• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta smo dobro krkali ovih dana?

Started by scallop, 22-09-2008, 18:02:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Džek

Tako je Petronije. Dođe u vakum pakovanju od kilo i kusur i super je kada se baci na tiganj.
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Petronije

Moja dođe iz pušnice iza kuće, ali isto izgleda kad se baci na tiganj, samo kratko, da zamiriše. Obavezno dodam i jaja na oko.
Arm the Homeless

Džek

Mislim da nije isto, sem možda po izgledu; ova šunka beše puna vlage i drugačijeg je ukusa. Presovana ili kako već je u pitanju. Ni primirisati pravoj domaćoj. 
Moj imaginarni drug mi govori da sa tvojom glavom nešto nije u redu.

Petronije

Pa to, isto izgleda, šunka je šunka. Ni ja je ne pržim suvu naravno, nego kad je tek prodimnjena, dođe onako crvena, ne može ni da se jede tako živa, ali malo tiganja joj čudo napravi.
Arm the Homeless

scallop

Da priznam, crko' za dobrim kiflicama. Nekako smo deficitni sa testima. Ponovili smo čas kod Gastronomada, čovek definitivno demonstrira savršenstvo umeća, pa ćemo ovih dana na popravni.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Petronije

Kad budem prolazio sledeći put, ću ti ponesem malo.
Arm the Homeless

scallop

Quote from: Petronije on 12-02-2018, 14:09:27
Kad budem prolazio sledeći put, ću ti ponesem malo.

Ponesi i UNAZAD, tebi jedinom nisam napisao posvetu.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ana

Ako se važe i kupovne (kiflice) meni su 'kao bakine' u brzoj hrani "Užina"; u Kosovskoj. A mnogo žene hvale i ove:

http://www.domacekiflice.rs/

Petronije

Taj domaćekiflice je moj Pančevac, bio i na tv. Napravio odličan posao, ali mora ranije da se naruči jer stižu vruće i sveže, prave se dan za dan, nema zamrzavanja i slično (bar on tako tvrdi).

Sent from my Le X626 using Tapatalk
Arm the Homeless

Ana

Ja sam jela na par slavlja, meni su odlične, ali računam da su scalopovi kriterijumi viši, pa obazrivo preporučujem. Ima ovde i prodajna mesta, verujem da može da se kupi po par komada, više vrsta za probu.

scallop

Nisu moji kriterijumi viši nego uvek nađem izazov. Ako treba da otaljavamo ni ne pravimo. Evo, Gastronomad pravi sjajne, divio sam se Petronijevom bračnom dobitku, ni svastika nam nije za potcenjivanje. Negde postoji put do kiflica i mo ćemo ga naći. :lol:

дејан

домаћекифлице су опстале иако им је преко пута трпковић, то сасвим довољно говори о њиховом квалитету
...barcode never lies
FLA

scallop

Neko će me i zbog ovog mrzeti, ali u našoj kući se sve češće pominje - kis'o kupus sa svinjarijama. Nisam ja kriv, majke mi. Ona je kriva. Jutros ponovo zapodela priču da ga godinama nismo pravili, pa se uželela. Zaboravila da sam ranije znao da odem na Kalenićevu, Palilulsku i Bajlonijevu pijacu, pa ako ne nađem sve što mi treba i do Đeramske i Cvetkove. A kupuščina sa svinjarijama ne podrazumeva samo svinjsko meso i kiseo kupus, nego i neka druga mesa i dodaci. Recimo, kao najmasnije par sirovih svinjskih repova, juneća rebra, suvu kolenicu, pa i teleću šurenu nogu. Jer kiseo kupus sa svinjarijama mora da ima i masno i krto meso, da bude pomalo lepljiv, a kiseo i sladak jer je obavezno nekoliko suvih šljiva. Načuo sam da Crnogorci tako nešto zovu pirijan, ali ja ne verujem u tu priču.

Ako sad nekom curi voda na usta nek ubriše papirnatom maramicom.

Ana

Quote from: scallop on 13-02-2018, 12:11:32
Ako sad nekom curi voda na usta nek ubriše papirnatom maramicom.

Ubrisala

scallop

Ono juče je bilo za Mardi Gras. Masni Utorak je predposni običaj iz Luizijane koji se užurbano širi kroz SAD. Od danas do Uskrsa koji će da padne na Prvi April dobri vernici se odriču jedne namirnice, oni najbolji čokolade. Kao osrednji, odreći ću se tofua i glutena.

