• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

UPRAVO ČITAM (A NIJE SF, F, H)...

Started by Cornelius, 15-04-2007, 00:17:50

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Truman

Ne čita se kao Puco ( što mi je tačno rekao i profesor Italijan ), a u originalu se piše Puzzo.
Ja da valjam ne bih bio ovde.

Truman

Quote from: Pizzobatto on 20-01-2016, 19:36:37
nije ni Puco tačno... z se čita dz... kao jedan glas, odjednom, kao muva da zuji, bzzz, dzzzz... Pu-dz-o

Obojica smo pogrešili. Malo sam se raspitao i pravilno je Puzo s obzirom da je pisac Amer italijanskog porekla koji je pisao na engleskom a oni tamo izgovaraju tako. Shame on me.

C Q

Uzgred: Sta je citao -

DAVID BOWIE'S TOP 100 BOOKS

http://www.openbooktoronto.com/news/special_feature_how_read_bowie

Super: Lautréamont, T.S. Eliot, Wyndham Lewis, Camille Paglia, Ackroyd, J.K. Toole, Nabokov...

klem

pošto sam pročitao knjigu u tamnu daljinu - leonid andrejev, red je da se osvrnem na nju i kažem koju reč. u prvom delu knjige nalaze se priče anđelak, veliki šljem, na rijeci, u tamnu daljinu, poklon, zid, ben-tovit, i ivan ivanovič. to su kratke, rane pričice ovog autora i nisu na mene ostavile jak utisak. vidi se da je andrejev u ovim pričama ispipavao teren. u drugom delu knjige su bolje, duže priče - život vasilija fivejskog, crveni smijeh, eleazar, juda iskariot i priča o sedmoro obešenih. svaka od njih je remek delo a posebno mi se dopada crveni smijeh, potresna anti-ratna priča smeštena u vreme rusko-japanskog rata, moglo bi se reći i da je svojevrsna priča o duhovima. sve u svemu, odlična knjiga i moja preporuka za ljubitelje mračne proze. vidim da postoji češki tv film priča o sedmoro obešenih pa ću pokušati da ga lociram.

sledeća knjiga koju sam uzeo da čitam je volšebnik i druge priče vladimira nabokova, zgodno izdanje srpske književne zadruge, sa predgovorom zorana paunovića

Mme Chauchat

Quote from: Jevtropijevićka on 19-01-2016, 14:21:20
Upravo čitam Renatu Lahman, milina jedna od knjige: "Erzählte Phantastik - Zu Phantasiegeschichte und Semantik phantastischer Texte", gledajte samo ovaj sadržaj http://www.suhrkamp.de/buecher/erzaehlte_phantastik-renate_lachmann_29178.html?d_view=inhaltsverzeichnis i da znate kako je ovo prava nemačka škola - nema laži, nema prevare, ima da se sve lepo temeljno prouči i sagleda sa petnaest strana i na originalnim jezicima, pa kad krene analiza alhemičarskih momenata kod Hofmana ili kabale kod Šulca, samo pršti. A tek ilustracije, od srednjeg veka do Hansa Belmera... uh.

Komšije vredne, Davor Beganović, vidim, preveo i priredio četiri njene knjige, a nešto, o radosti, ima i onlajn: http://www.matica.hr/media/uploads/knjige/lachmann_od_ljubavi/Lachman%20367.pdf

Truman

Kraljevska krv, Sinkler Luis
Opisuje život jednog čoveka koji je bio rasista, ali je saznao da u njemu ima kapi crnačke krvi i to mu je iz korena promenilo život. Sama knjiga mi i ne bi bila nešto ( jedna u moru drugih koje se kritički bave rasizmom ) da autor nije veoma umešno opisivao primere rasizma...bukvalno sam se naježio par puta.

