• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Testirajmo Ghoulovo znanje matematike!

Started by Ygg, 17-10-2009, 14:29:20

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Albedo 0

a misliš da u Engleskoj samo piju čaj?  8-)

Truman

Ne, samo mi je teško da poverujem da su Srbi iznad proseka. Na jednog genijalca iz matematičke gimnazije imaš barem 1000 dileja.
"Do what thou wilt shall be the whole of the Law." A.C.

Albedo 0

pa ni Englezi nisu prosjek, i oni su iznad prosjeka

uopšte ne znamo da li su Srbi iznad ili ispod Engleza

a govori se o ljudima koji su radili test, ne o kompletnom stanovništvu

mada realno baš ta Engleska ima i veće seljačine, i navijače-huligane, a i intelektualce od Srbije, izgleda da to tako ide zajedno

Truman

Mislim da nema veće seljačine. Ja ne pričam o hiliganima, već o običnom svetu.

mac

Ta fora sa prosečnim srpskim IQ od 89 je bila neka podmetačina. Smunjivo je mnogo toga. Članak je iz 2006. godine ( http://www.amren.com/news/2006/03/germans_are_bra/ ), spominju nekakvu European League of IQ scores, a taj "entitet" se posle ovog članka nigde više ne spominje. U članku se spominje neki Ričard Lin, koji pokušava da uvede rasizam u nauku, a optužuju ga za nenaučne metode.

Taj članak nije merodavan, i ne treba ga uzimati u obzir. Daj neki drugi izvor.

Truman

Što se tiče rasizma...više istraživanja je pokazalo da najniži iq imaju afrički crnci. Tako da pitanje je da li smo zainteresovani za istinu ili za političku korektnost.

mac

Ja ti kažem da je Ričard Lin kritikovan da koristi nenaučne metode, i da je ovo gore istraživanje sproveo Ričard Lin, a IQ crnaca mi nije trenutno u centru pažnje.

Truman

Koliko se ja sećam pisanja novina iz tog perioda taj Lin je napravio spisak nacija sa svih kontinanata gde su Afrikanci na dnu, a od Evropljana smo mi na začećju pa Hrvati s bodom više. :mrgreen:

Albedo 0

Quote from: Truman on 03-10-2013, 22:30:03
Mislim da nema veće seljačine. Ja ne pričam o hiliganima, već o običnom svetu.

pa preporučio bih ti da se upoznaš sa engleskom književnošću u posljednja dva vijeka, čisto da bi se uvjerio kakva su stoka

kakvih boleština je u toj Engleskoj bilo i još uvijek ima, mislim da kad bi neko javio Dikensu kakva je savremena situacija ovaj bi počeo da piše preslatke romane o 19. vijeku

naravno, imamo i mi pisce koji nam objašnjavaju kakva smo mi stoka, al još nismo prevazišli gospodu secikese s ostrva

Truman

Koliko se ja sećam Dositej Obradović je pisao kakva su gospoda Englezi i koliko su iznad drugih.

Truman

Bruka i sramota, ja se već na drugom nivou zablokirah ( a ima ih 20! xuzi ). Takođe. ulažem oštar protest što mnogi zadaci imaju latinična slova a ja pošto ne znam njihov redosled ne umem ni da ih rešim.

I evo ga jedan s prvog nivoa koji nisam znao - kako ćete sa 5 šibica da formirate br. 16.

Milosh

Quote from: Truman on 04-10-2013, 13:44:12I evo ga jedan s prvog nivoa koji nisam znao - kako ćete sa 5 šibica da formirate br. 16.

XVI
"Ernest Hemingway once wrote: "The world is a fine place and worth fighting for." I agree with the second part."

http://milosh.mojblog.rs/

Meho Krljic

Ma to su retardirani zadaci. Mislim, lateralno mišljenje nam kaže da je šibice lako izlomiti na koliko god nam treba delova i to je jednako tačan odgovor kao i bilo koji drugi. Onaj ko tako nešto koristi da premeri nečiju "inteligenciju" je nevaljao.

Truman

Quote from: Milosh on 04-10-2013, 13:50:43
Quote from: Truman on 04-10-2013, 13:44:12I evo ga jedan s prvog nivoa koji nisam znao - kako ćete sa 5 šibica da formirate br. 16.

XVI

Tačno, mada to bi značilo ''šesnaesti'' a ne 16 ako ćemo da cepidlačimo. U pravu je i Meho.

