• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Hiperhik

Lagani doručak.

Viršle, šparoge i Heinz kečap.

(Blizanci vole i ovako i onako  :wink:  )

Biki

Hikic a gde je senf za virsle?  :wink: (nije da zanovetam)
Bas si leeepo sve servirao  :!: , svidja mi se plavi tanjiric ..mnogo!

Oki odoh da spremam dorucak  i da budim ovu moju vojsku  :)

Hiperhik

Teški doručak.

Ribs (ono što nije moglo da se dojede u Georgia BBQ, Houston/Orchard, pa se fino zapakovalo za...well, doručak)

I, naravno - Džej. Missim, Martin.

Barbarin

Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

zakk

Šparoge, joj, to je za vas koji imate neoštećeno čulo ukusa; meni su dozlaboga bljutave te zaobilazim.

Ovaj vikend sam proveo hraneći se sopstvenom pitom od bundeve.

fil: rendana bundeva+prezle+ovsene pahuljice+ulje

slani:  +so, biber, beli luk u prahu, cimet, kim, paprika u prahu itd
slatki: +malo soli, znatno više šećera, cimeta, suvog brožđa, brusnica...
poznato i kao promišljeni 'šta ima' metod (ne stavljajte sve)

~40 minuta na 200°C

za slatke ću sledeći put dodati još pahuljica i prezli, bundeva pusti vodu od šećera pa hoće da pobegne iz kora

Kupovne kore, obične, saznao da postoje i od heljdinog, ražanog, integralne itd. mada mi se sad od ovog slanog nadeva prave lazanje ili tako neka pita sa debljim horizontalim korama...

Ne zna se kad je dosta, teško se stane.
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Biki

Quote from: zakk on 14-10-2012, 23:40:24
suvog brožđa

Zakki gde nalazite to suvo brozdje  xrofl

( ovo kao da sam ja pisala, kad god citam neki svoj stari post zaprepastim se brojem brozdja koje ostavim tako forumasima da se slade  ;) )

zakk

Heh :)

Pravili i guackamole, i mislim da ćemo se češće time baviti...

Pokušali pre tri nedelje al smo zapustili jadni avokado pa je prezreo dok ga nismo gledali; ovaj sad bi za dva dana bio neiskoristiv, dakle upucali smo ga u pravom trenutku.

U ovoj instanci koristili smo bukvalno prvi recept koji veliki brat izbaci:

http://www.simplyrecipes.com/recipes/perfect_guacamole/

2 ripe avocados
    1/2 red onion, minced (about 1/2 cup)
    1-2 serrano chiles, stems and seeds removed, minced
    2 tablespoons cilantro (leaves and tender stems), finely chopped
    1 tablespoon of fresh lime or lemon juice
    1/2 teaspoon coarse salt
    A dash of freshly grated black pepper
    1/2 ripe tomato, seeds and pulp removed, chopped

naravno nismo imali baš serano papričice, niti sveži korijander (cilantro) već smo se otprilike snalazili sličnim stvarima, a i preterali smo možda sa belim lukom (al koga briga)

umakali smo onaj kukuruzni tortilja čips, i wasa hleb

javlja mi se da bi vlašac lepo legao u ovo kad budemo sledeći put pravili...

a tad ćemo i svoje krekere bogme, probaću ovo da napravim :

http://damijenestoslatko.com/slano/razeni-krekeri
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Biki

nesto slicno Barbarinovom receptu , samo bez tikvica, crni luk umesto crvenog i shrimpici umesto slanine

Biki

i viola, krajnji rezultat

soja sos po zelji ko koliko voli

zakk

Nešto se klanjam testenine, ne volem je. Jedno vreme sam često kuvao pšenicu, slanu, i koristio kao prilog. Vratiću...

zakk

Naravno, kad neko drugi sprema — to je potpuno druga priča, jedem sve u slaaaast, pa i testeninu.