Petronije

Bilo i punjenih pljeski ali to sam već kačio 100 puta

Arm the Homeless

lilit

pa znači - mrzim te!  nas-rofl

da, ima veze s tim što sam mrtva gladna trenutno. :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

scallop

Šampinjoni, slaninica i nešto mesa? To je to.

Dybuk

Ražnjići su prava stvar. Mh-m!

Nego, jel se meni čini ili se sad ređe prave oni klasični, svinjski, bez dodataka?

Kimura

Al' ih uslika, Petronije, kao za reklamu.
Mogu se razumeti ovakve reakcije:

Quote from: lilit on 15-02-2018, 15:47:35
pa znači - mrzim te!  nas-rofl

Petronije

Kupio sam telefon sa dobrom kamerom, još da mi stigne roštilj za terasu, tek ćete da me mrzite. [emoji48]

Arm the Homeless

Ana

Da sam na tvom mestu, ne bih se toliko plašila mržnje, nego otkrivanja adrese pa 'bili smo u prolazu, svratismo'.

Petronije

To nek' se Skalop plaši, svi znamo gde živi a najbolju klopu sprema. :mrgreen:

Arm the Homeless

scallop

Za sutra smo već prepadnuti.

scallop

Dojadilo mi je da seckam šargarepu na kružiće. Večeras će da bude completely different.

tomat

Onaj veliki pleh podelio otprilike na trećine, pa levu i desnu trećinu na polovine i poređao papriku, brokoli, crveni luk i šargarepu. Začinio maslinovim uljem, solju, biberom, origanom, bosiljkom, majčinom dušicom. Dva filea stavio na Pek papir, istim začinima začinio, prestavio Pek papir i zatvorio (dobio kao kesicu), stavio u srednju trećinu pleha, u rernu oko 25 minuta na 200, izjeo. Piletina super sočna, više kao kuvana, moglo bi poslednjih 5 minuta da se otvori kesica od pek papira da se malo zapeče, al dobro i ovako.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

scallop

Samo jedno pitanje. Aman, zašto maslinovo ulje?

tomat

Slično kao i prethodno, pleh na trećine, levo i desno brokoli i prokelj, u sredinu piletina, od začina so i biber. Pomešao oko 200ml soja sosa, 3 kašike meda, kašičicu belog luka u prahu i kašiku gustina razmućenog u malo ladne vode, pa stavio da provri da se zgusne. Prelio time ovo u plehu, pa u rernu 25min na 200.

Koristiti manje slani soja sos, ako se koristi regularni onda ne treba soliti pre pečenja.

Ja prokelj ne volim, ovaj u slast pojeo.
Arguing on the internet is like running in the Special Olympics: even if you win, you're still retarded.

tomat

Quote from: scallop on 16-02-2018, 13:55:27
Samo jedno pitanje. Aman, zašto maslinovo ulje?

Lepši mi ukus, a i miris.

edit: probao sam ranije neki sličan fazon sa suncokretovim uljem, pa drugi put sa maslinovim, drugi put mi se više dopalo.

scallop

Maslinovo ulje je najnestabilnije ulje i treba ga koristiti maltene kao začin. Stavi ga u frižider i videćeš da se zgruša u mast. Red je i da naučite nešto.

Dybuk

Sviđa mi se ovaj recept sa soja sosom.

scallope, ako tomat voli aromatičnija ulja, dajte neki predlog šta da koristi umesto maslinovog. Valja li ono od koštica grožđa, ili kako već?

istini za volju, ja i koristim maslinovo kao začin - ne koristim za prženje, ali ovo se praktično peče (kuva) u sopstvenom sosu, pa mi deluje okej.
Na sličan način sam spremala škarpinu.

scallop

Da budemo načisto. Ulja ne rešavaju kulinarske probleme. Ne rešava ih ih nagomilavanje začina. Kad neko strpa origano i majkinu dušicu napravio je lapsus. Razlika je marginalna. Kad želite dobar recept on mora da bude neponovljiv. Bilo šta drugačije će se ispostaviti da nije isto. Najavio sam da ću večeras imati prilog od šargarepe na potpuno drugačiji način. Drugačije je suština recepta.

Ana

Onako, teorijski, sa neta, ekstradevičanko maslinovo ulje ne bi trebalo da se koristi za prženje. Maslinovo ulje od komine, i ne-devičansko podnosi temperature do 190 C, te kažu da može da se koristi za termičku obradu.

A drugačiju šargarepu jedva čekam da vidim.

scallop

Ako maslinovo ulje iz komine košta preko pet stotki, a obično ispod dvesta što biste ga koristili?

Ovo su samo variva za večeras. Šargarepa, karfiol i brokoli.

