• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

scallop

Koja istraživanja? Ja se pomalo razumem u istraživanja i ogromna većina takvih informacija je, blago rečeno, nepouzdana. Ja ne bih verovao Strategic Marketingu ni u mamu da se zakunu. I tatko na istorijata Herodot je bio ovejani lažov. Ku'će istoričari kad ih vlast plaća? Evo, pre par dana sam odgledao istorijske činjenice kako su se Ameri nevoljno uključivali u svetske ratove. U Prvi posle tri godine, u Drugi posle dve... Šta misliš kad će se uključiti u Treći, ako su na osnovu prva dva zaključili da su ih Evropljani oba puta opelješili?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

:lol: :lol: :lol:

Nije da nisi u pravu (pogotovo za Herodota koji je voleo da izmisli kad mu se fakti nisu uklapali u lepotu teksta). Ja sam doduše, pre nekoliko godina dao Stratidžik Marketingu 10,000 Evra za istraživanje koje se ticalo posla i sve su pogodili, ali drugo je kad se radi o politički osetljivim temama. I opet, da se razumemo, i ja mislim da je ovo istraživanje onako.... sistemski podešeno, ali iz ovog članka rekao bih da je to više na nivou interpretacije rezultata. Što se samih rezulata tiče, govore rečito sami za sebe.

raindelay

Meteor u pola osam zamalo da zbriše jug Srbije. I nebo je ustalo protiv tijanićeve tirade o tadićevoj veličini. Kao što sam i najavio pre nekoliko dana, sledi juga, skakavci... 
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

raindelay

Meteor u pola osam zamalo da zbriše jug Srbije. I nebo je ustalo protiv tijanićeve tirade o tadićevoj veličini. Kao što sam i najavio pre nekoliko dana, sledi juga, skakavci... 

Anomander Rejk

Produžio je prema Kosovu i Makedoniji.. ali iz vesti baš nije najasnije gde je pao..
Tajno pišem zbirke po kućama...

Lord Kufer

Istorija je 99% objektivna cenzura  xuzi

raindelay

Ustala je i podzemna i nebeska Srbija. Još jedna tadićeva brljotina i ni 2012. nećemo dočekati.

SIMERIJANAC

Quote from: Zika Kisobranac on 12-11-2010, 19:13:08
ali, brale, ako nazoveš 1000 ljudi i pitaš ih kad su bili balkanski ratovi, a oni ne znaju, ili ti veliki vernici ne znaju kad im je crkva dobila naziv, ili kad im je živeo taj svetac nikolaj velimirović, to jeste da se zapanjiš. :)

Kako su i mogli to da znaju kada su pedeset godina učili istoriju iz komunističkih udžbenika a zadnjih deset iz petoktobarskih.Pogotovo što se ovde radi o slučajnom uzorku jer to nisu isključivo nacionalisti ili glasači radikala od kojih bi se očekivalo da ove stvari moraju da znaju.
Ono što je mnogo važnije je, što sudeći po ovoj anketi, građani Srbije nemaju nikakve dileme oko toga ko su najveći srpski neprijatelji i što precizno kvalifikuju i vrednuju ključne događaje iz nacionalne istorije i skorašnjih ratova na Balkanu.A primer Hilandara pokazuje kako narodna svest na najbolji način kreira sopstvenu istoriju.

A ono što posebno raduje je što mlade generacije jasno prepoznaju i poštuju prave nacionalne vrednosti i pored toga što im se zadnjih deset godina danonoćno ispira mozak kroz medije i udžbenike najgorom antisrpskom i eunijatskom propagandom. (jasno je naravno da su istraživači Cecu zamenili Madonom ne bi li njihove politički nekorektne odgovore banalizovali i dodatno ismejali)
Jebiga ne možeš lako da prevariš naše klince jer su svašta videli za svoje godine pa zato znaju kakva je razlika između dima od zapaljenih guma kao u Dubrovniku i dima od pravih bombi koje su videli 99.e.

Ohrabrujuća anketa u svakom slučaju.

Sad naravno,ostavljam i tu mogućnost da su naručioci ankete malo naduvali rezultate i nacifrali ogovore ne bi li svojim zapadnim finansijerima na taj način poručili:-Šaljite nam još para.Vidite valjda da deset godina besomučno pokušavamo da Srbima utuvimo u glavu da su veći zlikovci od nacista a oni i dalje u to ne veruju.Potrebno je da više uložite u nas ako hoćete prave rezultate. 

A ovo je zaista prajsles.

QuoteVerovatno zbog TV serija, filmova, medija i udžbenika koji favorizuju našu istoriju, teško bi bilo očekivati drugačiji odgovor na pitanje: "Da li znate ime jednog prosvetitelja?" Građani Srbije na prvom mestu navode Dositeja Obradovića i Svetog Savu, a potom Vuka Karadžića.

Ne znam dal je smešnija konstatacija da se kod nas favorizuje naša istorija ili zgražavanje autora što to po njima ne bi smelo da se dešava.

