• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Novosti iz sveta video-igara

Started by ridiculus, 25-04-2009, 05:53:06

Previous topic - Next topic

0 Members and 5 Guests are viewing this topic.

Meho Krljic

Amigaši među nama (dakle... er... Dejan? Možda?) se sigurno sa simpatijama sećaju popularnog fudbala za ovu platformu koji se gledao odozgo i zvao jednostavno Kick Off. Originalna igra je zapravo izašla za Atari ST (Amiginog glavnog rivala iz druge polovine osamdesetih, razmišljajte o njihovom odnosu kao o nečemu što danas imaju Xbox i Playstation) ali je barem u Srbijici pretežno igrana na Amigi (bilo je tu portova i za Amstrad, Spectrum i PC...). Elem, Dino Dini, autor Kick Offa, kao i Kick Off 2 (ali ne i kasnijih cash-in nastavaka) trenutno radi na Kick Off Revival, uz Sonyjeve finansije. Simpatično! I imaće i onlajn igranje, naravno.

дејан

добар је кикоф ал ја сам сњос играч...некада сам био веома добар :)
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Da, SWOS je isto bio popularan u ono vreme. No, njegova je poslednja dostupna verzija izašla pre skoro devet godina, tako da, Kik Of je sada jedini gazda u gradu  :lol:

Petronije

Skoro sam sa bratom pržio swos na PC preko sega md2 emulatora, to ne može da zastari.

Father Jape

Samo da kažem da sam i ja igrao SWOS... i mislim apsolutno nijedan drugi fudbal ikad. :lol:
Blijedi čovjek na tragu pervertita.
To je ta nezadrživa napaljenost mladosti.
Dušman u odsustvu Dušmana.

Berserker

Samo SWOS srbina spasava, kick off je bio kralj dok se nije pojavila ova carska igra. Zato, kao sto vidis, svi pravi amigisti ostaju manje vise hladni na ovu vest :P

Meho Krljic

Nisam bio ni svestan kakav je bastion SWOS poštovalaca ova Sagita  :lol: :lol:  Ja nisam bio vlasnik Amige ali oni koji jesu a koje sam poznavao su uglavnom govorili o Kick Offu u ono vreme. No, izgleda da su tajno igrali SWOS  :lol: :lol: :lol:

No, moje društvo je uglavnom odraslo na International Socceru za C64. To smo najviše igrali tu negde 1985.-6.  :lol:

http://youtu.be/Z6L02ZGW3jA

Posle sam ja igrao i Match Day 2 na Amstradu a kasnije smo svi prešli na Emlyn Hughes International Soccer. To je bila mnogo dobra igra ali je stigla kad se šesnaestobitna generacija Amiga i eSTejaca bila već zahuktala pa nije imala ni prilike da ostvari mitološki status kakav je zasluživala. Kontrole su bile mnogo rafiniranije nego i u jednoj fudbalskoj igri do tada i baš sam je volio.

http://youtu.be/Y5ZF__T7_K4

Petronije

Od ove 3 spomenute jedino sam igrao prvu, sa c64. Mada mehanika swosa ostavlja sve stare i nove fudbale u prašini. Čak i najbolji fudbal novijeg doba PES5 (ili PES6, slični su) dosadi posle nekoliko sati, swos se igra dok ne padneš u nesvest ili ne slomiš kontroler :lol:

Berserker

I meni je prvi fudbal na c-64 bio international soccer, ali je pravo blago na komodorcu bio (i ostao) Microprose soccer, sa pogledom odozgo, izborom gomile nacionalnih timova koji su se razlikovali po kvalitetu, i fantasticnim kombinacijama. Secam da sam pola golova davao iz kornera, a pola felšom. Jos ste mogli da namestate neke kul stvari, recimo uz kisu ste se klizali kao ludi i svaki klizeci start je izgledao kao sankanje, a mogli ste da namestate i jacinu felša, i sa najjačim felšom mogli ste da date go na kvarnjaka, maltene sebi iza ledja. Postojala je i varijanta za mali fudbal, zvana Indoor soccer, takodje jako zanimljiva. Probao sam Kick off za komodor kad se pojavio, ali mi prosto nije ostavio dovoljno dobar utisak, tako da je sledeci fudbal koji mi se zalepio za srce bio tek SWOS na Amigi. Bilo je i gomile malih, tesko pamtljivih fudbala (recimo sad me Meho podsetio na Emily Hughes kako smo ga zvali, ali on nam je bio zanimljiv jedva jedno popodne). Evo jednog gifčića, setice ga se svako ko je igrao micro soccer:

https://www.c64-wiki.com/images/4/47/MicroproseSoccer_Animation1.gif

Meho Krljic

Da, ja to nikada nisam igrao, valjda je nama svima bio "standard" International Soccer i nismo ni gledali ima li neki drugi, sve do Emlyna Hughesa.