Truman

Obaveštavam zainteresiranu srbijansku javnost da od prošle subote uz dnevne novine Blic jednom nedeljnom izlaze Balzakove knjižice iz serijala Ljudska komedija. Tim povodom prekopiraću ovde svoj gudrids rivju njegove novele Gobsek.Ispričavam se što je na engleskom jeziku ( mrzi me da prevodim ), a ujedno pozivam dobronamernike,dobre poznavaoce tog jezika, da isprave sve pravopisne ili stilske greške na koje naiđu:

A first Balzac's book in a La Comédie Humaine serial that is going to be sold every Saturday with Blic newspapers ( Serbian readers may be interested in this information ). Here, through a mouth of young lawyer we hear a story of a greedy loan shark ( is there any other type of this kind of people? lol ) whose only life purpose is to collect gold and other material values. In contrary to today's superficial writers Balzac is very profound in describing characters and businesses of his contemporaries. He dissects the true nature of Gobsek with such a persuasiveness that I had a feeling that he is sitting next to me. One of Balzac's features is that he uses the same characters in different stories. Here, Old Father Goriot is mentioned, in some others Gobsek will be. I can't wait for the next Saturday and new adventures of Balzac's heroes or better say antiheroes.

p.s. ko želi može mi dati i ocenu, zanima me baš

Nightflier

Rešio sam da ove godine čitam malo više nonfikšena. Kako me moje sklonosti vuku ka istoriji, antropologiji i srodnim naukama, razmišljao sam da možda otvorim zasebnu temu koja bi se bavila ovakvim knjigama. Ima li mišljenja o tome?

Elem, onomad sam pročitao

Armies of the Ottoman Turks, 1300–1774 (Men-at-Arms #140) by David Nicolle

The birth of the Ottoman state is shrouded in legend. Whatever the truth of its origins, the Ottomans formed an Empire which almost succeeded in bringing Christian Europe to its knees. During the last decades of the 13th century, the ambitious Osman Bey's tiny mountain state took eight frontier castles plus the Turkish town of Eskisehir. In 1299 Osman seized Yenisehir after working up the Kara Su valley. With this as its first real capital, the Ottoman state emerged into history poised above the fertile shores of the Sea of Marmara.

Prilično dobro napisano, što je za Ospri već standardno. Sažeto i nabijeno podacima, koji bi mogli biti od koristi našim istorijsko-fantastično okrenutim piscima. Pored odlično opisane strukture osmanlijske vojske, najzanimljivi su mi bili povremeni detalji o vazalnim srpskim jedinicama. Tako se navode vizantijski i drugi neturski izvori koji kažu da su Srbi u bitkama imali običaj da nose crne oklope. Jedan izvor je Porfirogenitovog vremena (sad nisam siguran da li se baš on navodi kao izvor), koji kaže da se Srbi bore sa takvim i takvi oružjem, u crnoj odeći, dok više izvora navodi da su u Bici kod Ankare pod Stefanom Visokim učestvovali "crni oklopnici" i to kao pešadija. Ovo je inače prvi izvor gde to nalazim, pošto se do sada navodilo da je despot Stefan predvodio odred od 5000 konjanika.

Sve u svemu, svaka preporuka. 4/5
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

C Q

Manuel Puig, Buenos Aires affair & Heartbreak Tango. Obavezno procitati. Izuzetan pisac.

Days of Being Wild i druga dva nastavka te 'labave' trilogije su dobrim dijelom inspirirani tim knjigama. A nije ni onda cudno sto je Happy Together smjesten bas u Argentini.

Truman

Jukio Mišima, Mornar koji je izneverio more. Tinejdžer gleda svoju majku kako se skida i kako vodi ljubav s mornarom. U njegovom svetu odrasli su čudaci. Videćemo šta će biti dalje.

Perin

Ja sam u poslednjih nekoliko dana dočitao, pročitao i čitam tri zbirke priča:

Vino mladosti - Džon Fante.

Sjajno, kao i uvek. Kroz prizmu dečaka, odrastanje uz katoličke vrednosti. Šta su o smrtnim grehovima zaista mislila deca? Stil, izraz, Fante je Karver.

Sedam japanskih priča - Đunićiro Tanizaki. Neke sam već čitao. Tanizaki je majstor japanske priče a ova zbirka daje solidan presek njegovog stvaralaštva. Majstor tetoviranja i dalje ostaje jedna od boljih priča što sam pročitao.

Porodica Abe i druge priče - Mori Ogai. Mislim da mi je ovo prvi susret sa Ogaijem. Onako, stil pomalo arhaičan, ali ne čudi jer mu priče imaju istorijsku tematiku. Malo smara sa nabrajanjem imena raznih likova i vladara, ali zaista sjajan pisac i unutrašnji svet likova sjajno predočava. Ipak, kažem, stil pomalo bajat, a to mi baš i ne odgovara.

