• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Mark

Au, majko mila, jeste li culi kako je Studio B nastradao?!

Bolje biti pijan, nego na TV-u
15. septembar 2010. | 17:53 | Izvor: B92
Beograd -- Televiziji Studio B presuđeno da plati odštetu pijanom vozaču čiji je glas, ali ne i lik, korišćen u kampanji za bezbednost u saobaraćaju.

Spot je emitovan u kampanji Studija B "Bezbedni u saobraćaju - pridruži se".

Zbog spota u kome se ne vidi lik, ali se čuje glas pijanog vozača koji je učestvovao u saobraćajnom udesu i koji je pred kamerom priznao da je pio, ta beogradska televizija je dužna da mu plati odštetu i sudske troškove zbog pretrpljenog duševnog bola, povrede časti i ugleda.

Apelacioni sud je utvrdio da su osobi sa snimka - Miodragu Žikiću, povređena prava zato što nije dao pristanak da se pojavi u kampanju organizovanoj za javno dobro, što propisuje zakon o informisanju.

Na ovom slučaju Studio B smatra da je emitovanje tog snimka bilo u interesu javnosti i da ova presuda predstavlja presedan.

Iako se Miodragu Žikiću u spotu koji je televizija Studio B prikazala u kampanji o bezbednosti u saobraćaju, ne vidi lice, već mu se samo čuje glas, presudom Apelacionog suda Studio B je proglašen krivim zbog povrede prava na privatnost.

Na osnovu ove presude Miodragu Žikiću beogradska televizija treba da isplati ukupno 340 000 inara zbog povrede časti i ugleda objavljivanjem informacija iz privatnog života.

Glavni i odgovorni urednik Studija B Aleksandar Timofejev kaže da je šokiran, ne toliko iznosom, koliko činjenicom da su kažnjeni zbog toga što su se borili za javni interes i pokušali da povećaju bezbednost u saobraćaju.

Stoga postavlja pitanje kako mediji odgovorno da obavljaju informativnu funkciju ako zbog toga mogu da budu osuđeni.

"Ne radi se ovde samo o Studiju B. Ja nisam pravnik, ali sasvim je jasno da se radi o jednom ogromnom i jasnom presedanu da se donese takva presuda. Sada svi mi koji radimo u medijima treba da se zamislimo kako, šta i kada ćemo raditi, apsolutno sigurni da štitimo javni interes", upozorava Timofejev.

"Ja bih samo da podsetim na snimak one dve devojke koje su pljačkale prodavnice i koje su prikazale sve televizije. Na osnovu ove presude one mogu rutinski da dobiju na sudu apsolutno sve televizije koje su ih prikazale", ocenjuje on.

Pre pet godina Žikić je, pod vidnim dejstvom alkohola, učestvovao u saobraćajnoj nesreći u centru Beograda i tom prilikom dobrovoljno dao izjavu ekipi Studija B.

Taj snimak emitovan je u vestima, a kasnije, sa zamagljenim likom, iskorišćen u kampanji "Bezbedni u saobraćaju".

Iako, kako B92 saznaje, Žikić nije odgovarao za saobraćajni prekršaj koji je napravio, tužio je gradsku televiziju, a Apelacioni sud je potvrdio da su mu povređena prava.

Sud: Cilj kampanje mogao je biti postignut i bez Žikića

Prema objašnjenju Apelacionog suda, član 45. Zakona o javnom informisanju propisuje da se glas i lik mogu koristiti i bez saglasnosti, ako je to lice dalo povoda za objavljivanje.

Međutim, kako navodi portparolka tog suda Mirjana Piljić, to se ne može primeniti na ovaj slučaj "zbog toga što je cilj kampanje mogao biti postignut i bez glasa Žikića".

"Ovakvim postupanjem je učinjena povreda prava na glas, kao deo prava na privatnost, budući da je tužilac, i pored toga što mu je lik bio zamagljen u kampanji, bio prepoznatljiv ljudima koji ga poznaju i koji su imali priliku da vide tonski i video zapis sa njegovim likom i glasom", objašnjava ona.

