• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 13 Guests are viewing this topic.

slavko

Bahatost je zaštitni znak mnogih zanimanja u kojima službenici imaju posla sa građanima.Naravno da nisu svi takvi i da ima vrlo pristojnog sveta,ali kontakti sa vozačima gradskog prevoza,portirima,službenicima po šalterima i raznim obezbeđinjima javnih ustanova generalno ne spadaju u neka prijatna iskustva.

Meho Krljic

Daleko od prijatnog, to mogu da potpišem.

Ali vozači makar rade malo teži posao od šalterskih službenika, njima je i da se malko progleda kroz prste. Plus, najnezaštićeniji su, svaka šuša noću može da ih napadne...

scallop

Ponašanje javnih službenika i ponašanje huligana su potpuno različite pojave. Za prve su mi odgovorne javne službe, a za druge policija. Uzajamno potiranje odgovornosti je idiotluk.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Džek

Slažem se, ali kad se ta dva "ponašanja" konfrontiraju, nastane upravo ova situacija.
Novine ne prenose sve, naravno da štite lice na radnom mestu.

Mada, u ovom slučaju je jasno, "momci" bili ljuti što se čovek držao reda, nije glumio taksistu...
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Lord Kufer

Budući crveni beretkari i srpski pisci-heroji vežbaju mele i browling...

slavko

Vozači gradskog prevoza su stavljeni u vrlo lošu poziciju još od vremena ukidanja konduktera.Umesto da rade samo svoj posao,koji nije ni malo lak u gradu kao što je Beograd.GSP je "uštedeo "na kondukterima tako što je njihov posao prebacio na vozače,ali ima para za armiju kontrolora,ali oni nisu zaposleni pa je sve u redu.

Meho Krljic

Pa, da, otprilike tako. Nije im lako. Što, razume se, nije izgovor za neljubaznost.

Džek

Mislim da taksisti imaju neki SOS signal kad nastane belaj. Svi ostali u blizini se nađu kolegi pri ruci.

Vozači autobusa bi mogli isto imati, direktno sa policijom ili nekom privatnom "muscle" firmom, kada bi država povela računa o svojim radnicima.
O takistima niko ne vodi brigu, tako da su se ljudi dosetili. Ko će kome ako neče svoj svome...

džin tonik

mogli bi postaviti nadzorne kamere u javnom prijevozu. mada, to bi se kod vas pokralo za par dana...

angel011

Pokralo ili demoliralo.

Isto kao i u Hrvatskoj.
We're all mad here.

džin tonik

mda, vec je i hrvatska puna balkanaca.

Melkor

Evo za promenu jedna slatka vest:

Otvoren sajam slatkiša

BEOGRAD, 27. novembra 2009. (Beta) - Prvi Beogradski salon slatkiša, koji je okupio proizvođače čokolada, bombona i drugih konditorskih proizvoda, otvoren je u petak u Sava centru.

Najveći broj posetilaca sajma "Slatke priče" su deca i đaci, koji uz graju obilaze štandove i probaju besplatne slatkiše.

Na sajmu koji traje tri dana www.slatkeprice.com/sr) učestvuju velike domaće konditorske kompanije Bambi-Banat, Soko-Štark, Pionir, Hisar, Jafa, beogradska čokolaterija "San Marino" i lanac poslastičarnica Mamas biskvit haus. Među izlagačima su i Centroproizvod, Neli (Nelly), Adore, Eugen, Art-Ival, Srce iz Kragujevca, VK Aromatiks, Koni, Verdi, Priča, Haribo, BG Produkt, Vertigo, Super kendi, "Bosiljčić".