Da razjasnimo samo nešto oko ,,istoričara" iz teksta koji se kao isčuđavaju nad rezultatima istraživanja.Oni su naravno istoričari samo po diplomama,a zapravo se radi o političkim radnicima tj honorarnim saradnicima Soroša,OEBSa,Pakta za stabilnost jugoistočne evrope i USAIDa, o najgrđim izdancima zloglasne ekipe revizionista srpske istorije proistekle iz Udruženja društvene istorije sa Filozofskog fakulteta čiji su osnivači i eminentni članovi Branka Prpa i Latinka Perović.A predvodnica mlađe generacije koja se pominje u tekstu je Čedina jurišnica Dubravka Stojanović, koautorka i glavna mentorka srpskog tima projekta History and History Teaching in Southeast Europe.Verovatno ste čuli da se radi o izradi udžbenika iz istorije za balkanske narode po nastavnom planu i programu koji propisuje Brisel i koji je u gotovo svim ovim zemljama odobren kao dodatni nastavni materijal za nastavu istorije u srednjim školama.Pogađate već kom narodu je u tim istorijskim čitankama dodeljena uloga novih nacista i čija se istorija najviše kasapi.Naravno,Turska kao tradicionalni američki saveznik i ponovni partner na Balkanu je u ovoj literaturi dobila počasno mesto kao glavni faktor stabilnosti i mira, svetli ujedinitelj i pokrovitelj svih tih malih zostalih balkanskih naroda,centar evroazijske kulture,svemirskih istraživanja i mode.
Konačno sam uspeo da se dokopam tog materijala i zaista je neverovatno kakve se gadosti tu nalaze.Kad završim sve četiri knjige,napisaću kratak prikaz ovog smeća i probaću da postavim i neke fotke iz knjiga čisto da ilustrujem kako je Gebels bio mizerni pamfletaš u odnosu na briselske i drugosrbijanske lažove i ispirače mozga.

QuoteGrađani Srbije, prema tim rezultatima, etnocentrični su i do guše u iluzijama i mitovima.

Po mišljenju profesora antisrpske istorijske škole se podrazumeva da je američki ili francuski patriotizam pozitivan i poželjan a  srpski je zabranjen i  uvek se kvalifikuje kao nacionalizam i šovinizam, pa je po istom principu pohvalno slaviti američke mitove ili tekovine francuske revolucije i to se onda naziva negovanjem tradicije, dok se kod Srba  isto to kvalifikuje kao etnocentrizam i mitomanija.Jasno je, naravno, zašto je vašingtonskim i briselskim birokratama i njihovim domaćim slugama toliko važno da proteraju iz naše kolektivne svesti i udžbenika kosovski mit i epsku poeziju jer nije uzalud Dragoš završavao svoje emisije rečenicom -Samopoštovanje je temelj svakog valjanog samopouzdanja.

scallop

Pijem kafu i radujem se - jedan srpski bolid manje.

Gusari su na ceni. Opet maznuli brod u Arabijskom moru (?). Ovog puta su ćapili Kineze. Malheure. Ko će za njih platiti kad ih ima toliko?

Simerijanac dao dobru analizu stvarnosti. Pitam se kako ne biti fobičan u ovoj zemlji.

Da ne bude zabune oko statistike. To je sjajan alat kad je u pravim rukama. Šteta je što se može zloupotrebiti kao i sve dobre stvari na ovom svetu. Nikada nije zloupotreba u interpretaciji, do nje dolazi kod sastavljanja anketnih pitanja. Jeste li se ikada zapitali zašto vas anketar (ako vam se desi) ne pita ono što ste želeli da vas pita? Ili pitanje nije onako kako ste vi očekivali da bude postavljeno? Ciljane ankete se formulišu tako da se "objektivno" dobije željeni odgovor. Loše stratifikovan ili nedovoljan uzorak su sredstvo za izvlačenje ako se cilj ne postigne. Ne smeta mi kad se na rezultate takvih anketa pozivaju oni na koje je ciljano da se na njih pozivaju, ali kad nasednu pametni ljudi, onda se počnem preispitivati oko svojih procena tih ljudi i ne osećam se veselo. Verovanje zatire sumnju, a sumnja je u srži progresa. Jebeš progres koji počiva na savremenoj mitomaniji.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mica Milovanovic

Sve više ličiš na Duška Radovića.  :)
Mica

scallop

Sagita, dobro jutro!

Ujutro sam uvek prosvetljen, do podne iščilim, uveče ne treba da gasim svetlo.

Anomander Rejk

Možda sam i ja paranoičan, ali liči mi da ulazimo u jednu tihu diktaturu, gde se sve što bilo kako prigovori nešto svetlom evropskom putu, ili gura pod tepih, ili bi se priključalo iza brave. U ime majke i sestre ubijenog premijera Đinđića, Srđa Popović je podneo prijavu protiv Vojislava Koštunice. Tužilaštvo ekspresno reaguje, javno se kaže da će prijava biti najozbiljnije razmotrena. Znači prvo nastupa Brankica, pa Čedo, Insajder, i medijska kampanja da se pripremi javnost, a onda slede i pravni potezi.
Baš me zanima dokle su spremni ići protiv Koštunice. Isti oni koje je doveo na vlast, bez koga nikad ne bi omirisali fotelje.

