• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ljubomir Damnjanović: Malteški šišmiš (2009)

Started by sivka, 24-08-2009, 16:53:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Kunac

Inače, roman Malteški šišmiš mi je veoma prijao. Možda nije izbrušen/zaokružen do kraja, iz razumljivih razloga, ali je i u ovom obliku prava čitalačka poslastica. Mogao bi od vog šišmiša da se napravi odličan strip.

Radio drama zvuči kao dobra ideja pošto u romanu ima dosta dijaloga.

QuoteDanas će, na 2. programu Radio Beograda, u 18 i 32 premijerno biti emitovana radio drama "Malteški šišmiš", nastala prema motivima iz romana Ljubomira Damnjanovića, u radijskoj dramatizaciji Sonje Milošević Žderić i u režiji barda režije Dramskog programa Radio Beograda Zorana Rangelova.
Reč je o crnohumornoj žanrovskoj igrariji na temu vampirizma u Srba, o tome šta biva kada se orode porodica vampira i porodica vukodlaka i kako se mladić, nevoljan da nastavi tradiciju predaka, nakon mučke smrti u kafani obre u friška adaptiranim odajama svoje vampirske loze, pa ga još pošalju u svet da traga za Svetim Gralom srpskih vampira - malteškim šišmišom.
U glavnim ulogama, ovoga puta našli su se: Siniša Ubović, Ivan Jagodić, Branislav Platiša, Božidar Stošić, Sena Đorović i Biljana Đurović.
Za izbor odlične narodne muzike, kola i ostalog što slušaju ovdašnji (ne)čoveci zadužen je Dragan Mitrić, dok se za dijalekt pobrinula Olga Babić. Sve to je snimio ton majstor Milan Filipović.
Repriza tek iduće godine, ako se radio drama i u 2011. uspešno povampiri međ Srbima.
"zombi je mali žuti cvet"

crippled_avenger

Super. Zvuči zanimljivo. Ja znam Sonju sa faksa, ona je talentovana i duhovita tako da ovo može biti dobra adaptacija.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

Ajde neka neko to snimi, ja neću biti blizu kompjutera.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Usul

Koga zanima evo drame:

http://rapidshare.com/files/383106069/Malteski_Sismis_RBGD2_Mart_2010.mp3
God created Arrakis to train the faithful.

crippled_avenger

Počelo je ripovanje radio drama, kuda ide ovaj svet? :)

Boban

Ima ljudi koji su uradili preko stotinu SF drama (Rastislav Durman, recimo), a o njima se ništa ne zna, i pitanje je da li su ti tekstovi igde sačuvani.
Radio je najzajebaniji medij; praktično ne ostavlja trag, jer nismo navikli da ga čuvamo...

Usul

Quote from: crippled_avenger on 03-05-2010, 20:49:28
Počelo je ripovanje radio drama, kuda ide ovaj svet? :)

Pa kad su ovi na RTS-u mentoli. 1000 puta su im slushaoci trazili da postave neki podcast server ili bar objave neki CD sa snimcima i oni nista. Zvanicni odgovor je da radio ne moze da utice na tu odluku jer im centrala to ne dozvoljava.

Mica Milovanovic

U poslednjem broju hrvatskog UBIQ-a ima priča Mirka Valenta, koja je nekoliko puta bila pročitana na radiju 1978. godine, ali nikada nije objavljena.

Radio-drame su bile značajne za popularizaciju naučne fantastike kod nas sedamdesetih godina, pa i kasnije, ali o tome se malo zna (ili bar meni nije poznato). Evo šta mi je Milan Peca Nikolić napisao kad sam mu dao tekst o srpskom SF-u da ga pročita:

QuoteI još nešto, postoji još jedan za SF značajan medij, a to je radio drama, malo i uređeno područje koje je 60-tih i 70-tih sigurno bilo plodno u ovom žanru... ja se ne sećam detalja, ali recimo boda marković... uopšte oko trećeg programa i dramske redakcije radio beograda je moglo biti koječega... nejasno se sećam da sam prve ideje o žanru dobio tim putem... nagovesti to nekako, pa prouči ako te vuče, možda pronađeš bisere...

