• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 14 Guests are viewing this topic.

neomedjeni

Harebrained Schemes kažu da će mini kampanja za Shadowrun: Hong Kong i još neki dodatni sadržaji biti besplatni for existing customers. Lepo, jedan trošak manje.

http://www.gamebanshee.com/news/116740-shadowrun-hong-kong-audio-commentary-teaser-mini-campaign-coming-out-soon.html

Meho Krljic

Gospoda. E, sad da vidimo gde da nađemo 30 evra za njihovu igru Necropolis koja nas tizuje sa steama...

neomedjeni

Oh, nisam pratio (roguelike igra i tako to), te nisam ni bio svestan da je njen izlazak tako blizu.

Imamo danas i jedan Kingdom Come: Deliverance intervju.

http://www.pcinvasion.com/kingdom-come-deliverance-interview

Meho Krljic

Jebeš mi mater ako Piter Molinju zna šta radi... Posle meseci ćutanja i nikakvih apdejta na igri Godus, sad je odjednom izbacio igru Godus Wars koja nije god game nego praktično RTS i sastoji se pre svega, jelte, od borbe. Ljudi vele da igra nije loša ali imam utisak da je ovo klasičan primer "I never asked for this" situacije. Čudan proces:

1. Kikstartuješ jedno

2. Onda to jedno ne uspeš da priovedeš nikakvoj zadovoljavajućoj formi (igra je u early Accessu godinama, nema obećane funkcije ali ima neobećane itd.) i toliko dugo ne pričaš sa korisnicima da su svi ubeđeni da si digo ruke

3. Napraviš nešto sasvim drugo i arbitrarno mu dodaš u ime naslov onog jednog

4. ????

5. Profit???

Evo detalja: http://www.eurogamer.net/articles/2016-01-27-peter-molyneux-returns-to-godus-with-rts-themed-update

A evo i ekskluzivnog intervjua sa Molinjuom:

http://www.eurogamer.net/articles/2016-01-22-it-was-tempting-to-retire

neomedjeni

Osećam da će ovo biti zadovoljstvo čitati.

xrofl

ridiculus

Evo, sad ću da kažem nešto što nije učtivo, ali... :lol:

Jebo sve one koji finansiraju Molina posle njegovog 30-togodišnjeg vrednog rada na loženju ljudi! xhang

Meni je Dungeon Keeper bio omiljena igra kada se pojavila, i voleo sam i neke druge njegove radove, ali iznenaditi se DANAS da Molino ne isporučuje obećano...  :-x :-x :-x
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Ahahah, ali sada je iznenađenje zapravo što isporučuje nešto što ne samo da nije obećano nego nikada nije ni pomenuto. Bunilo!!!!!!!!!

Father Jape

Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Meho Krljic

QuoteCurrently it feels like an in-development free phone app you'd forget you ever downloaded.

Da sam ja Piter Molinju rekao bih mu "U redu je, nemoj da me štediš, reci šta stvarno misliš!"  :lol:

neomedjeni

Izašao Shadowrun: Hong Kong EE sa dodatnom kampanjom!!! A dobijam golem apdejt i za Age of Decadence!!! Šta se ovo jutros dešava?!!!

Meho Krljic

Age of Decadence se apdejtuje svakih par dana. Verovatno bagfiksevi.

Meho Krljic

Heh... U ovom trenutku vest o tome da se još jedna kikstarter kampanja izmetnula u oblak digitalne pare i nije neka vest, ali evo da ipak objavimo pošto smo o ovoj igri ovde i pričali u vreme njene kampanje. Unsung Story je trebalo da bude duhovni naslednik slavne taktičke potezne ige Final Fantasy Tactics. Twist? Pa, pored toga što je studio koji se zavetovao da će je praviti bio američki Playdek, specijalizovan za igre kartama, projekat se mogao pohvaliti imenom Yasumija Matsunoa, čoveka koji je i napravio Final Fantasy Tactics (i Tactics Ogre pre nje). Nemali broj bekera za ovu igru je pare u ekran bacio jer je Playdek doslovno napisao "A rich, diverse Tactical RPG, envisioned by the master of the genre Yasumi Matsuno, Playdek, and you, the fans!" pa je onda tu bilo priče o 3D grafici, inovativnom borbenom sistemu zasnovanom na trouglovima itd. i sve to za 600.000 dolara a do Jula 2015. godine. Prirodno, odgovor na ovakav pič je bio solidan i igra je skupila 660.126 dolara. Ne deluje kao nekakav rekordni iznos - jer i nije - ali imajmo na umu da je od samog početka bilo nejasno koliko će Matsuno tu actually učestvovati a Playdek, ponavljam, nije studio poznat po ovoj vrsti igara...

