• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 8 Guests are viewing this topic.

Petronije

Odlično. Mene je i prvi svojevremeno oduševio.

EDIT: Izašao RE 0, otkazuj sve :mrgreen:

Meho Krljic

Drugi ima neke stvarno nadahnute borbene mehanike i par izvanrednih bosfajtova, plus interesantnije pazlove. Trojka je dobra ali je ta igra već morala da žrtvuje sadržaj mnogo detaljnijoj grafici a Ascension je tek korak dalje od trojke. Drugi mi je definitivno najdraži.

Petronije

Jebem ti čoveka koji se loži na ubisoft trejlere...ali ovaj primal mi deluje sve zanimljivije...

http://youtu.be/2HjY1k1vXkY

Meho Krljic

Klasični mod za Half-Life postaje dostupan kao izdanje:

Co-op Half-Life Comes to Steam on Friday

neomedjeni

Meho Krljic

Pa, dobro, ne preterano iznenađujuće, igra je bila u Early Accessu brat bratu godinu i kusur i sve to vreme bila igriva i dobijala uniformno dobre reakcije. Tako da, očekivalo se da će se dobro primiti i kad bude gotova.

Naravno ovo je roguelike, druže Neomeđeni, dakle, ne nužno nešto što biste vi na prvu loptu radosno potrošili ali ohrabrujem vas da probate.

neomedjeni

Znam, uradio sam domaći.  :lol:

Ali, svejedno, hvala na hrabrenju.

neomedjeni

Meho Krljic

Ne verujem da će biti nešto sjajno. Autori nisu neka sila, a i Dark Souls zaista nije narativ koji će zablistati u sekvencijalnom pripovedanju, bojim se. Kod Dark Souls i Bloodborne je prilično fascinantno kako se narativ (i pozadinska priča) sklapaju iz mnogo komadića mitologije i istorije koje igrač dobija čitanjem deskripcija za predmete, ali i osmatranjem okoliša koji ambijentalno pripoveda. Ali to si sigurno i sam video u tekstu koji si u šali nazvao "trućanjem".

neomedjeni

Svejedno, ne treba mnogo da se bude bolje od Dragon Age komiksa.  :lol:

Gde video, samo preleteo pogledom. Tip u suštini ističe ono o čemu si ti već nekoliko puta pisao ovde na forumu, pa računam da sam već upoznat sa konceptom.

Meho Krljic

Da, Dragon Age stripovi ni meni nisu nikada ulivali poverenje mada je to radio i Orson Scott Card i crtao Humberto Ramos, dakle ljudi koji su meni značajno draži autori od ove dvojice najavljenih za Dark Souls... Imam ja to poskidano ali nije baš da je visoko na listi prioriteta za čitanje...

Petronije

Samo neka oni nastave da prave dobre igre, za stripove me baš...Neomeđeni će "trućati" dok i sam ne kroči u Lordran, posle će drugu pesmu pevati...ja sam se oduševio sad kad sam završio AotA dlc. Miyazaki je vanila verzijom otvorio i nagovestio gomilu pitanja i dilema u vezi lorea a onda izbacio dlc i na fantastičan način svemu dao smisao, naravno, na njemu svojstven način. AotA dlc je početak i kraj Dark Soulsa.

Meho Krljic

Da, Artorias of the Abyss se obično navodi kao primer Mijazakijevog narativnog genija.

U drugim vestima, dobro je da sam se štekovao i nisam kupio prošlogodišnji Mortal Kombat X iako su poslednje dve Mortal Kombat igre (Mortal Kombat, kao i Injustice) bile prilično dobre, ako ne već na nivou Street Fightera i ostalih borilačkih igara koje najviše cenim. Elem, u Martu izlazi Mortal Kombat XL koji je zapravo complete edition, dakle, bazična igra sa svim DLC paketima. Lepo.*

http://youtu.be/8LloPNnZO14

* Sem ako nemate konzolu jer za PC ova edicija nije najavljena.  :cry: :cry: :cry: **

** mada kažu da je PC port igre ionako očajan - to je već klasično za Warner Bros. - pa onda možda i treba dići ruke od toga...

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 21-01-2016, 12:35:43
Da, Dragon Age stripovi ni meni nisu nikada ulivali poverenje mada je to radio i Orson Scott Card i crtao Humberto Ramos, dakle ljudi koji su meni značajno draži autori od ove dvojice najavljenih za Dark Souls... Imam ja to poskidano ali nije baš da je visoko na listi prioriteta za čitanje...

Ovaj, da budem veran istini, nikad nisam stigao do Kardovih uradaka. Odustao sam nakon što sam pročitao The Silent Grove, ma ko mu bio autor.