I ja mislim da tu ima materijala da se neko ozbiljno pozabavi time... Ja nisam imao resursa za to...
Mica

Ghoul

SCI&FI-jevci imaju disk sa nekoliko tuceta fantastičnih radio drama iz serije PAUKOVA MREŽA.
meni su ljubazno poklonili jedan.
čudi me da više ljudi ne zna za taj cd.
https://ljudska_splacina.com/

Mica Milovanovic

Ghoule, ne govorim o savremnim stvarima - govorim o vremenu od pre trideset-četrdeset godina. Taj CD je samo kap u moru... Ovo je nešto što se decenijama odvija na radio beogradu. Ja se sećam da sam kao klinac slušao i adaptacije horor priča - na radiju horor mi je uvek delovao uverljivije nego SF...
Mica

Boban

osamdesetih je toga bilo na tone; redovna nedeljna emisija i tako decenijama...

crippled_avenger

otaku je sad zaposlena na radiju pa možda možete preko nje da dođete do nekih materijala?

zakk

Quote from: Usul on 03-05-2010, 20:23:07
Koga zanima evo drame:

Hvala puno... meni se nešto zgembalo pa se snimilo samo poslednjih 8 minuta :/
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

scallop

Odslušao sam tu radio-dramu. Bila je to dajdžest prezentacija i jedina dobra strana je da su ekstrahovana neka od ključnih mesta romana. Dobro je i što su ispale neke relativno trapave epizode. Ukratko, priređivač teksta je obavio prilično dobar posao. Sve ostalo je ispod nivoa radio drama koje pamtim ili ja pamtim u maniru Amarkorda - i sise su nekad bile veće. Seljačenje je razbilo suštinu druženja sa koloritom Damljanovićevog pripovedanja, glasovi glumaca su se međusobno stopili, delovali su nekako - potrošeno, propuštena je i prilika da se Videnija prikaže u mazno-krvoločnom spektru. Reditelj je pokazao inventivnost upotrebe tonskih efekata i tišine koliko i da je trebovao naratora da pročita deo teskta. Slušalac je, umesto "Malteškog šišmiša" dobio vokalnu verziju neke od domaćih TV serija tipa "Baba gori..."

Slušanje me je podsetilo na godine u kojima sam verovao u tradiciju radio drama RTB, kao i vremena u kome sam obrađujući transformaciju državnog u komercijalni radio uočio prave razloge za silne nagrade za radio drame u evropskom miljeu. Radio drama je decenijama bila relikt vremena bez TV, izraz moći nacionalnih radio mreža da bez komercijalnog efekta troše vreme emitovanja, utočište pisaca i nekada tradicionalno zaposlenih glumaca u umetničkim ansamblima radija... Sada je samo inercija, trag kočenja. Dramu je slušao samo onaj ko je bio obavešten, a kao obavešten i zainteresovan. Slušanost sigurno nije registrovana, potencijalni komercijani efekat - ništica.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Le Samourai

Prochitah i ja ovu knjigu. Ocenio bih je ovako: prvi deo - fenomenalan, drugi deo - ok, treci deo - vrlo dobar. Overall utisak je, pak, izvanredan.

Generalno mi je bio mnogo bolji dok se onako relativno sitkomovski bavi porodichnom dinamikom kroz prizmu vampirizma i vukodlachenja; kada postane otvoreno avanturistichki nastavlja da bude dobar, ali postaje manje izuzetan i neobichan. U trecem delu se u izvesnoj meri vraca fokus na likove, ali ipak ne u toj meri u kojoj je prisutan u prvom.

Ako bih imao neke vece zamerke, tichu se lekture dela, tj. chestog izostanka iste. Prilichno su mi smetale greshke poput korishcenja svo umesto sve, pogreshnog korishcenja glagola trebati ("trebao sam da odem...") i slichno, shto su naravno neka bazichna pravopisna pravila koja bi trebalo rutinski ispraviti u lekturi, posebno u situacijama u kojima je ochigledno da nije namerna greshka autora zarad pisanja iz vizure odredjenog lika.

U svakom sluchaju, knjiga je vec preporuchena daljim zainteresovanih chitaocima, te javljam i njihove utiske. :)

Kunac

Problem sa Malteškim šišmišem je što je prvi deo toliko dobar, da druge dve trećine ne mogu da mu pariraju. Pisac bi verovatno to doradio pre objavljivanja, ali... Nije bilo prilike. Ima tu set-up za tri romana, pa zbrzanost, koja je očigledna - naročito u drugom delu, ume da zasmeta. Ipak, uz sve zamerke, MŠ je za svaku preporuku i treba skinuti kapu TARDIS-u što je štampao knjigu i Damnjanovića predstavio novim naraštajima. Njegovo ime više neće biti fusnota, već bitna stavka u nabrajanju srpskih fantastičnih pisaca.

