• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

Čini mi se da smo propustili da pomenemo da je ovo izašlo.

http://youtu.be/8YmrdwgmM7A

Meho Krljic

To jedino ako si usvojio kraljevsko "mi" kao način da referiraš na sebe  :lol: :lol:

Quote from: Meho Krljic on 19-09-2015, 07:58:20
Bedlam je izašao, ja sam ga upravo instalirao mada ko zna kad ću ga i igrati  :lol:  Ali da se zna, reakcije po internetu su vrlodobre:

Fallout And XCOM Had A Baby, And It's Tough As Nails

neomedjeni

Dođavola, izgleda da je naše kraljevsko visočanstvo u subotu prespavalo dešavanja na forumu.

Meho Krljic

Neka, neka, bar se neko među nama odmorio  :-| :-|

Nego, u drugim novostima, end on a mor prsonal nout, imam utisak da sam konačno dosegao jedan od majlstounova u svom životu: čini se da se našla kikstarter kampanja od koje ću tražiti da mi vrati pare. A to nisam učinio ni u slučaju katastrofalnog Project Phoenix niti borderlajn prevare u liku Under the Dog.

Naime, neki se sećaju, FatherJape pre svih možda, da sam ovde pre jedno godinu i po - dve pominjao kikstarter kampanju za igru Unsung Story. Delovalo je previše dobro da bi bilo istinito, američka kompanija sa iskustvom u proizvodnji kartaških, stonih i kompjuterskih (RP) igara bacila se u ambiciju proizvodnje "klasične" japanske taktičke role playing igre, i uspela da između ostalog privoli Yasumija Matsunoa da bude deo projekta. Matsuno je takoreći bog otac SRPG žanra, sa ikoničkim naslovima poput Tactics Ogre i Final Fantasy Tactics u svom CV-u (radio je i druge stvari, dakako, Final Fantasy XII, Madworld...) i njegovo ime prikačeno uz igru koja je trebalo da bude i vizuelno i mehanički omaž FFT i TO igrama bilo je proverbijalna ponuda koja se ne može odbiti.

Naravno, kada nešto deluje kao previše dobro da bi bilo istinito, to je uglavnom zato što nije istinito. Playdek, američki studio zadužen za proizvodnju Unsung Story (jasno je bilo od početka da Matsuno neće biti lead deigner ili director na igri, već u najboljem slučaju stručni konsultant) je prvo objašnjavao da će se napraviti nekakva kartaška igra koja će biti uvod za Unsung Story, pa krenuli da vrlo sporadično pričaju sa kikstarter bekerima, propustili projektovani datum izlaska igre (jul ove godine) a da nisu pokazali ni jedan jedini work in progress video, već samo nešto koncept-arta i priče o svetu i (potencijalnim) sistemima, da bi nas sinoć "obradovali" apdejtom koji objašnjava da će sistemi prvo biti testirani u PvP uslovima, što je zgodno jer će to kao pomoći i Matsunovoj singl plejer kampanji, sa sve detaljnim planom kako će PvP/ onlajn komponenta igre biti ozbiljno testirana tokom narednih trinaest meseci itd. itd. itd.

Nije možda neophodno da napominjem da je u komentarima eksplodirao pravedni gnev igrača pošto onlajn i PvP komponente igre nisu pomenute u originalnom kikstarter piču niti objašnjenje developera kako je to "od početka bio plan" pomaže da se osetimo kao išta drugo do prevareni. Teško je ovde pomisliti da scenario nije bio otprilike ovaj: Playdek su potrošili kikstarter pare na zajebanciju, Japanci koji treba da sarađuju na igri su prestali da im se javljaju na telefon, do sada nije proizvedeno ništa sem po koje lepe slike i par strana dizajn-dokumenta, firma otpušta zaposlene jer nema novca (to, uostalom, piše u ovom apdejtu) i sada se čini sasvim prihvatljivim da se originalna ideja za igru malko savije kako bi se proizveo nekakav pomozibože multiplejer naslov koji će na Steamu ići za siću (ili kao f2p igra - ne da se to pominje, ali u ovom trenutku to ne deluje kao neverovatan razvoj događaja, pogotovo znajući da druge Playdek igre imaju mikrotransakcije) kako bi se od early access ili već nekakvih para finansirala neka bedna kampanjica...