Dve godine nakon uspešnog završetka kampanje, od igre nema ni traga ni glasa. U Oktobru nam je ponuđen video da pokaže da se tu ipak nešto radi, ali je taj video izgledao rudimentarno i nezanimljivo, svakako ne kao nešto što pokazuje da je igra već 18 meseci u razvoju i tri meseca nakon obećanog datuma, jelte, izlaska. Od tada do noćas - tišina - pa onda novi kikstarter apdejt u kome studio doslovce kaže da im je otišlo nekoliko ključnih zaposlenih i da prvo moraju da izbace nekoliko profitabilnih igara na tržište pre nego što krenu da ponovo rade na Unsung Story. Ovo nakon što su dobar deo prošle godine trpeli kritike jer su, mimo ikakve prethodne priče najavili da će se igra prevashodno u početku fokusirati na PvP multiplejer (nikada pomenut u originalnom piču) a da Matsuno i dalje vredno radi na dizajnu kampanje.

Ne da mene tu nešto mnogo sekira to što sam bacio pare u vjetar, koliko me boli što nećemo dobiti igru koja je očigledno bila too good to be true. Ova cela epopeja nažalost izrazito podseća na drugi zloglasni kikstarter u kome imena poznatih japanskih pregalaca koje vezujemo za ključne JRPG naslove iz slavne istorije bivaju povezana sa projektima koje prave američki anonimusi, samo da bi se ispostavilo da, prvo, igra koju su obećali ne može da se napravi za te pare i, drugo, da pomenuti japanski pregaoci možda, hm, nisu ni bili svesni da su povezani sa projektom. Naravno, pominjem infamozni Project Phoenix koji je tražio 100.000 a skupio više od milijun dolara na ime obećavanja squad-based borbe u realnom vremenu u JRPG setingu i sa Nobuom Uematsuom na muzičkim dužnostima. Ova igra je posle par EKSTREMNO razočaravajućih work in progress videa (koji bukvalno izgledaju kao da se srednjoškolac jednog nedeljnog popodneva malo zajebavao u Unityju) nedavno objavila da je skoro sve u redu (sem dvogodišnjeg probijanja rokova) ali da nemaju programera i da moraju da vide da se za to nekako snađu pa će da polako krenu da rade... Sigurno tu negde ima i neko naravoučenije ali suviše sam konsterniran da ga formulišem.

neomedjeni

Kako bismo pomogli kolegi i drugu Mehu da što pre izađe iz stanja konrst konstr kostr utučenosti, ostavljamo mu na temi link iza koga može da baci pogled na twitch stream nove Baldurs Gate ekspanzije.

http://www.rpgcodex.net/forums/index.php?threads/baldurs-gate-siege-of-dragonspear-twitch-stream.106805/

A ako neko ovih dana nema razloga za nezadovoljstvo, to je Tim Hauard, za koga kažu da će dobiti Lifetime Achievement award at the Game Developer's Choice Awards. Svi ljubitelji njegovog lika i dela će poludeti kad čuju.  :lol:

http://www.gamebanshee.com/news/116753-todd-howard-to-be-honored-with-lifetime-achievement-award-at-gdc.html

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 07-02-2016, 09:29:12

A ako neko ovih dana nema razloga za nezadovoljstvo, to je Tim Hauard, za koga kažu da će dobiti Lifetime Achievement award at the Game Developer's Choice Awards. Svi ljubitelji njegovog lika i dela će poludeti kad čuju.  :lol:

http://www.gamebanshee.com/news/116753-todd-howard-to-be-honored-with-lifetime-achievement-award-at-gdc.html

Drug Neomeđeni toliko mrzi Toda Haudarda da ni ime ne želi da mu pomene...

neomedjeni

Tja, moj uobičajeni nedeljni lapsus.

