• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 9 Guests are viewing this topic.

raindelay

Hteli ste paradu pedera, sad očekujte zemljotrese, poplave, skakavce,  kugu...
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

raindelay

Hteli ste paradu pedera, sad očekujte zemljotrese, poplave, skakavce,  kugu...
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Savajat Erp

Quote from: Alexdelarge on 03-11-2010, 10:59:53
ja sam u to doba spavao snom nepravednika i nista nisam cuo ni zametio.

мене је ипак једва пробудио, али док сам, онако бунован, сконтао шта се дешава, већ је све било готово. :)
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Svevid

Парада педера није условила потрес земље... али га није ни спречила!!! :)
Не волим југословене.

pokojni Steva

Izuzetno iritantno, SMS za pomoć postradalim u zemljotresu, cifra + pdv. Red bi bio da država barem u ovakvim situacijama malo uvuče alavi stomak, zarađivati na muci je ko ratno profiterstvo.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Джон Рейнольдс

Čak i ako zanemarimo uobičajena šiptarska istorijska bulažnjenja, šta reći do - Mali Slobo, reaguj!

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/vesti_dana/story/139604/Hapsite+me%2C+ali+Pre%C5%A1evo+%C4%87e+biti+u+Velikoj+Albaniji!.html

A reakcije NVO sektora i ostalog drugosrbijanskog ološa ćemo valjda videti ovih dana. Unapred se radujem.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Anomander Rejk

Ma kakvo hapšenje. Sad će Boris da mu se izvini odmah za dve hiljade godina okupacije...
Tajno pišem zbirke po kućama...

Plottz

Jbg,stao im šverc heroina,Preševo je bilo do skoro Balkanski Medeljin,frka je sine NO MONEY NO FUNY
subota 14

slavko

Po raspoloženju gostiju na jučerašnjoj proslavi LDP-a izvinjenje će biti aklamativno.

slavko

Po raspoloženju gostiju na jučerašnjoj proslavi LDP-a izvinjenje će biti aklamativno.

Savajat Erp

ајд још једном, трипут и Бог помаже!  :mrgreen:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Plottz

LDP: levo... desno...prc...
subota 14

Svevid

Не волим југословене.

Anomander Rejk

Nakon navijača Rada, na utakmici sa OFK, i Delije skandirale ,, Spasi Srbiju, i ubij se, Borise ''. Izgleda se virus širi. Prezident , kivan što ga mlađarija junaci 5.oktobra više ne voli, utešiće se uz ,, Gas, gas '' i ,, Štiklu ''..

SIMERIJANAC

Meč Zvezda - OFK Beograd (1:0) ostao u senci navijača
I ,,delije" protiv Tadića!
Nedelja - 07.11.2010
Samo nekoliko dana pošto je fudbalska Zajednica Superlige zapretila drakonskim kaznama navijačima Rada zbog skandiranja: ,,Spasi Srbiju i ubij se, Borise", iste stihove sredinom drugog poluvremena derbija 11. kola Jelen Superlige Zvezda - OFK Beograd (1:0, Trifunović u 14. minutu), istina spontano, bez vođenja sa razglasa, otpevale su i ,,delije".

