• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Ljubomir Damnjanović: Malteški šišmiš (2009)

Started by sivka, 24-08-2009, 16:53:23

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

sivka

Prva knjiga u ovogodišnjoj produkciji Tardisa je MALTEŠKI ŠIŠMIŠ Ljubomira Damnjanovića.

Ilustraciju radio Željko Pahek.
Tehnički urednik Žarko Milićević.
Predgovor Ilija Bakić.

Roman Malteški šišmiš je kalambur srpskog vampirizma, Šerloka Holmsa, Brema Stokera i ,,Dosijea X", za smeh i intelektualne igrarije. U finom balansu lokalnog kolorita, humora i literarne tradicije, Ljuba je otvorio polje kojim se sigurno kretao.
Ilija Bakić

Ne znam gde počiva neutralna zona koja odvaja realni od imaginarnog sveta, ali sam siguran da je Ljubomir Damnjanović bio jedan od najboljih šetača tim područjem.
Ivan Nešić

Otišla sam. Ko hoće, zna gde će me naći.

Milosh

"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Perin

Eh, naslovnica mi se sviđa :D

sivka

O VESELIM VAMPIRIMA OVDAŠNJIM
Povodom knjige ,,Malteški šišmiš"
Ljubomira Damnjanovića

Knjiga ,,Malteški šišmiš" Ljubomira Damnjanovića (1959-
–1999) znatiželjnim čitaocima nudi novi susret sa delom pisca koga je usud prerano odvojio od njegovih savremenika; prošle godine ,,Tardis" je objavio Damnjanovićev roman Vi što maštate o sreći započevši time poduhvat ponovnog otkrivanja značajnog literarnog opusa koji je nepoznat široj kulturnoj javnosti. O Damnjanoviću, istina, ponešto znaju njegovi literarni prijatelji iz Društva ljubitelja (naučne) fantastike ,,Lazar Komarčić" a njegove priče i roman bili su razbacani po (neuglednim) stranicama klupskog glasila ,,Emitor" i retkih časopisa kakav je bio kanjiški dvojezični ,,Orbis". Vreme je, pak, činilo ono što najbolje zna pa se i na sećanja i na publikacije počela taložiti prašina nepravednog zaborava. Srećom po sve, Damnjanović nam se vratio, u svetlom knjiškom (ob)liku koji mu pripada, jedne da podseti na sebe a druge da upozna sa svojim pričama.

iz predgovora, Ilija Bakić

Milosh

Počeo sam da čitam Šišmiša i za sada mi je jako zabavno i teče prilično glatko...
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

sivka

O, drago mi je da se i ovde neko javio da je počeo da čita.
Od "ne sagitaša" mi se javilo troje i ... kažu odlična je.  :)

angel011

Dokopala se Šišmiša, počinjem da čitam čim prije!  :D
We're all mad here.

angel011

Hehe, ovo ne treba čitati na javnom mestu, toliko ćete se kikotati da će vas gledati kao ludaka. :D

Retko zabavna knjiga,, detaljnije kada završim sa čitanjem. :)
We're all mad here.

sivka

:D

Ajd čitaj pa da čujemo još komentara...

sivka

Nebojša Mirčetović (Serbia) wrote
at 01:02 on 01 September 2009
Dakle, knjiga je stvarno maestralna! Onakav obrt u vremenu i prostoru stvarno nisam mogao ni da sanjam. A upravo kada je izgledalo da nema izlaza i da je sve zapetljao do ludila, on samo okrenu na petama i pljas nazad kući.

Veličanstveno! Ne pamtim koliko vremena je prošlo da sam nešto ovako dobro i pitko pročitao.

angel011

Pročitala. Ludo zabavno, duhovito, ubacivao je sve što mu je palo na pamet da ubaci a opet se odlično uklopilo. Od bolesno zapetljanih (koje sa lakoćom raspetljava) vampirskih avantura je napravio knjigu i o jako lepim porodičnim odnosima, prosto da se raznežite (dok čitate knjigu o vampirima!). Glatko se čita, nema nikakvih zastoja ni spoticanja, nije bilo ničeg što bi me iznerviralo.

Retko dobra knjiga.
We're all mad here.

smrklja

Pročitao i ja.Mogu samo da pridružim pohvalama i da posavetujem one koji još nisu kupili da požure i podare sebi nekoliko sati dobrog uživanja.

sivka

Ljuba je iznenadjenje za one koju nisu pratili njegov razvoj.
Ja ga nisam poznavala.
Uzivala sam radeci na knjizi.
Nekoliko ljudi koji nisu sa ovog foruma dali su veoma dobre preporuke za knjigu.

sivka

Samo da vas podsetim da je u ponedeljak promocija....

