• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta igram(o)

Started by cutter, 05-02-2009, 04:55:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 19 Guests are viewing this topic.

ridiculus

Možda ti se bude isplatilo kao predigra.  :lol:
Dok ima smrti, ima i nade.

Father Jape

Nis' ti to vaspit'o kak' valja, vidim ja.

Ili, što nas narod kaže, pussy whiped!  :idea:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Taj rad. Doduše, uspeo sam da eskiviram usisavanje (za danas) i ipak proveo 4 i po sata igrajući Bajonetu. Komentar: vau. Nisam siguran zašto mu je Edge dao desetku (dvanaesta igra u istoriji magazina da dobije ovu ocenu), ali ovo je zaista dobra igra. God of War III će imati mnogo da se pomuči za koji mesec.

Meho Krljic

Apdejt:

Bajoneta je zaista veoma, veoma dobra. Čak bih se usudio da kažem da je stvarno najbolja igra iz svog žanra. Jedva čekam da je završim i otključam viši nivo težine jer je već i na normal nivou druga polovina apsolutno sumanuta. Borbe sa bosovima su spektakularnije od bilo čega do sada viđenog u ovoj vrsti igara, a borbeni sistem je... raspamećujući. Kamiya i ekipa su uzeli za osnovu Devil May Cry, dodali mu šaku Okamija a onda sve napumpali steroidima. Bajoneta ne samo da ima pištolje na rukama i nogama (zapravo, na nogama u mojoj verziji sad nosi sačmare) i koristi mačeve, bičeve i džinovske metalne kandže, već može da se transformiše i u pantera, te džinovsku vranu, koji oboje imaju sopstvene napade, a witch time nije samo spektakularnija verzija Max Payneovog bullet timea, već esencijalni element borbi. Tu su još i torture napadi, koji su u biti jako jednostavni quicktime events ali u praksi izgledaju fenomenalno (i urnebesno smešno) a završnice borbi protiv bossova su preteranije od bilo čega do sada viđenog (na primer: boss koji je neka vrsta džinovskog morskog psa/ zglavkara/ robota koga pobeđujete pravljenjem džinovskog pauka od kose koji ga uhvati u mrežu a zatim se podeli na manje paukove koji ga rastrgnu). Osnovni elementi sistema, dakle napadi, canceli i komboi su izvrsno odmereni i dok neiskusan igrač može da uključi automatski sistem koji će umesto njega raditi komboe, hardcore igrač će sve želeti da radi sam i zasluži skor koji mu igra daje na kraju borbe ali i nivoa. Dakle, bayonetta se može igrati kao button masher ako samo želite da uživate u ekstravagantnoj akciji, ali za zahtevnog igrača unitra je spakovan možda najbogatiji borbeni sistem u ijednom brawleru do sada. Da, čak možda složeniji nego Ninja Gaiden!!!

Malo sam čitao Kamiyin blog (http://platinumgames.com/author/hkamiya/) i video na njemu reklame okačene u metrou i na ulicama u Šibuji i Šinđukuu. Ehhh, lepo je živeti u Tokiju..

Meho Krljic

A evo i malo cosplayja

Kamiya i Bayonetta:

ridiculus

Bravo, Meho, care! Bayonetta na Shibuji 109! Na najprometnijoj raskrsnici na kugli zemaljskoj!  xjap

Meho Krljic

SEGA očigledno misli ozbiljno ovog puta. MadWorld se vrlo slabo prodavao (i nije ni objavljen u Japanu), a Bajoneta treba da se proda bolje. SEGA ne želi da joj se desi šta se desilo Capcomu sa Okami. Malo me boli što j eovo bolja igra od Devil May Cry 4 a neće se prodati ni izdaleka kao on.