Kako je planirano, slatki proizvodi će se na štandovima poklanjati, degustirati i prodavati, a izložbu slatkiša će pratiti i raznovrsna zabavna, kulturna i obrazovna dešavanja vezana za čokoladu.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Джон Рейнольдс

Quote from: Rafael on 27-11-2010, 21:18:50

Nemoral bi bio očigledniji, jer bi Hrvatice počele otvoreno po gradskom prevozu da se jebu s Balkancima. Opšte je poznato da čim vide Balkanca i kamere, Hrvaticama gaće same padaju. Hrvatska je ipak katolička država, bila bi to velika sablazan, a mnogi bi se Hrvat počešao po glavi u vezi sa svojim poreklom.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

džin tonik

a, to vam pricaju vasi baustelci kad se vrate iz hrvatske? iskrivljena slika, tako su i nasi pricali o svicarskoj 1978. ljudi se vole pohvaliti.
kao da oni vide gradski prijevoz. baustela - kontejner - baustela - kontejner - kuci

slavko

Ma,samo vi uživajte u lijepoj vašoj i ne zavirujte toliko u tuđe dvorište,to nije pristojno ni u manje "civiliziranim" sredinama.

Džek

Quote from: John Reynolds on 27-11-2010, 23:04:57
Quote from: Rafael on 27-11-2010, 21:18:50

Nemoral bi bio očigledniji, jer bi Hrvatice počele otvoreno po gradskom prevozu da se jebu s Balkancima. Opšte je poznato da čim vide Balkanca i kamere, Hrvaticama gaće same padaju. Hrvatska je ipak katolička država, bila bi to velika sablazan, a mnogi bi se Hrvat počešao po glavi u vezi sa svojim poreklom.

Ne bre padaju (gaćice), nego ih kidaju, animalno...

SIMERIJANAC

Posle Mesića,davaćemo penziju i Naseru.Sad još Tadić da ispoštuje i Glavaša pa da zaokružimo penzionersku trojku koju će da plaćaju građani Srbije.

Насер Орић тражи српску пензију     
недеља, 28 новембар 2010 13:47 
(Бета)

Сарајево – Ратни командант Армије БиХ у Сребреници и некадашњи припадник МУП-а Србије Насер Орић изјавио је да је поштено радио у Србији и да сматра да има право на пензију.

,,Обезбеђивао сам разне високе дужноснике србијанске политике, па и Слободана Милошевића на Газиместану", рекао је Орић за сарајевски лист Дневни аваз и додао да је сваки посао у животу радио предано и поштено.

Орић, који је тренутно пензионер Армије БиХ, рекао је да има право на пензију и из Србије и изразио уверење да ће му се одређени износ исплаћивати када се за то стекну законски услови.

,,Ишао сам где год су ме старешине распоредиле па и на извлачење рудара из рудника у Косовској Митровици. Дакле, моја пензија у Србији је поштено зарађена. Након што сам се вратио из Хага, у неколико наврата био сам у Београду, где сам обишао неке пријатеље, али и нашао адвоката који ће регулисати моја права из пензијског осигурања", рекао је Орић.

Он је казао да ће ,,када дође време да прима пензију по основу радног стажа у Србији" сваки евро од тога дати деци погинулих ратних другова у Сребреници.

Бивши заповедник Армије БиХ додао је да није ратни жлочинац и подсетио да га је суд у Хагу ослободио свих оптужби за злочине над Србима у сребреничком крају, за које га је теретило тужилаштво.

Орић је радио у МУП-у Србије од 1987. године до почетка рата у БиХ 1992. године као специјалац. Тадашњи министар полиције Радмило Богдановић уручио је 1990. године Орићу као награду за изузетне заслуге пиштољ с посветом.

slavko

I nije bio usamljen slučaj.Tek suđenja u Hagu su pokazala koliko ih je bilo u policijskoj službi u Srbiji.Osećanje da je Srbija okupirana teritorija još od "pada podoslobođenje"se i dalje tretira kao mentalna bolest,paranoično trabunjanje.

SIMERIJANAC

Na ranjenog vuka u klopci i zec šilji kurac.

Протест припадника бугарске националне мањине у Босилеграду
Око стотинак припадника националистичке бугарске странке Атака и Демократске партије Бугара из Босилеграда протестовало је у центру тог града на истоку Србије због, како тврде, угрожавања права те националне мањине у Србији.

