• Welcome to ZNAK SAGITE — više od fantastike — edicija, časopis, knjižara....

Legenda o Fidlisu

Started by armadillo, 26-03-2010, 13:34:52

Previous topic - Next topic

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Svevid

Колико сам видео, добронамерни постови су били они у којима си му објашњавао како да ти пошаље текст. Друго не видим. После тога иде оно што сам навео.

Осећам да морам да прочитам добар део коментара на твог ПС. Да видим какве си коментаре добијао и како си се са њима носио. Шта си прихватио, а шта ниси.
Не волим југословене.

Meho Krljic

A, bre, Svevide. Boban Knežević se jednako blagim ili grubim rečima izražava i o delima svojih najboljih prijatelja koja je objavljivao u brojnim publikacijama čiji je bio urednik i izdavač. Ako se ono što je Boban o Armadilovom pisanju izjavio smatra grubim, šta onda treba da kažu ljudi koji imaju iza sebe brda objavljenih priča i romana koja Boban karakteriše mnogo gorim rečima? Možda Armadillo ne zna ko je Boban ali to je samo Armadillova greška jer nije Boban ušao u njegovu kuću već Armadillo u Bobanovu.

(A uzgred, ja sam bio mnenja da Armadillo ovde traži mišljenje baš zato što mišljenje nekoga ko iza sebe ima više od dve decenije uredničkog i izdavačkog rada u okviru žanra ima veću težinu nego mišljenje slučajnog prolaznika na Internetu.)

mac

#12 okačen link
#14 Mehov komentar (konkretno), i saveti
#15 Macov komentar (konkretno)
#16 Bobanov komentar (uopšteno i nipodaštavajuće, ali bez vređanja po Bobanovoj definiciji uvrede)
#17 Mićin komentar (konkretno), i saveti
#18 Bobanova žalopojka (uopšteno)
#19 Macov komantar (uopšteno)
#20 Ghoulov komentar (referencira se na tuđe konkretne, i dodaje mešavinu konkretnog-uopštenog)
#21 Nightflierov komentar (konkretno), i saveti
#22 Scallopova sumacija (konkretno), i primeri-saveti
...
#33 Armadillovi komentari na komentare (vrlo kulturno, ali u suštini svakome kulturno kaže "hvala, ali ja ću ovako kako sam zamislio")
#34 Bobanu puca kapisla, i prvo "ti si ovakav i onakav"

Ovde je samo u pitanju sudar dva sveta. U jednom svetu je grozno što novi pisci pišu za novu publiku, i navikavaju je na svoj nekvalitet (po merilima prvog sveta), a u drugom svetu je sasvim validno biti kovač svoje sreće i raditi onako kako je za mene najbolje.

Boban

Stvarno se loše osećam da me na topiku gde sam pokazao najviše takta u svom životu prozivaju za grubosti.
Put ćemo naći ili ćemo ga napraviti.

scallop

Mac, počinješ da mi remetiš neke slike.

Upravo sam pregledao topik i ti si dobro poređao događaje. Sreća pa zapisi traju.

Hteo sam da pitam Svevida, on valjda vidi sve, koji moj post nije bio konstruktivan ili u cilju smirivanja tenzije? Ide mi na živce neselektivna selektivnost. I obratno. Hajde, Svevide, ima tamo najmanje deset mojih postova, pa odaberi jedan omalovažavajući.

Sa druge strane, Boban je zaista bio strpljiviji nego obično (Meho je mislio na njegove reakcije, pa, prema svima koji pišu i objavljuju, ne znam da o nekome nešto loše nije napisao.). Dobro mi je poznato da dobra mišljenja greju dušu, ali, ona su predvorje pakla. Mišljenja onih koji se bave izdavaštvom daleko su gora od mišljenja po forumima. A, forumi su, bez obzira na sve, dobro mesto, jer se danas novim piscima ne bavi niko. Ni ja se više neću baviti novim piscima pod Bobanovim geslom: "Šta mi to treba?"
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

Svevid

Quote from: Svevid on 21-05-2010, 14:58:01
Колико сам видео, добронамерни постови су били они у којима си му објашњавао како да ти пошаље текст. Друго не видим. После тога иде оно што сам навео.

Осећам да морам да прочитам добар део коментара на твог ПС. Да видим какве си коментаре добијао и како си се са њима носио. Шта си прихватио, а шта ниси.
Quote from: Meho Krljic on 21-05-2010, 15:12:43
A, bre, Svevide. Boban Knežević se jednako blagim ili grubim rečima izražava i o delima svojih najboljih prijatelja koja je objavljivao u brojnim publikacijama čiji je bio urednik i izdavač. Ako se ono što je Boban o Armadilovom pisanju izjavio smatra grubim, šta onda treba da kažu ljudi koji imaju iza sebe brda objavljenih priča i romana koja Boban karakteriše mnogo gorim rečima? Možda Armadillo ne zna ko je Boban ali to je samo Armadillova greška jer nije Boban ušao u njegovu kuću već Armadillo u Bobanovu.

(A uzgred, ja sam bio mnenja da Armadillo ovde traži mišljenje baš zato što mišljenje nekoga ko iza sebe ima više od dve decenije uredničkog i izdavačkog rada u okviru žanra ima veću težinu nego mišljenje slučajnog prolaznika na Internetu.)

Као што сам рекао - не познајем Бобана. Има времена, упознаћу га.
Не волим југословене.

Svevid

Беше давно, али негде на изласку из адолесценције, гледао сам Луни тунс цртаћ. Гласове ликовима су позајмљивали људи најбољи у том послу - Ђуза Стојиљковић, Никола Симић и остала екипа. У једном таквом цртаћу, избије пожар, и ватра треба да се гаси. Лик из цртаћа приђе посуди и прочита: "Бензин". Он застане, и стави прст на усне. "Чудан начин да се пише вода", каже, узме посуду, проспе течност по ватри. Остатак претпостављате.
Скалопе, читај моје постове мало боље.
Не волим југословене.

Boban

A možda i nećeš.
Ja sam ti kao tamni vilajet; ko me spozna kaje se, ko ne takođe se kaje.
Rečju, ako si nabasao na mene kajanje ti ne gine.

Meho Krljic

Ma nije bitno da li Svevid zna ko je Boban, nije Svevid tražio mišljenje o svom pisanju. Onaj koji ga je tražio treba da bude svestan da ima posla sa čovekom koji više od dvadeset godina čita i komentariše (i uređuje i objavljuje) tuđe tekstove za pare i spada u jednog od dva najvažnija (ako ne u i najvažnijeg) urednika fantastične literature u Srbiji. Ako je iz svega izvukao samo pouku da su drugi sujetni a njegovo pisanje dovoljno dobro za standarde neke publike koju je unapred zacrtao, zašto se uopšte mučio da traži mišljenje?

Svevid

Прошао је непун минут од мог последњег поста, а мени се јавила жеља да скратим причу. Иако сам то већ навео, имам утисак да ће неко (неко, Скалопе, не сви) поново да поведе ток приче у савршено кружну путању.
Бобане, не познајем те - не знам када си груб, а када си груб-конструктиван. Људи који те познају кажу да сада и ниси био какав умеш да будеш. Не бих волео да читам оне постове у којима јеси. Мени се неколико постова (неколико) чинило претерано грубим, и иза тога и сада стојим. Не мислим да би младим писцима требало прилазити са толико оштрине - али ко зна, можда грешим. Ако себе сматраш добрим критичарем, онда би требало да своје критике изложиш на добар начин.
До средине 80-тих година (отприлике, немојте ме држати за реч) фабрика кексова из Кикинде, Банини, своје производе је продавала углавном сељацима који су се бавили свињогојством. Имали су квалитет, али нису улагали у омот. Онда су дошли Словенци, узели кексове и увили их у леп омот. Почело је да се продаје као лудо. Онда је пукла СФРЈ, и Кикинђани преузели разрађену причу Словенаца. Банини је увек имао квалитет, али он није био препознатљив. Као такав био је празан.

У најмању руку, схвати ово што сам говорио као критику упућену теби, критичару.
Не волим југословене.

Boban

Eto ti ga sad; em piše šta oće, em uslovljava kako ćemo to da shvatimo.
I ko na kraju ovde vređa čiju inteligenciju?

Svevid

Прилично сте увредљиви... Имајући у виду све што је овде написано и како, чуди ме то. Не вређам, хвала на питању.
Не волим југословене.

armadillo

Oprosti mi, Bože, šta napravih...
Pamet je najbolje raspoređena stvar na svetu - svak je ima koliko mu treba.

Boban

Bog je, stvarajući osobe poput ovog armadila pokazao da uopšte ne haje za naš svet.

Karl Rosman

Ubi vas prejaka rec...
"On really romantic evenings of self, I go salsa dancing with my confusion."
"Well, I've wrestled with reality for 35 years, Doctor, and I'm happy to state I finally won over it"

džin tonik

odlicno, hm, fenomenalno, hm.

Meho Krljic

Savajat Erp

Честитам и ја! А сад можемо ли нас првих четворо да добијемо роман за џ? Шалим се, наравно...
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

Boban

Kada biste bar ovlaš pratili forum, ne biste bili toliko zatečeni: http://www.znaksagite.com/diskusije/index.php?topic=9912.0

Savajat Erp

уопште нисам изненађен...Шумњаци, хех...сад могу да се опростим од романа за џ.  :lol:
Niste mi verovali da ću da pucam?!
ZAŠTO MI NISTE VEROVALI?!!!!

pokojni Steva

Ma da, bilo je već o toj knjizi. Nego, pazi sad, Stilos (ako je to onaj Ns Stilos) izdavač?! Mada, da sad kažu 'Stevane, džukelo, začepi ždrnjokalicu, aj te publikujemo' sav bi se umazo u Samsonajt prišivke! Ko na Formuli1 bi bio. Naravno, šta bi to vredilo, tako da, svaka čast čoveku, šta sam pročitao jok mi se sviđa ali volim kad se čovek snađe pa tera dalje. Sve najbolje Oklopniku :-)
Jelte, jel' i kod vas petnaes' do pola dvanaes'?

armadillo

Hm, da, zabasate li u neki od Stylosovih prodajnih objekata, ako i ne nađete knjigu po svom ukusu, kofer verovatno hoćete.

Zahvaljujem Lidiji, Mehu, Savajatu i Stevi. Unapred molim Lidiju da ne cepidlači pitanjem zašto njoj zahvaljujem kad mi nije čestitala, dovoljno je što je pomenula da je knjiga izašla.

Stipan

Pa, čestitam Armadilo! :)

Meho Krljic

Pa, ja sam video i stari topik na kome je ovo objavljeno, ali sam ga, valjda video s nekoliko dana zakašnjenja, jer sam bio na putu, pa mi je to bio nekakav razlog da ne napišem ništa na njemu. Ovo je sad bila impuslivna reakcija, ipak red je da se čestita.  :lol:

scallop

Čestitam i ja. Zanima me koliko objavljeno ima veze sa Fidlisom, da li je rukopis nakon ovdašnjeg fragmentarnog suočavanja bio dorađivan i da li su sugestije koristile.
Lično imam problem sa domaćom epskom fantastikom i moguće je da je moje mišljenje blago rečeno "neobjektivno". Imao sam loše mišljenje o "Agarti", pa je objavljena i, ako je Fidlis deo, ovo je, takođe, objavljeno. Mora da je defekt u meni, sem ako izdavač za oba dela nije isti. Onda bi se dalo raspravljati. Ako je defekt u meni, koj andrak treba da dolazim sutra u LK i pričam o epskoj fantastici?
Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience. - Mark Twain.

armadillo

Zahvaljujem i Radmilu na čestitkama. Legenda o Fidlisu nalazi se u knjizi, upotrebljena je da se bliže objasni odnos tri naroda sukobljena u ravnicama. Tekst je više puta dorađivan, uglavnom stilski, naravno da verujem da je mogao da ispadne i bolje. "Fragmentarno suočavanje" ne bih da komentarišem, jer je po mom (podrazumeva se neobjektivnom) mišljenju bilo ispod nivoa elementarne kulture ophođenja. I da, prilično sam siguran da Stylos nije objavio Agartu. Što se LK tiče, ako tamo negde u aprilu ili maju upriliče skup sa ciljem predstavljanja moje knjige, unapred pozivam sve Sagitaše. Mnogo je lakše diskutovati uživo nego kuckati ovako po netu.

Hiperhik

Armadillo, objavljena knjiga je, svakako, dobra prilika za cestitanje, stoga - cestitam

Quote from: scallop on 27-02-2011, 12:29:17
Ako je defekt u meni, koj andrak treba da dolazim sutra u LK i pričam o epskoj fantastici?

scallope, pa mozete da pricate zasto/kako ne treba pisati EF

angel011

@scallop: Agartu je izdao Liber.
We're all mad here.

scallop

Znam. pogledao sam. Hiperhik, mislio sam da znam šta treba, a šta ne treba, a sad sam postao sumnjičav. Nisam ja nešto zakerao mnogo za Fidlisa, ali je puno toga bilo nedorađeno. Ovako, kad izađe knjiga, ispada da su svi koji su imali primedbe lupetali koješta. Armadillo i dalje smatra da su komentari bili nekorektni (Mac je nešto navodio primerima da nisu), a tema ostaje da visi u vazduhu. Zamislite koje će pouke izvući drugi potencijalni pisci epske fantastike kod nas. Vae Liber et Stylos.

Boban

Pa ja mislim da je armadilo već izvukao pouke iz onih koji su mu prethodili: nije bitno da li si pismen, nije bitno da li si zanimljiv, nije bitno da li umeš da kažeš to što hoćeš, treba da budeš uporan, da rovariš, da nađeš vezu i poznanstvo i dobiješ knjigu, pa makar i samizdat. I onda ti niko više ništa ne može; imaš knjigu, ti si pisac, a vi tu koji dajete primedbe ste zavidni smarači...

angel011

Quote from: Boban on 27-02-2011, 15:06:02
Pa ja mislim da je armadilo već izvukao pouke iz onih koji su mu prethodili: nije bitno da li si pismen, nije bitno da li si zanimljiv, nije bitno da li umeš da kažeš to što hoćeš, treba da budeš uporan, da rovariš, da nađeš vezu i poznanstvo i dobiješ knjigu, pa makar i samizdat. I onda ti niko više ništa ne može; imaš knjigu, ti si pisac, a vi tu koji dajete primedbe ste zavidni smarači...
xrofl

Tako nekako, da...

Zaboravio si samo da kažeš da u zavidne smarače spadaju i objavljeni pisci koji već dve-tri decenije pišu i imaju izvestan broj objavljenih knjiga, a, eto, usudili su se da imaju primedbe... :lol:
We're all mad here.

armadillo

Je l onaj smajli što se okreće označava da je u citatu iznad nešto smešno?

Josephine

Može i bez smajlija što se okreće.

Svejedno je smešno.

Čestitala bih, ali nisam čitala...

armadillo

Meni je bila mnogo smešnija izjava da je Hemingvej polupismen, ali ukusi se razlikuju. U krajnjem slučaju, ko uopšte i sedi u Švedskoj akademiji nauka?

Boban

Hemingvej jeste polupismeni novinar; mnoga njegova dela su prvobitno objavljena bez lekture i redakture, onako kako ih je kucao u mašinu; naučen da u kratkom roku iskucava velike količine teksta. Njegova snaga su viziji i međuljudski odnosi i ishodišta sučeljavanja ljudi i okolnosti, a ne lepa rečenica i dopadljiv stil. Nekada davno, prevodioci su bivali dobri i često su u prevođenju peglali i ispravljali rogobatnosti tako da mnoga dela, zbrzavana u originalu, zvuče prelepo u prevodu.

angel011

Fokner u originalu zvuči prilično grubo, bar ono do čega sam ja došla. A u hrvatskom prevodu (ono lepo tvrdokoričeno izdanje sa smeđim koricama obrubljenim zlatnim) ima divan jezik.
We're all mad here.

Boban

Pa ZŽ je od suvoparnog Artura Klarka napravio legendu kod nas... Asimov barata sa svega 300 reči u svojim početnim najcenjenijim delima.

dunja

Budite obazrivi kada sudite o tudjoj pameti.
Nisu glupi svi koji su pametniji od vas.

Dusko Radovic

dunja

Quote from: angel011 on 27-02-2011, 15:09:38
Quote from: Boban on 27-02-2011, 15:06:02
xrofl

Tako nekako, da...

Zaboravio si samo da kažeš da u zavidne smarače spadaju i objavljeni pisci koji već dve-tri decenije pišu i imaju izvestan broj objavljenih knjiga, a, eto, usudili su se da imaju primedbe... :lol:

Sto nikako ne znaci, i nikako nije moguce da ti objavljeni pisci nisu na isti takav nacin objavili svoja remek dela!!!??

Dusko Radovic

Plut

Da se pridružim i ja čestitkama.

Josephine

Quote from: dunja on 28-02-2011, 00:50:21
Sto nikako ne znaci, i nikako nije moguce da ti objavljeni pisci nisu na isti takav nacin objavili svoja remek dela!!!??

Ma ne bi bila remek dela da su tako objavljena.

Boban

Pisanje je sirotinjska zabava; treba ti samo računar sa bilo kojim tekst-procesorom.

Plut

Polako ljudi, niko to još nije pročitao. Ono što ste ovde čitali možda sada već i nema nikakve veze sa onim što je objavljeno. Ne znate da li je i šta od vaših komentara usvojeno.

dunja

Quote from: D. on 28-02-2011, 01:05:47
Quote from: dunja on 28-02-2011, 00:50:21

Ma ne bi bila remek dela da su tako objavljena.

Slazem se. Autori istih zato slobodno neka imaju primedbe.

Dusko Radovic

dunja

Quote from: Boban on 28-02-2011, 01:08:37
Pisanje je sirotinjska zabava; treba ti samo računar sa bilo kojim tekst-procesorom.

Pisanje svakako, objavljivanje bas i ne.
Inace, treba ukazati, da postoje jos sirotinjskiji nacini zabave, ako tu lezi problem.

Dusko Radovic

Boban

Quote from: armadillo on 27-02-2011, 13:25:08
Što se LK tiče, ako tamo negde u aprilu ili maju upriliče skup sa ciljem predstavljanja moje knjige, unapred pozivam sve Sagitaše. Mnogo je lakše diskutovati uživo nego kuckati ovako po netu.

Mislim da je konačno red da LK prestane da bude pozornica za hvalospeve svakom samizdatu, gde pisac dovede svoje rođake i prijatelje da ga veličaju dok ne promuknu; pa ako se ova promocija upriliči, ja se javljam da sedim za stolom i pričam o knjizi ono šta ta knjiga zaista jeste.

Možda bih mogao da održim i tribinu: "Knjige za koje je bilo bolje da nisu nikada ni napisane ni objavljene."

Josephine

Quote from: dunja on 28-02-2011, 01:14:33
Inace, treba ukazati, da postoje jos sirotinjskiji nacini zabave, ako tu lezi problem.

Ne znam bas... i kondomi kostaju.

armadillo

Zahvaljujem svima na čestitkama. Franja Petrinović je prvi uvrstio Erda u izdavački program Stylosa pre oko dve godine. Mada već više od godinu dana on nije urednik u ovoj firmi, knjiga je ipak konačno izašla. Inače, sa pomenutim gospodinom nisam ni u kakvom srodstvu, niti sam ga poznavao pre toga. Što nadam se ne znači da ga neću ni upoznati...

armadillo

Quote from: Boban on 28-02-2011, 01:18:25
Mislim da je konačno red da LK prestane da bude pozornica za hvalospeve svakom samizdatu, gde pisac dovede svoje rođake i prijatelje da ga veličaju dok ne promuknu; pa ako se ova promocija upriliči, ja se javljam da sedim za stolom i pričam o knjizi ono šta ta knjiga zaista jeste.

Možda bih mogao da održim i tribinu: "Knjige za koje je bilo bolje da nisu nikada ni napisane ni objavljene."

Prosto ne mogu da zamislim da sedim za stolom sa takvom veličinom. Pretpostavljam da bi sedeli sa iste strane stola?