Meho Krljic

Evo mog najnovijeg izveštaja. Još malo o Bayonetti i Might & Magic: Clash of Heroes, ali tu su i final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers, Metal Gear Solid: Peace Walker demo i Half Minute Hero.

cutter

(mass effect > dragon age) < add or remove programs

Meho Krljic

Ništa ne razumem, šta hoćeš da kažeš?  :lol:

cutter

da sam posrnuo negde kod paragona branke, kada je potion chuggan - emissary rushan - lvl 4 spell throwan taktika počela da predstavlja ozbiljan napor. a bio je to i negde treći silazak u neinventivne iskopine. pogotovo kad je ogr krenuo da dolazi u svakoj sledećoj grupici hurloka. codex je doduše bio vrlo dobar. šteta, jer je mage tower deo bio super, ali sam vremenom izgubio volju da teram do kraja - a mass effect jesam oterao do kraja pre par meseci! doduše jer sam uporedo gledao battlestar galacticu, koju sam prekinuo na sredini druge sezone zbog utiska repetitivnosti, što opet reflektuje na dragon age.

mislim da je pc rpg godine risen, a torchlight jeste dijablo klon, samo bez duše. evo opljunuću. grafički, to je simbioza peni arkejda (stripa, ne igre... valjda) i wowa (ružno svetlo, rogobatni modeli). ovo nije užasno kako zvuči na ekranu. u uši pak prvo uđe prerađena tema iz tristrama i tu igra počne da prianja uz srce, pogotovo što se već pri prvom učitavanju nagovesti steampunk putem kubure u ruci likuše. ugođaj se komotno rasplamsava kroz promišljenu mehaniku, ako već zaplet ne odskače, čak i podbacuje u odnosu na silazak u katedralu iz prvog dijabla. mehanika, dakle nudi rešenja viđena u uzoru koji je jasan, a dopunjuje ih kroz interesantna rešenja kakvo je ljubimac koji se može natovariti plenom i poslati u grad na pijac dok tabanate kroz dandžn. opet, ja mrzim životinje kao sajdkike, jedino što bih ubio pre njih jesu furry shapeshifter druidi. i NIJE dijablo sa poboljšanom grafikom, šiju ga oba u tom segmentu.

osnovna boljka su upravo magije i efekti, tačnije svetlosno zagađenje koje nastaje u okolini kada se (a uvek se) bacaju u nizu. tako se srce borbe brzo pretvara u papazjaniju a situacija na terenu se prati jedino obraćanjem pažnje na kugle za manu i zdravlje i preostalu energiju neprijatelja koji se ukažu kada se efekti malo primire. ovaj veliki problem podvlači neinventivan dizajn tamnica i pretvara torchlight u taoca mehanike tabananja i sakupljanja, mesto da to kao u dijablu bude element adikcije. nepostojanje multiplejera tome svakako doprinosi.

Meho Krljic

Hmm, ja torčlajt nisam još ni instalirao...

A za Dragon Age Origins... zanimljivo je ovo što kažeš jer sam ja upravo juče stigao u Orzammar i osetio kako me mrzi da se uplićem u njihove politike i istorije i kulture... Meni je Orzammar, doduše četvrta celina koju radim, znači poslednja pa je kod mene zamor materijala prisutniji. Ali baš sam, ono, rekao sebi "stani, nemoj da igraš ako ti je smaranje" pa sam prebacio na Bajonetu koju sad igram na hard nivou i to je bilo... uživanje.

cutter

meni je druga. a ni borderlands mi se ne sviđa! sem grafike. i cenim pokušaj. ali ne.

Meho Krljic

Uuu, ja sam ga neposredno pred praznik kupio za PS3 i krenuo iz početka i BAŠ mi prija. Baš mi je pogodio omjer događanja i nedogađanja, skupljanja i pucanja.