Navijači crveno-belih ovim gestom jasno su pokazali šta misle o pretnjama Zajednice Superligaša, ali i o liku i delu predsednika Republike Borisa Tadića. Ostaje da se vidi da li će neka od nadležnih institucija sada stvarno reagovati kako je najavljeno ili će ponovo ustuknuti pred, očigledno, najvećim problemom aktuelne vlasti - navijačima! Više nije reč o ,,samo" dve-tri stotine pristalica Rada, nego i o najbrojnijoj navijačkoj grupi u zemlji, kojoj će, vrlo verovatno, da se priključi i ostatak ,,kopova" po Srbiji.
Inače, ,,delije" su pokazale da i te kako prate politička zbivanja u zemlji. Nekoliko minuta pre skandiranja predsedniku, raširene su dve parole na ,,severu". Na jednoj je pisalo: ,,I da mi ponude 10 miliona, ne boj se ti...". Ova poruka je bila jasan signal državnom aparatu da na navijače Crvene zvezde ne može da računa kao na potencijalne ,,drukare" haškog optuženika za ratne zločine. Podsetimo, pre nekoliko dana Vlada Republike Srbije uvećala je nagradu na 10 miliona evra za informaciju koja bi dovela do hapšenja Ratka Mladića.
Druga parola, koja se sastojala iz dva dela, bila je upućena pripadnicima Žandarmerije. ,,U moj Beograd si došao da bodeš" i ,,Da možeš da nas dobiješ na fer, ti bi bio čovek, a ne ker", odnosilo se na nedavni nemio događaj, u kojem je starešina beogradske policije Zoran Đurđev nožem ubo maloletnog navijača Rada.

Ako Zajednica Superligaša ostane dosledna svojim pretećim izjavama, koreografije i pesmu ,,delija" dugo nećemo slušati na ,,Marakani", ali i terenima širom Srbije.

http://www.alo.rs/sport/32666/I_delije_protiv_Tadica

Meho Krljic

Pa, da, lako je njima da se kurče kad će klubovi da plaćaju kazne i igraju pred praznim tribinama... Doduše, to i jeste način da se klubovi nateraju da porade sa svojim navijačima.

Mark

Ma lepo je rekao Jesic pre par nedelja, da je trebalo prekinuti prvenstvo na par meseci. Za to vreme pohapsiti i potrpati u zatvor sve te "delije" pa onda negde usred zime, po snegu i mrazu nastaviti sa fudbalom... Ako ce ti navijaci da se brinu za Mladica oni to mogu i van stadiona, a mogu i u Zabeli :-)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

http://kovacica00-24.blogspot.com/

Meho Krljic

Pa ne bih ja sad hapsio nekoga samo zato što je mlad, zaludan i pun besa, niti mislim da je prekidanje prvenstva najbolje rešenje za sprečavanje urbanog nasilja jer su stadioni samo mesto ispoljavanja. Mislim, kako rekoh, da je dosta presudno to kako će klubovi da se postave prema svemu i da oni krenu u rešavanje.

Mark

Tja, da je to bar neki kvalitetan fudbal sto gledaju ti ljudi... :-)
Dos'o Sveti Petar i kaze meni Djordje di je ovde put za Becej, ja mu kazem mani me se, on kaze: Pricaj ne's otici u raj!
E NES NI TI U BECEJ!

Meho Krljic

Pa, kada klubovi budu živeli od prodaje karata i prava na TV prenose a ne od prodaje igrača po pravilima sive ekonomije, onda će im i biti važno da se igra dobar fudbal i da na tribinama bude što više ljudi koji neće da prave sranje i nanose materijalnu štetu stadionu i okolini.

mac

Aha, znači treba istražiti sivu ekonomiju i kazniti prestupnike. Onda će klubovi biti primorani ili da bankrotiraju, ili da se orijentišu na druge izvore prihoda. To će ih naterati da se pozabave svojim navijačima.

Meho Krljic

To je teza. Verujem da je to bilo dosta presudno u Britaniji, pored pooštravanja legislative.

Джон Рейнольдс

A, inače, postoji neki zakon koji brani pevanje na utakmicama? Doduše, kad postoji zakon protiv bušenja seks-lutaka, mora da postoji i nešto što brani pevanje.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

SIMERIJANAC

Sudija prekinuo utakmicu Smederevo-Rad zbog uvredljivog skandiranja predsedniku Tadiću

BEOGRAD- Generalni sekretar Zajednice fudbalskih klubova Super lige Miodrag Janković kaže da utakmica između Smedereva i Rada nije bila prekinuta zbog uvredljivog skandiranja navijača, predsedniku Srbije Borisu Tadiću.