Mica Milovanovic

Kunac, ogromna greška.  :)

Ljuba nije imao strpljenja ni da pročita šta je napisao, a kamoli da nešto prepravlja...

Mica

Kunac

Nisam čoveka poznavao. Ne znam. Ali, ako je zaista imao vremena da doradi Šišmiša - a to nije uradio - utoliko veća šteta. Gospodin je očigledno posedovao veliki pripovedački dar i lakoću stila na kojoj mu većina može samo zavideti. Uz brušenje, Šišmiš je mogao da bude nešto zaista izuzetno. I ovako je bitno delo u okvirima domaće fantasike, ali oštaje žal za propuštenom prilikom da se dosegne nešto veće...

Le Samourai

Quote from: Kunac on 04-05-2010, 13:17:54Gospodin je očigledno posedovao veliki pripovedački dar i lakoću stila na kojoj mu većina može samo zavideti. Uz brušenje, Šišmiš je mogao da bude nešto zaista izuzetno.

Ne samo to, vec mogu zamisliti i koliko bi tek bilo dobrih stvari koje bi napisao u buducnosti. Zaista, veliki gubitak.

Mica Milovanovic

Nije u pitanju vreme. Ljuba naprosto nije tako funkcionisao. Ljuba je kucao direktno u kompjuter, brzo, nije razlikovao č i ć, pravopis mu nije bio jača strana, itd. a kad bi završio ne bi se više vraćao na tekst. Samo najstrpljiviji su čitali njegove priče. Dok je bio živ, mislim da nije bilo više od tri-četiri čoveka koji su pročitali ono što je napisao.

Kao da je znao da neće imati puno vremena, pa je vozio u petoj brzini, u kolima bez rikverca...

Mica

дејан

kasno videh, sad samo da se nadam da će se negde pojaviti MP3
...barcode never lies
FLA

Meho Krljic

Imaš više sreće nego očinjeg vida  :lol: :lol: :lol:

Quote from: Usul on 03-05-2010, 20:23:07
Koga zanima evo drame:

дејан

Quote from: Meho Krljic on 04-05-2010, 15:11:43
Imaš više sreće nego očinjeg vida  :lol: :lol: :lol:

sramota...  :oops: mogao sam samo da skrolujem gore, šta internet učini od mene  :(
...barcode never lies
FLA

otaku

Durman i dalje radi, imao je pre godinu dana premijeru prilicno dobre radio drame u seriji Radio igra, Tempus fugit ili najmodernija vremena u reziji  Zorana Rangelova.
sve drame su sacuvane na trakama, a od pojave CD-a i na diskovima. Nema puno sluha za kopiranje tih drama, tj. princip je da se mogu cuti samo na redovnom programu. Mislim da je moguce napisati pismo na adresu direktora Divjaka i obrazloziti zasto ti treba ta i ta drama, pa tako dobiti odobrenje da je preslusas, al to je veliko cimanje.
ja apsolutno preporucujem redovno slusanje radio drama u svim serijama ako moze da se stigne jer ima odlicnih stvari iako se slazem da su ispod nekadasnjeg nivoa, da se cesto vrte isti glasovi i efekti sto je pogubno, al nema puno nade da ce biti bolje zbog sveukupno malog ulaganja i novca i truda u celu stvar.
Proooobaj da u glavi budes sam

scallop

Radio drama jeste relikt i može samo tako da opstane. Kao opera, na primer. To podrazumeva okvirni mecenat i dizanje kvaliteta do ludila. Recimo, turiti u uvo izdavačima ideju o trejler dramatizacijama (moglo bi se reći da se i "Šišmiš" može tako posmatrati, to je reklama za Tardis, zar ne?). Lagunine trejler drame! Saznajte o našim knjigama ono što će vas odvesti u knjižaru! Ako je to studio u Makedonskoj, on je nekada bio savršeno opremljen za snimanje radio-drama. Sećam se neme sobe, opreme za efekte... Bez marketinga sve ide u regresiju, komu, povrće. Sorry.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Kunac

Mogla bi da se organizuje akcija: uz svaki primerak papirnatog Šišmiša + CD sa radio dramom. Pa da se to medijski proprati na Radio Bgdu...

scallop

Tu već postoji drugo autorsko pravo i vlasništvo RTS. Da je Tardis imao neki ugovor sa RTS, tipa tante za kukuriku... Ali, onda ne bi bilo radio-drame.