cutter

počeo je da mi dosađuje sa onim "ubij x skagova" kvestovima, iako mislim da je grafički odličan, mape su dobre, a humor takođe nije loš. štaviše, wasteland estetika je super urađena. pre svega, imam estetski problem sa milionima oružja koja se random generišu, pogotovo što se na kraju svode na drugačiji kolorit i raznolikiju štetu koju čine. drugi problem je vožnja, čini mi se da je loše rešenje da u FPSu ulazak u kola dozvoli promenu perspektive u treće lice, i da takav segment treba da dodaje na kompleksnosti, ne da oduzima pretvaranjem igrača u mašinu za pravljenje palačinki. sad, likovi su takođe interesantno urađeni premda skill tree, kako je u borderlandsu postavljen, nije baš najsrećnije rešenje. mw2 perkovi su uspešniji  :?. postojanje kraljica je pohvalno, ali shoot and gather iz prvog lica ostaje u domenu smelog pokušaja. samo sakupljanje gomile predmeta (opet, milion pušaka je nepotreban gimmick) ne funkcioniše loše, ali naletanje na grupice neprijatelja nivoa ispod ili iznad igračevog se pretvara ili u pokaznu vežbu iz masakra ili besomučno otkidanje energije neprijatelju koji pre svega nije pametan i jedini izazov koji nudi jeste pravovremeno traženje zaklona. leveling sa sobom zna doneti diskrepanciju koja se u ovom slučaju pretvara pre svega u utisak nefer prednosti. prema onome što sam video, multiplejer ne može promeniti utisak.

Melkor

Vas dvojca ste razmazeni  xfrog Presao sam dva puta DA:O dok nije doslo do zamora materijala  :)
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

cutter

e da, ja jesam odigrao sve oridžin storije u dragon ageu, to je lepo urađeno.

Father Jape

Sto se on topica tice, ja ne igram nista osim Zuma's Revenge. Pritisli ispiti.  :(

Medjutim, dodjoh da pitam Mehmeta, i bilo kog drugog ko ima oridjinal Dragon Age, jel imaju ovakvih problema?

Melkor

Da, kukao sam ja na to i ovde i bioware-u, cak sam uspeo da dobijem mail od njihove podrske da mi/nam, u stvari, nema pomoci. Ali i imanje originala te ne sprecava da svlacis DLC i instaliras ga sam, sto je jedino resenje.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

Meho Krljic

Pa, ja sam sav DLC skinuo ilegalno, tako da nisam ovo ni pokušavao... Mislim, kupio sam originalnu igru dvaput, tako da, BioWare je dobio poprilično mojih para... Ako te baš boli što im nisi dao pare za DLC, kupi neku njihovu staru igru umesto toga  :lol:

Melkor

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

U ponedeljak sam pazario Jade Empire Special Edition za 600 dinara :!:

morbius

Dragon Age se može kupiti preko Steam-a, košta čini mi se nešto preko 30 dolara, što uopšte nije mnogo. Razmišljam se da je kupim, mada me je kupovina novog kompa već izašla preko 800 evra i predstavljala je dobar udarac po mojoj ušteđevini. Peče me savest da skinem pirata s obzirom koliko sam dobrih Bioware igara već igrao džabe, ali sa druge strane očekujem da će mi Bioware ionako uzeti mnogo love sa SW:ToR.
Why me?

Father Jape

Ah, da. Igram i Canabalt. Zaista sjajan.

cutter

atak na očinji vid...

Meho Krljic

Ali dobra igra. Dosta sam je trošio u kancelariji prošle godine.  :oops:

cutter

vrlo detaljna i nadasve informativna lista. jedino što ne volim plants vs zombies, iako je to daleko najbolji popcapov naslov; i pored lepe grafike, jednostavno je previše spora = laka, kako god se okrene. da je bar brzinsko-težinski pečuju. xwink2 eh da sam idort pa da igram demon's souls...