Super izgledaju ove kozice, njam. I slaninica. Sad me podsetilo da opet imam neke konjetine u frižideru, idem da je omanjim.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Biki

Moram da napravim nesto sto sam ovde videla od Melkora , neki ultimativni sendvic za muskarce  :) . Moji bi se totalno odusevili, samo nemam ono tesko kamenje da stisnem "cipovkicu" . Mozda stavim neku debelu njigicu odozgo  :?:

scallop

Alo, bilo je 80 kila! Ne vredi ni da sedneš odozgo. A, i megalomanija je.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Barbarin

Lepo izgleda Biki, nisam još jeo kozice, al verujem da bi mi se svidele.
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

tomat

nešto slično ovome što spravljaju Barbarin i Biki umem da zgotovim i ja, a kombinacija povrća ima beskonačno. ja dodajem praziluk, i pečurke kada ih ima.

za kraj, ja sve prelijem sosom koji sam pokupio negde, ne sećam se više gde. dakle, sjedini se jedna kašika gustina (može i fino kukuruzno brašno), tri kašike soja sosa i 250ml vode. to se lepo promeša i doda se u jelo pred sam kraj, i ostavi na ringli jedno pola minuta da gustin počne da radi i da se sve lepo zgusne, ali ne previše, kako bi ostalo sočno.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Bravo! Ovaj topik postaje bolji. Dobro je što primećujete da su to sve varijante istog i da one treba da zavise od ličnog ukusa, a ne od formalnih recepata.

Barbarin

Naravno scalope, kad bi svi radili samo po receptima svi bi jeli isto non-stop. Npr plazma torta kod nas nikad nije ista uvek nešto drugo ubacimo pored same plazme, sad smo ubacili seckanu čokoladu i naseckanu narandžu.

@tomat: probaćemo jednom taj sosić
Jeremy Clarkson:

Biki

Quote from: Barbarin on 15-10-2012, 00:37:18
Lepo izgleda Biki, nisam još jeo kozice, al verujem da bi mi se svidele.

Bolja je slaninica  :)

scallop

Slaninica i kozice.

Cajun kuhinja u Luizijani ladno koristi i ovu kombinaciju.

Biki

Jede mi se sarma. Mnogo!
Kad kazem mnogo samo da znate da je ovde rano, nema ni 6 sati i ja jos nisam ni doruckovala, pa onda vidite. :) 

saturnica

Quote from: Biki on 16-10-2012, 12:54:51
Jede mi se sarma. Mnogo!
Kad kazem mnogo samo da znate da je ovde rano, nema ni 6 sati i ja jos nisam ni doruckovala, pa onda vidite. :)
Brzo u prvi dućan po test za trudnoću...mnogo si nešto gladna u zadnje vrijeme... :roll:

Mme Chauchat

Quote from: scallop on 16-10-2012, 08:43:42
Slaninica i kozice.

Cajun kuhinja u Luizijani ladno koristi i ovu kombinaciju.
I bamije odozgo.
Slične kombinacije ribe i mesa i mi smo isprobali, uz dužno nepoverenje i malo straha, ali ispostavilo se da ide i te kako.

scallop

Budući da nam je planirana i Luizijana, jedva čekam džambolaju. Ko ne zna, to je vrsta đuveča, letnjeg karaktera, sa piletinom, svinjetinom i kozicama.

džin tonik

Melkor

Ne zalazim previse ovde posto ne kuvam. Ali to ne znaci da nista ne spremam, majstor sam za sendvice, na primer. A evo sta klopam kad me niko ne gleda:

"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Barbarin

Zanimljiva salata.

Ps pa ni ja nisam skuvao sve što sa okačio, al uvek učestvujem u pripremanju  xwink2
Jeremy Clarkson:

Barbarin

Marinada: kari, ljuta paprika, paradajz sok, kečap i domaća vegeta. Ženina receptura.
Meso: pileći batak-karabatak, krilca.
2 sata u frižideru.
Pečeno poklopljeno i pred kraj premazano medom.
Pire krompir običan, tj redovni.

Jeremy Clarkson:

scallop

Izvini, ali ćemo morati da budemo precizniji ako želimo da neko nešto i primeni od ovoga šta postujemo. "Pečeno poklopljeno" meni znači rerna. Koliko dugo? Koliko čega u marinadu? Zašto ne odmah i med (ja uvek odmah)? Šta znači i paradajz sok i kečap?

Barbarin

Ok :oops:

Pečeno u vatrostalnom sudu u rerni na 200 c, oko 2 sata, zavisi od rerne.(naša ima jači gornji grejač, pa oće često da zagori ono što je gore)

Marinada je jedna kašika karija, jedna kašika ljute paprike (ukoliko želite da bude ljuto, ljuto), a stavljamo Hajncov kečap zbog ukusa i pošto je gust sa paradajz sokom ga razvodnimo i dobijemo na količini. Bitno je da se sve prelije i da malo pliva meso u marinadi, u marinadi se i peče. 

Med ne odma, zato što lako izgori, a pred kraj ima vremena da se otopi i zalepi na kožicu.

Domaća vegeta, ako nekog interesuje mogu napisati ceo recept i proces pravljenja. Al može i kupovna.
Jeremy Clarkson:

M.M

Kod mene se krčka pinto pasulj.
Nijedan poraz nije konačan.

scallop

A ja sam malo prevario ćerku, pa smo zabasali u meksičku prodavnicu. Na slici su pečena plećka, crevca svinjska tanka i dva režnja od rebara ispržena kao čvarci. Paprike su jalapeno, tortilje još neraspakovane. Slikala je Jelena ponešto i u radnji, ali to kad mi pošalje.

Uploaded with ImageShack.us

Barbarin

100% Dark Chickens, e ovo bi voleo da probam.

Crni pilići
Jeremy Clarkson:

Father Jape

Pročitao sam 100% Charles Dickens. :ispovesti jednog angliste:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Po[to si pročitao ispojesti, da idemo dalje.

Danas ponavljam pravljenje beef jerky, a ovo su slike od juče.

Uređaj za sušenje ima četiri etaže i može da suši istovremeno 2 kg mesa na temperature od 68oC.

Ovako su izgledali gotovi. Samo da napomenem da je sve pojedeno do danas u podne.

M.M

Tek sada videh. Dobro izgleda beef jerky. Njam! Njam! xukliam
Nijedan poraz nije konačan.

Barbarin

Kolko je taj spravica za sušenje, i da li ima kod nas negde da se nabavi?
Jeremy Clarkson:

scallop

Ima slovenačka, ali nikakvog kapaciteta. Doneo bih ja ovu, nije skupa, ali je na njihovu jebenu struju. Mogao sam i da je napravim, ali ne sam, a nisam imao s kim. Tu je dovoljan ventilator od termoakumulacione peći i odgovarajući grejač koji može da zagreje do 70oC. Imam i konstrukcione crteže negde u PC, ali sad je vreme otišlo i mogu da se zezam samo sa gotovim uređajem.

Barbarin

Ok, možda da mi pošaljete šemu pa da probam da napravim, imam odgovarajuću osobu za to.
Jeremy Clarkson:

scallop

To ne može da bude ove godine. Ne znam u kom bekapu je.

Barbarin

Kad god, nisam ni mislio odmah sada. 
Jeremy Clarkson:

zakk

Quote from: Barbarin on 17-11-2012, 16:56:01
Ok, možda da mi pošaljete šemu pa da probam da napravim, imam odgovarajuću osobu za to.
Ma to je običan veliki fen, smisli nešto sam sa tim kolegom a nek ti scallop samo kaže šta to treba da ima da bi bilo funkcionalno: kapacitete, temperature, itd...

Barbarin

Jeremy Clarkson:

scallop

Mislim da ne moraš da prolaziš sva iskušenja kroz koja sam ja prošao. Svi postojeći pretvarači su za uređaje male snage, a nikako za grejna tela. Ja imam kod kuće jedan snage 200 W, a za sušač treba cca. 800 W. Moj uređaj je težak preko kilo, a za ove svrhe bi bio pet kila. Jednostavno, više se isplati sopstvena konstrukcija.

Barbarin

Ok. Za 1 kW košta oko 100 eu, ima toga da se kupi, i načina da se nabavi. Al verovatno je jefinije to sam iskonstuisati i napraviti.
Jeremy Clarkson:

scallop

Nego, pogledaj ti ovo:

Kotrljajuća pušnica za nešto više od 300$.

Jelena našla neki vojvođanski sajt sa receptima i dimi slaninu i file. Probao sam od prošle ture i dobro joj ide. Švaba koji joj prodaje sirovu slaninu (2,19$/funta) pokušava da iscima recept, ali ova moja ni da bekne.

Stipan

Ovo k'o neka steam punk mašinerija.