Quote from: Petronije on 21-01-2016, 12:37:57
Samo neka oni nastave da prave dobre igre, za stripove me baš...Neomeđeni će "trućati" dok i sam ne kroči u Lordran, posle će drugu pesmu pevati...ja sam se oduševio sad kad sam završio AotA dlc. Miyazaki je vanila verzijom otvorio i nagovestio gomilu pitanja i dilema u vezi lorea a onda izbacio dlc i na fantastičan način svemu dao smisao, naravno, na njemu svojstven način. AotA dlc je početak i kraj Dark Soulsa.

Ne bi bilo prvi put da pojedem sopstvene reči. Ali polako, ima dotle svašta da se igra.  :lol:

Meho Krljic

Meho Krljic

Nisam stigao da zaigram interesantni kooperativni šuter Lovers in Dangerous Spacetime jer je igra kojoj je glavni element kooperativno igranje u istoj sobi relativno nezgodna na mom PC-ju. No, devetog februara izlazi i za PS4 i mislim da ću privoleti ženu da malo pomogne  :lol: :lol: :lol:  Evo trejlera:

http://youtu.be/MAcQPkc6I10

Meho Krljic

Meho Krljic

Da, Oddity je odlična ideja. Ne umem iz ličnog iskustva da kažem koliko je to izbalansirano na kraju, da li igru čini težom ili šta, ali mi je dobra ideja i kad krenem u sledeći prelazak ponovo ću da igram na taj način.

A sjajna je ova lista najvažnijih kompjuterskih igara svih vremena. Kada sam ja tamo početkom osamdesetih počeo da pratim medijum o Collosal Cave Adventure su se ispredale neverovatne priče, pjenio sam na ustima da igram takve stvari pošto su nama tada uglavnom bile dostupne jednostavne stvari poput Pong, Pac Man i raznih Game & Watch sitnurija.  :lol:

neomedjeni

Balans je gotovo perfektan, po onome što sam čuo. U svom prelasku igre, koji, doduše, još nisam završio, ni u jednom trenutku nisam osetio da sam underleveled. Igrači koji su probali oba sistema kažu da se malčice brže napreduje korišćenjem klasičnog sistema, ali razlika je zanemarljiva i ne ide iznad jednog iskustvenog nivoa.

Meho Krljic

To je odlično. Ja sam u tih par sati u Underrailu imao nekoliko oddityja koje sam našao ali sam se malo i oladio videvši da neće svaki od njih da mi da iskustvo.  :lol:

neomedjeni

Osim unikatnih oditija, u igri je moguće naći više primeraka za sve ostale tipove od broja predviđenog limitom za proučavanje za konkretan tip.

Ovo je očigledno učinjeno upravo kako igrači koji žele da rolplejišu, poput tebe, a ne da se zavlače pod svaki kamen, poput mene, ne bi bili uskraćeni za iskustvo potrebno da se dovrši igra.  :lol:

Meho Krljic

Da, nagađao sam da je to u pitanju. Pošteno i ljudski.

Naravno, Oddity je samo aktualizacija jednog sistema koji je i ranije postojao u igrama, recimo, Deus Ex igre su nam davale XP ako pronalazimo zavučene prolaze i njih istražujemo. Ovo sa oddityjem je bolje jer ti daje utisak da si nešto konkretno našao .

neomedjeni

Naravno, pogotovo što ih skupljaš ko poštanske markice, odnosno, sortiraš u kolekciju koju u svakom momentu možeš da pogledaš i proveriš kako napreduješ.

Petronije

Nisam 100% siguran šta je taj oddity ali rekao bih da SS2 ima sličan sistem napredovanja? Ili grešim?

Meho Krljic

Zar nema System Shock 2 normalan sistem dodeljivanja iskustvenih poena za akcije poput ubistava i rešavanja misija? Oddity je više fizičko predstavljanje nagrade koja ti se daje što si uspeo da prođeš kroz neki deo igre ili pronađeš zavučen sanduk koji igrač bez interesovanja da istražuje izvan glavnog puta kojim se kroz igru ide ne bi našao. Oddity dakle ne dobijaš ni što si nekog ubio ni što si odradio misiju nego što si se živ pojavio na određenom mestu koje nije nužno mesto na kome MORAŠ da budeš.

neomedjeni

Zapravo, Oddity su uvek predmeti koje si našao i koji dodeljuju jedan, dva ili, kada su u pitanju najređi, 3+ iskustvena/oddity poena. S tim što ih možeš studirati samo određeni broj puta, nakon čega njihovo pronalaženje više ništa ne donosi. U stvari, našao ili odžepario, pošto se mogu i na taj način steći. Nisu vezani samo za lokacije, već i za neprijatelje - zubi, kosti ili uši određenih stvorenja su oddity predmeti koje možeš prostudirati nakon što ih ubiješ.