cutter

i nisi pomenuo zov pripjata. jeste da nisam komentarisao modern warfare 2, ali za mene je to bio apsolutni fail i u singl i u multi plejeru, kao i čovečanski fail kada se radi o prodaji. mape koje se prolaze u kampanji su strahotno loše dizajnirane i na većini prosto ne možete da znate kada ćete poginuti, bilo da je to favela ili viski hotel. trčite prema tački B, neprijatelji za razliku od vas van dometa, odjednom padnete i tako više puta dok vam se ne posreći. na stranu scenario (mada, momenat kada lik kaže nou rašn i potom pobije sve na aerodromu je prajsles - u stvari biće još jače ako se ispostavi da je cilj trojke ubiti makarova, za šta je igra nagrađivala gejm overom), ali četvorka (jedini cod koji mi se dopao) je ovo učinila značajnim korakom nazad u igračkom smislu. grafika je takođe bila znatno lošija od očekivane, za šta krivim sadašnju generaciju konzola koja je izgubila korak sa pcjem. za multiplejer sakaćenje je ipak kriv šljam iz aktivižna, a još sam ranije razmišljao da kupim to nedelo. drugim rečima, nazvao bih je zabavnom ali ne vrlo dobrom igrom. onaj cctv war on terror rivju na eurogameru je najljigaviji, a i najgluplji tekst godine, sreća pa se rock paper shotgun time pametnije bavio. i kad već gubim temu, da kažem da me je još jedan eurogamerov rivju, onaj kada je dragon age popljuvan ali ocena nije smela da ide ispod osam, doveo do ovog poučnog linka:

http://tvtropes.org/pmwiki/pmwiki.php/Main/FourPointScale

Meho Krljic

Mda. Kol ov Pripjat čuvam za 2010. godinu jer igranje sa onim babelfish prevodom ipak nije onako kako treba da se ispoštuje jedna sjajna igra.

Što se tiče MW2, poznato je da ja to ne igram onlajn, ali singl plejer kampanja i je vrlo dobra u onome što hoće da radi, a to je da igrača skoro bez prestanka stavlja u centar uragana užarenog olova. Već sam u Gubljenju nevinosti pisao da igra, kad ti prestaneš da igraš po strogo utbrđenom coridor shooter pravilu ne zna šta bi radila, ali kao jeno konfekcijsko ostvarenje, sjajna je.

Meho Krljic

Evo dotero sam članak, dodao reference na Braid, The Path i Noitu Love 2... Ako mi se nešto još javi, osetiću se slobodnim da ga dalje dorađujem.  :lol:

ridiculus

Tvoja lista najboljih igara se tačno poklapa sa mojom listom igara iz 2009. koje bih prve igrao da imam više VVV-a (=valute, vremena i volje). Dobro, većinu onih za DS jesam igrao, barem malo, kao i Plants vs Zombies, koji mi je odličan, na momente i genijalan.

Meho Krljic

Ja se... trudim.

cutter

treći nastavak čestitog španskog aughts serijala runaway - a twist of fate se doima uspelo... za standard tih igara. uvek su imale dovoljno šarma i autentičnosti da pokriju povremeno, pa i prečesto loše osmišljena rešenja i katkad predugačke (ergo, ne baš duhovite) dijaloge. mogućnost da se na svakom ekranu odmah vidi šta može da se klikne, pa i hintovi je za pohvalu. nije dobro što se pozivanjem inventara prelazi na zaseban ekran, moglo je to elegantnije da se reši. tu je i nepotrebno(?) pravljenje igračkog profila na početku. nažalost, reloaded verzija koju sam probao je bila nedovoljno pečovana ili loše krekovana te se kršila nakon nekoliko uvodnih zagonetki.

Father Jape

Jel' jos neko imao situaciju s Ranavejima da mu se prvi svideo a drugi ga smorio?
Nikako da provalim da li je to do samih igara ili se meni nesto desilo u medjuvremenu...  :(

cutter

pa jes, brajan je imao soul peč i nove dijaloške opcije nisu bile baš najuočljivije, pogotovo ako se otvaraju ponovnim kliktanjem na stare, ali nije bilo lova na piksele kao u prvom i onaj saundtrek je u stvari doprinosio atmosferi.

Meho Krljic

Ja to ništa nisam igro... Avanture, bate, teško za mene...

Father Jape

Meho Krljic

Deset evra? Ajde, izgleda da vredi.