Meho Krljic

Meni je korišćenje J-horror elemenata u F.E.A.R. igrama (notabilno u prvoj) uvek bilo nekako površno i neuspešno, ali ovaj esej junački upire da dokaže da je bilo dobro. Solidno metodičan napor:

Don't Fear the Yurei: how F.E.A.R. successfully embodies the traits of Japanese horror

Meho Krljic

Capcom su stvarno bili ozbiljni kada su negde početkom prošle ili krajem pretprošle godine rekli nešto u stilu da im baš ne ide pravljenje novih igara i da će veliki deo svog proizvođačkog kapaciteta posvetiti rimejkovanju ili rimasterovanju starih igara. I, lo and behold, evo najave da će ove godine Xbox One i PS4 dobiti rimastere/ rimejkove Resident Evil 4, 5, 6 samo obrnutim redosledom. Naime:

Ja sam, iskreno, sad već izgubio računicu koji je ovo po redu port Resident Evil 4 (Gamecube, PS2, PC, Wii, PS3, Xbox 360, ponovo PC.... verovatno ima još neki) ali zanimljivo je da skoro univerzalno omrznuti Resident Evil 6 ne samo dobija port za savremene konzole nego se njime i kreće. S jedne strane ima smisla da se najbolje (Resident Evil 4) sačuva za kraj, ali s druge, ako publika bude odbijena prvom igrom koja izlazi, možda na kraju ni ne ostane zainteresovana dok ne izađe RE4...

Meho Krljic

Pošto je drug Neomeđeni sad preko Dark Souls nepovratno & neizlečivo zaražen JRPG virusom, sigurno će prevashodno njega oduševiti vest da je Nintendo zvanično najavio da tri godine pod poslednjeg seta Pokemon igara (u kom smo periodu dobijali portove i rimejkove starih igara) stiže i novi kombo, Pokemon Sun i Pokemon Moon. Stižu na 3DS do kraja godine:

http://youtu.be/hmzDL1l3Fag

Malo je verovatno da ću ja to igrati (ipak ja nisam Neomeđeni) ali ovaj trejler je zlata vredan  :lol: :lol: :lol:  Takođe, biće interesantno videti kako prolazi novi Pokemon, nekada sila bez premca, jedini igrač u gradu itd., u svetu u kome su Level 5-ove Yo-Kai Watch igre zgrabile lavovski deo istog tržišta.

Meho Krljic

Voljeli ste Machinarium (a ko ne bi?), a dopala vam se i Botanicula jer su Česi iz Amanita Designa tom igrom pokazali da nisu one trick pony i da umeju avanturistički/ pazl dizajn da iskombinuju sa zaista naprednom audiovizuelnom prezentacijom. No sve vreme ste osećali u sebi i element snobovštine jer ste vi zapravo njihove igre igrali još pre nego što su nezaprane mase saznale za Machinarium - uostalom igru koju su igrali i nišči vlasnici Sonyjevih konzola i.. i... i... tamo nekih mobionih telefona i tableta - jer ste đuskali Samorost još dok je bio browser igra. Sada imate pogolem razlog za radost jer Amanita Design obznanjuju da trenutno rade na Samorost 3 i da je igra takoreći gotova i izlazi 24. Marta:

http://youtu.be/d-b-wpPM7yA

Meho Krljic

Džekson Tajler, osoba koja živi sa autizmom, piše vrlo lepo o svom igranju igre The Witness Džonatana Bloua:

Different Perspectives: On Autism & The Witness

Meho Krljic

A ovo je odlična meditacija o tome kako mobilni telefon tera scenariste savremenih igara (filmova, stripova) da menjaju svoj pristup materiji:

