• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

varvarin

AU, ČOVEČE!!
Nema boljeg biznisa od šou- biznisa!  Odnosno:
Nema biznisa do NVO!!!

SIMERIJANAC

Quote from: varvarin on 10-12-2010, 11:14:56
Jel može meni, neobaveštenom, neko da objasni kakve su ono dolarske sume pored pojedinih imena? Jel to dobija ta NVO, ili... taj pojedinac?

Varvarine,kao i u svakoj mafijaškoj družini-glavni bos uzme najveći deo a ostatak podeli kompanjonima po hijerarhiji.
Naravno,što manja NVO i što otrovnija,to bogatija

Quote from: varvarin on 10-12-2010, 11:14:56
Usput - ko je imao živaca da gleda TV B92  u vreme vesti, mogao je da zapazi trend: Kad voditeljke čitaju vesti koje se odnose na aktivnost patriotskih snaga (poput odluke o bojkotu Nobela), navuku facu kao da imaju, otprilike, dršku od metle u dupetu. Imal tu osmeha, ikad?  :)

Očigledno si propustio Usrankicine Insajdere o desničarskim organizacijama i njihovoj vezi sa SPC.Kad god bi prikazali vladike krenuo bi skor iz Demijana ili nekih drugih horora.A scene demonstracija patriotskih udruženja su bile praćene muzikom iz Gebelsovih propagandnih filmova.Da ne bi slučajno neki neobavešteni gledalac imao dilemu sa čim ima posla.

varvarin

Mnogo sam propustio... xrotaeye

Meho Krljic

Svašta. Kad se sve sabere sa ovog spiska, to je jedva preko 1,1 miliona dolara. Da li ste vi svesni da američka pomoć našoj državi, dakle ne nevladinom sektoru, nego vladinim organima iznosi mnogo, mnogo, MNOGO više? Evo, samo je u Septemberu potpisan sporazum za 18,8 miliona dolara za pomoć jačanju (vladinih) institucija. Takođe, ove godine je isti taj Stejt Dipartment dao

* 12.8 miliona dolara UNHCRu da se bave izbeglicama u regionu (kojih je, dakako najviše u Srbiji),
* 12,9 miliona Međunarodnom Komitetu Crvenog Krsta u regionu, za aktivnosti koje su u njihovom mandatu (mala pomoć: MKCK se bavi interno raseljenim licima, kojih najviše ima u Srbiji jer se svi iseljeni sa Kosova tako vode).
* Još dva miliona su data različitim međunarodnim organizacijama koje ovde rade na pomoći ljudima da se vrate na Kosovo ili da se nađu održiva rešenja za njih na neki drugi način.

USAID:

* od 2008. godine daje dva miliona dolara godišnje za razvoj medija.
* od 2008. godine vodi program sa 9,5 miliona dolara budžeta koji pomaže razdvajanju između tri grane vlasti u skladu sa međunarodnim standardima
* ima petogodišnji program u kome ulaže 24 miliona dolara u razvoj srpske poljoprivrede
* od 2007. godine vodi četvorogodišnji program u kome se 17,4 miliona dolara ulaže u razvoj i jačanje konkurencije u Srbiji

Ovde ne nabrajam projekte koji su uglavnom podržani in-kind, dakle davanjem ekspertize i alatki, radije nego novca, jer bi potrajalo da se preračuna koliko sve to još vredi, ali kompletan budžet USAID za Srbiju za 2010. godinu je:

Za pravednu i demokratsku vladavinu: 20.750.000 dolara
Za Ekonomski rast: 16.432.000 dolara.

Znam ja da je lako prostotu zaseniti ciframa i naterati je da se šokira što "plaćenički ološ" dobija "tolike pare" da rovari protiv Srbije, a sve od Amerike, ali zaista je potrebno samo tri minuta guglovanja da se stvari stave u kontekst. Voleli vi to ili ne, Srbija u dobroj meri živi od američkih para a ovde čak i ne računam investicije vredne oko 1.500.000.000 dolara koje su u zemlju ušle od 2000. godine (US Steel, Ball, Philip Morris, Coca Cola). U odnosu na sve ovo, novac koji ide na NGO sektor je smešan.

angel011

Meho, ti si strani plaćenik koji silne pare dobija da bi pričao ovakve stvari. :lol:
We're all mad here.

Meho Krljic

:lol: Jesam, ali ne dobijam pare od Amerike za to. Uostalom, ja ne radim samo za Srbijicu, podamnom su i druge zemlje, dakle, moja izdaja se proteže od Srbije, Kosmeta i Crne Gore preko celog Balkana sve do južnog Kavkaza.