Takođe, određeni moćni pojedinci ili kreature imaju unikatne oditije koji nagrađuju igrača s više poena za pronalaženje. Unikatni odittyji se, osim toga, mogu naći i na lokacijama do kojih nije lako doći - radi se o skrivenim prostorijama za čije pronalaženje je potrebna visoka percepcija ili mestima koja vrve od neprijatelja.

Petronije

Iskustveni poeni u SS2 su kibernetski moduli i oni zapravo jesu na neki način opipljivi, zato sam povezao. Tačno je da ti  Shodan uploaduje module svaki put kad dođeš do određene deonice/odradiš zadatak ali ih takođe nalaziš kad zaviruješ po ćoškovima i sanducima, tako igra nagrađuje "zavirivanje u svaki ćošak". Sad, koliko je to slično oddity -ju ne znam, ali nije klasično napredovanje jer ne dobijaš ih ubijanjem protivnika.

Meho Krljic

Aha, vidiš, skroz sam zaboravio da je to tako u System Shock 2. A ovo što Neomeđeni pojašnjava, da, ja jesam dobio neke oddityje skidajući ih sa neprijatelja ali nisam dovoljno napredovao u igri da nađem te unikatne oddityje.

Meho Krljic

Ne sećam se da li se ovde spominjala igra Oxenfree, ali me je Kobetov prikaz na Jurogejmeru sada naterao da je stavim na radar i ispazarim prvom zgodnom prilikom. Dobro to zvuči:

http://www.eurogamer.net/articles/2016-01-22-oxenfree-review

Meho Krljic

Pa onda:

Walking Simulators and the Theory of Fun

Još se i Ralf Koster javi u komentaru da pozdravi ovaj tekst. Odlično  :lol:

Meho Krljic

A ovo je za Ridiculusa i svako drugog dobronamernog građanina astralne Srbije koga je zainteresovala igra Tharsis:

Roll for your life: Making randomness transparent in Tharsis

ridiculus

Hvala.  :)

U stvari, nekoliko igara koje sam igrao poslednjih godina (Fallen London, Chaos Reborn) takođe koriste nasumičnost kao osnovni element mehanike.

I uvek će postojati ljudi koji nisu time zadovoljni, koji žele linearnu predvidljivost, a ipak igraju takve igre.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Quote from: neomedjeni on 24-01-2016, 11:40:49
http://www.hardcoregamer.com/2016/01/21/the-witcher-3s-expansions-changing-the-way-game-industry-looks-at-dlc/188177/

O da, to je definitivno trebalo reći.

Da, nije da su From to uradili sa Dark Souls pre četiri godine ili da je Rokstar isto uradio sa GTA IV pre, hm, sedam...

Quote from: neomedjeni on 24-01-2016, 11:54:51
http://powerupgaming.co.uk/2016/01/19/should-bethesda-invest-in-a-new-game-engine/

Ali šta će im kad su im igre ionako njesra?  :evil:

There there, nazvati Oblivion, Fallout 3 ili Skyrim "sranjem" je naprosto podizanje letvice kvaliteta besmisleno visoko. Uvažava se da ih ti ne voliš i da su to igre prepune mana, ali šta onda treba da se kaže za Two Worlds ili Risen ili Rise of the Argonauts? Da developere treba povešati na Terazijama za primer, porodice im oterati u roblje a kuće i imanja spaliti i onda zemlju zasejati kako nedobog ne bi ništa izraslo?

Mislim, ovo govorim ne da bih druga Neomeđenog nužno naterao da se zapita "Griješim li ipak?" i da instalira neku od ovih igara ne bi li joj ponovo dao šansu nego da bih malko potisnuo unatrag plimu cinizma koja je svojstvena internetu i koja nekog mladog ko ovo čita može samo da poduči da emulira sličan diskurs i izgradi čvrste, crnobele stavove o igrama koje nije ni igrao.

Meho Krljic

Uzgred, odgovor je svakako "da". Bethesdi očajnički treba novi endžin.

neomedjeni

DLC-ovi za Dark Souls i GTA su bili toliko dugi i sadržajni da su se mogli smatrati novim igrama? Rispekt.

Lično ne vidm ništa loše u tome da neko izgradi isklučiv, blekenvajt stav o Bethesdinim skorijim igrama, ali zar smajli na kraju rečenice ne ukazuje da me ne treba shvatiti posve ozbilno?  :lol:

Meho Krljic

Pa ja te i ne shvatam ozbiljno, samo ukazujem nemoj većini čitalaca da ni oni to ne treba da rade.