Mogu tek da zamislim koliko su teški zadaci na narednim nivoima... xdrinka

Meho Krljic

Ali da podvučemo da konkretno taj zadatak nema nikakve veze sa testiranjem inteligencije nego sa poznavanjem određenih kulturnih obrazaca. Dakle, dizajnirao ga je neko nestručan ili zloban.  :lol:

Truman

ili neko ko hoće da ti testira ''out of box'' razmišljanje. :)

Meho Krljic

Što je legitimno, ali to onda valjda nije test IQ-a?

Truman

Na višim nivoima mislim da jeste. Sačekajmo da čujemo Batino mišljenje.

Meho Krljic

Bata je neki autoritet na tom polju????  :-? :-? :-?

Truman

Koliko sa čuo iz nezvaničnih izvora jeste...

Albedo 0

jedini test koji autoritet  8-) priznaje izvan Mense je Ajnštajnov test, te šibice nisu ni za cigare  8-)

inače, evo Mensinog testa, ispoštovana je forma, sadržinski je nešto lakši

http://www.mensa.hr/eu_iq_test/eu_iq_test.php

Truman

poznat mi je nešto, davno sam ga rešavao pa ne bi bilo korektno da sad nabudžim rezultat i pravim se kako sam mnogo pametan.

Midoto

U kom brojnom sistemu važi ova jednakost i koje su vrednosti slova (isto slovo - ista vrednost; različita slova - različite vrednosti):

K  Y  T  O
+    K  Y  O T  O

Baš simpatičan.

BladeRunner

Ako sam dobro izračunao, brojna osnova je sedam, a jednakost je:
   4350 +
43050
--------
50430

Logika je bila da je 0 (slovo O) nula, zato što zbir dvije iste cifre u bilo kom brojnom sistemu ne može dati istu cifru (osim ako nemamo prenos u prethodnom koraku, a i tada samo ako je binarni sistem). Onda se postavi niz jednačina sa prenosom, pri čemu je prenos maksimalno jedan bez obzira na brojni sistem (p0 prenos iz prvog koraka, p1 iz drugog itd.). Lako se utvrdi da je p3 jedinica, zato što K i T nisu isti simboli. Kako je p2 nula (jer Y i K nisu isti simboli, a Y + 0 bi trebalo da je Y, ali kako ispod imamo K, to je prenos p1 = 1), onda nam K+Y daje bazu sistema koja je, očigledno, neparna, jer su K i Y uzastopni brojevi. Sad se to izrovari i dobije se rješenje. Stvarno fin zadatak :)
All those moments will be lost in time like tears in rain.

Midoto

Tačno.
I meni se svideo zadatak. Tu i tamo prija kada čovek iskorači iz kolotečine :)

BladeRunner

'Well, we fooled around with puzzles and palindromes for a while, until he wrote out this series of numbers: 1, 11, 21, 1211, 111221. "Complete that series, Cliff." I looked at it for five minutes and gave up. I'm sure it's easy, but to this day, I still haven't solved it.'

Cuckoo's Egg - Clifford Stoll

Upravo čitam (bolje da ne napišem po koji put), pokušah da riješim i kao uspio, ali jako nategnuto. Onda otišao na Internet i vidio da je totalno pogrešno :). O problemu i rješenju imate ovdje http://goo.gl/1yu4vr , a a ime linka je toliko samoobjašnjavajuće da sam ga provukao kroz url shortener. Ko provali svaka čast, ja nisam mogao (a djeluje mi i da ne bi).

Midoto

Znam zadatak i, kada sam ga videla, nisam uspela da ga rešim.
Lakše je sa sledećim članom - tako sam dala deci kad su bili mali i neko do njih je rešio.

mac

Mogao bih se zakleti da sam ovaj niz već video na ovom topiku, ali nema ga. (Malo guglovanja koje sam trebao odma', a ne da ručno češljam ceo topik...) Elem, ima ga na forumu, na drugom topiku

http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=11124.0

BladeRunner

Svaka čast. Ja sam izgleda jedini kome je ovaj niz bio nepoznat. Fibonačija sam i ja prepoznao, ali nisam znao šta sa njim. Onda sam se zamajavao nekakvim rotacijama (da li su parne ili neparne), ali uvijek je ostajao taj meni neobjašnjivi korak kada 11 postaje 21. Eto, zadatak sa topikom, čisto da ne bude da toga nema :)

Truman

Odradio sam treći nivo, ovde već pola nisam uspeo da rešim...:D

mac

Kakav nivo? Gledam prethodne poruke i ne vidim na šta se to odnosi.

