan si ko šulj čoveče  :(  :cry:
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Jake Chambers

Quote from: "Truba"oće li sjahati ovaj pantelija  :(  :cry:

bre dosadan si ko šulj čoveče  :(  :cry:

Quote from: "Ghoul"Željko, ćuti i sisaj!

:lol:  :lol:  :lol:
Dopisi iz Diznilenda - Ponovo radi blog!

Tex Murphy

Takvo ponašanje prema vjernim čitaocima i obožavaocima je za svaku osudu.
Genetski četnik

angel011

deponija (izvinjenje sigiju, koji je topik počeo sa najboljim namerama)
We're all mad here.

PTY

Ma kakva deponija, anđele, taman posla!

Ako pustimo da nam se bez po muke odvuče svaki topik na deponiju, završićemo i sami na deponiji, zar ne?  :wink:

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

dexa pantelejski

Ala kenjate. Sta, kao nije vam zabavno?

Sve je to do Boga... Ili od onog drugog.

Cekajte samo da vidite sta ce Gula da odgovori. Ja i on za razliku od vecine ostalih ovde moz kazemo jedan drugom sve sto nam je na srcu/jetri.

A oni koje sve ovo smara moz odu i na neki drugi forum. Trubo, par predloga za tebe:

www.kukicanje.com
www.usedelice.org.yu
www.vremesmorairazonode.zzzz
www.motokultivatori.br.br.

mick_rider

Da li postoji Bog? Naravno da postoji. To je barem naucno dokazano. Autenticnost Svetog Pisma itd.

Jake Chambers

Quote from: "supernaut"Da li postoji Bog? Naravno da postoji. To je barem naucno dokazano. Autenticnost Svetog Pisma itd.

Boze dragi... :roll:

ace

Quote from: "IM"
Quote from: "Jake Chambers"Na to nisam mogao a da ne citiram Raslov komentar na taj dokaz: mi boga i ako zamisljamo kao postojeceg i savrsenog, i dalje ga samo zamisljamo, cime taj dokaz nista ne dokazuje.

A, pa genije!

Podseti me nekako na Borhesa. Nije dugačko, a mesto mu je ovde:

Quote from: "Jorge Luis Borges"
Argumentum Ornithologicum

I close my eyes and see a flock of birds. The vision lasts a second, or perhaps less; I am not sure how many birds I saw. Was the number of birds definite or indefinite? The problem involves the existence of God. If God exists, the number is definite, because God knows how many birds I saw. If God does not exist, the number is indefinite, because no one can have counted. In this case I saw fewer than ten birds (let us say) and more than one, but did not see nine, eight, seven, six, five, four, three, or two birds. I saw a number between ten and one which was not nine, eight, seven, six, five, etc. That integer--not-nine, not-eight, not-seven, not-six, not-five, etc.--is inconceivable. Ergo, God exists.
a to je rekao borhes teist, borhes ateis ili borhes agnostik. :]

Tex Murphy

Meni liči na Borhesa matematičara, a dokaz je na nivou onog sa vavilonskom ribicom  :lol:
Genetski četnik

ace

Deathangel

"From the eternal sea he rises
Creating armies on either shore
Turning man against his brother
Till man exists no more"

mac

Zašto kažeš "Bog" a misliš "onaj ko je stvorio prirodne zakone, život na Zemlji, i teoretsku mogućnost da živiš večno"? Ili još gore "sve to, ali tačno 4004 godine pre rođenja svog sina"?

I šta tačno znači "postojati"? I ko je u pravu, judeo-hrišćano-muslimani, hinduisti, budisti, Aboridžini, Nordijci, stari Sloveni, ili indijanci?

Ghoul

rekoh već, po pitanju bogija - svi su jednako u pra/krivu

Jake Chambers

Quote from: "mac"Zašto kažeš "Bog" a misliš "onaj ko je stvorio prirodne zakone, život na Zemlji, i teoretsku mogućnost da živiš večno"? Ili još gore "sve to, ali tačno 4004 godine pre rođenja svog sina"?

Boze al ljudi vole da lupaju  :roll:
To je pre njegovog tjelesnog rodjenja, inace je oduvijek postojao, odnosno sapostojao... ali necu vise da pisem ovde. Ucite sami hriscansku teologiju kad vec palamudate o njoj a nemate pojma. Jebali vas filmovi koje ste gledali ili sta vec.

