• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

SERBIA TODAY

Started by Ghoul, 20-12-2007, 17:12:00

Previous topic - Next topic

0 Members and 21 Guests are viewing this topic.

džin tonik

Dan posle litijumskog samita: Posle odlaska Šolca ostalo pitanje – da li su usmene garancije dovoljne

europske vrijednosti. i smijesno pitanje o garancijama.
ako mislite da ste vi dobri u izigravanju formalnih zakona i propisa, jos niste upoznali njemacki pragmatizam.
taman da su nesto i potpisali, sve bi vas bez iznimke potrovali za 5 eura ustede. ako tako umjesto 80 milijardi mogu zaraditi 80 milijardi i 5 eura.
usmene garancije, pismene garancije, bezvrijedno.

citam malo vijesti i komentare, izrazi protesta su postali primjetno mnogo blazi, sto zakljucili i razni komentatori.
i to nije cudo, to je sindrom izipanja: do sad su svi mogli glumiti nekakve gromoglasne ustanike i pozivati na setnju uz pivo tocno znajuci da je sve palamudjenje i zabava, a od sad osjete da sigurno stavljaju glavu na panj. zapadu je u interesu, blagoslovit ce svaku likvidaciju "prozapadne demokratske oporbe" ako doticna interesu i europskim vrijednostima stane na put, kao i za juge. formalno ce osuditi u nekoj nebitnoj fusnoti.

džin tonik

Amerikanci "zagrejani" za Srbiju

"Srbija je suštinski postala članica EU"

i, drugosrbijanci, kakav je osjecaj kad vam kristalno jasno nacrtaju da su vam uvijek samo prodavali maglu? formalno podrzavali, a realno opstruirali demokratski razvoj.

bennett kovrig - the myth of liberation

Meho Krljic

Ja čak nisam ni drugosrbijanac a osećaj je užasan.  :lol:

džin tonik

dobro, ti si im pisao gluposti i referirao budalastine za novce. a sta cemo s onima koji su stvarno povjerovali da se mogu transformirati iz zena u muskarce i obrnuto? :cry:

Meho Krljic

Tekst je o tome kako je biti roditelj deteta sa autizmom u Srbiji 21. veka:

Naš odlični sistem

džin tonik

Hrvati zabrinuti: Srbiji će kapati litijumske milijarde, a Hrvatska nema nijedno nalazište

QuoteHrvatski RTL:

"Svi ovih dana pričaju o srpskom litijumu! Litijum je bela nafta za 21. vek i ovakav rudnik će uskoro niknuti u Srbiji. Goleme zalihe dovele su u Beograd i nemačkog kancelara Šolca koji je sa Vučićem potpisao Sporazum po kojem će Srbija litijumom snabdevati Evropu. Karta je to za razvijenu i bogatu Srbiju, poručuje veliki vožd (misle na Vučića)."

"U toj novoj Srbiji uskoro kreće serijska proizvodnja Fijata na električni pogon, za čije je baterije litijum ključan. Po zalihama od 1,2 miliona tona, Srbija je 11. u svetu i godišnje bi mogla da pokrije čak 90% evropskih potreba za litijumom."

(...)

neovisno sto hrvatska (sta je tu uopce hrvatska?) nema svoju tv, dok je rtl njemacka i servisira srpski svet, cak za nijansu intenzivnije od hrt-a, ovo vise nije ni smijesno.

ili imamo prevelik postotak idiota u narodu kojima se politika tako obraca ili imamo prevelik postotak idiota u politicara koji se projiciraju na narod, pa se tako obracaju.
u svakom slucaju trebamo puno vise ludnica. i samo ih puniti.

Krsta Klatić Klaja

šta će mi bogatstvo i svecka slava sva kada mora umreti lepa Nirdala

Truman

Čitam vest kako se Vučić hvali da je prosečna plata prešla 100k a meni ostalo 1200 din na računu. :D

Pitam se kako to da svakog meseca na kraju mi ostane sve manje. Da li trošim više ili cene rastu.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Meho Krljic

Meni 400 dinara. Već duže vreme imam platu ispod zvaničnog proseka što je u redu s obzirom na moje kvalifikacije ali ne na istorijski nivo plata u mojoj branši.

dark horse

Mozda prica o platama unutar SNS-a. A vas dvojica niste clanovi, pretpostavljam...
Sve je više dokaza da su Pravoslavlje izmislili Hrvati da zajebu Srbe!!