The Cell Phone Problem

Meho Krljic

Nije da su Ubisoft neki svetionik slobode i progresivnosti u svetu gigantskih gejming izdavača, ali šta ako ih Vivendi kupi? A nije da ne nameravaju.

ridiculus

Quote from: Meho Krljic on 27-02-2016, 08:34:49
Pošto je drug Neomeđeni sad preko Dark Souls nepovratno & neizlečivo zaražen JRPG virusom

Znam da se šališ, ali reći ću zbog neomedjenog, makar i na štetu japanskih kompanija: From Software pravi specifične igre. Uvek ih je pravio, još od King's Field. Možda sam ja jedini ovde koji je igrao Rune, tj. Magic Kingdom na Zapadu (pošto je Rune već postojao), i ta igra je nešto živopisnija i šarenija, ali verovatno je razlog taj što je objavljena za Nintendov GameCube.

Možda bi Vagrant Story mogao da prodje kao nešto od From Software-a. Soul Sacrifice takodje. Ali sigurno ne mogu da se setim više od nekoliko takvih igara, u istoriji japanskog videogame-craftinga.
Dok ima smrti, ima i nade.

Meho Krljic

Da, tu još i treba utvrditi šta je to na šta ljudi misle kada kažu "Dark Souls". Da li je to osećaj izolovanosti u ambijentu koji odiše pretnjom i sjetom? To isto daju i Team Ico igre. Ili je u pitanju vrhunski izazov teških protivnika i inteligentno dizajniranih mapa? To isto daju Ghosts 'n' Goblins, Mega Man, Kontra, sva sila arkadnih igara itd.

ridiculus

Ja sam pre aludirao na ono što se misli kada se kaže "japanski RPG". Japanci imaju malo čisto epsko-fantazijskih RPG-ova - Final Fantasy to nije (uprkos imenu! :) ), Xeno to nije, Chrono to nije, Persona to nije, Shin Megami Tensei to nije, Phantasy Star to nije, Pokemoni to nisu  :lol: - a još manje fantazijskih RPG-ova sasvim ozbiljnog tona (da isključimo i Dragon Quest i Disgaeu i još neke). Jedino mi padaju na pamet Ys i Ogre i Fire Emblem (a ova dva poslednja serijala su više taktičke igre nego rpg-ovi), i još nekoliko igara koje su sve suviše opskurne. I, očigledno, tu spada skoro sve što je radio From Software, od King's Field preko manje poznatih Rune i Otogi-a do Dark Souls i Bloodborne-a (izuzimajući Armored Core, naravno  xnerd ).

Situacija na Zapadu je potpuno suprotna: retki su RPG-ovi (kompjuterskog tipa) koji nisu fantazija. Zato tendencija ka igrama From Software-a ne mora ništa da znači u odnosu na JRPG generalno.

neomedjeni

Quote from: ridiculus on 27-02-2016, 09:44:39
Znam da se šališ,

Samo donekle.  :cry: :cry:

Inače, ima naznaka da nas očekuje period u kome će biti sve više nefantazijskih RPG-ova i na trulom zapadu.

ridiculus

Quote from: neomedjeni on 28-02-2016, 15:19:17
Quote from: ridiculus on 27-02-2016, 09:44:39
Znam da se šališ,

Samo donekle.  :cry: :cry:   

:lol:

Ako je tako, onda mi je drago. Dobrodošao u klub!

neomedjeni

Nekoliko isečaka iz intervjua Paradoxovaca u kojima se priča o budućim WoD igrama.

http://www.gamebanshee.com/news/116851-the-future-of-the-world-of-darkness-interviews.html

Meho Krljic

Za potrebe budućih, eventualnih prelazaka međa svoje neomeđenosti:

Digital Foundry's guide to the best PC controllers

(Moj savet je i dalje da se koristi Xbox 360 kontroler ako se ima para jer je on em odličan em je ogromna većina PC igara koje podržavaju kontroler prilagođena njemu u smislu da se ekranski promptovi odnose na njegov raspored dugmadi.)

CorwinM

Hm, meni je stigao Steam controller. Nisam još probao. Djeluje čudno.
There are no desperate situations, there are only desperate people.