- Glavni sudija tog meča Srđan Kaurin iskoristio je pauzu zbog izmene igrača da bi, na osnovu preporuke delegata, preko zvaničnog spikera zamolio navijače da prestanu sa neprihvatljivim skandiranjem,što su oni i uradili- rekao je Janković.

xrofl

Generalni sekretar Zajednice dodao je da je sudija u tom slučaju postupio pravilno.
- Stadioni nisu mesta gde bi se ispoljavale političke i druge strasti. Na sportskim objektima nije dozvoljeno da se vređa bilo čije dostojanstvo i sudija u tim situacijama ima pravo da upozori navijače- rekao je Janković.

U Zajednici za sada neće preduzimati disciplinske mere prema klubovima i navijačima koji sa tribina šalju uvredljive poruke, jer to nije u skladu sa važećim pravilnikom.

Komesar za takmičenje Super lige Srbije, Branislav Delić ipak ističe da je sudija sam procenio da treba da se zaustavi igra na utakmici Smederevo-Rad zbog toga što su gostujući navijači pevali uvredljivu pesmu protiv predsednika Borisa Tadića.
- Niko od sudija nije dobio nikakav nalog kako da postupa, to je individualno. U pravilniku o takmičenju navodi se da je zabranjeno isticanje političkih parola, tako da je sudija sam odlučio za ovakav korak- rekao je Delić.

Susret je pred kraj prekinut na oko pet minuta zato što su gostujući navijači pevali "Spasi Srbiju i ubij se, Borise". Spiker na stadionu ih je zamolio da prestanu sa takvim skandiranjem, što su oni i učinili, a meč je nastavljen.
Delić je rekao da to za takmičenje nije za sada problem i da uprava lige želi da deluje "edukativno" na navijače.

xrofl

- Nije to neki poseban problem sada. Uglavnom delujemo upozorenjima i edukativno. To je naše razmišljanje za sada i klubovima savetujemo da i oni deluju u istom pravcu- rekao je Delić.

Pesma "Spasi Srbiju i ubij se" peva se više od 10 godina na stadionima u zemlji, a pre Tadića bila je usmerena na bivšeg premijera Vojislava Koštunicu, a smišljena je protiv nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

Nikada ranije utakmice nisu prekidane zbog nje.

KURIR

Mark

Sudija je postupio na pravi nacin. Njegovu hrabrost bi FSS morao da nagradi!
E NES NI TI U BECEJ!

pokojni Steva

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Meho Krljic

Quote from: John Reynolds on 07-11-2010, 21:15:43
A, inače, postoji neki zakon koji brani pevanje na utakmicama?

Quote from: SIMERIJANAC on 07-11-2010, 21:21:14
U pravilniku o takmičenju navodi se da je zabranjeno isticanje političkih parola, tako da je sudija sam odlučio za ovakav korak- rekao je Delić.

Sad, jasno je da se taj pravilnik načelno dosta nasumično primenjuje, da odnos celog društva prema sporstkim priredbama nije naročito konzistentan i sve to, ali kako smo gore već pričali (na temi o Šišanju), ima dosta smisla da se ova vrsta javnog angažmana tretira kao nedobrodošla na stadionima. Razume se, uvek ćeš rizikovati ovu vrstu reakcije

QuotePesma "Spasi Srbiju i ubij se" peva se više od 10 godina na stadionima u zemlji, a pre Tadića bila je usmerena na bivšeg premijera Vojislava Koštunicu, a smišljena je protiv nekadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića.

Nikada ranije utakmice nisu prekidane zbog nje.

ali pretpostavljam da negde valja da se povuče crta.