Sent from my Samsung Galaxy Note Edge

Tesla

@ truman
probaj Misimine "zabranjene boje"
---
ne volim da upoznajem ljude koje ne poznajem

Truman

Hvala, imaću u vidu. Sviđa mi se njegov stil.

Perin

Quote from: Truman on 26-04-2016, 21:05:16
Hvala, imaću u vidu. Sviđa mi se njegov stil.
Ja Mišimu nikako da svarim kako treba.

Truman

Nakon dovršetka Mornara mogu da kažem da je baš jak roman, autentičan...valjda zato što predstavlja njegove konzervativne stavove, kako piše u pogovoru.

Perin

Quote from: Truman on 26-04-2016, 23:29:53
Nakon dovršetka Mornara mogu da kažem da je baš jak roman, autentičan...valjda zato što predstavlja njegove konzervativne stavove, kako piše u pogovoru.
Ma, ja verovatno nisam imao sreće - čitao sam prvo Ispovest maske, a tu glavni junak pomalo kuburi sa homoseksualizmom, pa me to baš nekako odbilo.

Kimura

Razgovor o Mišimi još traje, pa da i ja dodam koju.
Pored ''Mornara'', pročitala sam i ''Zlatni paviljon'', a verovatno bih čitala i druga njegova dela, ukoliko mi nekad padnu šaka.
Ipak, mogu da razumem Perina. Retko mi se dešavalo da se preko knjiga upoznam sa nekim čiji mi se talenat i veština čine neupitni, a da mi je kao čovek, onoliko koliko se njegova ljudskost nazire u delu, tako potpuno odvratan.  :)

Alexdelarge

je l neko čito ovo?

http://www.b92.net/kultura/dokolica.php?nav_category=1069&nav_id=709540

btw.

hodanje je odlično nedavno sam čito. možda bih ga svrstao u top 5 od bernharda.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Perin

Pročitah u poslednje vreme Nevini svet od Ami Sakurai. Koja bolest od knjige. Ali vrhunski napisano, nema dvojbe.

Trenutno se čita Brrnahrd i Imitator glasova. Ok.

Truman

Sri Nisargadatta Maharaj - Ja sam to. Kroz pitanja i odgovore duhovni učitelj objašnjava prosvetljenje tj. direktnu spoznaju. Obimno štivo, čitam ga periodično. Maharaj deluje autentično.

Perin

Kavabatinog Velemajstora pokušavam već po drugi put da pročitam, ali nešto mi ne ide. Kavabatu inače volim, ali sa ovom knjigom izgleda imam problem :)

U međuvremenu čitam ponovo Bernharda, ovoga puta Vitgenštajnovog nećaka. Superiška.

Mica Milovanovic

Ne znam kakav me mazohistički poriv dohvatio, ali na buvljaku kupih za 100 dinara roman Let našeg dobitnika NINove nagrade.
Bože, kako je to loše, na svakom zamislivom nivou.
Maja Zrnić, koja opisuje istu epohu, za njega je Dostojevski.
Mica

Mica Milovanovic

Mica

Dybuk

Bacila se na citanje ovijeh dana; da ne bih trazila odgovarajucu temu u gornjem delu foruma, evo ovde jedna on topik i druga polu-ontopik knjiga...

L(ij)ecenje Sopenhauerom, pitko stivo koje otkriva ponesto iz Sopenhauerove biografije i nudi uvid u tok grupne psihoterapije. sve je to vrlo americki no ipak interesantno u smislu karakterizacije i dinamike izmedju razlicitih neuroticnih licnosti. uostalom, verovatno je dosta ljudi ovde vec upoznato sa ovom knjigom.

Oduvek smo Zivele u Zamku (Sirli Dzekson) ovo sam tek zapocela, sto se zanra tice, gdegod se pominje "gotik", pa i horor, "mracna psihologija". ipak vise misterija/triler koji najcesce iz prvog lica Meriket - glavne junakinje - pripoveda o usamljenickom zivotu 2 seste i njihovog senilnog strica koji posle porodicne tragedije (ubistva) dane provode izolovani u svojoj vili. dolazak pohlepnog i proracunatog mladog rodjaka u disfunkcionalnu porodicu (ili ono sto je posle epizode trovanja arsenikom od iste ostalo) zbog svoje emocionalne nezrelosti i 'uvrnutosti' nedoraslu ovakvom izazovu, kvari idilu pa se tu i psiholoska strana svake od licnosti, a posebno pripovedacice Meriket ogoljava. vrlo slikovito i dushu dalo za ekranizaciju (na kojoj se trenutno radi). mene je autorka brzo uvukla u ovaj bizaran a tako ljudski svet. preporuka!