Quote from: sivka on 24-08-2009, 16:53:23
Prva knjiga u ovogodišnjoj produkciji Tardisa je MALTEŠKI ŠIŠMIŠ Ljubomira Damnjanovića.

Ilustraciju radio Željko Pahek.
Tehnički urednik Žarko Milićević.
Predgovor Ilija Bakić.

Roman Malteški šišmiš je kalambur srpskog vampirizma, Šerloka Holmsa, Brema Stokera i ,,Dosijea X", za smeh i intelektualne igrarije. U finom balansu lokalnog kolorita, humora i literarne tradicije, Ljuba je otvorio polje kojim se sigurno kretao.
Ilija Bakić

Ne znam gde počiva neutralna zona koja odvaja realni od imaginarnog sveta, ali sam siguran da je Ljubomir Damnjanović bio jedan od najboljih šetača tim područjem.
Ivan Nešić

taurus-jor

Teško je jesti govna a nemati iluzije.

http://godineumagli.blogspot.com

sivka

Nadam se da ćeš i ti imati koju da kažeš "u odbranu" Ljube  :)
I nadam se da će ovaj roman otvoriti diskusije ne samo večeras, već uopšte u okviru žanra.  :)

Ghoul

https://ljudska_splacina.com/

sivka

Ispravka:
U okviru fantastike, naučne fantastike, ali i književnosti uopšte.

Da li si zadovoljan, ili da pišem traktat?

Ghoul

sivka

Quote from: Ghoul on 14-09-2009, 11:32:19
rado bih video taj traktat. :)
... i ja. Ali toliko nemam vremena, da je to epski.
Mislim da ćeš ti napraviti dobar prikaz romana. A i traktat o buri u šoljici čaja, da ne kažem o mešavini žanrova u jednom romanu.

I zaista mi je žao što ne dolaziš.

Boban

Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Sve zavisi od toga ko ti je prepričao knjigu. I, nemoj više da mi brišeš postove. Će postanem onaj s belu glavu. Ti si i onako onaj sa crnu.

Sivka, zajedno će se napijemo. Ima da ponesem moju kozju surutku. Mene knjiga mnogo podseća na Daglasa Adamsa, ali na srpski način.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Ghoul

Quote from: scallop on 14-09-2009, 16:02:21
Sve zavisi od toga ko ti je prepričao knjigu.

ha ha ha, nije skalop još za penziju! :)

scallop

Ni ti nisi ništa bolji. Bićeš i ti jednog dana urednik (ko kum Dexa) ili izdavač. Simptome već imaš.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

sivka

Alexdelarge

i u politici je objavljen kraci izvestaj sa promocije; stanoviti radmilo kaze da knjiga "vec na prvoj strani hipnotise citaoca". xrotaeye
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

sivka

Ovo je jedna od boljih promocija u LK.
Radmilo je car.  :)

angel011

We're all mad here.

sivka

Slobodan Škerović

Велики таленат је увек макар један корак испред свог времена и одговарајуће реакције на његово дело. Уколико прерано напусти свет, као што је то учинио Љубомир Дамњановић, остаје на другима да његово дело представе публици на ваљан начин. Иако је сâм објављивао своје приче и романе у наставцима у ,,Емитору" и ,,Орбису", прошло је, ево, скоро десет година пре но што је његова предивна приповест, умивена и испеглана, доспела до ширег круга љубитеља добре књиге.
После читања Малтешког шишмиша нећемо више жудно ишчекивати холивудске филмове о вампирима, вукодлацима и осталим смути-па-проспи немртвим и полумртвим скаламеријама необуздане и дрогиране маште – јер, знаћемо шта је права српска, вампирска истина! Михајло Сарић, типични овдашњи, ни за шта нарочито заинтересовани вампир, али игром судбине или неких још виших сила, увек у средишту догађаја, провешће нас кроз лавиринт Светске метафизичке шуме, спојити времена, просторе и историјске личности у оригининалну визију света којим владају разнолике, често сукобљене, секте необичних и помало натприродних створења.
Иако на махове ова књига прераста у саркастичну критику извесних друштвени па и биолошких појава, и сасвим лагано разоткрива велове много озбиљнијег увида у природу ствари, Малтешки шишмиш, је пре свега авантуристички роман, писан једноставним, духовитим и разгаљујућим стилом којем је тешко наћи замерку. Ликови су такви да их није тешко заменити с оним постојећим из поп-културе или поп-историје: ту је повампирени Јосип, Сендмен, Боги, читава булумента историјских лепотица с погрешно надевеним именима, и најпознатији пар једне алфабетске тајне службе. Место радње је час блатњава српска селендра, царски град Истанбул, замак доктора Франкенштајна, Француска ривијера, Бетменова пећина...
Не вреди жалити што тога нема још. Ако Љубомир Дамњановић није стигао да се до краја размахне, сигурно је да је пружио довољан основ да га други писци допишу летећи на вихору његове преобилне инспирације. Као неко ко се и сам бави писањем, с великом сигурношћу могу да тврдим да ће његове приче и романи неизбежно остварити утицај и да ће наша будућа књижевна продукција обиловати омажима овом изванредном писцу.