Meho Krljic

Više simpatizeri  :lol:

tomat

Quote from: Meho Krljic on 25-07-2024, 07:40:57
Meni 400 dinara.

Pre ili posle kupovine letnjeg ZS?
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Meho Krljic

Hahah, nisam ga kupio, prekasno smo stigli u grad sinoć. Biće kad se primi plata  :lol:

Truba

Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

Krsta Klatić Klaja

intrigantna pojava taj Vučić, nema ko ne pizdi zbog njega, izvan Srbije pogotovo, kakav lik, skoro Meci Perversus

Truman

Quote from: Meho Krljic on 25-07-2024, 07:40:57
Meni 400 dinara. Već duže vreme imam platu ispod zvaničnog proseka što je u redu s obzirom na moje kvalifikacije ali ne na istorijski nivo plata u mojoj branši.

Trebalo bi da imaš više s obzirom na tvoje radno iskustvo i oblast/organizaciju u kojoj radiš.

Meho Krljic

Ma dobro, s obzirom na lenjost bi trebalo da imam mnogo manje, tako da smo se nekako našli na zlatnoj sredini. Al samo kažem, ovo mi je prvi put u životu, posle skoro trideset godina na tržištu rada da imam platu ispod prosečne, a radio sam po radnjama, jebem mu.

Truman

Možda nam je obojici vreme da menjamo firmu. :)

Krsta Klatić Klaja

čim Zvezda bude šampion svi će u Srbiji živeti bolje

tomat

Quote from: Meho Krljic on 25-07-2024, 14:41:11
Ma dobro, s obzirom na lenjost bi trebalo da imam mnogo manje, tako da smo se nekako našli na zlatnoj sredini. Al samo kažem, ovo mi je prvi put u životu, posle skoro trideset godina na tržištu rada da imam platu ispod prosečne, a radio sam po radnjama, jebem mu.

Nisu vam plate male, nego je prosek značajno narastao pa ne možete da stignete.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

Truman

Quote from: tomat on 25-07-2024, 15:22:29

:cry:  Džaba mi objašnjavaš, kad vidim stanje na računu smorim se.

dark horse

A tvoj komentar je kao da radis za vladu. :lol:

Meho Krljic

Quote from: Truman on 25-07-2024, 14:45:44

Jebem mu, mene su posle sedam godina ovde tek ove godine primili za stalno, baš bi bilo šmekerski da sad odem i kažem JEPTESE. :lol:

Pazi, ni ja ne mislim da je mojih devedeset plus hiljada malo, Jeste mi kupovna moć opala poslednjih par godina otkada je Rusija nasrnula na Ukrajinu i sve se poremetilo, ali ja i dalje živim daleko komfornije nego što bih sa svojim kvalifikacijama mogao da zamislim. Ali jeste neki indikator to da mi je plata prvi put ispod proseka. U smislu da je prosek relativno nerealno naduvan, odnosno da je medijalna plata značajno niža. Evo ga podatak od proleća ove godine:

Medijalna plata u Srbiji 23.000 dinara manja od prosečne

Sada je razlika verovatno još veća.

Truman

Quote from: Meho Krljic on 25-07-2024, 15:53:03

Jebem mu, mene su posle sedam godina ovde tek ove godine primili za stalno, baš bi bilo šmekerski da sad odem i kažem JEPTESE. :lol:

Pa ako njima nije glupo da ti ne dignu platu što bi tebi bilo glupo da odeš.
Inače, 90k je jako malo za Beograd jer su troškovi visoki. Ako misliš na formalne kvalifikacije one više nisu toliko bitne, možeš da nađeš i bolje plaćen posao.
Nego kod mene je stvar što sam ja u ovoj firmi za stalno, sviđa mi se poslovna kultura, prostor, kantina itd. Sve mi se sviđa osim plate. :D

Meho Krljic

Haha, de bre mogu sa 53 godine, nula škole i skoro nula relevantnog radnog iskustva da nađem ikakav posao? Kamoli bolje plaćen? Ovde ipak imam kao neku reputaciju pa me drže  :lol: :lol: :lol:

A nije im glupo da mi ne dignu platu jer ima sistematizacija radnih mesta i zna se koliko kome sleduje pa ja to koliko sleduje dobijam. Mogli bi da mi dignu platu kad bi dizali svima na mom nivou ili kad bih ja napredovao. Al i jedno i drugo je za sada nerealno.