Hobit

Jebiga, nije fazon samo u tome da treba znati... treba i umeti! I, alo, prvosrbi, u cemu je vas problem?! Placete kao da su nam Ameri uzeli pare! Nisu! Dali su, jebote! A vi kukate kao da ste americki poreski obveznici! Pustite njih da se bune
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

varvarin

Meho, da li mešamo frogs and fruit ?
US Steel je došao i investirao. Došli su i mnogi drugi. Kinezi prave mostove i termocentrale  (najzad, evo je u Beogradu i Moskovska banka, sreće moje!!  :))

Američko milionče koje pominješ, namenjeno je SAMO za friziranje javnog mnjenja. A nije jedino milionče.
Pomoć Srbiji... i pomoć Srbima, da misle malko drukčije.
Pa pitam: Jel treba da se upišam od sreće, zbog onog što mi otkriva PEŠČANIK, na primer? Sa injekcijom znatno većom od 50 000 USD?

"...U odnosu na sve ovo, novac koji ide na NGO sektor je smešan."
Smešan je u odnosu na US Steel, ali je dovoljan.  B92 nema da oladi!!

Meho Krljic

Izgleda da nisi dobro pročitao moj post. Možda je trebalo da ga predstavim u tabelarnoj formi... Dakle, na bis, citiram njegove najuzbudljivije delove:

QuoteDa li ste vi svesni da američka pomoć našoj državi, dakle ne nevladinom sektoru, nego vladinim organima iznosi mnogo, mnogo, MNOGO više?

Pa onda ide lista koja pokazuje koliko para Amerika kroz Stejt Dipertment i USAID daje NAŠOJ DRŽAVI (dakle administraciji, organima i organizacijama i institucijama države Srbije) i to su desetine miliona dolara. A onda post kaže:

Quoteovde čak i ne računam investicije vredne oko 1.500.000.000 dolara koje su u zemlju ušle od 2000. godine (US Steel, Ball, Philip Morris, Coca Cola).

Nadam se da je jasnije.

To što američke vlasti daju novac kući B92 je u skladu sa

a) našim zakonima i propisima o primanju novca od inostranih donatora

b) njihovim interesima

c) interesima američke vlade

d) interesima našeg društva (jer inače valjda ne bi bilo dozvoljeno).

I druge medijske kuće ili NVOovi mogu da apliciraju za ove pare i da ih u zavisnosti od ispunjavanja tačaka ABCD dobiju ili ne.

Takođe, sigurno mogu da apliciraju i kod Rusa, Kineza itd. Da li je to sve u redu kao praksa - da velike sile finansiraju nevladne organizacije za koje smatraju da rade u njihovu korist - ili nije, to je rasprava koju možemo da imamo drugom prilikom. Ali poenta je ovde da su te pare nad kojima se ovde skandalizujemo zapravo minijaturne u odnosu na to šta država Amerika DAJE državi Srbiji i šta privreda Amerike ulaže u privredu Srbije. Dakle, kontekst daje ipak jedno dublje shvatanje.

varvarin

Koliko ja razumem (mada, danas je sve to mutno... :) ),
Sve te kompanije (US Steel, Ball, Philip Morris, Coca Cola...) uložile su u Srbiju. Da bi dobile nešto malo više.
I to je tako otkad je sveta i veka.
Što reče španski kardinal Kolumbu, u Krležinoj drami Kristofor Kolumbo: "Razumem ja vaše ciljeve, pozajmiću vam  novac za to putovanje, povoljno, vratićete mi isto toliko... Dobro, možda malo više!"
OK, živeo biznis!

Ovde nije reč o onima koji ulažu u Srbiju (što kažeš - Srbija živi od njih), da bi izvukli nešto  više. Super!
Reč je o onima (izgleda, istim) koji doniraju usput PEŠČANIK, kako bi mi one dve kvočke objasnile koliko sam u zabludi ako cenim Amfilohija.
Reč je o onima koji doniraju Kandićku - koja otrči na Kosovo pošto su pobili srpsku decu što su se kupala na reci, pre jedno sedam godina - da kaže roditeljima pobijene dece kako za to nisu krivi svi Albanci.
Reč je o onima koji doniraju određene NVO, e da bi mi objasnile da Srbiji treba kulturna denacifikacija.
OK, ja sam u tom slučaju nacista.
Reč je o onima koji doniraju B92, e da bi mi objasnio kako je to što bih se uzdržao od Osla - jedno neverovatno moralno i političko posrnuće.
Ali mislim da smo se razumeli, i  tvoj angažman apsolutno uvažavam!!  
Ali to znaš.  :)
A što je sve po zakonima naše zemlje...
I što je sve legalno...
I što ima veliki broj Lomnjavina koji aplaudiraju tome...
Pa, još nije dovoljno. Meni tu nešto, jebi ga, smeta!!!

