• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Roditi se ili umreti u krugu dvojke

Started by scallop, 07-12-2008, 16:12:34

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

scallop

Šta da radimo sa lektorima?

Ima li neki zakon koji bi istragu lektora proglasio olakšavajućom okolnošću?

Ja sam sa lektorom za knjigu "Začini u kulinarstvu" (nije književnost) imao problem, jer mi je sve vreme pokušavala da objasni kako je to trebalo da napišem (ona je usput bila i biolog). Na kraju sam joj rekao da napiše svoju knjigu, a da moju ostavi na miru. Bilo je burno, ali je "digla ruke". Drugo izdanje, u SGS nije pipano.
Problem sa lektorima je što ne uvažavaju autorski izbor. Uvek misle da su pametniji od pisca, a nikad ništa ne napišu. To mene čeka sa romanom "Rašani". Hoće li to biti isti lektor? Ti si mali beba kad ja popizdim.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: "scallop"To mene čeka sa romanom "Rašani". Hoće li to biti isti lektor? Ti si mali beba kad ja popizdim.

ne znam, ali nadaj se da neće.
to je jedno od najnepismenijih, u svoj posao najneupućenijih i uopšte najneobaveštenijih stvorenja s kojima sam ikada imao nesreću da (indirektno) budem povezan.
to je, npr, osoba koja je ime 'Džon Di' (John Dee) ladno prepravila u Džon D. po principu: ma šta zna lavkraft, šta zna pa ovaj ognjanović, saću ja da ovo doteram da se sve puši! kao kod džona d-a!
:x
https://ljudska_splacina.com/

Nightflier

Ne zeleci da govorim o lektorki Nekronomikona, posto sa njom nisam saradjivao, moram reci da jako mnogo mladjih lektora kuburi kako sa ogranicenim fondom reci, tako i sa opstom kulturom. Svojevremeno sam morao da objasnjavam sta znaci kozuh, smandrljati se, gunj i sl.
Sebarsko je da budu gladni.
First 666

David

Quote from: "nightflier"Svojevremeno sam morao da objasnjavam sta znaci kozuh, smandrljati se, gunj i sl.

"Krug Dvojke"-sindrom?
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Nightflier

Zaista ne znam odakle su rodom i poreklom - a nije ni bitno. Sve navedene reci pominju se u pripovetkama kroz osnovnu i srednju skolu, ako vec ne na fakultetu.
First 666

Goran Skrobonja

Quote from: "Ghoul"dostatne pore su one koje su DOVOLJNE za dati kontext (grob), za crve koji tu gmižu;
pristupačne su one do kojih se može doći, kojima se može PRIĆI (a ne kroz njih proći).

dakle, 'pristupačne' nema blage veze sa smislom koji je mojim prevodom tačno iz originala prenesen, a onda lektorskom intervencijom zatupljen.
:cry:

Eh, kad se samo setim onog Hogarovog zajmoprimca (Zakon o obligacionim odnosima et al.) koji je u lekturi preinačen u zajmoprimaoca... Osnovno je da se autor/prevodilac prvo PITA...
Tako mu je to. (K. Vonnegut)

Nightflier

Kad smo vec kod Hogara, cini mi se da je tu bilo i pisanih ugovora, zar ne? Slatko sam se smejao zamisljajuci kako se objanjavas sa lektorkom...
First 666

Ghoul

Quote from: "Goran Skrobonja"Osnovno je da se autor/prevodilac prvo PITA...

cela istina!
ali taj običaj se ne praktikuje kod bobana, bar koliko sam ja do sada (na SEXu i na NEKROu) mogo da vidim!

nego, da pokrenemo poseban topik o nepismenim lektorima, da ne trujemo ovaj divni topik ovde?
evo, ovde:
http://znaksagite.com/diskusije/viewtopic.php?p=167027#167027

scallop

Quote from: "David"
Quote from: "nightflier"Svojevremeno sam morao da objasnjavam sta znaci kozuh, smandrljati se, gunj i sl.

"Krug Dvojke"-sindrom?