Meho Krljic

Dva minuta mržnje za Bethesdu  :lol:

neomedjeni

Hvala, ali moja mržnja je momentalno ekskluzivno rezervisana za Shadowrunov matrix.  :lol:

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 07-02-2016, 15:49:54
Dva minuta mržnje za Bethesdu  :lol:

Bolje i to nego dvadeset godina prezira, kao u mom slučaju! Dobro, ne baš dvadeset, ali blizu. Pa sama ta vest o nagradi za životno delo - kada se pogleda KO je sve bio dobitnik do sada - je smejurija! Zašto ne Ken Rolston, onda?

Čisto da bude jasno, neko savršeno može da voli određene Bethesdine igre, ili delove igara, a da prezire kompaniju.

Meho Krljic

Igra zasnovana na biblijskoj priči o ocu koji vodi svog sina u planinu da ga, jelte, ritualno ubije u slavu gospoda, ne može da se prodaje na Appleovom AppStoreu zbog - nasilja nad decom  :lol: :lol: :lol:  E, moj Edmunde MekMilene, Nintendu si se umilio ali Apple te je provalio...
The Binding Of Isaac: Rebirth Rejected By Apple Due To Violence Against Children

Meho Krljic

A Denovo zaštita od kopiranja se pokazuje kao prvi sistem u istoriji koji je pirate, izgleda naterao da bace peškir u ring. Starforce je pre nešto više od deset godina bio na pragu da postigne nešto slično, ali ga je narodni revolt na internetu oterao na đubrište istorije, no izgleda da Denovo nema potrebu da se plaši slične sudbine jer danas ionako veliki broj PC igrača prihvata Steam kao medijum putem kog se igraju pa im onda DRM nije neka smetnja... S jedne strane, lepo je da postoji udobna alternativa pirateriji. S druge... ne valja kada igre više ne mogu da budu arhivirane za generacije koje dolaze...  :cry:

neomedjeni

Nisam mislio da će ovaj dan svanuti.  :cry:

Meho Krljic

Father Jape

Meho Krljic

Unravel, nezavisna švedska igra koju izdaje EA i koja u glavnoj ulozi ima biće od vunice je skoro već tu, sa nama. Boginja Keza MacDonald ima prikaz.

neomedjeni

http://blog.beamdog.com/2016/02/beamdog-achievements.html?m=1

We also hired a writer named Dave. He seems pretty cool so far.

Postoji užasno golema mogućnost da je David Gaider našao novi posao u Beamdogu.

Znao sam da moje pačanje sa Dark Soulsom neće izaći na dobro.  :evil:

Meho Krljic

Meho Krljic

Nego, Amazon je publikovao svoj najavljivani endžin za pravljenje igara, Lumberyard. Notabilno: 1. endžin je baziran na Crytekovoj tehnologiji a Crytek ako išta znaju da prave, to su endžini; 2. potpuno je besplatan sem pod vrlo specifičnim uslovima; 3. endžin ne treba koristiti za upravljanje sistemima od kojih mogu da zavise život ili bezbednost, osim u slučaju zombi-apokalipse. Ozbiljno.

Pa, eto, sad kad je Unreal jako jeftin a ovo besplatno, nema više brige za tehnologiju i sobni proizvođači igara treba da se brinu samo za sopstvenu kreativnost.  :lol:

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 10-02-2016, 08:10:11
Da potvrdimo:

http://blog.beamdog.com/2016/02/beamdog-welcomes-david-gaider.html

Gaider je novi Kreativni Direktor u Beamdogu.

Moram da prenesem post jednog člana RPG Codexa napisan na dan kada je oglašen njegov razlaz sa Biowareom. Čovek je prorok.

