• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Šta igram(o)

Started by cutter, 05-02-2009, 04:55:57

Previous topic - Next topic

0 Members and 3 Guests are viewing this topic.

Melkor

Sto se tice Napoleona, jedine igre sa liste koja me, realno, zanima (i koja je mi je sinoc stigla u Games  :lol:), on i jeste najavljen kao ekspanzija Empire-a, kao Kingdoms ili Barbarian Invasion.
"Realism is a literary technique no longer adequate for the purpose of representing reality."

cutter

Nadasve informativno, posebice ovo o Yakuzi i zločinačkom sakaćenju. Red je da pogledam taj Miikeov uradak...

Meho Krljic

A, stigo je Napoleon? Fino, idem danas da ga pazarim. A Jakuzu ću, očigledno morati da naručujem iz prekomorskih teritorija jer ovdašnji distributeri ništa ne shvataju.

Cuttere, Miikeov film se zove kao i igra u originalu, dakle Ryu Ga Gotoku, odnosno, na engleskom, Like a Dragon. Ako te mrzi da ga skidaš, posedujem ga ja.

cutter

Fala, no već sam ga pristavio da popuni prazninu nastalu privođenjem Bad Companyja dvojke. Čija singl kampanja ne obećava; prvo što se otvara u japanskom okruženju koje priziva superiorni (i grafički u tom slučaju, eh) CoD5, a drugo što iznenađujuće loše barata skriptovanim sekvencama. Kad se uzme bilo koji CoD brzo postane primetno da opasnost opada kako spektakl raste. Ovde sam brzo zažalio što taj utisak nije dominantan - menja ga izrazita rigidnost igre koja na momente igrača bukvalno zakoči, ne da mu nimalo lufta dok čeka okidač za dalje... vadi ga iz tela protagoniste (na koga je uzgred budi rečeno trebalo po svoj prilici da bude bačen jasniji fokus). To sve škodi atmosferi. Stvari su se popravile kako je krenula moderna (cold war) akcija, i multiplejer videi deluju dobro ali trebalo je više da porade na scenskom prelazu. Inače poštujem ove EA Šveđane.

Meho Krljic

Ja ni prvi Bed kompani nisam odigro (mada sam ga brljnuo malo po početku). A slutim da neću ni ovaj. Skino sam PC verziju ali me je neverovatno mnogo mrzelo da je instaliram. Sad završavam skidanje Xbox 360 verzije da je ipak iščekiram makar na konzoli... Trebalo bi da je simpatična sa strane priče a i destruktibilnost arhitekture/ topografije je bio adut prvog dela. No, kapiram da ti to igraš samo jer su ti DICE mili zbog Miror'z Edža.

cutter

Jesu, i rasveta na snežnim delovima zna da podseti na neke krovove MEdža... što povlači da više izgleda kao plavičasto, blurovano ultraviolentna, sintetička imitacija zime, ali ima šarma. Probavam jer sam razmišljao o igranju multiplejera pa da vidim koliko uspešno je oružje fetišizovano, kako pokret pod paljbom deluje, i verujem da je na mreži sve to ipak bolje, pošto je kampanja delovala ovako i kada sam je gledao na snimcima, a multi... zabavnije. Vozila ne moraju biti nužno dobar dodatak, ali mi se dopada što perspektiva ne prelazi u treće lice kada se u njih uđe, nego se lepo roka iz kabine.

Kad smo kod mržnje, toliko mi se nije dalo da instaliram Bioshock 2 da sam ga na kraju obrISaO... a ja volim art deko!  :(

Meho Krljic

Pa, da, BioShock 2 baš izaziva tu jaku indiferentnost, iako je, kako pokušah da kažem, mehanički zapravo malo bolja igra od originala...

cutter

...sve više mislim da Bioshock nije trebalo da bude FPS. Od starta sam hvatao sebe kako puštam one sjajne trake i nerviram se što u tom trenutku splicer počne da se dere i nasrće pa ne mogu lepo da čujem i zvukom komplementiram božanstveni dizajn. Skavendžu je takođe naškodio sistem (šokov) dobro snabdevenih sokoćala, a krvopljusna teatralnost pri pogocima u telo je tu negde i zaklonila zabavu. Slutnja da je mehanika pogrešno odabrana natkrilila je i dvojku te je sprečila da se ovaploti na hardu.

Još par razmatranja Zle kompanije 2: nakon katastrofalnog uvodnog nivoa, igra biva znatno dopadljivija, a osavremenjivanjem tehnologije koju koristi ekipa i grafički dolazi na svoje. I premda ta ekipa uspeva da se karakterno kako-tako definiše, u oči upada njihova neuništivost; ne znam gine li ko u konačnici, ali u misijama do sada (a nisam mnogo igrao) ne gine nijedan član ove simpatične grupice. Režija je i dalje (ne)očekivano loša, sa rigidnim prelazima, i premda se ne dobija onako jasan osećaj spawnovanja neprijatelja prisutan u CoD igrama, mnogo se više primeti da igrač predstavlja vojsku za sebe; desilo mi se da poginem jer dva moja kompanjona pucaju u negativca koji lagano kaska ka nama, ja se okrenem na drugu stranu da vidim šta se ima za ubiti, kad me taj lik zakolje s leđa jer su njihovi rafali bili samo šminka. AI je daleko retardiraniji nego u MW, mada tom utisku pridonosi znatno veća količina metaka koju igrač može da proguta. Npr može da se podnese pogodak iz zolje, tenka, nekoliko šmajsera odjednom... granate takođe nisu opasne, što je za mene ozbiljan penal, držim da njih treba da bude few and far between, da imaju gravitas. Destrukcija je dosta dobra, i vidi se da sa živim igračima može znatno produbiti taktičke elemente. Estetski, nekada kada se zgrada okruni, njeni gradivni elementi previše podsećaju na kišu lego kockica nego na teške krhotine. Fog, tačnije debris of war je (pre)prisutan, neprijatelj se često uopšte ne vidi od gustog dima, nijansiranje zna biti slabo, a budući da golemi delovi odvaljenih konstrukcija ne ubijaju, ne mora ni ovo toliko slediti realnost. Što bi rekao Marlon Brutal, ne znam gde bijem. Balistika nije najbolja, meci su čak spori. Zvuk je izvanredan, od šablonskog ali verovatno potrebnog nijansiranja zujanja u ušima (sve je to Redov Rajan ustoličio), štektanja oružja, do rominjanja oblaka šuta po uniformi.

Mislim da se Betlfild franšiza previše rasplinjava, i da bi trebalo više da porazmisle o unifikaciji i prepoznatljivosti svojih naslova. Znam da 2142 ima stabilnu zajednicu, i nadam se da će je BC2 izgraditi uprkos problemima sa EA serverima... onda bih ga možda i kupio, sa sve pritužbama da se ratovati on foot isplati samo dok se trči ka mehanizaciji.

lilit

Meho, odigra li demo a Heavy Rain?
Ne izgleda to lose, meni bar.  :lol:
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Battlefield je u nekom čudnom prelaznom momentu. BF 1943 je bio download only naslov, a ovaj Bad Company koliko god da se trudi neće biti Modern Warfare, tako da... DICE pričaju o tome da će BF 3 biti ono pravo, ali... hajde da vidimo.

Nisam ni skidao demo Heavy Rain jer neću sebi da spojlujem igranje pune igre. E, sad, kad će ta puna igra da se pojavi u Srbiji veliko je pitanje. Pitao sam onog mladića u Sonyjevoj radnji u Ušću ali on me je gledao baš belo i kada sam mu objasnio kad je release date i sve to, rekao je "za desetak dana". Umesto Heavy Rain, dakle, kupio sam, protivno svoj logici Bayonettu za PS3 pa sad imam obe verzije igre i igram je uporedo na dve konzole... Perverzno.

lilit

Zar nisi nasiroko argumentovao da neces kupiti Bayonettu za PS3? :)
That's how it is with people. Nobody cares how it works as long as it works.

Meho Krljic

Ne, očajavao sam što ću je i pored svih logičnih argumenata protiv - ipak kupiti.  :cry:

morbius

Ja sam konačno prešao Dragon Age, uskoro će izaći ekspanzija, ali neću mnogo žuriti da je igram, može i da čeka. Sada je na redu Trine, neka vrsta rimejka slavnih izgubljenih vikinga. Na hardu mi već čeka Mass Effect, a negde bi trebalo da uguram i Portal i Bioshock i to pre nego što se prevarim da pokrenem Left 4 Dead, pošto kada me uhvati neka MP igra odmah zaboravljam na SP.
Why me?

morbius

Samo da kažem da je Trine jedno 5 puta bolji nego što sam se i nadao da će biti. Ko je voleo Lost Vikings ovo ne sme da propusti ni u ludilu. Ko i nije voleo Lost Vikings ovo ne sme da propusti ni u ludilu. Koga Trine ne oduševi za manje od 10 minuta igranja, ne želim da ga poznajem.
Why me?

cutter

Dobar je Trajn, toplo sam ga preporučio. Moram da primetim da morbiusovim outovanjem Sagita pouzdano ima ljudstvo za jednu L4D ekipicu...

дејан

mogu da se prijavim, mada sam losh u l4d
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Samo još da razrešimo igramo li original ili (superiorni) nastavak.

morbius

Ja sam storentovao L4D2 čisto da ga probam, ako mi se svidi nisam protivan da kupim original. Mada mi, ovako na suvo, nije baš jasno šta toliko ljude drži vezano za tu igru, pređeš par puta, upoznaš sve mape i to bi bilo to. Ali dobro, dok probam, pa ću znati.
Why me?

cutter

Pa, ako nisi igrao onlajn i tako upoznao čari AI Directora, ne možeš da imaš jasan uvid. Ja sam dobar primer, probavanje nije ostavilo poseban utisak, slutio sam da je znatno bolje onlajn, ali nisam uvideo koliko dok nisam zaigrao. Lako je znati mapu, poenta je da ne možeš da predvidiš situaciju. A tu su i versus, scavenge, survival, realism...

Father Jape

Nevoljan da se bakcem s bilo cim duzim trenutno, skinuo sam Digital: A Love Story, kratku igru koju Kieron spomenu u proslim Sunday Papersima. Divna je. Mislim ja sam bar totalno pao na taj retro sarm, krcanje modema, BBSovi, osmobitna muzika.  :oops:. Evo jos izvesnog Lewisa Denbyja kako prozborava o igri - link.
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

cutter

Fala Jape, moram da zapamtim da overavam Kieronove preglede štampe. Sjajna zamisao i egzekucija, razduševljen sam. Mislim, igra koja otvoreno fetišizuje proceduru kačenja sa sve umilnim krčanjem modema i mrtvim linijama, pritom svodeći igrača na nemog – iliti beztekstualnog protagonistu koji fragmente sopstvene interakcije sa drugima interpretira kroz odgovore što mu pristižu u inbox... i uspeva da svedenošću hakerskog iskustva postigne dubinu? Vau. Kristina Sara Lav je razumela značaj koji za građenje atmosfere ima (ne)praktičnost zapisivanja brojeva i kodova koji vode ka bbs-ovima na parče papira. Inkorporirati nešto što na papiru deluje tako suvoparno sa referencama na socijalnu interakciju koja je tada bila u zapećku popkulturnih tokova, skrivenija i probranija i pritom izgraditi svet koji je živ kao da je Police Quest juče izašao je impresivno. Kako ne voleti igru čija najava karakteristika prerasta u borbeni poklič, Hack the Gibson!?

Meho Krljic

:cry: Kad ću ja stići da to igram???

Father Jape

Mosh' je preci za dva sata realno. Ako si na poslu, mozes je zavrsiti pre dolaska kuci.  :lol:

Meho Krljic

Hm. Dobro. Mislim, neću na poslu, ali možda ovog vikenda...

cutter

Uz Digital: A Love Story najbolje paše http://www.bbsdocumentary.com/

Father Jape

:?
Fala ti ko najmilijem. :trci do najblizeg torrenta:

Meho Krljic

Jebote, kakav pakao. Upravo sam došao kući sa Final Fantasy XIII i God of War III a Heavy Rain i Yakuza 3 mi stižu u Petak. Playstation će mi izgoreti ovih dana... Mislim da ću od svega prvo završiti GoW III jer sam slab na muževne kvalitete ovog serijala...

Father Jape

Zavrsih Bioshock 2, pa reko da obznanim kako mi se cini. Za pocetak, kudos 2K Marineu sto su uspeli da naprave ovako solidan nastavak igri kojoj sustinski nastavak nije potreban. Stavise, cisto mehanicki, ovo je bolja igra, bolja pucacina od prvog dela. Ono sto je bilo nezgrapno, sad je upeglanije; struktura nivoa, velikodusno doziranje loota, sve ide ka tome da pruzi jedno fino, glatko FPS iskustvo.

E sad, istina je da retko sta moze da ostavi utisak poput prvog susret sa Raptureom, posebno ne susret sa istim tim Raptureom dve godine kasnije. Takodje, retko sta bi moglo da se meri sa nezaboravnoscu Endrua Rajana, i njegovog kraja, ali srecom tvorci nastavka tako nesto nisu ni pokusavali. Potrudili su se da izostave bilo sta bljutavo poput poslednje deonice prve igre, i serviraju jedan vise nego solidan zaplet.  
SPOILER: Deonicica gde je igrac litte sister sve sa pesmom koja ide u pozadini me se posebno dojmila.

Morao bih, istina, da odigram ponovo prvi deo da bih bio siguran, ali iz ove perspektive, ukupno uzev, meni je Bioshock 2 bolja igra od prvog dela.

Meho Krljic

To sam nekako i ja pokušavao da kažem svojim poslednjim blog postom na temu igara koga sam linkovao na prošloj strani. Drago mi je da sam bio u pravu iako sam veoma daleko od toga da BS2 i završim.

Father Jape

Jel'? Nisam cito jos poslednje Gubljenje nevinosti.  :lol:

Elem, moram da dodam nesto sto me muci jos od prvog Bioshocka. Govorimo o zaista sitnom niggleu, ali analni istoricista u meni mora nesto da kaze.

Naime, u pitanju su soundtrackovi za obe igre. Vrlo su mi dragi, i preslusao sam ih vise puta, te se radujem buducem druzenju s njima. Medjutim, ne mogu da ne primetim da su gotovo sve pesme iz 30ih i 40ih dok je prva igra smestena u 1960. a neredi su izbili 1959. (notable exception je verzija Beyond the Sea Bobija Darina koja je izasla bas te, '59. godine, premda je original tad bio vec 13 godina star).

Drugim recima, celokupna muzika prethodece decenije je mahom izostavljena. Nema nista od rock'n'rolla, ni pomena Elvisa, Caka Berija, Dzeri Lija, ili Badi Holija.

E sad, moglo bi se traziti opravanje u cinjenici da je Rapture grad pod vodom, izolovan od ostatka sveta, ali ja nisam dovoljno pedantno pratio pricu da bih znao koliko je zapravo zaista bio izolovan tokom svog uspona, i koliko je to trajalo. Takodje, neko bi mozda rekao da su Rapture mahom izgradili odrasle osobe, stasale tokom prethodnih decenija, te da ne bi nuzno slusali tinejdzersku muziku. No, svejedno, zamislite igru smestenu u izolovanu utopiju u godini dve hiljade devetoj iskljucivo sa hitovima iz 80ih i 90ih.

cutter

Meni rokenrolci uopšte ne nedostaju; u Raptureu bih pre očekivao da naletim na bife koji sadrži Hemingveja koji sa svojom izgubljenom generacijom ubija vreme i rakiju dok ne počne Langova projekcija...

Meho Krljic

Ako ja dobro pamtim intervjue koje je Levine davao pre prve igre, ideja je baš u tome da su ljudi koji su došli u Rapture došlo kao odrasli što bi objasnilo to o čemu pričaš.

Meho Krljic

Evo mog pregleda igranja u poslednjih par nedelja. Pošto je u toku nezapamćena navala igara za ovaj deo godine, nisam stigao baš sve da obradim (izostali su Yakuza 3, Heavy Rain, Just Cause 2 itd.), ali to ću sledećom prilikom. U ovom krugu (mrzi me da kucam, pa sam samo kopirao tegove): aliens vs. predator, battlefield bad company 2, blazblue portable, fragile dreams farewell ruins of the moon, god of war 3, mega man 10, metro 2033, red steel 2, resonance of fate, shatter, shin megami tensei strange journey, shiren the wanderer .

Father Jape

shrike

Ja sam sinoć s ortakom završio Borderlands u co-op modu. Vrlo jednostavna i vrlo zarazna igra.
"This is the worst kind of discrimination. The kind against me!"

Meho Krljic

Divan je Borderlands... Još je lepše imati prijatelje  :(

Meho Krljic

cutter

nije showdown nego shodown!  xfrog za mene sasma zaboravljiv serijal. ali bitno je da izlazi i u trećem milenijumu, dok remek delo romantizma čeka treći nastavak od '98. takođe bih podržao one slice/stab-one kill. i ranjavanje. rapidno gubljenje energije usled šikljanja crvenog iz netom odsečenog ekstremiteta. pa klizanje o krv... dobro, možda je potrebna nova franšiza. i hoću da jedan lik vitla manriki-gusarijem.

Meho Krljic

Remek delo romantizma??? Šta?

cutter

Meho Krljic

kikec

Igram JUST CAUSE 2

Igra je to koja je dosta polarizirala gaming zajednicu. Ali i oni koje je vole i oni koje je toliko ne vole imaju dosta solidne argumente zašto tako misle. Sjajno je imati jedan cijeli otok samo za sebe, bez ograničenja i sa bezbroj misija prepunih akcije i eksplozija. Loše je to što misije nakon nekog vremena počinju opasno sličiti jedna na drugu, a ono u čemu su se svi složili da je najgore je upravo katastrofalna fizika vozila i vrlo teško upravljanje istima... što je pravi napor pošto neke od misija, te uspješno izvršavanje istih, itekako ovisi upravo o vašoj umješnosti upravljanja vozilom.

No, meni se općenito dopada, igram je već par tjedana i kraj joj se još ne nazire.
signature

Meho Krljic

Pa, da, to su bili problemi i prvog Just Cause, reciklaža misija i kruta fizika. Mislim, zabavna je ta igra na par sati, haos, bezumlje, c.e.o. f.a.z.o.n., ali nikako da stekne malo supstance. Crackdown je pokazao kako se može napraviti igra koja cveta na haosu, a da se opet ne svede samo na njega.

Father Jape

Ok, posle nekih pola sata u Plain Sightu preliminarni utisam mi je... I'm too old for this shit.   :cry:

cutter

fala na rivjuu, priznajem da sam u jednom trenutku bio spreman da pogazim svoju predrasudu i pazarim ovo. ne više.  :)

Meho Krljic

Bogami, meni je Plain Sight izuzetno prijao, mada sam ga igrao samo da proverim dal' radi pre nego što sam otišao da se vidim sa Crippleom i DušManom. Pravi old skul naslov po senzibilitetu ali sa modernim ergonomskim dostignućima. Brzo, dezorijentišuće, a opet zasnovano na veštini i snalažljivosti. Nema mnogo mesta za taktiku i planiranje, više je stvar procene u trenutku i refleksa, ali nije igra koja zavisi od slučajnih parametara. Za sada sam igrao samo Death Match, videćemo druge modove...

Meho Krljic

Unakazio sam se, sinoć sam do pola dva igrao Plain Sight... Jebote, poslednji put kad sam do pola dva ostao budan bilo je za novu godinu... dvehiljadeprvu!!!

Idem sad da isprobam Monster Hunter Tri, igru koju bi Cutter odvaljivao samo da ima Wii.

Meho Krljic

Ovaj Steam je zlo!!!!!!!!!!!! Upravo sam kupio Half-Life Source za osam evra  :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

cutter

spazio sam ga juče kad sam gledao top igre ispod 10 evra  :?:

nadam se da će lost planet 2 popuniti nedostatak mh tri na pcju. vidim da je između tih franšiza već bilo krosover flerta.

Meho Krljic

Misim da je to i teorecki nemoguće, s obzirom da su igre žanrovski posve različite, ali, eto kao neka utešna nagrada, ostaju ti neka stvorenja iz MH Tri...