Ja sam rođen u samom središtu "Kruga Dvojke". Hoćeš li mi objasniti šta to znači i koji simptomi određuju taj sindrom. Voleo bi da znam da li treba da se zabrinem.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

Malo je glupo da ljudi koji u životu nisu kročili u krug dvojke pričaju o tome u posprdnom smislu.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Alex

Skoro je bilo pitanje na kvizu - šta je arpadžik? - i takmičar iz Beograda je morao da traži pomoć (za one iz BG - vrsta luka za sadnju).

Inače ja ne znam šta je to krug dvojke. Da je krug šestice ili osmice bilo bi jasno.
Avatar je bezlichna, bezukusna kasha, potpuno prazna, prosechna i neupechatljiva...USM je zhivopisan, zabavan i originalan izdanak americhke pop kulture

Tex Murphy

Šta je krug dvojke?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Ghoul

Quote from: "Harvester"Šta je krug dvojke?

'krug' koji crtaju tramvajske tračnice linije br. 2, a koji snobove izutra (uži centar Bg) odvaja od malo manjih snobova izvan kruga.  8)

Usul

God created Arrakis to train the faithful.

Hobit

Quote from: "scallop"

"Krug Dvojke"-sindrom?

Ja sam rođen u samom središtu "Kruga Dvojke". Hoćeš li mi objasniti šta to znači i koji simptomi određuju taj sindrom. Voleo bi da znam da li treba da se zabrinem.

Ghoul Poslao: 08.12.08, 00:22    Naslov: Re: Hm...

'krug' koji crtaju tramvajske tračnice linije br. 2, a koji snobove izutra (uži centar Bg) odvaja od malo manjih snobova izvan kruga.  

@scallop
Vidi, nije uputno pominjati krug dvojke. Malo nas je ostalo u Beogradu, a da smo rodjeni u krugu dvojke. Rodjeni u tom krugu su odavno u Melburnu, Torontu... Sada krugom dvojke vladaju dodjosi iz Nisku Banju, iz Berana, Leposavica i Doboja
Sve će na kraju biti dobro, a ako nije dobro, znači da još nije kraj!

raindelay

@ hobit
E, ajde se lepo zavuci u rupu iz koje si izasao.
Pozdrav iz Kicevske.
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

scallop

Quote from: "Ghoul"
Quote from: "Harvester"Šta je krug dvojke?

'krug' koji crtaju tramvajske tračnice linije br. 2, a koji snobove izutra (uži centar Bg) odvaja od malo manjih snobova izvan kruga.  8)

Onda sam ja najveći snob kojeg imate na sajtu. Rođen sam na mestu gde je danas "Beograđanka". Problem je u stratifikaciji pojave: "krug dvojke" je geografski pojam, a "snob" je demografska karakteristika. To se međusobno preklapa k'o tvoja stratifikacija horora i SF, može da bidne, ali ne mora da znači. Većim snobovima od mene može da bude dostatna i Niška Banja.

A, za Alex-a: arpadžik nije seme crnog luka. I neću da ti kažem šta je, dok ne postaneš snob koliko i ja. Otkud da sirota žena zna kad je mama nije vaspitala i vodila na pijacu. Možda si primetio da je mama znala. Zna ona šta je "bik" i kako izgleda i kako izgleda ono što su na TV pokušali da nazovu - seme.

Možda bi bilo efektnije da saznamo šta je "snob" i čime se on odvaja od drugih. Meni se čini da na ovom forumu ima više snobova nego Beograđana (posebno iz kruga dvojke), ako moje definicije još važe. Jedna od boljih je parafraza Sartra: Snobovi, to su drugi.

Da vadimo i ovu temu negde drugde? Spojlujemo neverovatne mogućnosti negativnog blurba. Taj Bobanov pristup može da bude revolucija u blurb marketingu: umesto da navedemo izmišljeni pozitivni komentar i mišljenje poznate osobe koja knjigu nije pročitala, ali ima stav, pustimo urednika da kaže sve gnusno što je mislio o knjizi, sve dileme koje su ga ometale da knjiga iziđe na vreme, sva mišljenja poznanika koji su ga odvraćali od tog debakla... Ah, kako mi u ovom trenutku nedostaje R.R. Radunović!