scallop

Red Alert! Škera ga utupio sa Mihajlom Sarićem. Treba to ispraviti na vreme. Mitar je od Dimitrije, pa ako se negde provuklo u knjizi - ispraviti u doštampavanju. Nema ni Frankenštajna, radi se o Kopelijusu (balet Kopelija), a Spalancani je tu kao alhemijski kontrapunkt ili aluzija na Salijerija. Mnogo toga se krije u ovoj knjizi, pa dok uživate u zezancijama Sarića prepoznajte i motivacije koje su vodile autora.

sivka

Čovek je video šta je video i tako i doživeo knjigu. A knjiga je toliko fantastična da se zavrti u glavi.  8-)

Ja sam se neviđeno zbunila u vremenskom zaokretu da sam ponovo čitala dva poglavlja  :D

Ygg

Dođavola! Toliko hvalite tu knjigu da ja naprosto MORAM da je pročitam! Ima li možda te knjige gdjegod u Banjaluci? Hoće li je možda biti na banjalučkom sajmu knjiga (koji je krajem mjeseca)?
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

sivka

Knjiga će biti i u RS. Ali gde, još ne znam.

Očekujem tokom nedelje dodatnu isporuku iz štamparije. Molim zainteresovane da se oglase. Cena u Klubu i knjižari je različita.

sivka

Put putujem
nikom ne govorim

Nikad vam nisam mario za prirodu. Ona je prosto tu. Nema kod mene ono, bliskost sa prirodom, uživanje u rumenim zalascima, plahoj kiši i tako to.
Ali, ima psovanja kada se potpletem o neki koren u mrklom mraku dok glavinjam za prokletinjom od uježa. Majušan je i svako normalan bi pomislio da ću morati ja njega da sačekujem da me stigne. Ali jok, mališa je uvek ispred mene, na nekoj grani, panju ili tako nečemu, podrugljivo me merka dok se odmara i čeka me da doglavinjam. Ne pomaže mi ni to što sam vampir. I pitam se zašto se nisam rodio, umro i povampirio u nekom lepom ravnom mestu u Vojvodini. No nisam ja taj kome se sreća smeši bez debelog potkupljivanja. Moram je dobro ušuškati, ponuditi brda i doline, i onda, možda, nešto krene kako treba.

sivka

Malteški šišmiš - Ljubomir Damnjanović
« poslato: 06.09.2009. 00:11:04 »
   Odgovori sa citatom                                                                   Citat
Na kraju dana, pogledah, pošto sam pročitao knjigu, samo 500 primeraka tiraža. Dakle spadam u povlašćenu grupu. Iskreno se nadam da će nastati velika armija obožavalaca ovog dela a ja jedan od prvih. Šta ga to čini (po meni) velikim i zašto sam dok sam maštao o sreći, ipak dobio delić.

Zavalih se i otvaram knjigu, terasa, dok jutarnje sunce sija a bogami i prži (tako rano).
Počinjem da budim komšije al mislim da se nisu bunili jer se svaki čas razlegao grohotan smeh. Čovek vremenom zaboravi da se smeje, samo počinje da se kezi. Napisao sam to, jer na tacni dobih, ma ko da mi je neko ponudio reš pečenu slaninu a nisam je jeo godinama.

Počeše ovdasnji likovi predivno da se uklapaju u misao o vukodlacima i vampirima. Nisam ni pomišljao da smo mi idealno područje za ovu vrstu dela. Sarici mi u trenu postaju rodbina, em me nasmejaše em odmah počinjem da navijam. Prosto ne znam ko je simpatičniji.

