• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

scallop

Da ne bude zabune: belanca i gustin nikako nisu marinada.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

tomat

jebiga, priznajem da slabo vladam terminologijom, ali mislim da je jasno šta treba raditi.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Ne možete da zamislite kako dobro izgleda tava sa telećom glavom u škembetu.

Juče sam na Bajlonovoj pijaci objašnjavao jednoj starijoj ženi kako se to sprema, a onda, ušao u kasapnicu i kupio pola glave. Tako izgleda kad vas đavo kuša, ali meni je lako sa đavolom - popustim bez pobune. Slikao sam, ali me sad mrzi da postavim sliku. Možda malo kasnije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

ALEKSIJE D.

Е, ти си срећан човек. Ја телећу главу видим само у огледалу.
Целу, додуше.
А шкембе пред туширање. :(

Nightflier

Quote from: scallop on 29-03-2013, 13:49:12
Ne možete da zamislite kako dobro izgleda tava sa telećom glavom u škembetu.

Juče sam na Bajlonovoj pijaci objašnjavao jednoj starijoj ženi kako se to sprema, a onda, ušao u kasapnicu i kupio pola glave. Tako izgleda kad vas đavo kuša, ali meni je lako sa đavolom - popustim bez pobune. Slikao sam, ali me sad mrzi da postavim sliku. Možda malo kasnije.

Preklinjem te, daj mi neku pouzdanu adresu za kupovanje iznutrica! Ovde u Zemunu sve Bosanci, a oni to ne jedu, pa ni ne prodaju. Spao sam na poslednje pakovanje opora u zamrzivaču.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

scallop

Problem sa telećom glavom u škembetu je što to nije jelo za kuću, za porodicu. Uvek je mnogo, a većina ne jede "iznutrice" ili im je ljuto. Lakše je bilo dok smo bili hunters and gatherers. Kad ima, sve je dobro. Gledao sam danas nutricionistički TV dokumentarac. I, odmah, zlo za vegetarijance. Čovek je slabo evoluirao u poslednjih nekoliko miliona godina, što se tiče ishrane. Jeli smo meso i voće. Ko je hteo napred morao je da jede meso, lešine makar. Izgleda da su nam jedino brašno i šećer novotarije. Zbog količina. Mada mi je brašno kao novotarija sumnjivo. Posle korenja, u početku, najzanimljivije nam je bilo zrnevlje, a to je brašno. Morate biti oprezni. Uvek nas neko folira.

Nightflier

I iskulira ti mene za adresu :(
First 666

scallop

Zašto da te ne iskuliram? Iskuliraš i ti mene, pa ništa. Koju ja fajdu imam od tebe? A, ti od mene? Najpre, shvati da sam kupio - slučajno. Dakle, treba da budeš na pijacama, da ih obiđeš i - da imaš pare ako nešto naleti. Ne mogu ti ja naturati čitavu filozofiju pijace. Kad nađem dobru ribu, onda se osvrćem gde je blitva ili matovilac. Ako sve nađem, onda kupim i ribu. Ako naletim na dobru ovčetinu, onda tražim sladak kupu i celer. Za nešto drugo mi ne treba složena kupovina. Spanać je već kool, jedva čekam jagode. Na pijacu ideš da vidiš, a ne da kupiš. Kupuješ ako vidiš. Nešto što te privuče.

Nightflier

Pa dobro, kad je do fajde, onda ništa.
First 666

scallop

Sigurno. Ništa za ništa je dobra trgovina.

Biki

Milosh

Pita od ananasa

200 g putera
200 g šećera
200 g brašna
4 jaja

1 ananas
200 g šećera

250 g brašna
100 g putera
80 ml vode
1/2 jaja
malo soli

Od ovih prvih pobrojanih sastojaka napraviti testo (može i uz pomoć miksera), pa zatim ga sipati u odgovarajuću posudu prethodno premazanu puterom, i staviti da se peče 40 minuta u zagrejanoj rerni (175 stepeni). Ananas očistiti i iseckati na sitne kockice, dodati šećer i pustiti da to malo odstoji a zatim procediti. Od ovih treće pobrojanih sastojaka napraviti testo, zatim ga uviti u foliju i pustiti da odstoji u frižideru oko pola sata. Kad se osnova za pitu ispeče, pustiti da se malo ohladi pa dodati ananas, a onda rastanjiti ovo drugo testo i od toga napraviti trake za mrežu i okvir (verovatno će ostati testa viška, meni jeste). Onda pitu premazati žumancem, posuti s malo šećera i vratiti u rernu, koja je prethodno zagrejana na 200 stepeni, i peći petnaestak minuta dok pita ne porumeni. Prijatno vam bilo!
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Agota

zanimljivo.  :)
ja bih samo stavila mix ananas i maline  i puding od vanile da bude socnije.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Mme Chauchat