Meho Krljic

Ali, nismo se razumeli. Bar izgleda nisi ti mene. Ja sam ulaganja (Kokakola, Filip Moris itd.) pomenuo uzgredno, da se samo podvuče činjenica koliko američkih para generalno cirkuliše Srbijom, ali sam u glavnom delu posta istakao koliko para direktno od države Amerike stiže državi Srbiji. Na poklon, takoreći, bez obzira što, naravno, oni ti novcem svakako fnansiraju i svoj dugoročni interes (kao što mi finansiramo svoj dugoročni interes izvozom oružja iako znamo dapola toga završi u rukama terorista itd.) . U odnosu na te pare, koje služe za izgradnju državnih institucija to što dobija Nataša K. je sitniš. Proporcije jesu bitne.

varvarin

Amerika daje novac od koga srpska vlada dobrim delom odrađuje posao.
OK, valjda je tako.
Istovremeno, poslednji ostaci onog što je nekad bila Elektronska industrija u Beogradu, prestaju da postoje. Investitore zanima još eventualno zemlja - parcela na kojoj su nekadašnje velike fabrike, blizu je budućeg kineskog mosta preko Dunava...
U zemlji koja je nekad bila na špicu istraživanja u ANALOGNIM računarima - što reče neko na ovom forumu, za deset godina ni peglu neće umeti da NAPRAVE.
Moraće da je kupe od stranca.
Industrija oružja više ni blizu nije šta je bila: pošto pratim tu priču  - izvoz petnaestak aviona Lasta 95 u Irak je smešna stavka, u odnosu na ranije poslove. Titova Jugoslavija beše jedna od oko 15 zemalja što su proizvodile tenkove, i jedna od valjda 10 zemalja sveta što su proizvodile podmornice...
Srbija danas je zemlja sa šeširom u ruci, prosi.
Tu se slažemo.

Meho Krljic

Slažemo se apsolutno. Vrlo nam je loše planiranje privrede, zaštita nacionalnih interesa i, čak, definisanje prioriteta u privredi. Ali tu su Amerikanci samo delom krivi.

scallop

Meho, malo mi idu na jaja tvoja pametovanja. Jebote, ti i o privredi znaš sve! Pa, i oni što planiraju tu privredu znaju isto što i ti. Zato nam je takva privreda.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

angel011

We're all mad here.

Meho Krljic

Idu ti na jaja moja pametovanja kad pametujem nasuprot nečemu u šta ti veruješ, to je sasvim normalna reakcija. Ali moje "pametovanje" u ovom slučaju je sadržano u tri minuta guglanja da konkretnim ciframa potvrdim ono što znam - da Amerika daje prilične pare srpskoj državi koje proporcionalno čine da pare koje Amerika daje srpskom "plaćeničkom ološu" deluju sitno.

Hobit

Meho uopste nije laik. I, sve sto je rekao - tacno je. Naravno, uvek ima onih koji nece "da cuju" receno. Vidim, angazovali se prvosrbi, zelja je valjda da nas vrate u devedesete, u vreme procvata i blagostanja (ako vec ne mogu u vreme Tita i podmornica...)

SIMERIJANAC

Nemojmo se zajebavati,ovo je naravno samo deo kinte.
Dodajte kintu koju primaju od Soroša i drugih privatnih fondacija,dodajte kintu iz republičkog i lokalnog budžeta ,dodajmo kintu od specijalnih projekata(kao naprimer ovde već pominjani projekat profesora Pravnog fakulteta),zloglasne novčane nagrade za demokratiju,ljudska prava itd. I još ako imamo u vidu da je ovo samo deo javno objavljenih i dostupnih podataka,dok o milionima koje primaju preko privatnih i tajnih računa ne znamo ništa,naravno da ćemo zaključiti da im ove cifre služe samo za plaćanje struje i zakup prostorija.
Ali kao što neko napisa,dobro je imati materijalni dokaz i za ove hiljade.  :lol:
Da ne govorimo o tome što je na ovom spisku naveden samo mali broj mnogobrojnih igrača srpske NVO reprezentacije.

Nego ovi majstori iz Inijative mladih za ljudska prava uzeše bar po ovim zvaničnim podacima gotovo 150000 dolara a nigde ih nema.A saznali smo da postoji i Vojvođanka samo još nismo videli nijednu njenu predstavnicu kako izgleda. ;)

Quote from: Meho Krljic on 10-12-2010, 13:05:58
Svašta. Kad se sve sabere sa ovog spiska, to je jedva preko 1,1 miliona dolara. Da li ste vi svesni da američka pomoć našoj državi, dakle ne nevladinom sektoru, nego vladinim organima iznosi mnogo, mnogo, MNOGO više?

To je i logično,gazda će uvek više para da da  svojim slugama da mu održavaju kuću kako im je naredio i da mogu da plate čuvare, nego kerovima koji laju na nezvane goste.

Quote from: Meho Krljic on 10-12-2010, 13:05:58

Evo, samo je u Septemberu potpisan sporazum za 18,8 miliona dolara za pomoć jačanju (vladinih) institucija.  