Inače, Apelacioni sud je preinačio presudu Trećeg opštinskog suda u Beogradu koji je 2009. godine presudio u korist Studija B.

"Ovom prilikom bih apelovala na novinare, uz svo uvažavanje novinarske profesije, da se vodi računa da se sudske odluke ne komentarišu da sud preko svoje odluke podržava negativne pojave kao što je vožnja u alkoholisanom stanju", poručuje Mirjana Piljić.

"Jer upravo kroz ovu odluku, znači dodeljena je naknada štete u višestruko manjem od onoga koji je tražen i kroz mnoge druge odluke Apelacionog suda, sud se priključuje kampanji bezbednosti u saobraćaju koliko je moguće kao državni organ", kaže ona.

Međutim iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije poručuju da poruka koju Apelacioni sud šalje može dovesti do ubeđenja da se vožnja u pijanom stanju isplati''.

Za razliku od devojaka snimljenih mobilnim telefonom usred krađe tokom mitininga "Kosovo je Srbija" - koje su se nakon prikazivanja na svim televizijama same prijavile, vratile ukradene stvari, a potom dobile po deset meseci zatvora - Miodrag Žikić je prošao nekažnjeno.

Policija: Značaj medija u kampanjama

Pre pet godina lančani sudar usred grada u kom je Žikić zatečen pijan, zabeležila je samo televizijska kamera, a jedina kazna koju je do odluke suda morao da trpi je da javno služi kao negativan primer i to sa zaštićenim likom.

Značaj uključivanja medija u kampanje bezbednosti u saobraćaju ističe i zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić.

"Naša iskustva upravo ukazuju da je dobra pažnja medija odnosno da građane treba jasno i nedvosmisleno informisati o činjenici da se na srpskim putevima strada", kaže on.

"Smatramo da najveći broj građana shvata da je život ugrožen odnosno da se i njima to može dogoditi samo kada vide jasno te snimke, odnosno da je priča bez ilustracije nedovoljna praktična za srpski mentalitet", smatra Rebić.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=09&dd=15&nav_category=12&nav_id=458978
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

pokojni Steva

Europski zakoni. Ko sa Makijem. Bruka.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Plut

A da su mu lepo dali neki honorarčić svega ovoga ne bi bilo.

Džek

Podržavam sudsku odluku.

Odakle ikome pravo da iznosi javno informacije o nekome?

Sad, ne podržavam što je seo pijan za volan,al bože moj, desi se i to. Trebao je biti primereno kažnjen.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Meho Krljic

QuotePre pet godina Žikić je, pod vidnim dejstvom alkohola, učestvovao u saobraćajnoj nesreći u centru Beograda i tom prilikom dobrovoljno dao izjavu ekipi Studija B.

Taj snimak emitovan je u vestima, a kasnije, sa zamagljenim likom, iskorišćen u kampanji "Bezbedni u saobraćaju".

Dakle, čovek je pristao da da izjavu za javnost, pred kamerom i sa imenom i prezimenom. Jeste bio pijan, ali sud obično ne uvažava pijanstvo kao olakšavajuću okolnost za davanje izjava i pristanaka. Zatim je Studio B njega bez imena i lica koristio u kampanji. To nije iznošenje ličnih podataka u javnost, a osim toga po našim propisima iznošenje ličnih podataka u javnost je opravdano kada je u pitanju javni interes, što se ovde može dokazati. Čovek se kasnije setio da ih tuži a sud je, očigledno mislio da Studiju B treba očitati lekciju. Ja mislim da je to manje-više bezveze, ali eto...

scallop

Znači, prva izjava je dobrovoljna, a eksploatacija "zamagljena". Za šta su Studio B osudili?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Kao što vidiš iz teksta, prva presuda je bila u korist Studija B, a ovo je presudio apelacioni sud nakon žalbe. Jebiga, koliko god nama sve izgledalo jasno, pravo nije egzaktna nauka.  :lol:

Lord Kufer

Ne može da se koriste drugi ljudi za sopstvene ciljeve, bez njihove dozvole. Ako bi stavili tvoju fotografiju, slučajno snimljenu, uz tekst s nekim kontekstom, to bi te ni krivog ni dužnog ubacilo u taj kontekst. Doslovno bi ti presudilo - što zaista nije posao novinara.