Представници бугарске партије Атака су током скупа певали националистичке песме и носили транспарент на коме је писало: ,,90 година ропства - асимилација, концлагери, геноцид, убиства и доле Ној" алудирајући на Нојски споразум из 1919. којим су општине Босилеград и Димитровград припале Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. Споразум је потписан на данашњи дан у граду Ноју код Париза.

Представник Демократске партије Бугара у Србији Иван Николов рекао је на скупу да Бугари у Србији не траже промену границе већ да траже да се поштују њихова национална права.

,,Држава Србија угрожава наша права да се школујемо на матерњем језику и да негујемо своју културу и традицију", рекао је Николов у обраћању учесницима протеста.

Николов је рекао да би на скупу било много више људи да српска полиција није зауставила девет аутобуса из Бугарске којима је лидер партије Атака Волен Сидеров доводио присталице.

Председник општине Босилеград Владимир Захаријев рекао је агенцији Бета да становници тог града не подржавају протест, што је показао и данашњи скуп на коме није било много мештана.

,,Права Бугара у Србији нису угрожена. Наша национална мањина може по свом избору да се школује на матерњем језику, одржава се и традиција и култура. Овде је само у питању економски проблем; као и у великом делу Србије и овде се тешко живи", рекао је Захаријев.

На скупу није било инцидената, а велики број полицајац је био у граду током протеста.

У Босилеграду је на власти Демократска странка Србије чији је Захаријев представник, а Демократска партија Бугара има два од 30 одборника у локалном парламенту.

Бета
објављено: 27/11/2010

pokojni Steva

Za Gazimestan bi Nasrulja po automatizmu morala dobiti pemziju. U duhu je jajarske sirbistanske politike da se svi džandari sveta konačno ujedine!

A šta bilo, došao i bugarski račun na naplatu?! Neka malo, nije zgoreg; od umišljenosti do Marakane (sa sve atletskom stazom) i natrag, pa još jedared.  xyxy
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Lord Kufer

Vuk crko od samoranjavanja....

(Glupog li vuka)

džin tonik

oblog od rakija i crni luk sve leci...

Savajat Erp

ах, грешиш, ракија и бели лук све лече...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

Hi,hi,hi, divno! Verovatno je nizak pretisak u pitanju... Ili vampirluk!

Savajat Erp

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 30-11-2010, 17:44:01
vampirluk!

јел` то нека нова пречанска врста лука? :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

Bogata proteinima!

Anomander Rejk

Eto, prvaci sveta smo u tenisu... i gle čuda, Francuzima nije falila dlaka s glave, nigde ni na vidiku tih ,, varvara '' kojih su se plašili toliko...a njihov selektor kenja li, kenja o navijačima. Francuski teniski navijači su baš poznati po korektnosti... setim se samo finala u Parizu Monfis-Đoković i onog silnog arlaukanja, zviždanja i svega ostalog... pa i na samom RG imali smo priliku videti tu publiku.
Ovog puta čak ni Tadić nije uspeo izbaksuzirati trijumf  :).
Tajno pišem zbirke po kućama...

angel011

Jeremić: I ljudska prava i Kina
7. decembar 2010. | 17:39 | Izvor: Beta

Šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić (FoNet, arhiva)
Beograd -- Posvećujemo veliku pažnju ljudskim pravima, ali i odnosima s Kinom, kaže Vuk Jeremić povodom neodlaska delegacije Srbije na dodelu Nobelove nagrade Liju Sjabou.

Podsetimo, Srbija je u grupi od zemalja čiji predstavnik ne prisustvuje svečanosti povodom dodele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liju Sjaobo.

"Srbija bilateralnim odnosima sa Kinom posvećuje izuzetno veliki značaj. Sve naše odluke vezane su za ostvarenja nacionalnih interesa", rekao je tim povodom ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić.

"Kina je jedan od najvažnijih bilateralnih partnera Srbije", rekao je Jeremić.