Opet, da se razumemo, taktički RPG naslov koji bi se fokusirao na PvP sa sekundarnom ali časnom singl plejer komponentom - meni bi to bila sasvim prihvatljiva ideja na koju bih rado bacio novac i zapravo već jesam i to je ispala odlična igra, ali nju pravi Julian Gollop. Problem sa Unsung Story je što Playdek deluju kao ljudi kojima se više ne može verovati ni kada ti kažu koliko je sati. I, zaista, možda im zatražim i refundaciju.

Father Jape

To je jedini Kickstarter koji se sećam da si podržao. : \
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Pa, da, ja se sećam da si i ti pomenuo nešto along the lines of "Volio sam Tactics Ogre, možda bih mogao i ovome da dam neke pare". Nadam se da je ostalo samo na verbalnoj podršci  :lol: :lol: :lol:

Father Jape

Jeste. :lol:
Nekako od svih tih impulse purchasea poput onlajn kupovine knjiga koje neko baš toplo preporuči, ili pražnjenja novčanika tokom Steam rasprodaja na stvari koje znam da nikad neću igrati... Kickstarteru najlakše odolevam.

Meho Krljic

OK, ko ima tri minuta nek odvoji za gledanje ovog videa jer će svedočiti virtuznosti po dva osnova.

Radi se o prelasku jednog od nivoa napravljenog u Super Mario Makeru. Naravno, superteški nivoi za hakovane Super Mario bros. ROMove su pravljeni decenijama unazad, ali u Super Mario Makeru je nemoguće da aploudujete nivo na server ako prethodno sami ne uspete da ga završite, time dokazujući da ga je moguće završiti. Ovaj nivo je napravio autor po imenu PangaeaPanga i ne samo da je jako težak već i ima nekoliko izvanredno interesantnih ideja - koje zahtevaju izvanredno veštog igrača da ih iskoristi. Elem, posle oko 11000 kumulativnih pokušaja igrača da završe ovaj nivo, prva osoba koja je to uspela je niko drugi do Bananasaurus Rex, čovek koga pamtimo po brojnim zapanjujućim Spelunky spidranovima. Evo tog prelaska (sa par neuspešnih startova):

http://youtu.be/E17Omq6oHvo

neomedjeni

http://www.rpgcodex.net/forums/index.php?threads/vault-dweller-age-of-decadence-needs-to-sell-30-000-more-copies-to-be-successful.103562/

Zanimljiva priča o ciframa, a mi to volimo (kad kažem mi, ovde ne mislim na moju kraljevsku visost, već naš petoricu koji se muvamo ovuda).

neomedjeni

http://youtu.be/MXp2i2kT5ds

Drugovi, priznajem da sam sad već zainteresovan da pribavim Inkviziciju. Doduše, verovatno ću sačekati da prođe još jedna godinica i GOTY cena padne za koju hiljadu.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 22-09-2015, 10:29:16
Pa, da, ja se sećam da si i ti pomenuo nešto along the lines of "Volio sam Tactics Ogre, možda bih mogao i ovome da dam neke pare". Nadam se da je ostalo samo na verbalnoj podršci  :lol: :lol: :lol:
Od svih ljudi (ili gejmera!) koji učestvuju na ovoj temi, ja sam verovatno bio (i ostao) najveći i najzagriženiji Macunov fan - mada, posle FFXII on izgleda da više nema dobrih ideja - a meni nije palo na pamet da podržim taj projekat. Nekad je i preterani oprez koristan.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Pa, da, ti si i Vagrant Story uvek slavio kao jedan od najboljih RPGova svih vremena. Macuno je pre par godina uradio i interesantan RPG za 3DS, Crimson Shroud, ja je imam ali nisam stigao da je poigram, ali je dobila više nego solidne kritike:

http://youtu.be/I_BWynWqe1M

No, zapravo sam došo da kažem da je izašao Plague of Shadows, besplatna DLC ekspanzija za Shovel Knight a koja je meni bila među najboljim igrama prošle godine. O ekspanziji se biranim rečima izrazio Džefri Matulef. A evo i trejler:

http://youtu.be/qVI-xFE5J8o

Sad bez zezanja, Shovel Knight je mnogo dobra igra, bolja ekstrapolacija Mega Man (i Duck Tales) ideja nego što će Mighty No. 9 ikada biti i jedan od najboljih platformera poslednjih godina. Ko god ima ikakve inklinacije ka ovom žanru MORA da proba ovu igru.

neomedjeni

Ako se sećate Mooncresta, igre čija je nesrećna kickstarter kampanja par dana poslužila kao primarni predmet sprdnje u gejeming zajednici diljem interneta (da ne pominjemo šta je priredila Mehu i meni  :lol: ),radujete se, jer još je tu. Sleduje nam serija video demonstracija koje treba da nam dočaraju kako izgleda borba u igri. Sudeći po prvoj, ključni izraz je stamina management.

http://www.mooncrestrpg.com/news/2015/09/22/a-primer-on-mooncrest-combat-part-1/

neomedjeni

http://deadspin.com/various-lowlights-from-curt-schillings-failed-38-studio-1732879364

Heh, nisam bio upoznat sa ovom pričom, verovatno zato što me MMORPG-ovi nešto ne privlače. Ali ako nekog zanima je li moguće dobiti injekciju keša od 75 miliona američkih dolara i bankrotirati ne zavšivši igru na kojoj radiš, neka baci pogled.

Meho Krljic

Pričali smo o toj igri kada je izašla, nije ona bila MMO. MMO je bio naredni naslov koji je studio trebalo da uradi ali... bankrot je bio brži. Sam Kingdoms of Amalur: Reckoning nije uopšte bio loša igra, mada nije bio ni izvanredan. Recimo da je bio neka akcionija open world RPG igra na pola puta između recimo Oblivion i Fable. Ali problem je i što je izašao skoro odmah posle Skyrima PLUS što EA nije imao obavezu da ulaže u marketing igre pa to nije ni učinio i sve se završilo kako se završilo.

Meho Krljic

Aha, ti si i pričao o narednoj igri. Riding komprehenšn fejl s moje strane  :cry: :cry:

Elem, druga tema: Bedlam. Ja ga još ne igram, iako sam ga kikstartovao, jer su nakon prvog talasa reakcija od strane igrača autori seli da rade obimne pečeve za igru koji se ne tiču samo bagova već i brojnih dizajnerskih odluka u igri. Mislim, to ne znači da su prve reakcije bile negativne ali utisak je da će Bedlam za par nedelja biti mnogo bolja igra od onog što je bio u vreme lansiranja. Tako da ću pričakati. U to ime, evo prikaza iz pera Jurogejmerovog Krisa Brata, da se vidi kako ovaj FTL-sreće XCOM projekat njemu izgleda (hint, dosta ga ozbiljno kritikuje):

http://www.eurogamer.net/articles/2015-09-23-skyshines-bedlam-review

neomedjeni

Gde su dve, tu je i treća tema.

Izašao je i Bloodlust Shadowhunter, i izgleda da i nije loša igra.

http://store.steampowered.com/app/280600/

Meho Krljic

Da samo notiramo još jednu etapu u propasti nekad veličanstvenog Maxisa:

Lucy Bradshaw leaves EA

Father Jape

Ovima sjajno ide:
https://www.kickstarter.com/projects/webeharebrained/battletech

"Shadowrun Returns Devs Bring Back BattleTech, Is Successfully Kickstarted Almost Immediately"

ridiculus

80 Days od juče (dobro, formalno od prekjuče u Srbiji) na Steamu! Kao i GOG-u. Dakle, za PC.

neomedjeni

Quote from: Father Jape on 30-09-2015, 00:37:15
Ovima sjajno ide:
https://www.kickstarter.com/projects/webeharebrained/battletech

"Shadowrun Returns Devs Bring Back BattleTech, Is Successfully Kickstarted Almost Immediately"

Jebote, ovo će da bude čist uspeh. Izgleda da su HBS stekli reputaciju developera koji ispunjava obećanja i da im je perspektiva prilično svetla.

Quote from: ridiculus on 30-09-2015, 02:05:47
80 Days od juče (dobro, formalno od prekjuče u Srbiji) na Steamu! Kao i GOG-u. Dakle, za PC.

I cena je veoma okej. Pri čemu je Salon stripa taze završen, a Sajam knjiga već iza ćoška. Prokleti, okrutni svete!!!

Meho Krljic

Uzgred, izašao je Armikrog, a to je igra koja je skupila oko milijun dolara na kikstarteru na ime svoje ambicije da bude spiritualni naslednik voljene claymation avanture iz devedesetih - Neverhood. Neverhood JESTE bila igra sa dušom i karakterom, a u to vreme kada je 3d akceleracija počinjala da postaje standard na PC-jevima (donekle zahvaljujući Playstationu) ponudila je interesantan treći put između poligonalne 3D grafike i interactive-movie FMV igara koje su još držale deo avanturističkog tržišta. Naravno, Neverhood je bio osuđen da ostane u sopstvenoj tržišnoj niši ako ni zbog čega drugog a ono zbog prilične skupoće produkcije, pošto je ovo bila igra urađena tako što se digitalnim kamerama snimala manualna animacija plastelina. Drugim rečima, i ovo je bila neka vrsta interaktivnog filma, ali daleko prijemčivija za oko od klasičnih IM igara tog vremena. Iza igre je autorski stajao Doug TenNapel koji je već bio poznat po Earthworm Jim igrama a izdavačke dužnosti i finansiranje projekta je preuzeo Spielbergov Dreamworks. Solidno je ta igra upamćena, kako na PC-ju tako i na Playstationu ali se, budimo realni, nije preterano sjajno prodavala. PC publika je imala s jedne strane Quake, sa druge strane Sierrine i Lucasartsove avanture, sa treće strane Warcraft i klonove, a Playstation igrači su pičili Tekkena, WipeOut, FIFA, Tomb Raider itd. pa je tu nekako ova vrsta igre delovala pomalo retro iako ništa slično ranije zapravo nije postojalo.

Bilo kako bilo, održao se plamen evo, skoro dvadeset godina pa je TenNapel na kikstarteru prikupio dovoljno para da uradi novu igru sa sličnim premisama (pomoglo je i što je tehnologija danas jeftinija) i igra je od pre neki dan dostupna. Naravno, TenNapel je dospeo pod lupu određenog dela igračke populacije i na ime svojih pomalo zapaljivih izjava vezanih za rodne odnose ali ako sa tim nemate problem, udrite. Evo lonč trejlera:

http://youtu.be/xlT0f82hcJg

Meho Krljic

Oh, igra Clandestine zvuči MNOGO interesantno: jedan igrač se infiltrira u neprijateljsku zgradu, puca, šunja, krije se, a drugi za to vreme hakuje, otvara mu vrata itd. Kristijan Donlan piše o tome:

Clandestine is a thrilling spy-'em-up, but you'll need a friend

Meho Krljic

Holi šit. Dakle, autor kultne Stanley Parable je pre par dana nonšalantno rekao da radi na novoj igri, The Beginner's Guide, a onda je igra odmah i izašla i Džefri Matulef kaže da je ESENCIJALNA. Pročitati rivju:

The Beginner's Guide review

Meho Krljic

Hmmm, o Star Citizen se mnogo toga piše, što nije ni čudo, radi se o jednom od najuspešnijih crowdfunding projekata svih vremena, a sada Escapist ima opširnu reportažu sa nekoliko bivših i sadašnjih zaposlenih koji ocrnjuju Robertsa, ženu mu i "toksično radno okruženje". Naravno, Escapist nije neki paragon PRAVOG istraživačkog novinarstva i ovakve stvari se lako naduvaju preko svake razumne granice. Roberts u svojim odgovorima veli da je sve izmišljeno. Kakogod, vredno da se pogleda.

Meho Krljic

Majkrosoft kupio Havok. Ima li kraja njihovom šoping spriju??? Ovo mi deluje kao još jedan dokaz da redmondski džin kreativnost zamenjuje dubokim džepom sve više i više poslednjih godina...

Usul

Quote from: Meho Krljic on 03-10-2015, 09:04:37
Majkrosoft kupio Havok. Ima li kraja njihovom šoping spriju??? Ovo mi deluje kao još jedan dokaz da redmondski džin kreativnost zamenjuje dubokim džepom sve više i više poslednjih godina...
Pa to rade sve velike kompanije. Kad im nesto fali osmotre da li vec ima pa ako ima kupe. Inace to je oduvek bila ms strategija.
God created Arrakis to train the faithful.

neomedjeni

Opa, lepo. Znam nekoga ko će ovome da se izuuuuuzetno obraduje.

Ne pričam o sebi, naravno.  :lol:

Meho Krljic

Meho Krljic

A, da, da se ne zaboravi: Prison Architect je konačno izašao iz Early Accessa i sada je u fulu nabavljiv na Steamu (čak je i na popustu, da se proslavi izlazak pune verzije, pretpostavljam). Prison Architect je zapravo bio Early Access naslov još pre nego što je Early Access postao trend. Introversion, firma poznata po igrama Darwinia, Uplink i DEFCON je posle meteorski uspešne indi trajektorije spala skoro na prosjački štap - sami kažu da je to najviše zato što nisu umeli da hendluju lepe pare koje su napravili sa Darwinia i DEFCON - pa je Prison Architect bio njihov skoro pa očajnički pokušaj da krenu od nule i igračima prodaju makar svoju dobru reputaciju. Ali stvar je zapravo bila vrlo uspešna: ja sam Prison Architect kupio pre, mislim, dobre dve godine i tada je bio poskup, mislim oko 20 Evrića (sada je sa popustom manje od 14), ali je već bio impresivan sendboks/ menadžerski naslov u kome je konstruisanje zatvora i upravljanje istim bilo teško ali jako inspirativno i zabavno. Introversion vele i da im se finansijski ova vrsta poslovnog modela pokazala kao isplativa, što verovatno znači da ćemo ekspanzije i dodatke za Prison Architect dobijati još godinama. Ja se ne žalim. Verzija 1.0 ima i kampanju koja pomaže da igrač nauči šta treba da radi u igri pa, pošto je uspeh Cities Skylines dokazao da igrači vape za dobrim menadžerskim naslovima, mislim da se Prison Architectu smeši lepa budućnost. Evo Jurogejmerovog rivjua da zasladi:

http://www.eurogamer.net/articles/2015-10-07-prison-architect-review

neomedjeni

Meho Krljic

Whoa. Narod napravio mod za originalni Deus Ex koji poboljšava grafiku, dodaje novu muziku i još pregršt tehničkih stvari. Square Enix je ovo endorsovao i sada je mod nabavljiv na Steamu. Ako imate igru, vredi probati.

Meho Krljic

Inače, Edge, cenjeni britanski videoigrački magazin (koji je nekada imao i sajt a sada je samo eho na Gamesradar sajtu) je u posebnom broju objavio svoju listu sto najboljih igara ikad. Lista je platformski agnostična i naravno da je Dark Souls na prvom mestu ali je interesntno videti šta sve drugo na listi postoji a šta ne postoji:

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1117812#_=_

Quote100 - WarioWare Inc - GBA
99 - Spec Ops: The Line
98 - Papers, Please
97 - DriveClub
96 - Braid
95 - Super Hexagon
94 - Her Story
93 - Super Monkey Ball
92 - Final Fantasy XII
91 - Prince of Persia: The Sands of Time
90 - Katamari Damacy
89 - Animal Crossing: New Leaf
88 - Resogun
87 - Puzzle Bobble
86 - F-Zero GX
85 - The Sims 3
84 - R-Type Final
83 - Elite: Dangerous
82 - Bomberman
81 - Starcraft II
80 - Pac-Man Championship Edition
79 - BioShock
78 - CoD 4: Modern Warfare
77 - Puzzle & Dragons
76 - Tearaway
75 - League of Legends
74 - Super Meat Boy
73 - Xenoblade Chronicles
72 - Titanfall
71 - Outrun 2006: Coast 2 Coast
70 - Left 4 Dead 2
69 - Counter-Strike Global Offensive
68 - Civilization IV
67 - Rez
66 - Battlefield 4
65 - Metroid Prime
64 - Hearthstone
63 - Castlevania SotN
62 - Limbo
61 - Towerfall: Ascension
60 - Earthbound
59 - Batman: Arkham Knight
58 - Transistor
57 - Puyo Puyo
56 - FTL Advanced Edition
55 - Persona 4 Golden
54 - Mass Effect 2
53 - Okami
52 - The Stanley Parable
51 - XCOM: Enemy Unknown
50 - Monster Hunter 4 Ultimate
49 - The Witcher III
48 - Far Cry 4
47 - LittleBigPlanet 3
46 - Trials Fusion
45 - Nidhogg
44 - Fez
43 - Super Mario 3D World
42 - Journey
41 - Fire Emblem: Awakening
40 - Dead Space
39 - Dota 2
38 - Vanquish
37 - Super Mario Maker
36 - Shadow of the Colossus
35 - Halo 3
34 - Legend of Zelda: Majora's Mask
33 - Spelunky HD
32 - Destiny
31 - Legend of Zelda: A Link to the Past
30 - Kerbal Space Program
29 - Dishonored
28 - Splatoon
27 - Legend of Zelda: Wind Waker
26 - Rock Band 3
25 - Skyrim
24 - Drop7
23 - Uncharted 2
22 - Ico
21 - Super Metroid
20 - Demon's Souls
19 - Advance Wars
18 - Mario Kart 8
17 - Ultra Street Fighter IV
16 - MGS V: The Phantom Pain
15 - Super Mario World
14 - Red Dead Redemption
13 - Super Mario 64
12 - Portal
11 - Bayonetta 2
10 - Minecraft
9 - Resident Evil 4
8 - Legend of Zelda: Ocarina of Time
7 - Super Mario Galaxy 2
6 - Tetris
5 - Half-Life 2
4 - Bloodborne
3 - The Last of Us
2 - GTA V
1 - Dark Souls

Jasno je da je lista napravljena da bude naklonjenija savremenom igraču, dakle, imate XCOM a ne X-Com, imate GTA V a ne GTA III u nekoj svojoj iteraciji, imate Resident Evil 4 a ne Resident Evil, imate samo poslednje igre iz serijala Far Cry i Fire Emblem, imate Skyrim a ne Morrowind... To, plus restrikcija da se ne stavlja više nastavaka istog serijala (sem kada imate dramatične razlike kao u slučaju The Legend of Zelda ili kada imate srećnu okolnost da se igre zovu drugačije , kao u slučaju Demon's i Dark Souls) daju ovakvu listu i to je u redu.