* od 2008. godine daje dva miliona dolara godišnje za razvoj medija.
* od 2008. godine vodi program sa 9,5 miliona dolara budžeta koji pomaže razdvajanju između tri grane vlasti u skladu sa međunarodnim standardima
* ima petogodišnji program u kome ulaže 24 miliona dolara u razvoj srpske poljoprivrede
* od 2007. godine vodi četvorogodišnji program u kome se 17,4 miliona dolara ulaže u razvoj i jačanje konkurencije u Srbiji

Za pravednu i demokratsku vladavinu: 20.750.000 dolara
Za Ekonomski rast: 16.432.000 dolara.

Dobro je da je Meho postovao ove podatke jer je sada lakše razumeti zašto u Srbiji vlada medijsko jednoumlje,zašto ne postoji podela vlasti ni pravedna vladavina već klasična diktatura,zašto nam je uništena poljoprivreda,zašto par monopolista vlada Srbijom i zašto nas  uvek prodaja nacionalnih strateških resursa strancima spasava od ekonomskog kolapsa.
S obzirom na količinu uložene love u te svrhe i s obzirom na to kome ona odlazi u ruke,drugačiji rezultati bili bi pravo čudo.

A što se tiče američke humanitarne pomoći,pa već smo na forumu pričali na tu temu.Rasture ti i opljačkaju zemlju,pobiju na hiljade a proteraju iz svojih domova stotine hiljada ljudi,bombarduju ti stanovništvo i decu osiromašenim uranijumom a onda daju pare za izgradnju udžerica za izbeglice i za medicinsku opremu za lečenje dece od raka i leukemije.
Kao što u Iraku finansiraju sirotišta i centre za pomoć deci kojoj su njihove bombe ubile roditelje a od njih napravile bogalje.
To je čuveni morbidni američki altruizam koji nam često demonstriraju i holivudski glumci koji sa Pentagonom snimaju filmove u slavu američke vojske i njihovih pravednih ratova a onda uplaćuju donacije siročićima iz zemalja koje je ogrejalo crno sunce američke demokratije.

pokojni Steva

Vojvođanka ima plave oči.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Džek

Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

SIMERIJANAC

Da nisu ove?
Atraktivne i živahne devojke,nema šta.

Vojvođanke profi odrađuju za sve pare:

Konferencija "Saradnja studenata iz Srbije i sa Kosova – problemi i perspektive"
Fruška gora,30. maj 2007

Tribina – Govor mržnje i nacionalizam: uzroci i posledice

Milan Đukić, Nenad Čanak

pokojni Steva

Preganjaju se (po izboru već ko, ali treći je Lala) čija žena ima veće dupe. Kaže prvi -'moja ima tolko dupe nemože se obuhvatiti'. Drugi -'Moja kupuje karte za dva mesta u autobusu'. Lala -'Moja Sosa ima plave oči...'. Uglas prva dva -'Da, pa?!'. Lala -' Pa, ništa. Sve ostalo je dupe'.

scallop

Quote from: Hobit on 10-12-2010, 17:54:20
Meho uopste nije laik. I, sve sto je rekao - tacno je. Naravno, uvek ima onih koji nece "da cuju" receno. Vidim, angazovali se prvosrbi, zelja je valjda da nas vrate u devedesete, u vreme procvata i blagostanja (ako vec ne mogu u vreme Tita i podmornica...)

Pazi, javilo se srculence koje su zakinuli "narandžasti"! A ja mislio on kivan na Čedu i društvo.

Eto, Meho nam pokazao da im više vredi "stabilna" država, a ekonomija će k'o grožđe na vrbi. Ne razume ni šta je sam napisao.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Važno je da me neko razume.

Ali, Simerijančevo nabrajanje načina na koji nas Amerikauništava time štpo nam daje novac je valjda poraznije za Srbe nego za Amerikance?

Franz Xaver von Baader

ma daj se vrati na inception, na sanjanje i etiku
ili smo završili onu tribinu?
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

varvarin

Evo da se vratimo: Malopre čujem da je Sanader ćorkiran u Austriji... :mrgreen:

Sad ozbiljno: Dal iko ovde razume šta je premijer Cvetković večeras rekao, kako je objasnio zašto srpski predstavnik ipak  ide u Oslo ????????
Ono, da postoje dve odluke???  :cry:
I još, koga na dodeli nagrade predstavlja taj baja, ako se srpski ambasador ne pojavljuje???
I još...
Jel ovo najnoviji pokušaj u stilu: Pomoz Bog, čaršijo, na obadve strane!?

Franz Xaver von Baader

ej varvarine, stari druže. pusti sanadera, to je žutilo. nego, imam jednu veliku istorijsku zagonetku, baš potaman za tebe. vidjeh onako slučajno na jednom forumu, pa ak mi se bude dalo postam ti na topic. baš velika istorijska zagonetka.
Od danas ću biti Kao Sunce Jasan.

varvarin

Važi, srećo, ajde kad budeš raspoložen... 

angel011

Posledice "nesporazuma oko Nobela"
10. decembar 2010. | 16:10 -> 19:00 | Izvor: B92
Oslo, Beograd -- Neizvesno koliko će odluka da srpski ambasador ne prisustvuje ceremoniji dodele Nobela uticati na kredibilitet šefa diplomatije Vuka Jeremića, u zemlji i svetu.

