• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dragan R. Filipović - ZLATNA KNJIGA

Started by Boban, 22-12-2009, 23:47:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

crippled_avenger

Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

ginger toxiqo 2 gafotas

...ne iz Janje, nego iz (Srbima naseljenog) sela koje prethodi Janji, kada se dolazi iz pravca Zvornika i/ili graničnog prelaska Šepak); Janja je do pred rat bila isklučivo bošnjačka kasaba, sada se oko 85 % izbeglo-proteranih Bošnjaka vratilo (i zbilja nastavilo tu da živi), to je najviši postotak povratnika u čitavom SFRJ regionu, ali su bijeljinske vlasti srpskim doseljenicima (u Bijeljini je pre rata živelo tek 10000 duša, sada ih je oko 140000) dodelilo placeve koji tvore krug oko sme Janje, zlu ne trebalo...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

drf

Kažu u BN upala policija i prekinula program. Promašili su datum, dolazim verovatno krajem meseca.

ginger toxiqo 2 gafotas

...rodno selo Save Miloševića se zove Johvovci, a u njemu je, na posedu svoje majke, kućerinu digao i Miloš Vujanić...
"...get your kicks all around the world, give a tip to a geisha-girl..."

Cornelius

Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

drf

Bogami, prikaz je kvalitetan i u idejnom i u umetničkom pogledu. Da nisam čitao Zlatnu knjigu pre par meseci, kad sam je sredjivao (?), posle ovakvog teksta bih je sigurno pročitao.

Cornelius

Drfe, bilo mi je zadovoljstvo da napišem prikaz tvoje knjige, jer mi se još uvek dopada. Nije tako često da mi se knjiga opet dopadne posle 20 godina. Obično se to dešava sa proverenim klasicima, jer one prolaze najzajebaniji ispit - vreme.
Je n'ai aucune confiance dans la justice, même si cette justice est faite par moi.

drf

U to ime, živeli!
Propustio sam da te podmitim pre pisanja prikaza, pa ću te častiti pivkanom kad dođem u Bg.

Cornelius

Čuj, ja sam i hteo da iznudim mito po izlaženju teksta, zato sam na to pivo računao još pre čitanja knjige. Samo, imam jedan uslov - da pivo bude hladno!

drf

Kao oko svevideće u Tašthauzenu. Ako izdavač odobri budžet, Ginis.

Cornelius

Moraće izdavač da odobri budžet, jer će sada prodaja naglo da skoči, pa će i tebi i meni da duguje po pivo.

Meho Krljic

Udrite recku gde treba, upravo mi je žena donela Zlatnu Knjigu iz Tardisove knjižare.

crippled_avenger

Najzad, Meho pruža egzaktan podatak.
Nema potrebe da zalis me, mene je vec sram
Nema potrebe da hvalis me, dobro ja to znam

drf

Ovo su ilustracije kojih nema u Zlatnoj knjizi, a vezane su za nju. Autor Igor Kordej. Ima toga još dosta; likovi, delovi grada, epoha...

Boban

pa što nisi dao da napravimo jedno monografsko izdanje?
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

drf

Video si ti to, kume, sećaš se i kalendara koji sam radio pre mnogo godina, sve sa tekstovima...

A i moglo bi, tamo pred sajam. Bojano...

Ghoul

kupio sam primerak pre nedelju dana.

počeo da čitam juče.

kad završim, izvestiću - na blogu.
https://ljudska_splacina.com/

Ghoul

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Ghoul

Quote from: zakk on 09-02-2010, 14:06:43
reci nešto što nismo znali :)

nije baš toliko dobro kao što svi pričaju.

zakk

Why shouldn't things be largely absurd, futile, and transitory? They are so, and we are so, and they and we go very well together.

Boban

koliko ima srpskih SF&F-žanrovskih romana u osamdesetim koji su bolji?
Vreme gazi sve, nekog brže, nekog sporije.

slavko

Baš zbog tih razloga sam i spominjao zbirku pripovedaka.