Meho Krljic

Ali nije to NJEGOVA fotografija, kako rekoh, slikan je sa dozvolom a zatim je snimak korišćen uz zaštitu njegovog identiteta. Slažem se ja da ne treba zadirati u ljucku privatnost ali me svrbi ova presuda.

Lord Kufer

Trebalo je da nađu nekog da odglumi, kao što se i radi kad se nešto reklamira. Ili da od njega traže dozvolu. Ovako, jesu ga upotrebili. Nije rađeno u dokumentarne svrhe.

Meho Krljic

Ali niko sem njega ne zna da je to on. Tako da je to za mene malo... granični fenomen.

Lord Kufer

U tome je i sva laž, pošto su oni računali da se on neće javiti. A on se javio i zatražio svoje. To je sad javna, svima vidljiva stvar, i rešava se na sudu.

Savajat Erp

Quote from: Meho Krljic on 16-09-2010, 16:50:14
Ali niko sem njega ne zna da je to on. Tako da je to za mene malo... granični fenomen.

осим свих оних који су му препознали глас и оних којима је причао шта му се десило једне пијане вечери...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Džek

A treba i definisati javni interes.
Da li je "javni interes" nekakva kampanja? Mislim da nije. Po mom kontu, kampanja nije javni interes, nego jedan od metoda dosezanja istog.

Možda grešim, a možda i ne.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Plut

Ukratko, trebalo je da popije žestoku kaznu zbog izazizavanja opasnosti (kako se već to zove) i saobraćajne nezgode, ali to nije stvar Studija B ni suda, već policije pa posle tužilaštva. A studio B je ipak moga da traži saglasnost od njega ili iskoristi neki drugi snimak, verovatno za tu namenu snimljen, ako je već u pitanju kampanja. Svi su u pravu i niko. Tako mu nekako dođe.

Albedo 0

Феђа Димовић: Геополитика на великом платну

Годинама се у београдским биоскопима на редовном репертоару приказују само скупи и будаласти филмови из великих холивудских радионица.

Феђа Димовић: "Годинама се у београдским биоскопима на редовном репертоару приказују само скупи и будаласти филмови из великих холивудских радионица, што указује на културну и политичку оријентацију ове земље."

Ових дана у Сава центру одржава се филмски фестивал "Недеља руског филма". Народ жељан добре уметничке кинематографије дупке је испунио велику дворану, све заједно са балконом. Чињеница да су карте биле бесплатне и да су дељене изабраним гледаоцима, нимало није умањила велики значај овог догађаја. Захваљујући Интернету и уличним продавцима нисам чекао да се Министарство културе смилује да нам приреди једну овакву манифестацију, већ сам остварење као што су "Адмирал", "Поп", "Цар", "Један је рат" и друге одгледао раније. Све су то филмови који су стари по две године, а који су нас из неког разлога заобишли. Многи руски филмови који су били приказивани на неком ранијем Фесту, и били међу најгледанијим, касније никада нису били откупљени.

Међу њима су остварења попут "Морфијума", снимљеног по мотивима дела Михаила Афанасијевича Булгакова, "Белешке младог лекара", или кандидат за Оскара и Златног лава – сјајни филм "12″ редитељског генија Никите Михалкова. Ништа другачији третман немају ни све бољи бразилски, аргентински, ирански, индијски, јужнокорејски, кинески, немачки, скандинавски, грчки, турски и многи други филмови који нису снимљени на енглеском језику, и који не глорификују савршенство потрошачке културе и либералне демократије.

Годинама се у београдским биоскопима на редовном репертоару приказују само скупи и будаласти филмови из великих холивудских радионица, што указује на културну и политичку оријентацију ове земље.