Vuk Jeremić (FoNet)
Svečanosti na kojoj je nagrada simbolično uručena zatvorenom kineskom disidentu Liju Sjaobou iz Srbije prisustvovao zaštitnik građana Saša Janković.

Posle polemike da li će predstavnik Srbije prisustvovati ceremoniji, odlazak ombudsmana u Oslo otvorio je dodatno pitanje, da li je on tamo otišao posle zvanične odluke Vlade ili je odluku doneo samostalno.

Uručenju Nobelove nagrade za mir nije prisustvovao ambasador Srbije "u skladu sa ranije donetom odlukom u okviru nadležnosti predviđenih zakonom", rečeno u MSP. Odluku da predstavnik Srbije ne prisustvuje uručenju je donelo Ministarstvo spoljnih poslova, a šef diplomatije Vuk Jeremić rekao je da je ta odluka doneta u državnom i nacionalnom interesu.

Nakon kritika domaće i međunarodne javnosti, zaštitnik građana Saša Janković je saopštio da je odlučio da otputuje u Oslo kao nezavisan državni organ nadležan za ljudska prava kada je shvatio da ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić nije prihvatio da preispita odluku o neprisustvu predstavnika Srbije toj ceremoniji.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer pozdravio je odluku Srbije da prisustvuje dodeli Nobelove nagrade. Međutim, i dalje je neizvesno koliko će ova odluka uticati na kredibilitet šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića koji je ranije odlučio da predstavnik Srbije ne ide u Oslo.

Međutim, i dalje je neizvesno koliko će ova odluka uticati na kredibilitet šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, koji je ranije odlučio da predstavnik Srbije ne ide u Oslo.

Sam premijer je, odgovarajući na pitanje da li razmišlja o smenjivanju ministra Jeremića, rekao da je Vlada pri formiranju definisala spoljnu politiku čiji su glavni ciljevi evropska integracija i dobri odnosi sa velikim državama, kao što su SAD, Rusija i Kina.

"Imajući to u vidu, biće smenjen bilo ko ako odstupi od tako definisane spoljne politike Vlade Srbije", objasnio je Mirko Cvetković.

Prisustvom Ombudsmana Jankovića na svečanosti dodele Nobelove nagrade poništena je prethodna odluka ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića da zbog protivljenja Kine, Srbija ne pošalje predstavnika u Oslo.

Iako je kabinet Mirka Cvetkovića saopštio da Janković na dodelu nagrade ide kao izaslanik premijera, ombudsman je rekao da je samostalno odlučio da prisustvuje ceremoniji kada je shvatio da joj neće prisustvovati srpski ambasador.

U kabinetu predsednika Srbije podržali su odluku da Srbija prisustvuje dodeli Nobelove nagrade. U medijima se spekuliše da je predsednik Srbije Boris tadić zatražio smenu ministra Vuka Jeremića jer ga nije konsultovao oko bojkota Nobelove nagrade. Međutim, prema medijskim navodima, Tadić se predomislio posle konsultacija sa saradnicima.

Bivši šef srpske diplomatije Vuk Drašković nije želeo da odgovori na pitanje da li bi on svojevremeno dao ostavku na tu funkciju, u slučaju da njegova odluka bude poništena, kao što se desilo sa odlukom Vuka Jeremića. Ipak, Drašković kaže da je Srbija slanjem Saše Jankovića u Oslo u "minut do 12 izvadila kestenje iz vatre".

U SNS-u kažu da je ponašanje države prema ovom pitanju krajnje neozbiljno.

U LDP-u kažu da objašnjenje pored ministra Jeremića duguju i oni koji su oni koju su prvobitnu odluku o bojkotu dodele Nobelove nagrade za mir tokom prethodnih dana branili, navodeći premijera Mirka Cvetkovića i potpredsednika Vlade Božidara Đelića.

Socijaldemokratska unija je, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, dodelila ministru spoljnih poslova Vuku Jeremiću "specijalnu Plaketu za zapažene rezultate postignute u borbi protiv ljudskih prava".
We're all mad here.

pokojni Steva

Unutarpartijski 'reizbori', naslušaćemo se mi još dobranih gluposti. Možda i poneku novu stranku upoznamo.

scallop

Vuk Drašković ne bi dao ostavku ni na WC šolju.
Srbija samo dosledno sprovodi politiku pokazivanja svetu da smo naučili da se saginjemo. I koristimo svaku priliku. Ponekad prođe neko vreme da nas niko ne poguri, pa mi onda napravimo "gaf" e da bi nas pogurili.

džin tonik

srbija je, po obicaju, svestrana. istovremeno podrzava dodjelu nobelove nagrade, kao sto i prezire taj cin. pa kad se pokaze tko je jaci...