Hobit

Quote from: "raindelay"@ hobit
Pozdrav iz Kicevske.

Bijelopoljac?

scallop

Pozdrav iz Kicevske.

Šta 'oćeš? Ti nisi iz "kruga dvojke".

raindelay

Pozdrav iz Kicevske.

Šta 'oćeš? Ti nisi iz "kruga dvojke".

Pa i to sto kazes. Mi po krajinama ne kazemo "uputno".  :idea:
I WAS ANTI-OBAMA BEFORE IT WAS COOL

Ghoul

Quote from: "Hobit"Vidi, nije uputno pominjati krug dvojke. Malo nas je ostalo u Beogradu, a da smo rodjeni u krugu dvojke. Rodjeni u tom krugu su odavno u Melburnu, Torontu... Sada krugom dvojke vladaju dodjosi iz Nisku Banju, iz Berana, Leposavica i Doboja

heh, evo ga, javio se i ovaj TROL, samo da bi ilustrovao moju tezu o šljamu koji se hvasta svojim krug-dvojke podrijetlom! :roll:  8)

Hobit

Quote from: "Hobit"Vidi, nije uputno pominjati krug dvojke. Malo nas je ostalo u Beogradu, a da smo rodjeni u krugu dvojke. Rodjeni u tom krugu su odavno u Melburnu, Torontu... Sada krugom dvojke vladaju dodjosi iz Nisku Banju, iz Berana, Leposavica i Doboja

heh, evo ga, javio se i ovaj TROL, samo da bi ilustrovao moju tezu o šljamu koji se hvasta svojim krug-dvojke podrijetlom! :roll:  8)

Jebiga, šta ćeš! Plači.

David

"Krug Dvojke"-sindrom?

Ovo gore moje je bilo postavljeno u formi pitanja, dakle ja samo pitam, nista ne zakljucujem. A sta bi to to skupno simptomski trebalo da predstavlja predstavlja "krug 2." za "vanjski svijet" (bilo to i kao predrasuda, jer poznajem nekolicinu ljudi iz tog "kruga" koji nikako ne bi mogli da upadnu u tu kategoriju snobovshitine), objasnio je vec Ghoul onim svojim embrouzbirzovskim objasnjenjem.
U mene u Bosni u dajdzinice u malog u bubregu kamen.

Ghoul

Quote from: "David"A sta bi to to skupno simptomski trebalo da predstavlja predstavlja "krug 2." za "vanjski svijet" (bilo to i kao predrasuda, jer poznajem nekolicinu ljudi iz tog "kruga" koji nikako ne bi mogli da upadnu u tu kategoriju snobovshitine), objasnio je vec Ghoul onim svojim embrouzbirzovskim objasnjenjem.

pa naravno da ne upadaju svi stanovnici tog reona u jedan te isti kalup: npr, ovaj TROL je školski primer kvaliteta kruga dvojke, a skalop je netipični (mutantni) primerak.
inače, od aktivnih sagitaša koje poznajem, u krugu dvojke ili njegovoj neposrednoj blizini su: cripple, žika (kao podstanar, dakle dođoš sa sela, znači- jedan od ovih koje bi hobit da vrati nazad da mu ne remeti rasnu čistotu), plissken, donedavno otaku, jor, a ako se ne varam i sam lowry je tu negde. znači, nisam mislio da njih nazovem snobovima (mada, neki od njih zaista POSEDUJU određene snobovske crte!).

Boban

Rađanje u krugu dvojke podrazumeva bolnicu u narodnog fronta u kojoj se decenijama već porađaju sve ciganke koje to ne obave usput ili iza plota.

Krug dvojke je odavno postao deplasiran; sada su stanovi oko Arene 30% skuplji i traženiji. Samim tim, vremenom, očekujemo neku novu elitu.