Дистрибутери искључиво откупљују безличне блокбастере, претрпане специјалним ефектима и јефтином патетиком, које глобални моћници веома перфидно користе да се подвуку под кожу светском аудиторијуму. Затварањем култних биоскопа "Јадран", "Балкан", "Козара", "20 октобар", "Космај", "Одеон", "Авала", кинематографија у Србији се налази у канџама неколико мултиплекс биоскопа, који имају унапред закључене уговоре на основу којих приказују искључиво холивудске хитове.

Многи светски аутори и геополитичари детаљно су анализирали моћ универзалног ширења слика којима се контролишу широке народне масе. Како је својевремено приметио француски генерал Пјер М. Галоа: "Није пешадија владала биткама већ телевизијска слика".

У два највећа тржна центра, тренутно се даје неколико америчких филмовима у којима се обавезно провлачи и покоја "лепа реч" на рачун овог "геноцидног народа". Било да је у питању сада већ времешни Сталоне и његови "Плаћеници", било фатална сарадница америчког Савета за спољне односе (ЦФР) – Анџелина Џоли и њен најновији филм "Салт2, моћна пропагандна машинерија не пропушта прилику да још једном понови ко су лоши момци на Балкану. Многи светски аутори и геополитичари детаљно су анализирали моћ универзалног ширења слика којима се контролишу широке народне масе. Како је својевремено приметио француски генерал Пјер М. Галоа: "Није пешадија владала биткама већ телевизијска слика". О томе сведоче бројни историјски примери. Уочи геноцида на Хирошими, браћа Дизни су, по директиви Пентагона, направила цртани филм "Победа помоћу ваздушног рата", који је служио да објасни стратегију ваздушног напада Америке на Јапан. "Атлантисти" овим методама и даље се успешно служе, што објашњава и огроман број филмова посвећених ратовима у Ираку и Авганистану, од којих је већина приказивана у "нашим" биоскопима.

Чињеница да је "Недеља руског филма" ретка манифестација ове врсте, коју је држава организовала у сарадњи са амбасадом Руске Федерације, довољно говори о нама. Ово друштво је суштински американизовано и вестернизовано, а ту стварност бројни агенти утицаја маскирају преувеличавањем извиканог русофилства.

Чињеница да је "Недеља руског филма" ретка манифестација ове врсте, коју је држава организовала у сарадњи са амбасадом Руске Федерације, довољно говори о нама. Ово друштво је суштински американизовано и вестернизовано, а ту стварност бројни агенти утицаја маскирају преувеличавањем извиканог русофилства. Истина је да Срби све мање читају руске класике, али су зато полице у књижарама препуне шарених бестселера типа "Секс и град" и "Давинчијев код". Од млађе гарде писаца и редитеља не назиру се достојни наследници некада великих неимара аутентичне српске културе и уметности, јер су мода и трендови потпуно угушили дух креативности. Више нема шансе да данас неко снима филмове као што су "Лепота порока", "Сабирни центар", "О покојнику све најлепше" или "Ко то тамо пева", јер долази нова публика која филмове посматра искључиво као визуелни доживљај, а филмаџије радије копирају стране узоре у жељи да задовоље кратковиде гледаоце.

"Публика је уживала у непоновљивом филму "Адмирал", знајући да је ово ретка прилика да после дужег времена погледају нешто вредно на великом платну." На слици: Детаљ са плаката филма "Адмирал".

Стање у нашој култури је тужна и обимна тема која може бити предмет бројних анализа. Можда је најсликовитији опис тога управо наступ министра културе Небојше Брадића на отварању поменуте "Недеље руског филма". За разлику од руског амбасадора Конузина, који је поздрављен бучним аплаузом и овацијама, министар Брадић је почашћен звиждуцима. Можда су његови сународници на тај начин спонтано изнели своје мишљење о култури у Србији. Министар се правио да не чује ове "поздраве". Може га утешити чињеница да има његових колега који би у истој ситуацији успели и да изују велики део публике у Сава центру. Овако се публика ипак на крају утишала и уживала у непоновљивом филму "Адмирал", знајући да је ово ретка прилика да после дужег времена погледају нешто вредно на великом платну.

Аутор је члан групе ,,Београдски синдикат"

Политика, 17. 9. 2010.