After fishishing The Witcher 3 he said to himself:
" What is this ? How could i stray from path of good ? I am corrupted ! UnWORTHY ! "
He took his pen broke it on his knee hissing loudly, put on his fedora and looked at the door saying this:
" I will make it right !, GODS, I SWEAR IT ! "
Then he looked at his mailbox and started to type: obsidi...@.. , lar... cdp...

No one heard his voice, no one saw him laughing in silence, staring at his monitor,
only his broken pen lying it its own dark blood.

xrofl

Sad, ovo je vrlo interesantno i mnogi već spekulišu o okupljanju starog Biowarea bez doktora. Da li ovo znači da Beamdog puca na kreiranje još jedne, samostalne infinity engine igre? Da li će pokušati da ostvare lažni san rolplejera beznadežno zaglavljenih u devedesetim i nastave BG serijal? Hoće li Gaider i Knowles biti džokeri koji će ubediti vlasnike prava da im daju priliku nakon fijaska sa SCL? Ima li u Gejderu još baruta?

Meho Krljic

Ali Beamdog već ima prava na Baldur's Gate, plus oni ipak nemaju nikakve veze sa Sword Coast Legends, igrom od koje si samo ti očekivao da bude vredna igranja  :lol: :lol:   Tako da, mislim da je pored ekspanzije koja je već najavljena, razumno očekivati da će Baldur's Gate 3 biti najavljen u dogledno vreme.

neomedjeni

Bio oprezno optimističan prvih mesec dana po najavi se ne piše "očekivao da bude vredna igranja".  :lol:

Koliko sam upućen, dobili su samo prava da urade ovu ekspanziju za prvi BG. Za sve što bi ubuduće želeli da rade, morali bi opet da pitanju. A SCL sam pomenuo zato što bi eventualno njen fijasko mogao da ubedi one mufljuze iz WotC-a ili ko već drži prava da se opet povuku sa teritorije video igara na neko vreme.

Meho Krljic

Ma, čim nisu imali problema sa enhanced edicijama BG i ID, te sa ekspanzijom za BG, ne verujem da će da prave problem sa ovim. Mislim, realno, to je sitna lova, malo tržište, margina, pa ako mogu licencu da dele kojekakvim n-spaceovima i takotima, daće je i Bimdogu.

neomedjeni

Ali nisu hteli da je daju Fergusu i Fargu.  :lol:

Dobro, to je bilo pre nego što su RPG-ovi ponovo zazvučali kao dobra ideja. Sad je drugo vreme i tako to.

Meho Krljic

To jeste malo čudno, s obzirom da je D'n'D licenca davana svakojakim smećarskim firmama da prave manje ili više bezvezne igre. Ali opet velim, ako Beamdog već ima dil za baldur's gejtove i ajsuind dejlove, ovo je takoreći neizbežno.

Meho Krljic

Inače, XCOM2 je rani kandidat za igru godine (uz još uvek neizašle Street Fighter V i Dark Souls III, naravno), i podeliću svoje proširene utiske sa zajednicom kad uzmognem, ali u međuvremenu, evo dobroodmerenog humorističkog osvrta na jedan element igre:

http://youtu.be/DFDSFcyMpFg

Meho Krljic

Shroud of the Avatar, Garriotov duhovni nastavak Ultima Online već (a nije još ni u beti) zgrće pare prodajom kuća i parcela u igri igračima. Ja sam, naravno, star i konzervativan pa je od mene lako očekivati da prevrćem očima na ovaj trend prodaje "poseda" i "nekretnina" u igri, za prave pare, a da igra nije ni napravljena. Star Citizen sam kikstartovao sa 30 dolara pre tri godine ali mislim da ga nikada neću ni zaigrati posle svega, a Shroud of the Avatar mi jeste delovao interesantno slušajući i čitajući Garriotove intervjue, ali me ovo neizbežno odbija...

Petronije

Pretpostavljam da ne postoji igra o kojoj ovde nije napisana barem jedna vest ali, ovo je danas izašlo...