Živeti u centru Novog Beograda je glavna stvar jer se za godinu 2015 planira 3 miliona stanovnika u Beogradu, ulazak u EU i promovisanje Novog Beograda kao srpskog epicentra. Trenutno je Novi Beograd drastično najbogatija opština u regionu; prosek plata (pazite PROSEK) je 52000 dinara, pa vi gde god da ste saberite i uporedite sa time. Statistika dalje kaže da se 80% love vrti u Beogradu, a polovina od toga na Novom Beogradu... dakle, to je to, Beograd XXI veka je već tu samo mnogi to još nisu u stanju ili ne žele da vide.

Hobit

Quote from: "David"A sta bi to to skupno simptomski trebalo da predstavlja predstavlja "krug 2." za "vanjski svijet" (bilo to i kao predrasuda, jer poznajem nekolicinu ljudi iz tog "kruga" koji nikako ne bi mogli da upadnu u tu kategoriju snobovshitine), objasnio je vec Ghoul onim svojim embrouzbirzovskim objasnjenjem.

pa naravno da ne upadaju svi stanovnici tog reona u jedan te isti kalup: npr, ovaj TROL je školski primer kvaliteta kruga dvojke, a skalop je netipični (mutantni) primerak.
inače, od aktivnih sagitaša koje poznajem, u krugu dvojke ili njegovoj neposrednoj blizini su: cripple, žika (kao podstanar, dakle dođoš sa sela, znači- jedan od ovih koje bi hobit da vrati nazad da mu ne remeti rasnu čistotu), plissken, donedavno otaku, jor, a ako se ne varam i sam lowry je tu negde. znači, nisam mislio da njih nazovem snobovima (mada, neki od njih zaista POSEDUJU određene snobovske crte!).

Ghoule, idi bidi čovek otkude Nišku Banju

Hobit

Quote from: "Boban"Rađanje u krugu dvojke podrazumeva bolnicu u narodnog fronta u kojoj se decenijama već porađaju sve ciganke koje to ne obave usput ili iza plota.

Krug dvojke je odavno postao deplasiran; sada su stanovi oko Arene 30% skuplji i traženiji. Samim tim, vremenom, očekujemo neku novu elitu.

Živeti u centru Novog Beograda je glavna stvar jer se za godinu 2015 planira 3 miliona stanovnika u Beogradu, ulazak u EU i promovisanje Novog Beograda kao srpskog epicentra. Trenutno je Novi Beograd drastično najbogatija opština u regionu; prosek plata (pazite PROSEK) je 52000 dinara, pa vi gde god da ste saberite i uporedite sa time. Statistika dalje kaže da se 80% love vrti u Beogradu, a polovina od toga na Novom Beogradu... dakle, to je to, Beograd XXI veka je već tu samo mnogi to još nisu u stanju ili ne žele da vide.

Tu priču prodaj Ghoulu i ostalima iz provincije. I ja igrom slučaja živim u tom elitnom delu, pa znam koliko je to sranje

Boban

Tebi je sve sranje, mozak ti je tako baždaren... odavno je dokazano da je sreća urođeni pojam i da nema mnogo veze sa onim gde i kako živiš.

дејан

Quote from: "Boban"Samim tim, vremenom, očekujemo neku novu elitu.

reche chovek koji je napisao 'naselje sunca'
...barcode never lies
FLA

Boban

pa šta... ja odavno i jasno razdvajam SF od futurologije. Sem toga, napisao sam i "Otisak zveri u pepelu" koji postavlja Beograd daleke budućnostiu sred beskrajne močvare povampirenog Panonskog mora, ili "Taar nepobedivi" gde je cela Srbija pustinja a Beograd jedina oaza. Nemam nameru da ceo život pišem jednu viziju istog prostora... Pred nama su mnogi mogući putevi; neke želimo da se ostvare, neke baš i ne, a nekih se pribojavamo.

дејан

sklon sam da verujem ranijem predviđanju
...barcode never lies
FLA

Hobit

Quote from: "Boban"Tebi je sve sranje, mozak ti je tako baždaren... odavno je dokazano da je sreća urođeni pojam i da nema mnogo veze sa onim gde i kako živiš.