Meho Krljic

Dobro je kad Fleks otkriva stvari koje su takve već... četrdeset godina?

Albedo 0

hehe, ponavljanje je majka znanja

Albedo 0

pravopis jednog milijardera

Meho Krljic

Ako je ovo ledžit, onda je sušta genijalština.

Svevid

Quote from: wg on 15-09-2010, 22:20:19
Sal, the rekorder u 'igri' spašavanja 'tuđih' života.

Спасавања, Србине, глагол гласи 'спасити'.
Не волим југословене.

Son of Man

Uh, i ja to stalno mesam, doduse ja mesam i mnoge druge stvari, ko da me nesto goni namerno da napisem pogresno, pa posle mora jurim Skalopa :oops: :x

pokojni Steva

Nepismen sam tim se dičim, ko mi šta može, ko mi šta sme! Ojha...svak' svoga...i jope!

Tex Murphy

Hm, ali ako je npr. oglasiti-oglašavanja, ukrasiti-ukrašavanja itd. zar ne bi bilo logično da je i spasiti-spašavanja?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

scallop

Мора да се неко зове Спашоје. Бем ти језик ком свако има своју верзију.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Svevid

Quote from: Harvester on 23-09-2010, 16:55:32
Hm, ali ako je npr. oglasiti-oglašavanja, ukrasiti-ukrašavanja itd. zar ne bi bilo logično da je i spasiti-spašavanja?
Није. Језик, узгред, не мора бити логичан. Нарочито наш. (Пример: купих руже двема женама; трима женама; четирма женама; пет жена, купих руже шест жена... - све у свему нелогично.) Спасити - спасавање. Види код Клајна.
Не волим југословене.

pokojni Steva

Prihvatim li ja, ikad, srbijansko-hercegovačko-starozavetni govor, slobodno je organizovati streljački kontest k mojoj bulji. Pogledati u Klajnu.

Tex Murphy

Quote from: Svevid on 23-09-2010, 19:20:41
Quote from: Harvester on 23-09-2010, 16:55:32
Није. Језик, узгред, не мора бити логичан. Нарочито наш. (Пример: купих руже двема женама; трима женама; четирма женама; пет жена, купих руже шест жена... - све у свему нелогично.) Спасити - спасавање. Види код Клајна.

Sve ja to vjerujem, nema potrebe da gledam, no samo sam pito jerbo sam bio u nedoumici.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

---

u hrvatskom je spašavanje, a meni se čini, mada nemam sad neke dokaze osim nekog opšteg utiska, da jezička praksa u srpskom pretežno koristi varijantu "spašavanje". tako da će se možda i to izmeniti u standardnom jeziku. pošto se ja zalažem za kvarenje jezika uopšte, meni ne smeta...
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

scallop

Quote from: Svevid on 23-09-2010, 19:20:41

Није ти ово 8 март, Свевиде. Одабери једну или две жене, па купуј двема женама. Ја сам на Жикиној страни - језик ломим само онолико колико он не ломи мене.

Svevid

Ти си ти, Скалопе, а језик је језик. Жене су већ лепша тема.
Не волим југословене.

---

"we intend to destroy all dogmatic verbal systems".

---

Eriops

,, Kaubojski '' dan u Novom Sadu  :(.
Oko 12.30 u Željezničkoj ulici, u pucnjavi prilikom pljačke zlatare ranjeno dvoje ljudi, od kojih jedna devojka teže. Nešto kasnije, ranjen mladić u pucnjavi
na Novom Naselju.

Svevid

Quote from: Zika Kisobranac on 24-09-2010, 00:03:28
"we intend to destroy all dogmatic verbal systems".
Да. Анархија и остале измишљотине...
Не волим југословене.

pokojni Steva

Resistance is futile.

Svevid

Анархија анархији. Што би Скалоп рекао - 8 март.
Не волим југословене.