Plottz

EEEEEEEEE bre šta bi bilo,da je bilo i kad bi bilo?
Epi ne zajebavaj :)
subota 14

Tex Murphy

Joj kako kenjaju s ovim Sarajevom! :-( Neko ko nije bio tamo bi stvarno jednom mogao da povjeruje u ovo sa "opsadom".
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Alexdelarge

Quote from: Anomander Rejk on 13-11-2010, 10:54:59
Možda sam i ja paranoičan, ali liči mi da ulazimo u jednu tihu diktaturu, gde se sve što bilo kako prigovori nešto svetlom evropskom putu, ili gura pod tepih, ili bi se priključalo iza brave. U ime majke i sestre ubijenog premijera Đinđića, Srđa Popović je podneo prijavu protiv Vojislava Koštunice. Tužilaštvo ekspresno reaguje, javno se kaže da će prijava biti najozbiljnije razmotrena. Znači prvo nastupa Brankica, pa Čedo, Insajder, i medijska kampanja da se pripremi javnost, a onda slede i pravni potezi.
Baš me zanima dokle su spremni ići protiv Koštunice. Isti oni koje je doveo na vlast, bez koga nikad ne bi omirisali fotelje.

opet visokoparne govorancije i demagogija. o ovome sam ti skretao paznju. vazda pominjes diktaturu i ropski polozaj. koja su tebi prava u drzavi srbiji, koja su zagarantovana ustavom i zakonima, ugrozena ili povredjena? koje pravo ostvarujes samo delimicno? o cemu ti trucas, covece? daj, saberi se!
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Anomander Rejk

Ajde čoveče, smiri se više. Ne moraju svi na svetu da dele tvoje mišljenje, ni moje. Imam pravo da budem za koga god hoću- Koštunicu, Šešelja, ovog ili onog, imam pravo da ne budem i za nikoga. Diktatura nije samo kad te policajac bije na ulici. Pogledaj zakonska rešenja- informisanje, određivanje i trajanje pritvora, i mnoge druge oblasti, pa će ti nešto biti jasnije. A što se tiče ropskog osećaja, pa sve zavisi šta je za koga poniženje. Za mene je ponižavajuće da sudija prekida utakmicu jer se peva neka zlobna pesmica Predsedniku, a istovremeno, na izjavu predsednika jedne opštine da će nam napraviti Veliku Albaniju u državi, ministar Vlade kaže ,, kako to nije ništa strašno, može svako govoriti šta hoće ''. Pa očito ne može- protiv Tadića ne možeš govoriti, jer ti zapuše usta. Ako propagiraš Veliku Albaniju, onda možeš govoriti.
Eto ti primera slobode govora.

Lord Kufer

Neotuđivo je pravo svakog čoveka da bude glup.

akhnaton

I da bude pametan, to je takođe neotuđivo pravo čoveka.
Politically Incorrect member of "Snage Haosa i Bezumlja"

ankh Em Maat  since 1973.

Alexdelarge

Quote from: Anomander Rejk on 13-11-2010, 13:04:14
Ajde čoveče, smiri se više. Ne moraju svi na svetu da dele tvoje mišljenje, ni moje. Imam pravo da budem za koga god hoću- Koštunicu, Šešelja, ovog ili onog, imam pravo da ne budem i za nikoga. Diktatura nije samo kad te policajac bije na ulici. Pogledaj zakonska rešenja- informisanje, određivanje i trajanje pritvora, i mnoge druge oblasti, pa će ti nešto biti jasnije. A što se tiče ropskog osećaja, pa sve zavisi šta je za koga poniženje. Za mene je ponižavajuće da sudija prekida utakmicu jer se peva neka zlobna pesmica Predsedniku, a istovremeno, na izjavu predsednika jedne opštine da će nam napraviti Veliku Albaniju u državi, ministar Vlade kaže ,, kako to nije ništa strašno, može svako govoriti šta hoće ''. Pa očito ne može- protiv Tadića ne možeš govoriti, jer ti zapuše usta. Ako propagiraš Veliku Albaniju, onda možeš govoriti.
Eto ti primera slobode govora.

nemali broj puta si na forumu pricao o diktaturi, ropskom polozaju itd. (mrzim me da trazim, jer su ti postovi rasuti po raznim topicima na ovom podforumu, al' to je lako utvrditi). ja te lepo pitam u cemu se ogleda ta tvoja obespravljenost, koja prava su ti povredjena, koja uzivas samo u ogranicenom obimu, a ti mi trucas. valjda svoje tvrdnje temeljis na nekakvim vrazjim cinjenicama. do sada, sve sto si napisao su neosnovane, nedokazane, neargumentovane tvrdnje. da ne kazem tlapnje.

dalje, koja zakonska resenja? navedi mi clan i stav konkretnog zakona. znas li ti uopste sta je diktatura !?
sto se tice utakmice, svakako da je trebala biti prekinuta. ako sudija katkad prekine utakmicu, zbog ubacenih baklji, dimnih kutija, petardi, svakako je treba prekinuti i zbog vredjanja predsednika drzave ( bas bih voleo da vidim koja bi iole uredjena drzava  dozvolila takvo ponasanje). postoji zakon o sprecavanju nasilja i nedolicnog ponasanja na sportskim priredbama, postoji krivicni zakonik srbije, ustav srbije. podstrekavanje na samoubistvo je krivicno delo itd.

hocu da kazem, pricas napamet.