Ima veze. Pogotovo kada ti košava napiči novobeogradski pesak u oči. Toga nema u krugu dvojke, ali, ne znaš ti to. Ti nikada nisi tamo živeo

Boban

o samo da znaš koliko miliona mesta na svetu ima u kojima nikada nisam živeo a gde bih radije bio nego u krugu dvojke.

mac

Da, ali oni oko kruga znaju za jedno mesto više :)

scallop

Možda sam ja mutant, ali nisam dobio nijedan odgovor vredan pažnje.

Davide, 'ajde mi objasni šta je embrouzbirsovski odgovor Ghoula? I gde se nalazi, da ga potražim. Toliko nesuvislog, provincijalnog lupetanja odavno nisam našao na istom mestu:

ne znate šta grad čini gradom;
ne znate šta je snob (a dovoljno je da uzmete ogledalo u ruke);
ne znate da ni hiljadu godina ne mogu od Novog Beograda da naprave Beograd, kao što ni Nju Jork nije Menhetn, već samo Grinič Vilidž.

Svi su "dođoši", jer takva je sudbina Balkana. U prvoj, drugoj, trećoj generaciji, svejedno. Otac mi je iz Strumice, a majka iz Gospića. Moja deca su Beograđani, a unuci (za sada) Amerikanci. To gde sam se rodio nema nikakve veze sa onim šta sam.

Samo debili ne mogu da shvate da su "snobovi" nešto drugo i da nemaju veze sa geografijom. To je oportunistički karakter koji "trend" posmatra kao imperativ sopstvenog ponašanja i ja toga vidim više kod nekih koji nisu iz "kruga dvojke". Demografska struktura tog "kruga" počela je intenzivno da se menja još 60-tih godina prošlog veka. U istom periodu Pariz je postao mavarska prestonica, a London hindu centar. Kinezi su, maltene, ispujdali Italijane iz Male Italije u Nju Jorku.

Sa trućanjem iz Niške Banje ili Davidovog egzila mogu da se obačunam bez upotrebe mojih nadnaravnih mutantskih sposobnosti.

taurus-jor

Do skora sam živeo u "krugu dvojke", nemam osećaja da sam snob, a snobova sam se u životu nagledao. U "krugu dvojke" i van kruga dvojke podjednako. Fakat je da neki iz pomenutog kruga smatraju da im gola činjenica da tu prebivaju daje nekakva magična svojstva i pravo da na druge gledaju sa visine. To, naravno, nema obavezno veze sa trendovima, ali bi imalo ako bismo stvar posmatrali kroz kontinuirana nastojanja ljudi van "kruga" da se pošto poto nastane u "krugu" - sa ciljem sticanja nekakvog statusa ili naprosto dobijanja osećaja da vrede više od drugih. A tu dolazimo do sasvim tačne Scallopove priče o dođošima i migracijama stanovništva, koja potpuno relativizuje pitanje bilo kakvog porekla i pripadništva, a posebno njihovog izjednačavanja sa snobovštinom.  

Živeti u "krugu dvojke" ima svoje prednosti i mane. Prednosti - sve intitucije su ti blizu, a ako još i radiš u centru grada, milina božja. Mane - preterivanja sa cenama, nesnosna buka, gužva i saobraćajni kolapsi.

O Novom Beogradu kao budućem centru sudiću tek kad dobije malo više institucija koje nude stalne kulturne programe. Najbolja među njima je Sava centar, koji ima prednost što je lako dostupan i blizu "starog Beograda", ali ne može sam da podmiri sve potrebe. U njegovom komšiluku, Beogradska arena za sada nudi pojedinačne događaje i nije mesto na koje dođeš svaki dan da bi se proveo. Isto važi za sve aktivniji EKSPO centar i slabo korišćenu Halu sportova. Dom kulture Studentski grad ima odličan program, ali mora dodatno da uloži u sopstveni marketing kako bi ljudi u svakom trenutku znali gde se DKSG nalazi. Miškovićev Delta siti možda izgleda kao dobar korak napred za Novi Beograd, ali, osim bioskopa, igraonica i kafića, on i dalje prevashodno nudi prodaju i trgovinu. Okej, tu su i splavovi, no sa drečećim turbo-folkom ne bih nikako mogao da ih stavim u istu ravan sa Skadarlijom.

Novi Beograd je svakako napredovao od ranije velike spavaonice. Moguće je od njega napraviti i nešto više, ali bez pozorišta, muzeja, veće koncentracije bioskopa, knjižara, galerija, i generalno mesta koja privlače ljude da se tu zadrže i potroše pare, provodeći vreme kvalitetno, on će prevashodno biti hotelsko-finansijski centar. I neće mu pomoći ni cene kvadrata oko Arene. A ta elita koja dođe na Novi Beograd opet će negde želeti da ode u provod. U sadašnjem centru kako se okreneš nudi ti se neki sadržaj te vrste. Za Novi Beograd to još ne mogu da kažem.
Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

Nightflier

Zar Muzej savremene umetnosti nije u novom delu prestonice? Inace, otkad je sveta i veka, gospoda zive na selu. Gradski centri su za plebs i gospodu u radno vreme.  :D
First 666

Boban

ma to se već menja... Beograd je naseljen već 2000 godina a Novi Beograd tek dve generacije; neopterećen tradicijom ima mnogo više šanse da ponudi nešto realno vredno i novo.

Klinci koji sada odrastaju na Novaku imaju zabave koje su u skladu sa XXI vekom i njima će ta prostrastva ostati u jedinstvenoj uspomeni... Možemo mi pričati svašta o Delta Sitiju, ali znam ljude koji ne žive u Beogradu a dolaze u grad samo u Delta Siti i to prvenstveno da bi se deca izigrala na čudnim igračkama, odgledala film u svemirskom bioskopu i okusila hranu koje nema nigde drugde. Nama matoranima to možda nije važno, ali deca rastu uz to; i njima je Novi Beograd carstvo dobre zabave, a kulturni sadržaji već pristižu. Onaj ko je odrastao u Dadovu ili viseći na Akademiji naravno da će favorizovati sve što je urbano na način kako on zamišlja taj pojam.

Eriops

Kako ste dospeli od Nekronomikona, do kruga dvojke, Novog Beograda, Toronta, i dijaloga o migraciji stanovnistva?
Ja sam uvek mislio da su forumi fantastike mirna mesta, gde se prica iskljucivo o knjigama, a ovde varnice za cas izbiju  :x .
Hobite, recenice koje pises, prosto potiru jedna drugu, aj malo razmisli pre nego sto napises. Kazes, ti stanovnici kruga dvojke su danas u Torontu , dok su krug je li zaposeli drugi...zamisli da neki prosecan stanovnik Toronta razmislja na tvoj ksenofobican nacin. Sta bi on rekao ?
Ma znas, oni Beogradjani sto su dosli, nemos od njih vise proci Torontom.. to je nacin razmisljanja feudalnog doba. Mene svaki put zaprepasti kad procitam nesto takvo, dve decenije skoro slusam te price domaci-dosljaci, i povraca mi se vise od njih.

Vratio bih se Nekronomikonu, i Bobanovom opisu Lavkrafta. Cini mi se da vlada jedno dosta rasprostranjeno misljenje, da prosecan mladi konzument horora, iskljucivo trazi nesto gde ce glavni negativac pobiti bar desetak ljudi, i iskasapiti im unutrasnje organe  :x . Nije bas tako, ima dosta i onih koji vole i drugaciji horor, koji vise cine jedna vrsta tihe strave, napetosti, iscekivanja, a ne samo ubijanje. Utoliko mislim da Lavkraft jos uvek nije za baciti.

Tex Murphy

Quoteda prosecan mladi konzument horora, iskljucivo trazi nesto gde ce glavni negativac pobiti bar desetak ljudi, i iskasapiti im unutrasnje organe

Šta, jel me neko zvao?
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Nightflier

Quote from: "tiha voda"Kako ste dospeli od Nekronomikona, do kruga dvojke, Novog Beograda, Toronta, i dijaloga o migraciji stanovnistva?
Ja sam uvek mislio da su forumi fantastike mirna mesta, gde se prica iskljucivo o knjigama, a ovde varnice za cas izbiju  :x .