Hoću reći, jasno je da ljudi misle "ako je neko pre deset godina palio skupštinu i bacao kamenje na policiju zbog političkih ideala, onda i ja imam puno pravo da to danas radim", ali razlikovanje pravila i izuzetka bi trebalo da je stvar zdravog razuma. Tretiranje pretnji i uvreda na stadionima kao legitman deo javnog (političkog) diskursa je dobar načn da taj diskurs uvek ostane nasilan a da naša politička rešenja - kao kompletnog društva - uvek ostanu gruba. Čak i što se konzistencije tiče, opet valja podvući da si pre deset i više godina imao jedan širi front građanskog protesta čega su stadioni bili samo jedan deo, danas se manje-više sve može svesti na jednu društvenu nišu. Mislim, neću da kažem "na šačicu ekstremista" jer bi to zvučalo kao propaganda  :lol: :lol: ali je razlika u kvantitetu (ali i kvalitetu) značajna. I, naravno, možda su ti ljudi stopostotno u pravu, možda su jedino SNP 1389 i Naši i ta ekipa jedini koji stvari vide jasno i nazivaju ih pravim imenima, ali metod njihove političke borbe je vrlo loš i kontraproduktivan u smislu da privlači/ proizvodi ekstremne društvene jedinke i izoluje ih na društvenu marginu, dok su protestni pokreti pre 2000. godine naprotiv privlačili daleko širi uzorak populacije i integrisali te ljude u nešto što je trebalo da bude zametak "zdravog" glavnog toka društva. Studentski protesti, Otpori i njihovi sateliti su bili konstruktivni (ma koliko se ja njih gadio) dok su ovi pokreti sada destruktivni (ma koliko se ja njih gadio) i tu je razlika očigledna.

Sad ja ovde popujem a niko me ništa nije pitao. Izvinjavam se...

scallop

I ja se gadim. :!: :!: :!: :!: :!:
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Meho Krljic

Pa, to je normalna reakcija elite na gibanje masa, u kom god smeru ono išlo. (Naravno u mom slučaju ne radi se o eliti nego samo o sociopatiji.)

Anomander Rejk

Zabrane su odraz nemoći. Kad će Boris i DS jednom staviti prst na čelo, i razmisliti zašto ih sve više mladih doživljava kao otuđen režim ? Imali su veliku podršku naroda, podršku spolja, dobijali pare, kredite, a uspeli su da za par godina Tomo Nikolić dobija milion i kusur glasova, da Borisu pevaju kao Slobi.. ljudi nisu ludi, vide da su se pretvorili u otuđenu elitu koja je prigrabila sve resurse i pozicije. Ako se ne počnu menjati, sletiće i to bolno, s vlasti.

mac

Ovo što se Borisu dešava je sitnica u odnosu na ono što se Obaminoj partiji desilo pre nedelju dana kad su izgubili većinu u kongresu. Heck, republikanci sad imaju više mesta nego što su demokrate dobile posle Votergejta. Jbg, narod nije zadovoljan, a Obama im rešava ekonomske probleme koje su republikanci doneli, da i ne pričamo o najvećoj reformi zdravstva koju su ikad imali.

slavko

Ne mogu da stave prst na čelo.I oni su iz istog mentalnog sklopa kao i oni protiv kojih su se borili.S jedne strane se vlast doživljava kao plen koji se više ne ispušta, a sa druge stoji ogromni pritisak preuzetih obaveza.Ljudi su se zadužili za osvajanje vlasti,pa sad moraju to i da vrate.
Svako oslanjanje na represiju doneće još veće otpore.

Meho Krljic

Ma, ne treba ni preterivati sa parolama. "Zabrane su odraz nemoći" je lepa rečenica, ali ne treba ona sad da služi kao neka univerzalna smernica u svakodnevnom životu i radu. Što onda zabranjujemo krađu, ubistvo, silovanje itd.? Možda iz nemoći, a ipak valjda je jasno da je to koliko-toliko opšteprihvaćen način da se živi bezbednije u savremenim zajednicama.