Ali, da bude jasno, ja se ne žalim. Ne mislim da mi je plata objektivno mala, u odnosu na to koliko radim i u odnosu na to koliki su mi troškovi života, samo ukazujem da je u nekom makroekonomskom smislu vidljivo da mi je prvi put u životu ispod proseka i da su plate u sektoru u kome ja radim ubičajeno znatno iznad proseka. Tako da je smisleno zapitati se kako je prosek toliki i zašto narod to ne oseća kao boljitak.

dark horse

Blago vama.

U Beogradu lako mozete da zaradite i cetri puta vecu platu nego sto sad imate, po raznim stranim firmama.

Potpuno drugaciji osecaj kad primate pare na racun svakog mesaca koje ne mozete da potrosite.

Meni i to bilo malo, pa sam pobegao za vece pare napolje.

dark horse

Quote from: Meho Krljic on 25-07-2024, 15:53:03

To je upravo pravi trenutak da se nadje drugi posao za duple pare i da otkaz.  :evil:

Truman

Meho, najiskrenije ti kažem da podcenjuješ sebe. Možeš ti dosta bolje sa takvim radnim iskustvom. Inače su neki iz moje firme za bolje pare prešli da rade IT helpdesk za Crveni Krst. Nisam čuo da su plate tamo male. Mada možda se to računa kao međunarodni.

Što se mene tiče ja već radim za jednu stranu firmu, i imam ambicije da tu napredujem. Dao sam sebi rok do kraja godine da menjam poziciju, ako ne može palim.

Meho Krljic

Da, to je Međunarodni komitet Crvenog krsta. Kod njih su veće plate a i IT je malo zahtevnije polje od ovog što ja radim.  :lol: :lol: :lol: :lol:
Enivej, nije, da ponovim, poenta bila da kukam da mi je mala plata - nije, imam da jedem, hranim mačke i kupujem igre - nego da je generalna situacija sa prihodima zapravo problematična uprkos rastu prosečn eplate.

Truman

Jeste problematična, to vidim i na sopstvenoj koži. :)
Ali i dalje verujem da možeš i zaslužuješ više!

dark horse

Mehin najveci problem za dosta vecu platu jeste sto nema zavrseno formalno obrazovanje. Ali, to se lako resava, pogotovo u njegovim godinama, manje vise ko zeli zavrsi fakultet, znam dosta primera. Svodi se na to da proseta do fakulteta i vidi sta mu stvarno nedostaje da zavrsi, verovatno dosta manje nego sto pretpostavlja, posto se program promenio.

Krsta Klatić Klaja

Meho, kakav si to izdajnik bez deviznog šteka cccc

džin tonik

ja sam uvijek nekako vjerovao da vas meho sve pojede za dorucak po obrazovanju, iskustvu i sposobnostima. mora da nisam bio u pravu. :lol:

džin tonik

Quote from: Truman on 25-07-2024, 16:21:54
Jeste problematična, to vidim i na sopstvenoj koži. :)
Ali i dalje verujem da možeš i zaslužuješ više!

ajd sad ozbiljno, iako je urnebesno smijesno: jbt, jel tebi netko hakovao account pa nisi vise onaj ekonomista koji je jos nedavno obilazio forume da se u cetrdesetinekoj skine mami sa grbace uz bilo kakav frilens, pri cemu su te hrvati odvukli od indijske satnice i uputili na stvari koje su bar za nijansu bolje placene?
imas li ideju koliko je ovo popovanje i savjetovanje mehe smijesno? :cry:

dark horse

Kad bi sve bilo u parama.

Ja sam živeo puno zadovoljniji i opušteniji život sa manje jurnjave za parama. Ali, kad đavo čoveku ne da mira, pa uvek traži izazove, kao u igrici...

Petronije

Jbt otputujem na odmor, Truman spomene plate, i ZS sruši internet za 12 sati. [emoji38]

Meho Krljic

Quote from: Labudan on 25-07-2024, 16:47:53
Meho, kakav si to izdajnik bez deviznog šteka cccc

A pa imam ja devizni štek, ali to nije od moje plate nego od nekretnina. Dakle, od nečega što nisam ni zaradio ni izgradio nego nasledio. Zato i mogu da živim lagodno sa platom ispod proseka.