zakk

Neka, ni ovako nije loše. Sem činjenice da RTS te drame pravi pa bunkeriše :/

Al probaću da ovo iskopamo.

otaku

Quote from: Kunac on 04-05-2010, 22:07:07
Mogla bi da se organizuje akcija: uz svaki primerak papirnatog Šišmiša + CD sa radio dramom. Pa da se to medijski proprati na Radio Bgdu...
takav neki ugovor je postojao sa Zabavnikom, da se napravi serija od 4, 5 radio drama po narodnim bajkama koje bi isle uz Zabavnik. radio drame su uradjene, ne znam da li su mogle da se kupe uz Zbavnik. al ugovor je postojao, tako da kapiram da je moguce

crippled_avenger

Ova ideja da CD ide uz knjigu je super. Pitanje je samo kako to regulisati sa RTSom, no vredi pokušati.

scallop

Ideja sa CD i nije neka nova ideja. To je više marketinški trošak. Malo sumnjivog efekta. Moja ideja je konkretna. Sa malo više para bi se pravile kvalitetnije drame. U mom fokusu je dramski program RTS. Da izdavači umesto plaćanja neuverljivih intervjua plate uverljive trejler radio-drame...

Usul

Scallop je u pravu. CD je mrtav. Svi sada slusaju audio u mp3 formatu. Ono što bi bilo uputnije je da se postavi neki podcast server sa starijim dramama, ako ne može drugačije neka bude i sa pretplatom. Pa ko želi može da sluša a održavanje i troškovi interneta se pokrivaju delimično tom pretplatom. Ako BBC4 može to da radi što ne bi i radio Beograd.

A što se tiče same knjige i radio drame Malteški šišmiš - mnogo bi efikasnija i izvodljivija bila sledeća varijanta:

1. Tardis napravi ugovor sa RTS-om da može da distribuira radio dramu u digitalnoj formi.
2. Tardis postavi taj mp3 na svoj sajt, u posebnom delu kome se može pristupiti samo sa adekvatnom lozinkom.
3. U skladu sa tiražom izgeneriše se N lozinki i one se odštampaju na samolepljive papiriće koji se stave u svaki primerak knjige.
4. Čitalac kupi knjigu vidi papirić i ako ima volje skokne do sajta i skine audio.

angel011

Čitalac u knjižari otvori knjigu i vidi papirić, upamti lozinku i skine audio.
We're all mad here.

Kunac

Gubite iz vida da je link za download mp3 verzije Malteškog šišmiša već postavljen na ovaj topik. Znači, pronašao je put do slušalaca u digitalnoj formi. CD nije skup i bio bi stvar prestiža + lep artefakt.

Usul

Quote from: angel011 on 05-05-2010, 17:33:27
Čitalac u knjižari otvori knjigu i vidi papirić, upamti lozinku i skine audio.

OK, onda mu papirić da prodavac na kasi kad plati knjigu.

Usul

Quote from: Kunac on 05-05-2010, 17:56:55
Gubite iz vida da je link za download mp3 verzije Malteškog šišmiša već postavljen na ovaj topik. Znači, pronašao je put do slušalaca u digitalnoj formi.

Ali to nije baš legalan način za distribuciju.

Kunac

Quote from: Usul on 05-05-2010, 20:23:05
Quote from: Kunac on 05-05-2010, 17:56:55
Gubite iz vida da je link za download mp3 verzije Malteškog šišmiša već postavljen na ovaj topik. Znači, pronašao je put do slušalaca u digitalnoj formi.

Ali to nije baš legalan način za distribuciju.
Pa?

otaku

Slažem se s Kuncem :) piratizacija je jedini zdrav način, a neke ljude u radiju je vaš potez razveselio :) jer to što je drama ripovana prvi je znak posle duže vremena da je iko uopšte sluša

Usul

Tako mi i treba kad hoću da predložim nešto legalno :)

Ne slažem se da nema nikakvog feedback-a. Ako se skokne do strane dramskog programa radio beograda može da se vidi gomila komentara korisnika koji traže upravo digitalni download.