Zato je ovde uvek zanimljvo. Pravo da ti kazem, ne bih ni voleo da je drugacije.  :D
First 666

Hobit

quote="tiha voda"]Kako ste dospeli od Nekronomikona, do kruga dvojke, Novog Beograda, Toronta, i dijaloga o migraciji stanovnistva?
Hobite, recenice koje pises, prosto potiru jedna drugu, aj malo razmisli pre nego sto napises. Kazes, ti stanovnici kruga dvojke su danas u Torontu , dok su krug je li zaposeli drugi...zamisli da neki prosecan stanovnik Toronta razmislja na tvoj ksenofobican nacin. Sta bi on rekao ?
Ma znas, oni Beogradjani sto su dosli, nemos od njih vise proci Torontom.. to je nacin razmisljanja feudalnog doba. Mene svaki put zaprepasti kad procitam nesto takvo, dve decenije skoro slusam te price domaci-dosljaci, i povraca mi se vise od njih.

[/quote]
O kakvoj ksenofobiji je reč?
Vidi, prijatelju, "stanovnici kruga dvojke" su POBEGLI u Toronto zbog toga što su pojavom novokomponovanih dođoša postali građani drugoga reda, u svom rodnom gradu. Dovuče se jedan dođoš iz neke vukojebine, poseje se, eto, jadan, nema ovde nikoga, sam, sjeban, daj mu stan solidarnosti, daj mu radno mesto, Beograd je širok, ljudi su otvoreni, volimo sve, prihvatamo svakoga... Onda se zavičajci povežu kao svinjska crevca, dovlače jedan drugoga, nameštaju poslove, prave šeme, pune krug dvojke... Da li ste ikada čuli da je neki beograđanin uspeo da se poseje u Vranju, Somboru ili Niškoj Banji, da tamo bude dobrodošao, da mu pomognu meštani, da nađe posao, da ga prihvate kao svog? Ako znate takav slušaj, molim vas, pošaljite mi sliku tog lika, tresnuću ga na bilbord i platiću da tamo visi godinu dana. Naravno, uz boldovano, potpisano izvinjenje svim dođošima i zavičajcima koji okupiraše Beograd.
Da li ti je sada malo jasnije zbog čega je Toronto pun ljudi iz kruga dvojke?

Eriops

Kakve stvari pises, Hobite. Ja ti opet isto odgovaram. Isto to sto ti pises o " dodjosima " iz ajde, Vranja npr., po tom principu, onda i stanovnik Toronta se pusi od besa, i njemu je dosao neko iz Beograda, Novog Sada, Banjaluke, i uzeo posao, radno mesto, itd. Naravno da ljudi idu iz manjih mesta poput Vranja, dolaze u Beograd, jer je veca perspektiva, vise poslova, bolji standard. Kao sto su i ljudi odavde isli u Toronto zbog toga, zbog posla i boljeg zivota, standarda, ne zato sto su ludi za Kanadom i Torontom.
Ili po tebi, samim tim sto je neko rodjen u BG, on je automatski bolji, kulturniji, pametniji, nego bilo ko sa strane ? Pa ne moze dobiti posao pre nekog iz BG nikako ? Naravno za sve probleme najlakse je udariti po ljudima sa strane. Nemoj mi reci da su svi novokomponovani biznismeni, kriminalci, dileri, razni muvatori, sa strane. Nema nijedan rodjeni Beogradjanin medju njima? Cisto sumnjam. Kvalitetnih ljudi ima i medju Beogradjanima, i onima sa strane, kao sto ima i olosa i medju jednim i drugim.

mac

Ima protekcionizma među svim grupama, samo se to najviše primećuje u onoj grupi u kojoj nismo članovi. "Veza" nije isključivo dođoški termin.

Hobit

Quote from: "tiha voda"...Ili po tebi, samim tim sto je neko rodjen u BG, on je automatski bolji, kulturniji, pametniji, nego bilo ko sa strane ? ...

Jeste.
Uzmi primer scallopa i Ghoula.
Ovaj potonji, teletabis, koliko god se trudio, ne moze da dostigne rodjenog beogradjanina.