Juče muž tražio recept za šumsko pile a gugl mu kao prvi izbacio ovaj topik  :lol:  Posle sam pola sata slušala peane o tome kako Skalop svašta zna i u sve se razume, da bi sve kulminiralo iskrenim pitanjem: "A kakva mu je ta fantastika što je piše?"  :lol: :lol: :lol: :lol:  (treba znati da muž žanrovsku fantastiku organski ne podnosi, ni stranu ni domaću). Prosto sam prestravljena, šta ako počne i on da dolazi u LK???? xrofl xcheers

ALEKSIJE D.

Ko zna šta bi otkrio.
Ono, ako se razmenjuju recepeti u LK, mogao bih ja i svrnuti.

Milosh

Slatka pica (zapravo, preslatka): ananas, mango, jabuka, trešnje, pasta od badema (umesto kečapa) i narendana bela čokolada (umesto sira).
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

Father Jape

I to sve na debelom testu.   :shock:

Majka svih karbohidratnih bombi.

You are become Fat, the destroyer of figures.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

scallop

Moraću ponovo da počnem da postavljam osnove za dobro krkanje. Inače ćemo pasti na nivo nekih drugih topika na ovom forumu. Leba i pekmeza i nije baš neko krkanje.

Barbarin

Pizza deluje jako primamljivo  :lol:
Jeremy Clarkson:
"After an overnight flight back to London, I find myself wondering once again if babies should travel with the baggage"

Mme Chauchat

E da, ovo je jedno navodno renesansno svadbarsko jelo, mi ga pravimo svakog proleća (zbog fazona a ne zbog ukusa), ostaviću malo sliku da vidim hoće li ga neko prepoznati  :lol: :lol: :lol:

Mme Chauchat

Niko ništa? Dobro, ovo su pohovane latice magnolije (bilo aktuelno u aprilu, da se razumemo); u pohu već ima šećera, ali su još posute vanilin-šećerom u prahu. Latice nemaju neki poseban ukus, pa je dobro zacepiti dosta nečeg što ima.

scallop

Gotovo da sam napisao da su žablji bataci. :lol: 

Mme Chauchat

Brr, ko bi čistio žabe i odvajao batake?

scallop

Eh, koliko puta sam to radio. Radio sam i gnusnije stvari kad je krkanje u putanju.

ALEKSIJE D.

Jevtro, bez uvrede, ono što si napravila stvarno izgleda kao da će iz tanjira svaki čas da skoči i ujede posmatrača. Romantično zvuči pohovane latice, šećer i slično, ali... Izgled. Deluje kao neko renesansno  jelo iz Venecijanske tamnice nakon poplave.
Skalope, mrzi me da tražim, da nisi stavljao recept za šuškane buške? Jeo sam kod nekih prijatelja ali su ili suve, ili prpečene, samo jednom se potrefilo da valja, ali je to pravila rođena Piroćanka, i reče mi foru sa kuvanjem pa zapecanjem i ja zaboravio, a imam čitav venac na terasi. Presovanih.
Imam utisak da deo čitalaca neće znati o čemu pričam. ne moraš obajšnjavati nego ti odgovori gde ima,  pa da čitam...

scallop

ALEKSIJE D.

To je fora! Sad sam se setio:ređati u jednom redu.
Hvala.

Hiperhik

Pečene paprike, `ladne, i švapski sir.
Prija, na ovu vrućinu.

Coffin Annal

Wake up and smell the coffin.

pokojni Steva

Neko je ispao glup u društvu.
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

Mme Chauchat

Mogao bi Skalop da se opet malo aktivira. Mi smo na letovanju uredno fotografisali sve što smo jeli, namenski za ovaj topik, i naravno bili dovoljno gladni da zaboravimo na fotoaparat samo onda kad smo jeli školjke (doneli nam u šerpi, šta drugo da kažem), ali sad kad sam se vratila vidim da je topik zamro i prosto nemam volje da postujem.
Za podsticaj evo nečeg sasvim kućno-domaćeg, sladoleda od lavande:

pokojni Steva

Da nam onaj sladoled ne bi pao teško na stomak:

Sveža slanina s rebrima, pečena u rerni. Do kraja je popila litru i kusur Jelena, i dala dva frtalja tegle najfinije moče za prelivanje neukusnih oblika mesa, tipa tovnog pileta. Tiradirao sam ovde već o tom laganom, trosatnom procesu. Do kad sam vas se setio, od kile i po je ostalo ovoliko. Najfinije meso koje postoji, uhvatilo se nešto i od Carskog dela. To sam prvo smazao.

Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

zakk

To je ta lagana letnja ishrana  :!:
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Nightflier

First 666

Mme Chauchat

Ovo nije baš za topik a i moći ćemo da isprobamo tek sledeće godine, ali mi se tako dopalo da ću prekucati. Čitamo putopise Slobodana Markovića, Putovanja grešnog Elefterija, i evo šta je jeo u Sentandreji:

Na kraju počinje i ručak pod lipom: sarma od vinove loze i ovčije kiselo mleko. U sarmi ima ogrozla. Uzimamo jednu staru botaniku i tražimo suštinu ogrozle, koja sarmi daje malo nakiseo ukus. Pouzdano se zna, kako je patrijarh Arsenije Čarnojević, rado jeo sarmu od vinove loze, i, ogrozla je morala tu da bude. Ogrozla, ili ribes grosularia. Nemački: Stahelber. Mađarski: Egreš. Srpski: Merdža Triboba.

Ne znam šta mi je draže, da li upotreba zareza, ili ova samouverena transkripcija s nemačkog, ili merdža triboba :)

zakk

Zapeta i šakom i kapom...
Ali, ogrozd :)

Hiperhik

Triboba...   :D

Jeo sam sarmu od vinove loze u koju su, pred kraj kuvanja, ubačena pucad belog grožđa; lepo skroz.

Verujem da je sa merdžom još lepše.

Biki

Quote from: Jevtropijevićka on 20-07-2013, 19:37:26
Ovo nije baš za topik a i moći ćemo da isprobamo tek sledeće godine, ali mi se tako dopalo da ću prekucati. Čitamo putopise Slobodana Markovića, Putovanja grešnog Elefterija, i evo šta je jeo u Sentandreji:

Na kraju počinje i ručak pod lipom: sarma od vinove loze i ovčije kiselo mleko. U sarmi ima ogrozla. Uzimamo jednu staru botaniku i tražimo suštinu ogrozle, koja sarmi daje malo nakiseo ukus. Pouzdano se zna, kako je patrijarh Arsenije Čarnojević, rado jeo sarmu od vinove loze, i, ogrozla je morala tu da bude. Ogrozla, ili ribes grosularia. Nemački: Stahelber. Mađarski: Egreš. Srpski: Merdža Triboba.

Ne znam šta mi je draže, da li upotreba zareza, ili ova samouverena transkripcija s nemačkog, ili merdža triboba :)
Joooj drool

Mme Chauchat

Prvo da javim kako smo isprobali Hiperhikov predlog, valja  xcheers

Drugo da se požalim kako sam zaboravila da fotografišem pet flaša sa zejtinom koje su se sunčale na našoj terasi: redom ruzmarin, lavanda, lavanda, ruža, ruzmarin :)

Ali kao treće da prikažem kako izgledaju čokomafini pravljeni sa lavandinim uljem:

Evo recepta koji je naravno skinut pre koju godinu odnekud sa interneta, hvala nepoznatoj kuvarici:

Coko mafini
Sastojci za 18 osoba
U jednoj posudi izmešajte:
2/3 šolje kakao prah
2 šolje brašno
1/2 šolje naseckana čokolada za kuvanje
1/2 šolje šećer
1 kesica prašak za pecivo
1 kesica vanilin šećer
1/2 kašičice so
U drugoj posudi umutite:
2 velika jaja
1 1/3 šolje mleko
1/3 šolje ulje
Za posipanje:
1/2 šolje čokolada za kuvanje
Priprema
Šolja za meru je zapremine 3dl.

Zagrejte rernu na 200c
U izmešane suve sastojke dodajte umućene tečne i sve fino izmešajte.
Naspite smesu ravnomerno u podmazane kalupe i pospite po površini preostalu čokoladu.
Pecite oko 20min. (probodite mafin čačkalicom kroz sredinu i ako ostane čista, kolačić je pečen.) :)
Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi pre nego što izvadite mafine iz kalupa.