http://www.radiobeograd.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=81

Da li je kome poznato gdje mogu pronaci, poslusati i download-ovati radio dramu savremenih srpskih autora? Hvala na pomoci!
...
Cenjeni,
Velika mi je zelja da radio drame mogu da preuzmem u mp3 formatu. Molim vas da u doglednoj buducnosti omogucite mnogim slusaocima RBGD .. koji vide nevidljivo..jer radio pruza vise slika nego televizija .. Veran slusalac sa visokim kriterijumima za ukus.. koji jos uvek, a i nece otici na farmu nakon 48 sati svadbe..u genocidnu grand piramidu velikog brata, pruzajuci svoj dlan milanu tarotu, ... tri bezdimenzionalne tacke imaju dimenziju u svesti ljudi koji vas vole
...
Postovani,
pisem Vam opet iz Nisa... i videvsi da je radio drama popularna, popularnija nego sto sam ja to mislio, (jer sa kim god sam razgovarao o tome, niko se nije nesto odusevio, ali ovde vidim da ima dosta ljubitelja....) elem, posto je radio drama toliko popularna, zasto ne bi ste uveli jos jedan termin za emitovanje... makar i preko noci, oko dva , tri ujutru.... verujte, navijali bi satove da bi slusali...
naravno , da pustate razlicite radio drame a ne iste....
Zasto se recimo utorkom ne bi u 18.30 emitovala jedna a kasnje uvece druga drama...
to bi bio pun pogodak
da li postoji takva mogucnost....
Izadjite u susret ljubiteljima radio drame
kada vec ne mozete da nam omogucite download, ili da ih kupimo na CD-u .... uvedite jos jedan termin....

pozdrav

Aleksandar, Nis...

Pa onda neki kao odgovor:

Postovani slusaoci,
Nas u Drmaskom programu Radio Beograda veoma raduje da rado i redovno pratite premijere i reprizni repertoar i zato se trudimo da budu sto kvalitetniji i sto raznovrsniji.
Mi ne mozemo da uticemo na uredjivacku politiku sva tri programa Radio Beograda na kojima se emituju radio drame, osim u izboru dela.
Takodje, nasa davnasnja zelja i ideja je da se radio drame objave u audio formatu, ali tu postoji niz prepreka.
Sto se tice emitovanja signala i tu postoje razni problemi i nadlezne sluzbe, ali to nije ingerencija dramskog programa.
U svakom slucaju, nadamo se da ce te i dalje slusati radio drame.
Srdacan pozdrav,
Vladimir B. Popovic

Kunac

Tužan je onaj koga niko ne piratizuje...  xrofl

otaku

Quote from: Usul on 05-05-2010, 23:22:59
Tako mi i treba kad hoću da predložim nešto legalno :)

Ne slažem se da nema nikakvog feedback-a. Ako se skokne do strane dramskog programa radio beograda može da se vidi gomila komentara korisnika koji traže upravo digitalni download.

http://www.radiobeograd.rs/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=81

Da li je kome poznato gdje mogu pronaci, poslusati i download-ovati radio dramu savremenih srpskih autora? Hvala na pomoci!
...
Cenjeni,
Velika mi je zelja da radio drame mogu da preuzmem u mp3 formatu. Molim vas da u doglednoj buducnosti omogucite mnogim slusaocima RBGD .. koji vide nevidljivo..jer radio pruza vise slika nego televizija .. Veran slusalac sa visokim kriterijumima za ukus.. koji jos uvek, a i nece otici na farmu nakon 48 sati svadbe..u genocidnu grand piramidu velikog brata, pruzajuci svoj dlan milanu tarotu, ... tri bezdimenzionalne tacke imaju dimenziju u svesti ljudi koji vas vole
...
Postovani,
pisem Vam opet iz Nisa... i videvsi da je radio drama popularna, popularnija nego sto sam ja to mislio, (jer sa kim god sam razgovarao o tome, niko se nije nesto odusevio, ali ovde vidim da ima dosta ljubitelja....) elem, posto je radio drama toliko popularna, zasto ne bi ste uveli jos jedan termin za emitovanje... makar i preko noci, oko dva , tri ujutru.... verujte, navijali bi satove da bi slusali...
naravno , da pustate razlicite radio drame a ne iste....
Zasto se recimo utorkom ne bi u 18.30 emitovala jedna a kasnje uvece druga drama...
to bi bio pun pogodak
da li postoji takva mogucnost....
Izadjite u susret ljubiteljima radio drame
kada vec ne mozete da nam omogucite download, ili da ih kupimo na CD-u .... uvedite jos jedan termin....

pozdrav

Aleksandar, Nis...

