• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...

Started by Cornelius, 15-04-2007, 00:17:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

vilja

E Angel, sad si me zainteresovala za knjigu...Ko je izdavač, gde ima da se kupi i koliko košta?

Alexdelarge

a kako to autobiografija o mackama? znam da danas svi pisu, al' zar su i macke postale spisateljice? sta je onda sledece? autozivotopis  slona; slonovi bi mogli biti pouzdani pripovedaci, s obzirom na njihovo dobro pamcenje. ili, 'zapisi iz podzemlja' - dnevnicke beleske jedne krtice. :idea:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

vilja

Ma ne ADL, Doris Lesing je pisala, a mačka joj je diktirala svoju autobiografiju... :lol:

angel011

Doris Lesing je pisala o raznim mačkama koje su joj prošle kroz život, njena autobiografija, ali vezano za mačke.

Izdavač je Agora, ja je kupila na Sajmu knjiga ali se sećam da sam je ranije videla i u knjižari "Mamut", sigurno ima još negde. Cene se ne sećam tačno, mislim da je bila oko 500 dinara.
We're all mad here.

vilja

Hvala Angel,potražiću knjigu u MAMUTU. :)

angel011

Zmajevi Istoka, Ernest Ingersol. Malo monotono i zbrkano napisano, ali tema je zanimljiva.
We're all mad here.

angel011

Muškarci koji mrze žene, Stig Lašon (prvi deo trilogije "Milenijum").

Nakon Bučera, koji me je smorio šablonom i odsustvom bilo čega zabavnog u nečemu što bi trebalo da je zabavna literatura, i Zmajeva Istoka koji deluju kao da je neko okvirno nabacao beleške u nameri da napiše knjigu a onda te beleške bez dodatnog sređivanja objavio, konačno opet nešto dobro, nešto kao krimić&društvena kritika i mnogo više od toga.
We're all mad here.

sivka

Quote from: angel011 on 16-11-2009, 10:15:31
Muškarci koji mrze žene, Stig Lašon (prvi deo trilogije "Milenijum").

Nakon Bučera, koji me je smorio šablonom i odsustvom bilo čega zabavnog u nečemu što bi trebalo da je zabavna literatura, i Zmajeva Istoka koji deluju kao da je neko okvirno nabacao beleške u nameri da napiše knjigu a onda te beleške bez dodatnog sređivanja objavio, konačno opet nešto dobro, nešto kao krimić&društvena kritika i mnogo više od toga.

Hmm, ne znam zašto ne postaviš link kad se podigne neki od tvojih prikaza na Krsti? Bilo bi zgodno, ja se oderem dok nađem ako ti prethodno ne podigneš na blogu link...
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

angel011

U poslednje vreme redovno apdejtujem blog.

Završila sa čitanjem knjige "Muškarci koji mrze žene", stvarno odlično. Sad je na redu druga knjiga trilogije, "Devojčica koja se igrala vatrom".
We're all mad here.

zakk

aj dodaj link na blog lepo sebi u profil... da nađu ljudi :)
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

anđelija se gnuša besramne samopromocije.
https://ljudska_splacina.com/

angel011

Ne, nego na blogu ima nekih starih fotografija i linkova za moje prikaze na Krstarici (većina se ne odnosi na fantastiku, plus su i pisani za široku populaciju), pa mi ne deluje kao materijal za ZS forumaše.
We're all mad here.

vilja

Ma hajde bre Angel stavi link, nemoj da si tako skromna-ne isplati se... :)
Ja bih čitala tvoj blog. :!:

A ti Ghoule okači i link za THE TEMPLE OF GHOUL...btw, odličan ti je prikaz za DUST DEVIL. :D

angel011

Na samom blogu nema šta da se čita, tu su samo linkovi na prikaze.

Dodala link na profil...
We're all mad here.

crippled_avenger

Quote from: vilja on 25-06-2009, 02:33:40
Angel ti misliš na priču SISOISUS. Jeste Hornbijeva, i to je jedna od najboljih u toj zbirci. Meni se još dopala KATOLIČKA KRIVICA ( SAM ZNAŠ DA TI SE DOPADA) od Irvina Velša. :)

Nedavno je snimljen studentski film (čini mi se na FDU) po ovoj Hornbyjevoj priči, i dešava se kod nas :)
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

Melkor

Quote from: angel011 on 18-11-2009, 10:50:24

Završila sa čitanjem knjige "Muškarci koji mrze žene", stvarno odlično. Sad je na redu druga knjiga trilogije, "Devojčica koja se igrala vatrom".

Ko je objavio/preveo i da li su izasle sve 3 kod nas?
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

crippled_avenger

smrklja

Quote from: Melkor on 19-11-2009, 22:27:57

e bre toliko si bio na sajmu plus ti je vlasnik i urednik pričao o njima a nisi zapamtio ccc

angel011

Quote from: Melkor on 19-11-2009, 22:27:57

Izdavač "Čarobna knjiga", izašle sve 3, preveli Danijela Babić, Dorijan Hajdu i Zorica Mančić.
We're all mad here.

ReStOrE

"Kako sam postao glup"-Martin Paz
:!:
BASNOSLOVNI STAP SA ZVAKOM!

Melkor

Quote from: angel011 on 20-11-2009, 19:16:24
Izdavač "Čarobna knjiga", izašle sve 3, preveli Danijela Babić, Dorijan Hajdu i Zorica Mančić.

Hvala, a sad idem da se stidim jer mi je stvarno Bora pricao o tome  :oops:
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Kler_Vojant

Basara-Fama o biciklistima. Nastavak Na Gralovom Tragu mi je bolji.
Karlo ruzni ftw.

zakk

Slažem se :D

Samo, ti romani jesu fantastika pa si trebao gore na "Upravo čitam 2 ™"  :evil:

BTW, jel Basara ima nameru da završi taj nesrećni treći deo, "Krst na crkvi Svete Sofije"?
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Kler_Vojant

Nadam se da nece, unistice utisak sto %.

crippled_avenger

Robert Heris - "Duh" (Laguna, 2009)

angel011

"Kula od karata", Stig Lašon, 3. deo trilogije "Milenijum".

Drugi deo se nije nastavljao direktno na prvi, mada su akteri uglavnom bili isti. Treći se nastavlja direktno na drugi, počinje bukvalno tokom iste noći kada se drugi završio, tako da je preporučljivo unapred imati celu trilogiju.

Kvalitet deluje ujednačeno u sve tri knjige, i na zavidnom je nivou. Jej!
We're all mad here.

David

Mala korekcija, jer si u fonetskoj transkripciji progutala (u vise postova) ono "r" iz njegovog prezimena: Stieg LaRsson; slobodno ga ubacuj, nije "nepostojano", ne gubi se u izgovoru (pretpotstavljam da tako pise na koricama knjiga, a to nije ispravno; ?!).
Isto tako, Larsson se moze izgovarati i bez onog "sh" u prezimenu, dakle kao LarSon (varijanta sa "s" je nacin izgovora na jugu Svecke, gdje ja zivim, i legitimna je), ali i i na nacin kako ga ti pises/izgovaras (nacin izgovora u sjevernijim dijelovima SWE, izmedju ostalih i Stokholma).
Stig je bio i odlican novinar, a specijalnost mu je bilo pisanje o desnom ekstremizmu i rasizmu (uopste), ukljucujuci i srcan javan angazman protiv ovog zadnjeg nabrojanog (osnivac je, a bio je i urednik odlicnog magazina "Expo", koji je koncepcijski u cijelosti posvecen tim i slicnim... hm, sr@njima).
Cetvrti dio "trilogije", napisan prije njegove smrti ali do sada neizdan, da se i on publikuje stopiraju hijene od oca mu i brata, koji su samoproglaseni (ali i pravno verificirani) vlasnici Stigovih autorskih prava (nazalost), jer je rukopis u vlasnistvu zene koja mu je bila vise od 20god. zivotna saputnica i saradnica u radu, a kojoj ova dvojica krebila osporavaju bilo kakvo pravo na njegovu sveukupnu materijalnu zaostavstinu (nisu bili vjencani nego su zivjeli u slobodnoj vezi, zato je to tako; kuriozum u vezi spora: htjeli su joj cak uzeti i njen i Stigov zajednicki stan, ali nisu uspjeli). Uglavnom, i izdavaci, i filmski producenti, a najvise citaoci, svi oni javno po medijima pizde zbog neobjavljivanja, tj. shtopanja te cetvrte knjige...
(Trilogiju nisam procitao, ali zato jesam njegovu non-fiction knjigu "Desni ekstremizam", koja je odlican research te oblasti i internacionalno i u SWE.)
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

angel011

Samo prepisujem sa korica knjiga, nemam pojma sa švedskim.:)

Piše na koricama i da je bio novinar i čime se bavio, a vidi se i po trilogiji da se svačega nagledao. Ako nađeš vremena, pročitaj trilogiju, retko dobre knjige.

Uzgred, čemu se tu nada njegov otac, pa on sigurno ima preko 70 godina? Zar mu je sada do toga da se grabi za pare?
We're all mad here.

Ghoul

GAĐENJE – Orasio Kasteljanos Moja

Pažnju ovom romanu privukla mi je korica sa motivima sa slika Frensisa Bejkona, zatim naslov koji obećava dobru zabavu, i najzad je sve to zapečatio podnaslov: "Tomas Bernhard u San Salvadoru". Znači, Bejkon, gađenje i Bernhard sve na jednom mestu – ne mož biti loše, ne?

http://ljudska_splacina.com/2009/11/gaenje-orasio-kasteljanos-moja.html

angel011

Zen i veština gađanja iz luka, Eugen Harigel. Vrlo zabavno, nemački profesor filozofije opisuje svoje muke dok je pokušavao da savlada zen preko veštine gađanja iz luka. Skoro da možete da zamislite nekog zen-majstora iz filma kako zeza nespretnog Evropljanina. :)
We're all mad here.

Alexdelarge

Quote from: Ghoul on 30-11-2009, 18:35:03
GAĐENJE – Orasio Kasteljanos Moja

Pažnju ovom romanu privukla mi je korica sa motivima sa slika Frensisa Bejkona, zatim naslov koji obećava dobru zabavu, i najzad je sve to zapečatio podnaslov: "Tomas Bernhard u San Salvadoru". Znači, Bejkon, gađenje i Bernhard sve na jednom mestu – ne mož biti loše, ne?

http://ljudska_splacina.com/2009/11/gaenje-orasio-kasteljanos-moja.html

sto mu gromova!!! ovo moram obavezno da procitam. :!:

Ghoul

i mislio sam da će te zanimati.
kad već nema dovoljno bernharda na srpskom, dobar je i ovaj zamenik.

Savajat Erp

ФРЕНИ И ЗУИ - Џ.Д.Селинџер, овај роман му је, судећи по коментару у самој књизи, је најуспелији роман после Ловца у житу (или ражи, како коме одговара), све се своди на три четири подуга разговора, Френи и Зуи су двоје најмлађе деце једне истриповане њујоркшке породице, а сви су екстремно интелигентни, кроз њихове бедаке и приче се види колико им стварно недостају два старија брата, који су скикнули...симпатичан роман, али мени лично ништа посебно, Селинџер прилично вешто барата речима, и сва чар ми је у оним не-дијалог деловима.
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

David

Meni je "F&Z" jos draza od "Lovca"...

Evo i od mene jedne knjige, muzicke, koju sam nedavno procitao (uz sve preporuke da i vi to uradite, ukoliko na knjigu naidjete):

"Please, kill me! (The Uncensored Oral History of Punk)", Legs McNeil & Gillian McCain (novinari, prije urednici fanzina "Punk");

u monoloskoj formi, vecina aktera ili "fellow travelersa" USA-, a najvise NYC-punka (od arhe-punksa The Sooges i MC5, do Patti Smith ili Richard Hella/ex-Televison ili Ramones clanova), u mikrofon novinarskog kasetasa pricaju svoju pricu o tim danima, jedni o drugima, otvoreno i bez zadrske; knjiga je bila zabranjena u SveCkoj, zbog svoje "dekadentnosti"/ explicite prica o drugs&sex&punk:  

A Time Out and New York Daily News Top Ten Book of the Year upon its release, Please Kill Me brings the sound of the punk generation to life. Iggy Pop, Danny Fields, Dee Dee and Joey Ramone, Nico, Patti Smith, and scores of other famous and infamous punk figures lend their voices to this definitive account of that outrageous, explosive era. From its origins in the twilight years of Andy Warhol's New York reign to its last gasps as eighties corporate rock, the phenomenon that was known as punk is scrutinized, eulogized, and idealized by the people who were there and who made it happen.

http://www.amazon.com/Please-Kill-Me-Uncensored-Evergreen/dp/0802142648

Trenutno citam "Children of the flames", Lucette Matalon & Sheila Chon, 1991;
o Josefu Mengeleu (njegov CV) i licnim svjedocanstvima nekih od prezivjelih blizanaca, koje je podvrgavao svojim pokusima
(interesantni su mi psiho-portreti ovakvih osoba, odnosno njihova psiho-patologija).

Alexdelarge

A propo knjige NA GRALOVOM TRAGU, citam danaske u Politici da je preminuo slikar Nenad Zilic u Parizu. Pretpostavljam da je rec o Nenadu Zilicu koji se pominje i u knjizi ( vidi poglavlje: Fantazmagoricna izlozba Nenada Zilica)?

Savajat Erp

МОЈ ПАС ГЛУПИ – Џон Фанте, много јака аутобиографска ствар (по мени јача и од Бандини трилогије, мада, искрено, нисам читао Чекај до пролећа, Бандини) о томе како лик кроз цео роман жели да се отараси својих четворо деце, а кад напокон оду, осети тешку празнину, кер је ту само због симболике и ужитка, ево неких мени готивних пасуса:
,,Са репутацијом лудака, болестан од чира на дванаестопалачном цреву, не похађа више састанке у Клубу књижевника, уредно је виђен у продавници пића и Заводу за запошљавање. Или док шета плажом са огромним идиотским и опасним псом. Омрзнути давеж на забавама, који само прича о добрим старим временима. Опија се сваке ноћи, гледајући шоу-програме на ТВ-у. Посвађан са пословним агентом и сада га нико не заступа. Опсесивно прича о Риму. Бесциљно лута по свом дворишту, ћушкајући лоптице палицом за голф. Презрен од своје четворо деце. Његов најстарији син одбацује белу расу и ожениће се црнкињом. Други син на социјали, труди се да постане глумац. Трећи син премлад да би се придружио распаду породице. Кћерка заљубљена у беспосличара са плаже. Лојална жена брине се о његовим личним потребама, припремајући здраве оброке у виду шненокли и ровитих јаја, учестало му помаже у купатилу."
Пошто више деца нису ту, решава се да направи добру забаву, а иначе је холивудски сценариста, тренутно без посла:
,,Хајде да направимо забаву, да нам дођу људи, стари пријатељи, сад би требало више да се проводимо. Правимо забаву, долазе људи. Писци и супруге. Исукани ножеви. Алкохол. Филмски сценаристи против тв – сценариста. Лоша прича. Нека жена ми каже да сам свиња фашистичка. Ударам је. Њен муж ме пребија. Гадна фрка у дворишту. Суседи зову шерифа. Пијана глумица јури на литицу, прети да ће скочити. Скачи, дрољо! Скачи! Полицајац је хвата. Забава се растура. Растурена пријатељства, разбијене чаше, проливена пића, бљувотина на травњаку. У дневној соби се нека стока попишала уза зид. Никад више забаве, кунемо се."
КОРТО МАЛТЕЗЕ – Владимир Пиштало, новела од 50-ак страна, личи на синопсис за стрип, али није, помало неразумљива, по свој прилици је траба читати више пута...тако бар кажу критичари, ја је сигурно нећу више читати.

Alexdelarge

Quote from: Ghoul on 30-11-2009, 21:23:07
i mislio sam da će te zanimati.
kad već nema dovoljno bernharda na srpskom, dobar je i ovaj zamenik.

I mislio sam da ce te zanimati, Alexdelarge, u poređenju sa Bernhardom, moglo bi se reći da Moja ipak ne uspeva da destiluje svoju žuč u nešto dovoljno produhovljeno, duhovito i stilski složeno kao kod genijalnog austrijanca, rece mi Ghoul. :evil:

procitao sam GADJENJE. ghoule, dobra preporuka, i dobar prikaz; ako imas jos tih mudrijaskih knjiga spreman sam da prihvatim tvoje preporuke. :lol:

crippled_avenger

Čitam Stiega Larssona i pridružujem se angelinim preporukama. Lep roman koji prikazuje sve ono što volimo u Švedskoj - zimu, nacizamm, pedofiliju :)

angel011

We're all mad here.