Šef diplomatije istovremeno je naveo da Srbija "posvećuje pažnju zaštiti ljudskih prava" i da "doprinos tome pokazuje politikom" koju vodi.

"Ljudska prava su za Srbiju jedna od najvećih vrednosti kojima se rukovodimo na putu ka EU", nave oje Jeremić u odgovoru na pitanje novinara zašto Srbija bojkotuje ceremoniju u Oslu.

Norveški Nobelov komitet danas je saopštio da predstavnici 19 zemalja na čelu sa Kinom, medju kojima je i Srbija, neće prisustvovati ceremoniji 10. decembra u Oslu.

Ceremoniji, kako se navodi, neće prisustvovati predstavnici Kine, Rusije, Kazahstana, Kolumbije, Tunisa, Saudijske Arabije, Pakistana, Srbije, Iraka, Irana, Vijetnama, Avganistana, Venecuele, Filipina, Egipta, Sudana, Ukrajine, Kube i Maroka.

Prisustvo su potvrdili predstavnici 44 zemlje.

E usrećili smo se sa ovim društvom... :x
We're all mad here.

Джон Рейнольдс

Da, dobar deo tih država su u velikoj ekspanziji, a deo njih su među nabogatijim na svetu. Šta ćemo mi tu?
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

pokojni Steva

Podržavam potez neodlaska. Bez obzira na pripadnost ekipi koja odbija od apetita. Mislim, Nobelova nagrada za mir, pfuj!

scallop

Idu oni koji dodeljuju Nobelovu nagradu za mir. Kad nestane "disidenata" ukinuće nagradu i dati je kao bonus nekom sa Volstrita. :mrgreen:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

džin tonik

kazahstan, srbija, irak, filipini, kuba ... zgodno.

Loni

Quote from: John Reynolds on 07-12-2010, 20:20:08
Da, dobar deo tih država su u velikoj ekspanziji, a deo njih su među nabogatijim na svetu. Šta ćemo mi tu?

- Venecuela, Kuba i Nikaragva mogu sebi da dopuste da budu antiglobalisti. Nalaze se u delu sveta u kome je takva većina u okruženju.
- Rusija, Ukrajina i Belorusija sa Kazahstanom takođe. Graniče se jedni s drugima i imaju jedni druge kao neku podršku.
- Irak, Iran, Pakistan i još mnoge zemlje s muslimanskim većinskim stanovništvom takođe.

Ali Srbiji, koja je svud oko sebe okružena EU imparijom ne smeši se baš svetla budućnost ako toj imperiji i njenim vrednostima prkosiš.
Kad nas okuju sa svih strana, gadno bi bilo.

Gde da putuješ, gde da odeš? Šta da radiš?
To smo već imali u 90-tim i znamo kako smo prošli.

Ne kaže se džabe, svaka ptica svome jatu. Pa tako i mi imamo jedinu šansu u integraciji s našom čitavom okolinom. I pravoslavne Rumunija, Bugarska, Grčka i Kipar su deo EU pa što ne bismo i mi.

Srbija kao antiglobalistička zemlja u takvom okruženju bila bi jako nesrećna.
Nesrećnija i od Izraela kos svi kontinentalni susedi mrze jer Izrael bar ima more, a odmah preko mora je EU Kipar, a malo dalje ostale EU zemlje.

Srbija bez mora bila bi potpuno izolovana u tom slučaju, što bi u njenom slučaju značilo katastrofu.

Lord Kufer

Baš koga briga šta Srbi kenjaju...

pokojni Steva

'Srbija bez mora bila bi u tom slučaju...'. Jelil se mislilo na noćna il topla mora? Smešno...
Zosko, take a hike, ponekad i Sirbistan pokaže blede tragove klijanja kičmene moždine, prijateljsko tašenje po ramenu je lep gest i kuražno poželjno.

Svevid

Добро је да не идемо. Амери одлуче неком да дају награду за мир... Џеронима за нобеловца. Постхумно, дакако.
Не волим југословене.