Sve sam poštovala, samo sam umesto običnog ulja roknula ovo sa lavandom i ahhh :lol:

scallop

S oproštenjem, slabo su ti se digli.

Mme Chauchat

:roll: Pa da, što bi se reklo nešto pozitivno?

Samo za vas, evo ture u koju sam stavila vijagru:

scallop

saturnica

Jevtro, jako zanimljiv taj stolnjak na kojem leze kolacici. Jel to nesto s africkim motivima? Ili mozda aboridinskim?

Mme Chauchat

Aboridžinskim :) Dobili smo ga uz objašnjenje šta koja šara predstavlja (uglavnom su slike jestivih larvi i buba, ali ima i tradicionalnih simbola).

saturnica

Čuj, scallopu daj te uzdignute kolačiće, a meni prodaj stolnjak.
Možemo se počet cjenkati. Nadaleko sam poznata po tom umijeću...:)

Milosh

Kolač sa pistaćima i medom, pravio ovih dana...

5 jaja
225 g šećera
150 g brašna
1 prašak za pecivo
200 g griza
225 g jogurta
200 ml maslinovog ulja
75 g mlevenih badema
kora 1 limuna i 1 pomorandže

sve ovo pomešati u jednu masu i staviti u podmašćeni pleh, da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 jedno pola sata.

150 g pistaća (seckanih, isitnjenih)
200 g meda (može i manje ko neće da mu bude preslatko)
sok od 1 limuna i 1 pomorandže

ovi gore sastojci idu za preliv, pistaći se malko proprže i pomešaju sa zagrejanim medom i sokom, i time se onda prelije ohlađeni kolač koji se pre toga dobrano izbocka (kako bi upio sok).

Dekac

Ovo sam probao, ooooodlično je.
Milosh nastavlja sa pravljenjem kolača bez čokolade, krema i svih stvari koje normalni ljudi stavljaju u kolač.

scallop

Zapustio sam ovaj topik. Uskoro će se pretvoriti u vegetarijanski. Hajde malo o letovanjima i ribama.

Na letovanjima obično menjamo kuhinju. Oni koji su u prilici da i na njima pripreme svoje jelo u prednosti su. Na primer, prijateljica koja nas je vozila do Kato Gatzee izrazila je želju da sve vreme jedemo samo ribu i ostale morske plodove. Mislim da sam joj priuštio dovoljno da ne poželi ribu do sledećeg leta. Ovoga puta to su bile velike savridije (struni, šaruni) porcijaši i - salpe. Iako nisu mnogo cenjene, salpe su moji favoriti i uvek bude uspomene na par godina kada sam leto provodio zapošljavajući se u ribarskoj zadruzi na Silbi. Onaj ribarski "dio" od dve kile za mene su uvek bile salpe, ako bih ih sam pripremao, a zubaci ili orade, ako bih ih prodao, pa na biftek u restoran.

Bilo koju ribu pripremiti na roštilju, skari ili gradelama je jednostavno, ako je ne prepečete ili vam ne ostane "živa" :lol: . Probate viljuškom, pa ako vam se riba opire na pritisak viljuške, biće da je dobro. Riba se uvek malo više soli iznutra i spolja nego što bi vaša domaćica želela (spadne to). Da bi sve bilo potaman u posebnoj šolji naseckajte peršuna i belog luka i nalijte običnog ulja. Peruškom fajtajte ribu dok se peče, umačući perušku u šolju, tako da se ne ponese naseckana mešavina. Kad je riba gotova, u šolju dodajte maslinovo ulje i nacedite jedan limun. Time ukrasite ribu i poklopite je da se sokovi malo upiju. Ako ne možete da se uzdržite, iznesite odmah na sto. Rezervni limun mora da bude prisutan. Prilog barena blitva i krompir. Vino, obavezno belo, što kvalitetnije to bolje.

Sve zajedno treba da izgleda ovako (tri salpe i tri savridije za tri osobe):

Uploaded with ImageShack.us

scallop

Jesmo li propustili poslednji letnji đuveč za ovu godinu? Sa paprikama punjenim belim sirom? Ima negde na topiku kako mi to pravimo, pa samo fotografija od pre par dana,

Uploaded with ImageShack.us