Джон Рейнольдс

Pitaš da li se predsednici (ili recimo premijeri) uređenih država najvulgarnije vređaju samo na utakmicama ili kao primer mogu pesme na regularnim albumima, recimo?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Anomander Rejk

Aleks, ako hoćeš diskusiju na nivou buntovnih tinejdžera, može i tako, ali ja bi ipak da diskutujemo kao ozbiljni ljudi. Ako želiš. Nije diktatura ni tiranija samo kad tenkovi izađu na ulice, i policajci biju demonstrante ( a bogami biju u zadnje vreme ). Niti ja mislim da je u Srbiji na delu režim koji će činiti masovna ubistva, progone i slično. Ali da vlast klizi u samovolju, i nešto što ja zovem tihom diktaturom, u to sam čvrsto ubeđen.
110 zakona je osporeno pred Ustavnim sudom. Meni je povećanje pritvora sa osam na trideset dana pokazatelj policijske države. Zakon o elektronskim komunikacijama, u članu 128, dozvoljava praćenje komunikacije građana bez odluke suda: svaki operater dužan je da zadrži podatke o el.komunikaciji, kako bi bili na raspolaganju državi za potrebe sprovođenja istrage, otkrivanje krivičnih dela i sl. Po mišljenju poverenika za informacije od javnog značaja, i mnogih stručnjaka, ovaj član je u suprotnosti sa članom 41 Ustava Srbije. Državi je omogućeno da čuva podatke operatera i pristupi im bez odluke suda. To meni ne miriše na demokratiju, već nešto drugo.
Bezbroj je članova u raznim zakonima koji podrivaju društvene slobode, od zakona o civilnim i vojnim službama bezbednosti, oblasti medija, krivičnom postupku, itd.
Uz sveopšto jačanje izvršne vlasti, svođenje parlamenta na glasačku mašineriju zakona koji su pripremljeni u vladi, potpuna podređenost pravosuđa izvršnoj vlasti, direktno mešanje u rad suda i komentarisanje presuda i postupaka u toku, itd.
Medijska hajka protiv političkih protivnika ( prvenstveno DSS ). Mesecima je vođena hajka preko Insajdera, nema emisije u kojoj se nije natuknulo kako Koštunica stoji iza ubistva. I tužilaštvo se ekspresno oglašava. Kao u neka prošla vremena.

Plottz

Demonkratija brale!
A kad porastemo bićemo veliki stric :|
subota 14

Alexdelarge

Quote from: John Reynolds on 13-11-2010, 20:48:24
Pitaš da li se predsednici (ili recimo premijeri) uređenih država najvulgarnije vređaju samo na utakmicama ili kao primer mogu pesme na regularnim albumima, recimo?

u osnovi to su razlicite stvari. odgovoricu ti isto pitanjem. mislis li da ce isti tretman, sa stajalista zakona (neka to bude zakon o sprecavanju nasilja i nedolicnog ponasanja na sportskim priredbama) imati navijaci na stadionu na fudbalskoj utakmici koji skandiraju "spasi srbiju i ubij se tadicu borise" i navijaci statisti na stadionu koji glume u filmu i isto to skandiraju?

Alexdelarge

Quote from: Anomander Rejk on 13-11-2010, 23:10:37
Aleks, ako hoćeš diskusiju na nivou buntovnih tinejdžera, može i tako, ali ja bi ipak da diskutujemo kao ozbiljni ljudi...

evo nekih obelezja diktature, pa ti dokazuj, da je oblik vladavine u sr diktatura

"Диктатура или тиранија постојала је у прошлости али и постоји и у садашњости. Владавина није утемељена у праву него у насиљу"
"Диктатори на власт долазе нелегално, па и државним ударом."
"Diktator za razliku od demokracije ne opravdava svoj zahtjev za vlašču mandatom predhodnih slobodnih izbora."
"Diktatura (iz lat. dictatura) je oblik vladavine, kojoj je glavno svojstvo da jedna osoba, (diktator) ili skupina ljudi (npr. komunistička partija, vojska ili obitelj može vladati neograničenom moću. Neistomišljenici se u diktaturama uglavno proglašavaju državnim neprijateljima. Diktatori često izgrađuju i kult ličnosti."
"Vlast se nastoji proširiti na sve sfere ljudskog života,privredne tokove,kulturni i porodični život. Mogli bi smo reći da samim time što diktator ima apsolutnu vlast na svim nivoima vlasti to onemogućava organizirani kriminal da se proširi. To je samo u teoriji. Naime,mnogi diktatori upravo stvaraju organizirani kriminal u svoju korist."

scallop

Pa, izgleda da ima od svega po malo. Na dobrom smo putu. :arrow:

Anomander Rejk

Dobro je da se konačno ide u srž teme.
,, Diktatori često izgrađuju kult ličnosti ''.
Ne nalaziš li u Srbiji ništa što ti liči na građenje kulta sadašnjeg predsednika ?
Boris se pita za sve, i u stranci , i u državi.