Ono što jeste malo diskutabilno iz moje perspektive je da i pored nekih sjajnih leftfield momenata ovde koje očekujemo od Edgea (Papers Please, Resogun, Fez, Katamari Damacy, Super Meat Boy, Tearaway, Her Story ...) nema nekih igara koje bi po mnogim kriterijumima morale biti na listi. Prevashodno mi bode oči nedostatak Deus Ex, Thief i System Shock igara (Dishonored ih donekle menja, ali ipak...) plus, naravno, Civilization je jedina klasičnija strateška igra ovde (uz Starcraft II) a nema Agea ničega, nema Galactic Civilizations, Master of Orion, ili makar neke od Paradoxovih igara iz serijala Crusader Kings ili Europa Universalis ili makar, jelte, neke Total War igre. Ili makar Jagged Alliance. Ili makar Heroes of Might and Magic. Nema Planescape Tormenta, nema Baldur's Gatea, nema Icewind Dalea ili, ako se te igre smatraju simpatičnim, ali u krajnjoj liniji nesavršenim primercima žanra, onda - nema Ultime, nema, zaboga, ni Fallouta. Nema Dooma, nema Quakea.

Sa konzolne strane, Street Fighter IV je jedini predstavnik borilačkih igara i bilo bi ljudski da je Tekken negde na listi, ako već ne Marvel vs. Capcom, King of Fighters ili veličanstveni Guilty Gear. Nema Yakuze, pa čak ni Shenmue, i mada ja shvatam da su te igre u određenom smislu "acquired taste" i da MOŽDA nisu BAŠ za svakoga, moram da kažem da su to ipak veličanstene produkcije ozbiljnih kulturoloških težina i da bi bilo razumno imati ih na listi koja sadrži Xenoblade Chronicles, Titanfall ili Transistor. Takođe, vozačke igre su u najmanju ruku čudno birane. Outrunu i Mario Kartu vidim mesto na ovoj listi, ali da je DriveClub tu a da nema Forza ili makar Motorstorm igara mi je dosta bizarno. Da ne pominjem WipeOut. Dalje, ima Final Fantasy XII ali nema VI ili VII? A onda nema ni Final Fantasy Tactics ili makar Tactics Ogre (mada je lepo da ima Advance Wars). Nema Chrono Trigger, nema Vagrant Story, nema Suikoden, nema Grandia, nema Skies of Arcadia, nema SaGa. Prosto da se čovek začudi otkud Earthbound ovde jer je utisak da je JRPG deo liste sastavljao neko ko žanr jedva poznaje pa je ubacio FFXII i Personu 4 jer su ga na to naterali.

Nema Wii Sports. Nema Sonic (ajde, to i da donekle pozdravim). Nema Rayman. Nema Silent Hill. Nema Tomb Raider. Nema Tetris, za ime Al'laha.

Nema Gradiusa (mada je lepo videti R-Type: Final). Nema čak ni Space Invadersa što je potpuno baffling. Čak i Pac-Man je uredno dobio mesto sa Championship Edition a Space Invaders su u poslednjih nekoliko godina imali bar tri IZVANREDNE nove verzije (Infinity Gene, Extreme 1 i 2) koje su zaslužile da budu na ovoj listi makar i koliko Battlefield 4 ili Towerfall: Ascension ili Destiny.

Opet, istina je da su na listi mahom VEOMA dobre igre ali ma koliko ja voleo Transistor, recimo, ne smem da kažem da zaslužuje da ovde bude više nego WipeOut, Planescape: Torment ili Tekken. Ditto za Papers Please ili Tearaway...

neomedjeni

Nema Planescapea, BG dvojke i Fallouta? Dark Souls na kecu?

Neću ni da se trudim da smišljam komentar.

Father Jape

Трагови им смрде конзолаштвом.

neomedjeni

Ma, liste su to za pučinu. Kao pravovernom PC Master Race pripadniku meni je za danas dovoljno što je konačno izašao budući klasik RPG žanra sa popustom od 10%. Po tome ćemo pamtiti ovaj slavni dan.  :lol:

ridiculus

Quote from: Father Jape on 14-10-2015, 20:24:25
Konzolaštvo je najzdravija bolest koja postoji. ;)

Meho Krljic

Quote from: Father Jape on 14-10-2015, 20:24:25

Ma bar da... Pogledaj šta sve bitno sa konzola fali...