Plottz

Prošle godine je Barak dobio,pa da uokvire :!:
subota 14

scallop

Quote from: Svevid on 08-12-2010, 01:05:00
Добро је да не идемо. Амери одлуче неком да дају награду за мир... Џеронима за нобеловца. Постхумно, дакако.

Baš si bezidejan! Eno, Asanža već opremaju za Švedsku, a ti ni da naslutiš pravu osobu.

mac

Moja inicijalna pomisao je bila da nam ovakvi ispadi baš i ne trebaju, ali onda se čovek malo zamisli.

1. Nećemo skoro biti primljeni u EU, jer posle Hrvatske pada rampa za nove članove.
2. Čak i kad Evropljani ponovo dignu rampu za Srbiju nema ulaska dok ne prizna Kosovo (plaše se ponavljanja situacije sa Kiprom, što nije baš isto, jer u našem slučaju nema pandana Turskoj, mislim valjda je cilj da i Albanija i Kosovo jednom budu u EU; ali neka ih, nek se plaše).
3. Mi nemamo nameru da ikad priznamo Kosovo.

Zaključak - nećemo skoro u EU. U takvoj konstelaciji odlazak na ceremoniju nam ne daje nikakav dobitak, a dobijamo minus od Kine. Matematika je jasna. Na žalost.

pokojni Steva

Zbog inicijalne pomisli, ocena manje. Sedi, četvorka.

angel011

Quote from: Steva Lazin Ljuštikin on 08-12-2010, 00:00:38
'Srbija bez mora bila bi u tom slučaju...'. Jelil se mislilo na noćna il topla mora? Smešno...
Zosko, take a hike, ponekad i Sirbistan pokaže blede tragove klijanja kičmene moždine, prijateljsko tašenje po ramenu je lep gest i kuražno poželjno.

Kičma? Time što se šlihtaju Kini umesto EU?

Šlihtanje je šlihtanje.
We're all mad here.

scallop

Šlihtanje je podrška "borcima za mir". Ne sećam se kad je tu nagradu dobio neko ko ju je zaslužio. Možda, Nelson Mandela...

pokojni Steva

Po meni, šlihtanje je oblik uvlačenja u dupe 'za svaki slučaj'. Baš kereći, u nadi da će jednom nešto i spasti sa astala osim redovne socijale. Radovanje mogućim mrvama je šlihtanje. Kad iz kičmene moždine dodje naznaka nečeg sličnog mozgu i rezonu, uvek ću pozdravljati. Trenutno 'Gospodski Hrišćanski Klub' šalje ništa više do nejasnih ako-onda-možda režanja i poneke oglodane koske tek da kerovi nepocrkaju. Nekažem da druga strana nudi prasetinu, al kad glockaš bele kosti čitavu dekadu, krmenadla stvarno hoće zamirisati na daljinu. Ako ćemo pravo, šta je taj veliki Kinez uradio pa da zasluži tu sprdačinu od nagrade? Lajao po kineskoj komunističkoj vlasti, kao nije demokratska. Da, pa? Veći deo nas se utovio istim takvim sistemom, nekom je zapalo da, kao obični šljaker, uspe samo da mu deca budu sita i završe fakultete, a neko je bogme imao i vikendicu. Poneko i vilu, ali svakako i svi kvalitet života koji je preskočio gomile dekada normalnog razvoja. I ne želim da čujem 'sad Mi vraćamo dugove', dugovi su bili skoro vraćeni do rata, sad je samo Srbija zadužena kao čitava komunistička Jugoslavija. Ove dugove nikad nećemo vratiti jer je razaranje  bivšeg uspešnog sistema podrazumeva da se dugovi nikad nesmeju vrati. Kina upravo dokazuje da je državna sloboda, a pre svega da je ekonomska sloboda potlačenih naroda sasvim izvodljiva (za sad samo ako si zastrašujuće velik il ti je Bog dao nešto vredno), šire jako loš primer sirotinji raji. Dal je potrebno još jednom pomenuti vanserijsku sreću i blagostanje koje je prosto potopilo Rumuniju i Bugarsku (ni Mađari nisu daleko) otkad su u EU? Para nemaju, a voleo bih videti sa koliko godina bi bio počašćen Rumun da podjebava vlast. Vazda sam bio za use i u svoje kljuse, pa  razmeri i oceni. Ako će mi Kinez pomoći naraniti izgladnelo konjče, Kinez je moj drug. Ako zajebe, nema ljutiš, ispo si opet glup. To se valjda zove politika, a sa carstvima je vazda teško bilo trgovati.