Evo šta je rekao na glavnom odboru DS : ,, Kada bude lako onima na vlasti, možda ćemo i ustupiti upravljanje zemljom, do tada sigurno nećemo ''.

Neistomišljenici se proglašavaju državnim neprijateljima- pa šta sad imamo ? Antievropljani, antihaški lobi, pravoslavni talibani i slične kvalifikacije. A evo, Koštunici se preti i zatvorom. Posle višemesečne hajke preko režimskog medija.
Podsetiću te, da je posle slobodnih izbora, Tadić javno zapretio da neće dozvoliti formiranje Vlade SRS-DSS-SPS, i ,, prekrajanje izborne volje građana '', iako su te stranke legalno učestvovale na izborima, osvojile određen procenat glasova, i imale su pravo formirati vladu. Zašto nisu postigli dogovor, to je drugo, ali je osoba koja ima funkciju predsednika republike javno rekla- NEĆEMO DOZVOLITI. To nije demokratija.
Pogledaj naše zakone, pogledaj moć i snagu izvršne vlasti, pogledaj položaj pravosuđa.
,, Vlast se nastoji proširiti na sve sfere ljudskog života, kulturu itd.. ''
Pa dnevno bar pedeset puta čujem u medijima- Evropa, EU, evroatlantske integracije. To nam se usađuje u mali mozak. Sajam knjiga se otvara rečenicom ,, knjiga je jednako dobra kao i EU ''. Je li to propaganda, nametanje svoje ideologije svemu, svim sferama društva ?

Skupina ljudi koji vladaju, imaju neograničenu moć.. Evo pomenuću ti dvojicu- Miroslav Mišković i Predrag Ranković- Peconi, vlasnik Albusa, Vitala, i mnogo drugih firmi i banaka, lice iz Bele knjige, nekadašnji jaran Zemunaca i Surčinaca. Ide mu odlično pod Borisovom vladavinom, baš se nešto čudim kako ga ne diraju.
Da slučajno ne daje kakav finansijski prilog za vlast ?

Plottz

Više je EU retorika nego stvarno stranje,ups stanje.
Previše nam godina ne daju mira da malo skockamo državu,može biti da je lakše uz takvu priču(ka spolja,malko šlihtarice,neće nam kruna sa glave pasti) sređivati realne priče i lagano se udaljiti od stanja stvari da nam je zabranjeno da prestanemo da budemo BANANA i izrastemo u ANANAS.
Ipak je stvaranje ozbiljne države,vrlo ozbiljan posao,koji nažalost mora da traje,nemož` se daunlouduje i krekuje.
subota 14

Plottz

Evo da razjasnim šta sam hteo reći:

"Money" - Liza Minnelli, Joel Grey
subota 14

Plottz

Skromni Višnjički doprinos ekološkoj katastrofi nedeljom izjutra!!

MIs`im znači stvarno!

subota 14

Alexdelarge

QuoteNe nalaziš li u Srbiji ništa što ti liči na građenje kulta sadašnjeg predsednika ?
Boris se pita za sve, i u stranci , i u državi.

ne nalazim. postoji nesaglasnost i da li su tito ili milosevic bili diktatori, a nekmoli tadic. tadic je diktator za tebe, antonice i ostale umetnike iz nspm-a.

QuoteNeistomišljenici se proglašavaju državnim neprijateljima- pa šta sad imamo ? Antievropljani, antihaški lobi, pravoslavni talibani i slične kvalifikacije. A evo, Koštunici se preti i zatvorom. Posle višemesečne hajke preko režimskog medija.

ko ih proglasava i kojih drzavnih medija?

QuoteMedijska hajka protiv političkih protivnika ( prvenstveno DSS ). Mesecima je vođena hajka preko Insajdera, nema emisije u kojoj se nije natuknulo kako Koštunica stoji iza ubistva. I tužilaštvo se ekspresno oglašava. Kao u neka prošla vremena.

koliko je meni poznato insajder je tv emisija na privatnoj televiziji, a brankica stankovic novinarka. to sto ti govoris bi imalo smisla samo da je brankica javni tuzilac. dalje, djindjiceva majka ima pravo da podnese krivicnu prijavu. valjda razlikujes krivicnu prijavu od optuznice? ko ima pravo da podnosi krivicne prijave?

QuoteUz sveopšto jačanje izvršne vlasti, svođenje parlamenta na glasačku mašineriju zakona koji su pripremljeni u vladi, potpuna podređenost pravosuđa izvršnoj vlasti, direktno mešanje u rad suda i komentarisanje presuda i postupaka u toku, itd.

pa parlament je glasacka masinerija od uvodjenja visestranacja.
neki od prigovora koje si navodio stoje, ali to je premalo da bi se jedan rezim okarakterisao kao diktatorski. koristis prejake izraze. u biti netacne.