Sad, da se razumemo, tanka je linija između ograničavanja slobode govora i upristojenja javnog diskursa i potencijal za zloupotrebu & manipuaciju je, dakako ogroman. Demokratska Stranka daleko od toga da je imuna na manipultivnost, krađu, laganje i represiju, a vlast se drže koliko mogu i koriste sva sredstva koja su im na raspolaganju (setiti se kako su tekli događaji na poslednjim izborima za gradsku vlast u Beogradu kada se dobro dalo videti koliko je DS sklona radu ispod žita, manipulacijama i laganju). No, tvrditi da je uvredljivo i nasilničko ponašanje na tribinama stadiona tek demonstracija slobode govora je malčice prostačko.

scallop

Revolucije su uvek posledica nedostatka prava. Da bi ostvarile demokratske ciljeve, demokratije se koriste nedemokratskim metodama. Budući da je osnovna metoda sprovođenja ciljeva uzurpacija prava (da ne smetaju) premise za revoluciju narastaju kao Bruksovi zombiji. Zombi na filmu i u literaturi su, zapravo, indikacija mere zloupotrebe osnovnih ljudskih prava. Na svu sreću, ljudi neće doterati do zombija da bi se digli za svoja prava, mada bi to narasla liberalna demokratija rado prihvatila.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mark

Evo koliko cujem i ako sam dobro shvatio sada anarhisti prave proteste na Filozofskom fakultetu u Beogradu pod parolom Odbrani Filozofski... Oni svoj protest, protest te njihove (anti DS/anti SNS) frakcije sada predstavljaju kao "studentski protest", teze da ga predstave kao "protest svih studenata". Dakle i anarhisti teze tome da monopolizuju neke teme... :-)  
E NES NI TI U BECEJ!

mac

A šta navijači zapravo hoće od Borisa? Osim da se ubije?

Meho Krljic

Quote from: scallop on 08-11-2010, 13:07:44
Revolucije su uvek posledica nedostatka prava.

Tačno. I uvek treba proveriti da li je posle revolucije bolje ili gore u pogledu garantovanja ovih ili onih prava.

Da bi ostvarile demokratske ciljeve, demokratije se koriste nedemokratskim metodama.

I to je tačno. Kako već negde rekosmo, ni jedno pravo nije apsolutno unutar društvenog sistema (predstavljanog državnom administracijom). Teoretski svi se odričemo dela svog prava zarad mirnijeg života. Ovde se sada, reklo bi se, vodi borba da se (re)definiše čega se odričemo a šta zauzvrat dobijamo.

Quote from: scallop on 08-11-2010, 13:07:44Zombi na filmu i u literaturi su, zapravo, indikacija mere zloupotrebe osnovnih ljudskih prava. Na svu sreću, ljudi neće doterati do zombija da bi se digli za svoja prava, mada bi to narasla liberalna demokratija rado prihvatila.

Ovo je već tema za širu diskusiju. Konvencionalno se prihvata da su Zombiji, makar onako kako su definisani kroz Romerov klasični rad krenuli od metafore za obespravljenost (Night) ali su avanzovali do metafore za srednjeklasnu beslovesnost - dakle odsustvo svesti o pravima, odsustvo političkog/ revolucionarnog potencijala i fetišizam robe/ potrošnje. Sa Dawn of the Dead Romero sugeriše da revolucije ne može više biti jer građanin više ne pati za pravima koja su mu uskraćena nego za dobrima koja (ne) može da priušti unutar postojećeg sistema robnonovčane razmene. Naravno, uprošćena je to slika i ne sasvim precizna, ali je vredi imati na umu.

Quote from: Mark on 08-11-2010, 13:08:51
Evo koliko cujem i ako sam dobro shvatio sada anarhisti prave proteste na Filozofskom fakultetu u Beogradu pod parolom Odbrani Filozofski... Oni svoj protest, protest te njihove (anti DS/anti SNS) frakcije sada predstavljaju kao "studentski protest", teze da ga predstave kao "protest svih studenata". Dakle i anarhisti teze tome da monopolizuju neke teme... :-)  

Većina uspešnih protesta je univerzalizovana, što valjda i ima smisla - brojevi su u ovakvim stvarima uvek od značaja, a i neki širok interes po nekom određenom pitanju podrazumeva i da je promena pragmatično opravdana. Revolucionarne i/ ili ekstremne grupe su istorijski uvek nastojale da univerzalizuju svoj protest/ revolucionarni rad. Počev on Hitlera i komunista pre drugog svetskog rata pa do situacionističkog pokreta 1968. godine na pariskom univerzitetu ili do islamske revolucije u Iranu krajem sedamdesetih.