Meho Krljic

Dobar je VVVVV. Naravno, poređenje sa Jet Set Willy je pre svega žanrovsko i donekle estetsko pošto, u domenu brutalnosti VVVVV nije ni ko deset posto Jet Set Willyja. ne pričam napamet, igrao sam JSW ponovo pre svega tri-četri nedelje.  :lol:

goksi

Posle mnogo vremena prešao jednu igru - Risen. Kopija Gothica ali dobra kopija.

Meho Krljic

Pa, isti ljudi su je pravili tako da... ima smisla.

Inače, ovo nije baš za rubriku "šta igramo", ali moram da podelim sa potencijalno zainteresovanima da je Games (lanac prodavnica u beogradu, ne znam imaju li radnje još negde po Srbijici) ponovo u stok dobio Unreal Tournament igre i da Unreal Tournament III za PC, sa svim pečevima i čitavim Titan Packom košta mizernih 999 dinara. Mislim, ja sam se te igre naigrao i imam već original za PS3 koga sam platio oko trinaest puta više, ali sam ipak bez razmišljanja ovo kupio. Istorijska je nepravda što je ova igra dočekana na nož sa svih strana, iako je u pitanju vrlo kvalitetan apdejt UT franšize. Dobro, UT2004 je verovatno najbolja UT igra ikad, a i original je razumno smatrati surovim klasikom, no UTIII i dalje zaslužuje mnogo više šansi nego što su mu pružili. Budite ljudi, iako ste Srbi  :lol:

Father Jape

Quote from: Meho Krljic on 15-01-2010, 11:11:51
pošto, u domenu brutalnosti VVVVV nije ni ko deset posto Jet Set Willyja.
:shock:
Ja kao pripadnik mladje generacije ne bih nao nista o tim uzasima. -_-

Meho Krljic

:lol: :lol: :lol: Ne znate vi deco kako je vama danas lako. Pazi, ne samo što su kontrole u VVVVV ipak udobnije nego u starom (dobrom?) JSW-u, iako u VVVVV junačina mnogo brzo juri, imaj na umu da praktično u svakoj sobi imaš čekpoint. U JSW si imao osam života i to ti je bilo to. Plus, bila je gomila momenata u kome si doživljavao "večnu smrt", to jest respawnovanje posle smrti na mestu koje odmah garantuje pogibiju, tako sve dok ti ne iscure svi životi. VVVVV je u odnosu na to vožnja u leru.

No, da ne ostane nejasno, VVVVV je odlična igra. Skinuo sam i saundtrek, pa ko ga želi, nek se javi, da okačim.

Father Jape

Kaci, meni je sndtr pola smeka igre maltene.  :lol:

Meho Krljic

Evo ga

Edit: ne znam šta se dešava ali ne mogu lepo da okačim link. Evo ovako:

fs47.www.ex.ua/get/1015064/SoulEye%20-%20PPPPPP.rar

samo treba dodati http:// ispred

Father Jape

goksi

Quote from: Meho Krljic on 15-01-2010, 17:39:46
Pa, isti ljudi su je pravili tako da... ima smisla.

Pa znam to. Spomenuo sam čisto da bih zaključio "dobra" kopija. Gothic serijal sam obišao uzduž i popreko.

Meho Krljic

Kažu sa raznih strana da Risen u poslednjoj trećini opasno posrće. Moj kolega sa TR, Scout, se baš razžestio u svom prikazu i oborio se na igru ozbiljnim kritikama povodom dandžn krolinga u poslednjem delu, plus povodom finalnog bosfajta. Tebi to vidim nije smetalo, pa mi daje nadu da ću i ja Risen jednom odigrati u celini...

goksi

Huh, finalni fajt traje par minuta. Lako ukapiraš u čemu je problem. Tako da jeste slabiji od Slipera iz starog gothica. Dobro, meni je gothic kec ostao neprevaziđen po pitanju atmosfere i priče. Danas? Pa danas su neka druga vremena, stoga ipak Risen može jako dobro da prođe. Od Witchera se nisam tako dobro zabavljao u nekom RPG-u.

Meho Krljic

Dobro. Jednom kad se penzionišem, eto mene da probam Risen.