Tex Murphy

U ozbiljnom sam iskušenju da ovo uzmem za svoj novi potpis  :lol:
Genetski četnik

ace

Quote from: "Jake Chambers"
Quote from: "mac"Zašto kažeš "Bog" a misliš "onaj ko je stvorio prirodne zakone, život na Zemlji, i teoretsku mogućnost da živiš večno"? Ili još gore "sve to, ali tačno 4004 godine pre rođenja svog sina"?

To je pre njegovog tjelesnog rodjenja, inace je oduvijek postojao, odnosno sapostojao... ali necu vise da pisem ovde. Ucite sami hriscansku teologiju kad vec palamudate o njoj a nemate pojma. Jebali vas filmovi koje ste gledali ili sta vec.
kako tumacis sveto trojstvo?

PTY

ovako ja to tumačim: ta biblija, to vam je jedna sasvim misteriozna knjiga. strava jedna kako misteriozna. Niko zapravo tu knjigu nije vid'o i niko ne zna ništa o njoj; neki kažu da je srušila rimsku imperiju ali ja u to glanc ne verujem. Neki kažu i da je ta knjiga baza zapadnjačke civilizacije kao takve, od etike pa do zakonodavstva, ali ja ni to ne verujem, jok majci.

Ta knjiga vam je zapravo dve 'iljade godina čamila i tavorila u nekom tamo podrumu, u nekom suvom buretu opasanom sasvim drfovskim okovima i niko vam živ tu knjigo nije niti vid'o niti čit'o.

Ali sad je sve drugačije.

jap! Sad mi lepo imamo intelektualce koji poziraju kao priučeni rovokopači pa nam tu i tamo mahnu nekakvim pečatiranim tariguzom na kom jasno piše da su dotični doktrinu apsolvirali u trominutnoj pauzi između bajanja sas travuljke i čitanja budućnosti u talogu grubo mlevene kafe.

Eto.

Naša budućnost je osigurana.

Saće sve da se sazna o bibliji, sve!  ček samo da autoriteti pljuhnu u plahjvaz.

Jake Chambers

Quote from: "ace"

To se ne tumaci. U to ili verujes ili ne i to ONAKO KAKO CRKVA UCI, i ponavljam jebali vas i filmovi i knjige u kojima ste citali sve ove gluposti pa lupate. Sve znate, a ono cime se u prsa lupate ne znate.
I da, nije trojstvo, nego trojica.
Mislim, bemtizivot, covjek bi da tumaci sustinu Boziju...bemtizivot  :roll:  :roll:  :roll:

Jake Chambers

Quote from: "Harvester"U ozbiljnom sam iskušenju da ovo uzmem za svoj novi potpis  :lol:

Ne igraj se sas zivotom... a bilo je svakako i boljih.  :lol:

Truba

Jake Chambers

:lol:  :lol:  :lol:

dexa pantelejski

Libeat, pazi ovako:

Ta AFRIKA, to je jedna obicna izmisljotina dokonih moreplovaca. Kao ima neka zemlja gde zive zivotinje sa repom napred i pozadi i crni ljudi obuceni samo u gacerone. Posle su se kartografi malo zapili i zajebavali pa docrtali tamo neko kopno... Ta AFRIKA to je cista utopija... Do sada niko nije dao niti jedan DOKAZ o njenom postojanju. U redu tu su KNJIGE, FOTKE i FILMOVI... Ali molim lepo, KO MENI TVRDI DA TO NIJE FALSIFIKAT?

Zasto da ja VERUJEM da AFRIKA postoji?

Zasto bilo na ovom forumu da VERUJE da AFRIKA postoji?

Verovacemo kad budemo VIDELI.

A videli NISMO.

Libeat, ti tvrdis da si u AFRICI. Ja ti ne verujem jer ti to ne mozes da DOKAZES. Stavise, ti ne mozes da dokazes da ta AFRIKA uopste postoji. Ti si ustvari NIGDE.

Bas kao sto tamo ljudima u Africi (koja, jelte, ne postoji) ne moz dokazes da postoji SRBIJA. I mi smo NIGDE.

Ustvari, mi smo NIKO. A i ti si.

Libeat, ti si neopevana neznalica i isfrustrirani destruktivac.

PTY

kikikiki...

Ovakav literarni talent ni jednom Otou ne mož' promakne.  
xknuddel

dexa pantelejski

Kikikiki

tetke, vata li te to gosn parkinson malo?

oce to u tvojim godinicama.  :)

ace

Quote from: "ace"

To se ne tumaci. U to ili verujes ili ne i to ONAKO KAKO CRKVA UCI, i ponavljam jebali vas i filmovi i knjige u kojima ste citali sve ove gluposti pa lupate. Sve znate, a ono cime se u prsa lupate ne znate.
I da, nije trojstvo, nego trojica.
Mislim, bemtizivot, covjek bi da tumaci sustinu Boziju...bemtizivot  :roll:  :roll:  :roll:
hm. ja mislio ima nesto ovde. kad nista. :[

boga i za njega vezane (a bogami i nevezane  :evil: ) stvari crkva i crkvenjaci a posebno u njihovim akademskim krugovima teolozi tumace. ne dokazuju. iz njenog tumacenja proizilazi vera. bilo koja.
u svakom slucaju. kada je doslo do gradjanskog rata u egiptu, brat koji je poveo pobunu (nebi li on postao bog a ne ostao visoki prvosvestenik - ne vidim sta mu je nedostajalo. ref: teripracet (ne mogu se setiti kako se zove knjiga sa prvosvestenikom koji je izmisljao bogove)) je poveo i odredjen broj egipcana i napustio egipat sa egipatskog zida uzimajuci jednog od bogova (jehova) pored cije slike pise - ja sam onaj koji je bio, koji jeste i koji ce biti -. potom se iz judaizma (by low) radja hriscanstvo (by moral) a iz njega njegova slobodna interpretacija islam (by design).
ti sad ocekujes da ja poverujem da je jedna religija u kojoj je njen main character proglasen bogom u 6 veku dokaz. i ateisti veruju. veruju da boga nema. niko to jos nije dokazao. ja licno mislim da je samo postojanje ateista dovoljan i dobar dokaz za nepostojanje boga kada se na drugi tas stavi jedna takva tezina koja nas prati kroz celu nasu istoriju, koja nam je u genima kao odgovor na sve nase nade i strahovanja a koju zovemo religija i kroz nju obozavamo zamisljeno bice (nebitno da li je nastalo kroz mit od stvarnog)  kao primer da se nista nece naci na putu napretku covecanstva (mozda covecanstvo samo) u razvoju uma. samo oslobodjenje od takvog ogromnog nasledja (cini se nemoguce matematicki) odnosno shvatanje da boga nema (ovo ne znaci da tvrdim da nije postojao inteligentan dizajn - kao onaj vanzemaljski brod iz brajanovo zitje). samo otkrovenje je moglo doci do takvog zakljucka. a kada se jednom predje granica odredjene spoznaje vise nema povratka u blazenu ignorantnost (blago prostima).

obaska sto mislim da je prometej bio veca faca (sa losijim marketingom) - covek je osudjen da mu orao svaki dan kljuje jetru. (rolemodel uz mitru i jos par njih po kojem je radjena image isusa). a kad je pojede transplatacija nove pa jos jednom. i tako... 30.000 godina (na koliko je bio osudjen) isto zato sto je bio dobar prema ljudima.

znamo danas da je isus bio stvaran lik. dajte ljudi - niko ne zeli da unisti crkvu i religiju. to je kao kad bi krenuli u unistavanje kina i pozorista, muzeje.... zabava za ovaj i onaj svet. samo da se dodje do jednostavnog zakljucka. ja te necu ubedjivati da bog postoji ili ne postoji. ne mogu dokazati ni jedno ni drugo. niti poznajem boga. poznajem coveka - tu ti lezi ona 'sala' da je djavo stvorio svet dok bog nije gledao. ;]

Deathangel

Ljudi ja neznam o cemu vi ovde raspravljate.Ili verujes u Bog-a ili ne,treceg nema.Odkud vi znate ili bilo da je on nastao pre 4004 ili 6928 god. ili je bio tu od pocetka vremena.Mislim da je besmisleno rapravljati o tome! :x
"From the eternal sea he rises
Creating armies on either shore
Turning man against his brother
Till man exists no more"

Jake Chambers

Ace, ja i dalje ne zelim da citam tvoj post i tumacim bilo sta. Sveta Trojica nema sta da se tumace. U pitanju je priroda Bozija u koju ne mozes da diras, a kamoli da je tumacis.

Truba

Ghoul

Quote from: "Truba"Deathangel potpuno se slažem s tobom

a sa mnom?

Truba

PTY

A ja se slažem sa svakim ko se slaže sa Trubom.
Eto.   :arrow:

Truba

PTY

Quote from: "Truba"libeat potpuno se slažem s tobom

Gud. Tu daun, siks bilijon tu go.   8)