Nakon smeha, dobijam akciju. Pisac je nezamislivo sklopio, sa predivnim prelivima, kao više divnih jela koje pomešamo u ustima. Sva čula rade. Jurnjava i borba se nastavljaju. Smenjuje se smeh sa navijanjem, sve mi se čini da mi dupe  poskakuje u stolici, pecaroškoj, a ja  sam tamo u romanu.
Likovi poznati, posleratnim generacijama razdoblja od 45' godista pa na ovamo. Pisac je upijao to vreme i živo nam ga preneo miksujuci sve nespojivo. Izbrisao je smrt i svi su na sceni.

Ponovo se smejete, više Vas nista ne iznenadjuje, vraćate se onome bitnom a to je familija i nastavljate žarom navijati za Sariće. Oni mu dodju ko nastavak porodice Topalović. Ma naše podneblje je izgleda idealno za takve likove.
Na kraju žalim zbog prerane smrti mladog pisca i što nije sastavio bar deset knjiga u nastavcima. Više mi prijaju ove naše ale i uježi no svi zapadni junaci. Mi to radimo sa stilom jer kraj sebe imamo izazov ovdašnjih vučica.
Ljubomir je sa toliko šarma napisao Malteškog šišmiša da od mene dobija i aplauz i toplu preporuku.

Klanjam se njegovoj kući cveća ma gde bila.

PS Sve gore navedeno odnosi se na moj dozivljaj knjige, čekam ostale i pitam Sivku pošto je knjiga da platim i odnesem u biblioteku na poklon.

Utisci uz dozvolu autore preneti sa jednog drugog foruma....

Usul

A kad ce sve one silne slike sa promocije da budu negde okacene?
God created Arrakis to train the faithful.

sivka

scallop

Usul

Zahvaljujem nainformaciji. Video sam slike i bas su cool. Posebno dobro je ispao mr. Scallop u nadrealnoj mesavini Srbije i Argentine.
God created Arrakis to train the faithful.

Ygg

Quote from: sivka on 20-09-2009, 03:23:25
Ima na facebooku  :oops:

Gdje na facebooku? Ne mogu da pronađem. :cry:
Može link?
"I am the end of Chaos, and of Order, depending upon how you view me. I mark a division. Beyond me other rules apply."

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ygg

Perin

Mica Milovanovic

A kako mi penzioneri koji nismo na facebooku da vidimo slike?
Mica

zakk

Čekaš da se Tardisov webmaster* smiluje da podigne još negde. :)
Ili otvoriš nalog na Facebooku :D

* ja
Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

zakk

Ghoul

pročitao sam ljubinu horor knjigu.

prva trećina = odlična, druga= vrlo dobra, treća= dobra.

sve u svemu, vrlo ok, pa i više od toga.

razradiću u detalje u rivjuu uskoro.

Milosh

Evo i nekoliko mojih fotki sa promocije...

ljudi za stolom

ljudi u publici

pozer ;)

caterina de medici

Jel' su ove fotke namerno ostale sa red eyes radi simbolike ili je to čist trijumf hazarda?

BTW, pročitala knjigu, bila na promociji, poslali sivki prikaz. Pa evo par impresija: sem što je beskrajno duhovita, što su gotovo svi koji su čitali rekli, nema potrebe da tu bilo šta dodam. I porodična saga je takođe vesela i šarmantna, da ti prosto žao što i sam ne pripadaš nekom od tih divnih stvorenja.

Ono što mislim da svi zaobilaze, pa što ne bih i ja, jer bi to smaralo nove čitaoce, metafizička simbolika šume i fleksibilnost prostorvremena.

Meni lično najinteresantniji onaj deo koji izlaže Magda o budućnosti, što je sadašnjost privilegovanih vampira kakvi su Sarići, a što čeka i ljude. He, he! To bih baš volela da vidim. Neke mi slutnje govore da će budućnost biti izravno drugačija, ali možda, eto, ostane i par tih kućica pored plaže, sa onima koji Dan posle ne budu znali šta da rade.

U svakom slučaju, oni koji nisu, neka što pre nabave knjigu. Vredi pročitati.

"I will not serve that in which I no longer believe whether it call itself my home, my fatherland or my church: and I will try to express myself in some mode of life or art as freely as.."

Milosh

Quote from: caterina de medici on 21-09-2009, 11:32:30Jel' su ove fotke namerno ostale sa red eyes radi simbolike ili je to čist trijumf hazarda?

Fino se uklopilo, naročito na ovoj fotki...