Tako da ni ne treba da nas čudi da anarhisti na FilFaku pokušavaju slično. Kao ni to da se skandiranje navijača predstavlja kao izraz opštenarodnog nezadovoljstva iako, kako rekoh, treba tek utvrditi vezu između ova dva fenomena. Ili, kako bi to Mac kraće postavio:

Quote from: mac on 08-11-2010, 13:44:21

To ne znamo. U prošlosti su navijači bili samo glasna frakcija šireg, ajde da kažemo, pokreta, koji je imao i akademsko krilo i građansko i seljačko krilo itd. pa si imao i druge forme diskursa i jasnije izražene zahteve za promenom. Da ne grešim dušu, ima i ovde intelektualaca koji artikulišu mišljenja što se mogu pripisati nekakvom širem građanskom frontu nezadovoljstva i zahteva za promenom, ali ja za sada nisam ubeđen ni u masovnost ni u jasnoću ideje tog fronta.

scallop

Quote from: Meho Krljic on 08-11-2010, 15:11:17
Revolucije su uvek posledica nedostatka prava.

Tačno. I uvek treba proveriti da li je posle revolucije bolje ili gore u pogledu garantovanja ovih ili onih prava.

Da bi ostvarile demokratske ciljeve, demokratije se koriste nedemokratskim metodama.

I to je tačno. Kako već negde rekosmo, ni jedno pravo nije apsolutno unutar društvenog sistema (predstavljanog državnom administracijom). Teoretski svi se odričemo dela svog prava zarad mirnijeg života. Ovde se sada, reklo bi se, vodi borba da se (re)definiše čega se odričemo a šta zauzvrat dobijamo.

Quote from: scallop on 08-11-2010, 13:07:44Zombi na filmu i u literaturi su, zapravo, indikacija mere zloupotrebe osnovnih ljudskih prava. Na svu sreću, ljudi neće doterati do zombija da bi se digli za svoja prava, mada bi to narasla liberalna demokratija rado prihvatila.

Ovo je već tema za širu diskusiju. Konvencionalno se prihvata da su Zombiji, makar onako kako su definisani kroz Romerov klasični rad krenuli od metafore za obespravljenost (Night) ali su avanzovali do metafore za srednjeklasnu beslovesnost - dakle odsustvo svesti o pravima, odsustvo političkog/ revolucionarnog potencijala i fetišizam robe/ potrošnje. Sa Dawn of the Dead Romero sugeriše da revolucije ne može više biti jer građanin više ne pati za pravima koja su mu uskraćena nego za dobrima koja (ne) može da priušti unutar postojećeg sistema robnonovčane razmene. Naravno, uprošćena je to slika i ne sasvim precizna, ali je vredi imati na umu.

Moj Meho, kad dođe do revolucije onda je ljudima svejedno dal' će biti bolje ili gore. Većina, uz potrebu da poruši sve, ima i spisak kome će sve da jebe mater. Ovde se sada, ne događa demokratska opcija "nešto dam, nešto dobijem". Ovde se mnogi odriču, a samo neki dobijaju zauzvrat. Ne volim kad raspravljam sa postulatima, oni ionako ne važe. Imaš li ti što lično da kažeš?

Kad bih ja na osnovu Romera gradio sliku sveta, teško da Lidija ne bi bila u pravu kad joj se čini da sam pogubio neke klikere. Možda je neko to pogrešno interpretirao, ali će revolucije izvesno biti, jer kad ti oduzmu glas, potreba se iskazuje rukama. Možda bi bedna većina želela da se lepo ugnjezdi u dobrobiti robnonovčane razmene, ali se brzo shvati, tu pomaže Internet a ni slika Zombija nije na odmet, koje su šanse za to, pa preostaje da se grize makar se nemalo želuca koji bi to svario. Na moju veliku žalost, sit i dalje gladnome ne veruje i sve se kotrlja utrvenim stazama.