Ana

Quote from: scallop on 16-02-2018, 18:46:31
Ako maslinovo ulje iz komine košta preko pet stotki, a obično ispod dvesta što biste ga koristili?

Zbog kombinacije željenog ukusa i tačke dimljenja? Šta znam, litar ulja je jeftiniji od kila mesa, a traje neuporeeeeeedivo duže, ja sve lako relativizujem  xrofl

scallop

Ne mogu ništa protiv uverenja.

Ana

Pa ni ne treba, svi imaju prava na malo svojih zabluda ;)

Ja sam u akciji serijskog pravljenja ručkova, za expres domaćice. Okačiću sve što se dobije za dva sata i kilograma karabataka bez kostiju, sa zajedničkim koracima za optimizaciju vremena.

scallop

Na kraju, evo kako su izgledale pohovane teleće noge. Prilog je bio tartar sos, kiseli krastavčići, kapari, majonez, pavlaka i peršun za ukras.

Petronije

Bravo. Ovo mi je prioritet da probam da spremim, samo da natrčim na te nogice. Jel ima toga po mesarama ili moram da se šlihtam mesaru da mi ostavlja sa strane.

Arm the Homeless

scallop

Moraš da se šlihtaš. Više vole da deru nego da šure. Kad udeveraš javi i ja ću da ti ispredem priču.

Petronije

Od toga onda nema ništa, jer nisam baš redovan po mesarama, uzimam samo kad potrošim svoje zalihe. Da nema toga u maxiju možda? Tu imam jednu zemljakinju spremnu na saradnju...
Arm the Homeless

scallop

Ide samo na Cile-Mile. Neko mora da ima i klanicu jer po maxijima dobijaju šta ih sleduje. Ima toga po Pančevu i okolini. Ako ja nađem u Beogradu tebi bi trebalo da bude lakše.

Petronije

Potrudiću se. Svidelo mi se još kad si ih kuvao i pripremao, ovo je vrh.
Arm the Homeless

Ana

Majstorstvo van moje lige, po više osnova. Dakle,

Petronije

Još da me nauči kako da mi hrana koju pohujem izgleda tako lepo. Ja bukvalno napravim svinjac, i u tiganju, i od mesa, i okolo. Skoro sam pohovao oslića, bilo ukusno, ali nedaj bože na šta je ličilo.
Arm the Homeless

Ana

Dakle, kilo karabataka bez kostiju, zajedničke faze: seckanje i prženje mesa s lukom - testenina i đuveč, supa - par kutlača u đuveč, za danas legirana pavlaka+žumance, polovina za sutra paradajz sok.

Dva lica supe:

Gulaš od piletine (sa slatkom pavlakom i zdenka sirom)

Đuveč (zamrtnuto povrće i grilovano zamrznuto povrće, otkriće sezone)

scallop

Bezveze. Napisao sam da je privlačan na miris i ukus pileći gulaš sa pavlakom. Smrznutih mešavina uvek ima u našoj kući. Ali, evo ponovo. :lol:

scallop

Quote from: Petronije on 17-02-2018, 01:18:14
Još da me nauči kako da mi hrana koju pohujem izgleda tako lepo. Ja bukvalno napravim svinjac, i u tiganju, i od mesa, i okolo. Skoro sam pohovao oslića, bilo ukusno, ali nedaj bože na šta je ličilo.

Neće ti se mnogo dopasti. Brašno, smešano jaje (probaj da naseckaš i malo peršuna) i prezle. Svaki sud na svom papirnatom ubrusu. Kad se ispanira zgodno je da se odmori koji sat u frižideru. U tiganj malo više ulja, masti, štagod. Pre stavljanja u zagrejano ulje obavezno otresti višak prezli. Kraj tiganja se džonja i ne završavaju drugi poslovi. Ako slučajno počnu da ogorevaju otpale prezle, ugasiti sve i ocediti ih iz ulja.  :lol:

Ana

xremyb

Ja ću scallopovom savetu za pohovanje da dodam trikove za manji svinjac - brašno i prezle na dvostrukim parčićima alufolije, a jaja u dubokom tanjiru obloženom samolepljivom folijom. Treba imati strpljenja da se jaje ocedi (to ubrzava dodavanje mrvice mleka u ista), i ja posle prezli malo pritisnem dlanom, da se utisnu. I, dugačka hvataljka umesto viljuške je spas.

Petronije

Sve sam vas razumeo osim ovih alufolija, ali to mi i ovako deluje prekomplikovano. Nešto ću napraviti, a da li će biti za fotkanje, videćemo.

Arm the Homeless