QuoteSkupina ljudi koji vladaju, imaju neograničenu moć.. Evo pomenuću ti dvojicu- Miroslav Mišković i Predrag Ranković- Peconi, vlasnik Albusa, Vitala, i mnogo drugih firmi i banaka, lice iz Bele knjige, nekadašnji jaran Zemunaca i Surčinaca. Ide mu odlično pod Borisovom vladavinom, baš se nešto čudim kako ga ne diraju.
Da slučajno ne daje kakav finansijski prilog za vlast ?

pa kada je tadic postao predsednik, miskovic je imao bar milijardu evra vrednu imovinu. njegovo bogacenje traje dve decenije.

p.s.
pogledaj malo

http://en.wikipedia.org/wiki/Dictator

scallop

Neko je palio gume. Mora da je pravio kreč. Ekstremna belina se dobija ekstremnim vađenjem crne boje.

Plottz

:!: :!:
Definitivno su je izvadili,do najsitnije tačkice ;)
subota 14

scallop

Minus nigredo.

pokojni Steva

Epi, zabrazdio si.

Kako se naziva ne procesuiranje (u potpunost i posle svog ovog vremena) palitelja džamija?

Kako se naziva verbalna podrška pobuni rdečih beretki?

Kako se naziva zaboravnost na zlo u Hrtkovcima 1991-92?

...

Zovu se Srbija i vlast u Srbiji. Hvala lepo, eto ti je. Sa sve Koštunjavim, pa ga mazi i pazi, vodi računa da ga neko ne opljune, udaraj recke zameračkih začkoljica,  merkaj dan neke nove Kristalne noći. Eto ti i Tadić pride, kao kusur.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Plottz

Izvinjavam se,tog zovu BUĐAVI...ranije znani ka` Koštunjavi!
subota 14

Anomander Rejk

Wg
Eto je tebi  :).
Ja ne idealizujem ni jednu partiju, niti smatram Koštunicu nešto sposobnim političarem. Govorim objektivno, jer je postao dežurna meta za sve loše u državi- od atentata na premijera, do fudbalskih huligana i parade ponosa. Šta god je problem- kriv Koštunica. A što se tiče crvenih beretki i Legije, kanda si postao zaboravan : pokojni je premijer upoznao Legiju s Koštunicom, taj je isti bio heroj 5.oktobra, Gospodin Legija i šta ti ja znam. Takođe i gospoda Zemunci, Duća pokojni i ekipa, oni su ušli u skupštinu 5.oktobra kao pobednici, neće biti da ih je Koštunjavi uveo. Ljudi pamte izgleda selektivno, samo ono što im se svidi.
Kakve kristalne noći ? Srbija je etnički najšarenolikija zemlja od svih bivših iz SFRJ. Pogledaj Rvacku, Federaciju BIH, Republiku Srpsku, Kosovo.. ono što se desilo 17.marta 2004 na Kosovu je Kristalna noć.

Plottz

Opa vratija se her feldmarschal Romel,biće neka pustinjska oluja ;)
subota 14

Meho Krljic

Često smo na ovom forumu pričali o srpskim zatvorima. Sada o tome pričaju i novine:

QuoteХроника
Осуђенице везују и туку гуменим палицама
У извештају Београдског центра за људска права наводи се да осуђеници у Србији често немају адекватну медицинску помоћ, довољно дневног светла и да неретко трпе иживљавање припадника обезбеђења

Ако је судити по извештају Београдског центра за људска права, стање у српским затворима може се поредити са средњовековним. Поред пренасељености српских казамата, који сарадници поменуте организације наводе као највећи проблем, у извештају се наводи и да осуђеници често трпе иживљавање и тортуру припадника обезбеђења, али и да у неким казнено-поправним заводима немају адекватну лекарску помоћ.

– Готово све осуђенице с којима смо разговарали током посете Казнено-поправном заводу (КПЗ) за жене у Пожаревцу тврдиле су да је обезбеђење склоно физичком злостављању. Према њиховим наводима, није ретко да се осуђенице везују и одводе у самицу или празну просторију и онда тамо туку гуменим палицама. Приликом посете, било је лако уочити да се осуђенице плаше затворског особља и да приликом уласка затворског особља у просторије у којима осуђенице бораве, оне престрашено устају с кревета на којем седе или леже, јер се такво понашање кажњава – наводи се у извештају Београдског центра за људска права.

Када је реч о физичком злостављању, највећи број притужби односио се на поступање службе обезбеђења у КПЗ у Пожаревцу и Нишу, као и КПЗ за жене у Пожаревцу. Тек покоја притужба упућена је на рачун припадника обезбеђења у окружним затворима у Београду и Суботици.

Већина притужби због физичког злостављања у пожаревачком КПЗ долази из тамошњег Седмог павиљона у који су смештени осуђеници којима су казне изречене због дела из области организованог криминала. Наиме, осуђеници из овог иначе најстроже чуваног дела пожаревачког затвора тврде да обезбеђење повремено без потребе или прекомерно употребљава законом прописане мере.