Meho Krljic

QuoteKina upravo dokazuje da je državna sloboda, a pre svega da je ekonomska sloboda potlačenih naroda sasvim izvodljiva

Pa, da, ali Kinezi tu slobodu čudno definišu.

Lord Kufer

Kineski standardi će prevladati globalno i afrički...

varvarin

Ljudima sa dugim pamćenjem sve je teže.
Kad otvore novine, pročitaju vesti... uporede to sa onim što su pokupili u proteklih 20, 30, 40 godina... i uglavnom im se povraća.
Biće da je neki problem s vodom, ne pijem ovu flaširanu.
Čitam danas šta je veseli Jelko Kacin rekao o srpskom bojkotu Nobelove nagrade:
"Nema ni jedne zemlje kandidata za članstvo u EU, ili potencijalnog kandidata, koja na takav način manifestuje svoju SERVILNOST " (POLITIKA, strana 5.)
"Ima vremena za Kabilu, a nema vremena za Oslo i Nobelovu nagradu", rekao je Kacin aludirajući na prošlogodišnju posetu ministra Jeremića DR Kongu, i njegov susret sa predsednikom te zemlje Žozefom Kabilom...

Sonja Liht (u istoj POLITICI), imala je toliko ponosa da kaže da bi ona otišla u Oslo ali da Kacin ... IMA NEPRIJATELJSKE STAVOVE.

Vuk Drašković i Čeda Jovanović pocupkuju na istoj strani, otrčali bi u Oso samo da ih neko pozove.

Zašto pominjem dugo pamćenje?
Pamtim jednu drukčiju zemlju. Pamtim kad je Tito tražio izručenje nekih ustaša iz Zapadne Nemačke, pa dobio odgovor - e, to ne može, ovo je demokratska zemlja! Onda je on glatko odbio da izruči dvojicu nesretnika iz grupe Bader-Majnhof (ko ne zna - najcrnji teroristi),koje je uhapsila naša policija, bolesne i iscrpljene, a Zapadna Nemačka ih bučno zatražila.
Teroristi su zalečeni na VMA, i propušteni za Irak ili tamo negde..
Pre neko veče, potseti me jedan analitičar na TV: Kad su počeli prvi pregovori između Egipta i Izraela, tamo krajem sedamdesetih godina prošlog veka,  
američki predsednik Džimi Karter poslao je specijalnog emisara Titu - da ga konsultuje, koliko su arapski stavovi zaista čvrsti... Nekad su nas konsultovali američki predsednici, a sad nam iz EU šalju referenta treće klase - Kacina - da nas nauči ponašanju...
Pamćenje je sranje.
Kad bolje razmislim, dođe mi da ne mislim...

Lord Kufer

Jel neko ovde razume šta je rekao Kacin?

pokojni Steva

Kako to Kinezi čudno definišu? Veruješ da Ameri il Evropljani definišu nešto bolje i iskrenije? Ajd nek prvo vrate pokradene pare. Dobio bi novi 'Krstaše' kolko sutra. Banda razularenih NormanoRomana...

varvarin

Kacin  je rekao da je Srbija govno od države, jer hoće u EU, a ne sme da dođe u Oslo na žurku, i tako kaže Kini šta misli o njoj, i gaženju humanih vrednosti.
Valjda zbog onog mosta ... :cry: