• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 10 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Gaddemit, najnovija igra iz kultnog shmup serijala Darius, Dariusburst: Chronicle Saviours  će se pojaviti na evropskom PSN šopu i na Steamu naredne nedelje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

http://youtu.be/qRCchsKmQBk

Nažalost... cena je sumanuta. 30 funti na Steamu, ko zna koliko na PSN-u gde, uprkos prisustvu PS4 i Vita verzije nema cross-buy mogućnosti. Neću ovo kupiti sem na nekom brutalnom popustu.  :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: Ovi iz Degica nisu normalni.

ridiculus

Dok pišem ovo, upravo se u Los Andjelesu završila ceremonija dodele nagrada najboljim video-igrama iz ove godine, The Games Awards 2015, koja je bila prošarana raznim aktivnostima i izvedbama. Jedna od tih aktivnosti je i najava novih igara i novi trejleri za već najavljene.

Od najzanimljivijeg izdvajam:

- Psychonauts 2, koje takodje radi Double Fine;
- Far Cry Primal, koja nas vraća u kameno doba i stavlja u ulogu čoveka koji ume da gospodari zverima
- Quantum Break, od Remedy-ja, sinematična akciona avantura u kojoj igrač može da upravlja vremenom (nije prva igra sa takvom mehanikom, ali izgleda impresivno)
- serija o Batmanu, od Telltale Games
- DLC za Rise of the Tomb Raider, zvani Baba Yaga
- Shadow Complex Remastered, koji se u toku decembra može skinuti besplatno sa zvaničnog sajta (ako sam dobro shvatio).

http://youtu.be/f9owP9XbusU

http://youtu.be/3npvOj8eKp4

Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Sve što sam ja hteo da prijavim, Ridiculus je uredno odradio, pa mi ostaje samo da eventualno dodam po koji trejler vezan za ove objave i po koji kurio.

Far Cry primal pokazuje da ćemo izgleda moći i da posedamo životinje.

http://youtu.be/5YV-L-8DlNg

Psyhonauts 2 će biti kraudfandovan, ali koristeći Fig platformu koju Double Fine kontrolišu:

http://youtu.be/ZFFrE_3n2ws

Takođe:

• It is still in early pre-production.
  • Psychonauts 2 will explore more of Raz's backstory, including his family's curse to always die in water, as well as more adventures through different minds.
  • There'll be some new psychic powers mixed in with the old ones.
  • A lot of the old team is getting back together: Erik Wolpaw will help write it, Peter Chan will be doing more concept art, Peter McConnell is doing the music.
  • Voice actors Richard Horvitz (Raz) and Nikki Rapp (Lily) will also be returning.
Keza MakDonald ima scoop:
How Psychonauts 2 Came to Be
Takođe:
Geoff Keighley: Konami Barred Hideo Kojima From Accepting Metal Gear Award

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 04-12-2015, 07:46:42
Sve što sam ja hteo da prijavim, Ridiculus je uredno odradio...

To su te prednosti noćnog života! Koji ima i nedostatke, vezane ne samo za prijavljivanje vesti. :(

Psihonauti su mi najzanimljivija vest, svakako. Kodjimin problem sam hteo da prijavim, ali na onoj drugoj temi, gde ću da kažem nekoliko stvari o ceremoniji.

Meho Krljic

Da, pa... ja načelno ustajem oko pola pet-pet ali me jutros prevario san pa sam se digao oko šest i, imam šta da vidim - preteče me kolega. Ali, opet, to je dobro, ne valja kada ispada da samo ja ovde sa sobom pričam.  :lol:

Meho Krljic

Drugde smo dobili tizer trejler za igru Bound koju prave autori Dature (za Playstation 4, naravno) a koja je neka vrsta 3D platformera za zrele igrače gde je u glavnoj ulozi plesačica a obećava se s jedne strane narativno iskustvo i priča za odrasle a sa druge hardkor gejpmlej. "In result, we are going to deliver a 'notgame' to you, which is also a game. It's up to you to decide how you would like to play." Dobro, videćemo.

http://youtu.be/H3TpgIjefGQ

Meho Krljic

A tu je i najava za treći (glavni) Danganronpa naslov. Treća igra izlazi 2016. godine u Japanu (nema najave za zapadne verzije ali bezbedno je pretpostaviti da ćemo je videti do kraja iduće godine na engleskom jer su prve dve igre među retkim Vita blokbasterima), koliko pamtim, ima novu postavu likova, ali ovo je i prvi Danganronpa nastavak koji izlazi i za Playstation 4 pored Vite. Uzbudljivo!

http://youtu.be/FfMqURJ3ZfE

ridiculus

Sinoć, na dodeli raznih video-igračkih nagrada 2015, spomenuta su tri kratka filma o nezavisnim tvorcima igara. Evo linka na kojem ih možete pogledati:

Made with Unity

ridiculus

Zaboravih juče da pomenem i vest da je Bethesda obećala milion dolara nekom od igrača Elder Scrolls Online. Jedino treba popuniti formular i... imati sreće.

Cinik u meni bi rekao da oni zapravo plaćaju igrače da igraju njihovu igru. :lol:  Mada, posle novog Fallouta, ne brinem se za njih.

Ugly MF

Jestel' culi da smo prvi u Starcraftu!?
Srbija do Tokija!....i Koreje!

Meho Krljic

Playstation experience se dešava ovog vikenda u San Francisku pa evo vesti i najava:

Na primer, novi trejler za Uncharted 4, koji izlazi na proleće, sa sve... dijaloškim opcijama??? Takođe, minikontroverza oko bele glumice koja daje vojsover i mokep za crni lik u igri (raspršena jer u istoj igri imamo i crnog muškarca koji daje glas i mokep za beli lik?).

Jedna od bombi sa ovogodišnjeg E3-ja, rimejk Final Fantay VII dobija i trejler. Riltajm borba, naravno. "First on Playstation 4", dakle nije ekskluziva. Trejler izgleda super-gritty što, naravno, znači da Tetsuja Nomura i ekipa smatraju da današnju publiku rajca mrštenje i nasilje, a ne stotine sati trčkaranja kroz pastoralne krajlolike ruralnog Midgara. Videćemo šta će to značiti za pejsing i generalno overworld komponentu.

Najavljen je i poslednji novi lik za Street Fighter V, F.A.N.G. a zna se i koji će biti DLC likovi (koji se, nadajmo se otključavaju igranjem): Alex, Guile, Balrog, Ibuki, Juri, Urien.

Double Fine imaju trejler za rimasterovani Day of the Tentacle (spojlr alrt: izgleda prelepo), koji izlazi u Martu, a najavljeno je da je sledeća stara LucasArts igra koju će remasterovati obožavani Full Throttle. Kada neko operisan od avantura, poput mene, smatra da je ovo fantastična vest onda znate na čemu ste.

Pored Psychonauts 2 koji je najavljen pre par dana, Double Fine je takođe najavio i Psychonauts in the Rhombus of Ruin, virtual reality igru za Sonyjev VR. WOW? Što kažu Ameri, kad kiši onda poliva.

Yakuza V konačno igriv na našim PS3jkama sledeće nedelje. (Sem ako SEGA ne odluči da Evropu tretira kao Konami prošle godine sa Suikodenom.) Naravno, baš kad ja putujem u grotlo pakla u Belgiji  :cry: :cry: :cry:  Yakuza 0 dobio opreznu najavu da će izaći na zapadu.

Brut@l  je notabilni indi naslov za Playstation 4 makar zbog grafike. Brut@l is a modern re-imagining of the classic ASCII dungeon crawler that fuses old-school gaming with a fresh 3D visual style to create something unique for the PlayStation®4 computer entertainment system. Trejler dosta toga pojašnjava:lol:

Tetsuja Mizuguči se pojavio da najavi da će njegov kultni Dreamcast hit, Rez, doći na Playstation u formi Rez Infinite, igre remasterovane/ rimejkovane za VR. Ali će biti 100% igriva i bez VR opreme.

Iako Level 5 trenutno zgrću pare sa Yokai Watch, imaju vremena i da prave "prave" RPGove. Ni No Kuni II: Revenant Kingdom najavljen, Playstation 4 ekskluziva, dakako.

Epic su, pak, završili Keynote najavom da njihova naredna igra, Paragon dolazi na Playstation 4. Idikativno je da na trejleru nema Xbox amblema, dakle firma koja je nekada bila bradrz in arms sa Majkrosoftom okrenula mu je leđa i Paragon se pravi samo za PC i PS4. Takođe, da li će ovo biti prvi MOBA naslov da postigne blokbaster uspeh na konzoli? Mislim, sudariće se sa Bliyyardovim Overwatchom, biće to epska borba. Naravno, ovo je hibrid MOBA i šutera, plus, tek ćemo da vidimo hoće li biti free to play ili šta, ali gejmplej izgleda vrlo lepo...