Truman

Pisah o tome - kupio sam knjigu ''Povećajte svoj iq'', ima 20 nivoa :D

Truman

Juče imao testiranje u Delta Đeneraliju, danas mi zakazali razgovor. :) Izgleda da se isplatilo rađenje onih zadačića, baš sam odvalio testove sposobnosti.

Truman

Mala pomoć ako može ko...Pre jedno  6-7-8 godina sam na netu naleteo na jedan test inteligencije koji je bio u simbolici vanzemaljaca. Znači slika aliena u uglu, a na testu su bili neki neobični logički problemi i na taj tip kasnije nisam nailazio. I skala je bila drugačija i objašnjenje u nekom posebnom fazonu. Uglavnom, ovaj test pamtim po tome što mi je bio jako težak i atipičan i nisam se baš na njemu proslavio. Ako neko zna o čemu je reč i ako ima link bio bih mu zahvalan...

-_-

Na osnovu tvojih sturih podataka, guglovao sam malo, naravno nisam nasao to sto trazis,
ali sam naisao na jedan simpatican IQ test (fles igrica), pa ako neko hoce nek baci pogled:

http://www.flashgames247.com/play/16205.html

Jedan od ponudjenih jezika je srpski.

Truman

U međuvremenu naleteh na jedan drugi koji mi se čini da nije loš: http://www.iqtest.dk/main.swf

Truman

Ako pravougli trougao čija je hipotenuza 5 i duža kateta 4 zarotiramo oko duže katete, dobićemo geometrijsko telo koje ima osnovicu površine:
a) 3
b) 9
c) 9π
d) 3π
e) 20

Živo me kopka, je l odgovor 9Pi?

Berserker

9Pi je tacan odgovor. sa hipotenuzom 5 i jednom katetom 4, druga kateta je 3. Posto rotiramo trougao oko duze katete, kraca kateta postaje poluprecnik opisane kruznice cija se povrsina trazi. P=Pi*r^2 dakle 9Pi

Truman

Iskočila mi u glavi formula ''r na kvadrat pi'' pa rek'o da proverim da l je to za površinu kruga. Mislim da sam zaboravio i najosnovnije formule iz matematike...

mac

Ovo nije baš matematički test, ali treba ti neka sposobnost, koju ili imaš ili nemaš: http://en.wikipedia.org/wiki/Bongard_problem

Dobiješ dva skupa crteža, i treba da utvrdiš i opišeš šta je to što je zajedničko crtežima iz prvog skupa, a što nema ni jedan crtež iz drugog skupa. Ponekad je to rečima i teško opisati :)

Na kraju Vikipedijinog članka je link ka indeksu takvih problema, ali nema rešenja, pa za teže probleme možemo samo da nagađamo rešenje, http://www.foundalis.com/res/bps/bpidx.htm

Mouchette

Quote from: mac on 22-07-2014, 01:54:27
Ovo nije baš matematički test, ali treba ti neka sposobnost, koju ili imaš ili nemaš

Pre ovo drugo  :(
Teško zapažam očigledne stvari. Na primer, u nekom testu inteligencije na pitanje šta je zajedničko za 25 i 144 rekla sam da su oba broja kvadrati (tačan odgovor je da su oba brojevi). Ali zanimljivo je ovo. I zabavno.
http://mouchetteblog.blogspot.com/
''Ma jock, ona, u stvari, želi nasmejan svet. Ili lud.''

mac

Evo male igre. Već par dana se mučim, ali i napredujem polako. Može da se igra i oflajn na brauzeru mobilnog telefona.

http://gameaboutsquares.com/

Truman

Kul je, ja već zablokirao na 4. nivou. :D

Truman

mac

Moraš nekako da poguraš plavi kvadrat dva puta na dole, ali nigde ne piše da za ta dva mesta moraš da ga guraš istim kvadratom...

Truman

Hvala! Širiš mi vidike :)
Do desetog nivoa prođoh lako, sad sledi novi izazov. Inače, ove poruke koje igrač dobija između nivoa su mi kul.

Truman

stigoh do 13. nivoa. Do kog ste vi?

mac

Neću ti kažem, sneveselićeš se. Igraj svoju igru :)

Truman

Mene samo zanima koliko ima nivoa...