Meho Krljic

Oh!!!!!!! Pa Corwine, ipak ti je društvena odgovornost da ga isprobaš čim pre i da podeliš sa svojom sagitaškom ekipom utiske!!!!!!!!!

Malo ti i zavidimo i ovako na neviđeno.  :lol:

Petronije

CorwinM

Naručio sam ga prije svega zbog Vičera. Kontroler je zakasnio jedno tri mjeseca, tako da je Vičer završen. Sad ne znam šta da uzmem da igram s njim.

Meho Krljic

Pa, njegova bi prevashodna uloga trebalo da bude zamenjivanje miša i tastature u igrama koje nisu pogodne za igranje kontrolerom... Dakle... Civilization?

CorwinM

Bravo! Međutim, ja sam Civ prestao da igram negdje oko trojke.
Mislim da ću da probam Dying Light.

Meho Krljic

:-| :-| :-| :-| :-| :-| :-| :-|

Posle probaj i XCOM2, pošto ta igra ne podržava normalan kontroler (iako je XCOM podržavao).  :lol:

CorwinM

XCOM2 sam probao jedno sat i po, sa mišem i tastaturom, ne sviđa mi se, odustao.

Meho Krljic

:-? :-? :-? :-? :-?

Šta tu ima da se čoveku ne sviđa???? Mislim, osim što mu je sa tehničke strane potrebno još jedno tri peča da se dovede na pristojnu razinu po pitanju frejmrejta i takotih stvari. Ali other than that, meni je XCOM2 potpuno genijalan i baš razmišljam da godina u kojoj su izašli XCOM2 i Fire Emblem Fates može da se kurči kako je najbolja godina za taktičke potezne igre u ovoj deceniji  :lol: :lol: :lol:

ridiculus

Ja obično znam šta će da mi se svidi i pre nego što probam. U 95% slučajeva budem u pravu. Jedino kada bih otišao kod prijatelja, recimo, a on/ona igra nešto o čemu ne znam dovoljno, pa ajde, kao, da probam.

Elem, postoje igre koje se ne mogu proceniti dovoljno dobro dok se ne dođe do kraja u njima. E, zato služe preporuke (ali ne od bilo kog  :roll: xnerd ).

Ljudi koji od svega probaju po malo su obično za to plaćeni - ili ne, ali onda to rade jer predstavljaju igre drugima. Eno, gledam Čikov profil na Stimu, taj ima SVAKU igru koja izađe tamo  8) , i u svakoj ima bar nešto provedenog vremena  xjap - ako je 10 minuta, onda 10 minuta. Ali ja stvarno ne razumem što bi iko to radio u nekom drugom slučaju, kada može da igra jednu (veću) igru mesečno, polako, temeljno, duboko. Naravno, ne mislim time na "manje" igre kojima se može posvetiti 5-15 minuta vremena u komadu, između gustiranja onih drugih.

Meho Krljic

Hm, pa... ja svakako ne prezentujem igre drugima na ikakav struktuiran način ali volim da isprobam svašta  :lol: :lol: :lol: Plus, obično u isto vreme igram po nekoliko igara jer, valjda, svaka od njih odgovara po jednom facetu mog multifacentog senzibiliteta  :lol: Evo, juče sam ceolog dana šaltao između The Flame in the Flood, XCOM2 i Yakuza V...

Petronije

Ja i pored svih preporuka ne mogu da se nateram da instaliram XCOM2. Još kad sam pročitao da non stop postoji neka vremenska presija...definitivno sam odustao. Ali zato flame in the flood...jesam li napomenuo da je savršeno igriva na kontroleru i da je čak udobnije igrati tako?

ridiculus

Mogu da igram nekoliko igara u isto vreme, ali da bih maksimalno iskoristio svaku, poželjno je da budu potpuno drugačije. Na primer, ako igram neku sporu poteznu strategiju, poželjo je da igram neku ultra-brzu akcionu igru. Konkretno, igram Conquest of Elysium 3 i One Finger Death Punch.  :lol:

Ako bih igrao iole slične igre, postojala bi opasnost da pobrkam nešto.  xdrinka

Ovo važi pretežno za igre koje igram prvi put, ili u kojima nisam prešao sve delove. Ako igru znam napamet, kao HoMM 3 ili Resident Evil 4, onda mi je lakše da je miksujem sa bilo čim.