Nioh, nova igra (ali u preprodukciji od 2004. godine) Team Ninja je već najvaljena letos, ali sada ima i novi trejler. Sa sve gejmplejem. Moram da kažem, posle smeća u formi Ninja Gaiden 3, Team Ninja će morati da napravi MNOGO impresivniji trejler da me zainteresuje za ovo...

Tu je konačno i novi trejler za rimejk Ratchet & Clank. Lepo.

U drugim vestima, Final Fantasy VII rimaster je od noćas dostupan na Playstation 4, ali i Nuclear Throne, tako da, idem sad da vidim da li to važi i za evropski PSN.

Father Jape

"For those who grew up with videogames, it may be hard to imagine what it's like to learn to play them later in life. Now in my late fifties, and only recently having started gaming, I examine precisely how that feels."

http://ontologicalgeek.com/how-it-feels-to-play-at-all/

(Michael Evenden is a Professor of Theater Studies at Emory University in Atlanta, and a professional dramaturg.)
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

Vrlo zanimljivo. Mislim se nešto, trebalo je na vreme da otvorimo topik za eseje, kolumne, blogovanja, osvrte, teorijske napise itd. iz oblasti igara. Sve to turamo u "novosti" a nije baš da je prikladno  :cry: :cry: :cry:

Father Jape

Pa dobro, eto, kad odeš u penziju za koju godinu, možeš da pročešljaš ovim sto sedamdeset šestorim stranama i izdvojiš sve od trajne vrednosti. :lol:

Meho Krljic

Da prijavim da je Helldivers za PC sada nabavljiv.

Meho Krljic

Meho Krljic

Nintendo Files Patent for Unique, Free-Form Touch Controller

A odmah zatim, šuškanja i da naredna Nintendo konzola izlazi već u prvom kvartalu naredne godine, dakle u sledeća tri or samting meseca. Ovo će biti poslednji ekser u kovčegu zlosrećnog Wii U i ozbiljno iskušenje za moj novčanik...

Meho Krljic

John Romero i John Carmack su, sećamo se, pre nego što su pravili Komandira Kina, pa Dum, prvo pokušali da Nintendu pokažu da je PC validna igračka platofmra, napravivši port Super Mario Bros. 3 za PC. Potpuno neautorizovan, naravno. Tada je to bilo praktično neviđeno na PC-u, čak se smatralo tehnički neizvodljivim - te mašine nisu bile predviđene za ovakve stvari - i Carmackovo čudotvorstvo je impresioniralo sve sem ljude u Nintendu koji su bez problema iskulirali ovaj pokušaj. Romero je na Vimeo okačio futidž da vidimo kako je to izgledalo:

Super Mario Bros. 3 Demo (1990) on Vimeo

Meho Krljic

U sličnom tonu, emulacija Wii U na PC-ju napreduje solidno:

Here's Mario Kart 8 Running On A PC

Meho Krljic

Zašto bi nas uopšte interesovao učinak na tako nevažnom polju kao što je seks???

Meho Krljic

Nego, da me budemo drkadžije koje se prave da umeju da pričaju o seksu, da se mi vratimo pravim vestima. Naime, konačno razrešenje je došlo: da, Hideo Kođima je napustio Konami i, da,kako smo i očekivali, u pregovorima je sa Sonyjem da svoj novoosnovani studio okači o njihovu sisu. Meni sve to ima smisla, al da vidimo šta će stvarno i biti...

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 16-12-2015, 06:25:16
Nego, da me budemo drkadžije koje se prave da umeju da pričaju o seksu, da se mi vratimo pravim vestima. Naime, konačno razrešenje je došlo: da, Hideo Kođima je napustio Konami i, da,kako smo i očekivali, u pregovorima je sa Sonyjem da svoj novoosnovani studio okači o njihovu sisu. Meni sve to ima smisla, al da vidimo šta će stvarno i biti...

Metal Gear ostaje u Konamiju, cenim?

Meho Krljic

Da, pa, naravno, to je oduvek bio njihov IP. Najavili su oni još jesenas da će nastaviti da prave igre u Metal Gear serijalu, ali naravno, pošto ih big budget igre više ne zanimaju preterano, to mogu zapravo da budu samo mobilne igre ili pačinko mašine ili... nešto treće. Ono što je sigurno je da će malo nas Metal Gear igre koje nije blagosiljao Kođima smatrati kanonskim.

Meho Krljic

Nije da mene ovo direktno pogađa jer sam previše investirao u svoj PSN profil, ali jeste interesantna vest i vredi pratiti dalji razvoj:

Developer claims 'PS4 officially jailbroken'

Meho Krljic

Meho Krljic

Danas bi trebalo da na Steamu bude dostupna Final Fantasy VI pa da i PC publika ima prilike da poigra jedan od najboljih JRPGova u istoriji. Naravno, oni zainteresovani su verovatno već igrali igru koristeći SNES ili GBA emulator. Elem, kontroverza u vezi sa ovom verzijom je u tome što je Square Enix pokarabasio grafiku u pokušaju da je poboljša. Evo detaljne analize šta i kako:

Doing an HD Remake the Right Way : FFVI Edition

Father Jape

Vidim da Kobet nešto gunđa na Tviteru oko toga:

Sad every time I see the upcoming PC version of Final Fantasy VI. Have it on iPad. Stopped because it was like playing a 30 hour murder.

Final Fantasy VI's graphical update - like the Louvre tried modernising by giving a bunch of children crayons and saying "Go crazy, kids!"

Meho Krljic

Odlična reportaža. Neću da sad go full Scallop i kažem da sam još 2009. godine upozoravao na Kinect, ali fakat je da se još tada moglo naslutiti da od Projecta Natal neće biti ništa i da smo mnoge razumne sumnje razumno izneli već tada:

Rare and the rise and fall of Kinect

Meho Krljic

Gledanje atraktivnih Street Fighter IV momenata na JuTjubu - jedini način da se preživi Petak popodne u kancelariji...

Ovo je, naravno, ludački, čupanje pobede iz samih čeljusti poraza. A ipak, MOBA igre su iz nekog razloga najpopularniji esport sadržaj na svetu. Majnd bogls.

http://youtu.be/FmS_r30_Kto

Meho Krljic

Neće da se desi any time soon, druže Neomeđeni. Mislim, barem ne u sferi Electronic Artsa i tih velikih izdavača. Oni su trenutno u toj nekoj trci u naoružanju jedni s drugima i svi misle da AAA RPG mora da bude mastodontski open world naslov u koji može da se slupa minimum 200 sati kako bi sve video u jednom prelasku. Naravno, imaš uspešne male RPG naslove koji se ne dešavaju u otvorenom svetu (samo ove godine imamo primere PoE, Shadowrun HK, Underrail, Undertale, Serpent in the Staglands i još milijun drugih igara), ali ovi koji ulupavaju ozbiljne pare u budžete, moramo razumeti, moraju da se ponašaju u skladu sa očekivanjima deoničara a deoničari nemaju baš mnogo znanja o igrama, ali ZNAJU da je Skyrim prodao jedno 30 miliona kopija i tako ispada da je model uspešnog AAA RPG-a danas - Skyrim. Pa vi sad vidite. Naravno, CDPR su se sa Witcherom 3 tako temeljito dokazali da ovo ide još više u prilog ovoj tezi.

Ali što bi pa to vas sekiralo? Ima, hvala Alahu, mnogo RPGova koji nisu open world a koji izlaze sve vreme, a da budemo iskreni, Visceral nikada nisu pravili RPG pa se onda ja ne bih mnogo ni sekirao oko ovog naslova koji možda ispadne krajnje osrednje...

U drugim vestima, nova Irrationalova igra će biti "small scale open world FPS" :lol:

neomedjeni

Ma, radi se o čisto iracionalnoj, subjektivnoj, ljudskoj mržnji koju osećam prema samom konceptu. SW brend je imao dve predivne RPG igre kojima ništa nije falilo to što nisu open world, naprotiv. A već imaju onaj SW TOR, pa sam se nadao da bi mogli da naprave normalnu igru za singlplejer. No, krhkog zdravlja ta nada beše...

Meho Krljic

A što misliš da open world naslov neće biti "normalan za singl plejer"??? Mislim... Witcher 3 je valjda pozitivan primer kako sjajan može open world RPG da bude a da ne izgubi mnogo od RPGstva. Plus, KOTOR igre su ionako bile veoma open-world-ish pa ne treba mnogo mašte da se zamisli da novi Star Wars RPG bude suma svih pozitivnih iskustava KOTOR i Mass Effect igara u svetu koji bi (teoretski) imao ubedljivost i dubinu Witchera 3. Naravno, kako rekoh, Visceral nisu studio poznat po RPGovima, pa pričam u teoriji... Ali ako je ijedan žanr prirodno naklonjen open worldu, to je svakako RPG.

neomedjeni

KOTOR igre su pružale sjajnu iluziju da su open world igre, ali to u suštini nikako nisu bile. Ne znam, imam utisak da takva postavka uvek razvodni priču i RPG elemente i da je tradicionalniji pristup bolji. Ne samo zbog toga što je tradicionalan, premda je to za istinskog vernika poput mene dovoljan argument, već zato što omogućuje kreatorima igre da na omeđenom prostoru koncentrišu ono najbolje što mogu da iscede iz svojih zamisli o igri. Kvalitet ispred kvantiteta i tako to.

Ima, naravno, primera dobrih ili odličnih open world RPG igara, kao što je Gothic, ali igre iz tog serijala nisu smeštane u prevelike svetove, što je pravilo značajnu razliku.

Meho Krljic

Da, ali čak i ako apstrahujemo Bethesdine radove, jer ih "tradicionalisti" preziru  :lol: mislim da Witcher 3 daje dovoljno argumenata za to da se mogu spojiti odlično pisanje, kvalitetno dizajnirani kvestovi  i "pravi" open world sa sve emergent elementima itd.

No, kako već rekoh, ova rasprava je vrlo akademska jer je trenutno praktično jedini model koji će veliki izdavači finansirati taj open world model. Ovo ide ruku pod ruku sa RPGizacijom ostalih žanrova, tako da će se u nekoj vrlo skoroj budućnosti igre poput Witchera i Mad Maxa (ili Mass Effecta i Batmana) doživljavati kao da pripadaju istom žanru.

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 21-12-2015, 13:04:54
Da, ali čak i ako apstrahujemo Bethesdine radove, jer ih "tradicionalisti" preziru  :lol: mislim da Witcher 3 daje dovoljno argumenata za to da se mogu spojiti odlično pisanje, kvalitetno dizajnirani kvestovi  i "pravi" open world sa sve emergent elementima itd.

Još uvek nisam imao prilike da se lično uverim u to, ali Witcher 3 je pre izuzetak koji potvrđuje pravilo nego krunski dokaz da je open world RPG svetla budućnost RPG-a. Pri čemu ne sporim da je budućnost. Ne zaboravimo da je golem golem golem trud morao da se uloži u pravljenje te igre da bi bilo stvoreno nešto zaista dobro. I da su Poljaci jebeni ludaci.  :lol:  I da su im svet i svi važniji likovi bili gotovi, servirani na tacni od strane profesionalnog pisca epske fantastike.

Meho Krljic

Sve se slažem, i, kako već rekoh, nemam nekog poverenja u Visceral po ovom pitanju (mada i oni dobijaju svet na tacni), samo kažem da je u ovom trenutku praktično neizbežno da će RPGovi koje proizvode veliki izdavači, dajući velike budžete biti open world. Valja biti svestan da je veliki element marketibilnosti igre to da li će profesionalni JuTjuberi/ Tvičeri imati dovoljno materijala da je dugo i ponovljeno igraju za svoju publiku a tu je open world sadržaj takoreći zlatni rudnik.

neomedjeni

Da, pa, da se ne pretvaram da je za mene ovde sve crno bez imalo belog, ova godina je dokazala da i za drugačiji pristup ima mesta. Odnosno, izašlo je ohoho igara koje su po mom ukusu od kojih pola još nisam stigao da dovršim. Tako da s relativnim mirom gledam na predstojeći period i nadam se da će se trend nastaviti.

Uostalom, neka i fanovima open world igara neki razlog za radovanje, ako baš mora tako.  :lol:

Meho Krljic

Igra u kojoj ste ptica PLUS advokat stiže na Steam. Odličan art direction:

http://youtu.be/zuGJOdyoLo4