– Најчешће користе гумену палицу, али се дешава да стражари рукама и ногама ударају осуђенике у ситуацијама у којима није испуњен ниједан од законом прописаних услова за употребу мера принуде. Према тврдњама осуђеника, дешава се да припадници обезбеђења наставе с мерама принуде чак и када престану разлози за то. Ниједан осуђеник, међутим, није имао видљиве трагове повређивања, нити медицинску документацију о томе, тврдећи да им се медицинске услуге пружају само када се мере принуде користе у складу са законом, али не и када је реч о злостављању – констатовано је у извештају.

Посебно непристојан и за осуђенике непријатан и понижавајући начин комуникације, сарадници Београдског центра за људска права забележили су у Другом павиљону КПЗ у Нишу. Тамо је, наиме, уочено да поједини стражари према осуђеницима поступају без икакве свести о њиховом достојанству, обраћајући им се гласним, претећим тоном и то у ситуацијама у којима се осуђеници понашају сасвим пристојно и у складу са свим правилима понашања који постоје у затвору.

Проблеми, када је реч о српским казнионицама, уочени су и у ,,медицинском" сектору. Од 20 затвора које су обишли сарадници Београдског центра за људска права, није занемарљив број окружних затвора у којима систематизацијом није предвиђен стално запослени лекар. И у установама које имају стално запослене лекаре, њихов број је често мањи од потребног.

Рецимо, у КПЗ у Пожаревцу у којем се последњих година константно налази преко 1.200 људи, дуго је радио само један лекар.

– Велики проблем с недостатком особља постоји у Специјалној затворској болници у Београду, у коју се упућују ухапшена лица којима није могуће пружити здравствену заштиту у заводу, и у којој се спроводе мере обавезног психијатријског лечења и чување алкохоличара и наркомана – наводи се у извештају.

Занимљива је чињеница констатована у поменутом документу, а која се односи на зараде лекара запослених у затворима. Наиме, доктори у казнено-поправним заводима су слабије плаћени него они у државним и приватним установама.

Највећи проблем у већини установа, када је у питању смештај ухапшених, представља пренасељеност. Највише су пренасељене притворске јединице, чак толико да се у неким установама дешава да притвореници спавају на поду, на душицама. Пренасељеност притворских просторија је најизраженија у београдском и новосадском затвору.

– Када је у питању доступност природне светлости и свежег ваздуха, најлошија је ситуација је у Окружном затвору у Београду и притворским просторијама Окружног затвора у Крушевцу. Зграде ових затвора су пројектоване тако да у ћелије природна светлост и свеж ваздух не могу да допру директно, већ само кроз прозор који се налази изнад врата, уз таваницу. Да ствар буде гора, баш просторије ова два затвора су изузетно пренасељене – закључили су сарадници Београдског центра за људска права.

----------------------------------------------

У затворској згради музичка школа и сликарски атеље

Окружни затвор у Новом Пазару користи само приземље зграде. Просторије на правом спрату ове зграде користи локална музичка школа, на другом је архив, док поткровље служи као сликарски атеље. Прозори просторија свих ових установа гледају на затворски круг, а затвор нема никакву контролу над уласцима у део зграде који користе ове установе.

----------------------------------------------

Однос обезбеђења и ухапшених

Најбољи и врло непосредни односи ухапшених и затворског особља су у заводима отвореног типа, а нарочито у КПЗ у Шапцу и Сомбору. Особље у овим заводима врло добро комуницира са ухапшенима, увек поштујући њихово достојанство.

У затворима затвореног типа (КПЗ у Нишу и Пожаревцу) и у КПЗ за жене у Пожаревцу запажено је да већина запослених заузима крут, непотребно строг, а понекад и непристојан и понижавајући став према осуђеницима.

Meho Krljic

A evo koja je jedna od objektivnih realnosti našeg statusa u pogledu investicionih sila, dakle ne nešto usko vezano za politiku (mada, naravno, ima tu puno veze s politikom). Sva moja naklapanja o tome kako smo nedisciplinovani, kako nam je pravosuđe karikatura i da je to užasna kočnica našeg napretka potvrđuje ovaj tekst. Zato sam, razume se, sklon da mu verujem

QuoteЛидер с рђавим оценама

На столу сваког озбиљног инвеститора нађе се гомила не баш лепих извештаја у којима се Србија оцењује по разним критеријумима: од пословног ризика, преко степена корупције, до процедура за издавање грађевинских дозвола и степена заштите инвеститора...

Шта се обавезно нађе на столу сваког озбиљног инвеститора пре него што одлучи да инвестициону заставу забоде у Србију? Одговор је – гомила извештаја у којима се наша земља оцењује по разним критеријумима: од ризика за пословање, преко степена корупције, до процедура за издавање грађевинских дозвола, степена заштите инвеститора... Судећи према речима консултаната за страна улагања, све оно што они прочитају и траже више је за рубрику ,,веровали или не". С правом, јер само се једном греши приликом улагања новца у непознату земљу каква је Србија за многе пословне људе.

А одговор на питање зашто се инвеститори затрпавају толиким папирима лежи само у једној чињеници – капитал је плашљива зверка.

Тако се на столу потенцијалних улагача међу првима нађе извештај Међународног монетарног фонда ,,Глобалне економске перспективе" у којима се мери стопа инфлације и очекивани економски раст. Па тако за следећу годину ММФ нашој земљи прогнозира раст привреде од три одсто и верује да ће инфлација остати у границама које је предвидела Народна банка Србрије, односно да неће бити већа од седам одсто.

Према речима Махмуда Бушатлије, консултанта за страна улагања, врло је важно да ли Србија има или нема аранжман са фондом. Неке макроекономске бројке инвеститорима могу да не уливају поверење, али надзорник из Вашингтона је гарант стабилности.

– Озбиљни инвеститори прате чак и буџетске бројке – каже Буштлија.

Након што сагледају макроекономске перспективе, прелази се на анализу тржишта, али и правосудног система.

– Проблем је што се у последњих неколико година, од како је криза кренула, моји разговори са улагачима углавном завршавају на првој информативној фази у којој се сагледавају економски ризици. Јер колико год се нама одавде чинило да странци нешто не знају, они су врло добро упознати са условима за пословање. Врло често ангажују стручњаке који ће урадити анализу – зашто на пример судски спорови толико касне. И Европска комисија је у свом извештају о напретку Србије замерила нашим судовима на пристрасности, јер одлагање спорова странци тако тумаче – истиче наш саговорник.

И без обриза на изјаве државних званичника по којима је Србија лидер у региону, они који нас оцењују тако нас, ипак, не виде. Тако је у годишњем Извештају о пословању Међународне финансијске корпорације и Светске банке наша земља заузела 89. место, што је нешто мало боља позиција него прошле године. Међутим, према условима за покретање бизниса, Србија заузима 83. место, у области издавања грађевинских дозвола је 176, када је у питању регистровање имовине заузима 100. позицију, а позиција јој је најбоља када је у питању лакоћа добијања кредита - по том параметру смо на 15. месту. У области заштите инвеститора и међународне трговине, у извештају Светске банке Србија заузима 74. позицију, а према порезима је на 138. месту.

Према последњим истраживањима Светског економског форума,

Србија је 2009. са оценом 3,84 доспела на 96. место по конкурентности своје привреде. То је погоршање ранга у односу на претходну годину, када је  наша земља била на 93. месту, али је имала оцену 3,77.

Од 111 индикатора, на бази којих се процењује ниво укупне конкурентности, у 78 је Србија остварила пад ранга, што значи да је у 70 одсто случајева дошло до релативног заостајања.

Најнеповољнији резултати су остварени у сегменту развијености институција и инфраструктуре, посебно административне и логистичке. Степен заостајања Србије у ове две базичне области за конкурентност и развој драматично се одражава како на целокупну привредну активност земље тако и на животни стандард грађана.

Други важан сегмент у коме смо остварили неповољне резултате је тржишност пословног амбијента. Србија се у сегменту функционисања тржишта робе и услуга налази на самом светском дну: дакле на 138. и 137. месту по доминацији на тржишту и по ефектима антимонополских политика. Уз то, по интензитету локалне конкуренције и по осмишљености купаца на 131. смо месту. Дакле, имамо превелику доминацију играча на страни понуде и потпуно запостављене потрошаче на страни тражње, а без захтевних потрошача нема ни квалитетне домаће понуде.

А на овогодишњој листи Транспаренси интерншенела међу земљама које имају велике проблеме с корупцијом, индекс перцепције корупције остао је исти као прошле године. Лане је Србија била сама на 83. месту, а сада дели позицију од 78. до 84. места с Кином, Грчком, Колумбијом, Лесотом, Перуом и Тајландом.

Аница Николић

pokojni Steva

Bem ti, al vam ovaj Monti liže guzicu, ju, ju, ju! Na kakve ste ga lepkove bacili?

Plottz

150 text po redu,dok se ne rešimo ekipe koje se nakrala 90`s,i 50 godina poltronizacije čiju cenu svakodnevno plaćamo,neće biti ni novaca TA `TRANE.
subota 14

Anomander Rejk

A LDP je baš digao frku oko Montgomerijevog intervjua. A šta je sa slobodom govora ?
Zanimljivo. A doskora je bio prijatelj demokratije, i partner koji dolazi iz nama prijateljske države. Sada je ,, otpušten zbog seks skandala, i u bliskoj vezi sa Mirom Marković, i Vojislavom Koštunicom ''. Zanimljivo. Laje li kera radi sela, ili sebe radi ?

SIMERIJANAC

Kera se češe gde je najviše svrbi a Čedica se najviše štreca kad se spomene njegova umešanost u ubistvo Đinđića.

Lord Kufer

Eh, da je on jedini koji se štreca. Nego, zemljotresi svaki čas...

Джон Рейнольдс

Pa ja sam na taj intervju na forumu spomenuo pre desetak dana. Ako mislimo na isti, a mora da je to taj, čim se Čedica štreca.

Ima i dobar detalj kad je onaj Bagzi Milenković izjavio na suđenju da je Čedica naručio Šljukino ubistvo. Pa se onda tom istom Bagziju verovalo kad je trebalo osuditi Legiju, ali za Čedu i Šljuku - muk.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

pokojni Steva

Pojma vi nemate. Svi zajedno.