Meho Krljic

Taktička primena shizofrenije.  :lol:

Джон Рейнольдс

Quote from: Josipovitch Broznjev on 10-12-2010, 22:10:17
srbija je, po obicaju, svestrana. istovremeno podrzava dodjelu nobelove nagrade, kao sto i prezire taj cin. pa kad se pokaze tko je jaci...

Mislim da sam već više puta pisao da je kod vas, Hrvata, jedno bar jasno - uvek odaberete iz čijeg dupeta virite i izbori su vam uvek sasvim solidni.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Джон Рейнольдс

Nego, čitam Mehovu reakciju i reakcije na reakciju i setih se jedne anegdote. Jedna moja bivša, tamo negde '95-'96-'97 je kao psiholog radila s nezbrinutom decom i baš su u to vreme naglo razne strane humanitarne organizacije počele da ulažu novac u Srbiju, slali su neke svoje stručnjake (ili "stručnjake" jerbo nisam bio niti sam kompetentan da sudim šta su), organizovali projekte, itd. itd. Konspiratolog u meni još tad uznemirio jer se poplava tih likova, organizacija, projekata, novca i svega ostalog vremenski poklopila sa protestima povodom krađe na lokalnim izborima.

Pošto sam znao više ljudi odavde angažovanih u tim akcijama, a upoznavao sam i te strance, jednom sam zapitao tu moju i njene kolege - otkud sad ovo, zašto ovoliko ulaganje u Srbiju kad smo i dalje bili pod spoljnim zidom sankcija, kad je bombardovanje Srba bilo godinu i kusur ranije, kad je na vlasti i dalje isti zlikovački režim sa kratkotrajnim garantom mira na Balkanu na čelu? Odgovor je bio nešto u stilu da razvijene države ulažu u tako te nesrećne ćoškove Zemljine kugle, imaju višak para i višak ljudi dobre volje, šta li. Dobro, mislim se ja, ali tu postoji jedna velika nelogičnost. Uzmimo, na primer, da se te zapadne države prema Srbiji nisu ponele neprijateljski (proverite još jednom o kojim se godinama radi). Uzmimo i to da su namere tih organizacija časne i bez zadnje namere, da je pomoć unesrećenima iskrene. Uzmimo i da je tačno da imaju neki višak love kojima se može nekome pomoći... Pa, majku mu, zar u tim zapadnim državama nema siromašnih, unesrećenih, nezadovoljnih? Gde je logika da se ulaže u neku tamo Srbiju kad imaš nešto svoje da središ, popraviš, izlečiš? Nije valjda taj Zapad toliko dobar da više brine o našim unesrećenima nego o svojim? Taj Zapad koji je poznat po tome da pre svega gleda svoj INTERES?

Naravno, suvislog odgovora nije bilo. Samim tim, sumnja u dobročinstvo tih humanitaraca više je nego opravdana. Što se mene tiče, više verujem da je novac koji je ovde dolazio pod plaštom humanitarizma išao u neke za zapadnjake mnogo konrektnije ciljeve, a ti naši nesrećnici su dobijali deo, tek da se Srbadiji zamažu oči. E, sad, pošto sam pre svega pragmatičan čovek, bilo bi zanimljivo da mi neko izračuna odnos dobitka i štete nastale neometanim prilivom novca u državu, sa ciljevima koji nisu baš do kraja jasni. Jer, dajte, "altruizam zapada" je oksimoron.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Plut

Poštovani skupe, i ja bih bila vrlo rada primiti neku nagradicu, pa ako bi iko izvoleo da mi je dodeli bila mih mu zahvalna.  xjap

angel011

@John: moguće je da je tu bilo pojedinaca koji, eto, stvarno hoće da pomognu baš srpskoj deci. Toga uvek ima, kao što imaš lujke koje ostave sopstvenu decu i odu da hrane gladnu afričku. Mada, ovako organizovano, od strane države, to već ne znam.
We're all mad here.

Plut

Raznorazne države imaju raznorazne fondove za ovakvu i onakvu pomoć. Pošalju ljude, oni pomažu, nešto dobijemo mi, veći deo dobiju oni kroz honorare, opremu i sl. Vrlo često su i jedni i drugi na dobitku, oni koji dobijaju pomoć na manjem, ali ipak dobitku.