Nightflier

Eh, meni zu najzanimljiviji ljudi koji ne prezaju da vredjaju clanove svoje porodice, samo da bi istakli svoju - navodnu - nadmoc. Cenjeni hobite, koliko je generacija tvoje porodice rodjeno u Beogradu? Ne da to, naravno, ima neke veze sa bilo cime, nego cisto pitam... Na primer, znam ih podosta koji su posle WW2 dosli iz raznih bosanskih i lickih vukojebina, pa su sad beogradska gospoda. Inace, kao sto se na brojnim primerima vidi, "Beogradjanin" i "gospodin" daleko je od sinonima. Skalop - kojeg ti ovde nicim izazvano pominjes - gradjanin je sveta, ako ne i galaksije. Svesti tog coveka na to da bude samo Beogradjanin toliko je potcenjivanje da se granici sa uvredem - pa makar Beograd bio nesto vise od puke palanke, a nije.
First 666

marlowe

Hm, a kako se onda kotiram ja koji sam Novosadnjanin, a otac, deda i pradeda su mi rodjeni u krugu dvojke?
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.

Nightflier

Quote from: "marlowe"Hm, a kako se onda kotiram ja koji sam Novosadnjanin, a otac, deda i pradeda su mi rodjeni u krugu dvojke?

Izdajica roda svoga, pretpostavljam. Sljam koji se odrekao centra sveta zarad neke autonomaske prcvarnice koja se ne bi ni mogla nazvati gradom da mu broj stanovnika nisu dopingovale bosanske izbeglice. Vi, bre, niste imali ni ljudske stambene zgrade pre ove silne bespravne gradnje! I kako vas nije sramota da vam ulice budu cistije nego u krugu dvojke, gradski prevoz tacan i efikasan, a osoblje na autobuskoj stanici ljubazno! Sto se mene tice, ja za to krivim svih tih dvajes i kusur nacija koji zive u tom bednom autonomaskom bastionu cirilice, Matice srpske i Ivana Klajna - a pri tom medju njima nema jedine prave nacije u Srbiji. Eto, tumoru jedan kulturni!
First 666

Hobit

Quote from: "nightflier". Cenjeni hobite, koliko je generacija tvoje porodice rodjeno u Beogradu? Ne da to, naravno, ima neke veze sa bilo cime, nego cisto pitam... .

Ja sam treća.
Prababa mi se doselila u Beograd. Iz Toronta  :wink:

Autor
marlowe
Hm, a kako se onda kotiram ja koji sam Novosadnjanin, a otac, deda i pradeda su mi rodjeni u krugu dvojke?

Ti si novosađanin, i nemoj da ti pada na pamet da se doseljavaš u krug dvojke :evil:

marlowe

Quote from: "nightflier"
Quote from: "marlowe"Hm, a kako se onda kotiram ja koji sam Novosadnjanin, a otac, deda i pradeda su mi rodjeni u krugu dvojke?

Izdajica roda svoga, pretpostavljam. Sljam koji se odrekao centra sveta zarad neke autonomaske prcvarnice koja se ne bi ni mogla nazvati gradom da mu broj stanovnika nisu dopingovale bosanske izbeglice. Vi, bre, niste imali ni ljudske stambene zgrade pre ove silne bespravne gradnje! I kako vas nije sramota da vam ulice budu cistije nego u krugu dvojke, gradski prevoz tacan i efikasan, a osoblje na autobuskoj stanici ljubazno! Sto se mene tice, ja za to krivim svih tih dvajes i kusur nacija koji zive u tom bednom autonomaskom bastionu cirilice, Matice srpske i Ivana Klajna - a pri tom medju njima nema jedine prave nacije u Srbiji. Eto, tumoru jedan kulturni!

Pazi, ja nemam nikakav problem ni sa Beogradom ni sa krugom dvojke, volim tamo da idem, prija mi to i ne pada mi na pamet da poredim ni Bg sa Ns niti su bilo sta slicno. Ljudi koje ja poznajem u Bgd uglavnom su slicni scallopu a ne nekim imaginarnim dvojkaskim snobovima kakve srecom nisam sretao. I zbog tih ljudi za mene Bg jeste grad, i to prilicno vredan paznje.
Fly like a butterfly,
Sting like a bee.