Quote from: džin tonik on 25-07-2024, 18:33:44
ja sam uvijek nekako vjerovao da vas meho sve pojede za dorucak po obrazovanju, iskustvu i sposobnostima. mora da nisam bio u pravu. :lol:

Ma, daleko od toga, imam samo srednju školu od obrazovanja a od iskustva, eh, šta ja znam, rad u humanitarnoj sferi... Sposobnosti svakako ispodprosečne jer ih nisam razvijao  :lol:

Truba

Meho kriptokapitalista
Najjači forum na kojem se osjećam kao kod kuće i gdje uvijek mogu reći što mislim bez posljedica, mada ipak ne bih trebao mnogo pričati...

džin tonik

a ako je naslijedio kucu? :roll:

Meho Krljic

Pa, kuću, kuću, deda sagradio 1932. Bio lekar, ono, francuski đak, klasika.

Truman

Devizni štek ne služi za plaćanje svakodnevnih troškova. Eventualno neko putovanje. Osim ako nisi kirijdžija.
No na stranu tu...i ja sam vlasnik nekih stvari i na to plaćam porez. A sa kešom slabom stojim. Nisam srećan zbog toga.

dark horse

Napravi linkedin profil. Stavi šta trenutno radis i za koju kompaniju. Kad napraviš najbolju verziju profila provuci ga kroz ChatGPT da ti ga dodatno unapredi.

Headhunteri će te kontaktirati i sami te prodavati u najboljem svetlu idućim poslodavcima. Bukvalno ništa ne treba da radis, sem biraš ponude i pripremaš se za testiranja.

Nemoj da menjaš posao ako su uslovi slični kao u trenutnoj firmi već samo ako su drastično bolji. Nema tu puno filozofije. Posle prve tranzicije imaćeš višak na računu.

Truman

Hehe, imam ja linkedin i stalno mi gledaju profil al nešto slabo nude. :D
A kako se provlači profil kroz ChatGPT?

dark horse

Pa, jednostavno, copy-paste svog sadašnjeg profila, s kratkim opisom kako bi voleo da ti ga unapredi, npr. da zvuči profesionalnije, da bude sažetiji, atraktivniji ili štagod ti već padne na pamet... Pusti mašti na volju... Šta god ChatGPT sastavio verovatno će biti bolje od originala, pošto ima veliki broj profila u bazi... Možeš da mu tražiš da napravi unapređenja koliko god hoćeš puta, čak i na verzijama koje je već unapredio i jednostavno izaberes varijantu koja ti je najbolja.

Truman

Hvala, preskočiću.

dark horse

Naravno, i to je opcija. Ali, većina dosta mlađih kandidata sa manje iskustva neće, to ti je sad trend.

Koji je, sa job hoppovanjem, doveo do toga da se do seniorskih pozicija dolazi posle svega par godina iskustva. Mladi jednostavno sve rade drugačije, ili se prilagodiš ili nisi u igri.

A ai je tu da ostane. I niko neće više raditi danima nešto što ai pravi rutinski za par minuta. Niti zapošljavati nepotrebne ljude za silne pare. Podrazumeva se da si u svemu tome.

Truba

Quote from: džin tonik on 25-07-2024, 21:33:18
a ako je naslijedio kucu? :roll:

i paris hilton je štotša naslijedila

šta da je naslijedio traume iz familije, dugove...zavađene rođake... ili ustaško prezime naprimjer francetić ili budak a možda i pavelić

Truba

Quote from: Truman on 25-07-2024, 22:16:55
Devizni štek ne služi za plaćanje svakodnevnih troškova. Eventualno neko putovanje. Osim ako nisi kirijdžija.
No na stranu tu...i ja sam vlasnik nekih stvari i na to plaćam porez. A sa kešom slabom stojim. Nisam srećan zbog toga.

mislio sam da si jači
mora da mnogo trošiš na vino i žene
il ti je plaća mala
već smo negdje pričali
al vi ne želite pisati o svojim plaćama
moja je oko 750 eura i to je izuzetno mala plaća
samo da je mirovina mala i duga hahaha

dark horse

Quote from: Truba on 26-07-2024, 11:06:48
al vi ne želite pisati o svojim plaćama
moja je oko 750 eura i to je izuzetno mala plaća

Tvoja plata je skoro 12 puta manja od moje.

Eto, napisao sam, si srecan sada?