Džek

Pola od tih humanitarnih ino organizacija je napravljena sa ciljem da se u njih uštekaju operativci neke obaveštajne službe. Ostala polovina organizacija, ćiji članovi misle da rade dobru stvar i ne zna da ima operativca u svojim redovima.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

raindelay

Quote from: angel011 on 10-12-2010, 22:54:29
@John: moguće je da je tu bilo pojedinaca koji, eto, stvarno hoće da pomognu baš srpskoj deci. Toga uvek ima, kao što imaš lujke koje ostave sopstvenu decu i odu da hrane gladnu afričku.
Ima stvarno i takvih da nema šanse da se naljutiš na njih već ti više bude onako nekako žao takvih ljudi. Np: svojevremeno u Trnskoj(ko zna znaće) igramo ortak i ja bilijar i kao igraju sa nama u parovima i neke dve iz žena u crnom od kojih je jedna amerikanka. I sad ,u jednom trenutku, podigne rukave ova amerikanka i imamo šta da vidimo. Cela leva  ruka joj je u ožiljcima od sečiva(bukvalno na desetine). I objasni ona nama da kada god vidi da se negde u svetu nešto loše dogodi ona uzme sečivo i iseče se jer nije to mogla da spreči pa putuje tako po problematičnim državama i kao trudi se da rešava probleme. Ovo deluje smešno ali meni je u tom trenutku baš mi je nekako bilo žao da neko može da bude toliko blesav.
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Hobit

Na kraju, jebeš tu dodelu, pa ni dobitnik nagrade se nije pojavio    :|

Meho Krljic

Quote from: John Reynolds on 10-12-2010, 22:43:36
Nego, čitam Mehovu reakciju i reakcije na reakciju i setih se jedne anegdote. Jedna moja bivša, tamo negde '95-'96-'97 je kao psiholog radila s nezbrinutom decom i baš su u to vreme naglo razne strane humanitarne organizacije počele da ulažu novac u Srbiju, slali su neke svoje stručnjake (ili "stručnjake" jerbo nisam bio niti sam kompetentan da sudim šta su), organizovali projekte, itd. itd. Konspiratolog u meni još tad uznemirio jer se poplava tih likova, organizacija, projekata, novca i svega ostalog vremenski poklopila sa protestima povodom krađe na lokalnim izborima.

Pošto sam znao više ljudi odavde angažovanih u tim akcijama, a upoznavao sam i te strance, jednom sam zapitao tu moju i njene kolege - otkud sad ovo, zašto ovoliko ulaganje u Srbiju kad smo i dalje bili pod spoljnim zidom sankcija, kad je bombardovanje Srba bilo godinu i kusur ranije, kad je na vlasti i dalje isti zlikovački režim sa kratkotrajnim garantom mira na Balkanu na čelu? Odgovor je bio nešto u stilu da razvijene države ulažu u tako te nesrećne ćoškove Zemljine kugle, imaju višak para i višak ljudi dobre volje, šta li. Dobro, mislim se ja, ali tu postoji jedna velika nelogičnost. Uzmimo, na primer, da se te zapadne države prema Srbiji nisu ponele neprijateljski (proverite još jednom o kojim se godinama radi). Uzmimo i to da su namere tih organizacija časne i bez zadnje namere, da je pomoć unesrećenima iskrene. Uzmimo i da je tačno da imaju neki višak love kojima se može nekome pomoći... Pa, majku mu, zar u tim zapadnim državama nema siromašnih, unesrećenih, nezadovoljnih? Gde je logika da se ulaže u neku tamo Srbiju kad imaš nešto svoje da središ, popraviš, izlečiš? Nije valjda taj Zapad toliko dobar da više brine o našim unesrećenima nego o svojim? Taj Zapad koji je poznat po tome da pre svega gleda svoj INTERES?

Naravno, suvislog odgovora nije bilo. Samim tim, sumnja u dobročinstvo tih humanitaraca više je nego opravdana. Što se mene tiče, više verujem da je novac koji je ovde dolazio pod plaštom humanitarizma išao u neke za zapadnjake mnogo konrektnije ciljeve, a ti naši nesrećnici su dobijali deo, tek da se Srbadiji zamažu oči. E, sad, pošto sam pre svega pragmatičan čovek, bilo bi zanimljivo da mi neko izračuna odnos dobitka i štete nastale neometanim prilivom novca u državu, sa ciljevima koji nisu baš do kraja jasni. Jer, dajte, "altruizam zapada" je oksimoron.

Kao neko ko godinama živi od para koje bogatije (i srećnije?) države daju kao pomoć Srbijici i drugim zemljama u regionu (u ovom trenutku su to recimo Švicarska, Švecka, Japan, Hojlandrija, Kanada. Nekad su bile i Danska, Finska, Britanija, pogotovo Norveška) imam dosta jasan odgovor na ovu dilemu.

Prvo, naravno da je davanje pomoći drugim zemljama vid ulaganja u sopstvene interese. Kako sam negde ovde već pisao, sama Evropska Unija, recimo, je izgrađena na ideji da će se širiti ne tako što će vojno ili ekonomski pokoravati susede, već što će im izvoziti svoje vrednosti dok se društva u susednim zemljama od svoje volje ne konvertuju prvo u evroentuzijaste a onda u pripadnike EU. Ovo hipotetički znači da u nekoj daljoj budućnosti, Evropska Unija može da postane Evroazijska Unija, a posle je nebo granica...