Truman

Pročitao Misteriju sedam budilnika Agate Kristi. Slatka misterijica, nema ni Poaora ni gđice Marpl, rešenje je iznenađujuće jednostavno ali mi uopšte nije palo na um...valjda je u tome i dar Agate Kristi.

Truman

Smrt dolazi na kraju, Agata Kristi

Ako želite da znate kako to izgleda kad se zločin dogodi u starom Egiptu 2000 godina pre nove ere ovo krimić za vas. Sam zaplet nije nešto kompleksan ( provalio sam ko je ubica! ), a zadovoljstvo čitanja leži u praćenju egipatskih likova, od njihovih egzotičnih imena, preko samog opisa likova i atmosfere do događaja. No jedno je je očito, motivi da se počini ubistvo pre 4000 hiljade godina i danas ostaju isti!

Scordisk

Smrt dolazi na kraju je odlična knjiga!

Ja, doduše, ne odgovaram baš na topik, jer sam knjigu pročitao, ali je svakako odlična i toplo je preporučujem svima. Jako zanimljiv pisac, duhovit, pronicljiv, osvežavajuće iskren i samoironičan, odlično je prikazao jednu ljubavnu priču, zasnovanu na stvarnim događajima. Topla preporuka, kao što već rekoh.

A ovde imate i odlomak: http://www.delfi.rs/_img/artikli/2016/10/a143509.pdf

Truman

Završio Dolinu straha Artura Konana Dojla. Ovo je jedna od najboljih novela o Šerloku Holmsu i možda priča uopšte. Imamo slučaj u okviru slučaja i Holms nije jedini pametnjaković. Must read za sve ljubitelje klasičnih krimića.

džin tonik

znaci, bozanstveno. koje je sve temelje postavio birs, pametan nisam.
sami temelji zanra kroz price o vojnicima, pa morrisova obrada pozadine, vrijede da se procitaju/izuce bar dva puta.
neki pradbacuju kako morris (kao strucnjak za americki gradjanski rat) previse luta, no nemam taj utisak; fenomenalno opisuje birsovo okruzenje, prilike i ne gubi iz fokusa birsa, cije radove objasnjava i uklapa u jednu fantasticnu sliku doba/stvaralastva.

cekam, uz uzitak u nj. haffmansovim izdanjima ostalog opusa, da mi stigne ova:
A Sole Survivor: Bits of Autobiography

Truman

Рудолф Архнајм, Уметност и визуелно опажање.
Књигу ми показала рођака која је на докторски студијама из уметности и није погрешила. Ако сте се питали на основу којих критеријума се процењује вредност слике ово је књига за вас. Елементи, њихов положај и однос, динамика, простор...ту је малтене све!

džin tonik

boze, sta ti, truki, citas... zasto ne citas birsa?

elem, jedna zanimljivost oko doticnog:
morrisova biografija izasla je 1995., a u nj. 1998. biografija koju uradio izvjesni schulte. inace cijenjeni autor.
i onda se prolomio krik, plagijat. :roll:
uglavnom, izdavac morao povuci i unistiti cijelu nakladu, pokazalo se kako schulte doslovno prepisao mnoge stranice od morrisa, preuzeo anegdote, itd.
jos je djelo nazvao isto kao i morris.

u biti dobra podloga, da sam cijenjeni autor u hr, uzeo bih ovo, malo izmijenio, izbacio koju prepisanu stranicu, i izdao svoju biografiju birsa.

Truman

зоско, није лепо расправљати се о укусима у убеђивати друге како је твој бољи.  xtwak

Aco Popara Zver

Taj Arnhajm mi je bio užas dosadan, ali ko voli pretpostavljam da treba poslije da uzme i od Deleza knjigu o filmu.
šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

scallop

Quote from: Pizzobatto on 22-04-2017, 13:57:24
Taj Arnhajm mi je bio užas dosadan, ali ko voli pretpostavljam da treba poslije da uzme i od Deleza knjigu o filmu.