Eriops

Pazarih i ja konačno Zlatnu knjigu..
O utiscima na kraju čitanja, da ne nerviramo Ghoula  :).

Ghoul

svašta, što bi takvo praznoslovlje nerviralo mene?

ako vi mislite da na taj način poštujete autora, tj. fipu, cvrkućite do sudnjega dana, gingerkunac style, o tome ko je, kada i gde kupio koliko primeraka po kojoj ceni i za koje sve drugare, uz redovne izveštaje na svakih 50 strana dokle ste stigli s čitanjem, a bez ijednog suvislog komentara ili rivjua knjige jednom kada je završena.

Eriops

Ajde ne žesti se odma, šalimo se malo  :mrgreen:. Kad pročitam kjnigu daću ocenu, a ne nakon pete ili pedesete stranice. Baš si nekad na levu nogu..

vilja

Quote from: Ghoul on 09-02-2010, 13:48:30
pročitao sam.
nije loše.

Ma, vidim, i ti si baš bio opširan u svom komentaru...  ;) :lol:

Ghoul

ne bih da remetim dosadašnji haiku stil 'izveštaja' kupaca i kvazi-čitalaca nekakvim ozbiljnim rivjuom.

Tex Murphy

Quote from: Eriops on 08-03-2010, 17:51:47
Ajde ne žesti se odma, šalimo se malo  :mrgreen:. Kad pročitam kjnigu daću ocenu, a ne nakon pete ili pedesete stranice. Baš si nekad na levu nogu..

Nekad? Pa to je dežurno zanovijetalo.
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

Tex Murphy

Quote from: Ghoul on 08-03-2010, 18:24:42
ne bih da remetim dosadašnji haiku stil 'izveštaja' kupaca i kvazi-čitalaca nekakvim ozbiljnim rivjuom.

Ajde ne namćoraj.
Genetski četnik

vilja

Quote from: Ghoul on 08-03-2010, 18:24:42

A od kad se pa ti povodiš za drugima? Ajde, ličnim primerom pokaži kako se štuje Fipa (pošto mi to ne znamo) i sve nas postidi... :lol:  :D

Boban

ma ghoul ume samo da pljuje; no, sada ima problem; Fipa mu se ič ne sviđa ali ne zna kako to da artikuliše i ne navuče bes obožavalaca; a za moju knjigu tek ne zna šta da radi... mnogo bi mu život bio lakši da je roman sranje pa da može da se iživljava.

Ghoul

koliko ispraznog lupetanja na tako malom prostoru...

na ovom forumu, na mom blogu, u mojim textovima i knjigama postoje desetine i desetine stranica pozitivnih kritika, hvalospeva, oduševljavanja i pohvala svake vrste.
ali, neke ograničene osobe vole da vide 'samo pljuvanje'.

fipa mi je okej, ali nije mi ni blizu očekivanjima stvorenim hvalospevima od strane nekih drugih.

implikacija da sam ja oprezan da ne bih navlačio ne znam čiji gnev i ne znam kojih obožavalaca bila bi oprostiva nekome ko je od juče ovde; ali previše je dokaza na ovom forumu (i drugde) situacija u kojime sam svesno išao naspram uvreženih, opštehvaljenih (ne)dela da bih to nekom nedokazanom i ograničenom posmatraču i sada dokazivao.

a to papagajisanje i pokvarenopločisanje o bobanovoj knjizi glupo mi je i da komentarišem.
rekao sam već da od nje, na neviđeno, očekujem poprilično - i već sam je, tako nepročitanu, preporučio i kupio i poslao na već 2-3 adrese.
sad, ja razumem da je bobanu stalo da, za promenu, čuje mišljenje od nekog kompetentnog, umesto što zavisi od površnih i prozaičnih koemntarčića tamo nekih anonimnih čitateljki, ali šta da mu radim: imam važnije prioritete trenutno, i neću imati vremena za njegovo delo tako skoro.

Tex Murphy

Genetski četnik

Ghoul

Boban

stvarno nam se ghoul nategao previše ovih dana...

vilja

Quote from: Ghoul on 08-03-2010, 19:55:32
sad, ja razumem da je bobanu stalo da, za promenu, čuje mišljenje od nekog kompetentnog, umesto što zavisi od površnih i prozaičnih koemntarčića tamo nekih anonimnih čitateljki, ali šta da mu radim

Kako sad to? Kad je u pitanju POSLEDNJI SRBIN, onda su to površni i prozaični komentarčići anonimnih čitateljki, a kad jedna od tih anonimnih čitateljki komentariše NAŽIVO onda "zna znanje..." Hmmm... :roll:  :lol:

Ghoul

pričaš napamet.

kada sam ja citirao navodne komentare nekih anonimnih, neznanih čitalaca ili čitateljki na topiku o mom romanu, kao što je to činio boban? u stilu 'sinoć sam dobio imejl od jedne osobe, evo šta je rekla' - pa onda sledi neki bla bla koji nam boban navodi.

nema potrebe da se prepoznaješ u svakom mom postu i da svoju fragilnu psihu projektuješ u svaki moj komentar kao da on nekako mora i tebe da se dotiče.

angel011

Jbt, pročitam Jakšićevu "Jeku" i "Bezdan", a onda dođem ovde i vidim ovo zagađivanje topika. Kakav kontrast.

Ne znam šta ću ja uopšte ovde.
We're all mad here.

Tex Murphy

Rješenje situacije se nameće - ne čitaj Jakšića :evil:
Genetski četnik

Ghoul

Eriops

Ne smeš više ni da se našališ  :(
Odma se u neku zađevicu pretvori.

Eriops

Ghoul je spominjao prikaz knjige, ja neki stručan ne mogu dati, nisam profesionalac, mogu samo kao običan čitalac reći svoje impresije.
Meni knjiga uopšte nije precenjena- čak i društveno političke aktuelnosti kojih se autor doticao, nisu toliko izgubile na vremenu, jes da nema SFRJ, ali ipak..
Srce i duša knjige meni je prikaz turske utvare Fatmira, u kome je Filipović dobro prikazao duh i vreme Orjenta na ovim prostorima.
Što se tiče jezika, primetio sam nešto, i kod nekih drugih pisaca koji su se bavili i stripovima, prosto imaju neku lakšu komunikaciju sa čitaocima, brzo i jednostavno ti nametnu da se ne možeš odvojiti od knjige.

Boban

Evo, konačno mi je došla pod ruke splitska Misija sa prikazom Zlatne knjige i fenomenalnim zaključkom da smo lažirali datum izlaska, ili pisac ima parapsihološke moći.
U tekstu postoje neobične i potpuno neobjašnjive frljoke na mestu mekog E (ono što neko čita kao E, neko kao JE neko kao IJE a neko kao I; inače jedina razlika između ovih postsrpskih jezika na Balkanu):

Lord Kufer

Ime Ozrenke Milojković treba zapamtiti  :evil:

Ali, što jes -jes, Zlatna Knjiga nije SF...

Mica Milovanovic

Ozrenka Milojković je pesnik i slikar iz Soko Banje.
Mica

Boban

Otkud ona da piše za splitski fanzin pre 22 godine?

Mica Milovanovic

Ja svašta znam, ali nisam baba Vanga.

U svakom slučaju, ne mogu da postoje dve žene koje se bave nekom vrstom književnog rada sa tim imenom. Pasovala bi u našu prvu radionicu ko kec na jedanaest.

Uzgred, primetio si i sam da je tekst čudan po pitanju jezika.

Mica

Boban

Jeste čudan i to kao prepravljanje na ijekavicu ili ikavicu, ali... u tekstu je glavna zamerka politička ostrašćenost Srba. To je primedba koja je tada stizala uglavnom od Hrvata. Žena rođena u Soko Banji i tamo živi i radi. To je selo pored Niša. Ne mogu da zamislim otkud njoj takvi stavovi da ih iskazuje u splitskom fanzinu.