Meho Krljic

Pa, da, ali da li je ljudima zbilja oduzet glas? Ovde i pokušavam da sugerišem, kroz pozivanje na Dawn of the Dead (a ti si prvi potegao Zombije kao metaforu pa sad nema izvlačenja) da ljudi i ne pate za glasom nego za potrošačkim dobrima.

scallop

Da li je moguće da se nismo razumeli? :(

Meho Krljic

Moguće je, ti pričaš dosta eliptično, a ja sam lako retardiran.

Джон Рейнольдс

Quote from: mac on 08-11-2010, 13:44:21

Vrlo jednostavno, a o tome smo već pričali i nije mi jasno zašto se ovo pitanje ponovo poteže. Cela ova furtutma sa navijačima je neartikulisani krik za promenama. Tačno, ne postoji širi front, ali i o tome smo već razgovarali. Lično sam uveren da postoji tiha većina nezadovoljnika, ali u ovoj bedi koja se zove demokratski sistem u Srbiji ne postoji ni stranka ni organizacija koja zahteve tihe većine ume da uobliči. S jedne strane, stranke su na isti kalup jer vlast vide prvenstveno kao plen, daleko bilo obavezu. S druge strane, postoje organizacije kojima je bukvalno u krilo palo veliko nezadovoljstvo, ali one nemaju ni ljudstvo ni organizaciju ni (strane) finansijere da urade bilo šta više od lepljenja nalepnica i plakata (što diktatorski režim Demokratske stranke takođe guši, a i to je indikativno). A mediji... Ha. Mediji.

Meni je najzanimljivije to što demokratura nema dva grama mozga i da ovo kompenzuje na najlogičniji mogući način - ćutanjem. Pevaju, pa šta? Vređaju predsednika? Bednika koga nazivaju srpskim Vilijem Brantom, čijam nam politika natovaruje istorijski teret pod plaštom "izmirenja"? Ne postoji nijedan razlog zbog kojih bi se represija pojačavala zbog pevanja na stadionima, kako god da se okrene. Prvo, Tadić a pogotovo vlada SPS-DS (+ LDP i Gej17) zaslužuje svaku zamislivu uvredu, a drugo - ako već žele da završe posao, nemaju nikakvu potrebu da talasaju i provociraju reakcijanama na verbalni delikt.

U poslednjem "Pečatu" je, inače, zanimljiv intervju sa Vilijamom Montgomerijem posle koga bi Čedomir Jovanović mogao malo da prošeta na koji infromativni razgovor. Nevezano za to, Montgomeri iznosi svoje mišljenje da su pred kraj vlasti SPS (danas na vlasti) i Milošević (kome su takođe pevali) pravili niz bizarnih grešaka baziranih na potpuno pogrešnim procenama raspoloženja u narodu. Štos je u tome što mislim da su primeri koje navodi (ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića) loši i da je od njih najviše profitirala DS i da bi tu trebalo čačkati; ipak, ostaje činjenica da su nizom represivnih mera SPS i Milošević sekli sebi granu na kojoj sede. Zanimljivo, za mnogo toga se, potpuno bizarno, paralele mogu naći sada:

- represivan zakon o informsanju, "Vučićev" - slično je donesen zakon "jednog ministra protiv jedne novine" (čitaj: Dinkić vs Kurir) koji je čak na kraju povučen, ali je bio dovoljno na snazi da se Kurir ućutka (?!)

- pojačavanje policijske represije prema navijačima zbog skandiranja i pevanja na stadionima; svedoci smo toga sada, svojevremeno je bila velika tuča na utakmici Zvezda - Torpedo

- demonstrant koji je tokom protesta nosio lutku Miloševića pretrpeo torturu u policiji - danas lutka koja čak i ne liči na Brankicu je osnov za krivično gonjenje.