---

evo, za sve koji drže do jezičkog standarda i čistog srpskog jezika, koji bi da spasu ćirilicu, spase travu i solu nam pamet, jedna lepa zabava... SINIŠA, alat za kvarenje srpskog jezika:

http://www.cincplug.com/sinisa/

ukucate tekst i kažete Siniši šta da pokvari. jedna od opcija: "razjednačavanje po mestu tvorbe (krompir postaje kronpir, pomfrit - ponfrit, đumbir - đunbir)".

scallop

Не дирај ми крумпијер. Он ме подсећа на време кад су и Немци имали бар четири језика, као и ми ове наше, сада. :x

stakmen

lik sto je orobio zlataru je neki dekica,parkiro je kola u ULICI IZA ULICE GDE JE BILA PLJACHKA I DOSO PO NJIH  NOCU,kakvi genijalci

vise informacija na www.021.rs u arhivi

Eriops

Na Kosovu u toku uništavanje baznih stanica fiksne i mobilne telefonije Telekoma.
U isto vreme, kada se iščekuje taj famozni dijalog, Tadić nam se hvali kako će Klintonova doći u posetu, Ružica Đinđić putuje u Albaniju da razgovora sa njihovim parlamentarcima, to je nama jedna prijateljska zemlja bože moj.
Toliko servilno, toliko podanički, gore nego otomanski vazali.
Može li ta vlast jednom preseći i reći istinu- dole više ništa ne možemo da učinimo, ne pitamo se, nemamo ni silu ni moć, ali bar se nećemo više ulizivati i ljubiti pod, nećemo zvati govno pitom, kad je govno..

Meho Krljic

:lol: :lol:
Jeste, neverovatno je da PONOVO puštamo da se nešto ovako desi i da ne umemo da odreagujemo... Čovek bi pomislio da smo izvukli neke lekcije od prošlog puta kada su to radili. Ali nismo, i dalje smo zagledani u nebo a stvari se dešavaju na zemlji.

Eriops

Jasno je da ne možemo ništa silom, ali ako postoje neki odnosi sa EU i SAD, ako se tvrdi da su dobri, ako kontaktiraju a vidimo da to čine, onda daj nešto nek prozbore, traže, urgiraju, zahtevaju..i mi se nešto rugamo Bosni i visokom predstavniku, mi nismo ništa manje kolonija od njih.

Meho Krljic

Ma, ne, silom bismo samo ispali budale. Mislim, imali smo prilike da to probamo i videlo se da ne umemo.

Ali je užasno da smo pustili da EULEX rasprodaje imovinu srpskih kompanija sa Kosova, kao da su njegove i da nismo TU skočili da pokažemo kako nas tretiraju kao da ne postoji međunarodno pravo, pa tako isto i sa prethodnim uništavanjem i zaplenom repetitora i pripadajuće opreme. Tu je trebalo na vreme da nađemo dobre advokate, lobiste i investitore. Ali mislim da smo suviše kratkovidi za takvu akciju...

scallop

Мене муче предлози. Штампа пише да ћемо разговарати о Косову (да не помињем ко све тако зове КиМ), а сигуран сам да изван ове бедне земље сви пишу - са Косовом. Ко је овде блесав?

Meho Krljic

To je primer onoga kako je diplomatija umetnost mogućeg. Odnosno da ne reći celu i jasnu istinu nije isto što i slagati.  :lol:

scallop

Ta umetnost će im se o glavu obiti.

Meho Krljic

Ja se nadam da svi gledate Utisak nedelje. Vučić je u formi.

scallop

Gledam NFL. I čekam Miću na naš topik.

Eriops

Zaista je ovo kompletno ponižavanje jedne zemlje. Tobože se priprema dijalog, a sada čak i komandant NATO snaga južnog krila, podržava akciju kosovske policije i uklanjanje stanica ! Ovo je izgleda neki novi kolonijalizam- pravila zapadne demokratije, uključujući poštovanje prava svojine izgleda važe samo kod njih, a u kolonijama važe druga pravila.
Reakcija vlasti mlaka, nikakva. Borci za ljudska prava ćute naravno, kako reći bilo šta protiv svojih sponzora. Ali ako jedan engleski navijač bude večeras dobio i čvoku, eto ih sutra deset u medijima da trabunjaju o srpskom fašizmu.