Petronije

ridiculus

Pa da, mislim da je najbolja igra u serijalu i jedna od najboljih svih vremena u tom žanru (akcionih avantura).

ridiculus

Nisam rekao "najstrašnija".  :wink:

Međutim, ne mora da znači da, ako sam igrao nešto dugo, smatram da je najbolje. Potrebna je određena doza sviđanja, ali neke stvari sam igrao zahvaljujući okolnostima, kada sam znao o igrama daleko manje nego sada, ili kada sam imao Dreamcast pa GameCube, a čitav normalan svet Playstation.  :roll: Evo, spomenuh Heroes of Might and Magic, a Age of Wonders sam voleo više. Ali sam više vremena proveo uz Heroje. xnerd :cry:

Meho Krljic

Quote from: Petronije on 29-02-2016, 13:15:38Ali zato flame in the flood...jesam li napomenuo da je savršeno igriva na kontroleru i da je čak udobnije igrati tako?

Jesi i jeste. Ja je isto igram kontrolerom. Igra je paralelno izašla i za Xbox One pa su Mollasses Flood morali da testiraju kontroler uzduž i popreko.  :lol: :lol: :lol:

Quote from: Petronije on 29-02-2016, 13:15:38
Ja i pored svih preporuka ne mogu da se nateram da instaliram XCOM2. Još kad sam pročitao da non stop postoji neka vremenska presija...definitivno sam odustao.

Oh... ali... to je dobra vremenska presija. Seriously, igru uzbudljivom čini baš to što se trkaš sa ejlijenovskim research projektima i sabotiraš ih svojim intervencijama na terenu, a i u samim borbama ograničeni broj poteza zaista čini taktičara u tebi stoprocentno budnim i usredsređenim. Inače bi se veliki broj misija sveo na prosto turtlovanje. I Fire Emblem često ograničava broj poteza po borbi i to je skoro uvek dobra ideja.

Quote from: ridiculus on 29-02-2016, 13:15:56
Konkretno, igram (...) One Finger Death Punch.  :lol:

:-| :-| :-| :-| :-| :-| jedna od retkih igara očigledno razvijena za tablet/ telefon a savršeno je elegantna i na računaru.

Quote from: Petronije on 29-02-2016, 13:41:36
I ti voliš RE4 :cry:

Ali... RE4 je... odlična igra.  :shock:

Petronije

Ma dobro, ja sam previše subjektivan kada je RE4 u pitanju, jer sam okoreli fan prva 3 dela, i ne mogu odoleti da istresem svoju frustraciju kad god se spomene dotična igra, iako sam i sam svestan da preterujem. :lol:

Meho Krljic

Dobro, jasno mi je to, al zato uvek kad pričamo o ovome i naglašavam da je Capcom sa prva tri dela (plus prikvelom) tu originalnu formulu dobro ižuljao i doveo je do već izražene predvidivosti i zamora igrača pa je RE4 bio izvanredno osmišljeno oživljavanje serijala za novu generaciju igrača i nove platforme. Well, platformu, isprva je to trebalo da bude Gamecube ekskluziva  :lol: :lol: Da ne pominjem da ni sam Capcom nije znao šta hoće, ta igra je triput počinjana ispočetka. Od jednog od neuspešnih Resident Evil 4 prototipova nastao je Devil May Cry  :-| :-| :-| :-|

Petronije

Ma sve ok, zato i naglašavam da su ovo moje lične frustracije i da možete slobodno da me ignorišete. Razočarenje koje sam doživeo kad sam zaigrao RE4 i dalje mogu da osetim :cry: Ali obećavam da ću mu dati još jednu šansu, već sam planirao, jer treba da izađe neki HD reboot ako se ne varam?

Meho Krljic

Samo remaster. Ali na konzolama. PC već ima HD verziju:

http://store.steampowered.com/app/254700/

ridiculus

Quote from: Petronije on 29-02-2016, 13:53:09
Ma dobro, ja sam previše subjektivan kada je RE4 u pitanju, jer sam okoreli fan prva 3 dela, i ne mogu odoleti da istresem svoju frustraciju kad god se spomene dotična igra, iako sam i sam svestan da preterujem. :lol:

Pa ti samo ignoriši naslov.  :wink: