• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Dragan R. Filipović - ZLATNA KNJIGA

Started by Boban, 22-12-2009, 23:47:24

Previous topic - Next topic

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

scallop

Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Boban

mda... ali taj tekst u Misiji je fanovski ostrašćen.
Ja sumnjam da se radi o istoj Ozrenki; zapravo, možda pisac teksta uopšte nije Ozrenka već neko ko je želeo da ostane anoniman i uzeo bilo koje ime.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

Tex Murphy

But Ozrenka Milojković was already taken. The joke's on him!
Genetski četnik

Novi smakosvjetovni blog!

sandjama

'el moze ovaj ozrenkin tekst da se nekako uveca, nista ne vidim?
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

scallop

A, jel' bi Harvester mogao malo da tolkuje po bosanski, ako mu već ne ide srpski. Ekspresije na engleskom mi nisu ubedljivije.
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Mme Chauchat

Sandjama, sačuvaj ga na hard i otvori, može tako, bez problema.

Ipak mislim da je to jedna te ista Ozrenka koju je Gaff našao, evo gde je samog Bobana uzela na zub:
http://www.sokobanja.com/sokobanjsko-grne/boban-pasulj-bez-ulja

scallop

Ovo je greška u koracima. Boban jeste pasulj fan, ali nije vegetarijanac.

Mica Milovanovic

Ozrenka stuca, a nije jela pasulj...
Mica

Lord Kufer

Quote from: sandjama on 09-06-2011, 13:59:28
'el moze ovaj ozrenkin tekst da se nekako uveca, nista ne vidim?

Desni klik na tekst, snimi sliku i posle je otvori nekim programom za pregledanje slika - ACDSEE recimo.

sandjama

ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

sandjama

procitao sam, mnogo glupa recenzija.
ja sam psihicki ubica
covek sa dva lica
danju pocivam u miru
nocem vitlam sa sekiru
licnos' svoju krijem
nocas cu te ubijem!

Alexdelarge

Quote from: Ghoul on 27-12-2009, 01:59:45
stvarno, vilja, ti bi da igraš protiv pravila!

redosled postova je sledeći:

-odlučila sam da naručim knjigu.
-danas sam poslala uplatnicu.
-stiglo mi je obaveštenje iz pošte.
-danas sam preuzela knjigu.
-počela sam da je čitam.
-evo me na 50oj strani.
-došla sam do 100te strane!
-završila sam!

započeo sam sa visokoobdarenim prelistavanjem ovog delceta, negde sam između 50. i 100. stranice i za sada mi se čini da je ZK besramni ripoff domanovićeve pripovetke kraljević marko po drugi put među srbima. nadam se, da kad ZK dočitam do kraja, da ću promeniti mišljenje, i da se zlato iz naslova neće pretvoriti u dvadesetčetvorokaratnu bižuteriju.
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Alexdelarge

ti bokca! kako se bližim kraju ovo mi sve više liči na highlandera. :!:
moj se postupak čitanja sastoji u visokoobdarenom prelistavanju.

srpski film je remek-delo koje treba da dobije sve prve nagrade.

Lord Kufer

Ja sam pročito Domanovićevu priču (paralelno) i ZK je znatno bolje izvedena. A temu su mnogi obrađivali, što jes - jes.
Domanovićeva priča je, tako mi se učinilo, pisana na brzaka i nema u njoj dovoljno mesa da bi bila nešto više od satiričnog opanjkavanja.

Boban

Trenutno je u Srbiji akcija protiv fotokopiranja knjiga i besplatnog deljenja preko interneta.
Kakve sve to veze ima sa ovim romanom?
Svojevremeno (negde 2004. otprilike) sam imao žučnu raspravu sa zstefom kada sam tražio da se moj Crni cvet povuče sa Rastka; tada je Zlatna knjiga ostala, uprkos mom protivljenju i najavi da će biti štampana.
Posledice su sada ipak fizički uočljive. Iz korpusa Fantastične biblioteke, Zlatna knjiga je daleko najslabije prodavana knjiga, jer je posle Rastka preuzeta na mestima gde se nemilosrdno arči (Bane-prevoz).
Jednostavno, knjige dugo nije bilo u ponudi, svi živi su je overili u elektronskoj formi i tek tu i tamo poneko poželeo, u masi svega, da je kupi kao knjigu.
Ne mora da znači da je isključivi razlog besplatna dostupnost na internetu, ali neprirodno je da bude ovako slabo prodavana. Na ovogodišnjem Sajmu sam nekoliko puta čuo komentar "Čitao sam to, uzeću ovu..." i onda posegne za nekim drugim naslovom iz Fantastične biblioteke.
Na štandu Belog Puta, gde su bili izloženi svi ovi naslovi na gomili, takođe isto: otišla su samo tri primerka, dok je prosek svih ostalih naslova FB bio preko 15 komada. Do takve disproporcije mora da je delom došlo i zbog postojanja elektronske verzije.
Tvrđenje zagovornika besplatne podele putem interneta da to ne utiče i da se tako ljudi samo zainteresuju, pa onda potraže u papirnom obliku možda jeste tačna ako obe verzije postoje u isto vreme, ali očigledno kada neka čuvena knjiga dugo nije u knjižarskoj ponudi i kada je ogromna većina skine s neta, posledice budu ovakve.
Nije ZS usamljen primer, evo, čovek koji je štampao Aleksandrijski kvartet zaprepašćen je koliko se taj naslov slabo kupuje, a godinama ga nije bilo nigde osim po paprenim cenama u antikvarnicama i aukcijama i naravno, na internetu.

Josephine

Quote from: Boban on 20-12-2011, 15:17:22
Trenutno je u Srbiji akcija protiv fotokopiranja knjiga i besplatnog deljenja preko interneta.

Domaćih autora?

Boban

Ne, romana i knjiga izdatih od domaćih izdavačkih kuća.
Velike izdavačke kuće prave hajku na sve koji kopiraju, umnožavaju ili dele preko interneta naslove koje su oni objavili.
Menja se zakon, i to će biti krivično delo za koje će neko daode na robiju, kao primer drugima.

Ghoul

ipak, mora se reći i da Zlatna knjiga baš i nije neka naročito dobra knjiga... a svakako NIJE zlatna kako neki tvrde... dakle, loš marketing.
https://ljudska_splacina.com/

Boban

Dopusti da ta knjiga prevazilazi tvoje mentalne okvire.

Josephine

Quote from: Boban on 20-12-2011, 15:22:41

Ok, to bih, jasno, uvek podržala.

Ghoul

ta serija manje-više simpatičnih viceva i dosetki, sve nekoherentnija i besmislenija kako odmiče prema kilavom kraju, nema značajnije mentalne pretenzije i naduvana je samo od uskog kružoka prijatelja i poznanika, te kuma-izdavača.

Boban

a ti. gule, naravno sve znaš o tome kako se naduvava bezvredna količina teksta uturena u knjigu zanimljiva tek pokome sa istom dijagnozom...

angel011

Quote from: Boban on 20-12-2011, 15:22:41
Velike izdavačke kuće prave hajku na sve koji kopiraju, umnožavaju ili dele preko interneta naslove koje su oni objavili.

Da li se to odnosi samo na naslove u prevodu, ili i ako neko skine tu knjigu na engleskom?
We're all mad here.

Boban

Mislim da ne.
Za englesko izdanje može da te juri izdavač na engleskom.
Realno, to je izgubljena bitka jer na netu može sve da se nađe iz daleko uređenijih država nego što je Srbija, ali čisto da znate da neće biti tako lako dostupno kao što sada nudi npr. Bane-prevoz, snalažljivi će se opet snaći, kao što i dalje imaš piratskih CD-a po pijacama i raznim ćoškovima, a hajka je protutnjala nekoliko puta.

Ghoul

Quote from: Boban on 20-12-2011, 15:35:07
a ti. gule, naravno sve znaš o tome kako se naduvava bezvredna količina teksta uturena u knjigu zanimljiva tek pokome sa istom dijagnozom...

moja knjiga barem do svojih 'pacijenata' nije došla kumovsko-ortačkom vezom, nego regularnim izdanjem za regularnog izdavača.

Josephine

I ti si prevodio i priređivao za Bobana, šta je to ako ne "ortačka" veza?

Boban

pa to je drugo, naravno, on je veliki Gul, a Fipa je neko koga samo rodbina i ortaci protežiraju.

Ghoul

Quote from: Boban on 20-12-2011, 16:07:22
pa to je drugo, naravno, on je veliki Gul, a Fipa je neko koga samo rodbina i ortaci protežiraju.

dobro bre bobane, why so serious, opusti se malo, popij neku, izađi negde, druži se malo više sa D.

Джон Рейнольдс

Да, Бопишка, стварно би могао. Ови њени све бројнији смајлић-два постови су ретардирани чак и за њене ништавне појмове.
America can't protect you, Allah can't protect you... And the KGB is everywhere.

#Τζούτσε

Agota

Quote from: Boban on 20-12-2011, 15:17:22

Nije ZS usamljen primer, evo, čovek koji je štampao Aleksandrijski kvartet zaprepašćen je koliko se taj naslov slabo kupuje, a godinama ga nije bilo nigde osim po paprenim cenama u antikvarnicama i aukcijama i naravno, na internetu.

Ja ne mogu da vam opisem koliko je lepo to izdanje. Da ne pricam o pristojnioj ceni.Zao mi je sto se slabo prodaje .
Verovatno ljudi ne znaju.
Pa ni ja ne bih znala da nije sagite.
This is a gift, it comes with a price. Who is the lamb and who is the knife. Midas is king and he holds me so tight. And turns me to gold in the sunlight ...

Boban

Zanimljiv razvoj situacije, Gul je pokušao da nivo Fipinog pisanja ograniči na rodbinsko-kumovske veze i umesto da sada pričamo o tome, iz Gulovog dupeta ispada Džon da ga spase blama i skrene priču na nešto što je na ovoj temi zasigurno potpuno irelevantno.
To je sistem po kome je ZS jedno vreme funkcionisao, kada je Gul vedrio i oblačio, razgoneći sve neistomišljenike i okruživši se samo dupeuvlakačima; pa nije ni čudo da oni prvi sada vide takav pristup u ostalima, nesposobni da stvari posmatraju na ikakav drugi način.
Meni je sasvim prihvatljivo da neko može voleti Gula, a neko Fipu i da to nije ni u kakvoj koliziji.
Neko je nedavno žalio za Gadafijem a neko sa Stivom Džobom, takav je život, za svakog se nađe veselje.

scallop

angel011

Bobane, zanimljivo je da si ti, sad, našao da pričaš o tome da neko nekome ispada iz dupeta. Mada, nije ni čudo da baš ti sad smesta vidiš takav pristup u nekom drugom.  :evil: 
We're all mad here.

Boban

Izvini, angel, gde sam ja i kada u svom radu protežirao one koji mi povlađuju?
Ja ne mogu nikome da zabranim da me obožava, ali gde sam ja tačno u uredničkom, izdavačkom ili bilo kom drugom profesionalnom planu učinio nešto što bi me stavilo u grupu dupeuvlakača?

Na ovom topiku je prvo Gul, a onda Džon povukao tu temu, ja sam samo lamentirao nad uticajem besplatnog deljenja knjige na prodaju.

Ghoul

izgleda da su bobiju glupi fazoni zabavni samo kad ih njegova tarzančica izručuje po forumu.

Boban

aha, dakle, opet priča o D. a ne o temi topika.
Toliko o trolovanju i sposobnosti da se razložno učestvuje u diskusiji.
Ili misliš da je tvoja opaska o rođačko-kumovskom objavljivanju Fipe zapravo samo zabavan fazon?

Ghoul

kad zauzdaš trolovanje tvoje tarzančice, kojim ona sistematski urniše tuđe topike, širom foruma, onda možemo i na ovom, tebi lično dragom, da pričamo razložno i ozbiljno.

Boban

aha... kada si ti trolovao svaku temu na forumu koja se ne bavi tobom i tvojim radom, to je bilo u redu.
Gde god se povede neka priča, pa makar to bilo o kuvanju, eto ti Gula da se izdrka unutra kako bi skrenuo pažnju na svoje postojanje.

Ghoul

e pa ili ćeš da moderiraš sve, ili ništa.

a ne samo ograničeno, kad se o kumu radi.
a ko ti nije kum ni pomoz bog, tamo neka glupača kenja bez prestanka.

PTY

Quote from: Boban on 20-12-2011, 17:53:56
.... ja sam samo lamentirao nad uticajem besplatnog deljenja knjige na prodaju.

Ne verujem da "problemi sa prodajom" imaju ikakve veze sa "besplatnim deljenjem" knjige.

Kad je objavljena, ZK je kupljena od mase ljudi na forumu, da sad ne pominjem da su je ljudi (Kripl) kupovali i za druge. Ako ti je problem što nisi našao kupce van foruma i fandoma, pa, to nema veze sa e-verzijom knjige. Koga god znam da ima e-verziju, taj ima i papirni primerak, a i kupio je više komada, tako da... problem je negde drugde.

Boban

mda... ali koncept fantastične biblioteke je bila laka dostupnost na prodajnim mestima; i sve ostale knjige iz te edicije su kupili ljudi s foruma, možda čak i manje nego ZS, ali ja ovde pričam od van-ZS kupcima kojih ima mnogo više za druge knjige.

Dakle, Gule, ti si došao na ovaj topik da se izdrkavaš jer tebi neko drugi, negde drugde smeta? Na taj način skrećeš pažnju na problem koji misliš da postoji? Misliš da si izabrao najbolji način i najbolji metod da mi saopštiš šta tebe žulja?

Ghoul

ja sam došao da kažem šta imam o knjizi, i to sam učinio, u skladu sa opštim tonom diskutovanja ovde.

ne vidim da je to što sam napisao 'izdrkavanje' ništa više nego što je izdrkavanje tvoje obraćanje meni, ili tupljavina tvoje tarzančice.
dakle, umesto da diskutuješ o tome što sam knjizi zamerio, tebi - kao književno nepismenom - više odgovara da mi tražiš privatne razloge za to što sam reko...

PTY

Quote from: Boban on 20-12-2011, 18:23:40
mda... ali koncept fantastične biblioteke je bila laka dostupnost na prodajnim mestima; i sve ostale knjige iz te edicije su kupili ljudi s foruma, možda čak i manje nego ZS, ali ja ovde pričam od van-ZS kupcima kojih ima mnogo više za druge knjige.

Znam da pričaš o takvim kupcima ali ja ti ponavljam da razlog za nekupovanje ne leži u e-formatu ZK, jer e-format te knjige ionako ne kruži van fandoma, bez obzira što ti mislio.

angel011

Quote from: Boban on 20-12-2011, 17:53:56
Izvini, angel, gde sam ja i kada u svom radu protežirao one koji mi povlađuju?
Ja ne mogu nikome da zabranim da me obožava, ali gde sam ja tačno u uredničkom, izdavačkom ili bilo kom drugom profesionalnom planu učinio nešto što bi me stavilo u grupu dupeuvlakača?

Na ovom topiku je prvo Gul, a onda Džon povukao tu temu, ja sam samo lamentirao nad uticajem besplatnog deljenja knjige na prodaju.

Samo konstatujem da se D. tebi ovde žestoko uvlači u dupe, a ti pričaš o onima za koje smatraš da se uvlače Gulu.

On-topic: nisam sigurna da slaba prodaja Zlatne knjige ima veze sa time što je bila dostupna u elektronskom obliku; svi koje znam da su od starta (to jest, pre e-čitača) imali živaca da čitaju sa ekrana će, kad god su u stanju, knjigu koju su tako pročitali i dopala im se i da kupe.

To se odnedavno menja utoliko što nabavljaju e-čitače i onda sve manje papirnih knjiga, ali ti si prvo kolo Fantastične biblioteke izbacio pre toga.
We're all mad here.

džin tonik

nikako da skuzim sta vam je skrivila d. na svim topicima isto. d. ovo d. ono...

Boban

Quote from: angel011 on 20-12-2011, 18:43:58
Samo konstatujem da se D. tebi ovde žestoko uvlači u dupe, a ti pričaš o onima za koje smatraš da se uvlače Gulu.

Pretpostavimo, razgovora radi da si ti u pravu; dakle, svako ima nekoga ko ga obožava i smetaju mu oni drugi.
Ali Gulovi obožavaoci divljaju forumom GODINAMA, a D. je tu tek nekoliko meseci.
Ja sam trpeo sve ovo vreme beskrajne gluposti od Gulifandera, a vama smeta jedna devojčica i njeno potpuno nevino skakutanje okolo?
Koliko puta si, Anđelija, ustala u odbranu nekoga koga je Gul gazio?