I tako dalje. Zanimljivo je da su gornji primeri paralele na više nivoa, od zakonskih, preko ispoljavanja otvorenog nasilja do pojedinačkih primera. Zbog toga je užasno licemerno da se primenjuje revolucionarna logika - sad kad smo mi došli na vlast, odsad važe drugi principi, a našim protivnicima je zabranjeno upravo ono što je nas dovelo na vlast. Naime, ta me logika "ovo je ono čemu smo težili" podseća na nešto što sam učio u osnovnoj školi. Govorili su nam da živimo u socijalističkom društvu, ali da težimo ka komunizmu, nekom Šangri-lau gde ćemo posle ovih nedaća konačno živeti srećno. I prc. Srušilo se to kao kula od karata, ali je priča ostala ista. Sad se Šanri-la zove EU.

Stvari prvenstveno gledam pragmatično i lično me zabole za guzice političara na vlasti, jer smatram da društvo treba srediti i urediti, a onda možemo o velikim idejama i stremljenjima. Zato - što češće obaranje truleži s vlasti, to bolje. I spasi Srbiju i ubij se - Borise!

#Τζούτσε

Lord Kufer

Društvo po definiciji ne može nikad da bude bolje, osim u obećanjima.

mac

Pa to sa Dinkićem i Kurirom jeste sramotno, ali što onda navijači ne nagovaraju Dinkića na samoubistvo? Zamisli da se Boris stvarno politički samoubije, a Dinkić preživi i bude koalicioni partner i u sledećoj vladi. Ti navijači bi morali da počnu malo da mućnu svojom glavom, ne može se tako neartikulisano i bez mozga.

Nisam baš ni siguran da su navijači većina, a po najmanje tiha većina. Veća i tiša tiha većina su zaposleni s platom do 450€, ali poštujem to da postoji i nekakva grupa građana koja se okuplja na stadionima i ima želju za promenom, ali ne i ideju šta bi ta promena bila. Dokle god budu bili bez ideje biće veća šteta nego korist za društvo.

Meho Krljic

Ne samo to. Ja razumem Johnov sentiment "što češće obaranje truleži s vlasti, to bolje", međutim mi smo od 2000. na ovamo promenili nekoliko garnitura i rezultati nisu sjajni. Štaviše, atmosfera nestabilnosti vlasti je doprinela smanjenju posvećenosti dugoročnim programima razvoja, da ne pominjem da je svaka sledeća vlast tumačila dogovore i sporazume koje je napravila prethodna kao nešto sa čim valja da se obriše dupe. Tako da... treba tu razmisliti... Ključno je da se ljudi koji su na vlasti shvate kao ljudi na usluzi građanima i da se njihova odgovornost za postupke meri i po toj meri sankcioniše. Naravno, lako je meni teoretisati sa ove strane ekrana...

Джон Рейнольдс

Ne mislim bukvalno da su navijači ta tiha većina, već su njen glas. Ti klinci neartikulišu ono što čuju i vide kod kuće, u školi, oko sebe. Mnogo mi teoretišemo ovde, nadmudrujemo se i pametujemo, ali bez lažne skromnosti, morate uzeti u obzir da u mnogim grupama, znatno brojnijim, važe neki drugi principi razmišljanja, zaključivanja i ponašanja. Čak i u poređenju s tradicionalno nadrkanom Sagitom.

#Τζούτσε

Anomander Rejk

Ali, Meho, bolje je da se vlasti češće menjaju, i da su podložne pritisku javnosti. Vlast je po prirodi takva, da ako predugo traje, zaparloži se, opusti, i pre ili kasnije, dovede ili do tihe ili do otvorene dikature.
To što se tiha većina ne buni, ne znači da je zadovoljna Borisovom vladavinom. Niti da će zauvek ćutati. Ni ova apatija koja trenutno traje, neće večito.

Alexdelarge

nije problem u tadicu, nego u narodu. narod nista ne valja.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

mac

Lepo je onaj Slovenac rekao...