Što se tiče DLC-a za Dark Souls i GTA IV, da, naravno da su mogli biti smatrani novim igrama. Lost and the Damned, The Ballad og Gay Tony a zatim DLC za Dark Souls koji je zaokružio narativ igre na zapanjujući način - ljudi o tome pričaju već godinama, ali izgleda ne na mestima koje vi posećujete  :lol:

neomedjeni

Quote from: Meho Krljic on 24-01-2016, 13:07:58
Pa ja te i ne shvatam ozbiljno, samo ukazujem nemoj većini čitalaca da ni oni to ne treba da rade.

Čekaj, ti misliš da postoji neka nema većina koja sve ovo čita, i sačuvaj me Krome, razmišlja o napisanom? Sad ja tebe ne shvatam ozbiljno!!!

Quote from: Meho Krljic on 24-01-2016, 13:07:58
Što se tiče DLC-a za Dark Souls i GTA IV, da, naravno da su mogli biti smatrani novim igrama. Lost and the Damned, The Ballad og Gay Tony a zatim DLC za Dark Souls koji je zaokružio narativ igre na zapanjujući način - ljudi o tome pričaju već godinama, ali izgleda ne na mestima koje vi posećujete  :lol:

Zaslužena kritika, premda nisam siguran zašto bi bilo ko od mene očekivao da pratim vesti o GTA IV?  :lol:

Meho Krljic

Druže Neomeđeni, vi niste neuk čovek, prema tome sigurno ste čuli za Pareto princip, ali i za iz njega izvedeno i za ovakve situacije preciznije pravilo 90-9-1. Prema tome, da, sve što mi pišemo ovde prati veliki broj ljudi, i da, naša mišljenja utiču na formiranje njihovih stavova već time što ih redovno stavljamo na uvid javnosti. Internet je sličan gradskom trgu (na kome sve izrečeno ostaje za vjeki vjekov dostupno) u tom smislu i treba svaku reč odmeriti znajući da odjekuje ne samo u masi nego i u vremenu.

Što se tiče

Quote from: neomedjeni on 24-01-2016, 13:14:33
nisam siguran zašto bi bilo ko od mene očekivao da pratim vesti o GTA IV?  :lol:

valjda je jasno da to od vas niko ne očekuje, već da se očekuje da vaše odnošenje prema materiji bude u skladu sa vašom svešću o tome koliko je poznajete ili ne poznajete  :lol: :lol: :lol:  Pritom, da ne bude zabune, Witcher 3 je igra kojoj ću ja pevati pesme do kraja života, ali svakako nije ni blizu prve koja je ponudila DLC što više podseća na masivan expansion ili mission pack iz nekih starijih epoha PC igranja.

neomedjeni

Precenjujete moju učenost, druže Meho. Ali da uzmemo da je ovde sve po Paretu, najgore što mogu da uradim je da iskvarim petstotinak osoba koje nas nemo prate pred ekranima svojih kompjutera. To je greh sa kojim bih mirne dušem proživeo ostatak, nadam se veoma dugog i plodonosnog života.

Quote from: Meho Krljic on 24-01-2016, 13:33:42
valjda je jasno da to od vas niko ne očekuje, već da se očekuje da vaše odnošenje prema materiji bude u skladu sa vašom svešću o tome koliko je poznajete ili ne poznajete  :lol: :lol: :lol:  Pritom, da ne bude zabune, Witcher 3 je igra kojoj ću ja pevati pesme do kraja života, ali svakako nije ni blizu prve koja je ponudila DLC što više podseća na masivan expansion ili mission pack iz nekih starijih epoha PC igranja.

Misliš, da gledam da se ne pravim samo da znam o čemu pišem, već da zapravo znam o čemu pišem kada pristupam toj aktivnosti? Gde je tu zabava? Da se toga pridržavao, Šekspir nikad nijedan komad ne bi dovršio!!!!

Meho Krljic

Ali bitno je pisati odgovorno. Petso osoba je čitav bataljon vojske, druže Neomeđeni. Da sam imao petsto pravih momaka 1991. godine danas bi Jugoslavija još postojala  :lol:  A zabavu ćemo već naći na Netflixu.

neomedjeni

Avaj, u tome je razlika izmenju tebe i mene, druže Meho. Da sam imao petsto pravih momaka 1991. godine, poslao bih ih da otmu kintu za užinu mojim drugarima iz škole.  :evil:

Ali pokušaću da odgovorim izazovu koji ova neželjena odgovornost stavlja pred mene.