Tako da i kada Amerika daje svoju pomoć ona to čini u skladu sa svojim vrednostima što je opet u skladu sa njenim dugoročnim interesima. Čak i najaltruističkija pomoć se može na ovaj način opisati i to je naprosto tako, nije nikakva tajna agenda već naprosto način na koji funkcioniše raspodela bogatstva u svetu.

Drugo, Plut je već dotakla ovo: razne države imaju razne fondove i načine raspodele bogatstva. Njihovi dugoročni prioriteti su, opet, raznovrsni i ne mogu se obuhvatiti jednom rečenicom koja bi sve detaljno objašnjavala. Naravno da u svakoj od tih zemalja ima i siromašnih i nezbrinutih i pravno nezaštićenih, ali, opet velim, kao neko ko koristi donatorski novac već godinama, vrlo sam svestan da nije samo potreba ono što određuje smer i prirodu operacije, nego i kapacitet. Zapravo danas se maltene više i ne radi "procena potreba" u ranim fazama ijedne operacije već skoro uvek "procena potreba i kapaciteta". Drugim rečima, davanje donatorskih sredstava kao i u drugim vrstama ulaganja (rekosmo već, ovo je ulaganje koje se ne isplaćuje odmah i sad, ili u kratkom roku i ne na neposrednom materijalnom planu) zavisi od analize uloga i dobitka, tj., ako hoćemo banalno, cost/ benefit analize. Svaki donator želi da zna da je novac koji je stavio na raspolaganje iskorišćen na najbolji moguć način. To znači da se često on ne ulaže tamo gde je potreba najveća ili najurgentnija, nego tamo gde se sa tim uloženim novcem može ostvariti cilj (definišimo ga najšire kao "održivu promenu").

Drugim rečima, problem siromaštva u recimo nekim četvrtima nekog američkog grada se ne može rešiti jednako brzo i efikaso ulaganjem iste količine novca kao u problem nepripremljenosti učenika u srpskim srednjim školama za reagovanje u vanrednim situacijama. U prvom slučaju možda treba da uložiš istu količinu novca deset godina za redom u ogroman spekar projekata (obrazovanje, kreacija radnih mesta, mikrokrediti itd.) da postigneš održivu promenu, u drugom ti ta jedna donacija tokom godinu dana daje održivu promenu, to jest učenike koji će u slučaju požara ili zemljotresa znati kako da sačuvaju svoj život. Možda ti nemaš dovoljno para za ovaj prvi projekat, ili ne želiš da čekaš deset godina (jer nisi u stanju da predvidiš da li ćeš imati isti nivo finansiranja od strane svog bek-donora tokom tog perioda) i onda biraš objektvno manji i dalji projekat zato što je on izvodljiviji i rezultati su opipljiviji u vremenskom roku koji ti je dostižan.

Da dodam i da JESTE praksa da u mnogim projektima dobar deo novca koji stigne za projekat ode na administriranje projekta, a da srazmerno manji stigne do direktnog korisnika ali to je već daleko širi problem skupe administracije na zapadu, pogotovo u neprofitnom sektoru. Pa moja plata me stavlja verovano u gornjih pet procenata po visini zarade u ovoj zemlji, a ja sam zaboga jedva završio srednju školu i radim posao koga u prosečnom danu može da radi i dresirani šimpanza.

Mica Milovanovic

... a ti, Meho, ne diraj ništa...   :lol:
Mica

---

i naravno da se te pare daju i u matičnim zemljama. šta mislite, da u sjedinjenim američkim državama nema NVO sektora?
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Plut

Quote from: Meho Krljic on 11-12-2010, 01:16:42
dresirani šimpanza.

Mani se šimpanzi, ipak si isplativiji, za tebe nije trebalo plaćati dresera.  :!:

Elem, neki se čude što u Srbiju dolaze i konsultanti i kojekakvi eksperti iz novih članica EU, kao... šta to oni imaju da nas nauče, pa tek su ušli. U stvari, učeći nas uče i sami sebe kako da prenesu znanje, kako su sami savladali ono što su ih drugi učili i još blabla svašta nešto. Pa se još ovde ljudi pitaju i zašto troše svoje novce na nas. E sad, ono što neki ne znaju jeste da ovi trošeći svoj novac na nas isto tako zarađuju za svoju zemlju. Ukoliko bigheadovi iz EU pozitivno ocene projekat koji su realizovali kod nas, eto njima i para i pozitivnih poena, a ako projekat propane nit ima para a eto i penala. Tako nekako.

mac

Meni su recimo Japanci srcu dragi jer su PRIMORALI GSP da održava čistim one žute autobuse iz japanske donacije. Vrlo jeftino su me kupili, znam.

Plottz

To mu dođe nešto NVo tribina O pomoći izbeglicama sa sve švedskim stolom 3 debela dana,a da se pritom pojma nema da su to ljudi(oni o kojima je tribina).
subota 14

Plottz

NEšto ba nisam video da su neki neku fabriku novu napravili,od tih ulaganja silnijeh para!
subota 14

Plottz

...i kuću vel`koga bate :)
subota 14