Nema zeza bez Deleza.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

@truki: kakve su to floskule?
to ti je kad citas knjigu koja "objasnjava" po kojim "kriterijima se procjenjuje vrijednost slike".
"elementi, dinamika, prostor..." mislim, jbt.
slika vrijedi ako ti kad je ugledas izazove kakav osjecaj; zapanjis se, osjetis strah, zamislis se, rastuzis, dobijes erekciju...
znaci, knjiga je potpuna budalastina. netko ti "objasni" na koju crckariju trebas iskeshirati novac.

a da citas birsa, primjerice, imao bi priliku uzeti schulteovu biografiju i izdati svoju.
i onda promocije: "istrazivao sam birsa 38 godina. kako sam saznao iz kontakta sa pueblos-indijancima, predanje svjedoci da je inscenirao odlazak u meksiko, te skocio u kanjon." itd.
promocije, gostovanja, obozavateljice...

Aco Popara Zver

Truki izgleda voli te s uputstvima. Arhajm, po mom sjećanju, bukvalno kaže ako snimaš pod ovim uglom i kadar presječeš po onim, a rez tu i tu odradiš, to će kod gledaoca da izazove taj i taj osjećaj.

Mehanika koja mene totalno odbija. Zez kod Deleza je što možda ode korak dalje i oplemeni Arhajmov prilično suv zanat.

Al ova zoskova novopečena ljubav prema Birsu je intrigantna...

Truman

Quote from: zosko on 22-04-2017, 13:59:45
@truki: kakve su to floskule?
to ti je kad citas knjigu koja "objasnjava" po kojim "kriterijima se procjenjuje vrijednost slike".
"elementi, dinamika, prostor..." mislim, jbt.
slika vrijedi ako ti kad je ugledas izazove kakav osjecaj; zapanjis se, osjetis strah, zamislis se, rastuzis, dobijes erekciju...
znaci, knjiga je potpuna budalastina. netko ti "objasni" na koju crckariju trebas iskeshirati novac.

зоско, ти напросто не схваташ о чему причаш. Постоје ствари које су заједничке за све људе, тј. доживљај окружења. То је последица особина мозга, чиста физиологија и физика. Ти мислиш можда за себе да си посебан, али ниси. Твој мозак перципира простор исто као и мозак свих других људи ( осим оних који важе за специфичне случајеве, тј. имају неки поремећај ), а уметност не постоји без посматрача. Веровао или не, Рубенс вреди чак и ако ти не доживиш ерекцију док га гледаш! Разлог - хармонија елемената.

džin tonik

uz najbolju volju, ja to ne razumijem. kakvu vrijednost moze imati rubens ako ne izaziva erekciju?
knjiga nema doslovno nikakvog smisla.

Scordisk

ali, zosko, knjiga upravo i govori o tome koje su najbolje metode da izazovu erekciju. Već vekovima, od grka pa nadalje, koriste se manje više proverene tehnike, kao što je, naprimer, zlatni presek na papiru, gde su tačno obeležene one tačke gde će nedužni gledalac prvo da pogleda i uoči, kao i kakav utisak će to na njega da ostavi (o tome istom drve i oni priručnici iz fotografije). Ili, što je da vinči zapazio, mada se i ranije koristilo, kako recimo na slici da istakneš svetlo i senke (što su boje na svetlu svetlije, to će senke biti tamnije, običan kontrast, praktično), i kakav to utisak može da ostavi. E, sad, da li će realne erekcije na kraju da bude, zavisi i od veštine onoga koji ta pravila primenjuje, ali i od toga da li se umjetniku i uživaocu umjetnosti poklope ukusi i moždane frekvencije

Truman

Да додам, нпр. мозак нам је и тако направљен да елементи који су са десне стране делују теже него они с леве. Али џаба то зоску говорити, он је попио сву памет овог света!

džin tonik

svasta, no dobro.
vratimo se literaturi:

iako strip obozavam u digitalnom formatu, knjiga razvija punu vrijednost tek u opipljivom izdanju. ako tko razmislja o birsu na nj, sazetak, mali vodic.
postoje mnoga izdanja, zbirke, reprinti reprinta, plagijati, losi prevodi, dobri prevodi.
ultimativno izdanje je haffmansovo iz osamdesetih godina u cetiri toma. uredio i djelomicno preveo haefs.
ultimativno u svakom pogledu, ne postoji potpunije i bolje prevedeno izdanje.

sva cetiri toma dozivjela su i reprint u nakladnika zweitausendeins, pri cemu 1:1 sazeta u jednu knjigu.
prakticno, formata i papira kao u katekizma, tek nesto debljeg, recimo, dodje poput dzepne biblije, 1120 stranica.

to i morrisova biografija cine sve sto na nj vrijedi procitati od birsa.

džin tonik

"oscar wilde, kralj dosade, upao je svojim opulentnim trabunjanjem i duhovnom bijedom medju nas. uzdigao se na straznja kopita i u svrhu poducavanja magaraca i magarica kroz cmar na vratu izduvao u narod najbijednije neduhovitosti..."

znaci... :mrgreen:

džin tonik

jos iz doba "news lettera", san francisko, prije prelaska na ozbiljniji rad. o mark twainu, umirem. :mrgreen:

"mark twain, kojem smo do sad mogli atestirati besprijekoran karakter kad bi dovoljno dugo bio trijezan da bi dosli do slicnog zakljucka, ozenio se.
i to nije bio cin ocajnika, ni nalet obicnog ludila - njegovo ludilo je druge vrste.
bila je to hladna, metodicna i kumulativna kulminacija prirodnih nagona pokrenutih u sirotana u potrazi za osobom punom materijalnih dobara koju bi volio - osobom sa bankovnim racunom koji bi mazio."

"kako saznajemo, mark twain, lebdeci na sedmom nebu, vise nece odrzavati citanke. to od marka twaina nismo ocekivali; nadali smo se da ce i nakon vjencanja sa mladom bogatom lutkicom biti dovoljno pristojan godinu-dvije odrzati bar privid rada. no, kako izgleda, pobijedila je njegova urodjena lijenost nad senzibilitetom, te se poput svinje u djubrenici predao svojim urodjenim porocima."

"umro je tast marka twaina i ostavio mladoj cetvrt miliona dolara. prije nekoliko mjeseci, prilikom markove zenidbe, imali smo nedoumice spram odabira prikladnog termina pothvata. te nedoumice upravo su otklonjene."

Truman

Сад ми је јасно зашто ти се тај аутор свиђа...испразни цинизам.

džin tonik

svasta, znas li da je birs napisao i prakticni prirucnik za samoubojice? i redovno izvjestavao o (pokusajima) suicida. :mrgreen:

"gospodin brannan postase umoran hirova koji nas prate kroz zivot, te je odlucio izlijeciti se uz pomoc sacmarice - profanog, otrcanog sredstva koje zasluzuje nasu odlucnu osudu.
no obratite paznju na izvanredne kvalitete doticnog gospodina:

iz tog oruzja uputio si je pet hitaca u glavu, pet hitaca, od kojih je svaka pojedina kuglica olova izorala po karmin-crvenu brazdu u njegovu kozzu, BEZ da je prodrla kroz lubanju do junackog mozga. kog taj cudesni pokusaj ne zapanji, tko bi u toj prilici uskratio pomoc, bilo jednim prijateljskim hicem, bilo zamahom sjekire, ne bi se olako trebao smatrati krscanskim dzentlmenom."

Aco Popara Zver

Truman

Quote from: zosko on 23-04-2017, 21:07:33
svasta, znas li da je birs napisao i prakticni prirucnik za samoubojice? i redovno izvjestavao o (pokusajima) suicida. :mrgreen:

Овде видимо и психопатију...па, сасвим у складу са мојим описом твоје личности пре извесног времена ( кад се Д. сложила ако се сећаш ). Цинични психопата. xjap

džin tonik

ma dobro, to po strani, ali zasto ti ne citas birsa? bar prirucnik? a toliko se trudim.  :)

Aco Popara Zver

Ja sam htio bacit pogled al nije radio link!

džin tonik

ma ti bato, uz podlogu koju ispoljavas, stignes i za pedeset godina. nista ne gubis. truki bi se trebao upoznati sa literaturom, nista cestitog ne cita.