crippled_avenger

Najzad, Stieg nudi nešto što mi u poslednje vreme nedostaje u knjigama a to je prava literarnost. Nekako, romani u poslednje vreme masovno počinju da liče na novelizacije filmskih scenarija i nema više pripovedanja svojstvenog knjigama. Iako Stieg nije pretenciozan pisac i ima vrlo sveden, pitak, stil, ipak je napisao roman, bez ikakve sumnje. Za razliku od GHOSTa Roberta Harrisa gde knjiga izgleda kao malo razvijeniji pitch za prodaju prava holivudskim studijima (u čemu je doduše na kraju i uspeo)...

angel011

Istovremeno, od trilogije bi mogli da se naprave odlični filmovi.
We're all mad here.

crippled_avenger

Napravljeni su već filmovi. Koliko čujem od Kunca, solidni.

Kunac

"zombi je mali žuti cvet"

David

Ja ih nisam do sada gledao (ovdje su pravi hitovi, bas kao i knjige), ali sam pratio recenzije (redovita rabota, muzicke i filmske); elem, tek da znate sta da ocekujete: prvi iz serijala je ocijenjen kao sasvim solidan film (3,5 ili 4-ka u skali do 5.), dok su druga dva redovno dobijala (okvirno) po 2-ku. Prije koje 2-3 sedmice, i poslijednji film iz trilogije je pusten u bio-distribuciju...

Ghoul

evo šta sam već pre nekog vremena kazao o 1. delu te filmske n-tologije:

THE GIRL WITH THE DRAGON TATTOO

niels arden oplev

SWE, '09

3

solidan krimi-triler o potrazi za devojkom koja je možda nestala pre 40 godina, a možda i nije nestala. možda je ubijena, a možda je samo pobegla od svoje sjebane bogate familije, i sad živi u australiji.

dobri glumci i fino uslikane lokacije čine ovo pitkijim nego što bi srednje-zanimljiv zaplet činio. misterija baš nije preterano uzbudljiva, a postoje tu neka nepotrebno mučna vrludanja koja ničemu ne služe (recimo, sicko patnje i silovanja koja trpi goth-devojka i pomoćnica glavnog junaka). zabavni su, ali u krajnjoj instanci irelevantni hintovi o bliskosti bogatih šveda sa nacistima, i njihovim idejama i mnogo nakon što su nacisti, kao, pobeđeni.

ovde:
http://ljudska_splacina.com/2009/11/neki-osrednji-i-solidni-novi-filmovi.html

Savajat Erp

Прочитао сам по други пут Сто година самоће од Маркеса, и даље самтрам ово добрим романом, али ми је на друго читање деловао малко слабији...

Melkor

Quote from: Savajat Erp on 26-12-2009, 11:02:09
Прочитао сам по други пут Сто година самоће од Маркеса, и даље самтрам ово добрим романом, али ми је на друго читање деловао малко слабији...

Nisi ga 'ranio dovoljno u medjuvremenu, pa oslabio.

ginger toxiqo 2 gafotas

...ko o čemu, ja o Marlen Haushofer; početkom decembra je Nojzac objavio njeno ključno delo - Zid...roman je na matičnim tržištima objavljen šezdesetih godina prošlog veka, naišao je na mlak prijem, sada je priznato remek-delo i u ovoj ispovesti žene  koja ostane jedina preživela nakon noći tokom koje je oko lovačke kuće u kojoj je boravila i obližnje šume nikao neprobojni stakleni zid možete prepoznati nadahnuća - na nivou plota sa ovog izvora se za potrebe svog najnovijeg romana napio vode Stiven King, a na nivou izarza (i to je priznao) odavde je dosta toga iscrpeo Kormak Mekarti za svoj Put... ali i mimo toga, odlična knjiga, vrhunska literatura i superiorna geneza jedne sveprožimajuće tuge...

"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Savajat Erp

Quote from: Melkor on 26-12-2009, 11:59:21
Quote from: Savajat Erp on 26-12-2009, 11:02:09

Nisi ga 'ranio dovoljno u medjuvremenu, pa oslabio.

Ех, свега 10 година и већ уфитиљио...

crippled_avenger

Milovan Đilas - NOVA KLASA. Old school.