Pa onda neki kao odgovor:

Postovani slusaoci,
Nas u Drmaskom programu Radio Beograda veoma raduje da rado i redovno pratite premijere i reprizni repertoar i zato se trudimo da budu sto kvalitetniji i sto raznovrsniji.
Mi ne mozemo da uticemo na uredjivacku politiku sva tri programa Radio Beograda na kojima se emituju radio drame, osim u izboru dela.
Takodje, nasa davnasnja zelja i ideja je da se radio drame objave u audio formatu, ali tu postoji niz prepreka.
Sto se tice emitovanja signala i tu postoje razni problemi i nadlezne sluzbe, ali to nije ingerencija dramskog programa.
U svakom slucaju, nadamo se da ce te i dalje slusati radio drame.
Srdacan pozdrav,
Vladimir B. Popovic

sve sam gastarbajter. što je preteklo Seki Aleksić, to dopade Dramskom programu Radio Beograda.

crippled_avenger

Kamiondžije. Hoće da slušaju dok voze skandinavskim pustarama.

Kunac

Seka se već pokazala kao glumica. Mogla bi da pozajmi glas u nekoj radio drami. To bi stvorilo odličan crossover potencijal.

otaku

Quote from: crippled_avenger on 06-05-2010, 00:31:23
Kamiondžije. Hoće da slušaju dok voze skandinavskim pustarama.
pa, tako nežno o njima misle njihovi kumovi, inače reditelji skandinavskih filmova koje pušta Nebojša Popović o kišnim danima :) ja mislim da je jedino radio beograd ostao zaleđen u trenutku kad su oni napustili zemlju pa su ga izabrali ko portal. to im liči na "civilizovani beograd". ne krivim ih. i meni liči, doduše kad sam s ove strane zvučnika.     
a Seka može jedino da pozajmi pare radio beogradu.

---

nema od podcasta i od digitalizovanja radio-drama ništa. i meni je radio beograd civilizovan, i lepo mi je da razmišljam o poređenjima sa BBC4 i BBC3, ali... kad se zna šta je unutra, i kako rts funkcioniše... ne vredi da se džabe zaluđujemo.
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

Usul

Kapiram ja da njih ne interesuje sta zele slusaoci. To je ipak javni servis koji finansira drzava pa je profit & privlacenje slusalaca na 25 mestu. Samo mogu da kazem steta sto je tako.

---

jeste, velika šteta. rbg2 je stvarno opak radio, i ja to slušam svakodnevno. i mislim da njih interesuje šta žele slušaoci, ali oni ljudi muku muče u prašnjavim kancelarijama, i stalno je pitanje da l će dobiti te pare za radio, i koliko će premijera imeti, i da li će moći da zaposle neke spoljne saradnike... tako da je, ako uzmemo kontekt u obzir, pravo čudo kako radio-drama na rtsu danas izgleda.

sad, budžet za rts, kako tvrdi tijanić u novom broju "vremena", treba da bude 100 miliona evra, a oni imaju 80 miliona (i tu ulazi big bend, radio, tv, hor, simfonijski orkestar...). to je navodno zbog lošeg procenta plaćanja pretplate u unutrašnjosti srbije. hrt ima 250 miliona evra i 95% naplate pretplate. tako se brani direktor rts-a: država mi ne daje dovoljno para, dajte mi 250 miliona pa ćete videti kakav ću rts da napravim. naravno, to ne objašnjava basnoslovne honorare za tvorce glupavih serija - ali narod te serije gleda, a te serije, tvrdi tijanić, i uopšte komercijalni program, nisu glavni adut rts-a kad je reč o gledanosti - već informativne emisije, "slagalica", političke emisije i šou programi tipa žikina šarenica. ali otišao sam offtopic, izvinjavam se. bolje da se vratimo na "malteškog šišmiša".
Ti si iz Bolivije? Gde je heroin i zašto ste ubili Če Gevaru?

sivka

U pripremi je drugo izdanje Malteškog šišmiša.
Da se ne bi sudarale stare i nove knjige, tokom avgusta u knjižari Tardis, akcijsko sniženje cene za preostale šišmiše...
Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

sivka

Najprodavanija knjiga u Tardisu ove godine. Nije mnogo kad se proda 500 primeraka knjige nepoznatog autora i nepoznate izdavačke kuće. Trebalo je godinu dana, ali, s obzirom da smo deo tiraža dobili sa zakašnjenjem (kao i za ostale knjige 2009) mislim da je ovo uspeh.

Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.