! No longer available

Probao neko?

ridiculus

Quote from: Petronije on 10-02-2016, 21:03:21
Pretpostavljam da ne postoji igra o kojoj ovde nije napisana barem jedna vest

O, ali ima ih koliko hoćeš!  :wink: Neomeđeni specijalno prati žanr RPG-a, pa je teže tu primetiti neku nepomenutu igru (izuzevši Japance, ali njih će Meho da pokrije), ali ja recimo posebno detaljno pratim strategije i svestan sam koliko toga se ne prijavljuje, u žanru koji je postao takoreći niše. Pa, ja nisam pominjao ni Beyond Sol ni Conquest of Elysium 4 ni Ashes of the Singularity (u beta-fazi). Chaos Reborn ima vrlo važan apdejt, a Grey Goo (vrlo osrednji RTS, doduše) novu zakrpu... i tako dalje.

Firewatch mi deluje... pretenciozno. Vreme je da počnemo da upotrebljavamo i tu reč u kontekstu igara, ako hoćemo kulturnu jednakost sa filmovima i drugim medijima.

Father Jape

Petronije

Znao sam. Ali ko će sve to ispratiti  :cry:

Btw, evo ribolova...

ridiculus

@Džejp

Svestan sam tvoje poruke, ali odgovarao sam generalno na komentar da se ovde svaka igra pominje. Većina nas saznaje za dešavanja u stranim specijalizovanim medijima ili na stranim specijalizovanim forumima, i, ako oni propuste nešto, propust se "širi" dalje. Problem ovog foruma je što nema dovoljno članova koji prate različite stvari, žanrove ili platforme.

Recimo, mislim da The Witness zaslužuje više pažnje. Meho je sav u novom XCOM-u, a tu je i Rise of the Tomb Raider, ali takve igre izlaze (skoro) svake godine, dok je Svedok ipak redja zverka. Myst Reimagened, rekao bih. Danas se smatra da je Myst loša igra, ali niko ne može da kaže da nije poznata ili prepoznatljiva - pobudjuje čak odredjenu vrstu arhetipa u umovima gejmera. I to je arhetip koji niko nije obradjivao neko vreme, iako je bilo sličnih igara. Medjutim, Talosov princip je ipak nešto drugo.

Petronije

Pa taj The Witness je čistokrvna avantura iz prvog lica inspirisana Myst -om a napravio ju je tvorac genijalnog Braid -a? Ridikuli, čim završim SOMA, a blizu sam kraja, prelazim na Svedoka. Ne znam kako mi je ovo prošlo ispod radara.

Nego, kad smo već kod avantura, gde nam je Harvester? Nema ga duže vreme? A nema ni Linkina?

Meho Krljic

Ja se zaista trudim iz sve snage, ali zaista ne može baš sve da se postigne odjednom.  :lol: :lol: 

ridiculus

Quote from: Petronije on 10-02-2016, 22:58:36
Ridikuli

"Ridikulus", molim! :cry:  Samo sam protiv Bate turao taj oblik u množini, i on je nastavio da ga upotrebljava u raspravama.

Nisam igrao The Witness, ali video sam ga uživo, na Plejstejšenu. I slušao sam neke dobre rasprave o njemu. Treba li reći da sve pršte od spojlera? (Trudio sam se da izbegnem te delove. :lol: ) Možda nije ni moguće voditi drugačiju raspravu o toj igri. Ja čak i ne razumem zašto bi je iko igrao uz gotova rešenja. To je skoro kao kada bi neko rešavao test inteligencije sa rešenjima, ali bez ikakve društvene koristi i reputacije stečene time. Svidja mi se poredjenje igre sa učenjem jezika - ali potpuno neverbalnog.

Petronije

Quote from: ridiculus on 10-02-2016, 23:58:17

Quote from: Petronije on 10-02-2016, 22:58:36
Ridikuli

"Ridikulus", molim! :cry: 
Izvinjavam se. Nekako sam stekao utisak da si i sam prihvatio taj nadimak, a i lakše se piše :lol: Nije bilo loše namere, neće se ponoviti, časna pionirska.

ridiculus

Sve je već zaboravljeno.  ;)